Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 80
Ahli: 0
Jumlah: 80




  Yang Masuk Ke Sini
aye: 16 jam, 43 minit yang lalu
tereturubuzu: 9 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 20 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:14


Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.

Bawah ini saya bagi contoh sikit

pungai = baling.
contoh ayat : hang pergi pungai batu ni jauh².

loqlaq = tak senonoh.
contoh ayat : Awat dok cakap loqlaq ni.Buat malu kat orang saja.

kelik = balik
contoh ayat : Ni raya ni mu tak kelik kampung ka?

koi = makin
contoh ayat : saya tengok hang ni koi haluih.Hang sakit ka?

mengkala = bila
contoh ayat : mengkala hang nak pergi pekan ni.....

makan dadah = makan dulu
contoh ayat : Kita makan dadah la sebelum pergi sana

hari senayan = hari isnin
contoh ayat = esok hari senayan anda pergi kerja tak ??


MOT = bawa
contoh ayat : hang mot saya sat


menyut= bersahut
contoh ayat= hang pergi mana saya panggey tak menyut pun

hat ni= yang ini
contoh ayat. saya suka hat ni warna biru tua tuu

CELAPAK =serbu

MENGHENYAM = over acting dengan jantan

TAK KETAHUAN = merapu,sewel, tak perasan, tak klear

Makngot (slow).

Merelop(senja).

melonsok ataeh pasiaq, habih pungkoq melecaq

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:17


Celuih=muat
contoh ayat:Kak,songkok ni tak celuih la.

Ceroi
1. Awat la hang bancuh ayaq kopi tu ceroi sangat
2. Isk ceroi nya mamat tu main bola

hangat lit-lit
contoh ayt-hampa toksah dok p men laa kat luaq..HANGAT LIT-LIT nuuhh cuaca la ni..

sejuk gedi = sejuk sangat2

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:17


1. melengung = temenung.

2. nusutk = sembunyi.

3. tempiaq = teqepa = pulun;

* yang hangpa dok tempiaq dok pergi sana ghamai² buat pa...

peghongoih = panas baran

Meladi = merayau
Amboiii...hang ni pergi meladi tang mana ni sampai senja baru nak balik ni..!!

jelongoih = bila cari @ tengok sesuatu selalunya susah nak jumpa atau nampak.
contohnya : Hang ni jelongoih betul la, buku tu dok depan mata pun hang tak nampak kaa...

becempegha = bertempiaran
Budak-budak yang dok main judi tu becempegha lari bila polis serbu pot depaa..

ketit = digigit serangga
Semalam saya tidoq tak gantung kelambu, pasai tu la saya kena ketit dengan nyamuk.

seghabai = tak kemas (lebih kurang macam tu laa...)
Pasai apa la saya nampak hang ni seghabai sangat pakai baju tu.

lepot = lemah/tak kuat (sikit-sikit suka jatuh)
lagu mana hang nak masuk lumba lari tu, hang tu lepot.

ghagaiih = panjat
Jangan dok ghagaiih pagaQ tu nanti jatuh..susah.

tonyoh = sental
Bila Kak Cik basuh kasut sekolah tu nanti tonyoh la sikit, kalau tidak tak kluaq haih lumpoq² tu..

meghakah = gelak melampau
Hampa dua orang ni gheja dok meghakah sampai satu gheja pun tak jadi..saya buat hampa satgie kott...!!!

jege = mem'beliak' mata
Bapak saya naik angin kat adik saya tadi sampai tejege bijik mata dia.

ghunaih = kopek
Hang jangan dok ghunaih ghupin luka tu...nanti berparut, hampa gaduh tak lawa pulak...


jughuiih = siram
hang pergi lah jughuiih pokok bunga tu sikit, nanti mati pulak.. la ni kan musim tak dak hujan.. kering kontang.. kasihan kat pokok bunga tuu..

1. melahaq = kebuluq

2. meqelop = senja

3. lohoq = zohor

4. keleh = tengok

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:19


ni pula kamus kecik loghat kedah...

(Suku kata GH bunyi seperti GHAIN huruf jawi)

ACAQ - air sisa buangan warna hitam yang ada blkg dapur
BALOQ - berbilur (kena rotan)
BALOQ LIAT - malas
BATAIH – jalan raya, batas2 kebun sayur
BLEMOIH – kotor (biasanya bila bermain dengan lumpur dsb)
BOK – tilam kekabu
BORGKYE - batang pancing
BOTOI – gelecek (bola), botol
CELUIH – muat
CEME - contoh mata ceme
CEMERKAP - = LOKLAQ 1
CERIN - meremang bulu roma
DAHK - bentes (main bola), das (tembakan)
DANDAN - on the spot, segera
DEGHELUIH - Terjerlus
DEGHEMEN – macam luka
DENDAN - dandan (rambut)
GABUIH - lap
GASIN - gasing
GEGHEK - basikal
GEREMIT - pengasah pensil, penebuk kayu
GHAGAHG - panjat
GHEJIT - kenyit (mata)
GHELIN – mengerling mata
GHETA – kereta
GHETAM – bising hentakan tapak kaki di rumah kayu
GHOSOT - merosot, terbelit
GON – jalan berbukit
GUGHUIH - mancis
HAWIN - baling, lempar
HEMOI – suka berbaik-baik dengan seseorang.
HIMBAW - baling
HINGGOT - goyang
JEGE - jegil
JEGHEMOH – tersua
JELAN - jelir
JENGKEK - permainan kanak2
JENGOI - muncul (kepala)
JULIN - juling
KAWAQ - pencuri
KECEK – pujuk
KECIWI – terlalu suka akan sesuatu (contoh: hang keciwi kreta GEN.2)
KELEBEK - belek
KELEBEK - belek
KELEBOQ - lumpur
KELEBOQ - lumpur
KELEMBOI - kecil
KELEPIAQ - menggelepar (biasanya tangan & kaki)
KELOI - panggil, kelui
KEPIAH - songkok
KEPOH - reban ayam
KETAYAP - lebai
KETEGAQ - degil
KOAY - makin
KOMAN – kurang bermutu
KONET – kecil (BUKAN ISTILAH LUCAH!)
agaknya LERAH - kawasan
KUMBUI – ada dalam buah kelapa yang dah bertunas.
KUTEI - cubit dengan kuku
LANGUT – dongak
LAU - reban ayam
LEBAI -

LEMOH – paya
LEPA - lupa, leka
LIGAN - kejar
LOKLAQ 1 - buat kerja dengan kurang hati-hati
LOKLAQ 2 - lucah

LOY - saja (contoh: balik loy)
MBUIH - hembus
MEGHELA - gatal
MEGHELAM - menghilang
MEGHELOH – tidur
MEGHELOP - malam (biasanya waktu maghrib)
MELEHAQ - lapar
MENGKALA - bila
MENGOIT - bergerak sikit-sikit (macam ulat)
MENITI BUIH – penuh (air dalam cawan)
MENTELIOQ - terliur
MERAP - bayi yang suka merengek
MUTU – motorsikal
NANGOI – budak2
NDAP - hendap
NDOI - buaian
PEGHEMBANG - perhati dengan teliti
PERAK – macam hairan (bukan bunyi macam negeri Perak)
PUNGGAI - baling
PURUIH – bilah lidi
REMOIH - remos (jambul rambut)
RET - asal dari duit=det=ret (wang lima duit = lima ret)
SAT - sebentar
SEGHEBEH -
SEGHIAU - sensitif (takut)
SEGHOI - contoh nasi seghoi
SEGHONDOI – sondol
SEHH - keluarkan hingus
SENEGHIH – sipi
SENGKEK - miskin
SI'A - mangkuk tingkat buat daripada tin
SINGKEI - gigi sensitif lepas makan asam.
SINGKOH - lahap
TAUK - lempar
TEGHEBEI - lastik
TEMA'A - kedekut
TENGALUNG - baling
TERPEGHELUIH - terjerlus
TOI 1 - tuil
TOI 2 - permainan kanak-kanak
TOKAK - gigit
GHONYOT – kertas terhenyot
TELIANG – kepala teleng
SELUMBAQ – cebisan kayu kecil tertusuk dalam kulit
SELEKEH – kolot, kotor
KELAM – gelap
TEMI - =tampar? (yang ni tak confirm) = tembi?
SIGUNG – guna siku untuk memukul orang.
PUNGGAI – baling
KAMPOI 1 – menggulung benang/tali seperti ketika main wau
KAMPOI 2 – usaha gigih
PELENGGAQ – pangkin tpt rehat bwh pokok
MEGHEMUT – banyak seperti semut

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 12:21


toyu - kicap
ligan - kejar
depa - mereka
kole = cawan hat besaq tu kecik sikit dari jaq
kelih = lihat
lantak-Buat tak tau @ makan
sat-tunggu sekejap
hang-kamu
ghempuh-rempuh
jenuh-penat

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 12:23


erm, bolehlah buat kamuih nanti noo... :P
jangan sebut kelam kabut dah la, satg dia dengaq p kok len, haru la.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 14:12


hehehehe....nak tergelak saya dengaq....saya hak orang kedah ni pun banyak jugak yang tak tau sesetangah perkataan tu....hang kira tera la islamicboy....ni sapa2 ada pasangan orang kedah, kena belajaq ni..penting2x....hihihi....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 14:22


tak minat longat kedah.....kasar saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-10-05 15:43


saya rasa ada jugak loghat kedah yang same dengan loghat negeri kelantan....
contohnya kelik,kelih....
saya pun minat jugak nak blajaq loghat kedah ni....
ada orang nak ajar ke???

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 15:47


Tak paham lagi...ni ada cerita lawak....

Jururawat: En. Abu (bukan nama sebenar)
Abu: Saya
Jururawat : Pakcik, Ambik kad ni. Sila tunggu di bilik A..

Maka Abu pun pergi laa bilik A, menunggu giliran. Sampai saja gilirannya jururawat pun memanggil namanya.

Jururawat: En Abu.(40 kali pangge)...Aik mana dia? Tadi suruh tunggu kat bilik A..Ni takdak pulak..

Tiba2 jururawat pun teringat sesuatu. Maka dia pun pergi la balik air. Maka ingatkon jururawat tu nak terkencing..Rupa2nya dia p cari En Abu..yang dok tengah pegang kad klinik dalam bilik air..duduk bercangkung sebab letih sangat berdiri...

angpa paham dak???? kalau orang kedah tulen dia paham la...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 15:49


jangan risau.... kami orang2 kedah sudi nak ajaq....

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 16:00


Orang bhg hulu Kedah sebut air tu a aje. Senangkan? contohnya daerah kuala nerang....kalau belah aloq staq, air tu ayaq la....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 16:02


Pada 18-10-05 15:43 , puteribongsu1306 posting:

!!! QUOTE !!!

saya rasa ada jugak loghat kedah yang same dengan loghat negeri kelantan....
contohnya kelik,kelih....
saya pun minat jugak nak blajaq loghat kedah ni....
ada orang nak ajar ke???


perkataan ni bhg hulu kedah yang pakai....dia punya pronounce macam nak kelantan tak kelantan, siam tak siam.....penin la kita sikit kita orang a.staq dengaq....hehehe...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 16:34


:lol: macam best jee....tapi tak tau laa. ada ustaz saya, orang Kedah,dia qari, tapi tak bertanding sampai peringkat antarabangsa laa....dia cakap kalau nak dibandingkan,loghat Kedah adalah lebih kasar sebutannya berbanding loghat Klate :-di

;-) apa-apa pun, thank you sebab memperkenalkan loghat negeri anda......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 18-10-05 16:49


mai belajaq loghat qedah... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 09:04


Pada 18-10-05 14:22 , ina_irdyna85 posting:

!!! QUOTE !!!

tak minat longat kedah.....kasar saja...


kasar ye?.... :-)

erm..apapun saya memang tak minat nak blajaq loghat kedah..
tak reti nak cakap...
kamus yang islamicboy post kat atas ni pun...
saya susah nak apply(TAKUT TERSALAH SEBUT)...

takpelah..berbanggalah dengan bahasa kebangsaan kita..
BAHASA MALAYSIA.... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-10-05 09:31


hehehe...susah juga ek nak belajar loghat kedah ini...
tak ada orang nak belajar loghat terengganu ke?
:) :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-05 10:10


selamat belajaq bahsa qedah ya... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 20-10-05 00:49


Panggu = Bahagian
BUNUIH-BUNUH
KASUIT-KASUT
THIK-TAIK
TUBIK-KELUAR
PASENJA-seorang
KELIK-BALIK
MANI-MANDI
HALIKOPTA-HELIKOPTER
TIYAK-MENANGIS
toksah-tak payah
segheba-serba
ceghinn-perasan(contoh ayat:"ai toksah dok ceghinn la ang tu handsome")
punggah-bongkar,buka,hancur,punah
mai-mari
kendoq-kendur
kaboq-kabur
kuboq-kubur
tibai-sebat
caca marba-huru hara

LEGHAH : ("dia tak pergi mana aih..dia dok main agaknya LEGHAH ni saja)
SEGHON : ("hang ni SEGHON ni..tak lama dah saya peghasan")

*bahasa kedah tak susah sebenaqnya....
nak senang ingat hujung perkataan selalunya ada Q
contohnya air akan jadi ayaq....

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

serban_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19837
Posting: 28
Dari: kedah

italy  


posticon Posting pada: 20-10-05 01:24


cunggit
cempera
kawaq
serelum
tomoih
knya
pelekah

Bookmark and Share

  


  Member Information For serban_biruProfil   Hantar PM kepada serban_biru   Quote dan BalasQuote

sanada_yukimura
WARGA SETIA
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8184
Posting: 419
Dari: negeri matahari terbenam ( kedah )

japan  


posticon Posting pada: 20-10-05 07:45


Pada 19-10-05 09:04 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-10-05 14:22 , ina_irdyna85 posting:

!!! QUOTE !!!

tak minat longat kedah.....kasar saja...


kasar ye?.... :-)

erm..apapun saya memang tak minat nak blajaq loghat kedah..
tak reti nak cakap...
kamus yang islamicboy post kat atas ni pun...
saya susah nak apply(TAKUT TERSALAH SEBUT)...

takpelah..berbanggalah dengan bahasa kebangsaan kita..
BAHASA MALAYSIA.... ;-)




memang kasaq sikit bunyi dia.. tapi orang kedah baik-baik apa? hensem2 pula tu! hehe....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sanada_yukimuraProfil   Hantar PM kepada sanada_yukimura   Pergi ke sanada_yukimura's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 20-10-05 09:03


setuju tu......

memang la orang kedah kalau cakap orang lain dengaq macam kasaq tapi kalau kenai dengan dekat.... baru angpa tau macam mana orang kedah... betul tu cakap sanada_yukimura....

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 20-10-05 09:10


teringat waktu zaman lepas sekolah...habih SPM...saya p rumah mak menakan di penang...hari pertama sampai kat jetty....p nak makan kat sebelah jetty..meriam timboi...la ni takdak dah......bila nak makan saya rasa nak order la mee bandung...saya pun p la beli...saya minta begini.."BAGI MEE BANDUNG SEPINGGAN" saya tengok kat depan tu tulis RM 2.50.." So saya pun bayaq la RM 2.60.. kira 20 sen 3 keping la... " Tapi saya cakap AMBIK NI 2 RINGGIT 6 POSEN" tapi betapa malunya saya bila dia jawab "NAH SEKUPANG BALIK"...HAHAHAHAHAHAH..ingatkan dah ada kat KL....

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

luvsalsabila
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16168
Posting: 34
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-10-05 09:19


assalamualaikum...sama ke bahasa kedah dan penang...kalau dengar macam same saja czzz ada kampung kat sna..area bayan lepas..dan sekarang memang tengah kawan dengan orang kedah..sometimes terikut juga..main bantai jerrr

Bookmark and Share

  


  Member Information For luvsalsabilaProfil   Hantar PM kepada luvsalsabila   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 20-10-05 09:56


hheehe..teringat zaman sekolah dulu..kat utara..mula2 tu rasa macam ulu sangat dengar....tak paham pa..lama2..hehe..jatuh cinta pula...sampai orang tak perasan kita ni asal selatan......

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-10-05 17:40


Pada 20-10-05 07:45 , sanada_yukimura posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-10-05 09:04 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 18-10-05 14:22 , ina_irdyna85 posting:

!!! QUOTE !!!

tak minat longat kedah.....kasar saja...


kasar ye?.... :-)

erm..apapun saya memang tak minat nak blajaq loghat kedah..
tak reti nak cakap...
kamus yang islamicboy post kat atas ni pun...
saya susah nak apply(TAKUT TERSALAH SEBUT)...

takpelah..berbanggalah dengan bahasa kebangsaan kita..
BAHASA MALAYSIA.... ;-)




memang kasaq sikit bunyi dia.. tapi orang kedah baik-baik apa? hensem2 pula tu! hehe....


hihi..:-di

ya ka orang kedah ni hensem2 belaka....
amboiii..promote nampak...

orang selangor pun handsome apa....;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 24-10-05 18:01


bah: banjir
Syok oooocakap kedah.....
ingat tak semua loght kedah berakhir dengan q

Bookmark and Share

  


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

addina
Warga Rasmi
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19674
Posting: 16
Dari: kuala lumpur

Johor  


posticon Posting pada: 24-10-05 23:54


ana pun suka juga cakap ikut loghat hangpa ni :-di
maybe sebab ramai sahabat-sahabat ana dari utara so terikut-ikut cakap depe..
lagi pun bahasa depe pendek2..

contohnya :pergi - p
            Kenapa - awat
            mereka - depe
senang nak sebut dan taip dalam sms :lol:


Apa pun loghat orang johor is the best ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinaProfil   Hantar PM kepada addina   Quote dan BalasQuote

GTF
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 519
Posting: 425
Dari: png

japan  


posticon Posting pada: 25-10-05 00:23


assalamualaikum....semua oghang utara.
tak sangkalah pulah islamic_boy dengan firdausnur ni geng dari kedah.

boleh tak cek join dengan angpa kat sini...cek bukannya oghang Kedah tapi oghang perlis tapi besaq kat penang...pahamkan!!!
kalau luvsalsabila nak tau ...
sebenaqnya ada beza antara loghat kedah dengan penang.
cek taktau lagu mana nak habaq kat hang beza loghat negeri kami ni.
Tapi oghang utara tau macamana nak beza yang mana satu loghat kedah dengan penang dari segi pronounsation dan vokalnya...grammarnya pula hampir sama.. sebab itulah oghang negeri lain taktau nak beza loghat kami ni.
ohang kedah cakap tak lah kasaq sgat....cuma depa loghat depa ada campuq gan siam dan kelantan sikit...oghang penang pulak cakap macam berlagu sikit...macam pelakon imuda cakap....

Bookmark and Share

  


  Member Information For GTFProfil   Hantar PM kepada GTF   Pergi ke GTF's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 16:48


ya Allah..complicated betul...
paling lucu..perkataan"makan dadah"..mesti orang ingat suruh makan dadah...padahal maksudnya makan dulu...
anyway..thank you for the information...
boleh saya buat kamus...so dapat ingat kesemuanye..
inilah keistimewaan negeri2 kat Malaysia..masing2 ada dialek..boleh sama-sama kita beljr..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 21:52


heh..ana orang penang,area kepala batas...lebih kurang laa agaknya noh loghat dia!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 09-11-05 21:56


penang, kedah dan perlis bukan nak dekat2 ke loghatnye..

cuma penang haluih sikit.. tui dak? hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 10-11-05 10:18


loghat kedah, peglis dengan penang berbeza sangat-sangat kalau angpa nak tau...

mungkin bagi angpa yang luaq utagha ni angpa ghasa macam nak sama tapi hakikatnya lain bunyinya..

loghat penang kalau angpa nak tau angpa tengok cita anak mami yang dok tengah tayang la ni.. hahh tu la loghat penang..

loghat peghlis pula lebih lembut sikit.. kalau blajaq quran tu kira kita kata bahasa peghlis ni ada tarannum sikit la...

loghat kedah pula adalah loghat yang kasaq... hahhh kalau angpa nak dengaq loghat kedah, angpa dengaq ezad (kumpulan exist) cakap... dia pun ada juga belakon cita anak mami... dia memang anak jati kedah... dulu dia sekolah STAR.. takpun angpa dengaq ammar(nyanyi nasyid) tu cakap... dia pun asai kedah juga.....

bahasa utagha ni best...

teringat seorang member yang asai selangoq... dia nak blajaq cakap bahasa kedah..

"angpa semua nak p tengok bola dak kedah lawan selangoq ahad ni?? jom la kita RAMAI2 p stadium shah alam. member kita yang lain pun nak p. mereka p kol 6 ptg. Kita konvoi ramai2 la... baru la best"

lepas itu kami bebudak kedah pun gelak kat dia... tang pekataan ramai2 tu orang kedah sebut PAKAT2.. yang mereka tu orang kedah sebut DEPA....

wawawawawa

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

achik_solehah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.07.2003
Ahli No: 2015
Posting: 654
Dari: Kuantan

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-05 12:17


islamicboy ni kira kedah sejati la noo. ana pun tak berapa paham sesetengah perkataan tu. mungkin sebab jarag guna. tapi loghat ni ikut daerah juga. lain daerah lain bunyi loghat dia. apa pun..memang nak tergelak kalau sebut... hehe. :di saranan ana, jangan dok p sebut yang orang lain tak paham kat bukan orang utara. jenuh depa nak tafsir.. hehe :di..;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For achik_solehahProfil   Hantar PM kepada achik_solehah   Pergi ke achik_solehah's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-11-05 12:50


8-) nak juga belajar loghat kedah niiee...boleh juga tambahkan bahasa.....ye tak? :-)
/


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-05 13:28


amboih awat semua memba kat ukhwah ini nak ambik tusyen loghat kedah ka.nanti kita buat course kat ipt blajaq loghat kedah...hidoppp kedah jelapang padi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-05 13:29


sapa nak makan cendoi pulut ka laksa beraih ka mai la mlawat agaknya kedah ini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-05 13:31


kawan saya dari kelantan, belajar sama-sama, bila dah join dengan kami dia dah tukaq loghat kelantan pergi kedah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

atie_unic
Warga Rasmi
Menyertai: 01.05.2004
Ahli No: 8721
Posting: 17
Dari: espie

Kedah  


posticon Posting pada: 10-11-05 14:27


betui cakap gsrturbo....kalau nak makan laksa ka, cendoi pulut..
kedah la dah best...jom kita pakat2 memartabatkan loghat kedah.. :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For atie_unicProfil   Hantar PM kepada atie_unic   Quote dan BalasQuote

Qayum
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15906
Posting: 84
Dari: Pulo Pine

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-11-05 14:47


Orang Kelate pun suka dengaq cakap Kedah. Kalau tidak masa kan kaset ustaz.Shamsuri begitu laris di KB terutama kedai Jaafar Rawas dan gerai depan bangunan Pas.


-----------------
Hidup biar berjasa...


Bookmark and Share

  


  Member Information For QayumProfil   Hantar PM kepada Qayum   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-11-05 16:07


fuyyo!bnyknye...saya kena copy ni...best juga belajar bahasa orang...pelik bagi kita...menarik untuk di cuba ;-)
boleh tak nanti saya buat tuk loghat trengganu pula??? ;-) :-di 8-)


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-05 18:02


Salam Ukhuwah!

emm... macam best saja!
memang betui loghat penang gan kedah lein sikit!
hanya orang yang dok situ tau beza dia!
sebagai contoh orang kedah panggil basikal sebagai GEREK dan orang penang panggil BESKAT!
Wallahua'lam!

Blajaq rajin2 noh?hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

al-haq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 433
Posting: 85
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-11-05 13:13


Salamalaik..

Belajaq rajin2 noh loghat kedah...

pakat2 mai kedah na...banyak tempat menarik....
ada sawah padi....

Salam ukhwah....orang kelate boleh ajaq kecek kelate pula lepas ni...:-)
senang saja loghat kdah ni....

ilal liqa`...

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-haqProfil   Hantar PM kepada al-haq   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-11-05 21:24


kat mana nak belajar dialek klantan??? tolonglah...ana nak belajar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

kalimahsuci
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.11.2005
Ahli No: 20495
Posting: 38
Dari: bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 28-11-05 02:04


wah....
hmm..banyaknya perkataan orang kedah ni ajar.
islamicboy ni mesti anak jati kedah
saya rasa nak belajar juga...tapi susah pulak nak ingat


:-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For kalimahsuciProfil   Hantar PM kepada kalimahsuci   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 28-11-05 11:56


kalimahsuci mai la mastautin kat Kedah, tak payah dok ingat2, terus boleh cakap Kedah. Proses asimilasi la pula. macam mana? :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

Detective_Alam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2004
Ahli No: 6331
Posting: 103
Dari: Kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-11-05 15:49


hai...boleh belajar ke dalam ini...
nanti terbaca salah pulak!...

wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For Detective_AlamProfil   Hantar PM kepada Detective_Alam   Pergi ke Detective_Alam's Website   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 28-11-05 15:52


Untuk pengetahuan anda semua.. di Perlis saja ada 24 jenis loghat... So,kalau mai sini, jangan terkejut, kadang-kadang kami sendiri pun tak paham... sebagai contoh:::... kasuit (kasut), tain (tahun) berjuang (terserempak), ka (hang) kapa (hangpa)... banyak lagi lah....
hehehehehehehehehe.....


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

  


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 29-11-05 08:37


ni la uniknya lohgat utara expecially loghat kedah la... hak len jangan maghah noooo..

buat kalimahsuci anda boleh blajaq.... insyallah bebudak kedah kat sini sudi nak ajaq.... lagipun tak salah kan kalau kita pelbagaikan bahasa... sekurang2nya bila kita p tempat oghang boleh la kita cakap.. tak la kekok sangat....

manalah tau tiba-tiba kalimahsuci dapat jodoh oghang kedah ka... kami pun tumpang juga seronok....

jangan risau... ada masalah boleh tanya saya atau member2 kedah yang len... kalau depa anak jati kedah yang memong dok kampung mesti depa tau... tapi kalau dok pekan tu cek tak tau la..... insyallah saya boleh tolong..

malu bertanya kawan sesat cari jalan pulang..... cehhh lagu XPDC la pula...

ok.... wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 10:30


banyaknye perkataan..kalau belajar begini, kena ambil degree ni..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

pendekar_hijau
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2004
Ahli No: 8192
Posting: 23
Dari: kedah

brazil   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 11:35


sapa2 nak blajaq lebih mdalam kena cari calon suami/isteri orang kedah laaa......senang sikit......

Bookmark and Share

  


  Member Information For pendekar_hijauProfil   Hantar PM kepada pendekar_hijau   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-11-05 13:42


bukan setakat degree saja!
sapa nak ambik Phd pun boleh!
Boleh nohh?
hehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 30-11-05 06:45


hahahah betul tu... boleh ambik sampai phD terus.... kalau sampai master pun ok juga...

ok.. sapa2 yang nak blajaq loghat kedah cuba la tengok cerita cinta madinah TV 1 setiap ahad dan isnin pukol 10 malam... hahhh situ memang pakai loghat kedah... pelakon zul yahya dan wardina serta yang lain...

pengambaran pula kat tanah suci madinah dan kat changloon kedah... jangan lupa tengok no...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-12-05 15:54


Pada 28-11-05 15:52 , Nazri posting:

!!! QUOTE !!!

Untuk pengetahuan anda semua.. di Perlis saja ada 24 jenis loghat... So,kalau mai sini, jangan terkejut, kadang-kadang kami sendiri pun tak paham... sebagai contoh:::... kasuit (kasut), tain (tahun) berjuang (terserempak), ka (hang) kapa (hangpa)... banyak lagi lah....
hehehehehehehehehe.....



uihhh yeke en nazri...saya ini dah dekat 3 tahun dok perlis xpenah dengar pun perkataan yang en nazri sbut itu....nanti blehlaa p bilik en nazri blajaq bahasa perlis hehe plus siam sekali noo :P

kawan-kawan saya majoriti orang pantai timur tu la pasai nama saja dok perlis tapi bahasa timur lagi saya tau dari bahasa utara ;)



Bookmark and Share

  


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Hafs
Warga Rasmi
Menyertai: 28.05.2004
Ahli No: 9203
Posting: 17
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 21:11


Ana pun teringin ngt nak belajaq longhat utara ini..dulu dela kenal dengan seorang budak perlis..ngt nak belajaq..ada masalah..dptla sikit..kat sini..mesti ramai yang nak tulung..nak nikah dengan orang utara..tak pernhlah chek pikiaq..sedara ana pakat nikah dengan orang-orang utara..

Bookmark and Share

  


  Member Information For HafsProfil   Hantar PM kepada Hafs   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-12-05 22:07


:-) Assalamualaikum....


Suka dengan loghat Kedah,tapi tergeliat lidah nak sebut,maklumlah orang Terengganu cakap Kedah...kawan pernah cakap..."hang jangan cakap...rosak bahasa negeri saya..."...hehehehe.... :-di


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......
[ Telah diedit oleh: alexander pada 09-12-05 22:08 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 09-12-05 23:08


hehehe samala saya...nak cakap base timo pun kena sound nak cakap base utara pun kena sound last2 cakap base jawa saja la padan muka mereka haprak tak faham ahakz

Bookmark and Share

  


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-12-05 09:29


'Suka dengan loghat Kedah,tapi tergeliat lidah nak sebut,maklumlah orang Terengganu cakap Kedah...kawan pernah cakap..."hang jangan cakap...rosak bahasa negeri saya..."...hehehehe....' :-di



baguih la kalau suka loghat kedah ni alexander...memang la kalau orang yang baru belajaq rasa macam tergeliat lidah2.... kecuali kalau dah besa dari kecik... tapi lama2 insyaallah pandai juga aih... bukan apa...kawan saya pun dari pantai timoq jugak... lepas itu dapat pulak suami dari utara... apa lagi depa pulun dok belajaq dari kami orang2 utara ini la... depa kata depa segan bila p kampung suami depa tak faham loghat sana... nak belajaq cakap dengan orang kampung...sekejap lagi sebutan xbetui,depa gelak pulak... akhirnya,dengan penuh semangat depa dok pulun belajaq dengan kawan2... depa dah boleh la cakap dalam loghat kedah... sampai sekarang dah hilang loghat pantai timuq depa bila dok dengan orang2 utara...
apapun loghat kedah memang best... walau kat mana pun meqhantau...loghat kedah...memang xbuleh tinggai tambah2 lagi bila dok satu geng..... qhasa macam dok kat tempat sendiri saja....
:lol: :-)


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

kalami
Warga Rasmi
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6053
Posting: 3
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-05 13:48


betuila tu..saya mula blajaq masa tengah study dulu..sampai kawan-kawan ingat saya orang Kedah..heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For kalamiProfil   Hantar PM kepada kalami   Pergi ke kalami's Website   Quote dan BalasQuote

astina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.08.2005
Ahli No: 18487
Posting: 96
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-12-05 11:37


samekom...islamicboy...
amboi hangpa kemain lagi no....
nanti boleh la ajaq saya loghat kedah no...
tak abih2 lagi ke iklan cerita cinta madinah...
hehee....
nasib baik saya ada kawan kedah...
faham juga la apa bnd awak cakap...
lain kl lam ...... pun tls la bahasa Kedah.. noo..
saya tls bahasa klate...
biar sama-sama tak pehe....
hehehe... :-P

:lol: :lol: :-di :-)
[ Telah diedit oleh: astina pada 20-12-05 11:40 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For astinaProfil   Hantar PM kepada astina   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 24-12-05 00:18


amboi cik astina ni.... nak blajaq sangat ka loghat kedah ka??? kan ka cek dah ajaq selalu.... amboi tak paham pula noo....

hehehhehe hope sapa2 yang blajaq bahasa kedah ni boleh la teruskan usaha anda... yang mana baru nak blajaq, jangan malu tanya... malu bertanya kawan sesat cari jalan pulang...

ok kalau ada masalah tentang bahasa kita boleh bincangkan kat sini.... cik astina pun kalau ada masalah boleh tanya kat cek no...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:03


ermm...best juga belajar base kedah ye...ermm...cuma...sebutan "e" tu..."e" pepet ke "e" taling ye...tak tau pula bagaimana nak sebut...

Kenapa tak disedia kan dengan kaset sekali...boleh pakat2 belajar loghat kedah..:lol: :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

elynn
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20894
Posting: 8
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 03:07


Loghat utara??? Seronok juga dapat belajar... Mula2 tu terasa susah sangat nak menyebut patah perkataan...... Muka saya jadi macam ikon tu lah... tapi bila dah mula alah bisa tegal biasa... maklum lah anak jati sgor.. buat teman2 sekalian marilah kita belajar loghat utara.. saya teringin juga nak belajar loghat pantai timur... sesiapa yang sudi, ajarlah saya..... :-)


-----------------
jadilah insan yang mudah & mempermudah


Bookmark and Share

  


  Member Information For elynnProfil   Hantar PM kepada elynn   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-05 00:05


alhamdulillah.... loghat utara semakin diminati...

sama-sama la kita belajar..

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 26-12-05 00:06


islamic boy..taknak jawab soalan saya ke....saya sdg menanti ni...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 26-12-05 00:11


saya tak berapa faham la....

lah jelaskan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 26-12-05 00:26


"jege" macam perkataan ni...macam mana nak sebut "e" dia...sebutan dia macam "e" emak....ataupon "e" sate....faham tak soalan saya...:lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 31-12-05 01:31


emak caakap emak saja la.... kalau sate pun sate la tetap tak berubah.....

loghat utagha ni unik sikit.... kalau selalu cakap kita akan tahu nanti..

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 31-12-05 01:45


ermm...awak tak faham soalan saya...tkpelah..:lol:

ps: kena carik kawan orang kedah baru boleh teror cakap kedah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 31-12-05 02:13


bukan tak faham... tapi kurang faham la dengan soalan awak tu...

bagus tu... kena cari banyak kawan kedah baru akan faham bahasa kedah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

zaid3246
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21710
Posting: 45

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 11:10


pandai nyo,anda orang cakap kedah..
ceek tak pandai no...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zaid3246Profil   Hantar PM kepada zaid3246   Quote dan BalasQuote

hilmy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21712
Posting: 44

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-01-06 11:40


boleh tapi saya kena belajar loghat Kedah dulu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hilmyProfil   Hantar PM kepada hilmy   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 10-01-06 12:34


amboih, yang hangpa ini dok saja2 nak belajaq loghat kedah ada pekdah ka? Saya berpendapat la, better kalau kita refurbish benda yang lebih penting contohnya bahasa inggeris. Bukan la saya nak criticize sapa2 yang nak belajaq loghat kedah, saya ini bred in kedah juga, bangga juga jadi anak kedah tapi tu dia la kita kena ada priority. mari la kita work towards the betterment of The english langage so as not to be ridiculed in the centerstage of global discussion whatsoever. Bak kata pepatah latin..repetitio est mater studiorum..jangan teghasa ya rakan2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 07:39


tak rugi belajar bahasa/loghat apa pun..

farishah, jege sebut macam jegay :di
[ Telah diedit oleh: broshahir pada 27-02-06 07:40 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 08:33


tak paham apa-apa pun...? :-? :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

Setanggi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.03.2005
Ahli No: 14927
Posting: 7
Dari: Kustem, K.T

Kedah  


posticon Posting pada: 27-02-06 09:30


Emm, banyaknya loghat Kedah yang hangpa tau. Baguslah.. Diharap loghat ni akan disukai oleh semua.... :-o

Bookmark and Share

  


  Member Information For SetanggiProfil   Hantar PM kepada Setanggi   Quote dan BalasQuote

finas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22936
Posting: 227
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 13:36


banyak juga word yang ana baghu tau..
emm...tak pa2..boleh blajaq kan..
kedah boleh!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For finasProfil   Hantar PM kepada finas   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 03:17


payah betui bahasa kedah ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

setanggisyurga22
Warga 5 Bintang
Menyertai: 25.01.2006
Ahli No: 22216
Posting: 360
Dari: ~Kajang~

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 09:47


finas boleh la tolong ajarkan ye...:lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For setanggisyurga22Profil   Hantar PM kepada setanggisyurga22   Pergi ke setanggisyurga22's Website   Quote dan BalasQuote

zana
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.12.2004
Ahli No: 12740
Posting: 45
Dari: alor star

Kedah  


posticon Posting pada: 01-03-06 17:03


siapa nak belajar,zana sudi ajarkan...
tapi satu saja...kena bagi upah..ehehe..
nak belajar kedah ni senang saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zanaProfil   Hantar PM kepada zana   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 01-03-06 17:46


;-) hhmmm...ada la persamaan antara loghat kedah dengan loghat kelate...antaranyaa....

:-) kelih (kelate/kedah) = lihat/tengok
;-) koi (kedah); anda (kelate) = semakin,makin
:roll: kelik (kelate/kedah) = balik,pulang
8-) hat ni (kedah); hok ni (kelate) = yang ini
banyak lagi lah yang sama.......dah tak larat dah nak tulis....


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 00:18


suka sangat bila baca loghat kedah ni...
terhibur rasanya...
tambahkan lagi kamus loghat kedah ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 25-08-06 00:32


nak belajar longat Baling?lagi best....

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-08-06 00:41


heehehe walau pun dah 4 tahun aku kat utara rupanye banyak lagi aku tak tauuuu

pasai apaaaaa!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 26-08-06 15:10


kelik tu orang hulu yang guna.macam kat baling.contohnya...tubit itu maksudnya keluar

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-08-06 15:31


siapa tau maksud bakiaq..?

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-08-06 11:49


bakiaq itu maksudnya basi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 12:18


cemuih - jemu
mereng - gila
meredap - memendam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 28-08-06 13:12


Pada 24-12-05 01:03 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

ermm...best juga belajar base kedah ye...ermm...cuma...sebutan "e" tu..."e" pepet ke "e" taling ye...tak tau pula bagaimana nak sebut...

Kenapa tak disedia kan dengan kaset sekali...boleh pakat2 belajar loghat kedah..:lol: :lol:


Assalamualaikum Farishah.
Dah lama dah posting ni, entahkan Farishah baca ke tak.
Persoalan Farishah pasal 'jege'

jege=jengel i.e jengil matakan?
Kalau iye

e pertama disebut dengan e taling dan e kedua dengan e pepet.
Bagai manapun,tak semua perkataan dalam loghat Kedah hukum e nya begini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

fizal86_anakpadi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.07.2006
Ahli No: 25417
Posting: 179
Dari: sg petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 13:39


tambah satu lagi...
KHELEPIAQ
maksudnya...
xthu nak xplain
hehehe...
contohnya bila pacat naik kat tangan orang perempuan.
apa yang depa buat?
ha yang tula.
hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For fizal86_anakpadiProfil   Hantar PM kepada fizal86_anakpadi   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 13:59


mai oi cek mai cek mai ...

kita ke negeghi kedah...

mai io bagi ghama...

jamu nasi kawah....

hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 17:22


hehehehehe....sokong loghat kedah!!! kedah best :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-08-06 17:27


kalau kawan-kawan pandai cuba teka apa itu jakun?

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 28-08-06 18:06


malaysia kaya dengan loghat
cuba datang swk...pening kepala saya
loghat swk belum fasih....
tiba-tiba kena pergi posting
alahai....iban dan bidayuh ialah kaum majoriti...
tak penin ke???
:)
tapi best...bila dah boleh paham sikit-sikit
heheh..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 18:12


rasa-rasanya jakun tu maksudnya tak pandai kan? saya orang kedah jugak tapi tak selalau guna sangat perkataan tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

fishah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22182
Posting: 234
Dari: teluk intan

Perak   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 18:16


em....jakun tu lebih kurang macam peghak. betul budak??? peghak tu pulak macam tak tau menahu tentang sesuatu... betul ke asma_husna?

Bookmark and Share

  


  Member Information For fishahProfil   Hantar PM kepada fishah   Quote dan BalasQuote

asma_husna
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25817
Posting: 63
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 28-08-06 20:52


Pada 28-08-06 18:16 , fishah posting:

!!! QUOTE !!!

em....jakun tu lebih kurang macam peghak. betul budak??? peghak tu pulak macam tak tau menahu tentang sesuatu... betul ke asma_husna?


betullah itu...
contohnya macam orang yang tinggai dalam hutan,lepas itu dia tak biasa tengok dunia luar.jadi,lepas dia dah tengok dunia luar dan cara hidup mereka yang berbeza dengan dia,sebab tu dia jadi jakun.

Bookmark and Share

  


  Member Information For asma_husnaProfil   Hantar PM kepada asma_husna   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 28-08-06 22:07


jakun - perak, orang yang tak berdunia dengan orang lain

"jakun sungguh lah hang ni, had tu pun tak tau kaa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

brapelamedaa
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.07.2006
Ahli No: 25516
Posting: 29
Dari: kulim

malaysia  


posticon Posting pada: 29-08-06 16:39


nak pebetoi sikit..MAKAN DAHDAH..bukan makan dadah....ada yang komen sblumni...
ingatla....if ada apa-apa ayat yang berakhir dengan huruf lah..tukaq jadi Q....ex:lapar=lapaq,cucor=cucoq,liar=liaq...
if akhirannya ada huruf pergi,perkataan tak berubah..ex:kampung=kampung,lambung=lambung....
if akhir dengan huruf S,tukaqla jadi IH...ex:bagus=baguih,tak celus=tak celuih,gabus=gabuih...

tapi kat tempat saya(changlun-dekat bukit kayu hitam) lagi teruk,dahlah bahasa kedah pekat...campoq lagi dengan bahasa siam...lagi pekat...kat rumah saya 'speaking' siam dengan keluarga...dah biasa agaknya.....if tau lagi syok kalau loghat kedah+siam....


-----------------
"tidak semua apa yang kita ingini akan kita dapat di dunia ini...."
[ Telah diedit oleh: brapelamedaa pada 29-08-06 16:42 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For brapelamedaaProfil   Hantar PM kepada brapelamedaa   Quote dan BalasQuote

dingin_subuh
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2006
Ahli No: 26076
Posting: 7

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-08-06 17:01


biaq p: maksud dia let it be...

bubuq sorgha: bubur asyura

qheni: hari ini

dan banyak lagi...

kedah maju 2010..

Bookmark and Share

  


  Member Information For dingin_subuhProfil   Hantar PM kepada dingin_subuh   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Jom pakat pakat belajaq loghat Kedah.....

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.248231 saat. Lajunya....