Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bukanlah kerja yang membunuh manusia, sebaliknya rasa risau, bimbang, khuatir.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 29 hari yang lalu
ronniefinancehome: 41 hari yang lalu
MTMKi: 51 hari yang lalu
usop79: 52 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: siapa pernah pergi mekah....


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» siapa pernah pergi mekah....

Please Mendaftar To Post


Oleh siapa pernah pergi mekah....

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 18:12


assalamualaikum semua...

saya nak bertanyakan anda semua..siapa pernah pergi ke mekah menunaikan haji atau umrah..boleh ceritakan tak??
memandangkan saya tak pernah pergi lagi...


terima kasih..Assalamualaikum

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 21:04


Assalamualaikum..

Alhamdulillah ana dah pernah sampai ke tanah suci Mekah dan Madinah.. 1st masa ana umur 7thn.. time itu ana tak berapa ingat, buat umrah pun pakai ikut cakap mak aje :di

Then alhamdulillah Allah beri rezeki untuk pergi sekali lagi.. iaitu tahun lepas.. time ana pergi tu cuaca di Madinah panas..bukan macam Malaysia..sebab bukan shja panas terik, tetapi anginnya juga panas..so kira kuat juga dugaannya.. w/pun begitu, cuaca tak membantutkan ziarah kami dan ibadah di Masjidin Nabawi.. dapat jejak kaki ke masjidin nabawi, Allah saja tahu betapa sayu dan terharunya dapat dekati kekasih kita Nabi Muhammad s.a.w.. kat sana ramai sangat orang,pelbagai manusia pelbagai ragam.. kat sanalah juga menguji kesabaran kita.. esp muslimat sebab ruang terhad.. and then pergi lawat raudhah,satu daripada taman2 syurga.. aa~ syok sangat! memang bersyukur dapat sampai kat situ.. sebab tempat muslimat terhad dan dibuka pada masa2 tertentu sahaja.. so crowded sangat.. nak masuk dalam tu kena buat rantaian yang kuat spy kita yang kecik ni(ana la tu:P) tak hilang dan hanyut dek lautan manusia.. kat situlah orang berebut2 nak solat dan berdoa.. terlanggar blkg orang time solat, erm~perkara biasalah tu.. lepas tu pergi ziarah makan Rasulullah s.a.w.. Ah! Sayu hati rasanya.. Allahuma solli 'ala saiyidina Muhammad.. tapi muslimat tak nampak sangat makamnya.. Lepas itu, kami lawat Tanah Perkuburan Baqi',banyak kubur ahlul bait dan sahabat.. manusia2 di sini akan dibangkit 1st pada hari qiamat nanti.. sebab itulah ramai orang berdoa untuk menamatkan riwayat hidup di Madinah,supy dapat dikebumikan di situ.. bukan itu sahaja, dapat pula pengalaman bertemu dengan orang-orang Syiah :) cara mereka ni pelik sikit.. hehe

Hari2 seterusnya, kami bertolak ke Mekah naik bas.. niat umrah dimiqat.. kat masjid(tak ingat namanya), time solat, fuh, orang arab garang.. takut sangat.. maybe mereka ingat ana budak kecik agaknya as in kanak2.. huhu.. lepas tu masuk Mekah.. Alhamdulillah hotel kami dekat dengan masjid.. hanya anda 500 m.. masa mula2 sampai, ana masih lagi tak merasa kagum or insaf or anything yang baik.. tapi bila masuk Masjidil Haram, first thing yang antum akan rasa, perasaan terharu dan syukur sangat dapat berhadapan secara real life dengan Kaabah yang slm ni tengok kat tv or gambar.. lepas itu buat tawaf dan sai'e sprt biasa.. kat sana, ana suka tengok adat orang Arab.. lepas solat jemaah, di satu corner mereka akan buat majlis ilmu.. belajar about kitab2.. dengan imamnya duduk di atas kerusi.. seronok! macam dalam film Islam(ada ke?) :)

Satu nasihat ana, kalau dah ada rezeki sampai ke Masjidil Haram, buatlah ibadah sekhusyuk2nya.. insya Allah doa dan ibadah kita diterima (based on experience! :)).. Seronok sangat dapat pergi sana.. Ana doakan sahabiah yang lain akan dimurahkan rezeki untuk pergi ke sana juga.. Dah balik ke Malaysia, Allah saja yang tahu betapa rindunya di hati untuk beribadah lagi di Masjidil Haram.. Semoga dimurahkan rezeki..

Kalau sahabt2 yang lain ada pengalaman yang best2.. harap dapat dikongsikan juga.. moga dapat dijadikan iktibar :).

WaLLahua'LaM

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 21:07


Oh ye.. kat sana, group ana berkesempatan berjumpa dengan satu keluarga keturunan Melayu/Indon.. yang dah lama menetap di situ.. anak mereka tak berapa tahu berkomunikasi dalam B.M.. sikit2 bolehlah.. nak pergi rumah mereka, kena panjat bukit (bukit of buildings).. or boleh kira naik tanggalah :P hehe..

Owait.. moga dapat gmbrn serba sedikit :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

izzz81
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19761
Posting: 125

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 12:04


alhamdulillah..insyaAllah Allah makbulkan doa anti..Kalau saya berkesempatan pergi..nanti saya ceritakan pengalaman saya pula..tapi entah sempat ke tak itu wallahualam...sayu hati saya dengan apa yang awak ceritakan..macam saya pernah pijak ke sana...jika awak berkesempatan ke sana lagi..boleh bantu saya doakan agar saya sembuh..dan dapat pekerjaan yang baik..dan hidup yang lebih baik..terima kasih..

Bookmark and Share

    


  Member Information For izzz81Profil   Hantar PM kepada izzz81   Quote dan BalasQuote

RIZAL830
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.03.2004
Ahli No: 7913
Posting: 53
Dari: masja-sa

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 15:04


ana baru saja 3 bulan lepas buat umrah..alhamdulillah dapat juga ana tengok kaabah..sebelum ni tengok kaabah dalam gambar saja.. rasa xcaya dapat tengok..xsangka dapat jadi tetamu allah. plng best pergi makam rasulullah.. tapi ada juga pgalaman yang best dapat kucup hajar aswad..nasib ada seorang hamba allah bantu ana tunjukkan jalan syukur sangat-sangat sebab ssh nak kucup hajar aswad ramai sangat orang-orang arab bsesak2.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RIZAL830Profil   Hantar PM kepada RIZAL830   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 18:08


Assalamualaikum,

ana pernah pergi tapi time tu ana kecik agi...so tak ingat sangat la...tapi pengalaman yang paling best yang ana ingat waktu ayah ana bawak ana pergi kucup hajar aswad....sejuk batu tu...dan ana still terasa sampai sekarang...insya-Allah pas ni ana nak pergi buat haji pula....

wallahu'alam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 14:57


ana pernak ke mekah masa umur 14thn, form 2 tu, dengan famili..hehe

1st time memang berdebar naik flight dan berada kat sana..
Sebab tu ana decide study dalam bidang aviation..

Masa kat sana, ana ni jenis nakal sikit..tak boleh duduk diam..orang tengah berehat dan relax, ana pergi round2 kat sana..Bersiar2 pun, bolehla buat 7 kali umrah..3 kali dengan famili, 4 kali buat sorang2..memang nakal kan..
ada masa tu, ana dengan abang ana kena hujan kat madinah..memang sangat-sangat sejuk..rasa macam ais


Tapi yang bestnya, masa ana dengan famili ke mekah, masa tu bulan ramadhan..rasa sangat bertuah betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.086289 saat. Lajunya....