Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-12-2023  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kecantikan tidak terletak pada wajah seseorang tapi pada mata yang memandang
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 35
Ahli: 0
Jumlah: 35
  Yang Masuk Ke Sini
nasrun_qalbi: 18 hari yang lalu
sadiqah: 22 hari yang lalu


Bincang Agama
Topik: KFC: halal atau haram?


Carian Forum

Moderator: ibnu_musa, Administrator, ABg_IMaM
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bincang Agama
    »» KFC: halal atau haram?

Please Mendaftar To Post


Oleh KFC: halal atau haram?

syahidah87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.08.2005
Ahli No: 17932
Posting: 40
Dari: tanah melayu

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 10:52


kat sini saya nak minta pendapat @ pandangan antum semua. Saya dah lama nak tahu penjelasan sebenar-benarnya tentang isu ni..ada sahabat saya tak makan makanan2 macam tu dengan alasan untuk mengelakkan syubhat. :-? bagaimana pula dengan orang yang makan dengan alasan mereka yakin akan kehalalan makanan itu..kompius.. :-o :-? ..harap antum semua dapat sama-sama kongsi ilmu yang ada.mungkin sikit-sebanyak dapat merungkaikan keraguan dalam diri..
[ Telah diedit oleh: Administrator pada 01-12-05 12:22 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidah87Profil   Hantar PM kepada syahidah87   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 12:30


Assalamualaykum...

Ana nak bagitau serba sedikit pasal isu HALAL ni. Dan ana jawab atas kedudukan ana sebagai pelatih program EKSEKUTIF PRODUK HALAL yang mana mempunyai link dengan JAKIM dan institusi berkaitan KEHALALAN.
Ana akan jelaskan dari sudut KFC. Mungkin yang dipertikaikan ialah dari segi ramuannya. Sebenarnya KFC di MALAYSIA apabila memohon persijilan halal, perlu menepati manual prosedur serta standard masa 1500 yang telah ditetapkan. Di antara perkara teknikal yang perlu diberi perhatian ialah sumber bahan, bahan ramuan, pengendalian dan beberapa aspek lagi. Dari segi ayam yang digunakan sebagai bahan mentah, ia perlu mendapatkan bekalan daripada rumah sembelih (slaughter house) yang mempunyai SIJIL HALAL. Begitu juga ramuan2 yang digunakan diyakini kehalalannya.
JAKIM kini dalam proses untuk mewajibkan setiap industri makanan, premis makanan, dapur hotel restoran dan rumah sembelihan (dalam kategori industri kecil sederhana dan ke atas)yang ingin atau telah memiliki SIJIL HALAL perlu mempunyai sekurang-kurangnya seorang EKSEKUTIF PRODUK HALAL yang berlatarbelakangkan pengajian Islam. Ini bagi memastikan proses dan prosedur HALAL dipatuhi.
Masih lagi berkaitan KFC. Sekiranya pergi ke luar negara, KEHALALANnya tidak dapat dipastikan melainkan disahkan oleh badan-badan Islam di negara tersebut. Secara ringkasnya, KFC di MALAYSIA tidak menggunakan ramuan bahan haram. Sebagai orang awam, dengan melihat logo HALAL sudah memadai untuk kepastian.
Itu sedikit jawapan yang dapat diberikan. Sekiranya ada apa-apa pertanyaan boleh ajukan kepada ana di [email protected].

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 13:09


saya ada baca artikel tentang isu kfc ini, mereka kata ayam ayam yang disembelih itu dimatikan dengan kejutan electrik terlebih dahulu, dan yang menyembelih ayam itu adalah golongan perempuan. ramuanya dikatakan mengandungi lemak bab*,
saya masih lagi ragu ragu lagi dalam isu ini

______________________------------____

tapi saya tak ambik berat pasal benda ini b sebab masih tak clear lagi isu ni
makan kfc makan jugak!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

VHoutenJr
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.02.2004
Ahli No: 7454
Posting: 53
Dari: Pasir Puteh

Kelantan  


posticon Posting pada: 01-12-05 13:58


Sekarang ni kita perlu boikot KFC sebab unsur2 politik.

KFC milik US, sedangkan masa yang sama US menghentam ISlam terutama melibatkan isu di Palestin. Maka membeli di KFC seolah-olah menyokong US, terutama dalam isu ekonomi mereka.

Jadi, ulamak seperti dari Yusuf Qaradawi menyebutkan HARAM menyokong perniagaan2 seperti ini yang ada kaitan dengan US bukanlah bererti HARAM dari segi ZAT makanan itu. Makanan itu HALAL insya-ALLAH dari sudut zat makanannya, tapi bukan dari PEMBELIAN tersebut.

waLlahu a'lam

WA

Bookmark and Share

    


  Member Information For VHoutenJrProfil   Hantar PM kepada VHoutenJr   Quote dan BalasQuote

newli
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19001
Posting: 22
Dari: kota

malaysia  


posticon Posting pada: 01-12-05 16:00


Betul tu. Sebenarnya bukan KFC sahaja yang memberi sumbangan dana yang besar kepada Yahudi. McD and TESCO pun sama. banyak lagi kompeni yang layak di boikot. Mesti anda ada list yang lain2.

Siann kat orang palestin..

http://rm10.ringgitcycler.com/cgi-bin/clickthru.cgi?id=newli

Bookmark and Share

    


  Member Information For newliProfil   Hantar PM kepada newli   Quote dan BalasQuote

kamalhisyam
WARGA SETIA
Menyertai: 10.06.2003
Ahli No: 1259
Posting: 526
Dari: dari satu tempat ke satu tempat

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 16:11


hm... pasal ramuan tu, sebagaimana yang ana nyatakan sebelum ni, KFC di malaysia menggunakan ramuan yang dibenarkan dalam pensijilan halal malaysia sahaja. Dari segi kejutan elektrik ia adalah bukan untuk membunuh tetapi bagi 'rehat' seketika, maknanya sekiranya dalam tempoh bebrap minit ia tidak disembelih ia akan bergerak seperti biasa. Ia umpama sedikit pelalian.
Dan sebagai umat Islam kita sepatutnya menyokong produk yang dihasilkan oleh orang islam sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kamalhisyamProfil   Hantar PM kepada kamalhisyam   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 16:42


Boikot Barang dan Produk Amerika dan Israel

Tindak kebiadaban Imperialis Israel di bumi Palestina telah mendapatkan berbagai respons dari kalangan umat Islam, termasuk ulama-ulama Islam. Tokoh-tokoh Islam, seperti Syaikh dari. Muhammad Sayyid Thanthawi, Syaikhul Azhar, yang selama ini terkesan lentur dalam setiap pernyataannya, kini lebih tegas lagi akan kemestian memerangi musuh-musuh Islam, "Apabila kamu tidak mampu memerangi mereka (musuh-musuh Islam, Israel dan Amerika Serikat) dengan senjata, maka minimal lawanlah dengan memboikot barang-barang dan produk-produk mereka."

Banyak tokoh Islam dunia yang mendukung kemestian pemboikotan barang-barang dan produk-produk Israel dan Amerika, bahkan mengeluarkan fatwa untuk merespon tindak kejahatan yang mereka lakukan di bumi Palestina. Mereka adalah dari. Yusuf Qardhawi, dari. Abdul Satar Fathullah Said (Dosen Syariah Universitas Al Azhar), dari. Naser Farid Wasil (mantan Mufti Mesir), dari. Muhammad Imarah (Pemikir Muslim Dunia), dari. Abdul Hamid Ghazali (pakar ekonomi dan politik Islam) dan lain-lain. Berikut ini fatwa yang ditanda tangani tidak kurang dari 70 ulama Sudan dan negara-negara Islam lainnya, seputar wajibnya memboikot barang-barang dan produk-produk Imperialis Israel dan Amerika Serikat.

بسم الله الرحمن الرحيم

Fatwa: Wajib Memboikot Barang-barang dan Produk-produk Amerika dan IsraelSegala puji bagi Allah yang telah mewajibkan hamba-hamba-Nya memerangi orang-orang kafir dengan jiwa dan hartanya. Allah telah memberikan kabar gembira kepada mereka kemenangan dan kemuliaan, Dia berfirman,

قَاتِلُوْهُمْ يُعَذِّبْهُمُ اللهُ بِأَيْدِيْكُمْ وَيُخْزِهِمْ وَيَنْصُرْكُمْ عَلَيْهِمْ وَيَشْفِ صُدُوْرَ قَوْمٍ مُؤْمِنِيْنَ

Perangilah mereka, niscaya Allah akan menyiksa mereka dengan (perantaraan) tangan-tanganmu dan Allah akan menghinakan mereka dan menolong kamu terhadap mereka, serta melegakan hati orang-orang yang beriman, (Qs. At Taubah, 9: 14).

Shalawat dan salam semoga tercurahkan kepada Rasulullah SAW yang telah bersabda, "Perangilah orang-orang musyrik itu dengan harta, jiwa dan lisan kalian." Shalawat dan salam juga semoga tercurah kepada keluarga dan para sahabatnya.

Wahai kaum muslimin, tak tersembunyi dari kalian apa yang menimpa umat kita belakangan ini. Konspirasi negara dzalim Amerika dangan rezim Imperialis Yahudi-Israel telah merampas tanah suci kita, membantai anak-anak kita di bumi Palestina, mengepung rakyatnya dan memaklumatkan perang kepada mereka di semua media visual ataupun audio lewat legalitas internasional yang mereka klaim.

Oleh karena itu, wajib bagi umat Islam tampil berperan utnuk menghadapi persoalan umat ini dengan menggunakan berbagai sarana yang mungkin, terutama aksi pemboikotan barang-barang dan produk-produk Amerika dan Israel. Hal demikian itu didasarkan pada:

Pertama, firman Allah SWT.,

إِنَّمَا يَنْهَاكُمُ اللهُ عَنِ الَّذِينَ قَاتَلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَأَخْرَجُوكُم مِّن دِيَارِكُمْ وَظَاهَرُوا عَلَى إِخْرَاجِكُمْ أَن تَوَلَّوْهُمْ وَمَن يَتَوَلَّهُمْ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ

Sesungguhnya Allah hanya melarang kamu menjadikan sebagai kawanmu orang-orang yang memerangi kamu karena agama dan mengusir kamu dari negerimu dan membantu (orang lain) untuk mengusirmu. Dan barangsiapa menjadikan mereka sebagai kawan, maka mereka itulah orang-orang yang zalim. (Qs. Al Mumtahanah, 60: 9)

Kedua, persetujuan Rasulullah SAW. pada Tsumamah ketika dia berkata kepada orang-orang Quraisy,

وَاللهِ لا تَأْتِيْكُمْ حَبَّةُ حِنْطَةٍ حَتَّى يَأْذَنَ فِيْهَا رَسُوْلُ الله صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّم

Demi Allah, tidak akan sampai kepada kalian sebiji gandum pun sehingga Rasulullah SAW. mengizinkannya

Ketiga, Allah SWT. berfirman, "Dan (bagi) orang-orang yang apabila mereka diperlakukan dengan zalim mereka membela diri. (Qs. Asy Syura, 42: 39). Kita semua tahu bahwa Amerika telah banyak berbuat kedzaliman dan mengembargo negeri-negeri Islam dan kaum muslimin, teriakan dan tangisan anak-anak, rintihan orang-orang sakit, ratapan para wanita dan ribuan mayat yang tewas tidak bisa mengetuk nuraninya.

Keempat, konsensus para ulama' yang mengharamkan pemberian manfaat buat orang-orang kafir harbi (yang memerangi umat Islam).

Menyatakan, haram hukumnya bagi setiap Muslim membeli barang-barang dan produk-produk Amerika Serikat dan Israel, baik berupa produk-produk minuman, gas bumi dan sejenisnya, produk-produk makanan, pakaian, elektronik dan sebagainya. Barang siapa yang melakukan transaksi berarti membela dan menolong orang-orang kafir, membantu mereka mendzalimi saudara-saudaranya kaum muslimin; dia telah melakukan kesalahan dan dosa besar.

Sebelum dan sesudahnya kami ucapkan alhamdulillah, shalawat dan salam semoga tercurahkan kepada junjungan kita, Muhammad SAW, keluarga dan para sahabatnya.

Yang menandatangani fatwa ini adalah:

1.     Syaikh Muhammad Fadhil Al Taqlawi, mantan Ketua Jamaah Anshar As Sunnah Al Muhamadiyah, Sudan.

2.     Syaikh Ahmad Muhammad Ali Al Thuraifi, Ketua Dewan Fatwa dan Kajian di Universitas Al Quranul Karim

3.     Syaikh Ahmad dari. Muhammad Utsman Shalih, Direktur Universitas Islam Umdarman dan Sekjen Majlis Ulama Sudan.

4.     Syaikh Prof. dari. Ahmad Ali Al Arzaq, Wakil Direktur Universitas Islam Umdarman Sudan.

5.     Syaikh Ash Shadiq Abdullah Abdul Majid, Muraqib Am Al Ikhwan Al Muslimin, Sudan.

6.     Syaikh dari. Ismail Al Beliy, Ketua Majlis Ulama Sudan.

7.     Syaikh Prof. dari. Al Khadhar Abdul Rahim, Dekan Fakultas Ushuludin Universitas Islam Umdarman.

8.     Syaikh Prof. Hasan Hamid, Wakil Ketua Dewan Fatwa dan Kajian Universitas Al Quranul Karim

9.     Syaikh dari. Al Hibr Yusuf Nur Al Daim, Ketua Dewan Pengajaran Majlis Nasional Sudan.

10. Syaikh Jalaludin Al Murad, Ketua Malis Tinggi Dakwah, Haji dan Wakaf Sudan

11. Syaikh Kamal Utsman Rizq, Khatib Masjid Jami' Agung Qurthum.

12. Mr. Muhammad Ibrahim Muhammad, Wakil Sekjen Majlis Ulama' Sudan.

13. Syaikh Prof. dari. Abbas Mahjub, Direktur Pusat Universitas Al Quranul Karim untuk Cabang Puteri.

14. Syaikh Al Amin Al Haj Muhammad, Dosen Universitas Internasional Afrika.

15. dari. Suad Al Fatih, Anggota Majlis Nasional Sudan

16. Syaikh Abdul Rahim Abul Ghaits, Direktur Institut Al Quranul Karim di Umdarman.

17. Syaikh dari. Al Qurasyi Abdul Rahim, mantan Dekan Fakultas Syariah Universitas Al Quranul Karim.

18. Syaikh Sulaiman Utsman Abu Naro, Amir Jamaah Al Ikhwan Al Muslimin, Sudan.

19. Syaikh Abdul Khalil Al Nadzir Al Karuri, Ketua Jam'iyah Al Ishlah wal Musawah Sudan.

20. dari. Fathimah Abdul Rahman, Dosen Universitas Al Quranul Karim.

21. Syaikh dari. Kamal Abid, Direktur Islamic Center Afrika

22. Syaikh dari. Ismail Hanaafi, Dekan Fakultas Syariah Universitas Internasional Afrika

23. Syaikh Husain Asyisy, Khathib masjid Al Firdaus di Umdarman

24. Syaikh Muhammad Al Amin Ismail, Khathib Masjid Al Fath di Shafahah

25. Syaikh dari. Abdullah Az Zubair, Dosen Universitas Al Quranul Karim

26. Syaikh dari. Mubarak Rahmah, mantan Dekan Fakultas Ushuludin Universitas Islam Umdarman

27. Syaikh Prof. dari. Muhammad Abdul Ghafar, Dosen Universitas Qurthum

28. Syaikh dari. Sa'ad Ahmad Sa'ad, Sekjen Badan Penyantun Penerapan Syariat Islam, Sudan.

29. Syaikh Muhammad Hasan Thanun, Ketua Dewan Pengurus Jam'iyah Anshar

30. dari. Umar Yusuf Hamzah, Dosen Universitas Islam Umdarman

31. Syaikh Hamad Al Fadini, Ketua Urusan Aqidah dan Dakwah

32. Syaikh Muhammad Abdul Karim, Khathib Masjid Majma' Islami di Jerif Barat

33. Syaikh Musa'identivikasi Basyir Ali, Khathib Masjid Agung Umdaum

34. Syaikh dari. Ala'uddin Az Zuki, Dosen Universitas Qurthum

35. Syaikh dari. Abdullah Abdul Hay, Ketua Urusan Kemahasiswaan Universitas Al Quranul Karim

36. Syaikh dari. Abdul Hay Yusuf, Ketua Jurusan Peradaban Islam Universitas Qurthum

37. Syaikh dari. Umar Abdul Ma'ruf Ali, Universitas Islam Umdarman

38. Syaikh dari. Al Abid Muadz, Dekan Fakultas Syariah Universitas Al Quranul Karim

39. Syaikh Mudatsir Ahmad Ismail, Khathib Masjid Al Arqam di Al Haj Yusuf

40. Syaikh dari. Yusuf Al Kudah, Dosen Universitas El Nilain

41. Syaikh dari. Shalih Al Taum, Dosen Universitas Qurthum

42. Syaikh Al Abid Abdul Wahab, Dosen Universitas Qurthum

43. Syaikh Ibrahim Al Dharir, Anggota Dewan Fatwa dan Kajian Universitas Al Quranul Karim

44. Syaikh dari. Ali Ulwan, Dekan Fakultas Syariah Universitas Nasional Al Ribath

45. Syaikh Ahmad Hasan Muhammad, Ketua Jurusan Komunikasi Universitas Internasional Afrika

46. Syaikh dari. Mahmud Sulaiman Jadin, Dosen Universitas Al Quranul Karim

47. Syaikh Fadhlullah Ibrahim Thaha, Dosen Universitas Al Quranul Karim

48. Syaikh Akin Mawil, Anggota Majlis Ulama' Sudan

49. Syaikh dari. Adil Thahir, Universitas Islam Umdarman

50. Syaikh Amad Bakri Abu Hiras, dah'i

51. Syaikh Nazar Muhammad Utsman, Ketua Dewan Penasehat

52. Syaikh dari. Izzuddin Ibrahim, Dekan Fakultas Syariah Universitas Al Quranul Karim Cabang Juba

53. Syaikh Utsman Abdul Razaq, Perintis Majlis Ulama' Sudan

54. Syaikh Ibrahim Al Arzaq, Universitas Islam Umdarman

55. Syaikh dari. Ahmad Shadiq Basyir, Dosen Universitas Al Quranul Karim

56. Syaikh Jamal Thahir Hasan, Khathib Masjid Banet Timur

57. Syaikh Athiyah Muhammad Hasan, Anggota Majlis Ulama' Sudan

58. Syaikh Khalid Ramadhan, Khathib Masjid Al Mustaghfirin

59. Syaikh Umar Abdul Qadir, Televisi Qurthum

60. Syaikh Daf'ullah Muhammad Hasan, Imam dan Khathib Masjid Al Dzakirin di Riyadh

61. Syaikh Yahya Abdullah, Imam dan Khathib Masjid Al Mansyiyah

62. Syaikh Muhammad Sayid Haj, Imam dan Khathib Masjid atas Tsaurah

63. Syaikh dari. Ibrahim Ali Muhammad, Universitas Islam Umdarman

64. Syaikh Bakri Mikyal, Khathib Masjid Mikyal

65. Syaikh Abdul Ilah Muhammad Ahmad Namr, dah'i

66. Syaikh As'ad Abdul Karim, Imam dan Khathib Masjid Majma' Al Furqan

67. Syaikh dari. Adil Aliyullah, Universitas Islam Umdarman

68. Syaikh Taj Thalab, Imam dan Khathib Masjid Boretzudan

69. Syaikh dari. utsman Ali Hasan, Dosen Fakultas Syariah Universitas Katar

70. Syaikh Ali Aba Shalih, Imam dan Khathib Masjid Muraba' Wahid di Haj Yusuf.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 16:44


Daftar Produk AS yang Diboikot Oleh Para Ulama

Restoran:

KFC
Arbys
McDonalds
McBurger
Pizza Hut
Chilies
Hardees
Paridies
Pizza Little Sitzer
Jack in the Box
A&W
Kantez
Baskin Robbins
Wimpy
Dominos Pizza
Texas
Stezer
Produsen Makanan & Minuman AS:

Minuman: - Pepsi dan anak perusahaannya: Mirinda dan 7up
                        - Coca-Cola dan anak perusahannya (Anda kalau membaca tulisan

                         Cola-cola dari belakang botol, akan tertulis: no Muhammad, no

                         Mecca): Sprite dan Fanta

Produk Hanes and Crystal: Mayonnaise, Kecap
California Garden and Warner & Lambert
T-Shirt, Sepatu: Semua baju dan sepatu merk Nike (pernah tertulis kata "Allah" dalam sebuah produknya), Adidas, kata dan Calvin Klein

Peralatan Listrik : Power, Union Air, Clifinitour , Admiral, Harmony, Alaska, Duncan, Motorola, Alcatel.

Baterei: Everydy, Energizer dan Doorsill

Mobil: Ford, Chrysler, Hammer, Chevrolet, Puck

Dan Semua produk General Electric

Perusahaan-Perusahaan AS yang mendanai Zionisme Internasional:

A & M FOODS
A & W BRANDS
A. CAMACHO, INC .
A. ZEREGA'S SONS
A. PANZA & SONS
A.E. STALEY MANUFACTURING COMPANY
A.J. ALTMAN
A.L. BAZZINI CO
A ARHUS, INC
ABBA AB BEIJER COMPANY
ABCO LABORATORIES
ABEL & SCHAFER
ABELES & HEYMANN
ABRAHAM'S NATURAL FOOD
ACCRU PAC GROUP
ACE BAKING CO .
ACIME SMOKED FISH CORP
ADAMS VEG. OILS
ADAM MILLING
ADRIENNE'S GOURMET FOODS
ADVANCED SPICE & TRADING
AG PROCESSING
AGRO FOODS
AIR PRODUCTS & CHEMICALS,INC
AJINOMOTO, U.S.A
AK PHARMA, INC
AKZO & PACIFIC OLEOCHEMICALS
ALBERTO-CULVER COMPANY
ALBRIGHT & WILSON CO .
ALCAN FOIL PRODUCTS
ALEX FRIES & BROS .
ALGOOD FOOD COMPANY
ALL STAR FOODS
ALLE PROCESSING
LLEN FOOD PRODUCTS
ALLFRESH FOOD PRODUCTS
ALLIED CUSTOM GYPSUM COMPANY
ALLIED FOOD DISTRIBUTORS
ALLTECH
ALEO FARMS
ALTA DENA
·         ALUMAX FOILS

Bahan-bahan Kimia dan pembersih:

1. PT. Procter and Gamble (memproduksi: Oloiez, Pampers, Ferry, Downy, Ariel, Tide, Head and Shoulder, Pantene, Camay, Zeset, Mack Factor, Carmen)

2. PT. Johnson & Johnson (memproduksi: Shower to Shower, Cream Johnson…)

3. Nectar

4. Avon

5. Revlon

6. Gardena

7. Pasta gigi Corset

Alat Tulis: Bulpen merk Shiver, Parker dan Hear

Bank Amerika: Bank America International, American Express, Bank of America, Bank of New York
Lain-lain: Rokok AS seperti: Marlboro, Kant, Janstown, Lark, Merit, Gold Cost, Carlton, LM, More.

Para ulama' tersebut adalah:

1. Prof. dari. Yusuf Qardhawi, Ulama dan Cendekiawan Muslim kondang di seluruh dunia. Kini tinggal di Doha, Qatar.

2. Syeikh Salman bin Fahd Al Audah, ulama' kharismatik dari Arab Saudi

3. Syeikh Muhammad Saed Ramadhan al Buthi, ulama' kharismatik tinggal di Suriah

4. Syeikh Abdullah al Jibrin, ulama' Arab Saudi dan anggota Persatuan Ulama Besar Arab Saudi

5. dari. Hammam Saed dan dari. Muhammad Abu Faris, Intelektual Muslim tinggal Amman, Yordania.

6. dari. Naser Farid Wasil, Mufti Mesir

7. Fatwa Majelis Ulama Sudan

8. Fatwa Majelis Ulama Palestina

    Sumber: al Markaz al Filistini lil I'lam (PIC) (abu ais)                

Harap ini membantu menjawab persoalan saudari. Salam alaykum.

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 22:13


Assalamualaikum..
hmm, dulu memang kecoh pasal kfc ni menyokong US tapi saya rasa mungkin ada anda semua yang tak tau. kfc Malaysia pernah mengistiharkan yang .org tak ada kena mengena dengan KFC antarabangsa... mereka cuma ambik brand saja.. .org adalah milik sah Malaysia.. saya pun boikot juga dulu, tapi lepas tau hal tu melalui berita, saya rasa tak slh kat makan kat situ..
maaf kalau pendapat saya ada salahnya... mungkin yang patut diboikot kfc luar negara...
waallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 23:05


Aduan Berkaitan Makanan dan Barang Gunaan Islam (HALAL)
    
Aduan : Assalammualaikum.

Saya mempunyai kemuskilan mengenai beberapa makanan segera di malaysia dimana kebanyakkannya disediakan dalam keaadaan tidak begitu sempurna tetapi memiliki sijil halal dari JAKIM.

Saya sering mendapat email mengenai makanan segera seperti KFC dimana didalam email tersebut menerangkan:-

1. Ayam disembelih dalam keaadan digantung
2. Disembelih dalam keaadaan tidak mati sepenuhnya lalu dicelup kedalam air panas.
3. Disembelih oleh orang perempuan
4. Mati dalam perjalannan kekilang penyembelihan dalam keaadaan seperti bangkai tetapi tetap digantung dan disembelih.

Jadi KESIMPULANNYA ... SAH KE SIJIL JAKIM YANG DILULUSKAN untuk KFC dan boleh ke dimakan?

Tarikh Aduan : 24 September 2005 - 12:08:05

Jawapan : KFC telah mendapat sijil pengesahan halal JAKIM dan telah dipastikan dan sentiasa diawasi bahawa penyembelihan ayam untuk KFC adalah sah dan menepati syarat yang ditetapkan oleh hukum syarak. Sekiranya orang ramai masih meragui sijil halal yang dikeluarkan oleh JAKIM sebuah agensi kerajaan yang dipertanggungjawabkan untuk mengendalikan pengesahan halal di Malaysia, maka rujukan halal manakah lagi yang boleh dipegang oleh orang ramai? Orang ramai sepatutnya lebih bijak menilai maklumat yang diterima adakah benar atau hanya khabar angin yang disebarkan tanpa rujukan yang benar yang sengaja disebarkan untuk kepentingan pihak-pihak tertentu terutamanya persaingan didalam perniagaan.

sumber: Halal JAKIM

petikan website JAKIM di atas menjelaskan tentang status halal makanan keluaran KFC kepada kita, dan saya pun sokong bahawa ia memang satu produk yang halal dimakan kerana penyediaannya adalah bertepatan dengan syarak...

cuma di sebalik itu, saya juga bersetuju bahawa umat Islam seharusnya lebih mengutamakan produk keluaran umat Islam sendiri, atau sekurang2nya produk keluaran negara kita, dan kita seharusnya mengelak dari menggunakan produk keluaran negara2 musuh Islam setakat yang mampu...

jangan lepas ni ada pula yang kondem internet tu haram, seluar jeans tu haram, speaker & mic pun haram, handset Nokia pun haram, sebab sebagaimana yang saya nyatakan di atas, "setakat yang mampu" sahaja, apa yang kita tidak mampu apa boleh buat kan...

"Allah tidak meletakkan beban ke atas seseorang manusia itu melainkan berdasarkan kemampuannya..." Sadaqa'Llahu'l-`Azim...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 01-12-05 23:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-12-05 23:08


jangan terlalu fanatik..
open our mind..ok
islam mudah,jika kita menghayatinya..
kalau terlalu fanatik, takut apa yang kita perjuangkan akan serong..
maafkan ummi kalau silap..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-12-05 00:33


Assalamualaikum...

ana rasa kita tengok pada owner KFC Malaysia siapa dia, yang ana tau owner dia orang Islam sendiri so sepatutnya tak timbul isu halal haram ini...

tambahan pulak KFC ada Lembaga Syariah nya sendiri. jadi mereka yang pikul amanah berat ini.

tapi kalau rasa tak yakin, ada rasa was-was, tok sah makanlah banyak lagi makanan lain. al-Quran pun sebut 'kulu wasyrabu' yakni makanlah dan minumlah....banyak lagi...susah2 sangat beli ayam dan tepung goreng dan goreng sendiri, lagi murah.

soal boikot tu adalah soal global tetapi tak jadi ijma' 'ulama. selagi tak ada ketetapan dari 'ulama seluruh dunia, maka ianya tak jadi hukum yang wajib atas seluruh umat Islam. jadi kalau ada antara kita yang boikot, itu adalah atas dirinya sendiri dan tak boleh dia paksa orang lain buat.

kalau kita boikot sykt makanan yang dipunyai oleh orang kita sendiri, nanti ekonomi kita yang sekarang ini pun dikuasai oleh orang bukan Islam akan terus dimonopoli oleh orang bukan Islam. kalau nak boikot KFC jugak atau yang lain-lain, syor ana ialah boikot barangan import terus dari Amerika.

wa allahu a'lam bis sawab.
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 02-12-05 00:38 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 00:38


Pada 02-12-05 00:33 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

tapi kalau rasa tak yakin, ada rasa was-was, tok sah makanlah banyak lagi makanan lain. al-Quran pun sebut 'kulu wasyrabu' yakni makanlah dan minumlah....banyak lagi...susah2 sangat beli ayam dan tepung goreng dan goreng sendiri, lagi murah.

letih dah saya menegur dalam ukhwah.com ni, kalau nak bagi dalil Al-Quran just bawa maksud dia sahaja, jangan disalin ayat itu dalam tulisan selain tulisan Arab, sebab hukumnya adalah haram...!

harap2 lepas ni tak berlaku lagi, semoga kita saling tegur-menegur sesama muslim, wassalam...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 02-12-05 00:39 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 02-12-05 22:05


assalamualaikum...

memang enta ini GEBEDE!!!

di mana-mana ana tulis, memang enta mencari salah sahaja...

woiiii....tengok dululah adakah ana ni tulis ayat lengkap atau macam mana....yang nak main bantai saja tu pasal apa....enta ini mengaji mana...

kerja enta ini eloknya duduk kat Lorong Hj. Taib, hukum sajalah orang-orang kat sana...jangan nak cari pasal kat sini!!!!

ada faham ka lu mamat???!!!!
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 02-12-05 22:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 22:18


habis tu memang anta tulis macam ni:

al-Quran pun sebut 'kulu wasyrabu' yakni...

memang sahlah itu ayat Al-Quran, dan ayat suci Al-Quran haram ditulis dalam tulisan selain Arab... anta tak belajar ke semua ni kat APIUM dulu...?

takkan seorang imam pun tak tahu hukum menulis ayat Al-Quran...

orang tegur sikit dah marah, taknak ngaku salah, memang kepala batu... kalau dah sedar salah tu istighfarlah banyak2, bukannya marah kat orang yang menegur, takkan ni pun ana nak kena ajar...? kata seorang imam??? pegawai agama???


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-12-05 22:48


Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam

Kategori : Sosial/Syariah    
Tajuk : Penulisan Ayat-ayat Alquran Dengan Huruf Roman
Huraian :

Keputusan
Ahli Muzakarah Jawatankuasa Fatwa telah bersetuju mengambil keputusan bahawa adalah haram ditulis atau digunakan mana-mana bahagian daripada ayat al-Quran dengan tulisan yang bukan huruf Arab atau bukan tulisan al-Quran.


Oleh : Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali ke 24
Tarikh Keputusan : 5 Jun 1989
Tarikh Muzakarah : 5 Jun 1989 hingga 6 Jun 1989

Sumber: Portal e-Fatwa

harap lepas ini saudara/i tidak akan menulis ayat Al-Quran dalam tulisan selain Arab lagi melainkan terjemahannya...

kepada encik ABg_IMaM, jangan terlalu angkuh dengan ilmu di dada, terimalah kekurangan diri dengan hati yang terbuka... ingat, tiada manusia yang sempurna, termasuklah anta...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 02-12-05 22:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 03-12-05 01:36


saya ada pergi kfc 2 3 kali jugaklah.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-05 15:16


halal...kan dah dikeluarkan kenyataan.

tapi, kalau was2, tak payah la makan.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 03-12-05 15:17


Pada 02-12-05 22:48 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam

Kategori : Sosial/Syariah    
Tajuk : Penulisan Ayat-ayat Alquran Dengan Huruf Roman
Huraian :

Keputusan
Ahli Muzakarah Jawatankuasa Fatwa telah bersetuju mengambil keputusan bahawa adalah haram ditulis atau digunakan mana-mana bahagian daripada ayat al-Quran dengan tulisan yang bukan huruf Arab atau bukan tulisan al-Quran.


Oleh : Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali ke 24
Tarikh Keputusan : 5 Jun 1989
Tarikh Muzakarah : 5 Jun 1989 hingga 6 Jun 1989

Sumber: Portal e-Fatwa

harap lepas ini saudara/i tidak akan menulis ayat Al-Quran dalam tulisan selain Arab lagi melainkan terjemahannya...

kepada encik ABg_IMaM, jangan terlalu angkuh dengan ilmu di dada, terimalah kekurangan diri dengan hati yang terbuka... ingat, tiada manusia yang sempurna, termasuklah anta...


oo...baru tahu. shukran.


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

tengku_anis
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.11.2005
Ahli No: 20231
Posting: 204
Dari: ..:Bumi BaitulMaqdis :..

india   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 10:05


alala.. ada orang mengamuk pulak... muhasabah diri masing-masing. kesalahan tak berpihak pada seseorang saja, dua2 ada salah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tengku_anisProfil   Hantar PM kepada tengku_anis   Pergi ke tengku_anis's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-12-05 19:54


Assalamualaikum....

!!! QUOTE !!!

Keputusan Fatwa Muzakarah Jaw. Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam

Kategori : Sosial/Syariah    
Tajuk : Penulisan Ayat-ayat Alquran Dengan Huruf Roman
Huraian :

Keputusan
Ahli Muzakarah Jawatankuasa Fatwa telah bersetuju mengambil keputusan bahawa adalah haram ditulis atau digunakan mana-mana bahagian daripada ayat al-Quran dengan tulisan yang bukan huruf Arab atau bukan tulisan al-Quran.


Oleh : Muzakarah Jawatankuasa Fatwa kali ke 24
Tarikh Keputusan : 5 Jun 1989
Tarikh Muzakarah : 5 Jun 1989 hingga 6 Jun 1989

Sumber: Portal e-Fatwa

harap lepas ini saudara/i tidak akan menulis ayat Al-Quran dalam tulisan selain Arab lagi melainkan terjemahannya...

kepada encik ABg_IMaM, jangan terlalu angkuh dengan ilmu di dada, terimalah kekurangan diri dengan hati yang terbuka... ingat, tiada manusia yang sempurna, termasuklah anta...


ana terima carian enta tu tapi fatwa itu masih boleh dihuraikan lagi...

macam mana pulak sekiranya ayat Quran yang diterjemahkan itu tak dinyatakan surahnya dan tak ditulis dengan lengkap...macam mana?...

enta ni sebenarnya GEBEDE...tak hormat orang....kalau ikut ana, ana akan cari siapa enta, akan print segala tulisan enta yang menghina ana dan dakwa enta...lebih2 lagi enta ni GEDEBE WAHABI. tapi tak perlah...enta angkuh tak apa, orang lain angkuh tak boleh....inilah perangai WAHABIYYUN.

tak apa.......tak apa....
[ Telah diedit oleh: ABg_IMaM pada 07-12-05 19:55 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 21:10


Terima kasih banyak-banyak-banyak-banyak dekat musafir sayaf sebab post kan artikel tu...

Sebenarnya pasal isu "Haram" ni memang dah lama tau,memang tau ada pihak yang mengharamkan barangan Us dan Israel...tapi ni first time ana terbaca senarai nama syeikh yang terlibat dalam isu ni.

Terima kasih bebanyak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 01:09


Pada 07-12-05 19:54 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

ana terima carian enta tu tapi fatwa itu masih boleh dihuraikan lagi...

macam mana pulak sekiranya ayat Quran yang diterjemahkan itu tak dinyatakan surahnya dan tak ditulis dengan lengkap...macam mana?...

enta ni sebenarnya GEBEDE...tak hormat orang....kalau ikut ana, ana akan cari siapa enta, akan print segala tulisan enta yang menghina ana dan dakwa enta...lebih2 lagi enta ni GEDEBE WAHABI. tapi tak perlah...enta angkuh tak apa, orang lain angkuh tak boleh....inilah perangai WAHABIYYUN.

tak apa.......tak apa....
takkanla bagi fatwa dari JAKIM pun kena cop wahabi juga, encik ABg_IMaM oi... habis tu kat JAKIM tu semuanya puak wahabi juga ke...?

pasal ayat Al-Quran yang tidak dinyatakan surah dan bilangan ayat tu, setahu ana tak ada lagi fatwa yang mengharamkannya, lebih2 lagi kalau ayat2 itu dah biasa didengar oleh masyarakat Islam...

nak cari ana...? silakan.................. :lol:

"Jangan takut dan jangan bimbang, sesungguhnya Allah bersama kita..." Sadaqa'Llahu'l-`Azim...

p/s: orang tegur sikit pun tak boleh, isk3...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 14:36


kalau semua barang dari amerika tak boleh guna, so tak payah guna computer, internet,ford motor chevy (GMC),motorola, ORACLE,intel dan banyak lagi barangan dari sana
tak payah guna!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 15:08


Pada 03-01-06 14:36 , qhal posting:

!!! QUOTE !!!

kalau semua barang dari amerika tak boleh guna, so tak payah guna computer, internet,ford motor chevy (GMC),motorola, ORACLE,intel dan banyak lagi barangan dari sana
tak payah guna!!


benda2 ni semua bukan makanan yang boleh menggelapkan hati manusia!
benda2 ni hanya kita sebagai penggunanya...
boleh ke kita pergi KFC dan kita oder nasi kerabu dengan air teh 'o', boleh macam tu?
nasi kerabu dengan air teh 'o' makanan malaysia! so? tak salahkan guna benda2 macam tu!

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2026
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-01-06 18:10


:roll: :roll: melihatkan kepada abg_imam kita niee...ana rasa,anta tak mahu mengakui apa yang anta telah lakukan (kesalahan). walaupun ana juga orang kelate,tapi gedebe kelate bertempat.....anta telah mengapi2 kan puak2 kelate disini.....anta juga telah mengangkat nama puak kelate!!

ingat,apa salahnya berterima kasih kepada orang yang menegur kesalahan anta,bukankah itu adalah budi pekerti yang mulia..... ;-)


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 03-01-06 18:33


Assalamualaikum

m_aisya, qhal: kena baca semula dengan teliti apa yang sahabat-sahabat lain dah tulis..

boikot mengikut kemampuan kita, lebih-lebih lagi jika ada banyak produk alternatif di pasaran.. jika anda berada di Malaysia, persoalan ni sepatutnya tidak timbul lagi..

bayangkan masyarakat non-Muslim di oversea pun ada yang berdemonstrasi & sanggup memboikot produk US & Israel, sebagai bantahan terhadap kezaliman mereka, takkanlah kita yang Muslim ni tak ada sensitiviti langsung sdgkan yang ditindas tu adalah saudara-saudara seaqidah kita..

jika produk-produk yang melibatkan teknologi, yang mana jika memboikotnya akan mendatangkan lebih mudharat kepada umat Islam maka ia tidak dibenarkan..

Allahu a'lam.. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 03-01-06 18:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 03-01-06 20:31


terima kasih atas teguran itu :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

Jubah_Putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21590
Posting: 85

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 11:06


Pada 01-12-05 10:52 , syahidah87 posting:

!!! QUOTE !!!

kat sini saya nak minta pendapat @ pandangan antum semua. Saya dah lama nak tahu penjelasan sebenar-benarnya tentang isu ni..ada sahabat saya tak makan makanan2 macam tu dengan alasan untuk mengelakkan syubhat. :-? bagaimana pula dengan orang yang makan dengan alasan mereka yakin akan kehalalan makanan itu..kompius.. :-o :-? ..harap antum semua dapat sama-sama kongsi ilmu yang ada.mungkin sikit-sebanyak dapat merungkaikan keraguan dalam diri..


sebenarnya mereka yang tak makan KFC tu bukan meragui kehalalan KFC tapi meragui wang yang disalurkan itu.

wallahualam


-----------------
Sebaik-baik Insan Adalah Insan Yang Memberi Manfaat Pada Orang Lain...


Bookmark and Share

    


  Member Information For Jubah_PutihProfil   Hantar PM kepada Jubah_Putih   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 11:22


Sesiapa yang faham dan nak beramal..buatlah..

Jika sudah yakin..jangan ragu-ragu lagi selepas ini..sebab mutakhir ini..rata-rata muslim kerap berbincang perkara yang sudah acap kali di bincangkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

ikhwan5403
Warga Rasmi
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21540
Posting: 6
Dari: bumi

mauritania   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 14:39


Entahla bila ana tengok video klip penindasan imat islam seluruh dunia (palestineku especely) ana geram sangat kat orang-orang yahudi ini...
memang susah nak boikot mereka ini...tapi kita cubalah cket2...dengan penuh keazaman...memng kita tak boleh nak boikot semua jew good...tapi lebih baik kita guna alternatif lain kalau ada...kalau fasal makanan ini antum tak terfikirke saudara kita kat palestine sana...diorag makn apa...nak tau pagi tengok sendiri...susahnye hidup mereka..

Diwajibkan atas kamu berperang, padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah mengetahui, sedang kamu tidak Mengetahui.(2:216)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhwan5403Profil   Hantar PM kepada ikhwan5403   Pergi ke ikhwan5403's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-01-06 16:04


"Secara ringkasnya, KFC di MALAYSIA tidak menggunakan ramuan bahan haram."

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 21:03


macam mana Kalau tiba-tiba anak kita nak makan KFC,bila kita kata tak boleh dia memberontak...macam mana nak buat??

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 03:14


huh

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 08:41


boikot kfc!!!..belilah dari company ana..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 17:52


kita terlalu suka hidup bermewah2, sedangkan kita lupa nasib saudara2 kita di Palestin, Iraq dan sebagainya...

nasi sejuk yang kita buang hari2 itu, bagi mereka adalah jenis makanan yang sudah cukup mewah, malahan di antara mereka ada yang terpaksa makan rumput untuk hidup...

dan tanpa kita sedari juga, peluru2 yang menembusi badan mereka juga adalah daripada sumbangan kita walaupun sedikit sahamnya...

manusia memang mudah lupa... Na`uzu bi'Llahi min zalik...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

m_husna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22606
Posting: 85
Dari: kepong

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-06-06 16:55
Bookmark and Share

    


  Member Information For m_husnaProfil   Hantar PM kepada m_husna   Quote dan BalasQuote

fadzlyz
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2006
Ahli No: 24451
Posting: 639
Dari: cheras

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 17:00


mee haailam lagi sodap!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fadzlyzProfil   Hantar PM kepada fadzlyz   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 17:01


ala...
siapa nak makan KFC makan saja la
benda tu HALAL
jangan HARAM kan benda yang HALAL sebb berdosa

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

muslimah83
WARGA SETIA
Menyertai: 05.02.2004
Ahli No: 7015
Posting: 1001
Dari: Tawau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 15-06-06 17:06


kfc cepat muak.....sayap panggang...mmmmm..lazat...


-----------------
"InDaHnYa IsLAm"
[ Telah diedit oleh: muslimah83 pada 15-06-06 17:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah83Profil   Hantar PM kepada muslimah83   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar

  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 
Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
� Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri
Loading: 0.203121 saat. Lajunya....