Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
If we don't succeed, we run the risk of failure
-- Dan Quayle

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 3 hari yang lalu
muslimin23: 5 hari yang lalu
z_tornado: 5 hari yang lalu
sarashanee: 12 hari yang lalu
CikIzzah1992: 14 hari yang lalu
Qiamulail: 29 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: Air bergula... satu persoalan


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» Air bergula... satu persoalan

Please Mendaftar To Post


Oleh Air bergula... satu persoalan

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 09:03


Assalamualaikum.....

Saya ingin bertanya satu soalan yang dah lama bermain kat fikiran ni....
Jika sesiapa ahli portal ukhwah.com yang boleh jawab tolong la ye...

Orang selalu cakap yang minum air yang terlalu manis itu tidak baik untuk kesihatan... Boleh sebabkan diabetis dan lain2 penyakit.... Persoalannya... bolehkan kita minum air yang manis kemudian kita minum air mineral banyak-banyak... jika diikutkan logik air itu akan bercampur di dalam perut dan meneutralkan kemanisan itu...

So ini tidak berbahaya lagi kan...?? Bolehkah perkara ini diamalkan selalu...?? :-?


-----------------
Ingat Lima Perkara Sebelum 5 Perkara


Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 22-11-05 09:27


Marzik ada-ada saja...

Obesiti rasanya............ :)
Minum la air putih... nescaya bersih-sebersihnya...


Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 09:35


ni bukan ada-ada saja... memang dah lama nak tau... Sebab yang bahayanya bila kandungan gula tinggi dalam badan... So memang nak tau sangat adakah

"minum air yang banyak gula + air mineral banyak-banyak = minum air yang tak berapa manis"

adakah sifir makanan ni betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 11:12


kelakar pula sifir mknn mazrik ini...

seeloknya, kita kurangkan makanan & minuman yang manis2 ini... gula yang terkumpul dalam badan, bukan sahaja datang dari makanan & minuman yang manis, tapi dari karbohidrat juga seperti nasi.. sebab lebihan karbohidrat akan ditukarkan ke dalam bentuk glukosa. jadi, salah satu penyebab kencing manis juga datang dari lebihan karbohidrat!!
(tolong betulkan kalau saya tersilap)

jadi, kalau mazrik hanya ambil kira tentang minuman yang manis, tetapi mengabaikan jumlah karbohidrat yang di ambil setiap hari, glukosa tetap terbentuk & macam-macam penyakit yang akan timbul...
[ Telah diedit oleh: Linn pada 22-11-05 11:14 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

qhal
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11344
Posting: 385
Dari: (((Selangor)))

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 11:17


rasanya jangan la di praktikkan selalu, nanti memudaratkan kesihatan..

------------------

Bookmark and Share

    


  Member Information For qhalProfil   Hantar PM kepada qhal   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-11-05 12:45


!!! QUOTE !!!

"minum air yang banyak gula + air mineral banyak-banyak = minum air yang tak berapa manis"

adakah sifir makanan ni betul


Sifir yang hebat....
Memanglah kena banyakkan minum air masak. Fungsinya untuk meneutralkan kandungan gula serta kepekatan darah...



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 22-11-05 13:20


Assalamualikum wwt....

Actually, boleh saja meminum @ makan manis ini....tapi janganlah kerap sangat...sekali skala tu apa salahnyer kan....

Penyakit diabetis disebabkan oleh kandungan gula yang berlebihan dalam badan..kalau dah detect penyakit tu ada dalam badan..tu baik jaga2..payah nak pulih tu..

apa-apa pun penyakit ni datang,semuanya berpunca daripada tabiat pemakanan kita..
So,ambilah makanan @ minuman tu berasaskan keperluan badan..
bukankah mencegah itu lebih baik dari merawat..?
fikir-fikirkan lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-11-05 18:53


terima kasih semua untuk info2 yang baik ni.... Saya timbulkan persoalan ni just nak bagi alternatif kat orang2 yang suka makan benda manis dan dalam masa yang sama nak elakkan penyakit.... So formula yang saya bagi tu boleh la try... hehehe...

Sebagai contoh... orang yang suka makan aiskrim.... makan la banyak mana yang mereka suka... Lepas makan tu pandai2 la nak minum air masak banyak2.... neutral kan balik gula2 dalam badan tu... So kita dapat merasakan nikmat memakan aiskrim yang manis dan dalam masa yang sama kita telah berusaha mencegah penyakit....

hehehehe
Betulkan kalau ada silap...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 22-11-05 21:43


Assalamualaikum,

Bagi saya la kan, kandungan gula tu berkekalan bila mana anda makan walaupun minum banyak. Maksudnya kalau makan banyak gula tetap akan banyak walaupun kita minum banyak air. betul tak?? Yang diubah bila minum banyak air ialah kepekatannya juga, tapi kandungannya tetap sama. Pening ayat ek:P:P

Senang cerita jangan makan banyak gula la dan makan yang boleh bertukar menjadi gula dalam perut seperti makanan berkarbohidrat dan lemak.

Diabetis ni terjadi sebab dua faktor iaitu keturunan dan jugak cara pemakanan. kalau dua2 faktor ni tak jaga cepat la dapat kencing manis.

Diabetis(kencing manis) ni ada dua jenis. Type 1 lagi bahaya type 2 sebab type 1 tu perlukan insulin dari luar disebabkan kerana cell yang menghasilkan insulin tak dapat hasilkan lagi. kalau type 2 tu saya tak ingat sangat tapi yang saya ingat sebab reseptor yang dapat kesan paras gula yang penting untuk homeostasis(keseimbangan).

Tu juga la penerangan tu. kalau ada salah tolong betulkan ek :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-11-05 22:09


penyerapan gula dan air berbeza. gula tak terkumpul dalam perut tunggu untuk dineutralkan. air tak dapat alirkan gula keluar dari badan. gula kalau nak keluar dari badan perlu ditukarkan kepada tenaga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

kalimahsuci
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.11.2005
Ahli No: 20495
Posting: 38
Dari: bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 28-11-05 02:39


hmm..banyak jugak jawapan tentang air bergula ni..(tambah ilmu saya) :-)
saya no komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For kalimahsuciProfil   Hantar PM kepada kalimahsuci   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 28-11-05 07:42


hehehe...macam2....betul jugak....hehhe

Bookmark and Share

    


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-12-05 03:13


minum air msak banyaklah sikit barula larut,jangan larut dengan minum asid pulak..nak tau lebih lanjut..maka anda pergi la jumpa doktor..harap2 xkene kencing manis sudahla

Bookmark and Share

    


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 22:31


air mineral lagi best laaaaaaaa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 14:37


setahu saya la kannn....kita digalakkan minum air yang bergula ni..pada waktu pagi.... untuk menjana kembali otot2 badan kita ni...sebab pada waktu malam ia berhenti berehat.....

perbetulkan jika saya silap....:-)

Wallahualam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-01-06 14:45


seelok2nya, minum air manis sekali sehari saja!
ok tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.189836 saat. Lajunya....