Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 10-12-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kadangkala kita boleh menang dengan mengurangkan kekalahan kita
-- Dari Drama"Phily"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Bubnowie
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43071

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
Gorodkovie: 2 jam, 1 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 4 hari yang lalu
muslimiman: 6 hari yang lalu
SaLaFiaN: 8 hari yang lalu
Bubnowie: 11 hari yang lalu
tereturubuzu: 14 hari yang lalu
khalifah: 19 hari yang lalu
RedPetunia: 19 hari yang lalu
kaze: 22 hari yang lalu
Daeng_Jati: 25 hari yang lalu
sahabat_amin: 29 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: WAHAI ORANG2 BANTING....BERSATU KITA DISINI...


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Admin
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» WAHAI ORANG2 BANTING....BERSATU KITA DISINI...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh WAHAI ORANG2 BANTING....BERSATU KITA DISINI...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-07-06 10:24


Pada 06-06-06 20:50 , majidah posting:

!!! QUOTE !!!


Best lah orang2 Banting. Tempat anda sangat aman permai :-)


memang aman dan damai... :lol:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

fadmy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 368
Posting: 78

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-06 14:03


ada juga topik orang banting juga ye.....
tersemat di kalbu Kampungku Kampung Kanchong Darat
[ Telah diedit oleh: fadmy pada 14-08-06 14:17 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For fadmyProfil   Hantar PM kepada fadmy   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 03:40


ye..banting memang best....

angger kepingin mangan sate karo mee jowo seng enak.. yuk mampir nang batu pitu.. (sorry tatau buat 7 apa... kg medan atau kebun baru or else..just tau nama tempat tu batu 7 hehe)

translation:
(kalau nak makan sate dan mee jawa yang sedap.. singgah lah kat buat 7 jalan klang-banting tu... memang tak rugi.. )

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 16:32


nampaknye banting ni sinonim dengan orang-orang jawanyer...but..not really lah..sebab salain jawa ada juga masyarakat suku melayu lain yang berkomuniti sini..contoh..banjar di kelanang..begitu juga ada sebahagian org kampuchea sampai ada pula pasar khusus di kancong darat kononnya semua penjualnya adalah orang-orang kampuchea.kemboja..ada juga komuniti bugis lagi2 terdapat suku sakatnye yang tinggal di jugra or kelanang..bukankah kesultanan selangor pernah berada disini...thats yang lah ada saki baki komuniti mereka..wlauapapun memang masyarakat jawa seolah-olah lebih dominan disini..seperti mana mereka2 yang berda di seluruh jajahan selangor seterusnya yang ada di johor sna...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

nur_takwa88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2007
Ahli No: 28942
Posting: 91
Dari: bumi anbiya'

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-05-07 18:22


salamun alaikum.akhirnya...ada juga org yang buka topik nak kumpul sert eratkn ukhwah antara orang-orang banting.ana pun anak jati selangor.mula-mula duduk jenjarom lepas itu pindah ke SG.LANG.tadi bukan main meriah dengan pelajar-pelajar SAMUSKD.bahagia melihat kalian.:P ada tak ex atau pelajar SAMTTAR.??rindunya SAMTTAR dan Banting.tak boleh nak melawat sebab ana di perantauan sekarang ni..:(     tak kisah lah dr sekolah mana pun,slam ukhwah dan semoga sentiasa gembora dan berbahagia selalu oran2g banting..:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_takwa88Profil   Hantar PM kepada nur_takwa88   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-07 13:32


Dulu masa pergi ke Banting, pernah cakap dengan Kang. Banting ni macam Pekan Cowboy.. hehe ...sebab keutamaan bangunannya berderet saja.... Tetapi sekaang tidak tahula macam mana rupanya...Rasanya dah 2 tahun tak pergi ... Mungkin sudah banyak kemajuan ..


-----------------


::> Produk Halal Tanggungjawab Bersama
[ Telah diedit oleh: Prof_Muslim pada 28-05-07 13:32 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 26-06-07 18:09


salam..saya batu 10 kebun baru, sama dengan dyah..=)


-----------------
" lah Tahzan, in nAllaha ma'aNa "


Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 26-06-07 18:20


salam..wah,bestnya bila baca semua post kat forum ini..rasa macam balik kampung pula rasanya...=) paling best sate banting...dulu dibuka belakang market (kat area pejabat pos lama yang ada traffik light, simpang antara ke bukit jugra dan morib).. dulu time kecil-kecil bila dapat no1 time periksa,mak ayah mesti bawa satu family pergi makan sate jemput family pakcik makcik..sanggup travel jauh dr batu 10 kebun baru ke baning...=)..mee jawa dia pun sedap ( mee rebus haji wahid kat johor pun tak boleh beat mee jawa tu..)...sekarang mereka dah bukak kat batu 7,kebun baru/kampung medan...sate banting kini di batu pitu..=P


p/s: 5 tahun sekolah kat kajang, tapi still rasa sate kajang tak boleh beat sate banting...


-----------------
" lah Tahzan, in nAllaha ma'aNa "


Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 26-06-07 18:31


hik hik! best best! akeh temen wong jowo nang kena yoo! =) enyong wes 'posting' telong kali dino kiye nang kena..=) susah lho arek ketemu wong jowo nang internet kiye..

( hik! hik! best! best! banyak betul org jawa kat sini ye! =) saya dah post 3 kali hari ni kat sini =) susah l woo nak jumpa org jawa dalam internet ni..)


Kang, riko manggon nang kebun baru or kanchong darat? seng enyong kilingan, saidah karo ummu wong kebun baru..anak ee sopo yo riko kabeh? enyong wong jalan masjid batu 10...=P eneng porak bocah ukhwah wong lanang seko kenea?


(Kang, awak duduk kat kebun baru atau kanchong darat? yang saya ingat, saidah dan ummu org kebun baru.anak sapa lah kalina semua ni eh? saya duduk jalan masjid batu 10 ,ada tak ahli ukhwah org lelaki dari sini.. *best jumpa org kampung*

Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 23:22


Pada 26-06-07 18:20 , islahWahyudi posting:

!!! QUOTE !!!


paling best sate banting...dulu dibuka belakang market (kat area pejabat pos lama yang ada traffik light, simpang antara ke bukit jugra dan morib).. dulu time kecil-kecil bila dapat no1 time periksa,mak ayah mesti bawa satu family pergi makan sate jemput family pakcik makcik..sanggup travel jauh dr batu 10 kebun baru ke baning...=)..mee jawa dia pun sedap ( mee rebus haji wahid kat johor pun tak boleh beat mee jawa tu..)...sekarang mereka dah bukak kat batu 7,kebun baru/kampung medan...sate banting kini di batu pitu..=P


p/s: 5 tahun sekolah kat kajang, tapi still rasa sate kajang tak boleh beat sate banting...



ooo betul lah.. dulu masa kecil-kecil memang pergi makan sate kat area pej pos lama tu lah... tu untuk special event saja.. tempat tu punya lah ramai org..kadang-kadang kena tunggu turn meja tu kosong..

sekarang ni selalu juga lah pergi makan kat batu 7 tu.. memang sate tu lagi sedap dari sate kajang.. mee jawa dia pun sedap..


Islah dok kat jalan masjid ke?
hehe anak siapa ek?
entah-entah kita sedara ... :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 26-06-07 23:29


ooo..sate yang kat medan selera tu ek..samo lah kita...then yang kat banting juga tempat yang selalu kami cari songkok nak skol dan raya adalah di kedai songkok rahmah ali..dan Kalau nak shoping pergi megah dan gama (sekarang da banyak shopping kompleks dan hypermarket da)...dan sembahyang d surau sebelah bus stand..

tapi sekarang da banyak berubah..tak tau nak cerita bagaimana..melainkan kalian datang sendiri ke sini...hik..hik..hik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 00:22


hahaha betul-betul... pergi kedai rahmah ali...
isk isk isk.. lebih kurang saja ye.. tempat makan, tempat shopping..
satu lagi, selalu time nak raya, pergi beli bunga api kat kedai area pasar tu..kat situ ada kedai jahit baju melayu jugak..kalau tak silap nama dia kedai daud..

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-06-07 00:50


ya betul..kedai daud..tepi pasar basah..

tapi tu cerita pekan banting (bakal naik darjat ke bandar tak lama lagi)..kawasan2 sekitar nya pun tak kurang juga majunyer..banting da ada satu lagi pantai popular..pantai kelanang selain morib..dan ada homestay pula di area banting dan morib..dekat dengan klia dan putrajaya dan bandar diraja klang..pernah menjadi tempat bersemayamnye sultan..dan macam-macam lagi..sapa kata bantung tak best??? jangan angkat tangan..hik..hik..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 27-06-07 09:37


Assalamualaikum..
Kenapa banting saja...yang lain...??

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-07 10:46


"ooo betul lah.. dulu masa kecil-kecil memang pergi makan sate kat area pej pos lama tu lah... tu untuk special event saja.. tempat tu punya lah ramai org..kadang-kadang kena tunggu turn meja tu kosong.."-saidah


hehe =) em,sate banting tu nampaknya memang famous,kan? tapi alhmdulillah, sekarang lepas pndah ke batu7, tempatnya lebih convenient, selesa,( bebetul tepi jalan besar dan tak tersorok,tak ada bau2 market lagi dah..=)) andxperlu risau pasal tempat duduk...parking pun senang..tapi apapun zaman mereka bisne kat banting dulu rasanya lagi best..nostalgik sangat(sebab lalu kawasan pekan dengan bangunan lama plus nampak deretan kedai rahmah ali yang design bebetol macam kedai zaman koboi plus pejabat pos dinding papan..)..rasa macam pergi pekan zaman dulu-dulu...


p/s: harap-harap mereka xrobohkan pejabat pos lama tu..boleh buat nilai sejarah tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 29-06-07 10:52


"
Islah dok kat jalan masjid ke?
hehe anak siapa ek?
entah-entah kita sedara ... :P"-saidah

islah duduk selang 3 rumah dengan masjid buat 10,satu-satunya rumah yang ada pokok pinang sebatang, tapi lebih banyak merantau dr duduk rumah =P....

saidah ni lahir 87 ke?kalau betul,rasanya mungkin saya kenal kott..=)

ala,konfem kita sedara..bukan sedara dekat,sedara jauh..sedara seislam..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 01:46


yang tahun 1987 tu org lain agaknya... saya pun kenal dia juga.
saya pun nama saja org buat 10, tapi dendang perantau.. 12 tahun kat melaka, 2 tahun kat pj, 5 tahun kat kuantan.. pasni tak tau lah duduk kat mana pula.

saya ni nama saja org sini, tapi tak pernah pergi jugra tu.
ada apa ye kat sana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-06-07 10:33


Pada 29-06-07 10:46 , islahWahyudi posting:

!!! QUOTE !!!

"ooo betul lah.. dulu masa kecil-kecil memang pergi makan sate kat area pej pos lama tu lah... tu untuk special event saja.. tempat tu punya lah ramai org..kadang-kadang kena tunggu turn meja tu kosong.."-saidah


hehe =) em,sate banting tu nampaknya memang famous,kan? tapi alhmdulillah, sekarang lepas pndah ke batu7, tempatnya lebih convenient, selesa,( bebetul tepi jalan besar dan tak tersorok,tak ada bau2 market lagi dah..=)) andxperlu risau pasal tempat duduk...parking pun senang..tapi apapun zaman mereka bisne kat banting dulu rasanya lagi best..nostalgik sangat(sebab lalu kawasan pekan dengan bangunan lama plus nampak deretan kedai rahmah ali yang design bebetol macam kedai zaman koboi plus pejabat pos dinding papan..)..rasa macam pergi pekan zaman dulu-dulu...

p/s: harap-harap mereka xrobohkan pejabat pos lama tu..boleh buat nilai sejarah tu..


Memang betul... Kalau masih ingat lagi, depan Pejabat Pos lama, seberang jalan itu, ada satu kedai gambar, namanya Great River. Ke sana sikit adalah Lido. Ok, depan Great River itu, suatu masa dulu ada deretan kedai papan -- gerai yang rasanya sangat famous. Di situ ada menjual sate yang sedap mewarisi pembuat sate terkenal Encik Nusi. Nama Nusi ini adalah nama yang terkenal dengan kesedapan sate pada suatu masa dulu. Rasanya tidak ada sate sesedap sate yang dijual di situ, sekarang ini.

Bukan saja sate, ada sejenis lagi makanan yang sedap dan tidak sama rasanya walau di mana-mana -- mee jawa. Setiap malam, kedua-dua gerai menjual sate dan mee jawa itu penuh sesak!

Kini semuanya hanya tinggal kenangan. Batu 7? Batu 7 tu di mana?

Sesiapa yang teringin hendak makan soto sila masuk ke Kampung Sungai Lang -- di situ ada 2 kedai menjual soto yang sudah melebihi 20 tahun.

Cuma agak kecewa sikit -- rojak mamak sudah tidak ada lagi. Dulu rojak mamak, paling sedap ialah di Restoran Tawaqal. Sekarang rasanya dah hambar. Restoran Muhibbah, Bismillah yang terkenal dengan rojak sedap pun sudah tutup.

Peminat cendol masih boleh merasai cendol yang rasanya tidak berubah sejak 30 tahun dulu. Ada di jalan masuk ke Teluk Bunut sebelah kedai Kok Wah, hadapan KFC.

Banting bukan lagi Pekan sebaliknya ia adalah Bandar. Baru-baru ini ziarah ke Banting sudah bingung dan keliru. Begitu pesat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 00:23


kang, kalau tak silap, kedai sate tu kat jalan klang-banting. kat batu 7 sijangkang sempadan.. dekat entrance ke taman sijangkang jaya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

Prof_Muslim

Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2348
Posting: 3179
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-07 10:17


Tahniah Bandar Banting.....

Mahu saja ke sana kiranya diizinkan Allaah s.w.t. Amin....

p/s: depa Kalau cakap JAWA ...pening dan ternganga kita ni....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Prof_MuslimProfil   Hantar PM kepada Prof_Muslim   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 02-07-07 03:27


"Memang betul... Kalau masih ingat lagi, depan Pejabat Pos lama, seberang jalan itu, ada satu kedai gambar, namanya Great River. Ke sana sikit adalah Lido. Ok, depan Great River itu, suatu masa dulu ada deretan kedai papan -- gerai yang rasanya sangat famous. Di situ ada menjual sate yang sedap mewarisi pembuat sate terkenal Encik Nusi. Nama Nusi ini adalah nama yang terkenal dengan kesedapan sate pada suatu masa dulu. Rasanya tidak ada sate sesedap sate yang dijual di situ, sekarang ini."-kAng.

Sate wak Nusi ke sate encik Nusi? =P zaman saya xsempat lah merasa sate wak nusi tu,kang.Tahun bila agaknya ye?

Kalau dengar cerita pakcik2 veteran (gossip2 time rewang2 kenduri), mereka kata sate kat klang pun 'top' jugak dalam tahun 70-80 an,kat area emporium makan (landmark:terletak depan the store centrepoint sekarang..)tapi sekarang dah tak ada dah...

em,kang, betul ke dalam tahun 70an dulu ada pasar terapung kat klang?pasar yang dibuat atas jambatan merentang sunagi klang..macam pernah terbaca,tapi tak pasti lah pulak...wallahua'lam..

p/s: eh, kita ni dah macam buat dokumentari sejarah tempatan plus jalan-jalan cari makan pula..=P

Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 02-07-07 03:38


"kang, kalau tak silap, kedai sate tu kat jalan klang-banting. kat batu 7 sijangkang sempadan.. dekat entrance ke taman sijangkang jaya."-saidah

yup, betul tu. Kalau kang atau sesiapa yang nak singgah dari arah banting,pergi ke arah jalan utama banting-klang, lepas nampak pusat pameran toyota kat belah kanan(area batu 7 & batu 8 kampung medan) kena u-turn.

tapi disebabkan kesibukan jalan,xdibenarkan u-turn, jadi kena masuk simpang kiri dulu, pusing balik, dan terus keluar ke sebelah kanan.

terus sikit,sebelah kiri akan nampak entrance ke taman sijangkang jaya,bebetul kat entrance tu,sebelah kirinya kedai makan biasa,dan sebelah kanan tu lah kedainye.

kalau tak silap saya,nama kedai tu, kedai makan 'barakah'. dibuka seawal jam 6.00 petang hingga sebelas malam, kadang-kadang extend sampai 12.30 pagi.bercuti pada hari khamis malam jumaat.selamat mencube! =P

Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

islahWahyudi
Warga Rasmi
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23058
Posting: 16
Dari: utm

Selangor  


posticon Posting pada: 02-07-07 03:41


"Tahniah Bandar Banting.....

Mahu saja ke sana kiranya diizinkan Allaah s.w.t. Amin....

p/s: depa Kalau cakap JAWA ...pening dan ternganga kita ni...." -prof muslim.


Jemput lah datang prof,setakat terengganu ke banting ni, taklah jauh sangat..kan? =) prof.muslim duduk mana sekarang ye?memang asal dan menetap terengganu ke? InsyaAllah sate banting tu tak lari ke mana..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For islahWahyudiProfil   Hantar PM kepada islahWahyudi   Quote dan BalasQuote

sinchana
Warga Rasmi
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16432
Posting: 14
Dari: Putrajaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 13:16


salam...saya pun org banting juga..dok kat kg sawah..tapi tak dela sawah kat situ..dolu2 maybe adalah..hehehe..ramai juga budak-budak banting yang joint group ni..selamat berkenalan untuk semua...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sinchanaProfil   Hantar PM kepada sinchana   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-09-07 14:05


ramai juga orang banting ye....saya pun orang banting juga...

menetap di kg Sri Cheeding. tapi kerja di bandar Klang....
berulang dari rumah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-09-07 07:58


banting semua dah ada terbaru restoran mc d(macam mana nak eja)nak dibuka dah...betul-betul majula banting sekarang ni.terperanjat bila turun banting sabtu lepas...

Bookmark and Share

  


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 23:32


Pada 18-09-07 07:58 , Haslan posting:

!!! QUOTE !!!

banting semua dah ada terbaru restoran mc d(macam mana nak eja)nak dibuka dah...betul-betul majula banting sekarang ni.terperanjat bila turun banting sabtu lepas...



yup..mcD sekarang da buka da..patu ada pusat bowling lagi kat belakang the store..

lepas itu banting ada jambatan baru...lepas itu juga banting ada pantai kelanag...dan kist lagi benting akan termasuk dalam kawasan lembah kelang 2... :-)


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-12-07 23:52


Sebulan lepas saya balik ke Banting lagi untuk mempromosikan buku baru saya RAHSIA AJAIB UNTUK BERJAYA. Saya masuk ke Sungai Lang. Setting dalam buku tersebut adalah di Sungai Lang dan Morib.

Memang sangat jauh berubah. Siapa kata Banting pekan kecil apabila sudah ada McD Drive-in dan bowling arcade.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-04-08 19:48



Senja indah di Bandaraya Banting. Diambil dari depan gerai cendol setentang dengan Butik Anakku / KFC. Ini Banting sebelah depan, atau Banting original.

Kabare wong Banting! Senyap pulak dah! Ummu anaknya dah besar sekarang ye... 3 tahun lebih!

Kabare wong Sungai Kelambu.

Kabare wong Sungai Lang?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 08:34


teman ada saudara kat Sungai Besor, Sekinchan. siapa kenai Massuti. Dawwam yang pandai berubat tradisional tu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 14:30


Sekinchan dengan Banting jauh. Banting di Kuala Langat. Sekincan tak tahu jajahan mana. Kuala Selangor?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-04-08 16:57


saya bukan orang banting... bulan 3 hari tu pertama kali sampai kat bnting sebab pergi intebiu..
tenang aman damai begitu.. sronot..

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 22-04-08 08:00


Pada 21-04-08 14:30 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Sekinchan dengan Banting jauh. Banting di Kuala Langat. Sekincan tak tahu jajahan mana. Kuala Selangor?



ops, maap lah tak tau lah pula.. silap-silap;. Sekinchan kat Kuale Selangor rasanya...


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Cik_Liyana
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.03.2008
Ahli No: 32802
Posting: 239
Dari: Johor Bahru

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-04-08 12:38


salam..saja nak interprame~ (^_^)^_^)
akak housemate dulu org banting..
sekarang ni pun adik saya belajar di Kolej Mara Banting..
setahun sekali pergi juga lah ke banting (^_^)^_^)
mi jawa tu rasanya bagaimana?
boleh lah try bila pergi ambil adik nanti (^_^)^_^)


-----------------
.:: http://cemerlangtani.blogspot.com ::.
.:: Menternak/ Membekalkan kambing untuk ibadah Qurban, Aqiqah & Sembelihan


Bookmark and Share

  


  Member Information For Cik_LiyanaProfil   Hantar PM kepada Cik_Liyana   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 16:45


banting dalam kenangan... :kelip:

minggu lepas adalah hari2 terakhir di banting..
myudahkan saki baki praktikum d sana..
sebagi guru di MES (sek main keb methodist) :welcome:


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 17:06


ramai nya org banting..

insya allah shah pun tak lama lagi jadi org banting.. hehehe..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 20:13


Surau bumbung biru itulah yang menjadi tempat berteduh semasa bertandang ke banting...sempat tidur semalam...kat situ sementara pergi latihan praktikal.. alhamdulilah baik-baik semua org banting...tok imam surau itu lah tolong mencarikan rumah sewa untuk kami..bersyukur sesangat ada tok imam yang baik hati....dan berikan kami bermalam semalam sementara mencari rumah...maklumlah sebatang kara.....huhuu...thanks pak imam..

p/s: pak imam itu org jawa..memang baik siap bagi makan buah naga free..firstime makan buah naga... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-04-08 21:19


Pada 29-04-08 16:45 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

banting dalam kenangan... :kelip:

minggu lepas adalah hari2 terakhir di banting..
myudahkan saki baki praktikum d sana..
sebagi guru di MES (sek main keb methodist) :welcome:



MES rupanya. Kalau Sek. main. Keb. Telok Datok itu sekolah Kang. Sekolah MES itu rasanya sekolah menengah yang tertua di Banting. Dulu mediumnya English sahaja. Zaman Kang sekolah menengah dulu, sekolah MES itu dikatakan sebagai sekolah elit.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 10:08


Pada 29-04-08 21:19 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-04-08 16:45 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

banting dalam kenangan... :kelip:

minggu lepas adalah hari2 terakhir di banting..
myudahkan saki baki praktikum d sana..
sebagi guru di MES (sek main keb methodist) :welcome:



MES rupanya. Kalau Sek. main. Keb. Telok Datok itu sekolah Kang. Sekolah MES itu rasanya sekolah menengah yang tertua di Banting. Dulu mediumnya English sahaja. Zaman Kang sekolah menengah dulu, sekolah MES itu dikatakan sebagai sekolah elit.



smk telok datok tu da jadi sek bestari kat banting..
MES pun da ta menonjol sangat dalam pencapaian akademik yang kurang mnyerlah akhir2 ni...
ramai sangat pelajar2 yang bermasalah di sek tu...
tapi masih boleh dikawal...cuma perlu lebih ketegasan oleh pihak pentadbir...
masa mgajar di sana..saya myewa di kuarters guru dalam SAS (sek main sultan abdul samad)...
housmet saya guru d smk telok datok...

banyak kenangan pahit dan manis sepanjang 4bulan bermastautin di banting..... :bye:


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 11:05


amboi..memasing nak story juga pasal banting ek..pasal makanan lah..tempat menarik lah..surau lah..kedai2 lah..hypermarket lah..jambatan lah..morib/kelanang lah..last2 sekolah..hmm..methodis school dulu memang sekolah elite dan beraliran english..parent saya tahun 70 an dulu sekolah situ lah dan sekolah sas juga..tapi saya zaman 90 an dan y2k ni hanya lalu saja..sekolah saya di luar pekan banting..jauh sikit..tapi still banting juga lah..huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 16:05


bukan apa syemarly...memang menarik banting ini...bukan nak memuji tapi benar bagi pedapat saya..suka sangat..kalau pantai morib itu..cantik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-04-08 16:17


Pada 30-04-08 16:05 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

bukan apa syemarly...memang menarik banting ini...bukan nak memuji tapi benar bagi pedapat saya..suka sangat..kalau pantai morib itu..cantik...


yang ni..saya kurang setuju sikit ye...
sebab bagi saya...morib nampak biasa saja.
ta nampak di mana lbhnya morib berbanding pantai lain yang ada di selangor ni...

maaf..sekadar pandangan peribadi saya...


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-06-08 23:34


apa kabar orang-orang banting? sekarang saya berulang alik dr putrajaya ke rumah.. 40KM sekali jalan, itupun guna jalan lama.. kalau guna jalan yang lalu KLIa tu, bangkrap lah saya... hmm dah lama tak jalan-jalan pergi banting. hari tu masa nak renew lesen kereta, saya pergi lah kat dewan yang tempat lama JPJ tu.. rupa-rupanya dah 3bulan pindah, saya tak tahu.. hehe sesat lah sekejap kat pekan banting tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

kapten06
WARGA SETIA
Menyertai: 04.01.2007
Ahli No: 28008
Posting: 1266
Dari: KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 15-07-08 09:09


Pada 30-04-08 16:17 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-04-08 16:05 , kapten06 posting:

!!! QUOTE !!!

bukan apa syemarly...memang menarik banting ini...bukan nak memuji tapi benar bagi pedapat saya..suka sangat..kalau pantai morib itu..cantik...


yang ni..saya kurang setuju sikit ye...
sebab bagi saya...morib nampak biasa saja.
ta nampak di mana lbhnya morib berbanding pantai lain yang ada di selangor ni...

maaf..sekadar pandangan peribadi saya...



oh ye ke..tak tahu lah..saya..tapi itu lah..satu-satu nya pantai di selangor yang pernah saya lawati...huhuhu


p/s:pantai palin cantik bagi saya buat masa sekarang adalah kat pulau perhentian...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For kapten06Profil   Hantar PM kepada kapten06   Pergi ke kapten06's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-09-08 21:36


hmm.. saya pun tak rasa lah pantai morib tu cantik beno..pernah saya promote dan mention nama pantai morib kat kawan-kawan masa di kampus dulu..mereka bukan tak kenal..kenal..terkenal kerana pantainya yang kurang bersih dan sedikit busuk..lagi-lagi pula bekas tempat org indon mai karam dekat-dekat perairan morid pada awal 90-an dulu..saya pun tak sure sangat lah...tapi dengar macam tu rasa malu lah nyebut...papun pantai ni lah tempat saya berpicnic saban bulan masa2 kecik dulu pasalkg saya d kelanang..but now da pindah ke sepang..jauhhhhh dr pantai..atas bukit pula..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 02-12-08 11:09


Kabare wong Banting? lah kok meneng wae sih.... ngilang mareng thi? Merene2 melebu meneh ramai'ke...

(Sesiapa, jawanese boleh tolong translate)

Ini update terbaru gambar di Banting:

/
Sebahagian Bandaraya Banting. Jalan menuju ke arah Telok Datok

/
Pejabat Pos lama yang suatu masa dulu sentiasa sibuk. Kini warisan nilai sejarah ini nampaknya terbiar. Sebaiknya dijadikan muzium Banting.

/
Presiden dan Pengarah Event Ukhwah.com bermain layang-layang di Pantai Morib.

/
Presiden dan Pengarah Event Ukhwah.com di puncak Bukit Jugra tempat sukan Para Gliding, melihat anak bulan pada bulan Ramadhan dan beristirehat.

/
Kompleks Makan DiRaja, Bukit Jugra, menempatkan makam Sultan Abdul Samad (Sultan Selangor ke 4: Dari 1857 hingga 1898) dan kaum kerabat baginda.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 04-12-08 23:10


Dah lama topik ini tenggelam... Mana perginya warga Banting ni? Haslan, syemarly, ummu (hanya menyebut sebahagian sahaja)

Mareng enthi sih.... uwalah... wes kelalen yo? Merene melebu


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-08 18:38


saya bukan orang banting sebab lahir kat Klang. tapi semua sedara memang ada kat banting (umumnya di kuala langat lah). mak dan abah orang banting. kalau setakat bukit changgang, kg katong, kg permatang pasir, chodoi, sg manggis, kanchong, taman setia jaya..hehe memang selalu pergi..

p/s: membesar di kg dengan atok +nenek..


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 10:33


Pada 12-12-08 18:38 , Aezza posting:

!!! QUOTE !!!

saya bukan orang banting sebab lahir kat Klang. tapi semua sedara memang ada kat banting (umumnya di kuala langat lah). mak dan abah orang banting. kalau setakat bukit changgang, kg katong, kg permatang pasir, chodoi, sg manggis, kanchong, taman setia jaya..hehe memang selalu pergi..

p/s: membesar di kg dengan atok +nenek..



sekolah kat banting jugak ke? sekolah mana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 11:25


SMK agaknya.... yang terkenal: SMK Teluk Datuk, SSAS, MES. Tapi MES dah bukan sekolah elit, betul ke Syemarly?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 11:38


Pada 04-12-08 23:10 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Dah lama topik ini tenggelam... Mana perginya warga Banting ni? Haslan, syemarly, ummu (hanya menyebut sebahagian sahaja)

Mareng enthi sih.... uwalah... wes kelalen yo? Merene melebu



mareng enthi sih tu apa ye kang? wes kelalen yo... sudah lupa ke? hehe.. merene melebu.. mari sini masuk sini.. :-D tak begitu kang?
saya pahamla sikit-sikit tapi tak reti nak cakap sangat..



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 21:23


Pada 20-12-08 11:25 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

SMK agaknya.... yang terkenal: SMK Teluk Datuk, SSAS, MES. Tapi MES dah bukan sekolah elit, betul ke Syemarly?



iyalah tu agaknya..sekolah yang ada asrama tu..(yang mana satu ek..huhu)..

MES..tu asalnye MBS kan yang belakang staidum tu? yang saya tahu tu sekolah aliran english pada masa lalu (my parent sekolah situ dulu)..sekarang entah lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 22:13


Pada 20-12-08 10:33 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-08 18:38 , Aezza posting:

!!! QUOTE !!!

saya bukan orang banting sebab lahir kat Klang. tapi semua sedara memang ada kat banting (umumnya di kuala langat lah). mak dan abah orang banting. kalau setakat bukit changgang, kg katong, kg permatang pasir, chodoi, sg manggis, kanchong, taman setia jaya..hehe memang selalu pergi..

p/s: membesar di kg dengan atok +nenek..



sekolah kat banting jugak ke? sekolah mana?


tadika saja kat banting. siap tukar2 tadika sekali. sekolah kat Klang saja.


-----------------
Surah Muhammad: 7


Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 22:41


Sekolah ada asrama, rasanya SMK Telok Datok, sekolah yang melahirkan ramai cendikiawan.

Dia selalu ke Bukit Changgang, kalau ke rumah PKNS tu kawasan Syemarly lah...

Waduh, boleh tahan lidah halesolurun_84. Tak terbelit ke lidah?
Mari terjemahkannya:

mareng enthi sih = pergi mana sih atau ke mana sih.. (Sebutan sih itu hanya sebagai pelengkap tanda tanya. Atau bolehlah dianggap 'sih' itu adalah tanda tanya. Namun tak semua Jawa menggunajan 'suruh' dalah pertanyaan).

Uwalah = ia seperti keluhan -- aduhai, alahai... Lebih tepat lagi keluhan sedih.

Yang lain itu betul... 100%

halesolurun_84 wong enthi? wong jowo atau memang campor karo jowo?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-12-08 23:18


saya bukit changgang d area bondry..yang depan pkns tu perumahan..org kata 'rumah murah'. tapi tak sure apahal lah disebut sebegitu..

dan saya kesali sikit saya tak dapat nak berbahasa jawa even lebih 10 tahun dok dikalangan msrakat2 jawa..entah lah..erm..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-12-08 00:19


lah.... ingatkan Syemarly tinggal di kawasan PKNS depan Labohan Dagang. Tiap kali lalu pasti berkata, "Syemarly tinggal di sini..." Rupanya duduk di Boundry. Di mana? Conzinc Rio Tinto ke?
Ramai orang kaya di Boundry tu.... Kalau ke Banting (balik bandar) mesti lalu Boundry

Kenapa dipanggil "rumah murah"? Dulu PKNS memang menyediakan perumahan untuk mereka yang berpendapatan rendah. Rumah teres dipanggil rumah murah. Harganya pun lingkungan RM25,000 sahaja. Tahunnya sekitar 1984 begitu. Bukan senang nak dapat. Bukan boleh beli seperti sekarang ini. Ada interview terlebih dahulu.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 00:13


salam..
selamat hari raya...kang, syemarly dan semua warga banting..

pati2 kulon mawon diluputi dingapuro.. (hehe ni saja yang dihafal setiap kali raya..)

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 01:43


Waaa Saidah... masih lagi mengamalkan minta maaf dengan bahasa Jawa halus ye? Jawa halus ini khabarnya bahasa yang digunakan di dalam kraton (istana).

Ini pula yang dihafalkan semasa kecil dahulu, seminggu sebelum Hari Raya:

"Kulonwon Wak / Lek, ngatur aken sethoyo keluputane Wak / Lek thi ngapuro kaleh Wak / Lek."

Terjemahan: Kulonwon = sama seperti salam atau selamat sejahtera. Wak = untuk yang tua dan merupakan panggilan terhormat, Lek (Pak Cilik, Mak Cilik = Pakcik, Makcik) = untuk yang lebih muda dari Wak.

Lebih kurang begini: "Menyusun kata merendah diri memohon dimaafkan segala kesalahan saya pada Wak / Lek."

Balasan untuk mohon maaf ini selalunya ringkas, "Yo Podo-podo" (Ya, sama-sama). Atau kadang-kadang padat dan panjang, lengkap dengan mendoakan kesejahteraan kita. Antaranya menyebut, "Aku ini orang tua selalu terlupa, kadang tak nampak, kadang tersilap...."

Adat meminta maaf ini sesudah selesai makan minum kuih Raya. Wak / Lek duduk bersila dan kita mendatangi, mengengsot kepadanya, berjabat tangan dan menundukkan badan serendah mungkin. Memohon maaf dengan ikhlas dari hati, bukan sahaja di bibir atau formality.

Masih adakah lagi kata-kata halus dan adat sepertinya?


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 08:15


i would like to ask your apologize for anythg bad that i done...huhu... boundry..tak sejauh gonzeng lah..tak lebih dr pusat serenti.. hanya 1km dr traffic lite..rumah tgga warna merah dinding warna oren...depan rumah saya ada banglo dato' apa entah..hehe..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 13:12


Macam mana syemarly tahu GONJENG? Atau Telok Gonjeng? Ia nama lain untuk Carey Island (nama glamournya) atau Pulau Carey. Kelakar kan nama Gonjeng itu? Sebenarnya itulah julukan pada tahun 70-an dan 80-an.

Kalau Boundry itu memang selalu lalu. Zaman tinggal di Sungai Lang pun sesekali lalu, nak pergi ke Conzinc Rio Tinto.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

sholaty
Warga Rasmi
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11277
Posting: 12
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-09-09 13:31


Assalamualaikum

nyong ngomah ae nang kanchong darat..jalan pulai..
putu mana arwah mbah kassim...manggon nang kanchong darat orong suwe...keluputen seng akeh yo... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sholatyProfil   Hantar PM kepada sholaty   Quote dan BalasQuote

halesolurun_84

Menyertai: 14.08.2008
Ahli No: 34446
Posting: 1599
Dari: Jerantut

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-09 13:48


Pada 28-12-08 22:41 , Kang posting:

!!! QUOTE !!!

Sekolah ada asrama, rasanya SMK Telok Datok, sekolah yang melahirkan ramai cendikiawan.

Dia selalu ke Bukit Changgang, kalau ke rumah PKNS tu kawasan Syemarly lah...

Waduh, boleh tahan lidah halesolurun_84. Tak terbelit ke lidah?
Mari terjemahkannya:

mareng enthi sih = pergi mana sih atau ke mana sih.. (Sebutan sih itu hanya sebagai pelengkap tanda tanya. Atau bolehlah dianggap 'sih' itu adalah tanda tanya. Namun tak semua Jawa menggunajan 'suruh' dalah pertanyaan).

Uwalah = ia seperti keluhan -- aduhai, alahai... Lebih tepat lagi keluhan sedih.

Yang lain itu betul... 100%

halesolurun_84 wong enthi? wong jowo atau memang campor karo jowo?



hehe.. baru perasan posting ini..
Terbelit2 lah juga lidahnya nak cakap jawa..
Pas makan brutu,lidahnya jadi ok pulak.. tiba-tiba saja ..hehe..
Best pantai morib,sambil makan sate dengan air degan.. huh.. :-D



Bookmark and Share

  


  Member Information For halesolurun_84Profil   Hantar PM kepada halesolurun_84   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 01:07


Pada 28-09-09 13:31 , sholaty posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

nyong ngomah ae nang kanchong darat..jalan pulai..
putu mana arwah mbah kassim...manggon nang kanchong darat orong suwe...keluputen seng akeh yo... :-D


Kabare wong Kanchong? Thuwe sethulur neng Sungai Lang oporak? Thalan Pulai? Wak Margono? Wak Selamet? Kamal Margono, Ramli Selamat.

Nota:
Diam tak diam, topik ini sudah 4 tahun dan masih lagi 'hot'!



-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 08:02


EH..tak TAU pula SAYA PULAU CAREY TU NAMA KLASIK dia GONJENG.. yang SAYA SEBUT GONZENG...ALA yang ADA RUMAH2 kat BALKANG KILANG KELAPE SAWIT TU...BUKAN KUARTERS KILANG tapi yang BELAKAG KILANG MASUK LORONG KECIK TU..ERM..tak SILAP SLANGOR DREDGING KAN..HAHA..TU JAUH sangat..lagipun TU DA MASUK KAW DENGKIL...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Kang

Menyertai: 09.05.2003
Ahli No: 2
Posting: 1920

usa   avatar


posticon Posting pada: 29-09-09 14:14


Pada 29-09-09 08:02 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

EH..tak TAU pula SAYA PULAU CAREY TU NAMA KLASIK dia GONJENG.. yang SAYA SEBUT GONZENG...ALA yang ADA RUMAH2 kat BALKANG KILANG KELAPE SAWIT TU...BUKAN KUARTERS KILANG tapi yang BELAKAG KILANG MASUK LORONG KECIK TU..ERM..tak SILAP SLANGOR DREDGING KAN..HAHA..TU JAUH sangat..lagipun TU DA MASUK KAW DENGKIL...


rasa-rasanya Gonzeng itulah Conzinc Rio Tinto. Kalau berdekatan dengan Selangor Dredging (suatu masa dulu inilah lombong bijeh terbesar di dunia), Idris Haidrolic, sahlah CONZINC RIO TINTO (Syarikat perlombongan besar JV dengan Brazil). Cuba tanyakan pada ayah syamerly.


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For KangProfil   Hantar PM kepada Kang   Pergi ke Kang's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-09-10 20:39


hehe...apa khabar orang-orang banting sekarang ek? beberapa minggu ni tak habis-habis nama banting disebut2...Kalau sbleum ni banting aman makmor..boleh lah bangga...tapi sekarang bila kes besar macam ni..rasa malu lah pula..rasa nak tukar saja nama banting dalam ic ni jadi sepang..hehe...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 23-09-10 21:02


salam,

I am from Banting. Specifically, i am from Crocodile River (Sungai Buaya lah tu). Yes, Banting, the notorious town!. No thanks to those killing bandits. They had made our town famous for the wrong reason!

Bookmark and Share

  


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-09-10 22:21


oohhoo...banting jugak? bila last balik sini? haha...banting rasanya memang da tkenal dengan rashid sidik dan family...dan pantai moribnye..tapi sekarang......sedih toll..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 24-09-10 21:47


I am also an ex-SAMUS too. SPM 1995. I can still remember being slapped in the face by ustazah Jati for not bringing a kitab to school.

Bookmark and Share

  


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

Moderator: Prof_Muslim, Admin
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» WAHAI ORANG2 BANTING....BERSATU KITA DISINI...

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.17582 saat. Lajunya....