Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: sekuntum mawar berduri..khazinatul asrar


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» sekuntum mawar berduri..khazinatul asrar

Please Mendaftar To Post


Oleh sekuntum mawar berduri..khazinatul asrar

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 07-10-05 16:26


Salam ukhwah buat semua..

kat sini ana nak kongsi satu cerita...maybe ada yang dah tau cerita ini..xtually this story was given by my practical teacher..first of all tahniah to the writer..
pasal seorang gadis yang bernama khazinatul asrar @ khazanah kerahsiaan...

memang banyak rahsia dia dengan Allah. she devotes herself to jihad ila Allah..dia student UKM or UPM..i don't really sure..

dia banyak abiskan masa remaja dia dengan usrah..memang seorang gadis yang baik even xsampai tahap rabiatul adawiyah. this story potray us how a muslimah should wear, manners dan social..

ceriter mengajar kita batas2 pergaulan hantar lelaki dan perempuan..
dan the most unique it shows us apa itu Cinta Allah..
most of teenager thought this is love bcause of Allah..but then, the couples keep sms each other..dan this's what we catagorize as taqrabuzina'...

ana memang harap couple2 diluar sana sedar xder yang dikatakan cinta kerana Allah selagi maksiat hati berlaku..

ana sendiri xsempurna dan sedang mencari dan berusaha untuk berhijrah agar boleh menjadi seindah sekuntum mawar berduri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

ese85
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10525
Posting: 16
Dari: bandar baru bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-05 15:07


ooh dah baca buku tu..best sangat...banyak lagi kekurangan dalam diri ni..huhu...suka sangat buku tu sampai boleh meleleh air mata..sedih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ese85Profil   Hantar PM kepada ese85   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 08-10-05 15:59


most of teenager thought this is love bcause of Allah..but then, the couples keep sms each other..dan this's what we catagorize as taqrabuzina'...

alhamdulillah nampaknya ana dah mula mengerti mengapa 'kisah lalu' terjadi kepada ana...lebih kurang ada jugak lah tempias cerita ni sikit2... CINTA KERANA ALLAH.... tak semua manusia boleh laksanakannya.... mujurlah lah....alhamdulilllah Allah tarik ana dari terus hanyut dalam 'cinta kerana allah' KONONNYA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

maisarah_nur
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8175
Posting: 157
Dari: bumi Allah

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 22:40


ehem..ehem..

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarah_nurProfil   Hantar PM kepada maisarah_nur   Pergi ke maisarah_nur's Website   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-05 23:04


uhUk~
ceyh..bukan ana taw orang tu...
ana berharap agar dapat jadi macam dia...insyaAllah..doa2kan la ye..
alhamdulillah..buku tu tak bosan untuk baca banyak kali...
bagi la kat sesiapa pun insyaAllah akan timbul sikit kesedaran..:)
besh3... :-)


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 09-10-05 01:58


ana pun dah baca cerita tu...subhanallah....kagum nya ana dengan watak dalam cerita tu..tabah nya dia
moga ALLAH kuatkn hati ana untuk jadi setabah rabiatul adawiyah

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 09-10-05 03:47


Assalamualaikum ana tak berapa faham kat mana nak dapat cerita ni? Buku ka? Cerpen ke? Nampak menarik

Bookmark and Share

    


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

puteri89
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.03.2004
Ahli No: 7852
Posting: 47
Dari: penang

Johor  


posticon Posting pada: 09-10-05 17:25


ana pun tak tahu dia asalnya buku ke tak..tapi ana dapat salinan fotostat dari cikgu ana..
macam yang semua kata..betul2 menusuk jiwa

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri89Profil   Hantar PM kepada puteri89   Quote dan BalasQuote

SITIHAMIZAH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.12.2004
Ahli No: 13091
Posting: 192
Dari: the garden of knowledge and virtue

Johor  


posticon Posting pada: 09-10-05 17:48


erm...cerita tu memang best...
banyak pengajaran yang didapati daripada cerita tu...
yang penting...cinta pada Allah tu yang hakiki...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SITIHAMIZAHProfil   Hantar PM kepada SITIHAMIZAH   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-10-05 14:36


Pada 09-10-05 03:47 , razman posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum ana tak berapa faham kat mana nak dapat cerita ni? Buku ka? Cerpen ke? Nampak menarik


assalamualaikum..
kalau saudara nak baca cerita ini..cari dalam ruangan cerpen dalam jejak karya..tajuknya Seindah MAWAR BERDURI


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 21:50


ana dah baca buku tu... maaf la. ana rasa watak dia tak realistic. mana ada orang sempurna macam tu... ana suka buku (maafkan aku) realistik........

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

insaf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.07.2004
Ahli No: 9787
Posting: 122
Dari: Bumi Allah

Kedah  


posticon Posting pada: 06-06-06 22:02


tak pernah baca buku tu.. tapi novel tajuk salam maria ada la... tentang maria zaitun... bess juga cerita dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For insafProfil   Hantar PM kepada insaf   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 06-06-06 22:14


Pada 06-06-06 21:50 , imthiyaz posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah baca buku tu... maaf la. ana rasa watak dia tak realistic. mana ada orang sempurna macam tu... ana suka buku (maafkan aku) realistik........


ini hanya cerita sahaja.mungkin penulis berharap dia dapat jadi seperti ini...begitu juga ana.insyaAllah.nothing impossible!~


-----------------



    


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

jannah_12
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18098
Posting: 52
Dari: Shah Alam

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-06-06 22:34


Bagus sangat cerita itu!teach kita how to social,manner and and wear.Kalau ana rasa dah banyak terleka,cerita tu jadi salah satu bahan untuk tarbiyah balik.

Bookmark and Share

    


  Member Information For jannah_12Profil   Hantar PM kepada jannah_12   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 00:04


cewah....hihhihi

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nmz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5323
Posting: 226
Dari: shah alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 00:38


betul....ana suka buku tu...part yang last sekali, sedih...banyak pengajaran dr jalan cerita tu...:-):-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nmzProfil   Hantar PM kepada nmz   Quote dan BalasQuote

solehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1384
Posting: 165
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 00:38


Memang best baca cerita tu....
harap-harap dapat jadi macam tu jugak... Insya-Allah...
Kalau ada kesungguhan dan keazaman, pasti segalanya jadi mudah... ;-) ;-)


-----------------
http://mujahidah1505.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For solehahProfil   Hantar PM kepada solehah   Pergi ke solehah's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 00:54


liya pun dah baca cerita itu 2 tahun lepas....memang best sangat.....banyak sangat pengajaran yang boleh diambil dari cerita itu.....terasa diri ini perlu banyak diperbaiki lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 07-06-06 01:05


Pada 08-10-05 15:59 , ilham_thahurah posting:

!!! QUOTE !!!

most of teenager thought this is love bcause of Allah..but then, the couples keep sms each other..dan this's what we catagorize as taqrabuzina'...

alhamdulillah nampaknya ana dah mula mengerti mengapa 'kisah lalu' terjadi kepada ana...lebih kurang ada jugak lah tempias cerita ni sikit-sikit... CINTA KERANA ALLAH.... tak semua manusia boleh laksanakannya.... mujurlah lah....alhamdulilllah Allah tarik ana dari terus hanyut dalam 'cinta kerana allah' KONONNYA...


alhamdulillah..bersabarlah shbtku..saya kenal siapa ilham..ilham yang sentiasa tabah!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 04:10


hmm.. ada dua novel kak Fatimah Syarha yang ana dah baca. Dua-dua menarik. Cuma ada yang kelihatan sedikit keterlaluan, tapi tak mengapa, itu imaginasi dan harapan daripada beliau. Dan Seindah Mawar Berduri adalah garapan sedikit sebanyak orang-orang di sekeliling beliau dan imaginasinya.

Bi'ah dalam Seindah Mawar Berduri mahupun Hatiku MilikMu, sedikit sebanyak mampu anda temui di UIA (bagi siapa yang sedarlah).

Dengan tulisan kak Fatimah Syarha inilah memungkinkan pihak Telaga Biru tidak was-was untuk menerima beliau sebagai penulis gandingan Dato Dr Hj Fadhilah Kamsah untuk buku Petua Membuat Orang Jatuh Cinta, sebuah buku motivasi yang mana sesuai dengan latar pelajaran beliau, yakni major Ilmu Wahyu dan minor dalam Psychology.

Secara peribadi, ana mengagumi beliau. Tutur kata, lagak gaya, pakaian, senyuman, dan santunan pekerti beliau. Sesiapa yang mengenali beliau, tidak akan dapat menafikan bagaimana beliau bisa menulis novel-novel sedemikian rupa, kerana ianya terzahir pada peribadi hidup beliau.

'Ala kulli hal, sama-samalah kita kutip dan 'amalkan apa yang baik yang cuba disampaikan oleh beliau dalam amalan hidup kita. Ianya bukanlah suatu yang mustahil akan wujud di muka bumi ini.


waLlahu ta'ala a'lam ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-06-06 09:24


hmm..ana pun dah baca karya ni..subhanallah..memng hebat..garapan ceritanya..boleh menitiskan air mata....

ana harap, anaopun dapat jadi seperti..khazinatul asrar..mawar berduri..di taman larangan...insyaAllah..

doakan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

faina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 607
Posting: 151
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-06-06 09:53


emm..
really admire to be as strong as khazinatul asrar..
mampukah kita??

boleh tau buku "SEKUNTUM MAWAR BERDURI" publish by what??
teringin nak memilikinye...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fainaProfil   Hantar PM kepada faina   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-06-06 22:03


suka sangat cerita tu.....tak puas pun baca....BEST...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 20-06-06 22:38


ana dah baca dah cerita neih..my friend's sis nya.. kalau ar dapat jumpa laki macam suami dy itu... wah.. hebat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

bintul_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15217
Posting: 177
Dari: mana ek?

Selangor  


posticon Posting pada: 20-06-06 22:41


Pada 07-06-06 09:53 , faina posting:

!!! QUOTE !!!

emm..
really admire to be as strong as khazinatul asrar..
mampukah kita??

boleh tau buku "SEKUNTUM MAWAR BERDURI" publish by what??
teringin nak memilikinye...


ana rasa hari itu kawan ana kata buku neih tak published formally
yang ana baca itu pun versi photostat..



Bookmark and Share

    


  Member Information For bintul_farhanahProfil   Hantar PM kepada bintul_farhanah   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 15:38


Pada 20-06-06 22:41 , bintul_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 07-06-06 09:53 , faina posting:

!!! QUOTE !!!

emm..
really admire to be as strong as khazinatul asrar..
mampukah kita??

boleh tau buku "SEKUNTUM MAWAR BERDURI" publish by what??
teringin nak memilikinye...


ana rasa hari itu kawan ana kata buku neih tak published formally
yang ana baca itu pun versi photostat..



oh..bagusnya..Kenapa tak dipublishkan pada public????saya pun nak beli.... :-di :-di :-di


-----------------
dulu, kini, dan selamanya......


Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

airah77
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20959
Posting: 158
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-06-06 16:29


eh..Kenapa saya ketinggalan, buku baru ke?

kalau berpeluang bacalah buku the missing piece 1&2 karya Fatimah Busu best.

Bookmark and Share

    


  Member Information For airah77Profil   Hantar PM kepada airah77   Quote dan BalasQuote

iErA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 942
Posting: 36
Dari: kulim,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 12:32


assalamu'alaikum...
ana juga dah baca cerita ni... memang menarik...
boleh dijadikan panduan buat muslimah zaman sekarang...
hebat sungguh peribadi dia...ana kagum dengan KHAZINATUL ASRAR dalam cerita tu...kehebatan cinta dia dengan ALLAH...
Masyaallah....melebihi segala-galanya....patut dicontohi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For iErAProfil   Hantar PM kepada iErA   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 12:48


cerita ni best....tapi cuba cari kat kedai novel yang penulisnya zaharah muhammad....cerita dia pun boleh tahan....banyak tentang ketuhanan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 13:01


Pada 06-06-06 21:50 , imthiyaz posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah baca buku tu... maaf lah. ana rasa watak dia tak realistic. mana ada orang sempurna macam tu... ana suka buku (maafkan aku) realistik........


bagi saya tak mustahil kalau muslimat sekalian nak jadi macam watak khazinatul asrar ... watak dalam cerita tu digambarkan sama seperti manusia biasa yang lain .. student biasa .. cuma dia aktif dalam persatuan saja lah ... mungkin tak 100% tapi kalau dapat contohi sikit sudah memadai terutama dalam soal ketegasan dalam pergaulan dengan bukan muhrim dan ketegesan memilih jodoh yang sekufu, tidak mudah menyerahkan hati pada rayuan dan simpati lelaki ...

ni buku maafkan aku mana satu yang dimaksudkan ni ?? buku cerita tentang seorang perempuan yang membaringkan dirinya lalu tiba-tiba saja meninggal dunia pada malam sebelum hari pernikahannya tu ke ??
[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 10-11-06 13:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 13:11


Pada 10-11-06 12:48 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

cerita ni best....tapi cuba cari kat kedai novel yang penulisnya zaharah muhammad....cerita dia pun boleh tahan....banyak tentang ketuhanan....


oo .. yang ni saya tau ... ada satu buku tu cerita pasal seorang perempuan yang melarikan diri pada malam sebelum hari pernikahannya .. bukan sekali tetapi dua kali ... persiapan semua dah diatur senang-2 saja dia lari semata-2 kerana tak mahu kahwin ... satu amalan yang agak kurang baik yang dikhuatiri akan dicontohi oleh pembaca ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 21:02


Pada 06-06-06 21:50 , imthiyaz posting:

!!! QUOTE !!!

ana dah baca buku tu... maaf lah. ana rasa watak dia tak realistic. mana ada orang sempurna macam tu... ana suka buku (maafkan aku) realistik........


ana pun suka zaharah muhammad...
karya dia yang terbaru 'mencari kekasih'...
ada kesinambungan dengan cerita 'maafkan aku'...
sedih...sampai ana pun menangis...
bacalah...

:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 21:08


Pada 10-11-06 13:11 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-11-06 12:48 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

cerita ni best....tapi cuba cari kat kedai novel yang penulisnya zaharah muhammad....cerita dia pun boleh tahan....banyak tentang ketuhanan....


oo .. yang ni saya tau ... ada satu buku tu cerita pasal seorang perempuan yang melarikan diri pada malam sebelum hari pernikahannya .. bukan sekali tetapi dua kali ... persiapan semua dah diatur senang-2 saja dia lari semata-2 kerana tak mahu kahwin ... satu amalan yang agak kurang baik yang dikhuatiri akan dicontohi oleh pembaca ...


yang transmissionline cakap tu memang penulis yang sama..
tapi karya dia yang lain...tajuk buku tu 'hatiku milikmu'...
setuju dengan apa yang transmissionline cakap..
tapi cuba transmission baca yang 'mencari kekasih' tu...
bagi ana lebih baik berbanding novel 'hatiku milikmu'...
perjuangan mencari cinta hakiki...

:-)


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 10-11-06 21:10


ala...
sorry...
lari dari tajuk pulak...he5!
khazinatul asrar pun best...
wajar dijadikan contoh...

;-) :-di


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-11-06 10:18


:-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 13:57


Pada 10-11-06 21:08 , raudhah84 posting:

!!! QUOTE !!!

yang transmissionline cakap tu memang penulis yang sama..
tapi karya dia yang lain...tajuk buku tu 'hatiku milikmu'...
setuju dengan apa yang transmissionline cakap..
tapi cuba transmission baca yang 'mencari kekasih' tu...
bagi ana lebih baik berbanding novel 'hatiku milikmu'...
perjuangan mencari cinta hakiki...

:-)



out of topic again ...

kalau anda semua nak tau penulis yang dimaksudkan di atas ada menghasilkan sebuah lagi novel menggunakan nama pena yang lain ... kalau anda semua ikuti gaya penulisan penulis ini sudah pasti anda dapat tau buku tu dengan hanya membaca sinopsis di kulit belakang sahaja ...


Pada 10-11-06 13:01 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

bagi saya tak mustahil kalau muslimat sekalian nak jadi macam watak khazinatul asrar ... watak dalam cerita tu digambarkan sama seperti manusia biasa yang lain .. student biasa .. cuma dia aktif dalam persatuan saja lah ... mungkin tak 100% tapi kalau dapat contohi sikit sudah memadai terutama dalam soal ketegasan dalam pergaulan dengan bukan muhrim dan ketegesan memilih jodoh yang sekufu, tidak mudah menyerahkan hati pada rayuan dan simpati lelaki ...



apa pandangan muslimat semua berkenaan komen di atas ??
[ Telah diedit oleh: transmissionline pada 15-11-06 14:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-11-06 14:24


tak pernah baca cerita ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 18:13


EMM... apa nama pena dia transmisssionline...?


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 18:36


Assalamu'alaikum wbt

lisa ada simpan salinan cerita ni dalam bentuk perisian adobe reader...

siapa nak, pm lisa...bukan pm apa, bagi email, nanti lisa boleh send kat mereka yang berminat...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-11-06 21:42


khazinatul asrar.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

char-bulb
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24909
Posting: 22

brunei  


posticon Posting pada: 23-11-06 03:45


dengar cerita ada cerita yang lagi best dari cerita khazinatul asrar ni.tapi cuma yang bezanya watak pempuanny tak kahwin...Kalau siapa ada cerita ni...sharekan dengan ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For char-bulbProfil   Hantar PM kepada char-bulb   Quote dan BalasQuote

nurwahida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5946
Posting: 338
Dari: USM

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 09:34


salam..
berminat nya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurwahidaProfil   Hantar PM kepada nurwahida   Pergi ke nurwahida's Website   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 13:14


macam nice saja pandangan dan komen yang diberikan. rasa terpanggil nak baca saja novel ni. cuba cari dalam yahoo search, alhamdulillah, ada novel sekali. terus saya print..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 15:04


salam

anapun dah baca buku 2 sebaik sahaja habis xam kat sekolah. memang tak dinafikan cerita tu memang best dan menyentuh jiwa. malah mendidik jiwa sehingga ana teringin menjadi seperti khazinatul asrar. tapi malangnya, selepas seorang mahasiswa menyapa salam perkenalan, ana seakan-akan lupa azam ana untuk menjadi semulia khainatul asrar..

sebaik sedar kesilapan diri, ana cuba kembali kepada diri ana yang dulu... tapi semuanya tak menjadi... iman di dada ni kadang-kadang naik dan kadang-kadang turun... ya Allah, bantulah hambamu yang lemah ini...amiin

Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

sadiqah

Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15800
Posting: 684
Dari: Tawau_KL_tawau_pjaya

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 08:27


'seindah mawar berduri"...amat padan dengan watak khazinatul asrar..saya dah habis baca sekali malam tadi, memang menyentuh perasaan..alangkah bahagianya kalau saya ditempat asrar yang mempunyai ilmu yang tinggi,akal yang tajam dan berpandangan luas..paling suka babak asrar berdebat dengan hijriah mengenai bab "CINTA ALLAH"..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sadiqahProfil   Hantar PM kepada sadiqah   Quote dan BalasQuote

fayyzah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20937
Posting: 27
Dari: Johor

japan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 08:46


cerita ini sangat menarik... semuanya berkisar tentang Cinta ALLAH... Kalaulah tarbiyyah yang ana terima sebaik Khazinatul Asrar.... Rahsianya juga dirahsiakan sunggauh baik sekali... ana paling suka babak apabila khazinatul asrar sebgai naqibah dalam usrahnye mengutarakan pendapat tentang mencintai manusia kerana ALLAH... Kalau bagi rating bintang... ana bagi 5 BINTANG....

Terasa diri ini terlalu banyak kelemahan.... Terasa diri ini kurang tarbiyyah yang bisa menjadi pelindung diri....


hurm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fayyzahProfil   Hantar PM kepada fayyzah   Pergi ke fayyzah's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 27-11-06 09:07


Pada 23-11-06 15:04 , MARIAH_SMILE posting:

!!! QUOTE !!!

salam

anapun dah baca buku 2 sebaik sahaja habis xam kat sekolah. memang tak dinafikan cerita tu memang best dan menyentuh jiwa. malah mendidik jiwa sehingga ana teringin menjadi seperti khazinatul asrar. tapi malangnya, selepas seorang mahasiswa menyapa salam perkenalan, ana seakan-akan lupa azam ana untuk menjadi semulia khainatul asrar..

sebaik sedar kesilapan diri, ana cuba kembali kepada diri ana yang dulu... tapi semuanya tak menjadi... iman di dada ni kadang-kadang naik dan kadang-kadang turun... ya Allah, bantulah hambamu yang lemah ini...amiin


amboi .. mudahnya terima salam perkenalan ... :-D ... tak dinafikan adakalanya cereka fiksyen mampu memotivasikan ... kadang-2 baca buku motivasi tak rasa apa tapi bila baca novel/cerpen tiba-2 kita termotivasi .. mungkin kesan dari penghayatan terhadap cerita yang di baca ...

tak mengapa MARIAH_SMILE .. teruskan mujahadah .. jangan mudah menyerah pada perasaan atau rasa simpati ... org Ipoh ya ... manjoi ke ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

MARIAH_SMILE
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12955
Posting: 71
Dari: banting, selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-01-07 20:43


betul 2... kekadang novel boleh memotivasikan seseorang.. malah memang tak dinafikn novel memang boleh memotivasikn seseorang.. :-D

yup, ana memang org ipoh, tapi bukan manjoi lah TRANSMISSIONLINE.. insyaAllah, ana takkan mudah menyerah pada prasaan dan simpati... amboi, macam tau2 saja isihati saya eh... entahlah, bukan sengaja terima salam perkenalan 2, tiba-tiba saja dah terterima... doakan ana semoga ana berjaya dalam jihad ni..


-----------------
ilmu itu adalah cahaya Allah


Bookmark and Share

    


  Member Information For MARIAH_SMILEProfil   Hantar PM kepada MARIAH_SMILE   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.16303 saat. Lajunya....