Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 27 hari yang lalu
izdham: 36 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 46 hari yang lalu


Klinik Ukhwah
Topik: nak TANYA sikit,MAKAN COKLAT banyak boleh MIGRAIN KE?


Carian Forum

Moderator: Administrator, Meow, dramian219
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Klinik Ukhwah
    »» nak TANYA sikit,MAKAN COKLAT banyak boleh MIGRAIN KE?

Please Mendaftar To Post


Oleh nak TANYA sikit,MAKAN COKLAT banyak boleh MIGRAIN KE?

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-09-05 23:53


ANA nak TANYA sikit kat sini KALOO makan TERLAMPAU banyak COKLAT boleh MIGRAIN KE?

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 20-09-05 00:53


ermm..entah ye..tapi kalau minom banyak sangat kopiii boleh kena migrain ah...
ermm..macam mana ye nak hilang kan migrain?ada tips tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

khalilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.06.2004
Ahli No: 9293
Posting: 37
Dari: kajang

morocco  


posticon Posting pada: 20-09-05 01:30


coklat? migrain?
rasa nya begantung pada pemakanan kita lah.. tapi coklat rasa nya tak.. tengok jugalah, sebab coklat banyak susu, gula.. kalau orang makan banyak makanan yang banyak gula kadang-kadang bule pening juga.. migrain ni senang saja ubatnya, tidur.....

tapi ana selalu migrain... nak tidur tu dah tak jadi apa.. telan pain killer.. susah nak study kalau todo saja..

apa-apa pun bersederhanalah dalam setiap sesuatu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalilahProfil   Hantar PM kepada khalilah   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 09:29


tak taulah. Boleh jadi gemuk adalah rasanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 20-09-05 09:32


adik saya migrain.. doktor cakap kurangkan makan coklat..,.tak tau lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

khalilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 04.06.2004
Ahli No: 9293
Posting: 37
Dari: kajang

morocco  


posticon Posting pada: 20-09-05 15:09


Pada 20-09-05 09:29 , Kakngah posting:

!!! QUOTE !!!

tak taulah. Boleh jadi gemuk adalah rasanya...


rasanya kandungan bahan dalam coklat tak ada yang membawa pada kegemukan..

lain lah kalau ambil secara berlebihan..

'' bersederhanalah dalam stp sesuatu..''


-----------------
JANGANLAH MENILAI SESEORANG MELALUI LUARANNYA....


Bookmark and Share

    


  Member Information For khalilahProfil   Hantar PM kepada khalilah   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 15:13


saya ada seorang mmber perempuan tu dia kata dia suka makan coklat time tension dan tkut juga dia sebab takut kena migrain

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-09-05 15:30


eh,xdelah rasa-rasanya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 21-09-05 02:54


mungkin agaknya..
saya pernah dapat nasihat dari doctor dulu bila kena migrain..
dia suruh kurangkan minum nescafe..
kurangkan makan chocolate..
& jangan bejemur tengah panas.. :roll:


-----------------
Every minute spent angry is sixty seconds of happiness wasted..


Bookmark and Share

    


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 21-09-05 08:25


Magrain ke????? kasihan..... ngadu lah kat monyet tueee!!! gurentee, dia datang cepat peluk awak!!! ho...ho...ho...... kasihan... sympathy... :)

ya, Allah jauhkan lah hambahmu ini daripada manusia-manusia munafik ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 11:37


Makanan yang manis boleh menyebabkan migrain

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 21-09-05 11:43


Pada 19-09-05 23:53 , kama_klate posting:

!!! QUOTE !!!

ANA nak TANYA sikit kat sini KALOO makan TERLAMPAU banyak COKLAT boleh MIGRAIN KE?


boleh...
haa...kalau tension..makan coklat adalah salah satu cara untuk meredakan tension. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 21-09-05 14:06


BANYAK DOSA TUEEE...

INSAFLA WAHAI MUNAFIK SEKALIAN........ siang ustazah malam jadik pontianak harum sundel malam...

wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 14:45


ye ke migrain..
ana pernah baca satu artikel pasal coklat
ia tak datangkan kegemukan atau migrain
malah ia membantu kita untuk gembira
meningkatkan pengeluaran endhorphin
ana tak ingat sangatlah
wAllahua'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 15:51


rasa ana boleh saja makan. tapi kalau coklat tu ada perasa tambahan mocka atau caffeine seperti coffee baik dielakkan sebab boleh meyebabkan migraine. kalau pure coklat tak ada masalah. yang penting bersederhana ok!

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

salimahbreepbreep
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.04.2005
Ahli No: 16212
Posting: 287
Dari: Banting

Selangor  


posticon Posting pada: 21-09-05 17:41


oooo.... yeke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For salimahbreepbreepProfil   Hantar PM kepada salimahbreepbreep   Pergi ke salimahbreepbreep's Website   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 06:16


Assalamualaikum

Classic Migraine

Foods associated with migraine include:

- Foods containing the amino acid tyramine (red wine, aged cheese, smoked fish, chicken livers, figs, some beans)
- Chocolates
- Nuts and peanut butter
- Fruits (avocado, banana, citrus fruit)
- Onions
- Dairy products
- Baked goods
- Meats containing nitrates (bacon, hot dogs, salami, cured meats)
- Foods containing monosodium glutamate
- Any processed, fermented, pickled, or marinated foods

wAllahu a'lam

dari : AllRefer Health
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 23-09-05 06:17 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 23-09-05 07:16


assalamualaikum warahmatullah.

di United Kingdom, menurut kajian pakar pemakanan, coklat adalah antara penyumbang utama masalah DIABETES di kalangan rakyatnya.
sekarang mereka sedang merangka bagaimana nak hasilkan coklat yang sedap tanpa menjejaskan kesihatan. masih belum jumpa jalan penyelesaian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

Nurr_Iman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.10.2003
Ahli No: 4821
Posting: 83
Dari: UiTM

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:15


Assalamua'laykum...
memang betul ada fakta yang mengatakan coklat adalah faktor penyebab kepada migrain. Tapi mungkin effect pada sesetengah orang saja. Coklat juga ada membawa kebaikan. coklat merupakan makanan untuk otak. Ia antara makanan yang dapat menghasilkan tenaga dengan cepat untuk memberikan kesegaran pada otak. Namun, biarlah coklat di ambil pada kadar yang sederhana.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurr_ImanProfil   Hantar PM kepada Nurr_Iman   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:38


:roll: :roll: rasa2 nyee tak lah :-)

coklat ni baik untuk menghilang kan stress.... :-D


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 23-09-05 23:43


makanlah pada kadar yang tak berlebih-lebihan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 24-09-05 00:46


Pada 23-09-05 10:15 , Nurr_Iman posting:

!!! QUOTE !!!

coklat merupakan makanan untuk otak. Ia antara makanan yang dapat menghasilkan tenaga dengan cepat untuk memberikan kesegaran pada otak.


yep,coklat biasanya manis so biasanya mengandungi glucose/glukosa ataupun gula kompleks yang dicernakan hingga menjadi gula ringkas,which is glucose.glucose adalah satu-satunya sumber tenaga untuk respiration sel-sel otak supaya sel2 otak dapat terus berfungsi untuk berfikir,mentafsir imej,dan sebagainya.

just nak bagi clear,just in case ada orang ingat 'coklat adalah makanan untuk otak' seolah-olah 'otak menggunakan coklat sebagai sumber tenaga'.
pelik jugak bunyinya... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-09-05 16:29


eee..ana kalau makan banyak-banyak coklat..memang panas+pening kepala,
rasa macam nak meletup saja...

Biasenye,orang kat tempat sejuk saja selalunye makan bebanyak coklat,kasi panas badan,
Kalau kat malaysia ni..errr agak-agak lah makan coklat...

p/s:Kalau nak glukosa 'untuk' otak,banyak-banyak lah makan kismis dan kurma

Bookmark and Share

    


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

Liyana_afira
Warga Rasmi
Menyertai: 07.08.2005
Ahli No: 17909
Posting: 7

blank   avatar


posticon Posting pada: 25-09-05 12:12


sye jugak migrain...sye tak boleh makan coklat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Liyana_afiraProfil   Hantar PM kepada Liyana_afira   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 25-09-05 13:03


migrain terjadi sebab apa? kurang strechting kat kepala

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 25-09-05 20:37


assalamulaikum...
saya rasa coklat bukan penyumbang migrain..
setahu saya coklat boleh menyebabkan kegemukan...dan buat kte rasa gembira!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 25-09-05 21:20


betul ka?.. :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 25-09-05 22:33


iye ke? setahu saya kalau ter'lebih' makan coklat, boleh gemuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

Noraida
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.06.2004
Ahli No: 9486
Posting: 33
Dari: pasir mas

Kelantan  


posticon Posting pada: 25-09-05 23:35


rasa saya lah,makan coklat banyak ni boleh menyebabkan gemuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NoraidaProfil   Hantar PM kepada Noraida   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.109618 saat. Lajunya....