Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tiada apa yang paling berharga di dunia ini selain dari kebahagiaan..tiada apa yang paling memilukan selain dari kesedihan
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shirapaul034
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43098

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 10 jam, 7 minit yang lalu
muslimin23: 2 hari yang lalu
kasih_kekasih: 6 hari yang lalu
syahidatul: 9 hari yang lalu
raudhahasanah: 10 hari yang lalu
drzul-f: 15 hari yang lalu
hafiz_along_83: 16 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kenapa masjid tak hidup 24jam?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa masjid tak hidup 24jam?

Please Mendaftar To Post


Oleh Kenapa masjid tak hidup 24jam?

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-05 11:02


hmmmm....sedangkan 7E,kilang2 pam minyak dan lain2 dapat hidup 24jam tetapi Kenapa masjid tak boleh hidup 24jam..
rata- masjid hidup time solat sahaja kemudian dikunci dan dibuka semula untuk solat seterusnyaa...

adakah kina ni miskin,tidak maju,tidak berilmu,tidak ada masa
@ kita kita ni lebihkan kepentingan dunia?
[ Telah diedit oleh: nikmudkb pada 20-12-05 10:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

hadiazeediaz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.12.2005
Ahli No: 21062
Posting: 63
Dari: bumi melaka

Johor  


posticon Posting pada: 20-12-05 10:29


kita lebih risau akan kehilangan microphone, speaker dll yang mahal harganya berbanding rasa kasihan akan sedara mara seagama kita yang nak mendekatkan diri pada Tuhan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hadiazeediazProfil   Hantar PM kepada hadiazeediaz   Pergi ke hadiazeediaz's Website   Quote dan BalasQuote

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 20-12-05 10:56


hmmmm sekarang niii umat islam dah tak nampak kepentingan masjid dalam sesebuah kampung.,daerah,bandar @ negeri.....

sedangkan masjidlah tempat untuk bina takwa,tempat turunnya rahmat dan dengan rahmat maka bala' akan terhindar..dan umat akan terlepas dari fasakh dan mungkar...

bagi para sahabat Nabi s.a.w, kehidupan mereka ialah "pergi rumah dan balik ke masjid"

salah siapa kah.......?hmmm kita jangan cari salah orang...salahkan diri sendiri...kerana tidak ikut 100% perintah Allah (Al Quran) dengan mengikut 100% Sunnah Nabi s.a.w,

hmmm semua pkara akhir zaman ni terjadi atas kehendak Allah s.w.t, tengok dalam Quran...cuma ada sedikit sahaja (3 kali tapis dari yang sedikit) yang benar taat Allah & rasul...dan inilah orang yang dapat petunjuk...

yang lain...(berbukit2 dengan banyaknya..) meyimpang dari jalan Allah & rasul..walaupun mereka solat,puasa dan berbicara hal2 Agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

biruenie
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2004
Ahli No: 10367
Posting: 218

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 20-12-05 11:43


AJK masjid suka simpan duit banyak-banyak...tak nak buat program untuk tarik orang ke masjid...

kbykn ajk masjid pun bukannya ahli solat jemaah.bila ada orang besar datang baru nampak btg hidung...

masjid biarlah ditadbir oleh ahli rumah Allah...

tandas pun kotor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For biruenieProfil   Hantar PM kepada biruenie   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-12-05 12:35


kalau msjid buka 24jam, snggup ke kita p duk sana 24jam???

kalau lah buka 24jam pun, kmdhan tandas saja yang digunakan.. huhuhu...

ksmpulannya, dah kurng orang yang nak mengimarahkan RUMAH ALLAH...

kalau lah msjid tu dapat smbutan, tntulah kita akan nampak kenderaan sntiasa keluar masuk dari prkrngn masjid setiap masa...

eh... kalau tak silap ada sekarang ni... kat ok.L banyak, tapak parking msjd dijadikan Parking berbayar, ptut lah kereta keluar msuk dari msjd, ingat ke apa..huhuhu... astaghfirullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 16:23


sbnya penyakit cinta dunia

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 16:25


terkesan dengan cara Yahudi dan Nasaara

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-12-05 16:27


kenapa? sebab....masjid terpaksa dtutup lapas isyak untuk tujuan kselamatan...nnnti ada yang kena curik...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 20:14


Pada 24-12-05 16:27 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa? sebab....masjid terpaksa dtutup lapas isyak untuk tujuan kselamatan...nnnti ada yang kena curik...




memang betul sekarang ni kat negara kita masjid tutup lepas isyak, kadang-kadang tu lepas tiap2kali solat fardhu selesai.

tapi keselamatan dari kecurian tu bukan alasan sb zaman Nabi SAW msjd hidup 24jam. Akhirat nanti, orang yang btgjwb mengunci masjid tu kenalah jawab di depan Allah, Kenapa dia kunci rumah Allah, tempat manusia nak bribadah pada Allah :-(


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 20:14


Pada 24-12-05 16:27 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa? sebab....masjid terpaksa dtutup lapas isyak untuk tujuan kselamatan...nnnti ada yang kena curik...




memang betul sekarang ni kat negara kita masjid tutup lepas isyak, kadang-kadang tu lepas tiap2kali solat fardhu selesai.

tapi keselamatan dari kecurian tu bukan alasan sb zaman Nabi SAW msjd hidup 24jam. Akhirat nanti, orang yang btgjwb mengunci masjid tu kenalah jawab di depan Allah, Kenapa dia kunci rumah Allah, tempat manusia nak bribadah pada Allah :-(


-----------------
Hamba Allah yang masih belajar mengenali hakikat kehidupan (",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 20:16


sb apa orang hari ni kunci masjid? sebab dunia pun dah masuk dalam masjid....

na'uzubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 20:16


sb apa orang hari ni kunci masjid? sebab dunia pun dah masuk dalam masjid....

na'uzubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 20:22


kadang-kadang tu, AJK2 masjid yang berlainan berlumba-lumba antr satu sama lain nak bagi masjid paling cantik, bersih, miliki wang simpanan yang paling banyak, nak dapat anugerah.....masjid dah jadi tempat memburu nama dan tujuan keduniaan....spy AJK2 dapat nama

mereka sanggup gadaikan/korbankan amalan2 agama atau ibadah yakni dengan melarang orang beribadah seperti iktikaf dan berqiyamullail dengan alasan keselamatan dari pencuri, nak jimat elektrik dan air, nak juga kebersihan dan macam-macam lagi.......

semuanya dilakukan kerana maksud keduniaan....alahai, sedihnya saya tengok orang-orang cmni...yang jadikan masjid ni macam 'dia punya harta'

na'izubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 20:22


kadang-kadang tu, AJK2 masjid yang berlainan berlumba-lumba antr satu sama lain nak bagi masjid paling cantik, bersih, miliki wang simpanan yang paling banyak, nak dapat anugerah.....masjid dah jadi tempat memburu nama dan tujuan keduniaan....spy AJK2 dapat nama

mereka sanggup gadaikan/korbankan amalan2 agama atau ibadah yakni dengan melarang orang beribadah seperti iktikaf dan berqiyamullail dengan alasan keselamatan dari pencuri, nak jimat elektrik dan air, nak juga kebersihan dan macam-macam lagi.......

semuanya dilakukan kerana maksud keduniaan....alahai, sedihnya saya tengok orang-orang cmni...yang jadikan masjid ni macam 'dia punya harta'

na'izubillah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:43


yang masalahnya kat negara kita, masjid akan dikunci sebelum tengah malam..
bagi yang musafir, sepatutnya masjid boleh juga dijadikan tempat berehat dan menunaikan solat..
ana ada sekali mengalaminya..ana dalam perjalanan dari terang ke KL, dan ingin brehat dan menunaikan solat di masjid, tapi apabila sampai di sebuah masjid tu, ana dan keluarga terpaksa solat diluar masjid, yang sedihnya solat atas beranda yang sempit..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 23:55


bukan ke antara tanda kiamat adalah masjid2 dihiasi dengan indah2... itulah sebabnya ia ditutup malam2 sebab banyak barang yang bernilai disimpan di dalamnya...

sepatutnya, AJK masjid yang mengajak dan memberikan contoh kepada masyarakat setempat supaya mengimarahkan masjid dengan qiyamullail dan sebagainya... sebaliknya mereka pula yang kunci masjid daripada diimarahkan...

p/s: tanda2 umat akhir zaman...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:53


tu bukan AJK masjid lagi tu......tu AJK perosak

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:57


isyh..isyh..isyh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 30-12-05 09:31


ini masalah lemahnya iman...

"Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan hari kemudian , serta tetap mendirikan solat, dan menunaikan zakat dan tidak takut pada siapa pun selain pada Allah maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang yang mendapat petunjuk." ( At-Taubah: 18 )"

"bersaksilah iman orang yang berulang alik ke masjid"

masjid tidak dimakmurkan 4 amalam..
1. dakwah
2. belajar dan mengajar
3. ibadat
4. khidmat

sebab itu tak hidup 24jam...

salah ana lah... :-(


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

ai_ainul
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.04.2004
Ahli No: 8216
Posting: 81
Dari: bumi Allah

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-12-05 10:29


assalamualaikum wbt

alhamdulillah masjid yang ana pergi semuanya tak berkunci ... boleh saja masuk walau pun pukul 10 pagi.. cuma ada sekali tu.. ana singgah untuk solat dhuha dengan rakan2 tapi security masjid tak bagi masuk sebab mereka tengah cuci masjid.. tapi lepas kami terangkan niat kami dia bagi masuk cuma kami perlu melalui laluan khas.. supaya tak tinggal kesan tapak kaki..(lantai masjid masih basah.. jadi bila lalu akan tinggal kesan tapak kaki dan kotorkan balik tempat tu..) semasa kami nak pulang security tu bagitahu memang masjid ni tutup waktu tu hari2 sebab dilakukan aktiviti pembersihan..

satu lagi selepas isya.. dari saudara ana, ana dapat tau.. memang masjid di kunci selepas waktu isya.. tapi bukan semua hanya ruang solat saja.. jadi bila ada kumpulan tabligh datang untuk iktikaf dan tinggal dimasjid mereka masih boleh lakukan..

cuma ada disesetengah tempat dimana urusan masjid di campur adukkan dengan hal politik.. jadi parti lain tak boleh/dibenar kan atau saja tak mahu solat sekali..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ai_ainulProfil   Hantar PM kepada ai_ainul   Quote dan BalasQuote

raytec
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16573
Posting: 29

blank  


posticon Posting pada: 30-12-05 10:45


yang paling kelakar..bila ada orang nak mengimarahkan masjid kena halau pulak.....(terkenang masa keluar dulu)

Bookmark and Share

    


  Member Information For raytecProfil   Hantar PM kepada raytec   Quote dan BalasQuote

nikmudkb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20630
Posting: 81
Dari: kuala balah

malaysia  


posticon Posting pada: 30-12-05 12:28


mari makmurkan masjid...tapi mesti dimakmurkan dengan cara Nabi s.aw....
bukan dengan cara moden kita......

Bookmark and Share

    


  Member Information For nikmudkbProfil   Hantar PM kepada nikmudkb   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:28


mmm.....masalahnya kita sendiri yang tak mengimarahkannya....Pas tu tiada aktiviti yang menarik yang boleh disertai ..... Fungsi masjid zaman sekarang dah dikhaskan....maknanya sekularisma telah memecahkan agama dan pemerintahan tak boleh duduk bersama...itulah punca sebenarnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:31


:-( :-( mereka hanya nampak masjid adalah tempat untuk sembahyang bejemaah semata-mata....sedangkan banyak lagi fungsi2 lain yang boleh di buat :oops:

/

erm.. sebenarnya, dalam seminggu, berapa kali kita ke masjid atau surau atau berjemaah dalam solat ye?

Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-08 10:28


MASJID

JADIKAN LAH MASJID ITU RUMAH KEDUA BAGI KITA, UNTUK KITA BERMUNAJAT DAN TAQARUB PADA ALLAH SENTIASA... ;-)


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 20-07-08 11:03


akhlak masyarakat malaysia ni sendiri.. tengoklah kita terdidik dengan akhlak yang macam mana..
akhlak pemimpin sniri yang suka mencuri harta org kampung..
jadi negara tak berkat..
tokleh nak salahkan orang2 kampung yang susah sebab mencuri..
memang lah akidah mereka kurang..
tapi tengok lah cara mereka terdidik macam mana..
hiburan..

p/s : walaupun ana pernah kehilangan henset w800i masa qiam dalam masjid seberang jaya :-(

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 23-07-08 00:18


sebab hasad dengki..............................................................................................................tengok orang buat baik dia susah hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Far-Zie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2003
Ahli No: 3310
Posting: 52
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 01:00


Pada 24-12-05 23:43 , Faryzan_Islamic posting:

!!! QUOTE !!!

yang masalahnya kat negara kita, masjid akan dikunci sebelum tengah malam..
bagi yang musafir, sepatutnya masjid boleh juga dijadikan tempat berehat dan menunaikan solat..
ana ada sekali mengalaminya..ana dalam perjalanan dari terang ke KL, dan ingin brehat dan menunaikan solat di masjid, tapi apabila sampai di sebuah masjid tu, ana dan keluarga terpaksa solat diluar masjid, yang sedihnya solat atas beranda yang sempit..


setuju.. saya pun pernah alaminya... nak solat, pintu pagar mesjid dah kunci... pergi singgah stesen minyak pun suraunya dah berkunci...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Far-ZieProfil   Hantar PM kepada Far-Zie   Pergi ke Far-Zie's Website   Quote dan BalasQuote

aye
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2006
Ahli No: 23921
Posting: 2913
Dari: semerak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 10:16


Pada 20-07-08 10:28 , muhamad_azrul86 posting:

!!! QUOTE !!!

MASJID

JADIKAN LAH MASJID ITU RUMAH KEDUA BAGI KITA, UNTUK KITA BERMUNAJAT DAN TAQARUB PADA ALLAH SENTIASA... ;-)



untuk tempahan boleh beli kat sini
http://buku2008.wordpress.com/2008/05/26/masjid-itu-hidupku/    :-D


-----------------
"Cerahkan Mata Anda" http://buku2008.wordpress.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayeProfil   Hantar PM kepada aye   Pergi ke aye's Website   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 10:45


Saya punya teori mengapa mesjid tidak dibuka 24 jam:

1) Faktor kos. Bil air bil api. kos operasi melebihi pendapatan?
2) Faktor ketandusan Program- kalau qiamullail mungkin bolehlah beberapa kali. Program lain?
3) Faktor sambutan. Hanya warga tua yang berminat?
4) Faktor keselamatan. Pencuri yang tak mengenal dosa.
5) Mesjid tidak sama seperti pam minyak dan 7 eleven yang bersifat keuntungan.

Sekadar assumption. Mungkin teori saya tak boleh pakai langsung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 11:32


Pada 23-07-08 10:45 , salmanfarees posting:

!!! QUOTE !!!

Saya punya teori mengapa mesjid tidak dibuka 24 jam:

1) Faktor kos. Bil air bil api. kos operasi melebihi pendapatan?
2) Faktor ketandusan Program- kalau qiamullail mungkin bolehlah beberapa kali. Program lain?
3) Faktor sambutan. Hanya warga tua yang berminat?
4) Faktor keselamatan. Pencuri yang tak mengenal dosa.
5) Mesjid tidak sama seperti pam minyak dan 7 eleven yang bersifat keuntungan.

Sekadar assumption. Mungkin teori saya tak boleh pakai langsung.


Setuju dengan--->salmanfarees..
Memang banyak Faktor2 yang menyebabkan masjid kurang di imarahkan 24JAM...


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:22


kalau ikutkan, peranan masjid sangat banyak...
namun, pada zaman sekarang peranannya hanyalah lebih kepada solat berjemaah, dan ceramah...
lepas tu, masjid terus ditutup, dikunci.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 13:39


Pada 12-12-05 11:02 , nikmudkb posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm....sedangkan 7E,kilang2 pam minyak dan lain-lain dapat hidup 24jam tetapi Kenapa masjid tak boleh hidup 24jam..
rata- masjid hidup time solat sahaja kemudian dikunci dan dibuka semula untuk solat seterusnyaa...

adakah kina ni miskin,tidak maju,tidak berilmu,tidak ada masa
@ kita kita ni lebihkan kepentingan dunia?


Salam...
mungkin takut masjid tercemar dengan orang-orang tak btggugjwb.pelik kekadng masjd d guna tempat tidur.


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 15:53


salam alaik..
persoalan Kenapa??
betul.. sebelum ni terfikir juga..

tapi.. dek zaman pun makin lama.. makin berubah..
macam-macam berlaku... salah satu nya.
duit tabung derma tu.. diculik.. dipinjam TANPA dipulangkan kembali.. seolah memang pergi tak kembali :cry:

pulak tu.. pa sistem..macam mikrofon.. audio dll pun nak dicabutnye.. manusia kini.. dah banyak kerja part time..

terkini dalam berita habis 3 periuk belanga berisi lauk pauk untuk dijual.. hiilang...ish.ishhh.. sedihh betul..

jadi, ada pro dan kontra juga bilamana masjid dibuka hanya waktu solat saja.. tapi.. kesukaran melanda bagi yang betul-betul nak gunekan kemudahan ni...huhuhu..

macam seperti sebelum ni.. ana ke terengganu.. nak berteduh.. tapi.. tidur dalam kereta saja..hehe..

kena hantar memo lah lepas ni ye..
wajar ke buat demo..ehehehe..
:sopan:


wallahu'alam.. :-?


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

PUTERI_FUZA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1975
Posting: 201
Dari: Perth, Australia

australia  


posticon Posting pada: 23-07-08 16:22


terlalu banyak masjid...
yang nak menghidupkannya tak ada sangat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For PUTERI_FUZAProfil   Hantar PM kepada PUTERI_FUZA   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 16:28


Saya punya teori mengapa mesjid tidak dibuka 24 jam:

1) Faktor kos. Bil air bil api. kos operasi melebihi pendapatan?
2) Faktor ketandusan Program- kalau qiamullail mungkin bolehlah beberapa kali. Program lain?
3) Faktor sambutan. Hanya warga tua yang berminat?
4) Faktor keselamatan. Pencuri yang tak mengenal dosa.
5) Mesjid tidak sama seperti pam minyak dan 7 eleven yang bersifat keuntungan.

saya agak bersetuju dengan pendapat ini sebab boleh diterima pakai oleh akal logik..yang teori kedua itu"mana pencuri nak kira pahala dan dosa,dalam fikiran mereka asal dapat untung saja...

**waulahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

masri2
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14588
Posting: 921
Dari: Tampin

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 18:42


Pada 23-07-08 13:39 , muslimah83 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-05 11:02 , nikmudkb posting:

!!! QUOTE !!!

hmmmm....sedangkan 7E,kilang2 pam minyak dan lain-lain dapat hidup 24jam tetapi Kenapa masjid tak boleh hidup 24jam..
rata- masjid hidup time solat sahaja kemudian dikunci dan dibuka semula untuk solat seterusnyaa...

adakah kina ni miskin,tidak maju,tidak berilmu,tidak ada masa
@ kita kita ni lebihkan kepentingan dunia?


Salam...
mungkin takut masjid tercemar dengan orang-orang tak btggugjwb.pelik kekadng masjd d guna tempat tidur.



assalamualaikum wbt

salah ke tidur di masjid,

zaman nabi saw dulu, bukan ke ada org tidur di masjid.


-----------------
http://www.islamqa.com/en

http://lobaitampin.blogspot.com/





Bookmark and Share

    


  Member Information For masri2Profil   Hantar PM kepada masri2   Pergi ke masri2's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 23-07-08 23:13


Assalamualaikum
sebenarnya ia berpunca dari kita jugak...masjid tak dapat digunakan 24 jam..seperti kata kebanyakan ahli ukhwah..
kerana kejadian kecurian barang² masjid..
kerana salahguna masjid sebagai tempat melepak dan tidur semata..

banyak lagi...jadi, perkara sebenarnya yang perlu kita lihat ialah kurangnya usaha pengIslahan manusia..jadi, ia memang salah kita semua..nak selesaikan perkara ranting..kena selesaikan perkara teras...saya yakin, jika akidah dipulihkan..pasti semuanya akan baik...tak ada masalah masjid nak kembali menjadi suatu institusi yang sangat disegani..



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 11:25


a

LIHATLAH BERTAPA INDAHNYA SUASANA MASJID YANG DI MARAHKAN DENGAN PENUH KETAKWAAN DAN KEIKHLASAN.....

SEMOGA DI MALAYSIA INI MASJID BUKAN PENUH HANYA KETIKA SOLAT JUMAAT SAJA.....



-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-07-08 12:32


segalanya bermula dari rumah.....
tanpa didikan Islam yang betul, macam mana kita nak hidupkan masjid????
ibubapa kebanyakannya lebih pentingkan akademik daripada agama...
dapat result exam elok bagi hadiah, kalau sekolah agama ceroi, tak mengapa lah sikit-sikit lah...........

Bookmark and Share

    


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 24-07-08 12:56


Apa mungkin kita mengimpikan mawar merah harum semerbak jika benihnya bunga tahi ayam.
Tidak mungkin kita mengharap seekor kambing jantan yang sihat lagi sengit baunya jika benihnya dari anjing kurap tepi jalan.
Begitu juga Islam, wajib diambil dari akar umbinya hingga ke buahnya yang masak ranum.
Aqidah Islam adalah akarnya, sedangkan hukum syara' adalah buahnya.
Ummat beraqidah Islam tetapi pemimpin beraqidah sekular. Nak dikacuk HARAM.
jadi salah satu yang merasa kesannya adalah masjid. MASJID TIDAK LAGI BERFUNGSI SEPERTI ZAMAN RASULULLAH DAN KHALIFAH2 TERDAHULU. keran aqidah sekular telah menyempitkan masjid dalam bab kerohanian semata. maka wajarlah masjid terang benderang tapi gelap dari cahaya kebenaran.

wuzara
http://jemaah-islam.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 24-07-08 14:56


Pada 20-12-05 10:29 , hadiazeediaz posting:

!!! QUOTE !!!

kita lebih risau akan kehilangan microphone, speaker dll yang mahal harganya berbanding rasa kasihan akan sedara mara seagama kita yang nak mendekatkan diri pada Tuhan.

Betul tu... Tapi ibadat sunat lebih baik dilakukan di rumah..., bukan masjid... Terutama ibadat sunat pada waktu malam.... 8-)


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 06:48


Pada 23-07-08 18:42 , *** posting:

!!! QUOTE !!!



assalamualaikum wbt

salah ke tidur di masjid,

zaman nabi saw dulu, bukan ke ada org tidur di masjid.



wasalam wrt

memang lah tak salah tidur kat masjid sedara
ni tidur sampai penuh satu kawasan solat sampai kita yang nak solat ni pula terpaksa menyelit2 tu yang salah sungguh!agaknya ye pun nak tidur biarlah di ceruk2 dinding atau di belakang. ni di saf2 kadang di hadapan sekali dengan alasan SENANG NAK SOLAT JEMAAH TAK PAYAH BEREBUT RUANG

dah habis solat tu cecepat lah bangun bagi orang lain pula ruang TAPI dok sambung pula bercakap hal-hal dunia PAKAI LOUD SPEAKER padahal dari cara pemakaian nampak patut lebih arif bab bab sepatutnya!tu belum sambung dengan nak bergincu berbedak lagi

campur tolak pula yang dah bangun tidur terus mencuci muka /gosok gigi berminit minit(jam?)sampai melimpah2 air tak geti nak tutup kepala paip. membazir macam duduk rumah sendiri. bila di tutup paipnya menjeling macam nak makan kita balik.dan dibelakangnya beratur macam gerabak keretapi

**realiti di mana-mana sahaja :roll: :roll:

sambung topic:
saya gemar jika wujud kehadiran pelajar tahfiz di masjid/surau kerana mereka inilah yang boleh/dapat sekurang2nya menjaga & seterusnya mengimarahkan rumah allah itu. mudah mudahan istilah kunci ni boleh lah ditiadakan di surau/masjid tersebut


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Ibnu_muaz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 30.09.2003
Ahli No: 3883
Posting: 349

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-09-08 08:28


Sebab konsep 7E,kilang2 pam minyak dan lain-lain tidak sama dengan konsep ibadah dalam Islam. ibadah dalam islam tidak semestinya perlu di dalam masjid semata-mata tetapi setiap permukaan bumi ini merupakan ruang untuk kita berubudiyyah kepada Allah. Hubungan manusia.. hubungan dengan Allah.. Dalam keadaan, duduk, berdiri, berbaring mengingati Allah.. melaksanakan syariat Allah dalam segala aspek kehidupan.. Berjihad untuk memakmurkan sistem pendidikan, sistem perbankan, sistem kententeraan, sistem ekonomi, sistem sosial politik dengan sistem Islam ... Cuma disebabkan masjid pada hari ini disempitkan ruang dan peranannya kepada ibadah khusus semata-mata menyebabkan ianya tidak dapat diimarahkan 24 jam. sepatutnya.. daripada Masjidlah tempat merencana segala aktiviti pentadbiran dan aktiviti dakwah dan tarbiyah serta mengatur seluruh kehidupan manusia.. jadi menjadi tanggungjawab kitalah untuk membangunkan umat ini dan mengimarahkan masjid ke arah 24 jam.


-----------------




Bookmark and Share

    


  Member Information For Ibnu_muazProfil   Hantar PM kepada Ibnu_muaz   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 21-09-08 18:50


Pada 21-09-08 08:28 , Ibnu_muaz posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab konsep 7E,kilang2 pam minyak dan lain-lain tidak sama dengan konsep ibadah dalam Islam. ibadah dalam islam tidak semestinya perlu di dalam masjid semata-mata tetapi setiap permukaan bumi ini merupakan ruang untuk kita berubudiyyah kepada Allah. Hubungan manusia.. hubungan dengan Allah.. Dalam keadaan, duduk, berdiri, berbaring mengingati Allah.. melaksanakan syariat Allah dalam segala aspek kehidupan.. Berjihad untuk memakmurkan sistem pendidikan, sistem perbankan, sistem kententeraan, sistem ekonomi, sistem sosial politik dengan sistem Islam ... Cuma disebabkan masjid pada hari ini disempitkan ruang dan peranannya kepada ibadah khusus semata-mata menyebabkan ianya tidak dapat diimarahkan 24 jam. sepatutnya.. daripada Masjidlah tempat merencana segala aktiviti pentadbiran dan aktiviti dakwah dan tarbiyah serta mengatur seluruh kehidupan manusia.. jadi menjadi tanggungjawab kitalah untuk membangunkan umat ini dan mengimarahkan masjid ke arah 24 jam.




sebab orang kita berjiwa kecik... dengki, busuk hati sangka buruk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

wuzaraa
WARGA SETIA
Menyertai: 20.02.2008
Ahli No: 32664
Posting: 1829
Dari: Asia Tenggara

Johor  


posticon Posting pada: 22-09-08 16:14


Terbuktilah kata nabi..di akhir zaman, ... masjidnya dihias indah tapi kosong dari petunjuk.

sepatutnya gerakan2 Islam dibenarkan buat program, seminar, tazkirah, muktamar di masjid2. Bayangkan kuliah maghrib PAS di masjid Shah ALam, Ceramah mingguan Hizbut Tahrir di masjid Negara, Kuliah Salafi di Masjid Jamek, Gash tabligh di Masjid negeri, dll. kan seronok macam tu, dan memang sepatutnya begitu pun...

Tetapi kerajaan kufur BN dengan kerjasama Pejabat Agama, telah menghalang aktiviti keagamaan sebegini di masjid. Hanya ceramah2 ustaz yang tak menyentuh sistem kufur saja yang dibenarkan. Racun sekular telah merebak hingga masjid hanya berfungsi sebagai tempat kerohanian semata. Balik2 cerita thaharah, mandi junub, menyucikan hati,... itu memanglah sebahagian dari Islam, tetapi Islam bukan itu saja.

Wala talbisul haqqu bil bathil,
wala tak tumul haqqa wantum ta'lamun. (albaqarah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wuzaraaProfil   Hantar PM kepada wuzaraa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-09-08 16:34


mesejid dah jadi sebagai tempat solat saja. Kini kita dah nak hampir saja dengan ugame kritian. Antara ugame2 di dunia ini, ugame Islam dan Kritian seakan sama. Ye lah, jarak Nabi Isa Alaihisalam tak jauh dengan jarak Nabi Muhammad Salallahualaihiwasaalam.

Kristian menjadikan Gereja sebagai tempat ibadat saja. Sedangkan islam menjadikan masjid sebagai sebuah institusi integrasi yang pelbagai.

sekarang islam pun dah jadi begitu


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.174398 saat. Lajunya....