Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Betapa banyak lukisan tiruan Mona Lisa, tetapi orang ramai masih lagi berusaha nak melihat lukisan Mona Lisa yang asli.
-- Louis Amstrong

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 88
Ahli: 0
Jumlah: 88




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Bantuan dan Simpati
Topik: :: bagaimana nak hilang perasaan malu ::


Carian Forum

Moderator: Administrator, sadiqah
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Bantuan dan Simpati
    »» :: bagaimana nak hilang perasaan malu ::

Please Mendaftar To Post


Oleh :: bagaimana nak hilang perasaan malu ::

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 24-11-05 11:53


Ana nak tanya ada tak petua nak hilang rasa malu... ana ni agak malu sikit specially orang yang ana tak kenal & orang yang sure memalukan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-11-05 12:11


assalamualaikum....

Nabi s.a.w. bersabda, "Malu itu sebahagian dari iman."

Malu macam farhanna ni kira ok jugak....tapi kalau malu nak menuntut ilmu,malu nak bertanye,malu nak ke depan dan memimpin rasanya tak kenalah....

tapi secara personalitinya, cara farhanna ni tak salah. yang salah ialah jual murah....semua orang disapa...semua orang dilayan tak tentu arah....semua orang boleh bawak naik moto atau kereta....semua orang boleh pegang2 raba2....itu yang salah.... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-11-05 12:12


kata kuncinya ialah berani. ye berani... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 12:58


al hayaa u minal iman!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 14:39


Pada 24-11-05 11:53 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

Ana nak tanya ada tak petua nak hilang rasa malu... ana ni agak malu sikit specially orang yang ana tak kenal & orang yang sure memalukan...



Biarla kita sentiasa diselebungi perasaan malu...tetapi seperti kata brother imam, malu biarlah berpada....kena ada skill komunikasi
nak hilang malu perlu ada confident, keberanian....
malu dengan orang yang tak kenal...ok lah tu, tapi kalau nak hilang malu belajar lah dari budak kecil, yang umurnya belum sampai 5 tahun...kejap saja dapat kawan.....senyum, tegur,beradab, jujur dan hormat ....kalau tak percaya tengok macam mana budak kecil mendapat kawan , mudah saja........


p/s perhati anak sedara....
[ Telah diedit oleh: zulman pada 31-10-07 13:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

kaerieda
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2005
Ahli No: 19431
Posting: 4
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 14:40


Dulu saya pun macam farhanna jugak, perasaan malu tu tebal dalam diri. Tapi sekarang ni saya cuba berubah sikit2, sebab bila kita ada perasaan malu yang tebal, kita sebenarnya kurang keyakinan pada diri sendiri.

Tak salah ada sifat malu tu, tapi biarlah malu bertempat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kaeriedaProfil   Hantar PM kepada kaerieda   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 24-11-05 14:41


Pada 24-11-05 12:11 , ABg_IMaM posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum....

Nabi s.a.w. bersabda, "Malu itu sebahagian dari iman."

Malu macam farhanna ni kira ok jugak....tapi kalau malu nak menuntut ilmu,malu nak bertanye,malu nak ke depan dan memimpin rasanya tak kenalah....

tapi secara personalitinya, cara farhanna ni tak salah. yang salah ialah jual murah....semua orang disapa...semua orang dilayan tak tentu arah....semua orang boleh bawak naik moto atau kereta....semua orang boleh pegang2 raba2....itu yang salah.... :-?


Assalamualaikum w.b.t....

:) ye ke semua orang i sapu??? rasanya awak ni silap orang agaknya... i nak tanya u, i pernah ke sapu2 u??? rasanya orang lain agaknya.... ;) PERNAH TAK I RABA-RABA U???...:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Mimpi jangan terlajak.... mudah didekati ke u jelous kat i... maaf ye, sekadar bertanya??? seingat i i dibayar beribu-ringgit pun... i belum tentu nak sapu2... u jelous ke???? :) :) tak sangka dah ditinggalkan masih ada hati nak jelous kat orang.... funny!!!! Mujurlah, i tak reti nak jelou kat u even u dipeluk makcik gemuk tueee. sepadan pun!!!!

wassalam... bagai pinang belahan dedua...Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata...selamat tinggal la jawabnyer
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 24-11-05 14:45 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 15:04


aik....pening...
pasal apa ni..tiba-tiba keluar hal raba2..sapu2..
malu biar bertempat...

kena confident laaa
kadang kita malu seb kurang keyakinan diri..rasa ada yang tak kena..
motivate diri banyak-banyak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-05 22:30


aik....kenapa ni? ni...kat mana ni... :roll:


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 27-11-05 00:43


huh tiba2 saja
xfaham den

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

kalimahsuci
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.11.2005
Ahli No: 20495
Posting: 38
Dari: bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 27-11-05 04:06


cara apa yang paling berkesan selain confident dan malu bertempat?
saya nak tahu sebab saya agak pemalu jugak kalau berdepan dengan seseorang. :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For kalimahsuciProfil   Hantar PM kepada kalimahsuci   Quote dan BalasQuote

nano
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.10.2005
Ahli No: 19971
Posting: 386

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-11-05 05:58


Mengikut ilmu yang saya ada .....nak hilangkan malu ...pertama sekali kena terima diri sendiri tu seadanya ...dengan sifat malu tu sekali la.Kamudian tingkatkan awareness anda terutama pada ketika anda malu .....rasakan perasaan malu tu seadanya pada masa yang same tingkatkan konfiden diri bahawa itu adalah anda ...... insyalah diri anda akan jadi kebal dengan perasaan tu....
dalam pada tu jangan lupa berdoa dan ingatkan Allah ....

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanoProfil   Hantar PM kepada nano   Quote dan BalasQuote

nuria
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2005
Ahli No: 18575
Posting: 40
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 28-11-05 16:39


saya seorang yang pemalu juga,tapi saya cuba atasi perasaan
ni dengan jadi lebih berani dan berkawan dengan ramai
orang...


-----------------
ah...senyum senyum senyum....comelnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For nuriaProfil   Hantar PM kepada nuria   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 17:43


Bila cerita tentang malu ni, ana teringat kepada cerita Akhi_Arab.. Akhi ni pernah tegur ana spy letakkan malu di tempat yang betul. sebab? hihi..ana malu bila nak join JK Aidilfitri hari tu..maklumlah, ana xkemal sapa2 pun, dan agak sukar untuk ana memulakan dengan orang yang tak biasa.

Dipendekkan cerita, ana xpergi JK, tapi akhi sanggup tangguhkan kerjanya untuk menyertai JK. tapi puas meronda, xjumpa pun,kan akhi?akhirnya sudahlah tak dapat sertai JK, lunch pun miss.. kena pula ganti kerja sampai pukul 7.30 malam.. kasihan ana dengar cerita akhi ni..

huhu..jangan marah ya, akhi.. sekadar mahu berkongsi cerita. tak niat pun nak aibkan akhi.. cuma ana takkan lupa cerita ni..(",) apa pun, ana akan sentiasa ingat spy letakkan malu di tempatnya. syukran kathiran atas nasihat2 nta.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

newli
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19001
Posting: 22
Dari: kota

malaysia  


posticon Posting pada: 30-11-05 18:34


Kenapa sensitif sangat ni? orang bagi nasihat kenalah ucap time kasih . kat sini tpt mengukuhkan ukhwah. jangan gaduh2. ana menegur. mencegah kemungkaran
[ Telah diedit oleh: newli pada 30-11-05 18:35 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For newliProfil   Hantar PM kepada newli   Quote dan BalasQuote

cahayabumi
Warga Rasmi
Menyertai: 29.11.2005
Ahli No: 20543
Posting: 17
Dari: bumi merdeka

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-11-05 20:27


apa yang tak kena ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayabumiProfil   Hantar PM kepada cahayabumi   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 30-11-05 22:41


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah malu itu separuh dari iman (mafhum hadis). Sekiranya kita malu kena pada tempatnya insyaAllah eloklah malu tu. Tetapi sekiranya malu bertanya maka akan sesat jalan pula. Jadi untuk memahami mana malu yang separuh dari iman dan malu yang menyesatkan maka carilah ilmu ya anak-anak dan ilmu ini hanya didapati bila Allah izin dengan petunjuk dan hidayah-Nya. Sebab itu usah berhenti dari mencari ilmu yang manfaat. Rabbi zidni ilman nafi'an warzuqni fahman wasi'an.

Wallahuta'ala a'alam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Menuntut ilmu itu lebih afdhal dari melakukan amalan sunat. (Imam Syafei)

Nilai ilmu ada 3:
1. Ilmu dicela - sihir
2. Ilmu yang dipuji - semua ilmu agama kerana dapat menyucikan jiwa dan merapatkan seseorang pada Allah SWT.
3. Ilmu yang sedikit dipuji dan banyak dicela - ilmu falsafah
Kesimpulannya carilah ilmu -
1. Ilmu Usuluddin
2. Ilmu syari'at - perundangan Islam dan tasawuuf
3. Ilmu Alat - akademik

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 02-12-05 11:14


MALU? ANA DAH ADA PETUA BARU, NAK HILANGKAN MALU. MALU kat siapa, MALU LA PADA DOSA, ALLAH??? TAK PAYAH MALU kat SESAMA MANUSIA, apa AGI pada MANUSIA yang kita KENAL DARI KAKI sampai KEPALA... MALU LA PADA ALLAH. NAK JATUHKAN ORANG BERPADA-PADAH... :)
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 02-12-05 11:19 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-05 20:30


Pada 30-11-05 22:41 , ummimq posting:

!!! QUOTE !!!

Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah malu itu separuh dari iman (mafhum hadis). Sekiranya kita malu kena pada tempatnya insyaAllah eloklah malu tu. Tetapi sekiranya malu bertanya maka akan sesat jalan pula. Jadi untuk memahami mana malu yang separuh dari iman dan malu yang menyesatkan maka carilah ilmu ya anak-anak dan ilmu ini hanya didapati bila Allah izin dengan petunjuk dan hidayah-Nya. Sebab itu usah berhenti dari mencari ilmu yang manfaat. Rabbi zidni ilman nafi'an warzuqni fahman wasi'an.

Wallahuta'ala a'alam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq


terima kasih ummimq...
:-)


-----------------
"Ukhwah itu indah jika bertemu dan berpisah kerana Allah SWT"


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 01:01


bagaimana nak hilang perasaan malu???

tak payah nak hilangkan, kerana malu itu adalah perisai bagi diri kita daripada melakukan dosa, wassalam............

"al-haya' min al-iman..."


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-12-05 01:10


Pada 24-11-05 11:53 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

Ana nak tanya ada tak petua nak hilang rasa malu... ana ni agak malu sikit specially orang yang ana tak kenal & orang yang sure memalukan...
lor, rupa2nya maksud dia lain, bukan nak petua hilangkan rasa malu yang ada pada diri sendiri, tapi macam nak hilangkan malu kepada orang2 tertentu yang pernah menyakiti hatinya...

patutlah tiba2 melenting tak pasal2... dahlah tu saudari farhanna, kes lama tu tutup la, buka buku baru ok, wassalam...

"Sesungguhnya orang-orang yang beriman itu bersaudara, maka damaikanlah di antara dua saudara kamu (yang sedang bertelagah)..."


"Dan saling tolong-menolonglah kamu dalam perkara kebaikan dan ketakwaan, dan janganlah kamu saling tolong-menolong dalam perkara dosa dan permusuhan..."

Sadaqa'Llahu'l-`Azim...

p/s: dalam dua tiga hari ni saya asyik paste ayat2 ni saja, banyak betul kegunaan dan ruang lingkupnya mencakupi segenap bidang kehidupan...


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 04-12-05 01:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 00:13


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah tersenyum umi baca jawapan anakanda ibn_musa. Bersyukurlah sekiranya ada lagi perasaan malu dalam diri itu. Malu untuk bertentang mata dengan lelaki atau wanita bukan mahram, malu untuk menyapa orang yang tidak dikenali, malu untuk keluar tanpa tutup aurat, malu kepada bakal suami dan juga keluarganya. Biarlah malu yang sebegitu tetapi janganlah segan yang juga bererti malu tetapi segan pun boleh diertikan malas. tak begitu :).

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - Jangan pula malu bertanya karang sesat jalan pula .......

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 15-01-06 22:44


mengenai bab malu ye....malu ni adakalanya baik dan adakalanya tak sesuai....malu yang baik adalah malu kerana iman dan malu yang tak digalakkan dan semestinya dihilangkan dari diri kita ialah malu dalam bab peljaran.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 15-01-06 23:14


petua hilang gementar untuk berhadapan dengan orang ramai......
tips 1...sebelum menampilkan diri....taris nafas panjang...kemudian hembus perlahan2 seperti mmbunyikan huruf s...ssssssss...cubala...insaallah perasaan gentar akan berkurangan........
kalau tak hilang juga cuba pula seperti huruf m mmmmm....kalau boleh.... buat la..memang teror....hahaha
tips kedua akan datang...... k

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 21-01-06 17:07


eloklah tu... elok kekalkan sifat malu daripada tak malu...tapi perlu ingat, malu biarlah ada tempatnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 00:06


bismillah

rancaknya... cuma cik farhanah tak ada pula mengkhususkan malu yang macam mana yang dimaksudkan secara terang... bareu boleh bincang...

apapun kalau malu tu dengan lelaki..maka kekalkanlah...
kalau dengan Allah tambahkan taqwa kepadanya...
kalau untuk berhadapan dengan sesuatu perkara yang diperlukan... maka... perbanyakkanlah perkara tu sampai perasaan dapat ditewaskan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 00:21


malu..jangan tak malu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

akhn06
Warga Rasmi
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19027
Posting: 20
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 00:27


kalau buat benda baik buat apa nak malu......

Bookmark and Share

    


  Member Information For akhn06Profil   Hantar PM kepada akhn06   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-06 10:18


hmmm...malu tu sifat orang yang beriman (betulkan indra kalau indra silap). jangan pulak malu tak bertempat. menurut kajian, manusia yang malu tak bertempat ni mungkin tak yakin dan rasa diri mereka tak sempurna. dun worry, benda ni biasa saja. ambik masa. tapi kalau tak menjadi jugak, angkat muka bila berjalan. jelaskan suara bila bercakap. cakap yang perlu sahaja. ingat, bila kita senyum, kita sebenarnya membina keyakinan diri. yakin la dengan diri sendiri..ok?

Bookmark and Share

    


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 04-02-06 23:13


Pada 15-01-06 22:44 , dakwah_ilahi posting:

!!! QUOTE !!!

mengenai bab malu ye....malu ni adakalanya baik dan adakalanya tak sesuai....malu yang baik adalah malu kerana iman dan malu yang tak digalakkan dan semestinya dihilangkan dari diri kita ialah malu dalam bab peljaran.....


:roll:

saya sependapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 10:59


malu itu adalah salah satu cabang-cabang iman....

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

me
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.03.2005
Ahli No: 15254
Posting: 54

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 11:24


assalamualaikum....
herm, kalau nak kata malu tu,ana pun ada juga perasaan mlu itu..yang ana nak ubah sekarang,malu bila cakap kat depan orang ramai....ana memang akui ini slh satu kelemahan ana...bila kat depan, dah start gigil dah,cakap pun tah Apa.. :-di :-di ...bagaimana ye nak ilangkan perasaan malu cmni?ana slaloo tengok orang berucap dan kadang-kadang ana terfikir sendiri,bagaimana dia boleh begitu confident sekali berucap kat depan....well, no one's perfect,right...aperpun,ana akan cuba untuk lebih confident dan berani...
:-di :-di :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For meProfil   Hantar PM kepada me   Quote dan BalasQuote

islam-me
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.04.2006
Ahli No: 24095
Posting: 110
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-10-09 15:44


Salam.saya cuma nak berkongsi sebab kebetulan saya baru saja siapkan assignment untuk subjek pidato dan debat.subjek ni kena buat analisis cara seseorang tu berdebat atau berpidato.kebetulan tajuk yang disampaikan oleh pemidato yang saya analisis tu berkaitan dengan cara nak mengikis rasa malu.Pemidatonya atau orang yang berucap tu ialah Dato' dr Fadzilah Haji Kamsah.jadi salah satu cara untuk menghilangkan rasa malu tidak bertempat atau sikap merendah-rendahkan diri ialah:

1-cari kelebihan diri sendiri
2-yang ni boleh nak diamalkan secara direct - beri salam dan lepas tu terus tanya,'apa khabar?'-cara ni merupakan salah satu latihan kecil untuk meningkatkan keyakinan diri tetapi jangan lepaskan sikap malu sehingga malu itu hilang tetapi malu biarlah bertempat menurut Islam.


-----------------
we make history or we become history


Bookmark and Share

    


  Member Information For islam-meProfil   Hantar PM kepada islam-me   Pergi ke islam-me's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.141655 saat. Lajunya....