Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 17-01-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"Jika seseorang itu berjalan beriringan dengan kita,ini bermakna, dia merupakan sahabat yang sebenar.Jika seseorang itu berjalan di hadapan kita, ini bermakna dia mementingkan diri sendiri, manakala di belakang kita, ini bermakna orang itu lebih pentingkan kita daripadanya".

-- Mutiara Kata

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: EllysR
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43041

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 19
Ahli: 0
Jumlah: 19




  Yang Masuk Ke Sini
EllysR: 20 hari yang lalu
solehin: 29 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Lelaki Lembut...


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Lelaki Lembut...

Please Mendaftar To Post


Oleh Lelaki Lembut...

tetikus
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18733
Posting: 45
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-05 11:59


Bagaimana caranya nak menangani masalah lelaki lembut yang semakin berleluasa di dalam kampus ni... :-?
Situasi di tempat anda bagaimana?

Bookmark and Share

  


  Member Information For tetikusProfil   Hantar PM kepada tetikus   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 08-09-05 12:16


ramai saja kat U saya...
mereka ni ramai kat U sebab rajin study...
tak macam lelaki2 lain...
betul tak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

ros_nur
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1863
Posting: 56
Dari: Alam maya bumi Allah

malaysia  


posticon Posting pada: 08-09-05 12:41


lelaki lembut ok lagi tapi jangan maknyah sudah.
Tak dapat di nafikan golongan ni kadang-kadang lebih rajin dari perempuan.kita kaum perempuan kalau ada berkawan dengan golongn ni boleh lah tegur secara berhikmah. Persekitaran banyak mempengaruhi golongn ni sebenarnya

Bookmark and Share

  


  Member Information For ros_nurProfil   Hantar PM kepada ros_nur   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 12:50


ramai sangat rasenya....
susahla kalau bakal2 guru ni
terdiri daripada lelaki yang lembut...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 08-09-05 14:48


betul tu kat kolej aku pun ada juga geng2 lembut ni...
sekali geng2 mereka berkumpul kat bilik
terpaksa lah aku lari..
seram.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 15:45


Pada 08-09-05 14:48 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu kat kolej aku pun ada juga geng2 lembut ni...
sekali geng2 mereka berkumpul kat bilik
terpaksa lah aku lari..
seram.....


hehehe...apa yang seramnye... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

riyas
WARGA SETIA
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9464
Posting: 1054
Dari: Alam Kayangan,Bumi Allah

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 11:59


Pada 08-09-05 14:48 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

betul tu kat kolej aku pun ada juga geng2 lembut ni...
sekali geng2 mereka berkumpul kat bilik
terpaksa lah aku lari..
seram.....


memang seram.... :lol:

student Doktor pun ramai sekarang ini yang lembut......
kalau jalan tak ingat..... punyala ayu.... :lol: kelakarla tengok mereka ini... depa ini terpengaruh dengan keadaan sekeliling.... :roll:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For riyasProfil   Hantar PM kepada riyas   Pergi ke riyas's Website   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-08 19:16


Aku cuma terpikir, apakah peranan pendakwah atau orang alim atau orang yang normal (tapi bab agama kira power juga 'lah) terhadap golongan lelaki lembut ni. Cakap boleh lah berdegar - degar bab hukum, bab politik bab siyasah, tapi kalau masuk bab lelaki lembut macam tak boleh nak buat apa-apa.

Yang mampu hanyalah 'menjauhkan' mereka dari Islam. "Nabi laknat laki menyerupai perempuan, dan perempuan menyerupai lelaki". Akhirnya (kebanyakan) golongan lelaki lembut makin jauh dari Islam.

Kalau yang 'islamik' sikit, mereka akan katakan "Kami telah ditakdirkan begini... Kami tidak diminta jadi begini..". So? Apa peranan warga ukhwah.com sekalian...?

ps:- lelaki lembut ni bukan khunsa kan...?


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 19:27


hmm..apa salah org yang lembut ni? ok..kalau seseorang lelaki lembut nak berkawan dan bersahabat dengan kalian (student lelaki lah not girlz tau)..apa reaksi dan respon kalian? saya lihat kat u saya ada yang prejudis kat mereka ni..bukannya dia buat benda tak elok pun..tapi tak tahu apahal lah ada sebilangan org tu bersangka kurang baik dengan mereka..kalau beginila..memang lah patut mereka berkumpul sampai buat satu group lain..saya kenal dengan beberapa lelaki lembut ni..dia ni bukannya suka berkawan dengan lelaki lembut even ada satu group ni dekati dia..(sebab group tu tau masalah yang bakal dihadapi oleh dia ni bla 1st time jejak kakki ke u-group tu group senior)..tapi dia rasa tak selelsa dengan mereka..so dia pun berkawan lah dengan boys normal lain..tapi kadang-kadang ada yang prejuds kat dia..hmm..entah lah..salah siapakah ini?

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

amancalledboy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.07.2008
Ahli No: 33940
Posting: 128
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 19:45


Pada 08-09-05 12:41 , ros_nur posting:

!!! QUOTE !!!

lelaki lembut ok lagi tapi jangan maknyah sudah.
Tak dapat di nafikan golongan ni kadang-kadang lebih rajin dari perempuan.kita kaum perempuan kalau ada berkawan dengan golongn ni boleh lah tegur secara berhikmah. Persekitaran banyak mempengaruhi golongn ni sebenarnya


yup..its ok kalau lembut..jangan jadi mak nyah sudah...

tapi memang mereka sangat baik dengan geng2 perempuan..
geng2 perempuan tlg2 tegur mereka ek..
kami tegur, memang tak jadi...( cara tegur salah agaknya..uhuk)

Bookmark and Share

  


  Member Information For amancalledboyProfil   Hantar PM kepada amancalledboy   Quote dan BalasQuote

umminurin
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2008
Ahli No: 33849
Posting: 14
Dari: JOHOR

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-07-08 22:02


Lelaki lembut ni... kalau yang buat-buat tu yang tak kena...

Dalam Undang-undang Jenayah Syariah di Malaysia ada sebut hukuman bagi lelaki yang berpakaian perempuan adalah satu kesalahan. Tapi yang lembut tak ada lah. Itupun kena denda wang ..

Masa belajar dulu dah buat tesis bab lelaki yang berpakaian perempuan, di mahkamah. Tapi biasanya kalau pakai pakaian perempuan atau mak nyah saja setakat ini tak ada lagi kes yang pernah dibicarakan....

Tapi ...biasanya mak nyah yang buat hal yang tak senonoh.. baru ditangkap dan dibicarakan...

wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For umminurinProfil   Hantar PM kepada umminurin   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 12:23


Perihal lelaki lembut... mereka ada di mana-mana IPTA atau IPTS...

kalau dikaji latar elakang mereka, yang ana tau pada kebiasaan dan kebanyakan mereka mempunyai masalah keluarga yang menyebabkan perubahan pada diri mereka yang sepatutnya menjadi seorang LELAKI NORMAL...


-----------------
"Permata Idaman, Mutiara Syurga........"


Bookmark and Share

  


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 12:51


Pada 08-09-05 11:59 , tetikus posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana caranya nak menangani masalah lelaki lembut yang semakin berleluasa di dalam kampus ni... :-?
Situasi di tempat anda bagaimana?


saya rasa ada dua jenis lelaki yang lembut ni. satu adalah yang lelaki lembut kemudian sengaja berpenampilan seperti perempuan, dan memang dia nak nampak macam perempuan. ni adalah maknyah.

satu lagu adalah lelaki yang memang lelaki sejati tapi mereka dilahirkan berperwatakan lebih lembut daripada lelaki2 biasa. gaya lembut, kadang-kadang cakap pun lembut dan jiwa pun lembut macam perempuan. ni adalah lelaki sejati tapi macam lembut2 sikit. tapi mereka tak mahu menjadi perempuan.. mereka still nak jadi lelaki. kiranya mereka lelaki normal cuma agak lembut.

kadang-kadang golongan ustaz pun ada yang nampak lembut2 sikit... golongan cikgu... golongan bekerjaya profesional seperti peguam, doktor, saintis, lecturer dan lain-lain. banyak jeq.. contoh macam chef wan. dia lelaki lembut tak? so perkara ni memang susah nak dielakkan sebab saya rasa, memang dah dilahirkan begitu.... memang dah ada those motherly-like character..

cuma yang sepatutnya diubah adalah lelaki2 lembut yang jenis sengaja nak ke arah menjadi perempuan tu... ha yang ni bukan saja ada di IPTA atau IPTS. tu haa.. kat Lorong Hj Taib... huhu...

pada pendapat saya, nak membantu mereka ni, hanya dengan mendekati mereka dan memahami mereka, dan slow talk... kemudian ajarkan agama... tu jeq saya nampak...


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alwalid
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2004
Ahli No: 13142
Posting: 1229
Dari: seri iskandar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-08 13:05


betul kata CS tu.....jenis lelaki lembut ada 2 iaitu transexual yang jatidirinya lelaki tetapi mempunyai perwatakan lembut..........kata orang putih 'the body does't reflect the person'....
satu lagi transvestite - lelaki tetapi berperwatakan wanita a.k.a maknyah

yang transexual tu nak buat bagaimana...mereka tu tak ingin dilahirkan sebegitu tapi kejadian Yang Maha Mengetahui adalah melebihi kotak pemikiran manusia yang serba kerdil lagi lemah....

yang maknyah pula satu kes....malas nak detailkan..

senang cerita didikan agama dan psikologi adalah jalan terbaik, buat masa ini....

p/s: kat uitm perak ni memang banyak jenis yang begitu, bikin kapla pusing 360 88 kali......

Bookmark and Share

  


  Member Information For alwalidProfil   Hantar PM kepada alwalid   Pergi ke alwalid's Website   Quote dan BalasQuote

NisaAdDeen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.02.2008
Ahli No: 32631
Posting: 92
Dari: ulu kinta,perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 16:49


Assalamualaikum...

Ana tengok d kampus pun dah semakin berlmbk geng-geng lelaki lembut ni...siap dah ada persatuan, aktif pula....nauuzubillah...dah lah golongan laki makin sikit, kalau dah lama2 lmbut, takut-takut bertkr jadi wanita...lepas itu mula lah timbul kekeliruan identiti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For NisaAdDeenProfil   Hantar PM kepada NisaAdDeen   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 21-07-08 17:10


Pada 08-09-05 11:59 , tetikus posting:

!!! QUOTE !!!

Bagaimana caranya nak menangani masalah lelaki lembut yang semakin berleluasa di dalam kampus ni... :-?
Situasi di tempat anda bagaimana?

Apa maksud menangani..? :-?


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 17:58


lelaki lembut ni ada dua jenis...

1) lelaki lembut dalam kategori lelaki budiman...
memang bersantun, kerja pun teliti ngalahkan perempuan dia punya cermat, lepas itu pandai jaga kebersihan... selalunye rajin,pendek kata banyak sifat2 yang biasanya kita nampak pada perempuan...

2)lelaki lembut dalam kategori nak kearah perempuan
kalau type ni... tak tau lah nak kata... lembut dan lentok ngalahkan perempuan... bila bercakap suara dikepit2, tangan pula... iskkkk...kalau yang dah kritikal , memang pakai pakaian perempuan, nak2 tshirt yang jenis ketat tu..tapi kalau yang jenis macam ni, bukan sifat saja nak macam perempuan.. fizikal pun nak ditiru....

masa kat um dulu, kalau tak silap ada satu kolej yang jadi port "akak2" ni....

emm, buat lelaki yang kategori kedua tu... cukup-cukup lah.. dunia akhir zaman ni dah cukup ramai wanita... buat apa nak ditambah lagi dengan wanita-wanita plastik pula...

:jangan: :jangan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 18:13


Assalamualaikum

Janganlah kita terlalu mudah menghukum dan menyisihkan mereka...
kadang-kadang tengok org lain selamba saja kutuk dan sindir2 mereka didepan khalayak ramai... kasihan mereka... tak jaga ke maruah mereka...
walau kadang-kadang mereka selamba saja dan buat lawak kat kita masa usik, tapi dalam hati siapa yang tahu kan...
kita patut beri contoh yang baik dan ajak2 pelan 2 mereka untuk berubah... takperlu terlalu drastik.... dan jagalah maruah mereka...
semoga mereka akan berubah dan tidaklah terlalu berkumpul dengan kelompok mereka sahaja....

:kelip:


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 22:34


Salam..
Betul kata rimbabara, dalam cos saya pun ada seorang, siap popular...satu u kenal, semalam beliau baru dilantik menjadi presiden sebuah persatuan,
maka ramailah lelaki maskulin tidak berpuas hati akan keputusan tersebut dan memberontak secara diam, jauh dalam pandangan saya, saya kagum dengan leadership yang beliau ada berbanding lelaki maskulin yang memberontak secara diam tu, tapi sedih juga kerana personaliti beliau tidak semaskulin lelaki lain.

Bookmark and Share

  


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

saidah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.01.2004
Ahli No: 6420
Posting: 44
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-07-08 23:31


ada juga collegue saya yang berperwatakan lembut. tapi kerja mereka bagus, cermat, senang nak bawa bincang.. rajin pulak tu. tak ada pulak nampak sengaja berlembut2.. mereka still lelaki..
bila bercakap lembut lah, tapi kalau dia naik angin, keluar juga suara lelaki dia tu.. haa kecut perut jugak..

bagi saya, jangan sisihkan.. sebab kalau kita sisihkan, mereka akan mencari golongan yang ala2 lebih kurang atau lebih teruk lagi.. so kasihan mereka.. encourage mereka supaya lebih gentleman..

Bookmark and Share

  


  Member Information For saidahProfil   Hantar PM kepada saidah   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 02:02


Pada 21-07-08 17:58 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

masa kat um dulu, kalau tak silap ada satu kolej yang jadi port "akak2" ni....
Kolej mana ini? kolej kedua? kolej kelapan? kolej ketiga? kolej dua belas?

ps:- 8th college...! POWER! hehhe....


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 08:33


Pada 22-07-08 02:02 , sirat82 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-07-08 17:58 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

masa kat um dulu, kalau tak silap ada satu kolej yang jadi port "akak2" ni....
Kolej mana ini? kolej kedua? kolej kelapan? kolej ketiga? kolej dua belas?

ps:- 8th college...! POWER! hehhe....



haha... kolej 1st kan?

p/s: kolej saya lah tu.. hu..

(saya UM from 2003-2007)


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

pejuang_terakhir
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2007
Ahli No: 30837
Posting: 533
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 22-07-08 09:30


hamba pernah duduk kat kolej jati dulo...kat sana pun ramai nyah.hamba duduk sebilik dengan nyah itu tu.tapi awal-awal lagi hamba dah kasi warning jangan kumpul ramai-ramai dalam bilik dan jangan sesekali bawa tidur dalam bilik.alhamdulillah nyah tu ikut dan Kalau waktu solat bila suruh solat dia solat walaupun pakai baju sarung nangka dengan kain pelekat.rasa nak pecah perut gelak tengok begitu.hamba pernah interview juga lah dia tentang dunia nyah kat ipt ini....bila dia cerita mengucap panjang hambe.macam-macam dia cerita dunia nyah yang penuh dengan noda dan dosa....nyah ipt yang dibela oleh tokey2 kat kl,hubungan sejenis kat bilik kolej,meeting nyah,ada balak yang sanggup buat apa saja,hubungan terlarang yang pernah dibuat,pesta2 s*** waktu2 event2 tertentu...menyirap darah hamba dengar betapa hancurnya orang-orang sekarang....Kalau kat bilik hamba mampu juga hamba control2 dia tapi kat luar tak tau lah bagaimana...antara faktor dia lembut dia cakap pasal dia tak ada kawan lelaki masa kecil-kecil dulo itu yang terbawa2.dia pernah cerita yang dia pernah terlanjur dengan sepupu dia masa umur 6 tahun!...mengucap hamba bila dia cerita...banyak lagi sebenarnya yang dia cerita tak sanggup hambe nak cerita

Bookmark and Share

  


  Member Information For pejuang_terakhirProfil   Hantar PM kepada pejuang_terakhir   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 17:53


Pada 21-07-08 22:34 , east_salju posting:

!!! QUOTE !!!

Salam..
Betul kata rimbabara, dalam cos saya pun ada seorang, siap popular...satu u kenal, semalam beliau baru dilantik menjadi presiden sebuah persatuan,
maka ramailah lelaki maskulin tidak berpuas hati akan keputusan tersebut dan memberontak secara diam, jauh dalam pandangan saya, saya kagum dengan leadership yang beliau ada berbanding lelaki maskulin yang memberontak secara diam tu, tapi sedih juga kerana personaliti beliau tidak semaskulin lelaki lain.


masa anis belajar dulu, ada saja lelaki yang lembut pegang Apa tugas... kami suka.. sebab kerja dia cermat.. tapi satu lah... golongan yang lembut2 ni, mulut mereka yaALLAH.... lazerrr



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 22-07-08 18:48


Assalamualaikum
lelaki ni..hati dia sebenarnya lembut..uhuk... :-P
lidah dia pun lembut...apatah lagi gigi dia...sebab tu ada pepatah mengatakan "lembut gigi dari lidah"...hmm...yang ni lah antara contoh² lelaki 'lembut' yang perlu dijauhi jugak...:roll:
P/S : bertanam tebu di pinggir bibir sungguh...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 22-07-08 18:59


!!! QUOTE !!!

lelaki sejati tapi mereka dilahirkan berperwatakan lebih lembut daripada lelaki2 biasa


ummu ada kawan kategori ni masa matriks..
rasanya kategori2 macam ni yang ummu jumpa semua baik-baik..siap jadi ketua tutor ummu lagi..mereka ni bertangungjawab..
masa matriks juga ummu ada lecturer kategori ni..haduii sangatlah baikk..sir mahid..apa kbr dia sekarang ek :berfikir:




!!! QUOTE !!!

ps:- 8th college...! POWER! hehhe....


aduishh!! tau da macam mana nada suara bila menyebutnya..haha..
teringat masa minggu orentasi

promote juga lah..9th college............ :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-07-08 21:46


lelaki lembut, kalau memang sedari lembut..kita consider lah..
tapi, yang sengaja jadi lembut sebab ada geng, yang tu memang menyampah..

zaman kampus, memang ada saja kawan yang memang lembut.. dia cerita memang dia disisihkan dr kawan-kawan lelaki lain..sdgkan dia memang tak minta pun nak jadi lembut..tak tahan, sebab dia menangis tersedu-sedan bila dia dia ceritakan masalahnya..

dalam soal study,sama saja dengan org lain. soal berpakaian..dia kekal dengan berpakaian lelaki dan dia cenderung untuk jadi lelaki normal..meskipun suara dan gaya nya memang "keperempuanan". cuma, kalau di suruh bersukan, dia agak keberatan sebab dia cepat penat dan tak sekasar lelaki biasa..

kelebihannya, memang dia agak sensitif dengan pelbagai benda..agak kemas dan bersistematik sikit.. yang tu kalau memang sedar diri..

Yang tak suka, pada mereka yang sengaja nak jadi lembut..sengaja nak berpakaian pink..melenggang kangkung, sisir rambut bagaikan perempuan.. alasan jadi begitu, just for fun! Oleh sebab saya seorang yang agak garang, setiap kali ada diskusi, saya tak benarkan mereka pakai baju ala-ala perempuan.. dengan beg bunga-bunga.. sebab bukan mereka tak mampu nak merubah... saja-saja mereka saja nak buang tabiat..

kata mereka, Kalau balik rumah, confirm kena balun dengan parang.. so, nak lepas gian, mereka saja buat tabiat tu...

itu sewaktu zaman belajar lah.. kalau jumpa golongan ni, mesti teringat kat kawan-kawan dulu..entah ke mana mereka sekarang ni.. :)


-----------------

::KASIH SAYANG KUNCI KEAMANAN SEJAGAT::


Bookmark and Share

  


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 23-07-08 08:17


Pada 21-07-08 17:58 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!



1) lelaki lembut dalam kategori lelaki budiman...
memang bersantun, kerja pun teliti ngalahkan perempuan dia punya cermat, lepas itu pandai jaga kebersihan... selalunye rajin,pendek kata banyak sifat2 yang biasanya kita nampak pada perempuan...



lelaki kategori ni saya dah jumpa. kadang-kadang tu rasa malu juga dengan lelaki kategori ni. seperti yang dikatakan oleh kak anis, lelaki kategori ni memang bersopan santun, teliti, cermat, rajin & yang sewaktu dengannya. ishhh...rasanya ana pun tak sebagus macam tu. malu .... :malu:



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

NurinaQistina
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 33994
Posting: 7
Dari: TERENGGANU

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-07-08 08:42


assalamualikum...

lelaki lembut, lately memang ramai lelaki lembut....tak tahu lah dibuat-buat atau smulajadi.
sahabat2 ada katakan mungkin kerana pesekitaran. saya setuju dengan pendapat tu....tapi erm bagi bakal guru amatlah kurang sesuai...almaklum sajalah kalau jadi cikgu nanti...silap-silap; bolwh pengaruh kat anak murid lagi....bahaya betul ni...kena banteras awal-awal,

Bookmark and Share

  


  Member Information For NurinaQistinaProfil   Hantar PM kepada NurinaQistina   Pergi ke NurinaQistina's Website   Quote dan BalasQuote

syira_qistina
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2003
Ahli No: 4102
Posting: 777
Dari: tempat yang paling jem

Selangor  


posticon Posting pada: 23-07-08 08:58


kalau cerita pasal pendidik yang lembut, dulu masa ana belajar...ada seorang pensyarah ana yang perwatakan lembut. orgnya teramat sangatlah baik. semua students memang suka pada dia. pensyarah ana ni dari segi pemakaiannya memang seorang lelaki sejati. dari segi pertuturan pun masih seorang lelaki sejati. hanya dari segi perwatakan saja dia agak lembut...boleh dikatakan lembut tahap 70%. huhu...

p/s: teringat students perempuan lain selalu cakap pada ana, ruginya pensyarah ni lembut orgnya...dah lah handsome gila.. pandai pula tu.. :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For syira_qistinaProfil   Hantar PM kepada syira_qistina   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-07-08 09:04


Assalamualaikum
Dulu time ana belajar di sarawak... Ramai lelaki lembut yang ana jumpa...lelaki lembut dan pondan adalah berbeza cara dan perangai mereka.
Lelaki lembut tidak seperti pondan yang suka menunjuk2, bermekap dan mengubah fizikal mereka.
Tetapi kedua2 mereka senang didekati dan dibuat kawan....
Kelebihan mereka, mereka lebih mudah memahami seorang wanita.
Ana masih boleh menerima lelaki lembut berbanding pondan...i mean menerima mereka as a friend...sebab mereka tidak seperti pondan yang "melebih-lebih".
One of my bestfriend now adalah "bekas lelaki lembut", ana kenal dia ketika ana part1 ketika masih menuntut di sarawak, kelembutannya lagi lembut dari ana...(ke ana yang ganaz sangat.. :-D ). Tapi ketika ana part5, dia amat berlainan...dia dah berubah...menjadi lelaki sejati....bermain bola..mula aktif dengan kepimpinan dan semakin mendalami ilmu agama....alhamdulillah.... Semoga dia terus bahagia sekarang...
Itu saja dari ana yang jarang nak posting lagi..hihi..sebab sibuk... :bye:
Wassalam


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 25-07-08 14:41


Assalamualaikum
bagaimana pula pendapat mengatakan bahawa lelaki lembut ni ter'bentuk' sebab makan banyak sangat KFC...huhu.. :jangan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

salmanfarees
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.10.2006
Ahli No: 26728
Posting: 79
Dari: New Zealand

newzealand   avatar


posticon Posting pada: 25-07-08 16:18


Soalan yang diusul adalah cara menangani.
Memang sukar. Itulah jawapannya. Sebab ianya melibatkan aspek psikologi. Ada kaitan dengan remaja berada di satu fasa dalam kehidupan yang mana ianya adalah masa untuk memilih identity and 'with whom to hang out with.'

Namun yang pasti, menangani mereka tidak harus dengan cara kasar. biasanya jiwa mereka agak sensitif apatah lagi dengan pandangan prejudis masyarakat sekeliling.

Dalam hal ni, ahli psikologi harus memainkan peranan. Bukan sahaja dengan memulakan research, tetapi menyarankan cara yang sesuai untuk menangani mereka agar mereka tidak menyimpang dr cara hidup yang songsang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For salmanfareesProfil   Hantar PM kepada salmanfarees   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 09:12


didikan dalam keluarga sejak kecil lagi memang memainkan peranan penting...kekadang kalau adik beradik perempuan lebih ramai, kadang-kadang terikut-ikut lah perwatakan adik dan kakak2... so, sejak awal lagi, mak ayah kena pantau perkembangan anak2 lelaki ni... dr kecik ajarkan lasak2...



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

Eisyaa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.02.2005
Ahli No: 14148
Posting: 144
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-07-08 19:35


hehe..nak buat bagaimana? kan..yang penting respect to others..right?

Bookmark and Share

  


  Member Information For EisyaaProfil   Hantar PM kepada Eisyaa   Pergi ke Eisyaa's Website   Quote dan BalasQuote

nurhati8616
Warga 1 Bintang
Menyertai: 26.07.2008
Ahli No: 34154
Posting: 26
Dari: Bumi Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 13-08-08 17:17


anak-anak ibarat kain putih, ibu bapa lah yang akan mewarnainya kelak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhati8616Profil   Hantar PM kepada nurhati8616   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-08-08 13:14


pengalaman duduk sebilik dengan golongan begini merupakan satu titik tolak untuk memberi penjelasan hakikat sebenar mereka jadi macam tu.satu semester sbilik dengan kawan lembut, sukar diterima awal sem..namun selama mnjalani kehidupan sbilik tu, ada benda baru yang selama ini saya tak tahu, saya sedikit dah tau..solat,berkelakuan baik, faham diri saya dan banyak lagi,memberikan pandangan negatif saya dulu dah terhakis dek kerana sahabat saya ini.memang janggal sblik, namun satu kos yang sama dan kelas yang sama dan pergi kelas bersama2 walaupun join sekali dengan kawan-kawan laki memberikan kejanggalan hilang dan ianya seperti biasa...

namun 16 jun 2008, bersamaan cuti sem, kawan saya ini telah pergi selama-lamanya kerana strok...memang diakui selalu tengok dia kesakitan selama sebilik...kadang-kadang sedih ..namun, mampu menasihatkan jaga diri baik-baik,jaga kesihatan dan bnykkan berserah dan bertawakal kepada Allah bagi memudahkan kehidupan...kenangan ketawa bersama, melihatnya menangis, study bersama...makan bersama...pengalaman yang amat saya rindui...untukmu sahabatku....semoga Allah mencucuri rahmat keatasmu...amin...Al-Fatihah....

p/s...pesanan saya, hormatilah golongan ini, janganlah asingkan mereka,janganlah hina mereka,walaupun kadang-kadang mereka sengaja macam tu..namun berusalah untuk membaiki mereka..dekatilah dan nasihatilah...sekurang2nya mereka akan sedar...cubalah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-08-08 18:00


k... nak tangani lelaki lembut ni senang saja... tak susah mana pun...

1st... kita mesti pandai memahami mereka...
2nd... buat mereka macam teman biasa kita... jika ingin mereka berubah, slow talk with them... sebot dangan hikmah nya sekali..
3rd... jangan sesekali anggap mereka 2 alien... mereka pun manusia biasa..

lelaki lembot ni, berfikiran terbuka... jika anda menegur mereka dengan cara baik, confirm mereka akan terima punya

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

sayang_semuanya
WARGA SETIA
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29304
Posting: 486
Dari: Pasir Ris

singapore   avatar


posticon Posting pada: 18-08-08 18:00


k... nak tangani lelaki lembut ni senang saja... tak susah mana pun...

1st... kita mesti pandai memahami mereka...
2nd... buat mereka macam teman biasa kita... jika ingin mereka berubah, slow talk with them... sebot dangan hikmah nya sekali..
3rd... jangan sesekali anggap mereka 2 alien... mereka pun manusia biasa..

lelaki lembot ni, berfikiran terbuka... jika anda menegur mereka dengan cara baik, confirm mereka akan terima punya

Bookmark and Share

  


  Member Information For sayang_semuanyaProfil   Hantar PM kepada sayang_semuanya   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-10-08 15:13


lelaki tetap lelaki...perempuan tetap perempuan...
naluri tetap lelaki, fitrah tetap lelaki...
tak kisah apa cara pun, tetap lelaki...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-08 16:41


janganlah mengejek atau mencerca mereka.....................
dengan cacian itulah mereka semakin menjadi-jadi..........
maka..........tegurlah mereka secara berhikmah...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-08 16:48


ok2... ha'ah betul itu, fantasi87..
bukan pun nak pandang serong... atau apa-apa...
kita tak tahu hal sebenar...
tegur berhikmah, betul itu...fantasi87..
biar dia berubah kepada hakikat sebenar...
walaupun sedikit atau perlahan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.153844 saat. Lajunya....