Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 56
Ahli: 0
Jumlah: 56




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 10 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 20 hari yang lalu


Kelab Ukhwah
Topik: SAPO BUDAK NOGORI? mari SINI!!


Carian Forum

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» SAPO BUDAK NOGORI? mari SINI!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh SAPO BUDAK NOGORI? mari SINI!!

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 19:08


assalamualaikum wbt

sajo yo nak jongok2 kok ado pula waghih esey kek dalam ukhwah.com ni...

esey oghang pilah haa..

:-P :-P :-P :-P :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 17:14


Assalamualaikum...

orang N9 gakk :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-12-05 20:46


saya orang seremban...paroi

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

huda_wafana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17784
Posting: 144
Dari: port dickson

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:01


saya pun orang nogori9 juga!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For huda_wafanaProfil   Hantar PM kepada huda_wafana   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 21:11


kampung kat gemas...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 23-12-05 22:22


faithfuller...kamp saya pun kat gemas....samolah kita...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-12-05 22:24


saya bukan orang nogori tapi duduk kat pada, kira nogori juga lah..hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 00:11


farishah gemas kat mana pula??

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 00:45


ermm gemas kampung londah....faithfuller?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 00:51


haaa???? samala kita..hehe..kampung londah juga...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:06


huh?sekampung lah ni...:lol:...faitfuller ni sapa ye?mana tau..farishah pernah beraya kat rumah ke....:lol: atau dulu kecik2 pernah main sama-sama ke...:lol: tahun ni balik beraya tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:08


saya mak ayah orang situ...tapi dok kat perak sekarang ni..raya balik la.. lepas itu balik kampung kat melaka pula...ahaha..macam tak pcaye saja sekampung..harhar

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:12


ouhh...samalah...saya pun tak percaya juga ni...boleh jumpa orang sekampung kat sini...:lol:;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:14


kan..kan..sekarang belajar kat mana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:17


sekarang dok kat spore...bpk orang spore...:) faitfuller pula belajar kat mana?

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:20


owhh,,selalu balik naik flight la ye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:22


ermmm....tklah...kalau naik flight nak landing kat mana...:lol: naik keretapi saja...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:24


eh, kat posting pun boleh chatting juga ye, huhuhu............. :lol:


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|
[ Telah diedit oleh: ibnu_musa pada 24-12-05 01:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:26


sekali sekala ibnu_musa..orang sekampung...heheahaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:26


Pada 24-12-05 01:24 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

eh, kat posting pun boleh chatting juga ye, huhuhu............. :lol:




:lol: kat sini pun boleh jumpa kawan sekampung tau...:lol:

ps: gunekan teknologi yang dah sedia ada selagi boleh...:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:27


ermm...ibnu musa tak nak carik member kampung ke kat sini..mana tau ada ke...:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:27


huhuhu, Farishah bedek sey.............. :lol: :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:29


Pada 24-12-05 01:27 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

huhuhu, Farishah bedek sey.............. :lol: :-P




wahh...ibnu musa dah pandai cakap loghat spore...lepas ni..boleh lah pakat2 belajar loghat spore pula..:lol::lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:29


yup betul..ibnu_musa orang mana..entah-entah sekampung juga dengan saya ni tapi kampung lagi satu...ahakss..

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:34


me segan sey nak cakap me orang mana, lagipun me malas nak bedek seyy............. :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

faithfuller
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.10.2005
Ahli No: 20137
Posting: 270
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:35


ye la tu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For faithfullerProfil   Hantar PM kepada faithfuller   Pergi ke faithfuller's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 01:50


Pada 24-12-05 01:34 , ibnu_musa posting:

!!! QUOTE !!!

me segan sey nak cakap me orang mana, lagipun me malas nak bedek seyy............. :-P




asal lain bebenor saya dengar awak cakap loghat saya ni...jangan rosak kan loghat saya...:lol:

erkk...sejak bila hang jadi penyegan ni?:lol: orang mana ni?orang negeri juga ke?:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 24-12-05 01:59


saya bukan orang nogori, tapi saya orang negeri dan negara........... :lol:

cik Farishah ni tanya macam polis sey........... :-P


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 24-12-05 02:04


haha....macam polis ke...boleh lah apply kerja nak jadi polis lpas ni...:lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

norman
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20897
Posting: 2
Dari: kuala lumpur

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-12-05 07:53


ese pun orang negori..
orang bahau...

Bookmark and Share

    


  Member Information For normanProfil   Hantar PM kepada norman   Quote dan BalasQuote

nrlieda
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.02.2005
Ahli No: 14273
Posting: 30
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 07-01-06 00:03


lahir yo kat pilah...kampung kat tg ipoh.....sekarang den tinggal kat melako


-----------------
SaHabaT yang BaiK takkan m'beKu DiKaLa MSm SeJuk, takkan CaiR DiKaLa MSm PaNaS,takkan GuGuR DiKaLa MSm LuRuH,tetapi SeNtIaSa MeKaR bak MSm BuNGa
[ Telah diedit oleh: nrlieda pada 07-01-06 00:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nrliedaProfil   Hantar PM kepada nrlieda   Pergi ke nrlieda's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-01-06 00:18


orang negeri 9 juga...kat semban...tapi, tak pandai cakap loghat n9 ni....huhu faham sikit2 juga.

:-di ;-) :-)


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-01-06 23:49


Farishah.....
saya pun dekat juga dengan gemas....
tapi bukan dok gemas laaa

dok tengah2 antara tampin dengan gemas

Tampin ----> (saya dok sini) ----> Gemas
[ Telah diedit oleh: ayang2roses pada 27-01-06 12:10 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

putri_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17600
Posting: 42
Dari: n9

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-01-06 00:01


banyak nya huruf ooooooooooooo
hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For putri_sufiProfil   Hantar PM kepada putri_sufi   Quote dan BalasQuote

tornado
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22015
Posting: 287
Dari: saturn

blank   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 10:30


lahir kat kuala pilah,kmpg wan kat sri menanti,kmpg makabah kat s'gor,sekarang ni kerja kat penang..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tornadoProfil   Hantar PM kepada tornado   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-02-06 10:54


HOBEN JANG HOBEN..... :-di
NS NAZA :-P


-----------------
Jana Gaji Anda Sendiri
http://www.GajiBulanan.Com/?id=etijarah
http://



    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 11:58


cek orang PORT DICKSON.. hangpa semua tau dak??? cek lahir n9, besar di n9, sekolah n9, kerja kejap pun kat n9...... tapi awat cek cakap kedah?? ahaha

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

fatimahzahra
Warga 5 Bintang
Menyertai: 26.02.2006
Ahli No: 23022
Posting: 363
Dari: blue universe

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 12:41


saya orang negeri...baru pindah negeri..tapi memang orang negeri..lahir kat kuala lumpur....saya dok seremban...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fatimahzahraProfil   Hantar PM kepada fatimahzahra   Quote dan BalasQuote

setanggi_syurga83
WARGA SETIA
Menyertai: 10.03.2006
Ahli No: 23348
Posting: 517
Dari: Negeri Sembilan-bumi Allah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 14:34


Assalamualaikum

Lahir kat kualo pilah..sek drjah 1-tingkatan 5-matrikulasi semuo kat negori..sekarang sambung belajar kat melaka pula..

Bookmark and Share

    


  Member Information For setanggi_syurga83Profil   Hantar PM kepada setanggi_syurga83   Pergi ke setanggi_syurga83's Website   Quote dan BalasQuote

segerak_searah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23281
Posting: 127
Dari: Kem Sg Besi

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 22:22


assalamualaikum sumo, se ni orang nogori juga..lahir kek spita kolo pilah. kampung kek senanti. minta la sosapo yang duduk kek kampung jumbang kek gunung pasir itu reply ek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For segerak_searahProfil   Hantar PM kepada segerak_searah   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-03-06 22:25


Assalamualaikum...

sei asal somban....tapi sekarang kojo kek jolobu....

HOBEN JANG HOBEN!!!!!! :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 22-03-06 22:39


Pada 17-01-06 23:49 , ayang2roses posting:

!!! QUOTE !!!

Farishah.....
saya pun dekat juga dengan gemas....
tapi bukan dok gemas laaa

dok tengah2 antara tampin dengan gemas

Tampin ----> (saya dok sini) ----> Gemas



saya pernah pergi tampin sekali saja....tu pun tuk sooping...:lol: kat tgh2 macam mana tu.... :-? tapi saya jrg balik...kadang-kadang saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 23:11


kat tngah itu gemencheh agaknya :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

hanggukkau
WARGA SETIA
Menyertai: 17.03.2006
Ahli No: 23501
Posting: 454
Dari: egypt

afghanistan  


posticon Posting pada: 22-03-06 23:11


den orang nogoriiiiii


hidup nogoriii dennn

Bookmark and Share

    


  Member Information For hanggukkauProfil   Hantar PM kepada hanggukkau   Pergi ke hanggukkau's Website   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-03-06 00:08


air mawang johol..moh orang johol...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 08:26


assalamualaikum...saya orang rantau,seremban...HARAP MAAF....wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

berfikir
Warga Rasmi
Menyertai: 22.03.2006
Ahli No: 23618
Posting: 18

egypt   avatar


posticon Posting pada: 25-03-06 02:31


assalamualaikum.
saya ni tak la serajin yang lain.tapi nak juga join sahabat-sahabat yang ada kat sini.
Boleh tak sahabat yang kat sini bagi tips bagaimana nak jadi rajin macam sahabat-sahabat sekalian.
Ada tak buku yang boleh memberi kita semangat lagi untuk membaca buku yang lain.saya ni jenis yang payah nak konsisten.
kalau ada idea berkongsi la kat sini. minta maaf .

Bookmark and Share

    


  Member Information For berfikirProfil   Hantar PM kepada berfikir   Pergi ke berfikir's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 25-03-06 02:58


esey pun oghang nogoghi juga... :-di

lahir kek somban...
kampong kek ghombau...
bosa kek pok dikson

bagaimana? saya speaking? ok tak? :-di xpenah speaking pun sebelum ni... ;-) :-di :lol: :lol:

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

nurirshad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23047
Posting: 214
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 09:46


ayah dan moyang ana orang nogori...
boleh join, kampung ana kat rembau..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurirshadProfil   Hantar PM kepada nurirshad   Quote dan BalasQuote

dauspd
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2006
Ahli No: 22929
Posting: 40
Dari: Port Dickson / USJ

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-04-06 12:12


ese oghang port deksen... kojo kek subang jayo

Bookmark and Share

    


  Member Information For dauspdProfil   Hantar PM kepada dauspd   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-04-06 13:36


salam...

Pada 25-03-06 02:31 , berfikir posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum.
saya ni tak la serajin yang lain.tapi nak juga join sahabat-sahabat yang ada kat sini.
Boleh tak sahabat yang kat sini bagi tips bagaimana nak jadi rajin macam sahabat-sahabat sekalian.
Ada tak buku yang boleh memberi kita semangat lagi untuk membaca buku yang lain.saya ni jenis yang payah nak konsisten.
kalau ada idea berkongsi la kat sini. minta maaf .


erk... berfikir, ana rasa berfikir salah tempat ini.. :roll:
tapi tak apa, teruskan usaha, keep it up... try baca buku2 dr HM Tuah iskandar.. dan sirah2 nabi..


an lahir kek selangor.. tapi ummi dan ayah an orang n9.. ayah orang ghombau, ummi an pal orang labu tapi duduk kat felda bukit jalor, air kuning...
ana pun dari kocik smpla umur 9 tahun duduk dengan uwan dan atuk, jadi kalau nak spekong itu boleh la agaknya... cuma tak berasap yo la..

okla yo.. an ansur dulu..

wallahu'alam..
salam... :-) ;-)


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

aihara
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 24460
Posting: 12
Dari: Seremban -- Jelebu

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-06 10:14


warghh...saya orang nogogheeee jugeeee....me dr Jelebu..ke jelopak ke jolobu?..nge nges..tapi tak reti cakap loghat negogheee...maloooo nya tak reti..tapi nak cuba juga cakap negogheeee..hehe...saja!

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiharaProfil   Hantar PM kepada aihara   Pergi ke aihara's Website   Quote dan BalasQuote

imanmawardah
Warga Rasmi
Menyertai: 11.03.2007
Ahli No: 29129
Posting: 6
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-03-07 23:18


asalamualaikum..

wah banggo den..
ghamai juga waghih den kek sini yo.. sapo yang mulokan ni..? tahniahlah sobab ngat juga ekau kek waghih2 ekau yo..

den oghang nogori juga dari den konalm dunio sampailah ni a.. takdo hijrah mano2 lagi.. snilah den duduk.. den kek somban..

banggo anak nogori..

Bookmark and Share

    


  Member Information For imanmawardahProfil   Hantar PM kepada imanmawardah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-03-07 23:32


huhuhu.... banggo yo imanmawardah..?
bagusss.... baguss....

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

sahibul
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.09.2006
Ahli No: 26564
Posting: 257
Dari: Bumi ALLAH

malaysia  


posticon Posting pada: 11-03-07 23:54


eden oghang pilah..kek johol..apo lagi..moh lah kito samo2 rapat an ukhwah kito ni..ni email den ( dalam frenster tu...hahahha

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahibulProfil   Hantar PM kepada sahibul   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 20:44


salam...
org nogori juga..kg kat pilah(seri menanti),rumah mak ayah kat senawang....tapi sekarang kg wan dah pindah kat ampangan...he..he..kiranya kg kat bandar lah sekarang...
sowey tak pandai nak cakap guna loghat nogori sebab famili pun tak ada yang guna loghat....
apa-apa pun.....hidup nogori...biso bonar.... :-D


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

yusof88
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.01.2007
Ahli No: 28247
Posting: 249
Dari: pahang

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 20:49


den orang pahang tapi belajar dokek nogori

Bookmark and Share

    


  Member Information For yusof88Profil   Hantar PM kepada yusof88   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 13-03-07 22:18


dulu kat u rapat juga dengan budak-budak nogori...
selalu gurau eden bakery dengan mereka...
ekau nak poie mana jang...hehe
tapi dah senyap pula mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

idie04
WARGA SETIA
Menyertai: 05.12.2005
Ahli No: 20831
Posting: 413
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 13-03-07 23:34


saya org paroi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For idie04Profil   Hantar PM kepada idie04   Pergi ke idie04's Website   Quote dan BalasQuote

akmal17
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.02.2007
Ahli No: 28839
Posting: 23
Dari: MESIR

egypt  


posticon Posting pada: 14-03-07 00:05


Assalamualaikum..den orang nogori9..apo sobab lah tnyo tu saja nak loghat :lol: :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmal17Profil   Hantar PM kepada akmal17   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 14-03-07 00:41


salam...

ana bukan budak nogori..
tapi....sekarang belajar kat nogori.
boleh join juga ke?...
:-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-10-07 15:48


salam..ese oghang seghomban..lahir kat seghomban..kampung se kat pilah dengan ngombau..macam dah ado jo posting ni kat ateh tadi..huhu..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 08-10-07 15:52


den ghaso ni post lamo yo.. ado lagi yang buek 1 lagi post neh hah.. mano lah hilang nyo jauh lah agaknya

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

marul
WARGA SETIA
Menyertai: 04.09.2007
Ahli No: 30924
Posting: 648
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 09:12


pandai raudhatul cakap nogori yo..nampak bendera KL tu..huahuahua

Bookmark and Share

    


  Member Information For marulProfil   Hantar PM kepada marul   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-10-07 10:07


abah den org noghori.. den lahir perak.. den mombosar kek kl nuh. even bukan den nyo negeri kelahiran tapi den banggo lah sobab den nyo kg kek nogori.. tu jo lah kg den slamo2nyo...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 09-10-07 10:08


pokoba waghih sumo?

Bookmark and Share

    


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 09-10-07 11:14


Pada 13-03-07 20:44 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

salam...
org nogori juga..kg kat pilah(seri menanti),rumah mak ayah kat senawang....tapi sekarang kg wan dah pindah kat ampangan...he..he..kiranya kg kat bandar lah sekarang...
sowey tak pandai nak cakap guna loghat nogori sebab famili pun tak ada yang guna loghat....
apa-apa pun.....hidup nogori...biso bonar.... :-D



ampangan kat mana? saya kat kg ismail, ampangan...kamis ni balik sana..naik komuter saja dr KL...mlm tu ingat nak pergi ekspo raya kat ampangan tu...meriahnye....belinye tak, tgk2 saja..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-10-07 12:22


Assalamualaikum..
hoho...sampai ada dua kelab negori ni....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:35


kg den pun kek n9 juga...
kek batang melako satu kek ghombau satu....
cumo eh, kek ghombau atuk dengan wan den duduk kl...
ado rumah yorr... org eh tak do...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

pu3_arfah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.03.2007
Ahli No: 29229
Posting: 30
Dari: selangor

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 09-10-07 12:38


esey lahir kat kajang..rumah esey kat lenggen...oghng nogori cakap longgeng....hehehe...kg esey kat air mawang...kolo pilah...iduupp nogori..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For pu3_arfahProfil   Hantar PM kepada pu3_arfah   Quote dan BalasQuote

tulipsakura
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22034
Posting: 5

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 15:45


salam...sei ni oghang lamo kek sini...tapi tak ponah2 posting kek ukhwah...nengok yo topik ni...den semangat nak join...boleh lagi tak ni...kok dah ponoh pulak kang...

den lahir kek hospitaa pilah...peh tu abah sei kojo kek palong 12 dengan 7...selepas itu abah sei meghantau kek pahang....lopeh yo abah den meninggal...den dok kek pokan gomeh...atok den bolah abah....oghang jolobu...uwan pulak..oghang joseh...tapi...dah lamo dok felda pasei bosa....
nenek bolah omak pula oghang monceh...

sei bagi detail sikit ni...kok..kok...ado yang tokono....tang mano2...kito ni...

ha, oghang nogoghi 9 pure....nak tanyo ni...

kopai tu apo? jawab yo...yang sudi


salam...


-----------------
Nur Syahadah


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsakuraProfil   Hantar PM kepada tulipsakura   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 15:59


Pada 07-12-07 15:45 , tulipsakura posting:

!!! QUOTE !!!

salam...sei ni oghang lamo kek sini...tapi tak ponah2 posting kek ukhwah...nengok yo topik ni...den semangat nak join...boleh lagi tak ni...kok dah ponoh pulak kang...

den lahir kek hospitaa pilah...peh tu abah sei kojo kek palong 12 dengan 7...selepas itu abah sei meghantau kek pahang....lopeh yo abah den meninggal...den dok kek pokan gomeh...atok den bolah abah....oghang jolobu...uwan pulak..oghang joseh...tapi...dah lamo dok felda pasei bosa....
nenek bolah omak pula oghang monceh...

sei bagi detail sikit ni...kok..kok...ado yang tokono....tang mano2...kito ni...

ha, oghang nogoghi 9 pure....nak tanyo ni...

kopai tu apo? jawab yo...yang sudi


salam...



hu2...ini baru betul-betul anak jati negeri Sembilan ini...emmm...kalau tak silap setelah ditanya dan diselidiki kepada org yang lebih berusia dan berpengalamn,kopai itu mksdnyer beg kecik....hehehe...betul tak? :malu:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-12-07 16:14


kopai tu beg lah kan? kan? kan? hehe.... kalau wan saya dulu, dia selalu cakap begini " mano deh kopai den lotak tadi ni? tadi raso eh kek sini ar"

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 07-12-07 17:53


boto lah tu kopai tu beg kocik..
beso orang-orang tua bawa kopai poie mesjid...
wan2 tu lotak tlokong dalam tu...
paling banyak un tambah botol air...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

Gibytez
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18988
Posting: 1
Dari: Seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 14:08


Assalamualaikum
im from bongekz..
=) 8-)


-----------------
Ukhwah doesn't always need togetherness, doesn't need everyday conversation, as long as da frenship live in the du'aa, it remains abadan abada....


Bookmark and Share

    


  Member Information For GibytezProfil   Hantar PM kepada Gibytez   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 14:13


poie pokan...naik basikal
tongah hari..tongah panaih..
teringat kawan den kek Kualo Piloh dengan Soromban..
senyap saja mereka..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

FIENDA
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2006
Ahli No: 27433
Posting: 224
Dari: NS

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-12-07 14:23


salam,
kita tinggal kat Felda Palong 5.
tau xkatne?
carilah dalam peta NS...

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIENDAProfil   Hantar PM kepada FIENDA   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 17:29


Pada 08-12-07 14:08 , Gibytez posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
im from bongekz..
=) 8-)



macam dokek yor dengan kg mampong ni...


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 20:35


port dickson.....

ingat nak carik bini org tekikir lah..ado tak?

batu kikir jebatan bosi....gulai udang sebelangooo....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 08-12-07 23:37


Pada 08-12-07 20:35 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

port dickson.....

ingat nak carik bini org tekikir lah..ado tak?

batu kikir jebatan bosi....gulai udang sebelangooo....


hai,nak cari org tekikir saja ke???org seremban tak nak ke???hu2...mesti ada keistimewaan kat org tekikir ni kan akasia.... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

tulipsakura
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22034
Posting: 5

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 08:25


Pada 08-12-07 23:37 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 08-12-07 20:35 , akasia posting:

!!! QUOTE !!!

port dickson.....

ingat nak carik bini org tekikir lah..ado tak?

batu kikir jebatan bosi....gulai udang sebelangooo....


hai,nak cari org tekikir saja ke???org seremban tak nak ke???hu2...mesti ada keistimewaan kat org tekikir ni kan akasia.... :kelip:


kok dapek oghang batu kiker kek sini...hai...botuahlah badan..jang ooiii.... :-D


-----------------
Nur Syahadah


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsakuraProfil   Hantar PM kepada tulipsakura   Quote dan BalasQuote

tulipsakura
Warga Rasmi
Menyertai: 19.01.2006
Ahli No: 22034
Posting: 5

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 08:30


Pada 07-12-07 15:59 , ctnurbebo posting:

!!! QUOTE !!!



hu2...ini baru betul-betul anak jati negeri Sembilan ini...emmm...kalau tak silap setelah ditanya dan diselidiki kepada org yang lebih berusia dan berpengalamn,kopai itu mksdnyer beg kecik....hehehe...betul tak? :malu:


yolah...nak yo...bukti...oghang nogori...tak paham bahasa nogori...sogan dek eh...dah boto dah tu....satu lagi niya... pongolek tu pula apo? ha..satu lagi...tak somonggah tu pulak apo agak eh?..hehe

kok ado pekataan lain lagi...mohla...letak sini...kok den pulak lupo anda...tak tau anda...boleh yo tambah vocabulary bahaso nogoghi ni....hehe



-----------------
Nur Syahadah


Bookmark and Share

    


  Member Information For tulipsakuraProfil   Hantar PM kepada tulipsakura   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 09:19


Sedikit kisah urang Padang Datar, minangkabou dan Nagari Sombilan Nan Tuo;

Jelebu berasal daripada nama seorang lelaki yang mati lemas dalam Sungai Teriang pada zaman Dato' Moyang Saleh, Undang Luak Jelebuh yang menerima gelaran dari Sultan Johor pada 1757.
Dua pemerintah Jelebu sebelum Dato' Moyang Saleh adalah Dato' Gombak dan Dato' Mentunggang dengan memakai gelaran Penghulu. Bila Dato' Moyang Saleh ambilalih jawatan tersebut, jawatan penghulu digantinama sebagai Undang Jelebu.

1757, Moyang Saleh menghadap Sultan Johor kerana Sultan Johor dah bunuh anak Undang REmbau. Sebab Moyang Saleh berani dan tegas, dan Sultan Johor nak bodek dia, maka Moyang Saleh mendapat gelaran Dato' Manduleka Menteri Akhir Zaman Sultan Jelebu. Sejak tu, Jelebu tak lagi di bawah kekuasaan Johor. Jelebu berkuasa sendiri yang disebut 'Bergajah Tunggal'. Peristiwa inilah yang dikatakan 'memutus tali ke Johor'.

Dato' Siamang Gagap atau nama sebenarnya Kahar adalah tokoh penting dalam perlantikan Tunku Puan Intan balu Yamtuan Radin (1824-1861) menjadi pemangku raja yang memerintah Negeri Sembilan semenjak Raja Melewar. Raja Radin adalah pemerintah keempat Negeri Sembilan.

Berlaku pergaduhan dan perebutan kuasa antara 1869-1872 (tempoh di mana Negeri Sembilan tidak mempunyai raja). Seorang anak Yamtuan Imam yang mangkat bernama Tunku Ahmad Tunggal berkeras menuntut supaya dia diangkat sebagai raja. Tapi orang-orang besar dan penghulu-penghulu luak tidak bersetuju mengangkat tunku Ahmad Tunggal menjadi raja kerana kelakuannya yang tidak elok.

Pada masa itulah Dato'-Dato' Undang Luak Sungai Ujong, Jelebu dan Rembau berselisih faham dengan Yamtuan di Seri Menanti dalam beberapa perkara dan menjadi salah satu sebab bagaimana Inggeris mula campur tangan dalam pemerintahan tiga luak itu. Jarum Inggeris mengakibatkan Perang Naning dan Perang Bukit Putus.

Masa tu lah Dato' Siamang Gagap yang cukup berpengaruh memainkan peranannya sehingga Negeri Sembilan mempunyai satu-satunya raja perempuan (walaupun hanya pemangku) yang memerintah selama 3 tahun (1869-1872) sehinggalah Yamtuan Antah iaitu anak saudara kepada Yamtuan Imam diangkat menjadi raja.

Upacara pemilihan Yamtuan oleh Undang Luak Berempat hanya berlaku Negeri Sembilan 'merdeka' sepenuhnya daripada Johor. Sebelum itu, pemerintahan berjalan di bawah tadbir seorang ketua yang dipanggil Penghulu Luak yang kemuidannya dipanggil Undang. Setiap Luak ini mempunyai kuasa sendiri memerintah luaknya yang dibantu oleh Dato'-Dato' Lembaga, Buapak dan besar waris menurut sistem Adat Perpatih.

Dato' Siamang Gagap hanya mempengaruhi agar Tunku Puan Intan balu Yamtuan Radin dinaikkan sebagai pemangku raja sementara Dato'-Dato' Undang Luak Empat mencari jalan penyelesaian untuk mencari ganti raja. Sebab itulah antara tahun 1869 sampai 1872, Negeri Sembilan tak ada raja. Yang ada cumalah pemangku raja. Dengan kata lain, perlantikan Yamtuan Antah tetap tertakluk di bawah kuasa keempat-empat Dato' Undang Luak Empat itu.

Dato'-Dato' Undang Luak Yang Empat asalnya daripada proses bersemenda menyemenda (nikah kahwin) antara orang-orang Minangkabau yang baru datang ke Negeri Sembilan dengan kaum Semang dan Jakun yang melahirkan keturunan suku Biduanda. Sebab itulah pesaka Undang tidak boleh disandang oleh orang dari suku lain selain suku Biduanda kerana orang yang dari suku lain itu adalah orang yang baru mendatang, bukannya penduduk asli.
Hak sebagai Yamtuan (belum lagi Yang Dipertuan Besar) selepas Yamtuan Imam (1861-1869) direbut oleh Tunku Ahmat Tunggal, salah seorang anak Yamtuan Imam. Tapi dia tak dilantik sebagai perangainya yang kejam dan gila kuasa.

Hasil mesyuarat keempat-empat Dato' Undang Luak itu, Tunku Besar Lintau, anak saudara Yamtuan Imam ditawarkan untuk menjadi raja tapi dia menolak sebab dia tidak suka campur dalam hal ehwal negeri dan memikul tanggungjawa itu. Dikatakan Tunku Besar LIntau seorang yang alim lagi warak dan lebih suka beramal ibadat. Jadi, selepas Tunku Besar Lintau menolak, adiknya iaitu Yamtuan Antah pula dilantik.

Lepas tu, panjanglah kisahnya termasuklah Tunku Ahmad Tunggal yang gagal menjadi raja, lari menemui Dato' Kelana Syed Abdul Rahman di Sungai Ujong dan meminta bantuan Dato' Kelana untuk memerangi Yamtuan Antah. Macam mana Luak Sungai Ujong (Dato' Kelana), Undang Luak Jelebu dan Undang Luak Rembau mengisytiharkan diri keluar dari persatuan Negeri Sembilan dan tidak mengakui Yamtuan Antah sebagai raja.

Bermula dari situlah meleret-leret sampailah campurtangan Inggeris di Negeri Sembilan pada 23 November 1876 menerusi perjanjian antara Yamtuan Antah dengan Dato'-Dato' Penghulu Luak. Sebelum itu, Inggeris bantu Dato' Kelana menyerang Seri Menanti pada 1874 yang menyaksikan kekalahan Yamtuan Antah.
Tapi akhirnya campurtangan dan tipu helah British menaikkan semula Yamtuan Antah walaupun sepatutnya Dato' Kelana yang menang perang pada 1874 sepatutnya jadi raja berdasarkan prinsip, yang kalah hilang negeri, yang menang menguasai dialah yang memerintah.

Nasihat daripada British menerusi gabenornya, Sir Frederick Aloysius Weld, menyebabkan Yamtuan Antah balik ke Seri Menanti dan menjadi raja di Seri Menanti yang terlengkong Luak-Luak Johol, Inas, Ulu Muar, Jempul, Terachi dan Gunong Pasir... (Negeri Sembilan yang tidak lengkap)

Perkataan 'Negeri' yang ada pada pangkal nama Negeri Sembilan itu adalah berasal daripada perkataan orang Minangkabau yang disebut menurut pelatnya 'Nagari' kerana Negeri Sembilan telah dibuka oleh orang-orang yang datang dari Minangkabau... kemudian selepas dari itu, 'Negeri' bermaksud pula gabungan 9 buah Mukim atau Luak.

Sebelum orang Minangkabau datang ke negeri itu, Negeri Sembilan didiami oleh orang Asli Semang dan Jakun. Bila orang Minangkabau yang lebih bertamadun datang meneroka,maka, dengan mudah mereka pengaruhi orang Asli itu. Kemudian berlaku proses perkahwinan antara orang Minangkabau dan Orang Asli melahirkan keturunan Biduanda yang kemudian menjadi golongan yang menentukan siapa raja.

Berdasarkan batu bersurat yang sampai sekarang masih ada di Sungai Udang Linggi Port Dickson, Negeri Sembilan dibuka pada awal kurun ke-14 oleh seorang yang bernama Syeikh Ahmad. Daripada batu nesan yang terdapat di makamnya, menunjukkan dia telah meninggal dunia pada 1467, iaitu ketika pemerintahan Sultan Mansor Syah di Melaka.

Walaupun ada pendapat mengatakan dia berasal dari Arab, Parsi atau India, tetapi batu bersurat yang didapati dari atas kuburnya ternyata sama bentuk, rupa dan tulisan dengan batu bersurat yang ditemui di daerah-daerah Minangkabau, maka tidak syak lagi, Syeikh Ahmad berasal dari Minangkabau.

Selepas tu, barulah orang Minangkabau datang beramai-ramai ke Negeri Sembilan. Ada yang naik dari Kuala Sungai Linggi, Melaka dan Kelang. Mereka yang naik dari Kuala Sungai Linggi mendiami daerah REmbau dan Sungai Ujong serta Seri Menanti, manakala yang naik melalui Melaka, tinggal di Naning, Johol dan sebahagian dalam daerah Kuala Pilah.

Kebanyakan orang Minangkabau yang mula-mula datang ke Tanah Melayu terutama Negeri Sembilan, kebanyakannya beasal dari daerah sekitar Pagar Ruyong. Antara kampungnya, Sungai Tarap dan Semanik.

Jadi, tak hairanlah macam mana orang Negeri Sembilan boleh menjemput Raja Melewar jadi raja mereka pada 1773 sebab Raja Pagar Ruyong itu adalah juga raja mereka. Malah dua orang raja Negeri Sembilan selepas Raja Melewar pun dijemput dari TAnah Pagar Ruyong iaitu Yamtuan Hitam dan Yamtuan Lenggang.

Apabila cerita mengenai Negeri Sembilan, mesti ada kaitan dengan Rembau. Ini adalah kerana Rembau merupakan negeri yang pertama wujud di Negeri Sembilan sebelum tempat lain. Tu pasal Rembau digelar Nagari Nan Tuo.

Maksud Nagari dalam Minangkabau satu penempatan sebelum menjadi Nagari mesti melalui satu proses Metamorsis .    

Taratak mula dibuek
sudah taratak menjadi kampuang
sudah kampuang menjadi dusun
sudah dusun menjadi koto
sudah koto menjadi nagari .....

Semasa Kesultanan Melaka, penduduk Rembau merupakan Jakun dibawah pimpinan Batin Tok Pak Tinggam. Nama lama Rembau adalah Prabu. Abad ke 16 Rembau dibawah pimpinan Batin Sekudai (tiada kaitan dengan Bedahara Sekudai) . Masa ni masih jajahan Melaka dan Tun Jenal menjadi wakil Melaka dengan gelaran Tun Rembau duduk kat Lubok Cina.

Nama asal Rembau bermula dpd sbtg pokok Merbau Tua yang besar menaungi hampir 10 buah kg. Masa untuk menebang pokok tsb mengambil masa hampir 1 bulan. Tapak pokok boleh dihidang hampir 12 dulang. Ini bukan dongeng kerana semasa penduduk kwsan tsb membajak masih terdpt btg pokok yang tidak hancur. Kapak yang digunakan untuk menebang pokok masih ada dan saya pernah tengok . Masa inilah keluarga Jakun yang ingin membuka kg disuruh meniti spjg pokok tsb sampai diujung buatlah kg . Sampailah di Sg Ujung. tu pasal Sg Ujung digelar Sg Ujung kerana berada dihujung sg.

org Minangkabau yang pertama datang ke Negeri Sembilan yakini Rembau adalah Datuk Leteh. Datuk Leteh dan org Minangkabau telah hidup harmoni bersama org Jakun sehinggakan Batin Sekudai menyerahkan anaknya Datuk Bungkal sebagai anak angkat Datuk Leteh.

org Minangkabau yang kedua datang ke Rembau adalah Datuk Lela Bangsa dr suku Batu Hampar menetap di Penajis. Beliau dikahwin dengan Datuk Bungkal dapat anak lelaki Seri Rama (Penghulu Rembau yang Pertama).

Kedatangan beliau diikuti oleh Datuk Laut Dalam dari suku Paya Kumbuh menetap di Legung.

Dalam tahun 1540 Datuk Lela Balang dan Datuk Laut Dalam telah pergi mengadap Sultan Alauddin Riayat Syah untuk menyatakan hasrat org Minangkabau melantik penghulu. Permohonan ini tld di persetujui oleh Sultan dan Seri ama tld menjadi Penghulu yang pertama dengan gelaran Dat uk Lela Maharaja. (Suku Biduanda Jakun). oleh sebab beliau masih kecil diwakilkan oleh Datuk Lela Balang dengan gelara dan Datuk Gempa Maharaja. apabila Datuk Laut Dalam tak setuju beliau pun mengadap sultan dan meminta ktrnnya juga layak untuk menjadi Penghulu dengan syarat kahwin Seri Rama dengan anak DatuK Laut Dalam dan anak lelaki yang pertama akan menjadi penghulu dengan gelaran Datuk Sedia Raja (Biduanda Jawa). Datuk Lauta Dalam telah digelar Datuk Merbangsa.

Sumber: Waris Datuk Laut Dalam


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 09:23


'an oghang ganu, tapi nikah dengan oghang jompo.. dah jadi oghang jompo lah ni :welcome: :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 10-12-07 09:25


.. "i laik" cerita batu kikir jambatan besi:-D..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 14-12-07 09:44


Assalamualaikum

ana study kek nOgOri...

da masuk tahun kedua da.... :welcome:



Bookmark and Share

    


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-12-07 09:49


Oghang nogoghi ni memang spesel (special), setuju tak? hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 14-12-07 09:51


Pada 14-12-07 09:44 , dueramiela posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

ana study kek nOgOri...

da masuk tahun kedua da.... :welcome:



Ana kerja kat nogori..masuk tahun kedua dah:-P
sama tempat dengan due :sopan:
Kira boleh masuk list nogori jugak lah ye..


-----------------
Sesejuk Mata Memandang, Seindah Akhlak terpampang


Bookmark and Share

    


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 09:58


.. saya Negeri Sembilan darul Takzim:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-12-07 10:00


Pada 14-12-07 09:58 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. saya Negeri Sembilan darul Takzim:malu:..


combine n9 johor ke? :-?


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 10:02


Pada 14-12-07 10:00 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 09:58 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. saya Negeri Sembilan darul Takzim:malu:..


combine n9 johor ke? :-?



.. tak lah.. saya "combine" kakisamun nafisah:malu:..:lol:ahaks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-12-07 10:03


Pada 14-12-07 10:02 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 10:00 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 09:58 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

.. saya Negeri Sembilan darul Takzim:malu:..


combine n9 johor ke? :-?



.. tak lah.. saya "combine" kakisamun nafisah:malu:..:lol:ahaks..


cis, berani2 nak combine orang, silat kang baru tau, pakcik jangan lah menyampuk cakap org muda2, pakcik kan dah tua. pergi main jauh2... :bye:


-----------------
Mulakan Setiap Perbuatan dengan Bismillahirrahmanirrahim....


Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 10:07


.. nak main apa ek:berfikir:.. jom main kahwin2 nak:kelip:.. kita main jauh2 kat sempadan Thailand nak:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

nafisah
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 48
Posting: 442
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 14-12-07 10:09


isy, ada ke.... main tanam2 baru best, saya tanam pakcik, lepas itu pakcik tryla keluar dr situ ... :P

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafisahProfil   Hantar PM kepada nafisah   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 10:12


Pada 14-12-07 10:09 , nafisah posting:

!!! QUOTE !!!

isy, ada ke.... main tanam2 baru best, saya tanam pakcik, lepas itu pakcik tryla keluar dr situ ... :P


.. tanam2 dalam pasir kat tepi pantai ye:kelip:.. "i laik":malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 10:18


Apa yang dah merepek ni??? Macam dah lari tajuk saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

kakisamun
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 630
Posting: 2852
Dari: perut ibuku

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 10:24


Pada 14-12-07 10:18 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Apa yang dah merepek ni??? Macam dah lari tajuk saja..


.. maaf dipinta:malu:..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kakisamunProfil   Hantar PM kepada kakisamun   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 14-12-07 19:06


Pada 14-12-07 10:24 , kakisamun posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-12-07 10:18 , aL-azyM posting:

!!! QUOTE !!!

Apa yang dah merepek ni??? Macam dah lari tajuk saja..


.. maaf dipinta:malu:..


cit.....budak upsr ini ada juga kat sini...mesti mak dia ini lupa nak kunci pintu ini..itu sebab dia merayap masuk dalam kiternyer topik....pesann untuk semuo waghih,lyn sajalah budak kakisamun ini sebab adik ini baru saja frust sebab upsr dia kantoi...hu2....apa-apa pun,marilah sini...mano lagi waghih kito ini???? :welcome:


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

hiddenblade
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2007
Ahli No: 31318
Posting: 157
Dari: IBRAHzine

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-12-07 12:14


Ambo oghe nogori jugok
nogori kelate




Bookmark and Share

    


  Member Information For hiddenbladeProfil   Hantar PM kepada hiddenblade   Pergi ke hiddenblade's Website   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-12-07 14:42


Assalamualaikum
saya orang N9 jugak tapi sekarang tinggal di Kedah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

Moderator: Prof_Muslim, Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Kelab Ukhwah
    »» SAPO BUDAK NOGORI? mari SINI!!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.231509 saat. Lajunya....