Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-04-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita hidup biar macam biskut Oreo, hitam di luar tak mengapa asal putih kat dalam, manis pula tu..
-- SHAMR (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 30 hari yang lalu
ronniefinancehome: 41 hari yang lalu
MTMKi: 51 hari yang lalu
usop79: 52 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sejauh mana lelaki perlukan wanita?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sejauh mana lelaki perlukan wanita?

Please Mendaftar To Post


Oleh sejauh mana lelaki perlukan wanita?

haiza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6626
Posting: 79
Dari: malaysia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 11:39


assalamualaikum.

orang kata di sebalik kejayaan seorang pemimpin 2,
mesti ada seorang wanita di blkgnya.

orang juga ada kata, kebanyakan lelaki pasti kaan kawin selepas kematian isterinya. seorang wanita pula masih boleh mneruskan hidup menjga anak2 bila ketiadan suami sama ada meninggal @ bercerai.

ana just nak kongsi di sini, adakah anda tau bahawa kromosom seks bagi lelaki adalah XY dan pmpuan adalah XX.

di sini kita dapat lihat bahawa sejak dari awal kejadian seorang lelaki itu lagi, mereka sudah memerlukan suatu pasangan yang berlainan.

moral lain y ana nak kongsi kat sini ialah jangan salahkan seorang laki bila dia bekahwin lain stlh kematian isterinya.
bukan dia dah lupa pada isterinya, tapi betapa dia memerlukan seorang wanita dalam meneruskan hidup dan demi anak2.

wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For haizaProfil   Hantar PM kepada haiza   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 12:01


sejauh mana lelaki perlukan wanita?

seperti mana juga Nabi Adam a.s. yang hidup di syurga dengan serba kemewahan, baginda masih memerlukan teman, iaitu Hawa... sejauh itu jugalah orang lelaki memerlukan wanita sebagai teman hidup...

kedua2nya saling memerlukan, dan saling melengkapi antara satu sama lain... bukan lelaki saja yang perlukan wanita, malah wanita lebih memerlukan lelaki sebagai tempat pergantungan hidup...

Wa'Llahu A`lam... :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 01:59


100% sokong kenyataan diatas

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

rgodong
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.08.2005
Ahli No: 18589
Posting: 21
Dari: Al-Maghrib

morocco   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 06:57


Sesugguhnya Allah menciptakan kamu berpasang- pasangan. Jadi adalah menjadi fitrah bagi manusia untuk mencari pasangan, yang membezakan setiap orang itu cara mereka, jadikanlah syariat sebagai batasan dalam mencari pasangan. Wallahu a'lam.


-----------------
Cintai Allah, sayangi manusia.
Hadaf hidup adalah Allah.
Ilahi robbi, anta maqsudi, wa redhoka mathlubi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For rgodongProfil   Hantar PM kepada rgodong   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 15-10-05 12:50


selagi tulang rusuk lelaki yang tak cukup tu ada pada wanita....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-10-05 00:24


+ memerlukan - untuk mencapai equilibrium

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 31-10-05 12:47


lelaki memerlukan wanita dalam hidupnya..begitu juga wanita memerlukan lelaki dalam hidupnya..keduanya akan saling melengkapkan..insyaAllah.. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 13:55


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah wanita fitrahnya memerlukan perlindungan dan lelaki fitrahnya memberi perlindungan. Jadi memang saling memerlukan. Walau apapun bayangkan lelaki tanpa wanita siapa ya nak melahirkan mereka?

Wallahuta'ala a'alam bissawab
Wassalamualaikum wrt wbt
ummimq
ps - Tidak ada satu pemberian yang lebih afdhal (baik) dari ibu bapa kepada anaknya daripada didikan yang baik. (hari Tirmidzi)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 31-10-05 14:17


Assalamualaikum........

:) tak ada apa yang patut dibanggakan...
apa yang berlaku ke atas diri ini, orang ambil peluang sewenang-wenangnya... walhal itu la kebenaran dari Allah, untuk menguji setiap hati yang bernama manusia....
Pengalaman mengajarku erti manusia... Semoga, raya tahun ni lebih berkat hendaknya...

*semakinku kenali, semakin tak ada rasa dihati...
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 31-10-05 14:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 14:27


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah anakanda farhanna sihat ke? Semoga Edul Fitri yang bakal menjelang disambut dengan penuh rasa mesra dan kasih sayang dalam keluarga dan juga kerabat. Anakanda usahlah keciwa kerana kumbang tak seekor sepertimana bunga tak sekuntum. InsyaAllah lelaki itu dijadikan Allah SWT tidak berfikiran sepertimana wanita berfikir. Kekadang apa yang wanita fikirkan bagi lelaki remeh saja. Sebab itu kita kenalah berlapang dada dalam hal hal yang tidak mendatangkan dosa dan sekiranya lelaki terlupa nasihatilah dengan baik dan sopan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - langit yang selalu cerah tidak bermakna tidak akan menurunkan hujan. Dan hujan yang turun tidak akan terus menerus tetapi akan berhenti juga.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 01-11-05 08:03


ana pun tak tau....

Bookmark and Share

    


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 13:04


Assalamualaikum,

setiap manusia di dunia ini memang dilahirkan dengan pasangan masing2....tapi kita tak tahu siapa pasangan kita...memang tugas kita adalah mencari pasangan kita....tapi hanya Allah saja yang menentukan bila dan bagaimana kita berjumpa dengan pasangan kita tu....kesimpulannya di sini....seagi kita tak jumpa pasangan kita jangan la betray kat pasangan kita dgnb'couple dengan orang lain.....dan bagi kaum adam sekalian....selagi anda tak jumpa pasangan anda jangan la sesekali merosakkan pasangan orang lain.....begitu jga kaum hawa....

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

ok-roll
Warga Rasmi
Menyertai: 24.08.2005
Ahli No: 18412
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 15:04


boleh ke kaum hawa merosak kan kaum adam

Bookmark and Share

    


  Member Information For ok-rollProfil   Hantar PM kepada ok-roll   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::....:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-11-05 15:52


salah satu senjata syaitan untuk merosakkan manusia adalah dengan menggunakan perempuan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

peacemaker
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19061
Posting: 65

blank   avatar


posticon Posting pada: 04-11-05 21:12


maaf kan saya.. tapi saya kurang bersetuju dengan Tok_imam. memang ramai orang kita selalu mengatakan perempuan adalah salah satu daripada alat syaitan. dan pernyataan ini juga seolah-olah wanita adalah jahat di mata islam.

sebenarnya pandangan ini berasal daripada ajaran gereja yang sentiasa meletakkan segala kesalahan ke atas perempuan. mereka menyalahkan Hawa kerana memujuk Adam untuk makan buah larangan. dan kerana itu, perempuan akan merasa sakit melahirkan anak sebagai hukuman dosa Hawa. Begitu juga dengan orang arab jahiliyyah yang mengganggap wanita adalah sumber kejahatan. dan pandangan inilah yang dibersihkan oleh Rasulullah dengan kedatangan Islam.

maafkan saya. saya bukan lah pejuang2 feminism, tetapi kerana keterlupaan kita tentang hak2 mereka la, timbulnya gerakan extremist dalam memperjuangkan hak wanita. sedangkan Islam telah meletakkan hak yang adil kepada lelaki dan perempuan.afwan

wallahualam

Bookmark and Share

    


  Member Information For peacemakerProfil   Hantar PM kepada peacemaker   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 09-11-05 13:10


Pada 02-11-05 15:04 , ok-roll posting:

!!! QUOTE !!!

boleh ke kaum hawa merosak kan kaum adam



Assalamualaikum...
tanya la diri kita sendiri...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

sarjan_hassan
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2005
Ahli No: 19007
Posting: 26

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-11-05 13:18


sejak dalam perut seseorang yang bernama IBU.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sarjan_hassanProfil   Hantar PM kepada sarjan_hassan   Pergi ke sarjan_hassan's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.096698 saat. Lajunya....