Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 27-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Usah merungut bila gelap; pasang lampu teranglah ia
-- Peribahasa Jawa

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: atbar1981
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43128

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 33
Ahli: 0
Jumlah: 33




  Yang Masuk Ke Sini
atbar1981: 3 hari yang lalu
muslimin23: 5 hari yang lalu
z_tornado: 5 hari yang lalu
sarashanee: 12 hari yang lalu
CikIzzah1992: 14 hari yang lalu
Qiamulail: 30 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Syarat UTAMA calon MENCARI CINTA musim depan...


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Syarat UTAMA calon MENCARI CINTA musim depan...

Please Mendaftar To Post


Oleh Syarat UTAMA calon MENCARI CINTA musim depan...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 15:40


assalam...

musim ni mencari cinta kita dah ikuti dan pelbagai respon kita dengar...yang positif hinggalah negatif...baik...buruk...best...boring...semua bersatu dlmnya..

tapi bagi yang open minded dan libral sikit :lol: ana fikir mereka akan kata tak kisah lah program tu nak ada... tapi Kalau yang kurang sikit libralnya dan kurang sikit open mindednya akan menambah...tapi mestin ada syaratnya...agar selari dengan syariat...

so...what your openion?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 15:45


Kalau anda bersetuju...pastinya syarat2 ni akan anda setuju juga...:)

calon lelaki...selain smart dan handsome...kenela ada ciri2 agama dan kepimpinan bagi memimpin bakal wifenya...salah satu nak uji mereka...pastikan mereka boleh imami solat...conduct majlis tahlil...dan so on lah..selain berakhlak mulis make sure dia ni berpelajran lah....

Kalau yang perempuan...semestinya menutup aurat...jaga maruah sikit...Kalau nak keluar dating dengan calon2 tu kena berteman muhrimnya...al least pun adik nya..tak lah mcama yang lepas tu...sipa pegang tangan...

tu sekadar syrat tambahan sikit saja...nak tambah? komen? silakan...maybe kita boleh hantar idea ni kat tv3...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 15:52


nak tambah juga... :-)

yang lelaki tu, kena test pengetahuan dia tentang Agama... setakat mana yang dia tahu... kalau jahil, reject saja awal2...

yang perempuan tu, pilihlah dari kalangan yang bertudung labuh... tak banyak sederhana labuh pun okla... juga mesti yang pakai stokin... pakaian mesti longgar dan tak ketat... baru ada ciri2 calon isteri yang solehah.

kedua2 sekali pun kena test... kalau dua2 tak pas, tutup program tu, habis cerita...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 17:04


saya saja-saja perli, tak maksudkan apa-apa... tak pernah tengok pun rancangan ni...

apa-apa pun lebih elok kalau dibuat macam tu, tapi paling elok kalau tak dibuat terus rancangan tu, kan...?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

ina_irdyna85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18932
Posting: 268
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 17:14


no komen

Bookmark and Share

    


  Member Information For ina_irdyna85Profil   Hantar PM kepada ina_irdyna85   Pergi ke ina_irdyna85's Website   Quote dan BalasQuote

bulan_bintang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 396
Posting: 144
Dari: cyberjaya-the intelligent city

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 19:06


nak tambah juga...

yang lelaki tu, kena test pengetahuan dia tentang Agama... setakat mana yang dia tahu... kalau jahil, reject saja awal2...

yang perempuan tu, pilihlah dari kalangan yang bertudung labuh... tak banyak sederhana labuh pun okla... juga mesti yang pakai stokin... pakaian mesti longgar dan tak ketat... baru ada ciri2 calon isteri yang solehah.

kedua2 sekali pun kena test... kalau dua2 tak pas, tutup program tu, habis cerita...

hehe,betul lah tu..setuju sangat~

Bookmark and Share

    


  Member Information For bulan_bintangProfil   Hantar PM kepada bulan_bintang   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 03-10-05 22:06


program macam ni pun nak diterbitkan..
buang masa sajalah..


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 03-10-05 23:31


program apa tu?carik jodoh kat tv?wah canggih betul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 03-10-05 23:40


lepas fitness test

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 09:01


program apa ini sih? gue tak pernah liat lagi sih....keliatannya ceperti sia-sia masa gue saja...
[ Telah diedit oleh: ridwan_daie pada 04-10-05 09:04 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 09:11


Pada 03-10-05 23:31 , Farishah posting:

!!! QUOTE !!!

program apa tu?carik jodoh kat tv?wah canggih betul....


zaman sekarang...memanglah canggih...
mana same dengan zaman mak ayah kita.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 17:46


ada lagi musim depan?

ps: kan dah kena tembak dalam dewan parlimen.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-10-05 20:09


:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 14:28


saja saja bagi proposal....agak2 Kalau pihak penerbit tu nak buat sangat program tu kononnya atas dasar ketimuran dan ciri2 keislaman....makesure guide ni sepatutnya diikuti...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Aneeqah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11976
Posting: 151
Dari: shah alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 23:11


ana suka yang ada menerapkn budaya serta gaya hidup islam...baru molek..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AneeqahProfil   Hantar PM kepada Aneeqah   Pergi ke Aneeqah's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 06-10-05 07:14


huhu..tak payah lah buat lagi musim depan..kasi malu saja....macam dah tak dak idea yang lagi bernas...nampak sangat kejahilannya..buek malu yo.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

fuzz_lee03
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5916
Posting: 24
Dari: Selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 09:00


cari awek yang molek2..dok betudung itu...ada sifat lemah lembut..dan diterapkan ciri2 islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For fuzz_lee03Profil   Hantar PM kepada fuzz_lee03   Quote dan BalasQuote

ImanFansuri
Warga Rasmi
Menyertai: 04.08.2005
Ahli No: 17827
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 06-10-05 10:00


rasanya program macam tu tak patut diterbitkan.buang masa dan duit.tapi kalau formatnya diubah menepati syariat dalam islam, mungkin boleh diteruskan.dengan harapan menjadi contah bagi pasangan2 kat luar sana.sekarang ni rancangan realiti tv lebih mudah menarik perhatian masyarakat berbanding ceramah @forum. mungkin dengan adanya rancangan MENCARI CINTA 'ISLAMIC VERSION', penerapan gaya hidup islam akan lebih difahami dan dihayati oleh masyarakat.apa pun kajian dan penelitian yang lebih m'dalam perlu dilakukan agar selari dengan hukum Islam. Wallahua'lam


-----------------
Kenapa TaKuT UnTuK berjalan SeDaNgKaN KiTa PunYa 2 KaKi yang bOLeH berjalan &
berLaRi, Kenapa TaKuT untuk berjUaNg SeDaNgKaN KiTa PuNyAi TuHaN&#


Bookmark and Share

    


  Member Information For ImanFansuriProfil   Hantar PM kepada ImanFansuri   Quote dan BalasQuote

ainabalqis
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14346
Posting: 5
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-05 10:21


emm...pasal cerita tu ekkk...
saya stju dengan pdpt imanfansuri tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainabalqisProfil   Hantar PM kepada ainabalqis   Quote dan BalasQuote

emma83
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.06.2004
Ahli No: 9733
Posting: 36
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 10:57


:) sebaiknya tak perlu ada rancangan macam ni...
kalau di buat rancangan tentang tips2 mencari cinta mengikut landasan islam dan batasannya...mungkin boleh agaknya..
itu pendapat saya saja.. :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For emma83Profil   Hantar PM kepada emma83   Quote dan BalasQuote

ucu_nuriman
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.01.2004
Ahli No: 6663
Posting: 59
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-05 13:25


8-)
mencari cinta????? ucu memang tak setuju rancangan ini di tayangkan. apatah lagi dicedok langsung dari barat. malulah orang melayu+islam mencari calon isteri macam ini. walaupun di islamkan tapi banyak kesan negatifnya. antaranya wanita dah hilang santun dan malu sebab nak cari suami, lelaki hilang kuasa seolah-olah lemah dengan kehadiran seorang wanita. daripada orang lelaki buang masa nak menyertai rancangan macam ini baik lah di buat rancangan lain yang menanam sifat jihad dalam hati lelaki untuk merebut kekasih yang abadi(Allah). lagipun dah memang tak rupa adat melayu dah rancangan macam ini. kalau dilihat dekat malaysia ni bukanlah kritikal sangat bilangan perempuan sampai ramai-ramai lelaki nak rebut satu perempuan. lebih baik lah cari calon isteri ikut garispanduan yang di beri rasulullah. sekiranya rancangan macam ni diteruskan akan beri kesan yang sangat negatif pada orang melayu islam. pikirnya tak ada lain nak mencari cinta. in fact kalau dibuat pakai tudung labuh ke, stokin ke, etc... nanti ada pula orang nak berubah berpakaian mecam itu, nak memenuhi ciri-ciri wanita muslimah semata-mata nak masuk mencari cinta...bukan kerana Allah yang esa. itu pendapat ucu tak tau pulak yang lain. kepada muslimah sekalian tak perlulah susah hati sangat pasal nak cari calon suami..sebab hidup ini definisinya luas dan jodoh tu dah Allah tetapkan untuk kita..andai tiba ketika bertemu jugaklah antum dengan kekasih hati Insyaallah... ampun maaf andai tersalah kata memang nak ucu nak bagi terasa. Waallhua'alam :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucu_nurimanProfil   Hantar PM kepada ucu_nuriman   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:26


ana rasa tahun depan baik buat rancangan "memikat bakal keluarga mertua"

ps: poyo.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

hudmj
Warga 1 Bintang
Menyertai: 01.03.2005
Ahli No: 14847
Posting: 22
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 06-10-05 13:35


jodoh,ajal & pertemuan telah ditentukan.cuma msnye kita tak tahu bila...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudmjProfil   Hantar PM kepada hudmj   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 13:51


hheh...
mencari cinta...
tuko saja lah judul itu..
mencai glamour...

p/s..jangan mencari cinta..
     kelak binasa dirasa..
     biarlah datang tanpa dipaksa..
     kerna itu sebenarnya cinta..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 14:05


aritu ana ada tengok cerita realiti ini... episod akhirnya... elly pilih daniel..
tak patut lah rancangan ni disiarkan, sekadar nak cari glamour..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

wardah_qlate
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.02.2004
Ahli No: 7473
Posting: 143
Dari: qlate

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-05 15:18


ntahle...moga siaran ni diberhentikan........

Bookmark and Share

    


  Member Information For wardah_qlateProfil   Hantar PM kepada wardah_qlate   Pergi ke wardah_qlate's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 17:08


Pada 05-10-05 14:28 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

saja saja bagi proposal....agak2 Kalau pihak penerbit tu nak buat sangat program tu kononnya atas dasar ketimuran dan ciri2 keislaman....makesure guide ni sepatutnya diikuti...


yela tu, selari dengan konsep Islam Hahahahadhari... :p

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-10-05 15:30


imanfansuri...your idea is so good....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 15:42


takkan dijumpa cinta yang dicari...melainkan cinta kepada allah saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sesejuksalju
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 08.07.2003
Ahli No: 2178
Posting: 791
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-01-06 16:37


entahlah...dengar khabar...si lelaki yang berjaya memikat hati si perempuan tak jadi pulak.....

sedang mencari cinta lain pulak....apa dah jadi???

Bookmark and Share

    


  Member Information For sesejuksaljuProfil   Hantar PM kepada sesejuksalju   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-01-06 16:42


bukan ke mencari cinta diterbitkan dalam edisi cina pula..tak terbit dalam versi melayu?

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-01-06 10:49


memang tak sesuai untuk masyarakat melayu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.466458 saat. Lajunya....