Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 13-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Fear is the path to the dark side. Fear leads to anger. Anger leads to hate. Hate leads to suffering.
-- Seminar

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 45
Ahli: 0
Jumlah: 45




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 11 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Kenapa muslimah suka pakai tudung berfesyen..?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa muslimah suka pakai tudung berfesyen..?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Kenapa muslimah suka pakai tudung berfesyen..?

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-08-05 23:12


sensitif soalan ni.. untuk kupasan semua... nak tanya pendapat sahabat2 sekelian..pasal isu tudung

Kenapa suka pakai tudung berfesyen2.. ? apa tujuan tudung tu sebenarnya? :-?


-----------------

Koleksi Busana



    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

ratu_assayyidah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.08.2005
Ahli No: 18436
Posting: 23
Dari: Kuala Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 03:32


tudung tu sebenarnya untuk menutup aurat...
Dan fesyen boleh, untuk menunjukkan keberanian seseorang itu mencuba sesuatu yang baru tapi mesti menepati syarat2 tutup aurat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ratu_assayyidahProfil   Hantar PM kepada ratu_assayyidah   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 28-08-05 07:49


betul jugak...Kenapa ye mereka suka sangat bertudung yang berfesyen2 ini??

boleh tak kita ketogerikan tudung berfesyen ini sebagai tabarruj?? :-?

sebab apa....sebabnya ia memang menarik perhatian kaum lelaki termasuklah naruto-san sendiri....especially bila pergi kenduri kahwin, bukan sahaja tempat berfesyen bagi pengantin, tapi juga tempat berfesyen2 untuk wanita2 yang datang berkunjung....dengan warna tudung yang strike, bersulam2 lagi, dengan bende2 manik yang berkilauan bergantung kat tudung itu....pendek kata memang tarik perhatian lelakilah untuk pandang.

tapi bila difikirkan...mereka itu isteri2 orang...anak2 dara orang....terus naruto-san palingkan muke.....bahaya jugak kan untuk lelaki bila berdepan dengan situasi macam ini :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 28-08-05 08:18


sebab pengaruh media yang promo gaya tudung terkini..fesyen tudung terbaru laa..
tak tahula Kenapa tapi kalau saya berdiri sebelah mereka yang berfesyen tudung terutama yang ala gipsi tu..terasa juga 'kecik'..
tak rasa macam dok sebelah sedara seagama pun ada.. ;-)
[ Telah diedit oleh: trigO pada 28-08-05 19:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 19:21


tiada penghayatan terhadap suruhan agama dan nilai tudung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 19:49


Kenapa? mungkin sebab tak nak old fashion atau tak nak terasa rendah diri sebab tak ada style.

tengok ustazah bahiyah, ustazah mashitah pun bergaya-gaya... yang itu lagi laa, masuk TV.. forum dll... so bagaimana tu. huhuh mereka tu isteri orang juga tu.

ps: saya simple saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

zinnirah_balqis
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9756
Posting: 75
Dari: kolej mara banting, selangor, malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 21:52


assalamualaikum

mgkn nak kepuasan agaknya.tapi honestly speaking, sebagai wanita islam, lebih baikla pakai tudung pun yang tak menarik perhatian lelaki. betul cakap naruto san tu. ana setuju sangat. naruto san tu laki, ana yang perempuan pun kadang-kadang ter tarik nak tengok si gadis yang memakai tdg2 begitu. tambah2 lagi sekarang tudung nipis dan jarang2 tu semakin menular. pemakaian tudung mestilah ikut syariat yeh.ana berseru kepada diri ana dan sekalian muslimah juga adanya. ilalliqa'

Bookmark and Share

    


  Member Information For zinnirah_balqisProfil   Hantar PM kepada zinnirah_balqis   Pergi ke zinnirah_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 22:01


Pada 28-08-05 19:49 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa? mungkin sebab tak nak old fashion atau tak nak terasa rendah diri sebab tak ada style.

tengok ustazah bahiyah, ustazah mashitah pun bergaya-gaya... yang itu lagi laa, masuk TV.. forum dll... so bagaimana tu. huhuh mereka tu isteri orang juga tu.

ps: saya simple saja.


yeah. setuju dengan syahidatul..

p/s: errr simple ke tudung kino, shye? ngehngeh. tudung style 1st year. (bak kata aimie)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-08-05 23:46


eheh... kino memang simple... dulu kini dan selamanya... kecuali kalau ada occasion kino memang bergaya.. heheh

p/s: ooo kino style 1st year ek. shye style form 4.. hakhak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 29-08-05 09:06


Memang fitrah perempuan sukakan benda- benda yang cantik dan berseni. Bertudung mengikut fesyen tu kan sesuatu yang berseni. Jadi tak hairanlah jika muslimat hari ini lebih gemar mengenakan tudung yang berfesyen. Bagi ana tak salah jika tudung tersebut menutupi dada mereka. Selaras dengan firman Allah kan...?Tapi lebih sopan dan lebih anggun jika bertudung bulat...
[ Telah diedit oleh: mizie_hafiz80 pada 29-08-05 09:09 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 09:51


bukan pakai tudung berfesyen ni kategori bertabbaruj ke..? mempamirkan kecantikkan diri.. :D

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

raytec
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16573
Posting: 29

blank  


posticon Posting pada: 29-08-05 11:06


Adalah satu kesilapan bila wanita merasakan sudah cukup menutup aurat hanya dengan mengenakan tudung ( tak kira sama ada tigasegi / berfesyen / labuh)...maksud dari menutup aurat adalah bagaimana seorang lelaki yang bukan mahramnya tidak terkesan apabila terlihat dirinya....

Ada wanita beranggapan cukuplah setakat pakai tudung sehingga menutupi leher dan dada tetapi pada masa yang sama lelaki masih boleh tertarik pada bahagian lain wanita tersebut...

Adalah penting seorang wanita faham akan maksud dan tujuan menutup aurat ini, jika tidak ia akan hanya menjadi sebagai satu trend atau budaya sahaja...

Allah jua ynag Maha Mengetahui...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raytecProfil   Hantar PM kepada raytec   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 11:09


Pada 28-08-05 03:32 , ratu_assayyidah posting:

!!! QUOTE !!!

tudung tu sebenarnya untuk menutup aurat...
Dan fesyen boleh, untuk menunjukkan keberanian seseorang itu mencuba sesuatu yang baru tapi mesti menepati syarat2 tutup aurat


berfesyenla bagaimana pun..
tapi mesti kembali kepada nas2 yang sahih...
apa yang islam dah gariskan..
kita perlu ikut...
jangan asik nak berfesyen sampai tak perasan 'terdedah' apa yang sepatutnya hanya untuk tatapan zanjun dan yang muhrim bagi kita...

wallahua'alam...... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 29-08-05 11:40


:) eeemmm... tudung sapi kat lutut... nengok kat dalam isi anak orang buat apa??? :) aku adalah aku... mamat kopiah duduk kat tepi tasik, masuk rumah perempuan bukan muhrim buat apa???mujur lah comel sikit dari minah senget kalau tak hampeh... :D (jangan mare)
[ Telah diedit oleh: farhanna pada 29-08-05 11:44 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-08-05 11:51


..EM..pakai tudung dengan pelbagai style memag dah jadi budaya kebanyakakn wanita..

ana simple jela tak ada lah melilit leher..:)pin kan sana sini..dan selemoang

dan di sebabkan itu..ana pernah ditegur oleh kawan yang mengatakan ana ni tak ikut peredarabn fesyen... tapi ana cool jela...dan...apa pun orng nak kata katala..yang pasti ana ada prinsip dan bukanya jenis mudah terpengaruh..

tak di nafikan memang cantik bila pakai tudung dengan macam2 gaya...

namun jagn sampi membawa rasa riak dan nak menunjuk2 itulah yang ana paling bimbang...so..biarla ana dengan gaya ana dlam bertudung..asalkan kan mengikut Syariat..selesa..kan:)..lebih selesa pakai tudung labuh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 18:23


assalamualaikum wbt...

dan....kawan2 selalu tanya Kenapa saya ni asyik2 pakai tudung plain warna itam.............

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 29-08-05 19:48


bersederhana lah dalam penampilan :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 29-08-05 21:07


Pada 29-08-05 09:51 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

bukan pakai tudung berfesyen ni kategori bertabbaruj ke..? mempamirkan kecantikkan diri.. :D


betul tak tudung berfesyen ini tabarruj??....muslimah2 sila beri respon anda ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

aljawzi
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2003
Ahli No: 2112
Posting: 9
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 29-08-05 21:34


assalmualaikum.
perintah bertudung dah berlalu selama 1400 lebih,tapi hari ni perintah tuhan sudah tidak mempunyai harga bagi kebanyakan orang.saya pun dah pening kepala.
jadi saya harap muslimah tutup lah aurat dengan sempurna.buatla apa yang tuhan suka,dan usahalah untuk tinggalkan apa yang orang suka tapi tuhan tak suka.

>>

Bookmark and Share

    


  Member Information For aljawziProfil   Hantar PM kepada aljawzi   Pergi ke aljawzi's Website   Quote dan BalasQuote

imannoraina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.08.2004
Ahli No: 10752
Posting: 226
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 29-08-05 21:37


ishk payah cakap lah bab ni...mybe dah lumrah wanita memang mementingkan kecantikan..dah sinonim dalam hidup seorang wanita.tetapi berpada2 jangan sampai yang halal jadi haram.ye lah awal2 dah elok dah pakai tudung,nak lawa lagi belit sana belit sini last2 nampak tengkuk. :-D


-----------------
Tiada yang lebih bahagia dan bernilai selain mendapat keberkatan dan keredhaan ALLAH S.W.T


Bookmark and Share

    


  Member Information For imannorainaProfil   Hantar PM kepada imannoraina   Quote dan BalasQuote

farina_haikal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11708
Posting: 245
Dari: seoul,korea

north_korea  


posticon Posting pada: 29-08-05 22:15


tak salah rasanya pakai tudung berfesyen...selagi ianya melepasi dan menutup dada kalian....pada saya,gaya pemakaian yang pelbagai tu adalah tuk keselesaan selain memberi keyakinan pada si pemakai....ingin kelihatan cantik tak salah asalkan mengikkut syariat islam....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farina_haikalProfil   Hantar PM kepada farina_haikal   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 29-08-05 22:17


memang lah tak kisah, ni kalau dah sampai tahap riak...
kena ambil kesah juga.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 01:01


KITA PAKAI TUDUNG sebab nak TUTUP AURAT TAPI KALAU nak BERFESYEN dah MASUK sebab LAIN......MUNGKIN nak NUNJUK2 agaknya ATAU nak TAYANG WAJAH LAWA.NI dah SALAH sebab KITA BERTUDUNG UNTUK MENGELAKKN FITNAH TAPI bila dah BERFESYEN TU lagi lah boleh TIMBUL banyak FITNAH.orang tengok PUN lagi rasa MMMMMM..................PAHAM2 saja
..... :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 01:11


assalamualaikum wbt...

susah juga kan bila timbul fesyen2 dalam bertudung ni....ada baik ada buruk...
yang baiknya ada antara muslimah yang sebelum ni kurang sempurna jika bertudung(main aci selempang aje) mula pandai pandai gayakan ala2 waheeda atau wardina..maknanya tudung makin dilabuhkan...

tapi yang buruknya ada juga yang dah elok saja sebelum ni pakai tudung macam yang lain2 tapi mula pakai ala2 gipsy pula....aduuhhhh!bukannya cantik pun pakai begitu. nak bertanding leher siapa panjang ke? :-? :roll:

Perempuan memang sukakan keindahan dan kecantikan....tapi berpadalah dan jangan kerananya kita diazab kelak...wallahualam.. :roll:


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

    


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-08-05 08:01


Pada 29-08-05 09:51 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

bukan pakai tudung berfesyen ni kategori bertabbaruj ke..? mempamirkan kecantikkan diri.. :D


Pada 29-08-05 21:07 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

betul tak tudung berfesyen ini tabarruj??....muslimah2 sila beri respon anda ;-)


muslimah2 sekelian...sila jawab soalan yang senang...Ya atau Tidak....tudung berfesyen ini tabarruj?

p/s: Tabarruj hukumnya haram tau ;-) (maklumat kepada yang masih tidak mengetahui)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 09:24


Bagi saya sekarang ni kita mencari jawapan betul ke tak pakai tudung tu tabarruj. Satu lagi kalau kita rasa kita buat salah, jangan sampai menghalalkan apa yang haram sebab kita tergolong dalam golongan tersebut.. :)

saya bukan apa kasihan jugak tengok golongan muslimat ini, saya pernah dengar ustaz kata dalam ceramah dah lama dah... tak tau kesahihannya. Amalan orang yang tidak menutup aurat tak sampai ke langit. Diharap kawan2 yang arif boleh berbetulkan kalau saya silap..

Lagi satu, walaupun saya lelaki, saya lagi suka tengok perempuan yang menutup aurat sepenuhnya, tak ada warna yang menyakitkan mata lelaki melihatnya.. pakaian yang lebih kepada mengikut syariat bukan fesyen. Alangkah murninya hati wanita yang menutup aurat untuk keredhaan Allah. Subhanallah!

Tapi saya akui bukan senang nak buat bagaimana sebab dari kecik kebanyakkan muslimat ni dah dilatih pakai baju berbunga2, tudung bunga2.. ikut fesyen.. tapi buat lah slow2.. slow dan steady

satu lagi kalau kawan tegur muslimat2 sekelian sebab fesyen tak up to date.. saya ada lagu untuk sahabat sekelian :)


Tajuk: Kawan
Album: Pelita Hidup III
Kumpulan: Hijjaz

Kawan apalah yang kau kesalkan
Kerana Tuhan kau kehilangan kawan
Kerana kebenaran dihina
Jangan kau ragu dalam keimanan

Kadang-kadang kawan jadi lawan
Kadang-kadang lawan jadi kawan
Apalah disedihkan hati
Setiap insan di dalam kekurangan

Jangan sedih selalu tersisih
Bukan kau saja ditimpa malang
Ingatlah para Rasul mulia
Lebih terseksa menderita
Mereka bahagia dalam derita
Mereka kaya di dalam papa

Mereka memadai dengan Tuhannya
Itulah kebahagiaan
Di waktu sempit seorang diri
Kawan janganlah disedihkan hati

Tetapi mereka merasai ramai
Walaupun keseorangan

p/s maafkan ana kalau ana membuat kesilapan, harap diperbetulkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Kakngah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.01.2005
Ahli No: 13574
Posting: 394
Dari: Rawang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 09:27


saya pun tak paham kenapa. sebab saya ni tak suka dan tak minat pakai tudung berfesyen ni. tak reti pun nak berfesyen...

Bookmark and Share

    


  Member Information For KakngahProfil   Hantar PM kepada Kakngah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 10:33


fesyen..tabarruj... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-08-05 10:55


salam...manusia lebih terdidik oleh masyarakat dan budaya.kalau di Tanah Arab,fenomena pemakaian jubah hitam dan pakaian2 seangkatan tu adalah satu trend masyrkt di sana.kalau orang m'sia ke Makkah pula, senang pulak mereka mengadaptasikan pemakaian jubah di sana kerna mengikut persekitarannya.
Namun, realitinya, budaya di msia berbeza.asalkan tidak berlebih2an dalam berpakaian dan menutup aurat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 30-08-05 11:16


i guess...its really hard for muslimahs (muslimatuna) to answer whether tudung berfesyen is tabarruj or not...i think its really a sensitive question. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

nahrulhayat
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.06.2005
Ahli No: 16846
Posting: 24
Dari: Malaysia

Selangor  


posticon Posting pada: 30-08-05 11:25


assalamu'alaikum
ana send emel yang ana dapat mengenai tudung wanita khususnya
ambil yang positif.
ana prefer pendapat yang agak keras sikit. atas sebab2 tertentu
wallahua'alam

Bismillaheer Rahmaneer Raheem

“Berkasih sayanglah sesama saudara dan berpesan-pesanlah pada kebenaran dengan kesabaran.”



Assalamu'alaikum Warahmatullah.....



Allah menjadikan bumi ini sebagai tempat untuk umat manusia menjalankan urusan duniawinya tanpa melupakan urusan ukhrawi yang pasti.

Maha Suci Allah yang telah menjadi tempat pergantungan segala sesuatu kerana Dia-lah sebaik-baik tempat bergantung harap dan tiadalah sekutu bagi-Nya kerana sesungguhnya Allah, Dia-lah Tuhan yang Maha Esa.

Salam pertemuan untuk kalian saudara-saudaraku yang baik dan dimuliakan Allah.

Menjelang pertemuan kali ini, ana akan membawa bicara tentang gabungan tiga topik sekaligus. Shahdan, dalam masa beberapa hari yang lalu seorang saudara ana menyampaikan permintaan seseorang untuk menyentuh topik yang bakal dibicarakan nanti. Insya Allah, pada bicara ‘Nasiim Suhail’ yang terbaru ini, ana cuba untuk mengupas topik yang telah minta diulas tersebut.

Saudara-saudaraku;

Sesungguhnya hidup ini benar-benar tidak kekal. Yakinilah bahawa ada suatu hari lain yang akan menanti. Hari di mana siang dan malam menjadi satu, susah dan senang akan terpisah, dan kerahmatan dan kemurkaan Allah s.w.t. menjadi penentu nasib. Itulah Hari Kebangkitan. Hari yang telah dijanjikan Allah akan hadirnya. Semoga kita semua berada dalam lingkungan manusia yang menyediakan diri untuk menghadapinya. Bukan lingkungan manusia yang mengambil mudah serta melupakannya.

Ingatlah saudara-saudaraku, hidup hanya sekali. Selepas hidup, datang pula kematian. Lalu, dengan adanya kematian itu kita bakal menyaksikan tempat istirehat kita sama ada ia salah satu daripada taman-taman idaman, atau salah satu daripada lubang-lubang seksaan.

Dunia akan terus berubah. Dari satu zaman ke satu zaman yang lain. Zaman-zaman yang bergantian itu akhirnya akan ditamatkan dengan satu tiupan hamba Allah dari kalangan malaikat bernama Israfil. Menandakan berakhirnya dunia dan alam ini. Kemudian, malaikat peniup sangkakala itu akan membuat tiupan kedua, yang mana sekalian hamba-hamba Allah dari golongan jin dan manusia dan selainnya akan dibangkitkan di suatu padang yang seluas mata memandang. Peluh berlinangan, diri kepanasan, masing-masing sibuk dengan urusan diri. Lantas tidak sempat untuk menghiraukan orang lain. Ibu tidak mencari anak, suami tidak mencari isteri, raja tidak mencari menteri, dan hamba sahaya tidak mencari tuannya. Satu demi satu nama diseru. Dipanggil menghadap Hakim segala hakim. Dibicarakan di mahkamah yang adil. Tiada lagi penyelewengan, tiada lagi tempat sembunyi, tiada lagi penyesalan yang bermakna. Kerana ketika itu taubat adalah sesuatu yang sia-sia.

Saudara-saudaraku;

Sedang diketahui hidup ini sementara, ada jua yang memikirkan apa gunanya dunia. Alangkah malangnya mereka yang keliru. Ada manusia yang menyalahgunakan zuhud untuk melupakan langsung urusan duniawinya. Sungguh; bukan begitu anjuran Islam!

Islam itu sifatnya syumul. Syumul dalam akidah, syumul dalam syariah, syumul dalam kefahaman dan amalan. Islam itu juga bersifat tsabat wal murunah. Syumul itu ertinya sempurna dan menyeluruh. Namun, dalam kesyumulan itu, Islam mensifatinya dengan al-tsabat yang bererti dengan tetap, mantap, tegak dan tidak berganjak. Al-tsabat ini mencakupi kemantapan, ketetapan dan ketegasan pada tujuan dan matlamatnya. Dalam kesyumulan itu juga selain, al-tsabat, Islam disifati dengan sifat al-murunah yang bermaksud lembut, boleh dilentur, menerima perubahan, dan boleh disesuaikan.

Kedua-dua itu yakni al-tsabat wal-murunah digabungkan bersama untuk menggambarkan bahawa Islam itu keras tetapi lembut, tegap tetapi boleh dilentur, tidak berubah tetapi boleh disesuaikan.

Saudara-saudaraku yang beriman;

Lihatlah betapa cantiknya Islam. Jika ketegasan itu pada tujuan dan matlamat, maka kelenturan dan kelembutan itu adalah pada pendekatan. Begitu Islam ini tetap pada hukum-hukum yang Qat’ie tetapi tetap lembut dan mudah disesuaikan pada cabang-cabang hukum itu. Kukuh dan istiqamah dalam hal urusan-urusan dengan Allah tetapi lunak dan lembut pada urusan keduniaan seperti yang disebut Rasulullah s.a.w. dalam hadisnya yang masyhur:

“Kamu lebih mengetahui urusan-urusan dunia kamu.”

Justeru saudara-saudaraku; dalam soal mengamalkan Islam sebagai ad-Din, bersikaplah yang sepatutnya. Jangan jadikan diri kita sebagai punca fitnah kepada agama yang suci ini.

Wahai saudara-saudaraku yang mulia;

Hari ini, fitnah terhadap Islam datang dari segenap arah. Apa sahaja yang ada kaitan akan disebut-sebut atau direka-reka keburukan dan kenaifannya. Sehinggakan, orang-orang yang sepatutnya menjadi pembela Islam juga gugur, punah dan rebah. Para pejuang yang keletihan mula tersungkur longlai menangkis mehnah. Apatah lagi para hipokrit yang bertopengkan Islam tetapi mempunyai agenda keduniaan semata-mata. Mereka lebih-lebih lagi meranapkan Islam seperti gunting dalam lipatan dan menjadi duri dalam daging kepada agama Islam nan suci ini.

Baiklah, kali ini ana akan menyentuh tiga topik yang diminta oleh salah seorang saudara kita iaitu soal wasotiah (kesederhanaan), hypocrite (kepura-puraan) dan pemakaian hijab.

Alhamdulillah, apabila diajukan kepada ana tiga topik ini sekaligus datang ilham di minda ana yang menyarankan untuk digabungkan ketiga-tiga topik tersebut dalam perbincangan kali ini. Insya Allah, mudah-mudahan, bicara kali ini dapat memberi kemudahan kepada setiap kepayahan yang dirasai, terutamanya bagi wanita yang memakai hijab (bertudung).

Saudara-saudaraku;

Jika kita melihat soal wasotiah dalam bertudung, tentu ada yang tertanya-tanya, adakah cukup sekadar menutup rambut dengan sehelai kain yanng tipis dan kecil? Mungkin juga ada yang menganggap, menutup kepala itu sebagai suatu adat sahaja. Pada hari ini, kita dikelirukan dengan pelbagai jenis fesyen tudung yang dikategorikan sebagai ‘up to date’. Stail dan gaya bertudung di kalangan selebriti pula menjadi ikutan bagi sesetengah remaja yang bertudung. Walhal, tidaklah semua yang dibawa, ditunjuk, dan diaplikasi oleh para ‘public figure’ itu betul dan lurus landasannya.

Di sini mari kita susuri permasalahan hijab ini. Jika diperhatikan, seakan-akan ada perbezaan ketara antara golongan wanita yang memakai tudung biasa dengan wanita-wanita yang memakai hijab yang dilabuhkan melepasi bahagian dada. Andaian bahawa cukuplah menutup rambut, memang suatu yang sangat tidak betul. Hinggakan ada pihak-pihak tertentu menganggap apa gunanya bertudung kalau akhlak dan keperibadiannya hancur. Benarkah begitu?

Wahai engkau seorang wanita;

Antara bertudung dengan tidak bertudung, yang manakah menjadi pilihan hati? Jika kalian memilih bertudung, berbahagialah kerana kalian masih terpimpin di jalan syari’at Allah. Malang jika kalian memilih tidak bertudung, kerana orang yang janggal untuk menunaikan syari’at Allah sebenarnya masih belum pasti petunjuk untuknya.

Apabila sudah bertudung, kini ada pula yang menyoal, tidak cukupkah memakai kain yang menutup kepala? Mengapa perlu dilabuhkan sehingga menutupi bahagian dada? Bukankah cara pemakaian seperti itu kelihatan seakan-akan kuno dan ketinggalan zaman? Nah! Apabila diajukan dengan soalan-soalan sedemikian, ana teringat kepada pengajaran seorang ilmuwan yang menyentuh bab aurat wanita dan difokuskan kepada menutup kepala (bertudung).

Ilmuwan itu berkata; “Sesungguhnya tudung wanita itu ada tiga. Pertama, tudung Yahudi, kedua, tudung Nasara (nasrani) dan ketiga tudung muslimat.”

“Wahai guruku, jelaskanlah kepadaku kerana aku tidak pernah mendengar hal yang sedemikian,” soal salah seorang mustami’ di hadapannya.

“Pertama, tudung Yahudi. Wanita Yahudi memakai tudung juga, tetapi lebihan kain di depan semuanya dilempar ke belakang. Kedua, tudung Nasara. Wanita Nasara pun lebih dahulu memakai tudung juga, tetapi tudungnya terlalu singkat, sehinggakan ‘bonggol unta’ masih kelihatan. Dan yang terakhir tudung muslimat, wanita muslimat memakai tudung berpandukan firman Allah dalam surah an-Nur ayat 31.” Kemudian ilmuwan itu membaca sebahagian ayat itu.

“Katakanlah kepada wanita yang beriman; ‘Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya, dan janganlah mereka menampakkan perhiasannya, kecuali yang (biasa) nampak daripadanya. DAN HENDAKLAH MEREKA MENUTUPI KAIN TUDUNG SEHINGGA KE DADANYA, dan janganlah menampakkan perhiasannya......” ila akhirul ayah.....

Subhanallah...!!!

Maha Suci Allah yang telah menurunkan al-Qur’an sebagai petunjuk dan penyuluh kehidupan hamba-hamba-Nya. Inilah dalil naqli yang utama yang menerangkan dengan sejelas-jelasnya stail, gaya, dan fesyen tudung yang perlu dipakai oleh muslimat.

Dengan prinsip wasotiah, tidaklah Islam itu memaksa para wanita dengan satu cara pemakaian tudung yang tertentu. Wanita sebenarnya bebas memilih tudung yang sesuai dengan dirinya. Tetapi wanita muslimat wajib memastikan bahawa tudung yang dipakainya memenuhi tuntutan syari’at dan tidak sesekali menyamai gaya tudung wanita Yahudi mahupun wanita Nasrani. Demikian sabda Nabi s.a.w. yang mafhumnya, janganlah kita menyamai kaum Yahudi dan kaum Nasrani. Sehinggakan Rasulullah s.a.w. ada menganjurkan para sahabatnya agar membela janggut dan memotong misai kerana menyalahi gaya orang Yahudi dan Nasrani yang membela misai dan memotong janggut.

Wahai saudara-saudaraku muslimat yang mulia;

Ada juga kedengaran suara-suara sinis yang mengata dan mencemuh orang-orang yang memakai hijab. Cemuhan itu datang akibat daripada tindakan segelintir wanita bertudung yang tidak menjaga akhlak dan perilaku mereka. Tidaklah sukar untuk mengakui bahawa memang ada segelintir kecil wanita muslimat yang memakai tudung tetapi tidak sempurna penutupan dan pemeliharaan aurat mereka.

Wanita harus mengerti bahawa, aurat yang perlu ditutup dan dipelihara bukan sekadar rambut yang menjadi mahkota wanita itu tetapi juga biarlah akhlak dan tingkah mereka juga dipelihara selaras dengan akhlaqul Islam.

Saudara-saudaraku;

Kalau ada wanita bertudung yang tidak bermoral, jangan gusar. Janganlah sesekali ada rasa aneh di hatimu. Yakinlah bahawa ada kebaikan itu kerana adanya keburukan. Sesungguhnya dinamakan suci itu kerana adanya najis. Demikian adanya pahala itu kerana wujud juga dosa. Sunnatullah sudah menentukan begitu adanya keadaan ciptaan-Nya.

Kemudian, akan kedengaran pula suara-suara sinis yang berkata, “Ala..., pakai saja tudung.... tapi perangai.... eee... teruk...!” Kemudian menyambung yang lain dengan hujah, “Pakai tudungpun perangai macam tu lebih baik tak payah pakai tudung....” Masya Allah..., sungguh yang berkata begitu pula memang yang tidak bertudung.

Lalu saudara-saudaraku wanita yang budiman; perlukah kita menerima sindiran dan hujah orang-orang yang tidak menjalankan syari’at Allah itu? Apakah perlu kita melayan kata-kata orang yang tidak mencintai syari’at Allah itu? Mengapa perlu tergugat pendirian kita kerana kata-kata orang yang jauh daripada petunjuk itu?

Sungguh janganlah kalian terpedaya dan terpesona dengan hujah mereka yang dangkal itu. Yang menganggap apa gunanya bertudung jika perangai tetap buruk. Tetapi hendaklah kalian berbangga kerana kalian menjalankan perintah Allah. Mengapa harus berasa malu dalam menjalankan syari’at Allah?

Saudara-saudaraku;

Orang yang mendedahkan aurat mereka tidak sedikit pun berasa malu menentang hukum Allah. Lalu mengapa kita yang sedang menjalankan syari’at Allah ini perlu berasa malu? Orang yang ke hulu ke hilir dengan aurat terbuka tidak merasa apa-apa. Mengapa kita yang sentiasa berusaha memelihara diri ini merasa janggal dan terasing di bumi Allah?

Berbahagialah dan tenteramkan hatimu wahai wanita-wanita yang beriman. Tidak ada yang perlu digusarkan dengan hujah, sindiran mahupun celaan wanita-wanita tidak bertudung sempurna kepada wanita yang bertudung sempurna.

Seandainya di kalangan wanita yang bertudung itu pun ada yang tidak menjaga kehormatan diri, sedarlah jua bahawa di kalangan wanita yang mendedahkan aurat lebih banyak lagi yang tidak menjaga kehormatan diri. Malahan, jika hendak disebut secara mudah, pendedahan aurat itu juga satu cara mencela kehormatan diri sendiri.

Rasul s.a.w. berpesan dalam khutbahnya yang terakhir, ittaqun-nisa’ yang bermaksud; lindungilah wanita.

Tetapi hari ini, kita boleh lihat ramai di kalangan wanita sendiri menyediakan diri mereka untuk dieksploitasikan oleh pihak-pihak yang jahil dan tersesat. Iklan-iklan di media massa contohnya, terang-terangan menjadikan wanita sebagai bahan pertunjukan untuk melariskan jualan produk-produk golongan kapitalis tersebut. Lalu, di manakah maruah wanita itu sebenarnya diletakkan? Adakah kerana ramai yang menganggap pendedahan aurat itu satu keperluan di zaman moden ini, maka kalangan wanita yang bertudung perlu merasa kecil diri dan rendah hati? Tidak!

Wahai wanita muslimat yang bertudung;

Dunia sentiasa molek di mata yang jahil. Tetapi kalian wanita yang beriman tidak perlu terpesona dengan kemolekan dunia. Sudah barang tentu kemolekan dunia terkandung bersamanya tipu daya yang menghancurkan akhirat kalian.

Orang yang paling bodoh bukanlah orang yang jahil, tetapi orang yang paling bodoh adalah orang yang mencintai dunia dan melupakan akhirat. Sedangkan dunia itu fana’ dan akhirat itu kekal abadi.

Mengapa perlu terpengaruh dengan tarikan yang menyeret kita kepada kebinasaan sedangkan kita ada bahtera terkukuh untuk belayar ke negeri syurga nan abadi. Bahtera itu dibawa oleh sekalian Rasul Allah. Itulah bahtera Islam, bahtera yang terkandung iman dan ketaatan kepada yang Satu, bahtera yang selamat dan sejahtera sepanjang masa.

Saudara-saudaraku;

Ada barangkali kita terdengar bahawa seorang ilmuwan kontemporari yang berhujah bahawa jika keadaan membahayakan bagi seorang wanita untuk bertudung, maka hukum bertudung itu boleh jatuh kepada haram. Subhanallah!!! Walhal, sehingga hari ini yang kerap berlaku bukan bahaya yang menimpa wanita bertudung tetapi ketakutan tanpa sebab untuk bertudung. Lihat, sekadar propaganda pun akhirnya berjaya mempengaruhi sesetengah wanita dan orang-orang tertentu untuk meremehkan hukum-hukum Allah yang jelas dan benar.

Wahai saudara-saudaraku yang diberi kemuliaan dengan iman dan Islam;

Ada wujud satu isu yang semakin menyerlah kini. Yakni antara tudung labuh yang biasa dipakai oleh pelajar-pelajar sekolah agama, ustazah-ustazah, dan wanita-wanita yang berpendidikan agama, dengan tudung kontemporari yang biasa dikenakan dengan pelbagai fesyen, bentuk dan gaya.

Mengungkap isu ini, cukuplah hujah yang dikemukakan sebelum ini tentang tiga jenis tudung wanita. Pada pendirian peribadi ana yang serba kekurangan ini, kita (kaum lelaki dan kaum wanita) sendiri boleh memilih gaya tudung yang bagaimana yang dapat memandu diri ke arah yang diredhai oleh Allah s.w.t. Adakah dengn menggayakan fesyen tudung biasa yang menyerupai tudung-tudung wanita Yahudi dan Nasrani atau ingin menuruti gaya tudung biasa yang memenuhi kehendak firman Allah dalam ayat 31, surah an-Nur. Pilihlah yang benar dan terbaik untuk diadaptasikan pada diri kalian.

Jika ditanya kepada ana, adakah tudung labuh seperti mini telekung itu lebih baik daripada tudung biasa? Maka, ana menganggap bahawa dengan prinsip wasotiah dalam Islam ini, tidak salah memakai tudung biasa asalkan, pakailah tudung yang benar-benar dilabuhkan untuk menutupi bahagian dada kalian para wanita mukminat. Dan dalam soal warna pula, terpulanglah. Yang penting warna yang dipilih itu bukan dengan niat untuk menunjuk-nunjuk kemewahan diri, atau niat untuk menjadikan diri lebih dipandang baik daripada orang lain.

Sekali lagi, kita kembali kepada soal niat bertudung. Jika niat kerana Allah, maka, laksanakanlah ia sesuai dengan perintah Allah. Jangan sesekali dihapuskan pahala bertudung dengan niat untuk memikat, menampakkan baik, dan sebagainya.

Saudara-saudaraku yang baik;

Islam itu mudah. Jangan kita mempersusahkan Islam dengan karenah dan pelbagai keinginan nafsu kita. Hukum bertudung sudah jelas wajib. Cara bagaimana kita perlu bertudung sudah jelas dinyatakan dalam al-Quran dan as-Sunnah. Tidak perlu ditimbulkan lagi persoalan mengapa perlu bertudung. Atau persoalan bagaimanakah gaya tudung yang dapat memenuhi syari’at Islam. Dan persoalan adakah tudung labuh itu lebih baik daripada tudung kontemporari.

Ana cuba bersikap sederhana di sini. Bagi yang bertudung labuh, teruskanlah dengan tudung yang sedemikian. Kerana sekali kalian berubah daripada tudung kontemporari ke tudung labuh, ramai orang yang akan menganggap itu satu perubahan yang besar dalam diri kalian. Tetapi jika yang bertudung labuh ingin kembali ke tudung kontemporari, dengan alasan kehendak semasa dan keadaan, maka jujur ana menganggap, itu satu kelemahan iman kalian kerana mudah terkesan dengan suasana dan tanggapan orang yang tidak sepenuhnya memahami.

Saudara-saudaraku;

Pada masa kini, ramai pihak yang mencela pihak lain bukan dengan sebab mereka faham tentang situasi pihak lain itu tetapi kerana mereka tidak ada ilmu tentang pihak yang dicela itu. Lantaran itu, mereka mengambil jalan mencela, sedangkan mereka sendiri tidak faham mengapa mereka mencela. Akhirnya celaan orang yang mencela akan kembali ke muka si pencela itu sendiri. Sedangkan orang yang dicela tetap tenang dan aman mengharungi celaan kerana dia sedar jika dia bersabar, dia akan ditambahi nikmat oleh yang Maha Pemberi nikmat, iaitu Allah al-Wahhab.

Allahu Akbar!!!

Wahai saudara-saudaraku;

Ada satu masalah yang timbul ke atas wanita yang bertudung. Masalah itu ialah masalah ‘hypocrite’. Masalah kepura-puraan ini sering dilihat melingkungi wanita-wanita yang bertudung bukan dengan niat kerana Allah tetapi kerana sesuatu tekanan atau hal-hal yang lain.

Tidak dapat dinafikan ada yang bertudung tetapi dalam masa yang sama menjadi ratu maksiat. Itu semua berlaku kerana tudung yang dipakai tidak mencerminkan keimanan dalam hati. Sebab itu bila kita melihatkan apa yang berlaku pada hari ini, pelbagai gaya dan fesyen yang ditampilkan oleh para wanita yang bertudung. Ada yang bertudung tetapi pakaiannya terdedah juga. Ada yang sudah cantik bertudung tetapi kainnya terbelah pula. Ada yang sudah sempurna menutup aurat atas dan bawah tetapi tiba-tiba pergaulannya masya Allah! Semua ini berlaku kerana iman yang masih tidak sempurna kepada Allah. Pemakaian tudung hanya sekadar ikut-ikutan, bukan kerana kesedaran. Maka, yang bakal terjadi, ada segelintir wanita yang bertudung tetapi dalam masa yang sama tidak bijak mengaplikasikan akhlak bertudung di mata masyarakat.

Apalah salahnya kalau sesudah bertudung itu, si wanita tampil dengan akhlak yang baik? Bukankah itu menyerlahkan lagi keindahan ciptaan Allah yang bernama wanita itu? Sedangkan Nabi s.a.w. ada bersabda dengan mafhumnya, sebaik-baik perhiasan dunia adalah wanita yang solehah.

Nah! Hayati dan ambil pengertian. Seorang wanita tidak cukup sekadar bertudung tetapi dalam masa yang sama tidak khuatir sedikitpun dengan akhlaknya yang terdedah. Maka, kalian wahai wanita dan lelaki hakikatnya bertanggungjawab dalam soal aurat yang wajib dipelihara ini.

Andai seorang wanita mendedahkan auratnya, maka bukan wanita itu sahaja yang akan berdosa, tetapi mata para lelaki yang memandang juga turut menanggung dosa. Maka, akan berganda-gandalah dosa si wanita menurut bilangan mata yang memandang auratnya. Lelaki perlulah memiliki ilmu yang didasari iman agar dengan itu dapat menyeru wanita-wanita mereka agar memakai hijab dan memelihara aurat. Sementara wanita yang berilmu pula tentunya akan sentiasa berusaha untuk menampilkan diri mereka dalam keadaan yang terpelihara dan terjaga tanpa mengganggu perasaan orang lelaki apabila melintas di hadapan mereka.

Alangkah sedihnya bila mengenangkan kisah pesanan Nabi s.a.w. kepada Fatima az-Zahra, puteri kesayangannya tentang ramainya wanita di neraka yang menggelegak otaknya diseksa berkali-kali. Apabila ditanya Fatimah, mengapakah sebegitu keadaan mereka. Maka jawab Rasulullah s.a.w., kerana ketika di dunia mereka tidak menutup aurat mereka dengan sempurna.

Tetapi sering terjadi, pesanan Rasulullah s.a.w. hanya tinggal sebagai pesanan. Terlalu jauh untuk diamalkan. Mengapa? Sudah terlalu hebatkah kita? Sudah mampukah kita membeli syurga Allah?

Jangan tertipu saudara-saudaraku. Usah kalian termasuk golongan yang di bawah ini:

“Mereka itulah orang-orang yang membeli kesesatan dengan petunjuk dan seksaan dengan keampunan. Maka, alangkah beraninya mereka menentang api neraka!” (al-Baqarah, 2:175)

Maha Benar Allah yang Maha Agung!

Saudara-saudaraku yang dikasihi;

Kesimpulan daripada bicara kali ini ialah wasotiah dalam bertudung adalah melaksanakan perintah Allah dengan jalan yang diredhai oleh Allah. Bukan menurut keinginan manusia. Wasotiah dalam beramal bukanlah dengan mempermudahkan amalan itu tetapi melakukan amal dengan keupayaan kita tanpa meninggalkan yang telah qat’ie hukumnya. Pesan ulama’, jika tidak mampu melakukannya banyak maka lakukanlah sedikit tetapi jangan meninggalkan semuanya.

Dan sikap hipokrit itu datang daripada diri kita sendiri. Jika kita melakukan sesuatu dan menganggapnya sebagai hipokrit, maka memang kita seorang hipokrit. Tetapi kalau hanya orang lain yang mengatakan kita ini hipokrit dalam amalan kita, maka usah terkesan dengan kata-kata orang. Adakah yang mengatakan itu berkuasa membaca isi hati kita? Lantas, mengapa perlu berkecil hati jika dituduh hipokrit? Sedangkan orang yang menuduh itu belum tentu lagi benar. Malah, mungkin yang mengata lebih-lebih lagi daripada yang diperkata. Hipokrit tidak akan wujud dalam diri kita jika kita tidak mahu ia wujud dalam diri kita. Berpalinglah daripada perasaan hipokrit jika ia hadir dalam hati. Sentiasa mendidik hati dan mensucikan niat.

Siapakah yang lebih selamat? Orang yang membiarkan hatinya terbuai hawa nafsu dan kecintaan kepada dunia atau orang yang sentiasa mendidik dan mensucikan jiwa mereka?

Apa-apapun yang bersangkutan dengan hati, kita yang memilih! Pilihan di tangan kita, jika kita pilih jalan yang penuh dengan hipokrit maka, jadilah kita manusia yang hipokrit. Tetapi jika kita memilih jalan yang membawa kepada redha Allah. Maka, bersedialah untuk bermujahadah. Kerana syurga tidak pernah dikelilingi dengn kesenangan. Tembok-tembok syurga penuh dengan kesukaran, maka persiapkanlah diri jika ingin memasukinya.

Wahai saudara-saudaraku yang budiman;

Sebelum menutup bicara ini, marilah kita bermuhasabah diri. Tetapi tidaklah cukup sekadar bermuhasabah diri, di samping itu kita perlu sentiasa mentashih diri (memperbaiki diri).

Satu kesimpulan yang berguna untuk kita;

Manusia hipokrit mudah menjadikan wasotiah sebagai alasan untuk mereka mempermudahkan hijab mereka. Tetapi saat Allah menurunkan perintah hijab kepada kaum wanita; tiada sebarang tuntutan terhadap mereka kepada yang harfiahnya difardhukan dan dipertanggungjawab ke atas kaum lelaki. Ayat hijab yang turun bukan untuk membebani wanita dan menghalangi mereka dalam urusan yang sepatutnya untuk mereka. Saat Allah mewajibkan berhijab, tiada nas yang mewajibkan wanita mencari nafkah, keluar rumah sepanjang masa ataupun melaksanakan tugasan harfiah kaum lelaki. Tiada perintah jihad (perang) ke atas wanita sebagaimana kaum lelaki, tiada suruhan agar mereka melakukan kerja-kerja lasak yang lazimnya untuk lelaki. Tetapi apabila manusia mengenal ilmu, mereka merasa diri mereka lebih bijak daripada Tuhan Pencipta dan Pengatur alam. Wanita yang merasa hijab menghalang mereka atau menyukarkan mereka untuk melakukan kerja-kerja tertentu yang lazimnya untuk lelaki perlu sedar, apakah mereka diwajibkan melakukan kerja-kerja itu. Jika mereka melakukan juga, itu adalah pilihan mereka, tetapi Allah yang Maha Adil tidak pernah membebani mereka. Allah Maha Tahu apa yang sesuai untuk kaum wanita, maka diciptakan wanita dan dipadankan dengan tugas-tugas yang memenuhi fitrah kaum wanita. Masalah yang timbul hari ini ialah apabila wanita merasuki diri untuk menyaingi kaum lelaki. Apa yang dilakukan oleh kaum lelaki hendak dilakukan pula oleh kaum wanita, sedangkan perintah hijab sudah fardhu untuk mereka. Lantas atas keinginan nafsu untuk menyaingi dan mengatasi kelebihan kaum lelaki, wanita mula mempertikaikan perintah hijab ke atas mereka. Wajarkah keadaan ini berlaku? Tidak pernah ada anjuran Rasulullah s.a.w. agar wanita menyamai lelaki dalam segala hal. Wanita diciptakan atas dasar untuk melengkapi kehidupan seorang lelaki, begitu jua sebaliknya. Sesungguhnya yang Mencipta Maha Mengetahui dan Memahami kesifatan ciptaan-Nya.

Wallahu a’alam.....



Olahan;

‘Nasiim Suhail’

16 Jamadil Awal 1426H



“Wanita diciptakan Tuhan dengan fitrah suka kepada perhiasan dan kecantikan. Alangkah indahnya wanita berhias atas panduan syari’ah, dan memilih kecantikan iman. Justeru wanita yang memiliki kecantikan sejati adalah wanita yang molek iman dan taqwanya kepada Allah.”

Bookmark and Share

    


  Member Information For nahrulhayatProfil   Hantar PM kepada nahrulhayat   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-09-05 14:22


tudung berfesyen...dari apa yang kita boleh lihat pada hari ini, tudung sudah tiada nilai lagi.
apa guna pakai tapi masih lagi menampakkan bentuk leher, bentuk badan dan sebagainya...
apa guna pakai tapi masih lagi boleh menimbulkan rasa berahi pada mata yang memandang...
apa guna pakai kalau timbul riak(berasakan diri cantik dan memikat)pada diri...
apa guna pakai andai ia tidak mampu menjadi benteng pada diri...
tepuk dada, tanya iman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 14:35


Saya sokong kata puteriayahanda... moga awak dirahmati Allah selalu.. tapi pelik kenapa hampir 90% pempuan kat malayia ini masih tak faham.. :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 01-09-05 14:45


assalamualaikum...
terima kasih saudara amrizal..
bagi saya mereka ni bukan tak faham..tapi buat-buat tak faham...
wallahualam..


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-05 15:09


tujuannyer menutup aurat...berfesyen tak salah tapi dah main point is still menutup aurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 17:17


Pada 01-09-05 14:45 , puteriayahanda posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...
terima kasih saudara amrizal..
bagi saya mereka ni bukan tak faham..tapi buat-buat tak faham...
wallahualam..



bijak...bijak... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 10:16


Jangan kerana kepentingan diri kepentingan agama diremehkan.. :) buatlah yang terbaik untuk agama Allah insya Allah bahagia dunia akhirat..

Pesanan untuk diri saya juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-05 00:51


Pada 30-08-05 11:16 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

i guess...its really hard for muslimahs (muslimatuna) to answer whether tudung berfesyen is tabarruj or not...i think its really a sensitive question. ;-)


naruto-san.. fesyen itu banyak caranya.. jika berlebihan barulah dikatakan tabarruj.. jangan terlalu mudah jatuhkan hukum..

i prefer plain and simple.. rimas rasa bila tengok fesyen tudung yang pelik pelik ni..

Allahu a'lam.. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 06-09-05 00:53 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-05 12:55


nak pakai macam mana pun tak mengapa sebenarnya...asalkan menutup aurat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-09-05 12:55


nak pakai macam mana pun tak mengapa sebenarnya...asalkan menutup aurat dan tak bercanggah dengan ajaran islam sudahlah.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-09-05 10:23


!!! QUOTE !!!

fesyen itu banyak caranya.. jika berlebihan barulah dikatakan tabarruj.. jangan terlalu mudah jatuhkan hukum..


untuk saudara alea13, boleh saya tau fesyen yang dibenarkan dalam Islam.


Lagi satu, saya rasa pakaian untuk pempuan ni strict sangat. tapi strictnya tandanya Allah sayangkan orang pempuan ni.

Buat muslimat yang tak baca lagi bab tabarruj, harap baca sampai faham. Tabarruj ni bab yang penting untuk muslimat sekelian. Renungkan fikirkan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 08-09-05 13:16


niat tu penting... :-)
[ Telah diedit oleh: sahihnor pada 08-09-05 13:18 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 09-09-05 03:11


!!! QUOTE !!!

untuk saudara alea13, boleh saya tau fesyen yang dibenarkan dalam Islam


Assalamualaikum

apa saja selagi tidak membayangkan bentuk tubuh, labuh & melepasi bhg dada, serta tidak terlalu menarik perhatian (warna, corak, jenis fabrik etc)

Allahu a'lam


p/s: alea is a girl's name :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 09-09-05 03:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 03:19


macam² ragam eak.. heheheheh :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 03:23


...antara fesyen yang dilarang Islam...

/

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 10:28


alhamdulillah, cantik sekali gambar ni, jelas penerangannya.... :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

khuwailid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.11.2003
Ahli No: 5241
Posting: 139
Dari: marakka, mareisha

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 09-09-05 18:30


see...see... baguihla terang dan jelas!

Bookmark and Share

    


  Member Information For khuwailidProfil   Hantar PM kepada khuwailid   Pergi ke khuwailid's Website   Quote dan BalasQuote

tulipputih
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2005
Ahli No: 19100
Posting: 7

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-09-05 22:52


Bagus-bagus pendapat anda semua. Memang, lain tempat, lainlah fesyen pemakaian tudung mereka. Mungkin hadith yang saya jumpa ini boleh dijadikan iktibar dalam menutup aurat:

Sebuah riwayat Ibn Abi Hatim dan Abu Dawud daripada Safiyyah bintu Shaybah, Sayyidah 'Aishah radiya Llahu 'anha menyebut-nyebut tentang kelebihan wanita-wanita Quraysh dan Ansar dalam kesungguhan mentasdiq dan beriman dengan Kitab Allah: apabila turun ayat وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ dalam Surah an-Nur itu, pulanglah suami-suami mereka membacakan ayat itu kepada isterinya, anak perempuanya, saudara perempuannya dan setiap kaum kerabatnya. Tiadalah seorang perempuan pun, melainkan terus berdiri mengambil kain bulunya, lantas berkelumbung dengannya, dalam keadaan mentasdiq dan beriman dengan barang yang diturunkan Allah dari KitabNya. Sayyidah 'Aishah menggambarkan betapa pada pagi-pagi esoknya mereka keluar sembahyang subuh di belakang Rasulullah sallahu'alai wassalam dengan memakai kain tudung hitam, seolah-olah ada burung gagak bertenggek atas kepala mereka.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipputihProfil   Hantar PM kepada tulipputih   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 20-09-05 13:41


Pada 17-09-05 22:52 , tulipputih posting:

!!! QUOTE !!!

Bagus-bagus pendapat anda semua. Memang, lain tempat, lainlah fesyen pemakaian tudung mereka. Mungkin hadith yang saya jumpa ini boleh dijadikan iktibar dalam menutup aurat:

Sebuah riwayat Ibn Abi Hatim dan Abu Dawud daripada Safiyyah bintu Shaybah, Sayyidah 'Aishah radiya Llahu 'anha menyebut-nyebut tentang kelebihan wanita-wanita Quraysh dan Ansar dalam kesungguhan mentasdiq dan beriman dengan Kitab Allah: apabila turun ayat وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ dalam Surah an-Nur itu, pulanglah suami-suami mereka membacakan ayat itu kepada isterinya, anak perempuanya, saudara perempuannya dan setiap kaum kerabatnya. Tiadalah seorang perempuan pun, melainkan terus berdiri mengambil kain bulunya, lantas berkelumbung dengannya, dalam keadaan mentasdiq dan beriman dengan barang yang diturunkan Allah dari KitabNya. Sayyidah 'Aishah menggambarkan betapa pada pagi-pagi esoknya mereka keluar sembahyang subuh di belakang Rasulullah sallahu'alai wassalam dengan memakai kain tudung hitam, seolah-olah ada burung gagak bertenggek atas kepala mereka.
hari ini, orang lelaki balik dari ceramah, sampai dirumah terus tengok tv. tak disampaikan pun apa yang didengar dalam ceramah tadi pada isteri dan anak2.

ps: hmm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 09:32


Pada 09-09-05 10:28 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

alhamdulillah, cantik sekali gambar ni, jelas penerangannya.... :)


lepas ni ikutlah 'fesyen' tudung yang sepatutnya... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

muslimahmuar
Warga 1 Bintang
Menyertai: 29.08.2005
Ahli No: 18544
Posting: 38
Dari: JOHOR

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-05 10:43


tujuan kita bertudung sebenarnya untuk menutup aurat serta dapat menjauhi perkara-perkara kemaksiatan.tapi kalau nak berfesyen pun mestilah mengikut syarak yang dibenarkan.
tudung berfesyen boleh membantu kita berkeyakinan dalam penampilan dan mengilkut arus kemodenan.tapi biarlah berlandaskan syarak yang dibenarkan..
muslimah itu manis.jagalah pemakaianmu agar dapat memeliharamu dari kemungkaran Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimahmuarProfil   Hantar PM kepada muslimahmuar   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 11:56


pakai lah apapun jenis tudung..
ikutla macam2 pun...
janji ianya mengikut garis panduan..
labuh dan menutup dada...

p/s..jangan nampak telinga ya cik bienda...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

khairol_leo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18946
Posting: 67
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang  


posticon Posting pada: 21-09-05 12:09


tudung berfesyen atau tak berfesyen tak jadi masalah rasanya. tetapi yang jadi sebaliknya tu bila si pemakai tak kelihatan seperti pakai tudung. baik tak payah pakai langsung, sama saja hukum dia. sebaiknya, pakailah tudung mengikut cara yang betul..... (paham-paham saja lah ye)
ws..

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairol_leoProfil   Hantar PM kepada khairol_leo   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 21-09-05 13:59


SEBELUM NAK BERKATA, LIHAT KIRI KANAN/Insan2 yang paling hampir dengan diri anda.... Kasihan2... anak isteri tunggang langgang... ada hati nak ajar orang lain...

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 19:09


Pada 21-09-05 13:59 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

SEBELUM NAK BERKATA, LIHAT KIRI KANAN/Insan2 yang paling hampir dengan diri anda.... Kasihan2... anak isteri tunggang langgang... ada hati nak ajar orang lain...

wassalam


hehehhe...
tak salah untuk sama2 kita memperbetulkan..
syaratnya jangan emosi..jangan marah..
ini persoalan yang penting ni..
bukan hanya yang memakai kena..
yang melihat(ana sekali lah ni) pun kena juga..
tak pasal2 ada syer...
dalam kita berhujah disini..
kita sama2 ingatkan diri kita..
adik2 kakak2 kita dirumah juga adik dan kakak kita bersama.
kitakan dah satu ukhwah.
maka kita satu keluarga..
mengingatkan dan juga peringatan untuk diri sendiri..
begitulah konsepnya...

p/s..yang belum berubah harap berubah lah..
     jika rasa taknak..terpulang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

in_saff
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18774
Posting: 35
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-09-05 13:10


sebab yang paling utame ialah untuk menutup aurat...masalah tudung berfesyen ni tak salah dan memang digalakkan oleh Islam....yang menjadi masalah sekarang ni ialah kebanyakan fesyen2 tudung zaman sekarang ni tidak menepati hukum syara'....nak pakai tudung berfesyen tak ada masalah... tapi pastikan ianya menutup aurat...bukan sahaje rambut, malah termasuk juga bahagian sekitarnya seperti telinga, tengkuk, dan juga dada. oleh sebab itu, haruslah pakai tudung yang labuh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For in_saffProfil   Hantar PM kepada in_saff   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 13:27


Pada 21-09-05 13:59 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

SEBELUM NAK BERKATA, LIHAT KIRI KANAN/Insan2 yang paling hampir dengan diri anda.... Kasihan2... anak isteri tunggang langgang... ada hati nak ajar orang lain...

wassalam

marah semacam saja :-)

ps: ni kes gaduh dengan suami orang lah ni. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 18:52


Pada 26-09-05 13:27 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 21-09-05 13:59 , farhanna posting:

!!! QUOTE !!!

SEBELUM NAK BERKATA, LIHAT KIRI KANAN/Insan2 yang paling hampir dengan diri anda.... Kasihan2... anak isteri tunggang langgang... ada hati nak ajar orang lain...

wassalam

marah semacam saja :-)

ps: ni kes gaduh dengan suami orang lah ni. :-di


hehhee..
iye ke...
no komen lah...

p/s...teguran itu madu...
     pujian itu racun......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

hajmaz
Warga Rasmi
Menyertai: 07.09.2005
Ahli No: 18786
Posting: 14

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 19:07


Terpulang lah setiap individu nak pakai tudung berfesyen..selera masing2..yang penting berlandaskan syariat islam..tapi kalau lebih elok pakailah tudung labuh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hajmazProfil   Hantar PM kepada hajmaz   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 26-09-05 21:42


;-) tak salah nak berfesyen, asalkan tutup aurat..jgan tersalah lilit sampai nampak apa yang tak sepatutnya nampak dahla..

!!! QUOTE !!!



Bookmark and Share

    


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-05 17:28


Assalamualaikum...

erm sebab yang nyatanya mereka ni pakai tudung sebab nak berfesyen...bukan sebab tuntutan dan untuk menjaga kehormatan diri....

----------
AKHLAK MULIA BUNGA DIRI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 10-12-05 18:29


kebanyakan orang sebenarnya..nak tutup aurat..tapi tak tau mana nak mulakan..tau bhgian2 yang dikatakan aurat macam kaki..tapi..selalu nampaknya..masyarakat ramai saja tak pakai stokin..tudung jarang..maksudnya..mereka kurang pendedahan..
mereka perlu dibantu..tapi macam mana ek?

nak nasihat..mereka tau apa itu aurat..tapi macam mana nak bagi mereka kekuatan melaksanakannya???

p/s:moga kita ditetapkan iman

Bookmark and Share

    


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-05 21:29


Asalamualaikum ...Menunjukkan citarasa muslimah itu hidup...anugerah Allah dengan pelbagai pilihan berbeza dengan mengikut syariatNya.

Tapi yang Istiqamah pakai tudung bulat...tu...lebih moleklah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-12-05 21:40


salam'alaikum..
alhamdulillah, agaknya saya ni jenis yang tak ikut perkembangan fesyen agaknya..
tudung warna warni mengikut fesyen sesuai dengan aliran zaman dan fesyen baju. kadang-kadang pakai tudung pun tak sempurna mengikut syariat. kadang-kadang macam nak terlondeh. Antara hendak tutup & hendak buka.hm..

Bila direnung-renung Kenapa hal macam ni boleh terjadi, apa yang ummi tengok, wanita2 yang bertudung pada hari ini jahil mengenai tujuan dan peranan pemakaian tudung. Ramai wanita yang memakai tudung pada hari ini sebab terikut2...sekarang ni,masyarakat menerima wanita yang pakai tudung. Ujian sudah tidak besar. Kadang kala orang lelaki yang hendak berkahwin pun memberi syarat, wanita yang hendak dikahwininya mestilah
bertudung.hm..
erm..sekarang ni,muslimat bertudung dah tak semahal muslimat yang bertudung awal2 dulu. only muslimat yang berpurdah yang belum kelihatan berjalan- jalan di taman bunga atau kat tempat hiburan. Mungkin taraf berpurdah sama dengan wanita yang bertudung dan wanita yang memakai tudung diperingkat awal dulu.

Sesuatu amalan yang dilakukan kalau bukan atas dasar ilmu dan yakin serta faham apa yang mereka perbuat akan nampak ganjil dan pincang hasilnya.
Sesuatu yang di buat bukan dari hati yang ikhlas, walau pun nampak hebat tetapi semuanya kosong. huhu..Tiada nilai di sisi Allah.
Renung-renungkanlah sohabiahku yang berada di luar sana.janagn lah pakai tudung hanya sebab nak ikut fesyen saja..Wanita bertudung bukan sahaja untuk menutup aurat seperti yang diwajibkan oleh Islam(wajib bererti sesuatu yang ditinggalkan berdosa besar dan dibuat dapat pahala) tetapi aurat juga menjaga ketatasusilaan,maruah serta peradaban terhadap kaum wanita yang beragama Islam..
walaupun tudung tidak melambangkan keteguhan iman seseorang tetapi adalah sebagai kayu pengukur bagi seseorang wanita/musliamt untuk komited dan serius terhadap agamanya.

banyak jugak saya membebel kat atas ni :p
ummi bangga menjadi muslimah yang bertudung ;)
cuba sedaya upaya untuk tidak mencalitkan muka dengan makeup.. cuba juga untuk mengurangkan ketawa... tetapi sekali sekala terkeluar juga tertawa manja itu... :p

insyaallah, doaku padaNya agar diriku di jalan yang lurus dan diredhaiNya... aminnnnn....

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 10-12-05 22:42


hurmmm...maybe ada sedikit rasa bermegah bila pakai macam tu...

alhamdulillah terhindar daripd mudah terpengaruh dengan aliran zaman

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 10-12-05 23:11


Assalamualaikum...

Kenapa muslimah suka pakai tudung berfesyen..?

jawapannya sebenarnya mudah saja...sebab manusia seluruhnya memang sukakan yang indah2 yang elok2...muslimah khususnya...
tapi yang pentingnya perasaan sukakan keindahan tu sewajarnya disalurkan mengikut adab2 sebagai seorang muslimah...
memang tak salah berfesyen...seperti kata sahabat2 yang lain kesederhanaan itu yang penting...elakkan berlebih2an dalam berpakaian...ingat siapa diri kita dan apa tujuan kita hidup di muka bumi ni...bukan untuk bermegah2...
Sandarkan pada peraturan agama yakni berpakaian mengikut syariat yang telah ditetapkan...
rasanya semua muslimah mesti tahu apa erti berpakaian mengikut syariat tu...

tapi masalahnya sekarang ni...sejauh mana pemakaian tudung tu memberi pengertian kepada diri muslimah itu sendiri...
adakah tudung tu hanya sehelai kain atau mempunyai hakikatnya...
yang mustahaknya, tudung amat penting sebagai perlindungan zahir dan batin buat diri muslimah...tapi sayang muslimah hari ini ramai yang tidak nampak atau terlepas pandang hikmah di sebalik sehelai tudung...

sekadar peringatan untuk diri sendiri...

Wallahu A'lam...


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 10:53


ISLAM ITU INDAH,SEINDAH-INDAH HIASAN DUNIA WANITA SOLEHAH, WANITA SUKAKAN KEINDAHAN, APA SALAHNYA BERTUDUNG BERMACAM -MACAM FESYEN ASALKAN SOPAN TIDAK MELAMPAU TIDAK MELANGGAR BATAS HUKUM,

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 12-12-05 11:50


mmm...bisalah kaum hawa memang suka bergaya...berlawa2...bercantik2...tapi janganlah melampau sangat bergaya tu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

Nury
Warga 1 Bintang
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20779
Posting: 29
Dari: Kuala Lumpur

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-05 13:34


Pengaruh media dan pereka fesyen yang mempromosikan tudung-2 yang hanya menekankan kepada gaya semata-2, tetapi terlupa apa yang di syariatkan juga adalah menjadi salah satu puncanya. Apapun, bergantung kepada individu untuk memilih antara gaya dan tuntutan agama.

yang paling pelik tu, ada juga yang bertudung ikut tempat/ event -2 tertentu yang nak di hadiri.......kejap bertudung litup, kejap bertudung separuh dan kejap tu bertudung kat bahu saja...so guaner tu...?

To make the long story shorter, apa juga gaya di pakai, atas niat masing-2kan, kerna Allah atau sebaliknya. Yalah, tak best juga kalau bertudung labuh pun kalau niat di hati ada 'something' bukan kerana Allah.

Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuryProfil   Hantar PM kepada Nury   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 12-12-05 13:58


berfesyen ke apa ke...yang penting menutup apa yang sepatutnya...namun..itu semua ketentuan yang maha Esa...hanya Dia juga yang mengetahui....

Bookmark and Share

    


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 14:00


Pada 30-08-05 09:24 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi saya sekarang ni kita mencari jawapan betul ke tak pakai tudung tu tabarruj. Satu lagi kalau kita rasa kita buat salah, jangan sampai menghalalkan apa yang haram sebab kita tergolong dalam golongan tersebut.. :)

.
.
Lagi satu, walaupun saya lelaki, saya lagi suka tengok perempuan yang menutup aurat sepenuhnya, tak ada warna yang menyakitkan mata lelaki melihatnya.. pakaian yang lebih kepada mengikut syariat bukan fesyen. Alangkah murninya hati wanita yang menutup aurat untuk keredhaan Allah. Subhanallah!
.


Ermmm :roll:

Bookmark and Share

    


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 14:06


islam tidak mengharamkan fesyen, pakailah apa saja asalkan menutup aurat kena pada tempat tidak melanggar syariat.

Bookmark and Share

    


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Sufigirl81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 559
Posting: 25

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 15:16


Islam telah menggariskan panduan cara-cara berpakaian untuk lelaki mahupun perempuan. Tepuk dada tanya iman....adakah cara pemakaian tudung itu bersesuaian dengan syariat Islam atau sebaliknya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Sufigirl81Profil   Hantar PM kepada Sufigirl81   Quote dan BalasQuote

yusri_cute
Warga Rasmi
Menyertai: 10.12.2005
Ahli No: 21032
Posting: 2
Dari: SEGAMAT

Johor  


posticon Posting pada: 12-12-05 15:46


islam itu mudah lagi indah..bertudung menutup aurat menutupi dada. berfesyen tak mengapa asalkan kena tempat, masa dan kesesuaian penampilan..dan menutupi aurat (dada) soal lelaki tertarik hati apabila memandang iti satu isu fitrah (semulajadi).. Adam cenderung kepada Hawa, terasa sunyi..kosong jiwa tanpa seseorang disisi..yang penting TIDAK membangkitkan nafsu. Ana sendiri tertarik bila memandang perempuan bertudung tetapi apa yang ana rasa ialah `sejuk mata memandang, terasa damai dihati`... inilah yang paling penting. Keperibadian yang suci bersih akan memancarkan seri wajah yang apabila dilihat tidak menimbulkan fitnah sebaliknya rahmat dan kesedaran tentang betapa agungnya ciptaan Allah swt dan kebesaranNya.... hiasilah peribadi dengan akhlak, iman insya Allah yang zahir akan terpelihara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusri_cuteProfil   Hantar PM kepada yusri_cute   Quote dan BalasQuote

riz
Warga Rasmi
Menyertai: 22.10.2004
Ahli No: 12041
Posting: 7
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 16-12-05 15:32


sesungguhnya allah itu cantik dan suka pada yang cantik.....
islam itu syumul........fikrlah......mana yang lebih baik antara berfesyen tudung dengan langsung tidak bertudung.......semua ini atas penilaian individu masing2.....cumanya....berfikirlah secara rasional dengan berlandaskan alquran dan sunnah.....islam tidak menghalang umatnya untuk berhias,cuma bila melampaui batas,ia akan menjadi haram....tepuk dada tanya iman....kalau betul kalian nak jadi muslimah yang beriman dan hidup semata untuk mencari keredhaan allah,lakukan lah yang terbaik untuk diri antunna supaya kita sama-sama dapat mengecap syurga allah.....insyaallah.....jagalah pandangan mata kita....berpijaklah di bumi yang nyata......tutup aurat itu perkara yang qat'ie.....terpulanglah pada kalian bagaimana ingin menutupnya........jangan sampai setiap tindak tanduk kita menjadi fitnah kepada agama islam itu sendiri....salam

Bookmark and Share

    


  Member Information For rizProfil   Hantar PM kepada riz   Pergi ke riz's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 15:38


Wah...panjangnya hujah ustazah ummi ni ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 15:38


Wah...panjangnya hujah ustazah ummi ni ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 15:38


Wah...panjangnya hujah ustazah ummi ni ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-12-05 21:32


pakcik ridwan ni memang nak kena!
abang tak ada komen?
ustaz yang terkenal macam abang kat kuantan komen sikit pasal tudung fesyen ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

humanspesiens
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17860
Posting: 11
Dari: madinatu islamiyyah

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:52


nukilan buatmu duhai muslimah
Siapalah diriku ini untuk membuatkan dirimu
menangis sebak, dan apakah layak bagiku untuk
menasihati dirimu. Namun, inilah yang mampuku
lafazkan, yang mampuku laungkan setelah kian
lama terbuku di jiwa yang lara. Ku harap
segalanya diterima dengan berlapang dada, kerana
inilah taklifan buat diriku yang bergelar Adam,
untuk meluruskan tulang rusuk yang ditakdirkan
bengkok.

Bukankah diciptakan wanita untuk dilindungi
sepenuh hati?

Melihat senario kaum Hawa dewasa ini, diriku
tertanya-tanya penuh kemusykilan. Mengapa
dirimu kian jauh daripada-Nya ? Apakah dirimu
telah lupa akan hukum-hakam yang disusun-Nya?
Ke manakah menghilangnya generasi mujahidah
harapan agama? Ingatlah duhai muslimah. Dirimu
itu diciptakan sebaik-baik kejadian. Jangan sekali-
kali ciptaan Yang Maha Tinggi dipersiakan.
Hanyalah redha-Nya yang kita impikan, bukannya
undangan kemurkaan-Nya yang kita harapkan

"Takutlah kamu kepada wanita, kerana fitnah yang
paling besar menimpa Bani Israel adalah kaum
wanita..." (Mutafaq 'alaih)

Jelas bersuluh di dalam sabda Baginda yang
dirindui, sesungguhnya kaum hawa mampu
menggoncang dunia. Jauh sekali tafsirannya
bahawa wanita diciptakan sebagai perosak,
sebaliknya wanita diciptakan untuk dinobatkan
sebagai sayap kiri bagi para mujahid. Dalam
berjuang demi menegakkan Deen di dalam diri,
keluarga juga ummah.

Wanita itu bisa menjadi madu, kenikmatan dan
kemanisannya menjadi pemangkin pada
kebangkitan Islamiah. Inilah yang diharapkan dari
insan yang bergelar muslimah solehah. Dan wanita
juga mampu untuk menjadi racun, bisanya terus
memudaratkan seraya menghancurkan agama
yang dicintai. Nauzubillahi min zalik! Jauhkan
dirimu dari palitan noda maksiat, membutakan hati
dan meruntuhkan peganganmu...

"Dunia adalah perhiasan, dan sebaik-baik
perhiasan adalah wanita solehah..."
(Mutafaq 'alaih)

Jadilah perhiasan dunia, yang dihiasi dengan
bunga ketaqwaan. Sirami jiwamu dengan titis
haruman iman, maka terpeliharalah dirimu dari
fitnah dunia semata. Semaikan akhlaqmu dengan
benih mahmudah, menjadikan dirimu disenangi
segala makhluq dan juga Al-Khaliq. Perkayakan
dirimu dengan coretan ilmu yang bermanfaat,
sebagai petunjuk jalan dalam berbahtera melayar
kehidupan duniawi, destinasinya menuju ke akhirat
sana...

Inilah titipan dari hamba-Nya yang tidak mengerti
apa-apa. Moga mengalirlah air mata keinsafan.
Sesungguhnya apa yang baik itulah ketentuan dari-
Nya. Segala kekurangan pula lahir dari diriku
sendiri, natijah dari kealpaan dalam menghadap
diri-Nya Yang Maha Esa. Semoga bibitan kata ini
akan diabadikan buat selamanya

Nukilan penuh kelemahan,

Bookmark and Share

    


  Member Information For humanspesiensProfil   Hantar PM kepada humanspesiens   Quote dan BalasQuote

humanspesiens
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17860
Posting: 11
Dari: madinatu islamiyyah

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:52


Siapalah diriku ini untuk membuatkan dirimu
menangis sebak, dan apakah layak bagiku untuk
menasihati dirimu. Namun, inilah yang mampuku
lafazkan, yang mampuku laungkan setelah kian
lama terbuku di jiwa yang lara. Ku harap
segalanya diterima dengan berlapang dada, kerana
inilah taklifan buat diriku yang bergelar Adam,
untuk meluruskan tulang rusuk yang ditakdirkan
bengkok.

Bukankah diciptakan wanita untuk dilindungi
sepenuh hati?

Melihat senario kaum Hawa dewasa ini, diriku
tertanya-tanya penuh kemusykilan. Mengapa
dirimu kian jauh daripada-Nya ? Apakah dirimu
telah lupa akan hukum-hakam yang disusun-Nya?
Ke manakah menghilangnya generasi mujahidah
harapan agama? Ingatlah duhai muslimah. Dirimu
itu diciptakan sebaik-baik kejadian. Jangan sekali-
kali ciptaan Yang Maha Tinggi dipersiakan.
Hanyalah redha-Nya yang kita impikan, bukannya
undangan kemurkaan-Nya yang kita harapkan

"Takutlah kamu kepada wanita, kerana fitnah yang
paling besar menimpa Bani Israel adalah kaum
wanita..." (Mutafaq 'alaih)

Jelas bersuluh di dalam sabda Baginda yang
dirindui, sesungguhnya kaum hawa mampu
menggoncang dunia. Jauh sekali tafsirannya
bahawa wanita diciptakan sebagai perosak,
sebaliknya wanita diciptakan untuk dinobatkan
sebagai sayap kiri bagi para mujahid. Dalam
berjuang demi menegakkan Deen di dalam diri,
keluarga juga ummah.

Wanita itu bisa menjadi madu, kenikmatan dan
kemanisannya menjadi pemangkin pada
kebangkitan Islamiah. Inilah yang diharapkan dari
insan yang bergelar muslimah solehah. Dan wanita
juga mampu untuk menjadi racun, bisanya terus
memudaratkan seraya menghancurkan agama
yang dicintai. Nauzubillahi min zalik! Jauhkan
dirimu dari palitan noda maksiat, membutakan hati
dan meruntuhkan peganganmu...

"Dunia adalah perhiasan, dan sebaik-baik
perhiasan adalah wanita solehah..."
(Mutafaq 'alaih)

Jadilah perhiasan dunia, yang dihiasi dengan
bunga ketaqwaan. Sirami jiwamu dengan titis
haruman iman, maka terpeliharalah dirimu dari
fitnah dunia semata. Semaikan akhlaqmu dengan
benih mahmudah, menjadikan dirimu disenangi
segala makhluq dan juga Al-Khaliq. Perkayakan
dirimu dengan coretan ilmu yang bermanfaat,
sebagai petunjuk jalan dalam berbahtera melayar
kehidupan duniawi, destinasinya menuju ke akhirat
sana...

Inilah titipan dari hamba-Nya yang tidak mengerti
apa-apa. Moga mengalirlah air mata keinsafan.
Sesungguhnya apa yang baik itulah ketentuan dari-
Nya. Segala kekurangan pula lahir dari diriku
sendiri, natijah dari kealpaan dalam menghadap
diri-Nya Yang Maha Esa. Semoga bibitan kata ini
akan diabadikan buat selamanya

Nukilan penuh kelemahan,

Bookmark and Share

    


  Member Information For humanspesiensProfil   Hantar PM kepada humanspesiens   Quote dan BalasQuote

elynn
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20894
Posting: 8
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 02:49


entah lah zaman la ni.. sebg muslimah kekadang tu saya tertnya juga Kenapa ramai yang bertudung sekadar melepas batuk di tangga... di mana silapnya gaya dunia fesyen atau kita yang silap menggayakannya.. Renung2kan lah...


-----------------
jadilah insan yang mudah & mempermudah


Bookmark and Share

    


  Member Information For elynnProfil   Hantar PM kepada elynn   Quote dan BalasQuote

hamaki
Warga Rasmi
Menyertai: 03.05.2004
Ahli No: 8765
Posting: 20
Dari: AlOr StAr

Kedah  


posticon Posting pada: 24-12-05 05:35


Assalamualaikum...hmm..
zaman sekarang ni tak banyak yang pakai tudung kerana syariat.. just Sekadar fesyen...pusing kok nu.. lipat kok ini.. hahaha
hmm..ramai yang tak sedar pakai tudung tu syariat.. cuma pakai bila nak pergi bjalan2 bila keluar rumah saja... tapi kalau kat depan rumah tak pakai jugak..
alahai... malangnya nasib umat islam sekarang ini... setiap hari memerah dosa, umpama memerah susu dari seekor lembu yang gemuk.....

fesyen?apa tujuan fesyen?sebagai menghias diri kan? supaya nampak lebih cantik....
hmmm
bukankah wanita dilarang berhias kecuai pada suaminya sahaja...
hmmm,,membeli tudung dengan harga yang mahal semata-mata untuk berhias mengikut fesyen masing2.... hmmm
memazirkan duit semata-mata untuk membeli segunung dosa... hahaha
tidakkah terfikir oleh kita wahai wanita2 islam?
hahaha,betapa bodohnya diri kita kan?wahai wanita2 muslimah...

bukankah tak betul apa yang sya katakan ini?????

assalamualaikum....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hamakiProfil   Hantar PM kepada hamaki   Pergi ke hamaki's Website   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-12-05 11:32


bilamana sebut tentang FESYEN, mksudnya nak brgaya sinonim dengan nak nampak lagi come...
lepas itu mula lah nak tarik situ tarik sini tambah ekor, klip atas klip bawah... tjuannya satu bila ngdp cermin... "nak melawa"... depan cermin hati berkata2..."...kalau buat cmni lawa sikit kut..ermm... begini lah..."

ksimpulannya,

bila mlngkh kluarnya sseorg wanita dari rumahnye, apakah niatnya??? MARDHATILLAH @ pujian dari orang @ knon untuk tmbh keyakinan diri???

So, fesyen adalah Tabarruj jika berhias untuk orang lain tengok selain suami dan mahram tetapi boleh pahala jika berfesyen di dalam rumah untuk suami...

wallahua'lam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

nurhaida
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8493
Posting: 173
Dari: Sungai Petani,KEDAH

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 11:51


Pada 24-12-05 02:49 , elynn posting:

!!! QUOTE !!!

entah lah zaman la ni.. sebg muslimah kekadang tu saya tertnya juga Kenapa ramai yang bertudung sekadar melepas batuk di tangga... di mana silapnya gaya dunia fesyen atau kita yang silap menggayakannya.. Renung2kan lah...



:-) :-) Betul seperti kata elynn....ramai yang bertudung sekadar melepas batuk di tangga...
jangan sesekali menyalahgunakan pemakaian tudung... Untuk berfesyen, saya rasa tak salah jika kena caranya...cubalah berfesyen cara islam... Insyaallah akan terserlah keayuan dan kelembutan wanita islam...
:-) Wallah'alam..


-----------------
Tidak ada yang bermakna dalam hidup... selain kita berbuat baik sesama insan.(",)


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaidaProfil   Hantar PM kepada nurhaida   Quote dan BalasQuote

nurin_yin
Warga Rasmi
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20865
Posting: 14
Dari: ipoh

blank  


posticon Posting pada: 24-12-05 12:02


bertudung sekadar berfesyen dan tak mahu nampakan rambut. Kebanyakan dari mereka yang didakwa begitu beranggapan rambut saja tak boleh nampakkan yang lain tak mengapa dedah. pakai ketat tapi tudung setakat leher. haiii pelik2 pelik..non muslim pun mesti pening sebab pakaian dan aurat tak seragaman. Mungkin mereka tertanya mana yang betul ni!...sapa malu? agama kita diperlekeh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurin_yinProfil   Hantar PM kepada nurin_yin   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-12-05 15:29


Insyaallah akan terserlah keayuan dan kelembutan wanita islam...
:-) Wallah'alam..



pakai tudung nak sruh nampak ayu ke???

tak faham lagi ini...

bila nampak ayu mknanya nak sruh orang tengok diri kita lawa lah ye???

astaghfirullah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:45


sebenarnya pakai tudung ni bukan untuk bergaya....tapi perintah Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:49


disebabkan kefahaman agama, kefahaman apa kehaendak Allah daripada seorang muslimah, apa kehendark Nabi daripada seorang wanita......

oleh kerana kefahaman ni tak ada dalam diri wanita islam hari ni sb tula...tudg berfesyen..........semoga Allah beri merk kefahaman....amiin

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:52


termasuk juga alim ulama hari ni....mereka banyak pengetahuan.......tapi hanya sbagai mklumat..........mereka juga tak dapat amal


yang paling menyedihkan........ulama akhir zaman ni siap mengajak wanita islam hari ini berfesyen dalam bertudung....sedihnya tg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:52


termasuk juga alim ulama hari ni....mereka banyak pengetahuan.......tapi hanya sbagai mklumat..........mereka juga tak dapat amal


yang paling menyedihkan........ulama akhir zaman ni siap mengajak wanita islam hari ini berfesyen dalam bertudung....sedihnya tg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 15:52


termasuk juga alim ulama hari ni....mereka banyak pengetahuan.......tapi hanya sbagai mklumat..........mereka juga tak dapat amal


yang paling menyedihkan........ulama akhir zaman ni siap mengajak wanita islam hari ini berfesyen dalam bertudung....sedihnya tg

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-12-05 16:15


haah kan...sekarang ni ramai yang pakai tudung berfesyen...

sepatutnya, tudung ni untuk menutup kita, mengelakkan pandangan llki yang bukan mahram...tapi, bila tudung dah teramat cntk, sampai orang terpusing nak tengok... :-di :lol: ish2...biasalah perempuan suka cntk2...tapi, jangan lah sampai mnonjol sangat dan menarik perhatian.

tudung...pakailah kerana Allah...untuk mnutup aurat...
bukan kepala saja kita perlu tudung kan, tapi, hati, mata, dll... pun kena 'tudung' kan...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-12-05 16:21


ha, ni yang nak cakap ni.....

eeeeee.....geramnya....geram tahap maksima!

huh,....ISLAM HADHARI KONON!

KALAU NAK GUNA HADHARI pun BIARLAH HADHARI ISLAMIYYAH baru BETUL...

OK, BERBALIK pada TOPIK, ADA LAH RANCANGAN PAGI NI....

HAMPEH BETUL...ADA KE PATUT DIA AJAQ orang PAKAI TUDUNG LILIT....macam HANTU BUNGKUS pun KALAH...SILAP2 TAK boleh BERNAFAS terus :lol: :lol: MENDER LAH....kalau NAK LILIT pun, tengok TUDUNG LAH! lepas itu tengok orang...NI TUDUNG IKAN BAWAL TU DIA NAK LILIT...! MANDER LAH...KEPALA entah kat MANA...SIAP CAKAP NILAH ISLAM HADHARI! DAN...SIAP KUTUK PEREMPUAN yang BERTUDUNG LABUH...memang lah....SAKIT HATI BETUL! LILITLAH LILIT...SAMPAI tak MENEPATI CIRI2 BERTUDUNG yang SEMPURNA...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 01:36


garangnya fizah :)
sabar.. :)
jangan tergugat apa yang telah kita sebagai muslimah selama ni pertahankan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:14


apela kutuk2 perempuan tudg labuh ni.....rosak betul orang tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:18


mengutuk satu hal...
tak ikut syariat satu hal...
isyh2..dunia ni makin kelam..
moga hati kita semua tidak dilindungi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 02:21


erk..silap..
moga hati kita semua dilindungi ALLAH....
Sorry ya :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

Rashdin
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 31.03.2004
Ahli No: 8143
Posting: 7868
Dari: dekat pada PC

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 13:53


tak kisah la nak pakai tudung stail kepak ke pin atas kepala ke itu terpulang cuma Kenapa kita tak boleh pandang serong pada orang yang tak pakai tudung ye?.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RashdinProfil   Hantar PM kepada Rashdin   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 25-12-05 17:01


Pada 25-12-05 13:53 , Rashdin posting:

!!! QUOTE !!!

tak kisah la nak pakai tudung stail kepak ke pin atas kepala ke itu terpulang cuma Kenapa kita tak boleh pandang serong pada orang yang tak pakai tudung ye?.

cuba amalkan baik sangka (tapi berpada2lah..) Bila kita menutup aurat dengan sempurna, kita kena yakin bahawa ia adalah hidayah dari Allah. Jika tidak kerana hidayah, kita pasti tidak akan memenuhi kriteria muslimah berhijab.

Ana rasa cukup kasihan bagi mereka yang tak bertudung. Ana selalu mengingatkan diri supaya tidak bongkak dengan kefahaman ana spy memenuhi kehendak islam itu sendiri yang menyarankan muslimah menjaga maruah dengan salah satu caranya iaitu menutup aurat. Justeru, ana akan merasa belas kepada mereka2 yang MUNGKIN tak dapat tarbiyyah untuk menutup aurat. Selalu kamitkan, "Ya Allah, beri mereka hidayahMu kerana sesungguhnya hidayah itu hanya milikMu"

Apa guna bertudung labuh, berstokin dan berjubah sekiranya hati rasa benci dan muak kepada mereka yang exam'dapat kefahaman menutup aurat. Berbaik sangkalah,tetapi jangan terlalu berlebihan.Umat Islam itu bersaudara,dan doa itu senjata kita.Mana tahu, mereka yang seksi-meksi itu suatu hari kelak akan menjadi jauh lebih baik dan diangkat martabatnya oleh Allah jauh daripada orang yang baik2.

Cuba kita lihat Wardina (tolong ambil dari sudut +ve!) Ana teringat tulisan seorang wartawan yang melahirkan syukur kerana tak menyangka, seorang gadis 'vogue' yang dilihat di sebuah kafe berseluar ketat dan berbaju sendat kini 'bertukar wajah' menjadi muslimah yang ayu bertudung dan berjubah. Lihatlah sahabat semua, benar! Hidayah itu milikNya! Syukur kerana kita ant orang-orang yang terpilih...

Doakan dan serukan kepada mereka yang masih tak mengerti..

"sampaikan utkmu dariku walau dari satu ayat" -Nabi s.a.w



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Kenapa muslimah suka pakai tudung berfesyen..?

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.245732 saat. Lajunya....