Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-10-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Keep your friends close, and your enemies closer
-- Sun-Tzu

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 98
Ahli: 0
Jumlah: 98




  Yang Masuk Ke Sini
tereturubuzu: 6 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 18 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Seluar Ketat + Sendat


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Seluar Ketat + Sendat

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Seluar Ketat + Sendat

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 09:15


Kenapa ada sesetengah perempuan suka pakai seluar ketat. Saya ada tanya kat kawan-kawan, mereka cakap pasal nak lawa dan ikut trend. Lawa ke?

Tapi bagi saya, yang pakai seluar ketat tu, baik lelaki/perempuan, kengkadang nampak macam pelik saja. Bila jalan nampak macam robot pun ada, macam kartun pun ada. Kengkadang macam tak pakai seluar, sebab terlampau ketat sampai nampak yang didalam, tapi pakai tudung pulak. Kenapa mereka suka buat kerja pelik2 macam ni aaa? :-? Moden lah tu kononnya.

Saya rasa mereka ni ala-ala bangang pun ada. Just pasal nak ikut trend, nampak pelik macam clown pun mereka tak kisah. I think, 10 years from now, if kids at that time look at us, they are going to have a big laugh on us.
Kalau ada sesiapa kat sini yang pakai seluar ketat macam tu, rentikanlaa.Don't make a fool of yourselves.


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 09:20


Mana ada istilah moden, Sebenarnya 'maut deen' tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

muslimahmuar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2005
Ahli No: 18544
Posting: 38
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 09:35


kebanyakkan mereka mudah terpengaruh dari rakan-rakan...
dulu masa sem 1 masa masuk u, sopan aje...
tapi bila dah masuk sem3 ke atas,macam-macam dan pelik2 pakaiannya.
pakai ketat2,bila nampak mereka, saya yang rasa malu tengok mereka berpakaian sedemikian....
harap2 mereka insaf dan sayangilah diri mereka sendiri..

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahmuarProfil   Hantar PM kepada muslimahmuar   Quote dan BalasQuote

imin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15878
Posting: 56
Dari: malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 04-10-05 09:44


buruk seburuk-buruk kejadian..hahaha

Bookmark and Share

  


  Member Information For iminProfil   Hantar PM kepada imin   Pergi ke imin's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 04-10-05 09:46


Ya lah..ana pun kasihan juga kat sahabat2 yang berpakaian macam tu...bukannya tak tahu hukum hakamnya, tapi "selagi masih muda, masih boleh pakai yang itu, yang ini apa salahnya, esok lupa taubat lah"-pandangan mereka.

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 10:10


sebenarnya mereka ni tiru2 orang...bukannya tiru orang barat tapi meniru pekebun yang membalut buah nangka menggunakan baju2 atau seluar2 lama..... tu lah macam balut buah nangka........hehehehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 10:27


Pada 04-10-05 10:10 , songkok_aji02 posting:

!!! QUOTE !!!

sebenarnya mereka ni tiru2 orang...bukannya tiru orang barat tapi meniru pekebun yang membalut buah nangka menggunakan baju2 atau seluar2 lama..... tu lah macam balut buah nangka........hehehehehe

hahahaha :lol: :lol:


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 10:38


!!! QUOTE !!!

Saya rasa mereka ni ala-ala bangang pun ada. Just pasal nak ikut trend, nampak pelik macam clown pun mereka tak kisah. I think, 10 years from now, if kids at that time look at us, they are going to have a big laugh on us.
Kalau ada sesiapa kat sini yang pakai seluar ketat macam tu, rentikanlaa.Don't make a fool of yourselves.



komen yang bagus...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 10:56


Sebab kerajaan pusat tidak mahu menganjurkan kempen menutup aurat sebaliknya kempen dedah aurat

Bookmark and Share

  


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:32


hm..pasal pakaian!actually saya yang lelaki ni kekadang tu naik pelik tapi kekadang tu naik segan pun ada tengok cara pakaian muda-mudi sekarang esp yang perempuan...bukan saya nak kata lelaki tak pelik cumenye bila perempuan ni dia jadi lagi pelik....
imagine, pakai tudung tapi baju macam ambik baju adik kat rumah, dah lah tu dengan singkatnye boleh nampak pinggang & pusat...dipadankan pula dengan seluar ketat & sendat....kan ke nampak pelik...tudung dah ok nak tutrup aurat tapi body boleh tayang pula????kalau tak pakai baju ketat pun ada yang pakai baju yang bila tengok boleh tembus kedalam...

tudung tu lagi satu hal, kanke sepatutnya menutup bahagian dada tapi dah di selak keatas lah, kesisilah, so apa faedah pakai tudung???? :-? :-? :-?
nampaknya masih ramai diantara rakan2 kita yang tak sedar apa maksud sebenar menutup aurat......yang jelasnya kebanyakan mereka berpendapat hanya dengan memakai tudung maka aurat mereka telah ditutup sedangkan dengan memakai pakaian ketat sebenarnya mereka sama seperti tidak berpakaian....inilah kejayaan pihak yang ingin menghakis kefahaman islam dikalangan anak2 muda khasnya dan keseluruhan umat islam itu amnya... :-( :-?

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

ruhul_islami
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.12.2004
Ahli No: 13208
Posting: 124
Dari: Terengganu

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:36


Kasihan.. Moga ALLAH ampuni, beri hidayah pada mereka dan kita semua. Ameen.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ruhul_islamiProfil   Hantar PM kepada ruhul_islami   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:45


they have been a slave of fashion
[ Telah diedit oleh: houri pada 06-10-05 14:29 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:46


inilah apa yang digambarkan oleh Nabi sebagai berpakaian tetapi bertelanjang... mereka takkan cium bau syurga sekalipun...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 11:46


Kasihan mereka..
kadang - kadang ada juga tegur secara baik, jangan pakai pakaian menjolok mata. Tapi dijawabnya balik, pakai baju kurung pun ada yang nampak seksi.. Lepas tu dijawabnya balik, tengok hati jangan tengok pakaian.. Subhanallah, dah tegur dua tiga kali, itu jawapannya.. hanya mampu berdoa supaya diberi hidayah pada mereka..

Bookmark and Share

  


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

amin_amrina
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2005
Ahli No: 19556
Posting: 14

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 12:09


kita yang tengok ni pun rasa malu.....tak tengok, dok depan mata.....cmna mereka yang pakai boleh tak malu aaaa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For amin_amrinaProfil   Hantar PM kepada amin_amrina   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 12:45


Pada 04-10-05 12:09 , amin_amrina posting:

!!! QUOTE !!!

kita yang tengok ni pun rasa malu.....tak tengok, dok depan mata.....cmna mereka yang pakai boleh tak malu aaaa?


Dio rang yang patut malu, berpakaian macam badut sarkas.


-----------------
sepi itu indah


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 13:05


Pada 04-10-05 11:46 , istisafa posting:

!!! QUOTE !!!

Kasihan mereka..
kadang - kadang ada juga tegur secara baik, jangan pakai pakaian menjolok mata. Tapi dijawabnya balik, pakai baju kurung pun ada yang nampak seksi.. Lepas tu dijawabnya balik, tengok hati jangan tengok pakaian.. Subhanallah, dah tegur dua tiga kali, itu jawapannya.. hanya mampu berdoa supaya diberi hidayah pada mereka..


Kalau saya lee jenis spesis macam ni better tanya dia, "Saya nak rogol awak boleh tak? minta izin nihh..."

p/s: ...sllluurrppp...


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 13:17


kadang-kadang orang laki yang tengok pula ase malu....dah pulak tu...orang Islam lagi pulak itu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 04-10-05 13:43


nak kata Malaysia miskin...
kaya....
tapi macam mana lah ada pula citizen nya yang pakai baju macam tak cukup kain saja nak lebarkan sikit pakaian tu....
sama lah kita nasihat menasihati....

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

imin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15878
Posting: 56
Dari: malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 04-10-05 14:34


husnul zhan...
mereka tak cukup kain..
sebab kain yang ada kat rumah pun mereka dah allocate kan untuk kain kapan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For iminProfil   Hantar PM kepada imin   Pergi ke imin's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-10-05 15:15


pakai seluar ketat?terasa bangga lah tu kononyer dapat tunjukkan bentuk badan yang hanya pinjaman semata2...islam dah mensyriatkan pemakaian yang mentup aurat dan longgar..tentulah ada hikmahnya..pakaian ketat ni kan dapat meynyesakkan tubuh..sistem tubuh pun tak dapat berjalan dengan betul..
hm..apala yang digila2kan oleh remaja sekarang ye?

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 04-10-05 15:18


Pada 04-10-05 10:56 , Tolhah posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab kerajaan pusat tidak mahu menganjurkan kempen menutup aurat sebaliknya kempen dedah aurat


tapi sekarang ni..alhamdulillah...kalau anta pergi ke terengganu..
daerah marang dan kemaman..dah ada signboard yang mengajak kita menutup aurat..
satu peningkatan tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 04-10-05 15:41


Pada 04-10-05 11:46 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

inilah apa yang digambarkan oleh Nabi sebagai berpakaian tetapi bertelanjang... mereka takkan cium bau syurga sekalipun...


kasihan :-(


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting


Bookmark and Share

  


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 17:18


sedih jugak bila difikirkan apa yang terlintas dihadapan mata...pakaian ketat...dan macam-macam...yang saya tak berapa puas hati bila orang perempuan memakai tudung ada kalanya tak memakai anak tudung...rambut pulak dilepaskan sampai tembus tudung tu nampak hujung helaian rambut kat tudung tu...alasan mereka tak nak pakai anak tudung panaslah,rimaslah,tak biasalah,rambut basahlah....tapi apa pun yang di berikan itu cuma adalah alasan....macam mana tu nak di jelaskan......cuma saya menyuarakan suara tak puas hati ni....heiiiii.............masyallah.......

moga dijauhkan daripada kalangan kita nanti di kemudian hari....

Bookmark and Share

  


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 18:25


Pada 04-10-05 14:34 , imin posting:

!!! QUOTE !!!

husnul zhan...
mereka tak cukup kain..
sebab kain yang ada kat rumah pun mereka dah allocate kan untuk kain kapan...


na'am..
husnul zhan dengan mereka...

apa yang mampu kita buat..
cuba tegur sehikmah yang mungkin...
doakan mereka diberikan hidayah oleh Allah..

hidayah itu hak Allah..
Dia akan memberikan kepada sesiapa saja yang dikehendakiNya..

ps:husnul zhan pun...biarlah kena pada masanya.... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 04-10-05 18:54


Pada 04-10-05 15:15 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

pakai seluar ketat?terasa bangga lah tu kononyer dapat tunjukkan bentuk badan yang hanya pinjaman semata2...islam dah mensyriatkan pemakaian yang mentup aurat dan longgar..tentulah ada hikmahnya..pakaian ketat ni kan dapat meynyesakkan tubuh..sistem tubuh pun tak dapat berjalan dengan betul..
hm..apala yang digila2kan oleh remaja sekarang ye?



Assalamualaikum...
itu lah yang hairan...
bila kita puyji yang dia punya besar ....
marah....
ok apa ada yang puji....
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 04-10-05 19:02


saya pun segan pakai seluar ketat walaupun lelaki... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 20:16


seeloknya jangan ketawakan si pembuat maksiat tetapi ambillah pengajaran..
sesungguhnya mukmin itu apa melihat kanak2 dia akan berkata kanak2 ini baik,kerana masih tidak mempunyai dosa,bila melihat orang tua dia akan berkata orang tua ini baik kerana sudah banyak amalnya,bila melihat orang alim dia akan berkata orang alim ni baik kerana sudah banyak ilmu yang dimanfaat dan amalannya juga banyak,dan apabila dia melihat orang jahil dia akan berkata orang jahil ini baik kerana buat maksiat dalam kejahilan sedang dalam masa yang sama dia bermaksiat dalam keadaan dia sedar,dan sifat orang mukmin juga sering risau akan untung nasib diri...kalau boleh berilah komen yang ilmiah yang menginsafkan dan membina...
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 20:22


Kenapa mesti nak tunjuk benda yang sepatutnya di lindungi? :(
Kenapa malu sudah hilang daripada diri? :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 08:30


Kalau lawa tak apa lah jugak.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 05-10-05 08:31 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 08:36


Kalau tujuannya nak tarik perhatian @seks appeal, baik tak payah pakai seluar lansung. Sama saja effect dia. Kaum lelaki terangsang, maruah tergadai, dapat dosa, looked stupid.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 05-10-05 09:34 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

hisham20
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19114
Posting: 51
Dari: melaka-terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 08:58


NI PESAN MAK UNTUK ANAK-ANAK YANG DISAYANGI.........JANGAN SESEKALI pakai SELUAR KETAT,,BAJU SENDAT..TAK MANIS DI PANDANG ORANG!SUBHANALLAH

Bookmark and Share

  


  Member Information For hisham20Profil   Hantar PM kepada hisham20   Quote dan BalasQuote

ayuidayah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18710
Posting: 7
Dari: Sandakan,Sabah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 09:10


assalamualaikum..
memang betul 2..kan dah namanya wanita...banyak dah allah beri keistimewaan kat kita..buat pa lagi ssh2 nak dedah sana sini.."cantik wanita terletak pada ketakwaannya,keberanian wanita terletak pada ketabahannya,santun wanita terletak pada kehalusan dan ketertiban tingkahlakunya iaitu menjaga maruahnya.."aminnn...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayuidayahProfil   Hantar PM kepada ayuidayah   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 05-10-05 10:34


Islam kan dah ajar bagaimana nak berpakaian....Islam suruh tutup semua bukan untuk apa..untuk melindungi kaum hawa ni jugak....tapi macam dia sendiri membuka peluang untuk dia "terkene"...tahla...tak paham. apa yang seronok sangat dengan mendedah sana sini... mungkin depa ingat lawa agaknya, tapi ni personal perception kepada orang2 camnila..anda nampak hodoh lah sangat-sangat....tersangat hodohnya.....

bulan puasa ni....berubahlah kepada yang tak baik kepada yanglebih baik..semoga kita dapat mencapai tujuan Kenapa manusia dihidupkan di dunia ini

Bookmark and Share

  


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 10:51


Mungkin mereka tak faham.. kitalah yang patut menegurnya.. kalau mereka buat2 tak faham tu lain cerita..

Pendapat saya kebanyakkan mereka keliru dengan budaya sendiri.. Keliru dengan keadaan.. bila pilih kawan yang rosak.. maka cepatlah rosak..

kadang-kadang mereka nak cantik.. tapi sampai memurahkan diri sendiri.. Mungkin pengaruh persekitaran.. mereka kurang faham agama..bila balik rumah mak sendiri pun sama....

Yang nak bukak forum macam ni pun.. nak baca pun orang yang sedar.. orang yang tak sedar terus terkapai2 menongkah arus.. :)

Buat orang yang faham.. sampaikan pesanan, moga dengan pesanan yang disampaikan tu dapat memberi keinsafan kepada kawan2 yang lain.. Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

hisham20
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19114
Posting: 51
Dari: melaka-terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 11:15


APA LAA NAK JADI....AGAMA ISLAM TAK SURUH PAKAI KETAT2..SAMPAI NAIK GHILE orang NENGOK....TAK BAIK....FIKIR LAHH APA YANG AKAN DITERIMA BILA DAH MATI KELAK...TAUBAT LAA CECEPAT...SUBHANALLAH....SAMA-SAMA BERDOA EMOGA DIBUKAKAN PINTU HATI DAN DIBERIKAN PETUNJUK KEJALAN BENAR....YA ALLAH TUHAN YANG MAHA PENGASIH LAGI MAHA PENYAYANG....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hisham20Profil   Hantar PM kepada hisham20   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-10-05 11:36


assalamualaikum...
ada orang pakai ketat&sendat.....nak tunjuk seksi itu...nak suruh orang lain tengok...memang semua orang tengok....tapi pelik kan????seksi jadi seksa.... kat kubur dapat seksa dari Allah.....Nauzubillah...semoga Allah beri hidayah kepada mereka...amin....Ya Rab....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-10-05 11:36


assalamualaikum...
ada orang pakai ketat&sendat.....nak tunjuk seksi itu...nak suruh orang lain tengok...memang semua orang tengok....tapi pelik kan????seksi jadi seksa.... kat kubur dapat seksa dari Allah.....Nauzubillah...semoga Allah beri hidayah kepada mereka...amin....Ya Rab....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-10-05 11:37


assalamualaikum...
ada orang pakai ketat&sendat.....nak tunjuk seksi itu...nak suruh orang lain tengok...memang semua orang tengok....tapi pelik kan????seksi jadi seksa.... kat kubur dapat seksa dari Allah.....Nauzubillah...semoga Allah beri hidayah kepada mereka...amin....Ya Rab....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 12:49


Tulah masalahnya ..bila di tegur disindirnya kita....
bukannya apa dah lah haram dan ia membahayakan kesihatan orang ramai....

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ainulfaizah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.06.2003
Ahli No: 1350
Posting: 36
Dari: UTM,Skudai

malaysia  


posticon Posting pada: 05-10-05 13:10


seeloknya jangan ketawakan si pembuat maksiat tetapi ambillah pengajaran..
sesungguhnya mukmin itu apa melihat kanak2 dia akan berkata kanak2 ini baik,kerana masih tidak mempunyai dosa,bila melihat orang tua dia akan berkata orang tua ini baik kerana sudah banyak amalnya,bila melihat orang alim dia akan berkata orang alim ni baik kerana sudah banyak ilmu yang dimanfaat dan amalannya juga banyak,dan apabila dia melihat orang jahil dia akan berkata orang jahil ini baik kerana buat maksiat dalam kejahilan sedang dalam masa yang sama dia bermaksiat dalam keadaan dia sedar,dan sifat orang mukmin juga sering risau akan untung nasib diri...kalau boleh berilah komen yang ilmiah yang menginsafkan dan membina...
wassalam



~yang ini den setuju bonar....kebanyakkannya dari rakan dan faktor sekililing yang mempengaruhi...better nak preventnya cari dari asas/akar permasalahan~

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainulfaizahProfil   Hantar PM kepada ainulfaizah   Pergi ke ainulfaizah's Website   Quote dan BalasQuote

lukmanhakimi
Warga Rasmi
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1218
Posting: 10
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 05-10-05 14:05


Assalamualaikum...islam mewjibkan umatnya tak kira lelaki atau perempuan menjaga aurat dengan sebaik mungkin.Pasal perempuan pakai baju ketat sehingga menimbulkan keghairahan kaum lelaki mesti diubah cara pemakaian.Pakai pakaian yang tidak sesuai dengan konsep Islam dengan manampakkan bentuk dan ketulan2 tubuh badan boleh menimbulkan perkara2 yang tidak elok.Seluar ketat?Nak tunjuk apa?Atau sekadar fesyen?Semua tu memang silap.Nak tunjuk pinggul!Astaghfirullah al-a'zim.Renung2kanlah bukan saya ngutuk sesiapa.
[ Telah diedit oleh: lukmanhakimi pada 21-09-07 17:11 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For lukmanhakimiProfil   Hantar PM kepada lukmanhakimi   Pergi ke lukmanhakimi's Website   Quote dan BalasQuote

in_saff
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18774
Posting: 35
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-10-05 14:26


mereka tak cukup duit agaknya..
mungkin kawan mereka yang bagi dan tersilap saiz..
mereka sayang nak buang seluar yang mereka pakai masa kecik-kecik dulu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For in_saffProfil   Hantar PM kepada in_saff   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 14:37


Ala, yang pakai tu bukannya di orang tak tahu pakaian tu mengghairahkan. Dah berbuih mulut ustaz cakap, lepas itu dengan jelingan2 ghairah lelaki lagi, takkan itu pun masih tak perasan lagi. Sengaja lah tu.
Kita tulis kat sini supaya at least yang ada kat sini sedar dan hati2 termasuklah untuk diri penulis sendiri.
Terpaksa cakap kasar sikit, sebab kesan tindakan mereka tu bukan takat diri sendiri saja, malah nyusahkan orang lain, ganggu kestabilan mental orang, menambah gejala sosial, mencemar pemandangan, memalukan kaum perempuan. Kalau budak kecik bolehlah kita andaikan masih jahil.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 14:51


Pengaruh TV. Rancangan seumpama 3R yang menunjukkan suatu contoh yang amat buruk kepada remaja² perempuan yang masih jahil tentang aurat, seterusnya mereka mengambil pengacara² 3R ni sebagai contoh dalam soal berpakaian.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 14:57


eleh, kat sini boleh lah komen memacam...
tapi pakai juga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 15:00


Pada 05-10-05 14:57 , cincai posting:

!!! QUOTE !!!

eleh, kat sini boleh lah komen memacam...
tapi pakai juga....


Di harap tak ada yang sebegini.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

dyda
Warga Rasmi
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19370
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 16:48


alah....saya rasa....mereka semua 2 tak sedar diri....ingat cantik sangatlah 2 pakai macam 2.....nampak sangat kurang iman dalam diri mereka.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For dydaProfil   Hantar PM kepada dyda   Quote dan BalasQuote

Linn
WARGA SETIA
Menyertai: 14.04.2004
Ahli No: 8388
Posting: 447
Dari: Serdang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 17:51


saja nak kongsi baju dengan adik2 agaknya :-))

Bookmark and Share

  


  Member Information For LinnProfil   Hantar PM kepada Linn   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 17:57


mmmm..
pakaian...akhir zaman..
entahlah...
tapi jika kita tak banteras dulu..
jangan harap orang lain nak mulakan...
seeloknya bermula dari rumah sendiri..
kemudian..sedara mara..
jika semua masing2 pakat jaga..
makin lama ianya makin kurang lah..

p/s...tengah kurang baju juga ni..
     baju raya tak ada lah taun ni..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 22:27


> semuanya dah besar...
> boleh fikir pahala & dosakan??/
> ..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 01:12


sebenarnya dia orang ni pakai baju singkat, sendat bukannya apa..sebab tak cukup kain saja...


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

fuzz_lee03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5916
Posting: 24
Dari: Selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 09:03


entahlah..saya pun rasa pelik tengok mereka suka pakai seluar ketat..lepas itu jalan pun terkemut-kemut...
kan susah nak jalan itu..
baik pakai sluar yang beso sikit..bebas saja bejalan..macam saya

Bookmark and Share

  


  Member Information For fuzz_lee03Profil   Hantar PM kepada fuzz_lee03   Quote dan BalasQuote

eddyputra
Warga Rasmi
Menyertai: 02.03.2005
Ahli No: 14904
Posting: 7
Dari: ktn

Pahang  


posticon Posting pada: 06-10-05 09:13


agaknya bagi mereka pakai seluar ketat tu bagus sangat agaknya.pulak tu pakai tudung.merosakkan budaya orang melayu saja pakai tudung macam tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For eddyputraProfil   Hantar PM kepada eddyputra   Pergi ke eddyputra's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 11:08


Pada 05-10-05 17:57 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

mmmm..
pakaian...akhir zaman..
entahlah...
tapi jika kita tak banteras dulu..
jangan harap orang lain nak mulakan...
seeloknya bermula dari rumah sendiri..
kemudian..sedara mara..
jika semua masing2 pakat jaga..
makin lama ianya makin kurang lah..

p/s...tengah kurang baju juga ni..
     baju raya tak ada lah taun ni..


Bagaimana kalau ramai yang tak bother nak tegur? macam zaman
sekarang ni.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-05 13:18


yang saya hairan sekarang ni....
ramai remaja sekarang ni pakai ketat tapi bertudung pula....
kalau dah pakai ketat tu rasanya tak payah pakai tudung pun tak mengapa...
bukan apa...
kata orang kat atas tutup tapi kat bawah tayang pula... tak ke pelik tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:19


hehe...menegur itu lebih baik daripada mendiamkan diri..
ada kebaikan bila kita membuat teguran ni..
1st langsai tanggungjawap kita ketika itu..
keduanya bila dah ramai menegur pasti terbit jua tanda tanya dan akhirnya penyesalan.

bila ditegur tak semua terima..
dan tak semua juga melawan.
ada pro dan kontranya...
tapi bila tak ditegur maka sipemakai akan fikir ianya tak salah ataupun dalam fikirannya masyarakat dah tak ambil pusing.
maka lama kelamaan ianya akan menjadi kebiasaan..
bila dah jadi kebiasaan/kelaziman maka jika berlaku kat adik beradik sendiri pun dah tak kisah dah..biasalah...memang dah menjadi kelaziman anak muda sekarang ni..
ni yang kita takut ni..
doktrin ni makin menjalar..

tapi yang seeloknya kita ambil pendekatan mudah dulu..
mulakan dirumah,kawasan kita sendiri..
jika 100 orang kita tegur 1 yang ngikut bukankah itu lebih baik daripada tiada langsung.

p/s..ada 6 juta lelaki islam dinegara ini..
     bayangkan jika 1% yang berjaya ambil 1 wanita..
     tak ramai ke tu...balik belajar matematik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:23


hehe.. pakai ketat-ketat apa salahnya. tapi yang ketat tu dibahagian dalam sajalah.

ps: body trimmer.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:38


Pada 06-10-05 13:23 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

hehe.. pakai ketat-ketat apa salahnya. tapi yang ketat tu dibahagian dalam sajalah.

ps: body trimmer.


bahaya untuk tenaga batin anda..
hehehe...

p/s...tak dapat udara ...
     sian...kat dia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

mirwana
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10823
Posting: 23
Dari: maran

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 16:48


saya pernah dengar seorang tokoh motivasi cakap...
dipetik dari sebuah stesen radio...
tokoh tersebut cakap orang yang membuka aurat itu sbrnnye bukan up to date atau ikut trend...
tapi orang yang menutup aurat itu sebenarnya up to date...
nak tau kenapa...
tokoh motivasi itu cakap yang menutup aurat itu berubah dari kurang baik kepada baik...
zaman jahiliah kebanyakkan wanita tidak menutup aurat kan sebab masa itu tak dapat hidayah dan petunjuk dari ALLAH lagi...
tapi pelik kan, zaman Millineum...ada juga yang tak berubah2...
konon mendedahkan aurat (memakai pakaian yang menjolok mata) itu ikut trend...
pelik2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mirwanaProfil   Hantar PM kepada mirwana   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 21:35


Pada 05-10-05 14:57 , cincai posting:

!!! QUOTE !!!

eleh, kat sini boleh lah komen memacam...
tapi pakai juga....


jgnlah su'ulzhan.... :-)

ps:ada yang terasa ke.... ;-) diharap tak ada lah ye... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

nour_omar
Warga Rasmi
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15479
Posting: 7

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-10-05 15:56


sedih dengan mereka semua..apa yang lebih menyedihkan lagi,ramai di kalangan mereka adalah dari golongan manusia yang bernama islam.. di manakah silapnya??siapa yang harus dipersalahkan??

Bookmark and Share

  


  Member Information For nour_omarProfil   Hantar PM kepada nour_omar   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 16:49


kerajaan pun sibuk suruh membuka aurat. tengok kempen kebaya tu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-05 16:50


Pada 09-10-05 16:49 , Firdaus15 posting:

!!! QUOTE !!!

kerajaan pun sibuk suruh membuka aurat. tengok kempen kebaya tu.
kerajaan mana tu...? adakah kerajaan islam hahahahadari...?

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

izdham
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 14
Posting: 1521
Dari: german

germany  


posticon Posting pada: 09-10-05 23:35


yang peliknya kebanyakkan mereka ni ada didikan agama dan ada dikalangan mereka dulu dari sekolah2 agama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izdhamProfil   Hantar PM kepada izdham   Quote dan BalasQuote

khazinatul_asrar47
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16936
Posting: 308
Dari: .::diMana ada keBerkatanNYA,disitu ana::.

Selangor  


posticon Posting pada: 10-10-05 01:43


hmm...memang betul...kebykannye dari sekolah agama...dan tahu hukum hakam..tapi masalahnye,mereka ni saja-saja buat xtaw... :roll: sedih betul...hmm,tak tahu la apa speselnye pakai begitu..huh...malunya!wahai wanita,inikah akhlaqmu???:(...w/pun dalam rumah sendiri....ish3


-----------------



  


  Member Information For khazinatul_asrar47Profil   Hantar PM kepada khazinatul_asrar47   Pergi ke khazinatul_asrar47's Website   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-05 09:19


sesungguhnya mereka tu adalah bakal pernghuni neraka.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 09:48


mereka ni antara penyumbang terbesar kepada peningkatan gejala sosial, gangguan emosi di kalangan kaum lelaki dan menjatuhkan maruah kaum perempuan sebagai objek seks yang hanya tahu menarik perhatian orang dengan unsur2 seksual sahaja.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 12:53


entahlah wanita, anda juga yang lebih tahu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

isa-VR4
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 20
Posting: 571
Dari: Kemaman Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 10-10-05 13:32


akhir zaman....bulan2 puasa pun masih buat hal

Bookmark and Share

  


  Member Information For isa-VR4Profil   Hantar PM kepada isa-VR4   Pergi ke isa-VR4's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 13:57


sekarang ni bulan puasa adalah satu cabaran yang paling menyeksakan bagi kaum lelaki untuk menjaga mata dalam hal ini.kepada kamun perempuan yang follow this style, please change it..kaum lelaki buat mogok baru tau.buat hilang pahala puasa saja...


apa yang dapat dilihat dari kacamata kemodenan diMalaysia, isu pemakaian dan akhlak adalah berkait rapat dalam membentuk keperibadian dan personality seseorang..pemakaian yang menjolok mata terutama kepada kaum wanita adalah merupakan satu anjuran kepada perbuatan zina dan maksiat. malah lebih lagi ia boleh dikatakan mendorong kepada berlakunya jenayah rogol..salah siapa?...


wsslam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

Tolhah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19532
Posting: 104

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 14:13


!!! QUOTE !!!

sesungguhnya mereka tu adalah bakal pernghuni neraka.....


Tak baik mendoakan begini.

Sepatutnya didoakan supaya yang memakai begini akan mendapat hidayah dari Allah SWT.

Apapun, memang ia amat ketara, di kelantan pun agak ramai. Cuma yang amat-amat diharapkan oleh Kota Bharu Bandaraya Islam ialah dapat menaikkan sepanduk garis panduan menutup aurat sejajar dengan aspirasi kerajaan negeri.

Apapun, usaha kerajaan kelantan pastinya tak mampu nak mentarbiyah keseluruhan rakyat malaysia kerana selain faktor utama ibubapa yang tidak kisah dengan pemakaian anak-anak ini, faktor media surat khabar dan majalah-majalah dan juga iklan-iklan televisyen, rancangan-rancangan seperti drama, filem dan sebagainya.........

Sesungguhnya remaja menggilai hiburan, selain dari hanyut dan lalai dengannya, artis hiburan turut dijadikan model dalam soal berpakaian.....

Sesungguhnya juga, ia bukan isu negara. Mereka hanya ghairah membangunkan ekonomi, dan ingin tersohor di mata dunia tapi mereka tak cuba nak membangunkan akhlak dan syakhsiah ummat.

MALAYSIA............AMAN DALAM MUNGKAR

PALESTIN & NEGARA-NEGARA ISLAM YANG SENGSARA............PEPERANGAN MENJANJIKAN SYAHID, PENDERITAAN MENJANJIKAN KEBAHAGIAAN DI AKHIRAT

Bookmark and Share

  


  Member Information For TolhahProfil   Hantar PM kepada Tolhah   Pergi ke Tolhah's Website   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 10-10-05 16:35


betul tu tolhah... sebab semua adalah mad'u yang perlu didakwah semula... jangan kita ingat bahawa orang dok ngaji kat sekolah agama pun xterlibat dengan perkara ini.... sedih juga... tapi itu adalah hakikat yang mesti diterima... yang penting mana yang tak betul perlu ditegakkan...

pelik juga... ada satu signboard kat kemaman tu... kalau dari kerteh tu nampak la... selepas jambatan ada satu signboard dulu yang tulis tutuplah aurat dan dot dot dot... tapi lani setelah baru beberapa bulan memerintah...dah tukar ke minumlah Isotonik... :-?... apa ni?

Bookmark and Share

  


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:45


Pada 10-10-05 16:35 , bocah_anom posting:

!!! QUOTE !!!

pelik juga... ada satu signboard kat kemaman tu... kalau dari kerteh tu nampak la... selepas jambatan ada satu signboard dulu yang tulis tutuplah aurat dan dot dot dot... tapi lani setelah baru beberapa bulan memerintah...dah tukar ke minumlah Isotonik... :-?... apa ni?
orang Islam Hadhari ni lebih pentingkan minuman isotonik daripada menutup aurat... minum isotonik kan membawa kesejahteraan ummah... badan sihat, tubuh lagi seksi, lagi tak terjaga aurat tu............. :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

bviolet84
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19281
Posting: 50
Dari: putrajaya

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 16:58


Sebab kerajaan pusat tidak mahu menganjurkan kempen menutup aurat sebaliknya kempen dedah aurat
:: yep,setuju juga dengan kenyataan tu plus budak-budak ni cetek ilmu agama.belajar agama tak abes agaknya. tu yang main pakai ikut orang pakai tu...tak malu pun ye juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For bviolet84Profil   Hantar PM kepada bviolet84   Quote dan BalasQuote

mawaddahkarimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.09.2005
Ahli No: 18704
Posting: 60
Dari: bumi merdeka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 13-10-05 09:37


Fikirlah sendiri Allah dah bagi keistimewaan dah kat manusia takkan tak boleh nak fikir agaknya..... :roll: :lol: :-)


-----------------
LAUTAN MAHABBAH PENGIKAT UKHWAH
KASIH BERSEMI MESRA ABADI
BEGITU INDAH UKWAHFILLAH
MENDAMBA KASIH CINTA ILLAHI
[ Telah diedit oleh: mawaddahkarimah pada 13-10-05 09:38 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mawaddahkarimahProfil   Hantar PM kepada mawaddahkarimah   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-10-05 15:45


Pada 10-10-05 16:58 , bviolet84 posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab kerajaan pusat tidak mahu menganjurkan kempen menutup aurat sebaliknya kempen dedah aurat
:: yep,setuju juga dengan kenyataan tu plus budak-budak ni cetek ilmu agama.belajar agama tak abes agaknya. tu yang main pakai ikut orang pakai tu...tak malu pun ye juga.


nak tau napa pusat taknak tutup aurat..
pusat pun nak glemer juga...
itu pasal kena tayang....
jika tak orang tak tau siapa tu pusat...

p/s...pusat yang berpusatkan maksiat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 16-10-05 17:32


hmmm....ana pun cukup menyampah tengok perempuan yang pakai ketat2 ni...tambah2 lagi bulan2 puasa ni...buat kurang pahala puasa ana saja...dah bulan tak puasa pakai begitu, bulan puasa ni tolong la ubah sikit cara pemakaian tu...kasihan kat kami ni...penat2 saja puasa...tapi pahala kurang kat situ...tak nak tengok, dah hari2 duk depan mata...oit...ingat lawa sangat ke pakai macam tu...dan tambah nak tergelak lagi, body shape macam kerbau ada hati nampak nak pakai macam tu...ingat boleh nampak kurus ke kalau pakai begitu??!!! pakai begitu, nak jalan pun terkemut-kemut kan?? rasa selesa ke pakai begitu ha?? hmm...tak selesa sekalipun takperkan?? asalkan orang nampak kita ni lawa.. tak begitu ke??!! hmm...tak tau la anda...lagi satu, dah la pakai ketat2, lepas itu pakai tudung...nanti orang cakap, gaya tudung dah ok, tapi gaya seluar, baju MasyaAllah...dah kalau nak pakai ketat2 macam tu, tak payah nak pakai tudung tu dik oii!! bukan nak suruh anda jangan pakai tudung, tapi perumpamaannya, anda pakai tudung ni just sebagai fesyen saja...ana lebih menyampah yang pakai ketat2 tapi pakai tudung berbanding yang pakai ketat2 tak pakai tudung...yang tak pakai tudung ni, mereka macam dah tau pakai ketat2 tetap tak tak tutup aurat...so, alang2 tak tutup, baik tak payah tutup terus!! tapi yang pakai tudung ni macam mereka ingat mereka dah tutup aurat walaupun pakai ketat2...ok la...malas nak kutuk lebih2 bulan puasa ni....sesiapa yang nak marah dengan komen ana ni dipersilakan la...ana terimer saja...tapi, rasanya yang marah tu mesti dia yang terkena...tak begitu ke?? ok la...sayonara....

Bookmark and Share

  


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 20:32


tapi bulan puasa ni, saya tengok banyak perubahan...

- yang free hair dan pakai ketat2, mula pakai tudung tiap2 hari. (tapi pakai time bulan puasa saja..nak kurangkan dosa agaknya)
- yang tiap2 hari pakai jeans dengan long-sleeve shirt, sekarang pakai baju kurung tiap2 hari ke kuliah..
- yang takat pakai tudung tiga segi (melepasi bahu), sekarang pakai tudung labuh yang bulat tiap2 hari..

berubah sikit demi sikit.. hm tapi tak tau la lepas bulan puasa sambung balik style lama.. huhu..


p/s: saya, maintain...
[ Telah diedit oleh: syahidatul pada 16-10-05 20:33 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 08:15


Pada 16-10-05 17:32 , aduka_irwana posting:

!!! QUOTE !!!

hmmm....ana pun cukup menyampah tengok perempuan yang pakai ketat2 ni...tambah2 lagi bulan2 puasa ni...buat kurang pahala puasa ana saja...dah bulan tak puasa pakai begitu, bulan puasa ni tolong la ubah sikit cara pemakaian tu...kasihan kat kami ni...penat2 saja puasa...tapi pahala kurang kat situ...tak nak tengok, dah hari2 duk depan mata...oit...ingat lawa sangat ke pakai macam tu...dan tambah nak tergelak lagi, body shape macam kerbau ada hati nampak nak pakai macam tu...ingat boleh nampak kurus ke kalau pakai begitu??!!! pakai begitu, nak jalan pun terkemut-kemut kan?? rasa selesa ke pakai begitu ha?? hmm...tak selesa sekalipun takperkan?? asalkan orang nampak kita ni lawa.. tak begitu ke??!! hmm...tak tau la anda...lagi satu, dah la pakai ketat2, lepas itu pakai tudung...nanti orang cakap, gaya tudung dah ok, tapi gaya seluar, baju MasyaAllah...dah kalau nak pakai ketat2 macam tu, tak payah nak pakai tudung tu dik oii!! bukan nak suruh anda jangan pakai tudung, tapi perumpamaannya, anda pakai tudung ni just sebagai fesyen saja...ana lebih menyampah yang pakai ketat2 tapi pakai tudung berbanding yang pakai ketat2 tak pakai tudung...yang tak pakai tudung ni, mereka macam dah tau pakai ketat2 tetap tak tak tutup aurat...so, alang2 tak tutup, baik tak payah tutup terus!! tapi yang pakai tudung ni macam mereka ingat mereka dah tutup aurat walaupun pakai ketat2...ok la...malas nak kutuk lebih2 bulan puasa ni....sesiapa yang nak marah dengan komen ana ni dipersilakan la...ana terimer saja...tapi, rasanya yang marah tu mesti dia yang terkena...tak begitu ke?? ok la...sayonara....


:lol: :lol: :lol: Lebih baik ambik kain tudung tu buat balut punggung dia.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-10-05 08:50


Pada 14-10-05 15:45 , Firdaus_Azimi posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 10-10-05 16:58 , bviolet84 posting:

!!! QUOTE !!!

Sebab kerajaan pusat tidak mahu menganjurkan kempen menutup aurat sebaliknya kempen dedah aurat
:: yep,setuju juga dengan kenyataan tu plus budak-budak ni cetek ilmu agama.belajar agama tak abes agaknya. tu yang main pakai ikut orang pakai tu...tak malu pun ye juga.


nak tau napa pusat taknak tutup aurat..
pusat pun nak glemer juga...
itu pasal kena tayang....
jika tak orang tak tau siapa tu pusat...

p/s...pusat yang berpusatkan maksiat..


pusat oh pusat.

ps: kasihan pusat. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 19-10-05 00:40


eh... ni pusat mana?...macam kedua2 pusat saja... :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

ibnuhajar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18777
Posting: 47
Dari: senai

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 01:06


saya niage kat bazar bandar baru sentul..lagi pelik pakai...pakai suar sampai nak terlondeh pula tu..melayu...bolan puasa lagi..bagaimana??saya lelaki malu sangat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnuhajarProfil   Hantar PM kepada ibnuhajar   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-10-05 02:16


Assalamualaikum......
mmmmmm....isu menutup auray rupanya...
Hukum tetap hukum....
Menutup aurat hukumnya wajib...bagi wanita semuanya wajib ditutp melainkan 2 tangan dan muka sahaja.....
Lelaki pun ada auratnya juga...
Tentang pusat....kalau dah wajib tutup tak perlu dipersoalkan lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 19-10-05 08:37


'Cemuih' tengok manusia pakai macam tu!!!!
:hammer::hammer::hammer::hammer::hammer::hammer:


-----------------
Andai hidup punca perpisahan, biarlah mati menyambungnya semula. Namun seandainya mati punca perpisahan, biarlah hidup ini membawa erti yang nyata...


Bookmark and Share

  


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

Iman_Solehah
Warga Rasmi
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16565
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 11:37


adik saya cakap orang yang macam ni tak cakap kain..............
tu sebab pakai suar nya sendat hehehe...........................

Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_SolehahProfil   Hantar PM kepada Iman_Solehah   Quote dan BalasQuote

hashimzul
Warga Rasmi
Menyertai: 18.07.2005
Ahli No: 17352
Posting: 5

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 13:49


assalamualaikum...pada saya, jgnlah dizahirkan kemarahan kepada perbuatan tersebut tetapi perlu dicari penyelesaian bagi masalah ini kan....lebih baik kalau mencari jalan penyelesaian daripada asyik sibuk berbicara tentang hal ini kan... buang masa saja kalau bincang isu macam ini tapi tak menyelesaikannya kan..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hashimzulProfil   Hantar PM kepada hashimzul   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 14:31


Pada 19-10-05 13:49 , hashimzul posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...pada saya, jgnlah dizahirkan kemarahan kepada perbuatan tersebut tetapi perlu dicari penyelesaian bagi masalah ini kan....lebih baik kalau mencari jalan penyelesaian daripada asyik sibuk berbicara tentang hal ini kan... buang masa saja kalau bincang isu macam ini tapi tak menyelesaikannya kan..


mungkin saudara boleh bagi satu cadangan untuk jalan penyelesaian.Contohnya bagi kain kat mereka suruh tutup.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 14:46


hidupkan yang sunnah, batil akan hapus

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 14:54


Pada 19-10-05 14:46 , ridwan_daie posting:

!!! QUOTE !!!

hidupkan yang sunnah, batil akan hapus

Mungkin saudara ridwan boleh pergi cuba cakap kat girlz yang pakai seluar ketat tu agaknya.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 19-10-05 14:55 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 15:04


Pada 19-10-05 14:31 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 19-10-05 13:49 , hashimzul posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...pada saya, jgnlah dizahirkan kemarahan kepada perbuatan tersebut tetapi perlu dicari penyelesaian bagi masalah ini kan....lebih baik kalau mencari jalan penyelesaian daripada asyik sibuk berbicara tentang hal ini kan... buang masa saja kalau bincang isu macam ini tapi tak menyelesaikannya kan..


mungkin saudara boleh bagi satu cadangan untuk jalan penyelesaian.Contohnya bagi kain kat mereka suruh tutup.


tak boleh cara ni.....nanti mereka lagi menjauh..asalnya masalah dari dalam hatinya. dan terus ke akalnya, lalu membentuk pemikirannya....dan tecerna melalui pakaiannya.....jadi kalau nak selesaikan masalah ni kena cari punca masalah....dimana ..didalam hati manusia....adab kalau nak menegur perlu hikmah ....tindakan confront perlu juga jika terpaksa serta berkuasa untuk melakukannya...seperti bapak kepada anak...atau pun orang yang berkuasa seperti polis dan lain-lain...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 31-10-05 14:16


assalamualaikum
ana malu sesangat tengok perempuan pakai ketat + sendat..entah di manalah cantiknya pada mereka..kalau nak pakai jugak,pakailah di dalam rumah sahaja..jangan zahirkan di luar hingga orang tengok..untuk menegur mereka, bukannya mudah..lebih2 lagi di zaman fashionable ni..salah satu jawapan yang mereka akan berikan adalah mengikut fashion terkini..tak nak dikatakan old fashion.. :-) bagi ana..biarlah ana dikatakan tak fashionable..tak mengikuti perkembangan fesyen2 terkini..old fashion ke apa ke..asal terjaga jati diri ana..maruah ana..nama keluarga ana..agama ana..apa saja yang dilakukan kena difikirkan beberapa perkara.. nama keluarga,agama,dan diri sendiri.kalau pun tak kisahkan nama sendiri sekurang2nya jaga nama baik mak ayah..nama baik keluarga..perlukan cara yang lemah lembut,berhikmah untuk menegur mereka..insyaAllah terbukak hati mereka untuk tidak memakai seperti itu lagi..

ana: tak reti nak berfesyen..biarlah tak fashionable andai fesyen itu boleh menggoyang nama family ana..agama ana..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 14:20


Pada 31-10-05 14:16 , sufti_ilham posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum
ana malu sesangat tengok perempuan pakai ketat + sendat..entah di manalah cantiknya pada mereka..kalau nak pakai jugak,pakailah di dalam rumah sahaja..jangan zahirkan di luar hingga orang tengok..untuk menegur mereka, bukannya mudah..lebih2 lagi di zaman fashionable ni..salah satu jawapan yang mereka akan berikan adalah mengikut fashion terkini..tak nak dikatakan old fashion.. :-) bagi ana..biarlah ana dikatakan tak fashionable..tak mengikuti perkembangan fesyen2 terkini..old fashion ke apa ke..asal terjaga jati diri ana..maruah ana..nama keluarga ana..agama ana..apa saja yang dilakukan kena difikirkan beberapa perkara.. nama keluarga,agama,dan diri sendiri.kalau pun tak kisahkan nama sendiri sekurang2nya jaga nama baik mak ayah..nama baik keluarga..perlukan cara yang lemah lembut,berhikmah untuk menegur mereka..insyaAllah terbukak hati mereka untuk tidak memakai seperti itu lagi..

ana: tak reti nak berfesyen..biarlah tak fashionable andai fesyen itu boleh menggoyang nama family ana..agama ana..


Contoh baik yang wajar diikuti, kalau pakai fesyen dah jadi macam clown buat apa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-10-05 14:22


Wa'alaikumussalam wrt wbt
Assalamu'alaikum wrt wbt

Alhamdulillah sememangnya bab pakaian ni berbeza persepsi antara wanita dan lelaki. Bagi perempuan pakaian adalah identiti mereka dan mereka rasa apa yang mereka pakai tu biarlah mereka puas hati. Mereka tak sedar bahawa apa yang wanita pakai itu akan dipandang lain pula oleh kaum lelaki. Sebab itu bila tiba Ramadhan wanita diminta tutup aurat kerana kaum lelaki ni melihat dari satu sudut saja - yang merangsang naluri mereka saja bila melihat pakaian yang menjolok mata. Bagi wanita pakaian itu memuaskan hati mereka tanpa disedari menjadi penyebab kepada kes maksiat contohnya rogol dan sebagainya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wrt wbt
ummimq
ps - penyelesaiainya ialah setiap lelaki ingatkan ibu, kakak dan adik perempuan agar berpakaian sopan dan menutup aurat bila berhadapan dengan bukan mahram.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

MiraUmairah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 837
Posting: 33
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-10-05 15:19


assalamualaikum wbrth...

MiraUmairah rasa ada banyak alasan yang menyebabkan perkara sebegini terjadi.
1) Nak tarik perhatian lelaki
perempuan adakalanya takut sangat diri tak laku. lelebih lagi secret admire ada kat office atau pergi kuliah dia memang confirm ada mata yang akan memerhati..maka dia pun pakaila baju adik...cardigan pendek..jeans lowered levi's original lagi lepas itu pakai pula selendang ala bienda. baju kurung pun pakai tapi hari jumaat aje..hormat katanya.

2) Dapat bf gatal
kekadang ada girl yang pakai begitu sebab bf suruh..nak suruh gf nampak up to date katanya lepas itu boleh pergi date sekali. girl pun kalau bf dah suruh apelagi..kerana sayang rela ku bukakan....

3) Hasrat terpendam
Fenomena budak sekolah agama yang pergi sekolah tudungnya labuh tak ingat..habis waktu sekolah tudung entah kemana bajunya dah berganti pula. saya memang geram kat budak sekolah agama macam ini. patutnya awak tu jadi ikutan jadi tauladan..bukan menyesatkan.bila budak sek.men.keb tengok budak smka pakai begitu dey all surely hilang hormat..cakap tak serupa bikin. kekadang nama aje pandai ngaji tapinya blurr macam apa. dolu-dolu time persekolahan pun saya tengok benda ini happen..alahai kekadang saya kawan dengan dey all lepas itu tegur indirect way la..kasihan sangat.malu dengan orang islam kita.

4) Terpengaruh dengan ikon
maaf sangat saya sebutkan satu contoh disini..artis perempua yang pakai tudung macam ekor kuda tu ala..yang pakai turtle neck tutup leher tu..ramai dah ikut trend ini. dia memang cantik..saya jumpa in person memang gebu..tapi pembawaan dia salah. hehari saya tengok budak ipta dan ipts kat satu ibunegeri yang terkenal ini pakai begitu. tak cantik la..sungguh..tak sweet...mahasiswi yang bakal mencorakkan bangsa..tapi dah spoil pulak...kalau jadi cikgu pasnie bagaimana pulak tu..anak murid semua ikut..katanya cikgu lawa..

SAYA rasa macam TAK PATUT NAK SALAHKAN ORANG LAIN TAPI KENA TENGOK BALIK DIRI KITA. contohnya JANGAN SALAHKAN MAK AYAH CIKGU USTAZ DAN USTAZAH ATAUPUN JANGAN SALAHKAN KAWAN BF ATAU SESIAPAPUN...


Buat semua pembaca pelayar portal...kita punya akal..anugerah terhebat kurniaan Allah.kalau mak ayah kita tak ajar kita belajar..kalau mak ayah sibuk kerja sekalipun dia tetap bagi pocket money..dari beli playstation..dari beli beg guess apa salahnya beli buku agama..beli kaset agama..beli cd agama. pergi klcc tu singgahla kat kinokuniya..buku agama dia bolehla..pergi la jalan TAR banyak pustaka..
Kenapa nak ikut kawan..nak dengar kata bf..dia untung kita rugi..dia pegang sana sini body kita jugak yang out of shape..dia steady.kawan yang baik akan menegur akan pamerkan akhlak terindah..akan ajak kita sekali..bukan ikut perangai tak sesonoh jadi santapan rohani.
kita cuba tanya diri kita sendiri..nak ikut atau tak..nak follow jalan syariat atau lembah maksiat...
tak diragui semua mainkan peranan kan...tapi tindakan tu seharusnya datang dari akal dan minda kita sendiri....

Bookmark and Share

  


  Member Information For MiraUmairahProfil   Hantar PM kepada MiraUmairah   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 01-11-05 06:42


Assalamualaikum..
ana pernah tegur seorang rakan ana yang tak pakai tudung dan pakaian ketat ni... dengan selamba saja mereka kata belum tiba masanya nak pakai tudung... pelik... sedangkan aurat itu wajib kita tutup... nak tunggu bila lagi nak tutup??? pelik kan??? tapi inilah realiti manusia zaman sekarang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

naqiyyah_al-sarirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19666
Posting: 130
Dari: subang jaya

Selangor  


posticon Posting pada: 04-11-05 16:42


Kalau nak ikut perkembangan masa tu apa salahnya..tapi ikutlah yang baik...jangan ikut yang bercanggah dengan agama...Allah berikan akal untuk kita berfikir yang mana baik dan yang mana buruk...fikirkanlah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For naqiyyah_al-sarirahProfil   Hantar PM kepada naqiyyah_al-sarirah   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 05-11-05 09:32


manusia ni pelbagai.. banyak latar belakang banyak ragam..

bukan setakat terikut2 dengan budaya yang dibawa oleh kawan2.. malah ada yang mak ayah sendiri tunjuk contoh tak elok.. pakai ketat2 keluar rumah..sama sahaja!

Bookmark and Share

  


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

trouver_99
WARGA SETIA
Menyertai: 01.02.2004
Ahli No: 6933
Posting: 1603
Dari: Penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 05-11-05 14:50


apa kata kalau kita berlapang dada dan hilangkan syak wasangka dengan menegur mereka yang melakukan kesalahan daripada mengata kepada orang..jangan terlalu ghairah menghukum dan menghina seseorang hanya kerana kita tidak kenal latar dan peribadinya.cubalah untuk bersahabat dengan semua orang..daripada sesedap rasa kita mengutuk adalah lebih baik kita menambahkan kawan dan tegur secara berpsikologi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For trouver_99Profil   Hantar PM kepada trouver_99   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-11-05 19:57


ini lah moden...moden yang tak moden scara kasarnyer

Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Seluar Ketat + Sendat

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.244738 saat. Lajunya....