Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 08-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
wyd1014: 14 hari yang lalu
haykal77: 23 hari yang lalu
Kakngah: 23 hari yang lalu
lidah-penghunus: 24 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: fulltime house wife???


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» fulltime house wife???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh fulltime house wife???

manda
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20889
Posting: 8
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 19:07


assalamualaykum...

ini manda nak tanya pada akhi2 dan ukhti2 semua...
bagi akhi2..mana yang anda suka..isteri anda jadi s/rumah spnh masa or isteri yang bekerja??
pada ukhti2 pulak....anda nak jadi s/rumah spnh masa or bekerja?
hurm..minta pendapat semua ya.. :-) .
Syuran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mandaProfil   Hantar PM kepada manda   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 12-12-05 21:09


saya nak jadi dua-dua....suri rumah sepenuh masa dan bekerja...huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-12-05 22:35


Assalamualaikum....

katakan YA pada full-time homemaker.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 00:06


Assalamualaikum

ikutkan memang lagi baik kalau suri rumah sepenuh masa. tapi kalau dia ingin bekerja lebih2 lagi atas niat untuk membantu dalam meningkatkan ekonomi rumah tangga saya tidak menghalang, asalkan dia tau tanggungjawab sebagai isteri. eh, dia tu siapa ye?.?.?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 13-12-05 00:16


tak kisah...dua2 pun boleh..kalau suami xbagi kerja saya xkeje laaa

dok rumah ok juga...xpun buatla kerja yang boleh di buat di rumah

kalau kerja kat luar pun ok juga

janji dapat redha suami :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 13-12-05 00:26


Pada 13-12-05 00:06 , lidah-penghunus posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

ikutkan memang lagi baik kalau suri rumah sepenuh masa. tapi kalau dia ingin bekerja lebih2 lagi atas niat untuk membantu dalam meningkatkan ekonomi rumah tangga saya tidak menghalang, asalkan dia tau tanggungjawab sebagai isteri. eh, dia tu siapa ye?.?.?



dia tu dia lah...alah...dia...dia kan lidah penghunus?ahh..dia lah tu...:lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

manda
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20889
Posting: 8
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-12-05 18:13


hehe...abng_Imam..full time housemaker ye..hehe..
kalau manda rasa mmng nak jadi fulltime h/wife tapi...nak kerja pun ye..huhu..fenin..fenin..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mandaProfil   Hantar PM kepada manda   Quote dan BalasQuote

farahfarhana
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14185
Posting: 4
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 14-12-05 15:11


tengok kepada situasi keluarga.kalau si suami mempunyai kemampuan untukmenyara keluarga,lebih baik si isteri duduk rumah saja.bimbing anak-anak ke arah yang soleh dan soleha.Jika suami tidak mampu,si isteri kena berkongsi tenaga untuk mengukuhkan ekonomi keluarga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For farahfarhanaProfil   Hantar PM kepada farahfarhana   Pergi ke farahfarhana's Website   Quote dan BalasQuote

anmahar
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14615
Posting: 703
Dari: Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-12-05 15:29


Pada 13-12-05 00:16 , NuR_HiKMaH posting:

!!! QUOTE !!!

tak kisah...dua2 pun boleh..kalau suami xbagi kerja saya xkeje laaa

dok rumah ok juga...xpun buatla kerja yang boleh di buat di rumah

kalau kerja kat luar pun ok juga

janji dapat redha suami :-)




mmmmmm... betul tu.... kekadang tu kalau keadaan memaksa.... bekerja tu boleh.... untuk membantu keluarga....
walau apapun.... kenalah "janji dapat redha suami" :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For anmaharProfil   Hantar PM kepada anmahar   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 15:53


kalau ada peluang, baik kerja dulu, at least boleh dapat pengalaman bekerja, bermasyarakat, berdikari, menyumbang etc...dan dapat duit:) Nanti, tak adalah senang kena tipu.

tapi kalau anak dah ramai, suami pun mampu, jadilah surirumah, it pun bukan bermakna melepak saja, kena juga buat kerja2 amal dan menuntut ilmu selagi mampu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-05 16:43


yang penting kena dengar pendapat suami dulu lah...kalau suami xkasik jangan memandai buat keputusan sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-12-05 01:31


insyaAllah wife yang bekerja..
wife???
:-di ;-) :lol: 8-) :-)
:roll: :roll: :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 23:46


kalau diikutkan hati, nak duduk rumah jerrr.. maleh nak kerja. ehehehe. tapi nanti kasihan suami kerja penat-penat.. gaji pun takat mana saja...tak cukup lorh. so, terpaksalah kerja juga cari duit. zaman la ni kena ada duit..... nanti nak pergi haji ke umrah ke, apa-apa ke... takkan nak harap suami punya duit saja.. ye tak?


-----------------

[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 16-12-05 23:47 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 01:38


kalau dok kat KL atau Selangor, kalau gaji suami setakat RM1000 - RM2000, jangan harap ada yang sanggup duduk goyang kaki saja kat rumah :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 15-02-06 01:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 02:54


tak menjadi masalah isteri nak berkerja asalkan isteri dapat menjaga maruah diri dan urusan rumahtangganya

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

zaLzaLah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22169
Posting: 69
Dari: BuMi AnBiYa' Me$iR

singapore  


posticon Posting pada: 15-02-06 04:24


ikutkan hati nak jadi suri rumah sepenuh masa,jaga anak,kan tu tanggungjawab isteri,lagipun anak kan nak kan perhatian,tapi dalam masa yang sama ok juga kita berkeje m'bantu suami tapi berkeje dalam rumahlah contohnyer...buat kelas tuition kat rumah ke kelas agama..kelas ngaji dan anything we can do...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zaLzaLahProfil   Hantar PM kepada zaLzaLah   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 08:39


setuju dengan zalzalah....tapi bergantung pada pendapatan suami jugak...kerja ni tension sebenarnya.....agrrhhh sekarang ni pun rasa macam nak berhenti kerja saja...duduk kat rumah lagi best tapi nanti nak makan apa??

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 08:51


itu satu, tapi ada yang lebih dr segalanya. Pahala isteri keseluruhannya berada di dalam rumah seperti kemas rumah, juga anak2, memasak dll manakala pahala lelaki ada diluar rumah seperti mencari nafkah, amal jariah, jihad dll...

kesimpulannya, isteri kena perbanyakkan berada di dalam rumah... bakal isteriku akan berada dirumah nanti..heheh:-di
[ Telah diedit oleh: Qayyum pada 15-02-06 08:52 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

amin_amrina
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19556
Posting: 14

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 08:55


tapi bagus juga kalau dapat bekerja separuh hari saja khas untuk orang perempuan yang sudah berkahwin...baru best....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amin_amrinaProfil   Hantar PM kepada amin_amrina   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 08:58


mknanya, hantar anak ke sekolah, balik tghari sampai malam dok rumah!
macam tu ke amin_amrina?
hehehe ana Sekadar bertanya saja k!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 09:09


keadaan sekarang tak macam dulu..

kerjaya juga penting..dan saya mungkin tidak akan menjadi full time house wife.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 09:10


ketua wanita di syurga mereka fulltime suri rumah...
kerja mereka menguli tepung, mengemas rumah, mengangkat air (sehingga berbirat2), menyapu rumah dll...

contohilah mereka....
mereka diredhai ALlah...


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 09:20


tapi memang betul kata RuMaishaaa tu, ana sokong 100%!
isteri tak boleh kongkong sangat dirumah, dia kena tau apa yang terjadi kat luar sana melainkan kerja yang tak berfaedah saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-02-06 09:30


Pada 15-02-06 09:10 , qais_amirii posting:

!!! QUOTE !!!

ketua wanita di syurga mereka fulltime suri rumah...
kerja mereka menguli tepung, mengemas rumah, mengangkat air (sehingga berbirat2), menyapu rumah dll...

contohilah mereka....
mereka diredhai ALlah...



:) Saya fikir, wanita yang mulia..apabila bekerjaya..dia pasti tak lupakan tanggungjawabnya apabila berada di rumah..kecuali pada mereka yang suka ambil mudah..suka bergantung pada bibik.. :)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

nisha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17502
Posting: 27
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 15-02-06 10:18


terpulang kepada individu itu sendiri, tapi bagi saya, saya setuju dengan rumaisha....


-----------------
InDaH HiDuP bErSaMa ILAHI, ReDhAMu KuHaRaPKaN


Bookmark and Share

    


  Member Information For nishaProfil   Hantar PM kepada nisha   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 01:05


Pada 15-02-06 01:38 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dok kat KL atau Selangor, kalau gaji suami setakat RM1000 - RM2000, jangan harap ada yang sanggup duduk goyang kaki saja kat rumah :lol:




:lol: ibnu_musa...saya sanggup! Nak buat macamana....kan dah kempen anak diberi susu ibu sepenuhnya... :-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 01:30


Pada 15-02-06 08:39 , triptofana posting:

!!! QUOTE !!!

duduk kat rumah lagi best tapi nanti nak makan apa??



:lol: siapa kata duduk kat rumah best? Duduk rumah lagi penat sebenarnya tau! Kerja non-stop...bukannya dapat melepak goyang kaki pun...bangun pagi saja dah nak kena buat sarapan..masak untuk suami bawak bekal pergi kerja..lepas itu nak kemas rumah...basuh baju, sidai baju, dah angkat kat ampai nak kena lipat pulak.. :-di tu belum lagi nak menggosok tu... tengahari/petang nak kena masak lagi...jaga anak lagi... :roll: best ke? :-di


p/s: hanya BEST bagi isteri yang ikhlas melakukannya.... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 02:26


bertuahnya saudari almumtahanah sebab dapat jadi suri rumah sepenuh masa, teringin pula saya nak jadi sura rumah sepenuh masa juga... :lol:

tapi biasanya kalau hidup kat KL, kalau gaji suami setakat RM1000 atau RM2000, selalunya tak dapat survive tanpa bantuan isteri...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 16-02-06 02:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 09:17


dok kat kampung pun ok juga ni!
sebab dah biasa dengan kampung ni...hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

triptofana
WARGA SETIA
Menyertai: 22.02.2005
Ahli No: 14611
Posting: 639
Dari: sElaNgoR

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 17:31


memang betul duduk rumah penat almumtahanah, tapi saya suka buat kerja2 tu...penat tak mengapa jangan tension.

saya tak kenal apa itu tension sehinggalah saya bekerja...

sejak kerja ni solat pun setakat solat saja..sebab break sekejap saja...

lepas tu balik rumah lewat, penat....kekadang before maghrib pun boleh terlena..

rasanya duduk kat rumah lagi best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For triptofanaProfil   Hantar PM kepada triptofana   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 20:23


mmmmm, tak tahu lah nak cakap bagaimana, bagi kita jadi suri rumah tu mesti penat, yelah dialah yang orang pertama bangun pagi, kejutkan keluarga, siapkan sarapan, membasuh, masak tghari, kemas rumah, minum petang, basuh pinggan, dll
Tapi kalau dah kerja mesti bertambah penat,

Kekadang tu kalau suami isteri kerja, anak2 tak menentu hidupnya, cuba kita lihat di bandar2.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

maqnawie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.09.2005
Ahli No: 18647
Posting: 222
Dari: Milik ALlah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 21:50


assalamualaikum

wanita solehah tmpnya di rumah2 suaminya..jaga kepeluan suami...anak2 suami dll...jika ada keperluan boleh keluar...but if tak ada apa-apa tak payah keluar...
ada satu motivator popular kata..if isteri nak keluar kerja..kena minta izin suami..maksudnya if suami tak benarkan..maka tak payah pergi...apa-apa pun suami kena btolak ansur dan hikmah...wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For maqnawieProfil   Hantar PM kepada maqnawie   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 06:09


bagi ana bakal suami...
ana bagi kebebasan kapada isteri ana tuk dia buat pilihan dia sendiri..
i/allah dia pasti tahu apa yang terbaik tuk suaminya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

reflesia
Warga Rasmi
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22756
Posting: 6
Dari: selangor

malaysia  


posticon Posting pada: 17-02-06 13:03


memang betul sekarang ni isteri kena bantu suami...tapi jangan sampai mengabaikan keluarga sampai lupa suami dan anak2...boleh saja buat kerja di rumah dan dapat melihat anak2 membesar depan mata.

Bookmark and Share

    


  Member Information For reflesiaProfil   Hantar PM kepada reflesia   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 13:53


kalau diizinkan memang nak fulltime house wife tapi kenalah tengok pendapatan suami jugak ok ke tak ok ke..kan sekurang kurangnya bolehlah bantu membantu..apabila menimpa kesusahan nanti tetapi pucuk pangkalnya tanyalah suami anda sebab keputusan ditangannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 17-02-06 14:55


kalau nak jadi s/rumah sepenuh masa pun mungkin selepas kerja at least 10 years la....
sebab.. rasa amat membazir bila dah belajar nearly 20years tapi bila kahwin saja nak jadi s/rumah sepenuh masa..
nak juga merasa pegang duit sendiri.../
tak pun pergi haji dulu ke dengan duit sendiri...
best tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 15:09


:) masa masih ada untuk befikir dengan tepat..sebelum kaki melangkah ke alam rumah tangga :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 17-02-06 20:14


saya lebih suka isteri yang berkerjaya..tapi dalam masa yang sama, sebagai ibu dan pendidik kepada anak2...insyaAllah, keluarga harmoni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

NurArisha
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.03.2005
Ahli No: 15005
Posting: 278
Dari: Wangsa Maju, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 00:11


Pada pendapat untuk diri saya sendiri...saya sejak kecil lagi hinggalah sekarang ni memang nak jadi...seorang suri rumah rumah tangga tapi dalam masa yang sama saya adalah seorang wanita yang mempunyai kerjaya. bagi saya..saya sendiri ada tanggungjawab pada keluarga saya...saya sendiri mempunyai cita-cita...saya harap suami saya kelak memahami saya...

Ibu saya, kakak-2 saya juga biarpun telah berumah tangga, mereka masih berkerjaya. Di samping untuk turut sama membantu ekonomi keluarga sendiri..tapi mereka tidak mengabaikan anak-anak...

yang paling penting walau di mana berada, ingatlah status diri adalah seorang isteri dan ibu...jangan abaikan keluarga...FAMILY FIRST...betul tak??

Bookmark and Share

    


  Member Information For NurArishaProfil   Hantar PM kepada NurArisha   Pergi ke NurArisha's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 02:35


orang laki rmh tangga tak ada ke....hihihi
jus joke k...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 18-02-06 03:17


assalamualaikum....

pada pandangan saya sendiri...saya sebenarnya lebih suka kalau isteri dok rumah saja mendidik anak2 saya...kalau sebelum melahirkan anak saya benarkan dia bekerja kerana selepas mendapat anak kalau bukan isteri yang didik atau kita serah pada pembantu rumah rasanya didikan anak tu tak berapa terjaga..sebab pembantu yang asuh dia..

so kalau isteri yang jaga dan didik anak2 kita maka ia akan lebih memberi kesan yang baik pada anak2 saya.lagipun rasulullah pernah bersabda : TUGAS SEORANG ISTERI ADALAH MELAYAN SUAMI DAN JUGA MENDIDIK ANAK.soal ekonomi rumah tangga insya ALLAH saya rasa mampu untuk saya usahakan..

lagi pun tak salah kalau nak bekerjaya..saya lupa hadis rasulullah yang ada menyatakan 2 pekerjaan utama bagi wanita adalah menjahit dan........... (terlupa)..

apa-apa pun terserah pada perbincangan keluarga tersebut sendiri..kalau suami redha maka boleh lah isteri bekerja..kalau tak,tak apa lah..

ilmu yang isteri tuntut tidak akan rugi sedikit pun kalau tak bekerja..anak2 masih memperoleh ilmu2 tersebut..dan kita boleh didik anka kita dengan ilmu yang kita ada...

akhir sekali...pikirlah mana yang terbaik untuk masa depan anda semua...

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

Wawa_83
WARGA SETIA
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13173
Posting: 817
Dari: SeLaNgOR - My LoVeLy with ALLAH's LoVe..!

Selangor  


posticon Posting pada: 18-02-06 03:43


AssaLamu'aLaikum .. Pada pendapat Wawa, sekarang ni menjadi suri rumah sepenuh masa memerlukan kesabaran yang tinggi. pada pendapat Wawa, Wawa sukakan menjadi suri dan pekerja yang cemerlang dunia akhirat. Apapun yang kita buat mesti ada destinasi yang tepat untuk dituju supaya kita tak lari dari landasan yang sebenar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Wawa_83Profil   Hantar PM kepada Wawa_83   Quote dan BalasQuote

spaghetigoreng
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22680
Posting: 134
Dari: bumi Allah

uk  


posticon Posting pada: 18-02-06 05:44


full time suri rumah dan juga wanita berkerjaya.

xmustahil..

khadijah pun businesswoman, contoh wanita bekerjaya yang cemerlang

Bookmark and Share

    


  Member Information For spaghetigorengProfil   Hantar PM kepada spaghetigoreng   Pergi ke spaghetigoreng's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 18-02-06 23:02


Pada 16-02-06 02:26 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

bertuahnya saudari almumtahanah sebab dapat jadi suri rumah sepenuh masa, teringin pula saya nak jadi sura rumah sepenuh masa juga... :lol:

tapi biasanya kalau hidup kat KL, kalau gaji suami setakat RM1000 atau RM2000, selalunya tak dapat survive tanpa bantuan isteri...




insyaAllah boleh...kalau amalkan hidup bersederhana...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 15:13


Pada 15-02-06 02:54 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

tak menjadi masalah isteri nak berkerja asalkan isteri dapat menjaga maruah diri dan urusan rumahtangganya



Ya, ana bersetuju dengan pendapat dakwah_ilahi. bagi ana tak menjadi satu masalah yang besar,asalkan isteri pandai menguruskan waktu di tempat kerja dan untuk urusan rumahtangga. Dan suami kenalah turut sama memainkan peranan bagi membantu melicinkan lagi perjalanan kehidupan berumahtangga.
Bila isteri bekerja, dapatlah membantu dari sudut ekonomi keluarga. Sedikit sebanyak menyumbang ke arah penambahan imbuhan untuk ekonomi keluarga. boleh menampung perbelanjaaan keperluan harian yang semakin hari semakin meningkat nilai kos kehidupan. Dan boleh digunakan untuk membuat peyimpanan sebagai persiapan di hari muka, pada waktu kecemasan. dan jika dilihat dengan keadaan sekarang, sudah menjadi satu kebiasaan isteri bekerja. Cuma bagaimana isteri memainkan peranan sebagai isteri dan pekerja yang menjadi persoalannya.
Pada pandangan ana, bila isteri benar-benar ikhlas bekerja untuk membantu suami mencari rezeki dan pada masa yang sama , menolong masyarakat melalui pekerjaannya, insya-Allah Allah akan mempermudahkan isteri menguruskan rumahtangganya. Bila redha suami sentiasa bersama isteri dan isteri pula tidak menyalahgunakan keizinan dan kepercayaan yang diberikan oleh suami, insya-Allah Allah akan turut melimpahkan rahmat dan sakinahNya terhadap rumahtangga yang dibina. Dan juga apabila isteri bekerja untuk membantu masyarakat, sebagai contoh mendidik anak-anak bangsa dengan niat ikhlas, insya-Allah Allah akan mempemudahkan urusan isteri di tempat kerja malah di rumah sama dan Allah akan melimpahkan rezeki kepada anak-anak, melembutkan hati anak-anak untuk menjadi anak yang soleh/solehah, dipermudahkan urusan anak-anak untuk menerima ilmu dan sebagainya, insya-Allah. Berkat keikhlasan isteri memancarkan keindahan dan kebahagiaan rumahtangga yang dibina selama ini.
Yang paling penting, peranan wanita sebagai seorang isteri dan pekerja perlulah seimbang. Walau sehebat mana seseorang wanita itu di tempat kerja, apabila di rumah, wanita itu kepunyaan suami dan anak-anaknya. Perlu menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu, menjaga dan menyusun rumahtangga dengan baik, menjaga keperluan suami dan anak-anak dengan sesempurna yang mungkin.
Isteri perlulah sentiasa menjaga maruah dan kehormatan diri. Sentiasa cuba melakukan apa yang terbaik sebagai isteri dan juga wanita yang bekerjaya. Tidak mengabaikan tanggungjawab yang diamanahkan. Insya-Allah keharmonian rumahtangga akan terpelihara dan mewujudkan BAITI JANNATI yang mana didalamnya diisi dengan kebahagiaan suami isteri, perasaan mawaddah terhadap anak-anak dan yang paling penting mendapat keredhaan dan keberkatan dariNya.

Ilal liqa’
Wassalam.


-----------------
Jangan pandang remeh terhadap benda-benda yang remeh.


Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 04:28


bagi saya lahkan dalam bab ni saya nak seorang jadi suri rumah dan seorang bekerja....faham2 sajalah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 18:41


salam.....
saya nak jadi suri rumah dan wanita bekerjaya yang berjaya.....:)
insyaAllah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 19:53


salam..

full time house wife...
kerjaya idaman ana.. :-D :-D

pada ana, terpulang juga pada kondisi dan situasi pasngan ataupun keluarga terbabit...
dalam keadaan sekarang, keadaan ekonomi yang mendesak, semua benda nak kena guna wang,
paling ttidak keluarga tersebut perlu mempunyai ekonomi yang stabil..
perlu jugak diambil kira perbelanjaan anak2...

kalau suami mampu,(dalam keadaan sedrhana pun ok) :-)
lebih baik lah si isteri menjadi surirumah sepenuh masa...
tapi tu pun kalau si suami bersetuju..

p/s: berangan nak jadi surirumah yang ada business.. ;-) :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-01-07 20:19


nak juga jadi fulltime housewife tapi awal-awal lagi mak dah bagi warning jadi benti kerja

unless usia pkahwinan tu dah sampai angka 2 digit...ada betul juga cakap mak tu...

yela...kita ni hanya merancang, yang tentukn segalanya hanyalah Dia

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

hubbud_jariah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.11.2006
Ahli No: 27212
Posting: 32
Dari: jepang

malaysia  


posticon Posting pada: 17-01-07 20:26


taknak kerja...nak duduk rumah saja jadi full time house wife....
boleh tak???hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hubbud_jariahProfil   Hantar PM kepada hubbud_jariah   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 21:26


kalau boleh nak bagi kerja semua kat laki yang menganggur lani....
huhu...kasihan kat depa...
saya tak kisah sangat pun kalau tak dapat kerja nanti..
tapi syarat nak sambung master kena ada pengalaman mengajar..
erm, tengoklah bagaimana nanti..
rasa-rasanya semua anak2 suka bila pulang dari sekolah, umminya sudah sedia menyambut di depan pintu....=)
tu baru anak...apatah lagi suami...lebih2 lagi lah sukanya...ye tak???=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 21:28


kalau boleh nak bagi kerja semua kat laki yang menganggur lani....
huhu...kasihan kat depa...
saya tak kisah sangat pun kalau tak dapat kerja nanti..
tapi syarat nak sambung master kena ada pengalaman mengajar..
erm, tengoklah bagaimana nanti..
rasa-rasanya semua anak2 suka bila pulang dari sekolah, umminya sudah sedia menyambut di depan pintu....=)
tu baru anak...apatah lagi suami...lebih2 lagi lah sukanya...ye tak???=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 21:28


kalau boleh nak bagi kerja semua kat laki yang menganggur lani....
huhu...kasihan kat depa...
saya tak kisah sangat pun kalau tak dapat kerja nanti..
tapi syarat nak sambung master kena ada pengalaman mengajar..
erm, tengoklah bagaimana nanti..
rasa-rasanya semua anak2 suka bila pulang dari sekolah, umminya sudah sedia menyambut di depan pintu....=)
tu baru anak...apatah lagi suami...lebih2 lagi lah sukanya...ye tak???=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 21:28


kalau boleh nak bagi kerja semua kat laki yang menganggur lani....
huhu...kasihan kat depa...
saya tak kisah sangat pun kalau tak dapat kerja nanti..
tapi syarat nak sambung master kena ada pengalaman mengajar..
erm, tengoklah bagaimana nanti..
rasa-rasanya semua anak2 suka bila pulang dari sekolah, umminya sudah sedia menyambut di depan pintu....=)
tu baru anak...apatah lagi suami...lebih2 lagi lah sukanya...ye tak???=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 17-01-07 21:33


Bagus, bagus... :-) :-) :-) ...Banyak kelebihannya kalau isteri duduk dekat rumah saja jadi fulltime house wife...Salah satunya tak payah penatkan badan pergi kerja...Cuma duduk dekat rumah jaga anak-anak dan layan suami...Pahalanya sama macam orang lelaki pergi berjihad... :-) :-) :-)

Kalau dah kahwin nanti saya akan galakkan isteri saya duduk dekat rumah saja... :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 17-01-07 23:10


Kalau suami berduit bolehlah duduk kat rumah..:-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

nrelisa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.10.2006
Ahli No: 26937
Posting: 33
Dari: tempat beradanya makhluk Allah

haiti  


posticon Posting pada: 17-01-07 23:20


walau apa pun ia bergantung kepada pihak suami dan toleransi diantara kedua bilah pihak......:) :) :)
[ Telah diedit oleh: nrelisa pada 13-04-07 12:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nrelisaProfil   Hantar PM kepada nrelisa   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 19:46


jadi suri rumah sambil bekerja pun boleh... kerja buka kedai runcit kat rumah... boleh mendidik anak berniaga ye tak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 18-01-07 23:12


Pada 17-01-07 21:28 , bintubahariyah posting:

!!! QUOTE !!!


rasa-rasanya semua anak2 suka bila pulang dari sekolah, umminya sudah sedia menyambut di depan pintu....=)
tu baru anak...apatah lagi suami...lebih2 lagi lah sukanya...ye tak???=)


Betul tu... :-) :-) :-) ...Hilang penat si suami bila isteri sambut time balik kerja... :-P


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 19-01-07 00:12


Pada 17-01-07 23:10 , Annursyam posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau suami berduit bolehlah duduk kat rumah..:-P


100% setuju...:)

penat2 belajar..sejak kecik sampailah graduate
berapa banyak duit parents saya berhabis...
saya mesti nak kerja...at least saya boleh tanggung keperluan parents saya...


-----------------
berjihad kerana Allah swt


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-01-07 00:37


nak rasa kerja juga dulu..tapi kalau suami tak izinkan , nak buat bagaimana.. kena patuhla...lagi bagus dapat suami yang Boleh support family kita juga.. ibu ayah..jasamu tak ternilai...
p/s: impikan seorang prostaz (profesional+ ustaz)
     fulltime house wife pun tak apa..hehe :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 00:39


Pada 19-01-07 00:37 , zahratunnur posting:

!!! QUOTE !!!

nak rasa kerja juga dulu..tapi kalau suami tak izinkan , nak buat bagaimana.. kena patuhla...lagi bagus dapat suami yang Boleh support family kita juga.. ibu ayah..jasamu tak ternilai...
p/s: impikan seorang prostaz (profesional+ ustaz)
     fulltime house wife pun tak apa..hehe :lol:

salam...
semoga impian anti tercapai....insyaALLAH...


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

solskjaer
WARGA SETIA
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10725
Posting: 2644
Dari: manchester united

saudiarabia  


posticon Posting pada: 19-01-07 00:41


bagus apa jadi suri rumah...boleh tumpu pada suami seorang saja..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For solskjaerProfil   Hantar PM kepada solskjaer   Pergi ke solskjaer's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 01:04


Betul tu...Tak payah penatkan badan dan peningkan kepala pasal kerja... :-)


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 01:32


salam...
wife tak salah kalau kerja,yang penting jalankan tggjwb . suami membantu.
baru harmoni

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

solehah86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2006
Ahli No: 27962
Posting: 90
Dari: egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 01:33


Bantu isteri melakukan kerja rumah. Ini adalah sunah yang dapat
meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan menbahagiakan
pasangan anda.

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah86Profil   Hantar PM kepada solehah86   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 01:45


Kalau dah ada jodoh nanti dan isteri saya nak juga bekerja saya bagi dia 3 syarat:

1) Kena tutup aurat dengan sempurna dari hujung rambut sehingga ke hujung kaki...Saya tak nak tanggung dosa dia sebab tak tutup aurat...Dosa sendiri belum tentu dapat tanggung...
2) Jaga pergaulan dengan rakan sepejabat untuk mengelakkan perkara yang keji seperti zina, fitnah dan mengumpat...
3) Tidak mengabaikan rumahtangga...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 17:38


Apa kata ahli falsafah Barat tentang keluarnya wanita untuk mencari kerja di luar rumah:-

Prof. Samuel Smiles di dalam bukunya Akhlak: Sesungguhnya undang-undang menentukan bahawa kaum wanita harus keluar bekerja di pejabat-pejabat, dan di industri-industri, meskipun telah menghasilkan kekayaan, akan tetapi kesudahanya amat burukdan merobohkan kerukunan hidup rumahtangga. Sebab dia telah menentang struktur rumahtangga, mengancam kerukunan kekeluargaan, serta mengoyak-goyak pertalian kemasyarakatan, kerana tugas wanita sebenarnya ialah menguruskan kewajiban rumahtangga; seperti mengatur perkakas rumah, mendidik anak-anak, menjaga perbelanjaan hidup sehari-hari serta melaksanakan segala keperluan famili. Akan tetapi kerja-kerja di luar rumah itu telah menajisi semua kewajiban ini, sehingga rumahtangga itu bukanlah merupakan tempat tinggal lagi, dan anak-anak pula terus membesar bukan atas dasar pendidikan yang sebenarnya, disebabkan mereka terlantar di dalam jurang pengecuaian. Semangat kecintaan yang membara dari suami-isteri pun telah terpadam, dan sang isteri kini tidak lagi menjadi isteri yang manis di pandang, ataupun menjadi teman cinta bagi suaminya. Tetapi kini menjadi temanya dalam kerja dan tanggungjawab, maka dia pun terdedahlah bagi kesan-kesan yang biasanya menghapuskan nilai-nilai budi dalam pemikiran dan kelakuan yang terdiri di atasnya pemeliharaan kehormatan.

Tercatit di dalam majalah ‘Syajaratud-dur jld 6, tahun pertama nukilan daripada penulis wanita Inggeris, Miss Annie Wood, bunyinya: Sekiranya anak-anak perempuan kita bekerja di rumah-rumah sebagai pembantu, ataupun semi-pembantu adalah lebih baik, dan lebih kurang bahayanya daripada mereka bekerja di pejabat-pejabat, sehingga puteri-puteri itu terselekeh dengan kotoran-kotoran yang akan melenyapkan warna hidupnya buat selama-lamanya. Alangkah baiknya jika negara kita ini seperti negara kaum Muslimin, di mana terdapatnya penghormatan, harga diri serta kesucian, yang mana setiap wanita akan menikmati sebahagia-bahagia hidup, dan perlindungan peribadi serta kehormatan.

BENAR SEKALI, BAHWASANYA SANGAT MALU BAGI NEGERI INGGERIS MENJADIKAN PUTERI-PUTERINYA SEBAGAI MODEL KERENDAHAN BUDI DENGAN BANYAK PERCAMPURAN DENGAN LELAKI. MENGAPA KITA TIDAK BERUSAHA UNTUK MENJADIKAN PUTERI KITA BEKERJA SESUAI DENGAN TABIAT SEMULAJADINYA, SEBAGAIMANA YANG DIPERINTAHKAN OLEH AGAMA-AGAMA LANGIT; IAITU DENGAN MENGEKALKAN DIRI DI RUMAH, MEMBIARKAN KERJA-KERJA LELAKI UNTUK LELAKI, DAN DENGAN ITU AKAN TERJAMINLAH KESELAMATAN KEHORMATAN MEREKA.

Sumber : Buku Pendidikan Anak-anak Dalam Islam karangan Abdullah Nasih Ulwan terjemahan Syed Ahmad Semait


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 20-01-07 17:58


wanita berkerjaya tak semestinya mengabaikan rumah tangga kan
pandai2lah bagi2kan masa
macam lecturer saya selalu cakap....its not the quantity but the quality....spend a quality time with your family.
hehe.....
saya memang setuju sangat...tak derlah kerja sampai lupa peranan lain, sebagai isteri dan ibu.
selagi mampu, saya memang nak kerja.
insyaAllah, planning masa depan dah ada....:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 18:03


mungin masa yang terluang itu sedikit tapi memberi kesan yang mendalam terhadap perhubungan....daripada setiap masa berkepit tapi xbersefahamn kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

fidzislah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.08.2003
Ahli No: 2906
Posting: 91
Dari: ipoh:skudai:gombak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 18:38


insyaALLAH, bila dikurniakan cahaya mata... ana pilih fulltime house wife...so ada extra time untuk anak2 dan suami :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For fidzislahProfil   Hantar PM kepada fidzislah   Quote dan BalasQuote

nur_alhanuun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2006
Ahli No: 27815
Posting: 46
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-07 18:43


salam...

kalau pendapatan suami dah cukup untuk keperluan keluarga, ana pun lebih suka duduk rumah saja :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur_alhanuunProfil   Hantar PM kepada nur_alhanuun   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-07 00:17


erm....

macam ni lah.
saya ada idea best...

isteri sibuk kan? kata duduk rumah penat, basuh bju...masak, kemas rumah, jaga anak....bla3

tips para suami untuk ringankan beban isteri....

kahwin lah 4
seorang buat sarapan, yang lain boleh tidur
seorang kemas rumah, yang lain tidur balik
seorang masak, yang lain boleh buat kerja sendrik
seorang basuh baju....

jaga anak itu, semua kena jaga sama-sama.

erm, macam mana? para isteri setuju tak? bebanan anda pun kurang, so tak ada lah mengadu penat sangat atau tension....
macam mana?
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-07 00:17


erm....

macam ni lah.
saya ada idea best...

isteri sibuk kan? kata duduk rumah penat, basuh bju...masak, kemas rumah, jaga anak....bla3

tips para suami untuk ringankan beban isteri....

kahwin lah 4
seorang buat sarapan, yang lain boleh tidur
seorang kemas rumah, yang lain tidur balik
seorang masak, yang lain boleh buat kerja sendrik
seorang basuh baju....

jaga anak itu, semua kena jaga sama-sama.

erm, macam mana? para isteri setuju tak? bebanan anda pun kurang, so tak ada lah mengadu penat sangat atau tension....
macam mana?
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-07 00:19


erm....

macam ni lah.
saya ada idea best...

isteri sibuk kan? kata duduk rumah penat, basuh bju...masak, kemas rumah, jaga anak....bla3

tips para suami untuk ringankan beban isteri....

kahwin lah 4
seorang buat sarapan, yang lain boleh tidur
seorang kemas rumah, yang lain tidur balik
seorang masak, yang lain boleh buat kerja sendrik
seorang basuh baju....

jaga anak itu, semua kena jaga sama-sama.

erm, macam mana? para isteri setuju tak? bebanan anda pun kurang, so tak ada lah mengadu penat sangat atau tension....
macam mana?
:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 21-01-07 00:25


tak payah ngade2.....a wife can still handle all those things..

even isteri berkerjaya pun rumah still kemas and suami and anak3 still dapat makan kat rumah...

moral of the story...pilih lah calon isteri yang sesuai.

p/s: totally reject your suggestion mr. ibnutuki ;)~

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 00:36


Hehehe...Orang perempuan kalau bab poligami ni memang susah sikit... :-D :-D :-D ... Bukan setakat bab makan saja kena jaga...Pendidikan anak-anak juga kena ambil perhatian juga...Kalau dah kedua-dua kerja siapa yang nak ambil tahu hal anak-anak...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-07 01:30


Pada 21-01-07 00:25 , anaksolehah07 posting:

!!! QUOTE !!!

tak payah ngade2.....a wife can still handle all those things..

even isteri berkerjaya pun rumah still kemas and suami and anak3 still dapat makan kat rumah...

moral of the story...pilih lah calon isteri yang sesuai.

p/s: totally reject your suggestion mr. ibnutuki ;)~



hihihi....
marah nampak? jeles agaknya...
tadi kata penat uruskan rumahtangga...
kerja lagi, nak uruskan rumahtangga....masak, kemas rumah, stress di tempat kerja, didik anak2....
dengar poligami, terus kata boleh handle semuanya.... :lol:

saja saja bagi idea yang boleh 'insaf' kan wanita yang terlalu cerewet....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

anaksolehah07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.03.2006
Ahli No: 23171
Posting: 85
Dari: bumi Allah..

uk  


posticon Posting pada: 21-01-07 16:33


hehehe....bukan marah lah pakcik...cuma idea tu tak bape sesuai. tapi betul tu ibnutuki kadang-kadang org perempuan ni cerewet sgat..

kalau my husband nak poligamy..kalau dah rasa mampu..proceed lah apa salahnyer...dia pun tak ada lah sunyi sgat kalau malam-malam saya on-call. tapi bukan sebab isteri dia tak mmpu nak handle rumah tangga. sebagai isteri, dah memang tanggungjwab uruskan rumahtangga sesempurna yang boleh.tapi org laki pun ada saham jugak,bukan letak atas bahu isteri seorang saja..

okla dah,hanya an opinion.wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For anaksolehah07Profil   Hantar PM kepada anaksolehah07   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 21-01-07 22:04


Hehehe...Bagus betul kalau semua perempuan macam makcik anaksolehah07... :-D :-D :-D


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 21-01-07 22:31


bagi saya, lagi best jadi fulltime housewife sebab tak payah nak hadapi stress kerja, dan banyak masa untuk hobi yang kita suka, boleh relaxkn badan, shooping, tengok movie dan macam-macam lagi...kalau dapat pulak suami yang mengenakan syarat berpakaian kat istri dia setiap kali nak pergi kerja, atau cemburu, baik tak payah kerja langsung, selesai masalah...
memangla cita2 berkaitan dengan kerja, tapi kalau semuanya sudah tersedia kat dalam rumah, buat apa nak kerja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 23:40


Pada 21-01-07 22:31 , ladybirdy posting:

!!! QUOTE !!!

kalau dapat pulak suami yang mengenakan syarat berpakaian kat istri dia setiap kali nak pergi kerja, atau cemburu, baik tak payah kerja langsung, selesai masalah...


Bagus apa dapat suami macam tu...Dia tahu jaga maruah isteri dia...Takkan lah dia nak biarkan isteri dia tak tutup aurat...Nanti dia juga yang akan tanggung akibatnya...Cemburu tu tanda sayang:-D ...Tapi jangan cemburu tak bertempat...


-----------------
DUNIA INI INDAHNYA SEBELUM DI TANGAN...


Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

harlique
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26495
Posting: 258
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-01-07 23:58


salam mesre.......
erm,kalau nak diikutkan memanglah mns isteri menjadi full time housewife.....
ini semua bergantung pada kemampuan suami...
kalau da c suami mampu isteri xpyhla susah2 nak kerja......

tapi xslah kalau isteri berkerje.....
sekurang-kurangnya boleh bantu suami dr segi kewangan.......

ini semua bergantung pada hak individu itu sendr.....
kerana apa yang berlaku adalah takdir Allah swt.....

amin.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For harliqueProfil   Hantar PM kepada harlique   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 03:20


apa kata tukar housewife kepada house manager... hehee...
ana rassa kalau suami mampu, ,prefer lagi jadi house manager..

lain rasanya diasuh oleh ibu yang bekerja dan tidak...
tak mo lah anak2 ana juga mengalaminya...

tapi kena bergantung pada ekonomi semasa juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

AzwaAqilah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.03.2007
Ahli No: 28986
Posting: 73
Dari: kubang kerian

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 08:44


pepun ana bersutuju dengan pandangan hanafi dibawah...bacalah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzwaAqilahProfil   Hantar PM kepada AzwaAqilah   Quote dan BalasQuote

hanafirazali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26499
Posting: 327
Dari: negeri sembilan dan perak

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 08:47


Assalamualaikum...
saya nak mgutarakan satu pendapat... isteri sangat sesuai kalau jadi fulltime housewife... sebab kalau kita tengok institusi rumahtangga hari ini bayak yang porak peranda dengan masalah anak2 muda disebabkab ibu bapa terlalu ghairah mencari duit... sampai tak terjaga anak2 di rumah... even mak saya pun bekerja,.. tapi sebagai guru sekolah... maybe boleh agaknya... sebab dia bkerja sampai tengah hari saja... jadi lepas tu banyak masanya ada di rumah... tapi... yang penting kena tanya suami dulu kan... redha isteri tu ada di tangan suami kan... dan yang lebih penting... walaupun isteri tu bekerja... suami dan anak2 adalah tetap nombor satu dan berganda2 lebih penting dr kerjayanya... setuju???

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanafirazaliProfil   Hantar PM kepada hanafirazali   Quote dan BalasQuote

ainul_tapah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.04.2007
Ahli No: 29441
Posting: 145
Dari: Nilai_Butterworth

PulauPinang  


posticon Posting pada: 12-04-07 08:51


kekadang terpikir juga...kalau perempuan dah belajar tetinggi..takkan taknak kerja agaknya...saya rasa saya nak kerja as long as tak kawin lagi hohoho......

kalau macam dah malas nak kerja luar,kerja saja lah kat rumah..jaga anak lagi baik.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainul_tapahProfil   Hantar PM kepada ainul_tapah   Quote dan BalasQuote

eyla05
WARGA SETIA
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19884
Posting: 546
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 09:41


tengok pada diri sendiri dan family....kalau terpaksa jangan kerja kita sebagai wife kena ikut lah apa cakap suami....

Bookmark and Share

    


  Member Information For eyla05Profil   Hantar PM kepada eyla05   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 11:09


Pada 12-04-07 08:47 , hanafirazali posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum...
saya nak mgutarakan satu pendapat... isteri sangat sesuai kalau jadi fulltime housewife... sebab kalau kita tengok institusi rumahtangga hari ini bayak yang porak peranda dengan masalah anak2 muda disebabkab ibu bapa terlalu ghairah mencari duit... sampai tak terjaga anak2 di rumah... even mak saya pun bekerja,.. tapi sebagai guru sekolah... maybe boleh agaknya... sebab dia bkerja sampai tengah hari saja... jadi lepas tu banyak masanya ada di rumah... tapi... yang penting kena tanya suami dulu kan... redha isteri tu ada di tangan suami kan... dan yang lebih penting... walaupun isteri tu bekerja... suami dan anak2 adalah tetap nombor satu dan berganda2 lebih penting dr kerjayanya... setuju???


ana setuju :-) :-D


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 11:16


assalamualaikum..
ok saja..tapi saya nak kerja jadi cikgu kafa..
senang..
biarlah belajar dapat phd pun..tapi nak juga jadi cikgu kafa..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 16:36


Pada 14-12-05 15:53 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

kalau ada peluang, baik kerja dulu, at least boleh dapat pengalaman bekerja, bermasyarakat, berdikari, menyumbang etc...dan dapat duit:) Nanti, tak adalah senang kena tipu.

tapi kalau anak dah ramai, suami pun mampu, jadilah surirumah, it pun bukan bermakna melepak saja, kena juga buat kerja-kerja amal dan menuntut ilmu selagi mampu.


saya pun nak buat begitu.

malas nak kerja-kerja ni... banyak kena fikir... baik duduk rumah uruskan rumahtangga...

malas belajar. malas kerja. nak jadi surirumah terus.. huhuhuhu..

---> kes tak sabar nak grad. dalam dilema: nak jadi biomedical engineer ke tak ini.. uhuk uhuk!!


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

izzul_islam
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2185
Posting: 1163
Dari: Besut

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-04-07 16:54


nak carik fulltime house wife nanti if applicable...ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzul_islamProfil   Hantar PM kepada izzul_islam   Quote dan BalasQuote

miledi
WARGA SETIA
Menyertai: 28.07.2006
Ahli No: 25473
Posting: 531
Dari: peneng

malaysia  


posticon Posting pada: 12-04-07 17:01


kalau semua jadi fultime housewife, siapa pula akan bertangungjawab melaksankan fardhu kifayah dalam hal-hal lain? doktor bersalin wanita...doktor pakar sakit puan?hmmmm

Bookmark and Share

    


  Member Information For milediProfil   Hantar PM kepada miledi   Pergi ke miledi's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 17:22


Ana lau suami sruh fully housewife..ana ikut saja..xmembantah...suami itu syurga ku...


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Nilam_sejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.10.2005
Ahli No: 19480
Posting: 205
Dari: Tg Karang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 17:24


Pada 12-04-07 17:22 , niza_ati posting:

!!! QUOTE !!!

Ana lau suami sruh fully housewife..ana ikut saja..xmembantah...suami itu syurga ku...



setuju..


-----------------
*Ukhwah itu Indah..*


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nilam_sejatiProfil   Hantar PM kepada Nilam_sejati   Pergi ke Nilam_sejati's Website   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 19:26


salam.......
yang penting dengar cakap suami dulu..kalau dia izinkan untuk bekerja,saya memang nak bekerja sekurang-kurang dapat meringankan beban suami..yela kos hidup sekarang makin tinggi...nanti dengan belanja anak-anak lagi...tapi sememangnya sekiranya jadi full time housewife ini boleh sentiasa berada disamping anak-anak...boleh beri tumpuan sepenuhnya kepada keluarga...cewah,macam dah sampai seru saja.... insyallah...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

graduanislam22
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.01.2007
Ahli No: 28041
Posting: 343
Dari: selayang

egypt  


posticon Posting pada: 12-04-07 21:08


mana-mana pun boleh..:)

rasionalnya bila dah jadi ibu(bila dah ada anak) baik dok rumah saja..
jaga anak sendiri..tak payah hantar kat nursery..didik anak2..suami balik nanti boleh dilayan dengan sempurna..
tapi kalau bekerja pun tak salah..asal pandai bagi masa...salunye perempuan ni kuat stress..takut balik2 suami kena marah..yang si suami pula tengah penat..marah+marah= meletup lah dunia..uii..
Na'uzubillah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For graduanislam22Profil   Hantar PM kepada graduanislam22   Pergi ke graduanislam22's Website   Quote dan BalasQuote

aNgAhAjEeN
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.07.2004
Ahli No: 10188
Posting: 51
Dari: BuMi ALLaH

Perlis  


posticon Posting pada: 13-04-07 12:13


nice topic... :-)


belom dapat fikir dan decide lagi..

sebab..maybe nak kerja dulu before kahwin... :-)


Ya Allah..ringankanlah jodohku...

         amEEn Ya Rabb...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aNgAhAjEeNProfil   Hantar PM kepada aNgAhAjEeN   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 12:16


Full time house husband tak ada ke? hehe :D


-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~


Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-04-07 12:18


Pada 13-04-07 12:16 , Meow posting:

!!! QUOTE !!!

Full time house husband tak ada ke? hehe :D


Aduh lah mr.meow...laki mana boleh...wajib bagi nafkah tau..hihi..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

    


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» fulltime house wife???

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.245847 saat. Lajunya....