Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita tidak belajar dari kejayaan-kejayaan kita. Kita belajar dari kegagalan-kegagalan kita.
-- John Naisbitt

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: ridzuan86
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43097

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 21
Ahli: 0
Jumlah: 21




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 6 minit yang lalu
syahidatul: 2 hari yang lalu
raudhahasanah: 4 hari yang lalu
drzul-f: 8 hari yang lalu
hafiz_along_83: 9 hari yang lalu
halawatuliman: 25 hari yang lalu
nabilah: 25 hari yang lalu
aye: 27 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: bagaimana kanser payu dara terjadi???


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» bagaimana kanser payu dara terjadi???

Please Mendaftar To Post


Oleh bagaimana kanser payu dara terjadi???

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 09:41


Assalamualaikum..

sahabat2 sekarang ni kanser payu dara dah menyerang ramai wanita di negara kita, jadi ana nak tau macam mana ia boleh terjadi dan apakah puncanya?? ana jadi gerun bila dengar pasal kanser payu dara ni hingga ada yang mati. ana harap ada yang sudi beri maklumat yang berkaitan dengan penyakit ni. syukran.


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

honnney_mk
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5444
Posting: 60
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 10:20


factor risiko kanser payudara

Seperti mana yang telah diketahui ramai, kanser payudara adalah 'pembunuh' utama bagi golongan wanita. Terdapat banyak factor factor yang menambahkan risiko seseorang itu untuk mengidap kanser payudara, yang telah didokumenkan. Bagaimanapun, kajian telah membeuktikan bahawa wanita wanita yang mempunyai faktor faktor tertentu adalah lebih berkemungkinan mendapat kanser payudara berbanding golongan yang tidak. Antara faktor faktor yang telah didokumentasikan sebagai risiko mengidap kanser payudara adalah:
* Usia yang meningkat
* Faktor genetik
* Mempunyai ahli keluarga yang mengidap kanser payudara
* Penganbilan pil hormon (oestrogen) setelah putus haid atau pembuangan rahim
* Telah mendapat kenser pada sebelah payudara
* Mula datang haid pada usia kurang daripada
tahun dan putus haid pada usia melebihi tahun
* Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada usia melebihi tahun
* Dada yang telah diradiasi sebagai terapi untuk pelbagai penyakit
* Mengambil makanan berlebihan lemak
* kurang bersenam
* Menghisap rokok
* Meminum alkohol setiap hari
* berlebihan berat badan

Bookmark and Share

    


  Member Information For honnney_mkProfil   Hantar PM kepada honnney_mk   Pergi ke honnney_mk's Website   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 01:14


syukran jazilan atas penerangan cik honnney_mk, tapi ada yang ana tak tahu dari segi umurnye..boleh nyatakan umur berapa seperti ayat ni...
* Mula datang haid pada usia kurang daripada
tahun dan putus haid pada usia melebihi tahun
* Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama pada usia melebihi tahun



-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 19-12-05 01:24


hari tu ada keluar kat medik tv mengenai breast cancer ni...
Ya Allah...memang takut sangat tengok!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-05 09:51


mmmm.... saudara saya telah kena dengan barah ini dan telah pun melakukan pembedahan..... jadi saya nasihatkan kepada semua wanita agar senantiasa melakukan pemeriksaan.... kalau ada keganjilan terus berjumpa doktor... jangan sesekali dibiarkan..... insyaAllah..... apapun semuanya datang dari Allah.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-12-05 10:59


yak semudah itu,wanita nak buat keputusan,anmanhar.

ada satu kisah..seorang daoktor, yang dapat breast ca. malangnya, si suami yang juga seorang doktor tak menizinkan procedure pembedahan di jalankan.. sian kan. at last, si wife meninggak sebab the cell canser metastasized already.can't do nothing .alfatihah

Bookmark and Share

    


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-05 11:45


ya Allah..... mmmmm..... hanya Allah yang mengetahui..... :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

hadiazeediaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.12.2005
Ahli No: 21062
Posting: 63
Dari: bumi melaka

Johor  


posticon Posting pada: 19-12-05 12:10


kalau tak silap saya; bukan wanita sahaja yang berisiko menghidap kanser payu dara, lelaki pun berisiko juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiazeediazProfil   Hantar PM kepada hadiazeediaz   Pergi ke hadiazeediaz's Website   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-12-05 12:17


ermm.. ana ada terbaca satu informasi dalam majalah, kesan penggunaan deodoran merupakan antara faktor terjadinya kanser ni..betul ke?


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 19-12-05 14:05


Pada 19-12-05 12:10 , hadiazeediaz posting:

!!! QUOTE !!!

kalau tak silap saya; bukan wanita sahaja yang berisiko menghidap kanser payu dara, lelaki pun berisiko juga.


betul tu hadiazeediaz...... cuma kanser payu dara adalah 100 kali lebih kerap berlaku di kalangan wanita.



sedikit tips yang kawan saya forwardkan kat saya dulu.... mungkin boleh ambil manafaat... insyaAllah..... :-)

Tanda-Tanda Kanser payu dara

Kanser payu dara biasanya berupa biji atau penebalan yang tidak menyakiti. Walau bagaimana pun, tidak semua biji atau penebalan pada payu dara itu merupakan kanser. Tanda-tanda lain kanser payu dara termasuk:
▪     Keluar cecair (jernih atau berdarah) dari putting payu dara.
▪     Putting payu dara tertarik kedalam.
▪     Perubahan bentuk dan saiz payu dara yang luarbiasa.
▪     Kedutan luarbiasa pada payu dara yang mungkin menyerupi bahagian luar kulit buah oren.


Faktor Risiko

Kanser payu dara lebih kerap berlaku:
1.     Apabila umur semakin meningkat.
2.     Jika telah mendapat kanser bush dada pada sebelah payu dara.
3.     Jika ada ahli keluarga terdekat mengidap kanser.
4.     payu dara (seperti ibu, adik beradik perempuan).
5.     Jika haid pertama terjadi pada umur yang sangat muda (sebelum umur 12 tahun) atau lambat putus haid (selepas umur 55 tahun).
6.     Tidak pernah melahirkan anak atau melahirkan anak pertama selepas umur 35 tahun.
7.     Jika mempunyai berat badan yang berlebihan.
8.     Terutamnya jika berat badan bertambah semasa dewasa dan lebih-lebih lagi selepas putus haid.


Apa Yang Perlu Dilakukan?

1.     Jika
    
a.     Berumur 20-an keatas, adalah digalakan untuk melakukan pemeriksaan sendiri payu dara setiap bulan. Adalah juga dinasihatkan untuk mendapatkan pemeriksaan payu dara dari doktor atau jururawat yang terlatih setiap 3 tahun.
b.     Berumur 40-an keatas, adalah dinasihatkan untuk mendapatkan pemeriksaan payu dara dari doktor atau jururawat yang terlatih setiap tahun.

2.     Amalkan permakanan yang sihat dan seimbang.

Banyakkan memakan makanan yang mengandung serabut seperti sayur dan buah. Sayur-sayuran dan buah-buahan juga mengandungi vitamin, zat galian dan antioxidant yang mungkin boleh mencegah kanser.

3.     Kekalkan berat badan yang bersesuaian.

4.     Lakukan kegiatan fizikal secara tetap.

5.     Jika telah disahkan menghidap kanser payu dara.
    
a.     Bertenang, bersabar dan bertawakkal.
b.     Dapatkan maklumat lanjut mengenai kanser payu dara dan jenis jenis rawatan yang terdapat bagi kanser payu dara.
c.     Dapatkan sokongan dan bantuan dari kaum keluarga dan kawan-kawan. Dapatkan juga untuk mendapatkan maklumat, sokongan dan bantuan dari wanita-wanita yang lain yang menghidap kanser payu dara dan pernah menjalani rawatan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

cahaya_syafiah
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2005
Ahli No: 21035
Posting: 18
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-12-05 15:06


faktor pemakanan yang paling penting kena jaga..
sebab sekarang ini macam2 jenis makanan ada..
kalau yang sker sangat makan kulit ayam itu, hentikanlah kerana
ia adaklah satu jenis makanan yang boleh menyumbang kepada kanser payudara..
tak kira laki/ perempuan..........
so take care of your diet....

Makanan,minuman mesti lari dari bahan kimia...tapi macamaana sekarang kita tak boleh elakkkan...

Saya nak mengesyorkan amalkan minum air yang telah di tapis dengan menggunakan penapis Rx Water satu produk formula oleh dari Nordin Darus yang telah sembuh dari peyakit barah darah beliau dengan mengamalkan meminum air Rx ini.Sebab salah satu filter didlmnya terkandung tanah liat berkalsium tinggi di mana tanah liat selain di gunakan untuk membersihkan dari najis berat juga adalah sebagai penawar bila terkena racun ini adalah amalan orang dulu-dulu..

PENCEGAHAN ADALAH LEBIH BAIK DARI BERUBAT..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_syafiahProfil   Hantar PM kepada cahaya_syafiah   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 19-12-05 16:17


Pada 19-12-05 12:17 , cintamadinah_82 posting:

!!! QUOTE !!!

ermm.. ana ada terbaca satu informasi dalam majalah, kesan penggunaan deodoran merupakan antara faktor terjadinya kanser ni..betul ke?



kawan saya pun pernah pesan kat saya jangan selalu sangat guna deodorant sebab bahan chemical dalam deodorant tu lama2 berpotensi menyebabkan kanser payudara...wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

balqiszie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11822
Posting: 100
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-12-05 17:33


teriam kasih atas info yang diberi..semoga kita dapat amalkan cara hiduh sihat...

''mencegah lebih baik dari mengubati''

Bookmark and Share

    


  Member Information For balqiszieProfil   Hantar PM kepada balqiszie   Quote dan BalasQuote

nur_2110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.09.2005
Ahli No: 18853
Posting: 187
Dari: infront of my 2313NLCi

Melaka  


posticon Posting pada: 20-12-05 16:28


sila baca paper NST-bahagian LIfe dan Times hari ni untuk tahu lebih lanjut mengenai treatment breast cancer ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_2110Profil   Hantar PM kepada nur_2110   Quote dan BalasQuote

cintamadinah_82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16646
Posting: 265
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-05 16:52


syukran kepada sahabat2 yang sudi beri informasi yang berguna..
mulai hari ini kita mulakan dengan cara hidup yang lebih sihat


-----------------
'Tidak kamu akan berperasaan gundah walaupun sekali.. jika kamu tahu apa yang dicari...'
[ Telah diedit oleh: cintamadinah_82 pada 01-01-06 18:59 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For cintamadinah_82Profil   Hantar PM kepada cintamadinah_82   Pergi ke cintamadinah_82's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-12-05 16:43


setiap wanita berisiko untuk penyakit ni...cuma faktor2 diatas tu menaikkan risiko nya lagi. cancer- kalau ikut perubatan islam, sel jadi gila..

selalu lah buat pemeriksaan sendiri, kalau rasa lain saja, jumpa doktor cepat2..
kalau peringkat awal dapat dkesan dapat dselamatkan.

apa pun, setiap yang terjadi pasti ada hikmah dsebaliknya.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 15:16


Pada 19-12-05 10:59 , zafirah posting:

!!! QUOTE !!!

yak semudah itu,wanita nak buat keputusan,anmanhar.

ada satu kisah..seorang daoktor, yang dapat breast ca. malangnya, si suami yang juga seorang doktor tak menizinkan procedure pembedahan di jalankan.. sian kan. at last, si wife meninggak sebab the cell canser metastasized already.can't do nothing .alfatihah


laa apa hal pulak tak kasi bedah... suami doktor takkan tak faham kott?? yang kena tu pun doktor pulak tu..... ish ish pelik la


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111935 saat. Lajunya....