Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 21-09-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Kebahagiaan yang sebenar lagi utama terletak pada kemenangan dalam memerangi hawa nafsu dan menahan kehendak-kehendak yang berlebih-lebihan."
-- Imam Al-Ghazali

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: mengintaisyurga
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43096

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 36
Ahli: 0
Jumlah: 36




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 13 hari yang lalu
alongmina: 17 hari yang lalu
muslimin23: 23 hari yang lalu
kasih_kekasih: 27 hari yang lalu
budakbesar: 34 hari yang lalu
azemi: 38 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: BAGUS KE LELAKI PEMALU.....


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» BAGUS KE LELAKI PEMALU.....

Please Mendaftar To Post


Oleh BAGUS KE LELAKI PEMALU.....

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 18:45


aku pernah baca satu hadis yang mengatakan....
"lelaki pemalu itu adalah baik,
tetapi perempuan yang pemalu itu adalah lebih baik"
susah ke hidup seorang lelaki yang pemalu ni...
nak tanya apa-apa pun malu...nak belajar dengan perempuan pun malu...
aku pernah juga jadi pemalu ni....memang perit.....nak ke depan dalam kelas pun malu....tapi sekarang dah ok ah...belajar pun senang sikit..



Bookmark and Share

  


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 18:59


malu itu bertempat, bukan setiap tempat,

malu kepada allah,
malu nak buat maksiat,
malu tak menunaikn perkara fardu,

kalau dalam beajar tiada istilah malu.

wassalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 19:08


Pada 08-09-05 18:59 , ibnuabbas posting:

!!! QUOTE !!!

malu itu bertempat, bukan setiap tempat,

malu kepada allah,
malu nak buat maksiat,
malu tak menunaikn perkara fardu,

kalau dalam beajar tiada istilah malu.

wassalam.


betul tapi janganlah sampai malu tu melebihi malu seorang perempuan.. :-P


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 22:29


al-salamu `alaykum...

sebenarnya tak salah kalau malu, lebih2 lagi Nabi pernah tegaskan bahawa malu itu adalah sebahagian daripada iman...

dengan malu itu kita terhindar dari melakukan perkara2 yang tidak baik... cuma jangan sampai malu nak buat kebaikan tapi tak malu pula untuk buat kejahatan, sebab tu bukan malu namanya, tapi bangang...! kekeke :p

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-09-05 22:50


bagus ada sifat pemalu...tapi malu bertempat..sebenarnya saya pun seorang pemalu juga...

Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 23:11


Pada 08-09-05 22:29 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

al-salamu `alaykum...

sebenarnya tak salah kalau malu, lebih2 lagi Nabi pernah tegaskan bahawa malu itu adalah sebahagian daripada iman...

dengan malu itu kita terhindar dari melakukan perkara2 yang tidak baik... cuma jangan sampai malu nak buat kebaikan tapi tak malu pula untuk buat kejahatan, sebab tu bukan malu namanya, tapi bangang...! kekeke :p


betul..saya sokong ibnu_musa,kebanyakan daripada kit malu nak buat kebaikan tapi tak malu pulak buat dosa.


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 23:28


jangan malu nak p solat jemaah kat masjid sb tak nak dikatakan sebagai orang warak/baik udahle...

tu bukan malu, tapi kena tipu...

kena tipu dengan syaitaaan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 01:04


sangat2 lah bagus kalau lelaki ni pemalu, apatah lagi kalau wanita. gejala sosial ni pun puncanya dari orang-orang yang tak malu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

i-nun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18063
Posting: 33
Dari: kuala.lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 01:50


memang kena ada sifat malu....kalau tak..payah....xmalu...semua benda boleh buat..sebab xmalu

Bookmark and Share

  


  Member Information For i-nunProfil   Hantar PM kepada i-nun   Quote dan BalasQuote

srikandi_impian
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10903
Posting: 52
Dari: UTM

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 09:59


bagaimana pulak kalau lelaki ni memang pemalu sangat sampai nak suurh ahli keluarga pinang orang yang dia suka dari zaman kampus pun tak boleh???

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_impianProfil   Hantar PM kepada srikandi_impian   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 09-09-05 10:09


Malu tersangat baik... malu, pada dosa2 lalu jugak amatla baik, taubat nasuha lagi baik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-09-05 18:03


ish..i malu lah nak jawab posting ini..malulah..i ini pemalu

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 09:46


lah... pemalu sangat ye JoshuaIsfahan ni, nak jawab posting pun malu.... tapi tengok kat tepi tu dah nak sampai dua ribu dia jawab posting... :p

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 11:41


joshuaisfahan tu malu-malu kucing......

Bookmark and Share

  


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 10-09-05 12:27


kalau ada sifat malu ini terjaga sedikit, tapi malu ni berpada-pada lah kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 15:36


> malu itu sebahagian daripada " IMAN "........
> pak_ali saya tengok selamba saja..
> ...........???

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 15:51


ana ini nak katakan pemalu tak juga tapi malula juga lebih2 lagi dengan perempuan.... rasa tebal saja muka ini bila berdepan dengan kaum hawa ini.... tapi malu tu bertempatla......

Bookmark and Share

  


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 17:45


aku memang gini lah mustaqim...
selambeland...
anda aku tak tau lah...heheheeh

Bookmark and Share

  


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 10-09-05 20:03


malu biar bertempat....tap,kalau malu bertanyer,sesat jalan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

ukhwafillah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.10.2003
Ahli No: 4368
Posting: 194
Dari: Umbai,Melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 10-09-05 20:24


tengok lah jenis malu tu macam mana???kalau segala-galanya malu susah juga.wallhualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ukhwafillahProfil   Hantar PM kepada ukhwafillah   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 22:08


assalamualaikum...
lalaki memang mesti ada sifat malu...tapi biarlah bertempat...
jgnlah dalam semua part lelaki nak malu...ada certain part seperti belajar, kepimpinan..lalaki perlu menunjukkan kebolehan mereke...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-09-05 22:18


bismillah walhamdulillah...

malu tu adalah salah satu pakaian islam...

sesungguhnya Rasulullah lebih malunya jika dibandingkan dengan seorang anak dara sunti...menunjukkan betapa malu ni kena ada dalam diri setiap muslim...tapi malu kenalah bertempat... dan sesungguhnya Rasulullah adalah suri tauladan kepada kita. wallahu'alam...

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 11:38


Pada 10-09-05 22:18 , love_fillah posting:

!!! QUOTE !!!

bismillah walhamdulillah...

malu tu adalah salah satu pakaian islam...

sesungguhnya Rasulullah lebih malunya jika dibandingkan dengan seorang anak dara sunti...menunjukkan betapa malu ni kena ada dalam diri setiap muslim...tapi malu kenalah bertempat... dan sesungguhnya Rasulullah adalah suri tauladan kepada kita. wallahu'alam...

strive 4 mardhatillah...:)


:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-09-05 12:10


walaupun pemalu..prnisip saya malu bertanya sesat jalan..



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 12:13


Pada 29-09-05 12:10 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

walaupun pemalu..prnisip saya malu bertanya sesat jalan..



prinsip yang baik...
teruskan prinsip anda... :-)

ps: dah penat sesat kat mana-mana.... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ilma
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14511
Posting: 247
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 12:36


malunyaa..
malu biarlah kena pada masenye...
lelaki perlu gentlmen laaa..
jangan jadi perempuan dah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilmaProfil   Hantar PM kepada ilma   Pergi ke ilma's Website   Quote dan BalasQuote

bocah_anom
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.08.2003
Ahli No: 3021
Posting: 112
Dari: uniten

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-05 13:43


malu kena pada tempatnya lah,jangan tak kena tempat pula...kang lembut sangat lah pula :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For bocah_anomProfil   Hantar PM kepada bocah_anom   Quote dan BalasQuote

muslimahkusza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.11.2004
Ahli No: 12373
Posting: 119
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 13:58


Assalamualaikum w.b.t.

Sesungguhnya Allah s.w.t akan menganugerahkan sifat malu
kapada umat manusia yang disukainya...
Orang yang mempunyai sifat malu adalah tebal imannya..
Tetapi adalah baik kalau seseorang itu meletakkan sifat malu itu
hanya kepada Allahs.w.t...

Bila didalam diri ada sifat malu kepada Allah,dengan sendirinya
segala perbuatan yang buruk/bertentangan dengan agama tidak akan dilakukannya....

Inna a'malu binniat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimahkuszaProfil   Hantar PM kepada muslimahkusza   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 29-09-05 14:27


malu lelaki....
pada saya bagus lelaki yang pemalu ni dari yang tak tau malu...kurang sikit orang yang suka kacau perempuan..

P/S:takut tengok lelaki yang tak malu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-09-05 15:10


bagus Kalau kena pada tempatnya...jangan pulak mengalahkn si anak dare ye...whateve,saya rasa lelaki kena lebih berani...pemalu pulak biarlah kerana malu melakukan kejahatan...dok begitu???

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 16:36


Pada 29-09-05 13:58 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t.

Sesungguhnya Allah s.w.t akan menganugerahkan sifat malu
kapada umat manusia yang disukainya...
Orang yang mempunyai sifat malu adalah tebal imannya..
Tetapi adalah baik kalau seseorang itu meletakkan sifat malu itu
hanya kepada Allahs.w.t...

Bila didalam diri ada sifat malu kepada Allah,dengan sendirinya
segala perbuatan yang buruk/bertentangan dengan agama tidak akan dilakukannya....

Inna a'malu binniat...


betul tu...
pelihara diri kita dengan sifat malu...insyaAllah... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-09-05 16:42


bagus2...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 29-09-05 16:52


malu itu becara dan biar kena pada tempatnya..........habis kalau malu sangat.takkan nak cakap nak pergi tandas kat lecture pun malu.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 29-09-05 17:20


Pada 29-09-05 16:36 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 29-09-05 13:58 , muslimahkusza posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum w.b.t.

Sesungguhnya Allah s.w.t akan menganugerahkan sifat malu
kapada umat manusia yang disukainya...
Orang yang mempunyai sifat malu adalah tebal imannya..
Tetapi adalah baik kalau seseorang itu meletakkan sifat malu itu
hanya kepada Allahs.w.t...

Bila didalam diri ada sifat malu kepada Allah,dengan sendirinya
segala perbuatan yang buruk/bertentangan dengan agama tidak akan dilakukannya....

Inna a'malu binniat...


betul tu...
pelihara diri kita dengan sifat malu...insyaAllah... :-)



Assalamualaikum...
betul tu...
tapi yang pelik nya...
orang kita ni malu nak buat benda yang baik...
wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 18:21


Pada 29-09-05 16:52 , ahmad_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

malu itu becara dan biar kena pada tempatnya..........habis kalau malu sangat.takkan nak cakap nak pergi tandas kat lecture pun malu.......


eh..yang tu tak malu lah... :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-09-05 21:10


malu itu biar berpada-pada

p/s: tapi kalau malu bertanya sesat jalan...


-----------------
Hakikat Kejayaan Adalah Kebahagiaan Dalam Hidup....


Bookmark and Share

  


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

huffaz_85
Warga Rasmi
Menyertai: 04.11.2005
Ahli No: 20219
Posting: 11
Dari: cairo, egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 02:45


Sabda Rasulullah S.A.W "MALU ITU SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN"..... so, malu tu salah satu sifat yang perlu ada dalam diri seorang muslim... baik lelaki atau perempuan... betul tak??


emm sifat pemalu bagi lelaki perlu BERTEMPAT...... kerana lelaki merupakan pemimpin...... menurut Datuk dari. Fadhilah Kamsah lelaki yang GENTLEMAN mestilah pandai mengawal dan menggunakan sifat malunya pada tempat yang betul.... kita ambillah Rasulullah dan juga sahabat sebagai contoh, InsyaAllah kita akan menjadi lelaki yang sejati & soleh... amiiin.....


Wallahu a'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For huffaz_85Profil   Hantar PM kepada huffaz_85   Quote dan BalasQuote

huffaz_85
Warga Rasmi
Menyertai: 04.11.2005
Ahli No: 20219
Posting: 11
Dari: cairo, egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 02:51


Sabda Rasulullah S.A.W "MALU ITU SEBAHAGIAN DARIPADA IMAN"..... So, malu tu salah satu sifat yang perlu ada dalam diri seorang muslim... baik lelaki atau perempuan... betul tak??


emm sifat pemalu bagi lelaki perlu la BERTEMPAT...... kerana lelaki merupakan pemimpin...... menurut Datuk Fadhilah Kamsah lelaki yang GENTLEMAN mestilah pandai mengawal dan menggunakan sifat malunya pada tempat yang betul.... kita ambillah Rasulullah dan juga sahabat sebagai contoh, InsyaAllah kita akan menjadi lelaki yang sejati & soleh... amiiin.....


Wallahu a'lam.. 8-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For huffaz_85Profil   Hantar PM kepada huffaz_85   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 07:35


Lelaki pemalu??? Alahai cutenya hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

pakngah
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20056
Posting: 2
Dari: selatan

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 08:00


;-)
tu la.ramai pun yang kata sifat pemalu itu baik. asal kena pada tempatnya. Dan adalah yang terbaik apabila sandaran malu itu meliputi malu untuk melakukan kemungkaran, malu untuk memperbuat tegahan Allah.
tapi juga, malu dalam hal lain meliputi sifat individu. pakngah pun agak terperasan, akhir2 zaman ni. Gaya lelaki pemalu ni kadang-kadang menjadi-jadi pulak.dan sebaliknya tidak jadi kepada kaumwanita. sebaliknya, kaum wanita yang lebih menonjol kebanyakannya zaman sekarang. mereka lebih tidakpemalu daripada lelaki.
bagus tak bagus tu tak ada jawapan khusus. sebab benda ni sangat subjektif. ada pro dan kontranya. ada baik dan buruknye.
macam yang ramai kata, kalau lelaki tu pemalu, tak ada hal, sifat ni ada padasesiapa. tapi biarlah kena pada tempatnya. ye lah. misal lah, dalam satu group tu, adalelaki dan perempuan, nak pergi jumpa lecturer, takkan la perempuan yang bawak group tu. sebabnya si lelaki malu. ish.pelik jadinya. tapi benda ni banyak terjadi. tak ada kajian khusus yang menyebabkan lelaki jadi begitu. atau ini memang dah jadi petanda akhir zaman?... atau memang saja saja mereka ni buat2 malu sebab sebenarnya mereka ni malas!. huhu~ wallahualam.
apa pun, tafsiran orang berbeza.
tak ada salah malu, sebab kadang-kadang banyak selamatnye...
em.wallahualam.


-----------------
~ pakngah ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For pakngahProfil   Hantar PM kepada pakngah   Pergi ke pakngah's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 14-11-05 08:09


Assalamualikum...

Malu, satu daripada iman.... harapnyer, malu jugak tang buat dosanyer.Malu seorang lelaki, adalah sesuatu yang tidak bermakna atas penilaian dia mata seorang wanita pendapat peribadi ana lah..... Mujurlah, syukur sangat pada Allah... kerana menjadikan ana insan yang sentiasa dilindungi oleh nya... Mungkin, juga ia bakal ditolak.....

wassalam...
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 14-11-05 10:50 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

anjang
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3610
Posting: 342
Dari: Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 10:35


malu biar bertempat...
nice person..

Bookmark and Share

  


  Member Information For anjangProfil   Hantar PM kepada anjang   Quote dan BalasQuote

anaksoleh
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.03.2004
Ahli No: 7759
Posting: 32
Dari: Sigapore

singapore   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 10:56


Assalamualaikum........
hm,malu tu betempat la ye,memang dah lumrah manusia..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For anaksolehProfil   Hantar PM kepada anaksoleh   Pergi ke anaksoleh's Website   Quote dan BalasQuote

Usmad
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2004
Ahli No: 7517
Posting: 597
Dari: Parit Buntar

libya   avatar


posticon Posting pada: 14-11-05 14:34


Saya pun lelaki pemalu hehe
[ Telah diedit oleh: Usmad pada 14-11-05 14:36 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For UsmadProfil   Hantar PM kepada Usmad   Pergi ke Usmad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.170708 saat. Lajunya....