Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bulan tak jatuh ke riba, sebaliknya manusia menjatuhkan diri ke atas bulan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Alai_Syafa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43068

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 38
Ahli: 0
Jumlah: 38




  Yang Masuk Ke Sini
IbnuKhaldun: 1 hari, 8 jam, 22 minit yang lalu
kaze: 1 hari, 12 jam, 58 minit yang lalu
Daeng_Jati: 4 hari yang lalu
RedPetunia: 6 hari yang lalu
sahabat_amin: 8 hari yang lalu
Gorodkovie: 10 hari yang lalu
Swarig123: 13 hari yang lalu
sunan-faqih: 19 hari yang lalu
ajefikrah: 24 hari yang lalu
Kang: 26 hari yang lalu
owl_UM: 28 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: pelajar agama pandai menilik?


Carian Forum

Moderator: Admin, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» pelajar agama pandai menilik?

Please Mendaftar To Post


Oleh pelajar agama pandai menilik?

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 17-08-05 17:26


saya teringat masa mula2 ke sekolah agama dulu ada ustaz tu tanya kepada kawan saya 'awak ni rambut pendek ya'.dan memangpun rambut dia tu sangat2 pendek.

saya terkejut.

bila saya tanya pada senior.mereka anggap itu perkara biasa. katanya lihat muka saja dah tau tapi biasanya orang yang kuat agama saja tau tak kisahlah ustaz atau pelajar.

saya masih tertanya2 lagi.betul ke mereka pandai menilik?
ada tak sesiapa yang tau ilmu tu.nak bagi pendapat ke.. nak syer ke..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 17-08-05 17:31


Assalamualaikum..saya pun pelik jugak...dulu ada ustaz dia tahu camna peribadi seseorang tu dengan lihat bentuk wajah...bagaimana ek?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-08-05 17:46


ni yang tak best ni..asal pula dorang boleh tau ek?
confuse betul....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 03:45


assalamualaikum wbt...

hahaha...that's why saya selalu 'lari' kalau nampak ustaz2....

Bookmark and Share

  


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 04:03


pelajar agama pandai menilik?

jawapannya pelajar agama tidak pandai

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

azareenzulaikha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.07.2004
Ahli No: 10383
Posting: 122
Dari: kangar

Perlis  


posticon Posting pada: 18-08-05 19:08


assalamualaikum w.b.t
a'ah saya tertarik juga dengan topik ni..masa kat sekolah dulu kitaorang panggil ada ilmu 'irab...tengok dahi dah tau bentuk itu bentuk ini..tengok garis tangan dah tahu seseorang tu boros atau tak...tengok bahagian muka lagi banyak rahsia yang mereka boleh singkap...kenapa ek????kat mana mereka belajar..dan kebanyakkannya ustaz2 yang pandai tengok..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azareenzulaikhaProfil   Hantar PM kepada azareenzulaikha   Pergi ke azareenzulaikha's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 20:19


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah apa ya hukum menilik? pelajar sekolah agama maklum apa hukumnya kan.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-08-05 20:27


erm...zulman macam 100% yakin dengan jawapannya...Kenapa???boleh kasi reason....nak tahu ni?????

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 22:25


Saya rasa menilik yang dimaksudkan di sini bukan menilik masa depan, tetapi menilik bagaimana peribadi seseorang itu berdasarkan bentuk anggota-2 badan yang tertentu ... Tapi boleh percaya ke ?

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-08-05 22:44


nak percaya 100% tu taklah...tapi kalau sikit-sikit tu boleh percaya lah agaknya......tapi kita tak boleh nak menilai seseorang itu hanya memandang di luarannya sahaja...ada yang pandai cover!!!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

jedy
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2005
Ahli No: 13501
Posting: 14
Dari: kuala lumpur

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 22:54


sedikit pandangan bagi saya,kebiasaan manusia menilik,berkemungkinan ada yang persamaan dengan manusia lain.kebiasaan manusia tak banyak bezanya di antara bebanyak tu.kita sendiri sedia maklum dengan sifat serta keperibadia manusia lain.

bagi mereka yang lebih alim.+ pula dengan ilmu agamanya yang mantap.ada kelebihan bagi mereka.diantaranya,zikir,muhasabah diri.cuba cari masa yang tenang dan menilai diri serta keperibadia mereka yang lain,mungkin ada yang baik dan mungkin sesuai untuk diterima pakai.wassalam

ilmu makrifatullah

Bookmark and Share

  


  Member Information For jedyProfil   Hantar PM kepada jedy   Pergi ke jedy's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-08-05 02:28


tentang pelajar agama tu saya tak pasti..tapi dulu ada seorang rakan dari sebuah sekolah agama lain pernah menceritakan kepada saya suatu kisah berbunyi begini:

suatu hari sekolah nya telah dilawati oleh pelawat(nazir). tiba-tiba dia berhenti di sebuah kelas. dia merenung kedalam kelas itu sambil memamdang wajah semua pelajarnya. tiba-tiba dia berkata " Alhamdulillah...semua pelajar perempuan dalam kelas ini masih gadis lagi". apa lagi terkejut semua pelajar..

wallahualam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-08-05 21:18


Ermm...menilik...no komen..tapi kat maahad ana...ada ustaz yang ajar...hehe..tapi kami tak buat yang elok2...

Wallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 15:25


Assalamualaikum...saya pun boleh menilik....menilik muka kat cermin..hehheh...picit jerawat... :lol:


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 17:54


kenapa dalam Islam kalau nak kawin kita boleh tengok muka dan tapak tangan? maybe terdapat maksud tersirat....:)...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-08-05 21:37


Memang ada..hanya orang yang belajar agama yang mengetahuinya..tak payah nak belek kat maner2..anggotanya bagaimana,bentuk tubuhnya bagaimana..just tengok tapak tangan dan muka saja...dah tau semuanya...orang sekarang sibuk2 nak kesah pasal tu kan..hehe...

p/s: Landasan yang di berikan oleh Allah semenya berhikmah..
        Innallahhama'ana..Wallahua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 19-08-05 21:50


pernah dengar kawan cakap...semua lelaki di kurniakan denagn kelebihan ni...cuma banyak dengan sikit saja...betul ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 19-08-05 22:30


ye lah........setiap mesti dicari........gunakan degan betul ok.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 19-08-05 22:41


minta maaf ......setiap ilmu mesti dicari ye........

Bookmark and Share

  


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

nisa_maisarah
Warga Rasmi
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11031
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-08-05 22:48


bagi orang yang ada ilmu tilik ni....mereka tahu...tapi sepatutnya mereka mendiamkan diri...tak boleh heboh2 kat orang....

hmm....untuk peringatan kepada muslimat semua juga...perlu menjaga diri dan akhlak....masa jalan kena tundukkan pandangan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nisa_maisarahProfil   Hantar PM kepada nisa_maisarah   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 00:22


tilik apanya... ustaz tu dah berkenanlah tu... ada 'lubang' rahsia kat asrama kut sebab tu dia tahu? hati2 dan berwaspadalah bagi yang masih tinggal di asrama! Pengetua pun boleh liwat pelajar sendiri, inikan pula dia hanyalah seorang 'ustaz'. Bahaya tu!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

rawdhah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7485
Posting: 193
Dari: bp

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-05 01:52


Assalamualaikum.. hmm kepada sesiapa yang ada kelebihan ini..jangan lah slh guna pulak..heheh

Bookmark and Share

  


  Member Information For rawdhahProfil   Hantar PM kepada rawdhah   Pergi ke rawdhah's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-05 03:33


Ini perbuatan bid'ah..
Syirik siapa yang mempercayainya.
Neraka bagi siapa yang menyandarkan perbuatan ini kepada Rasulullah S.A.W


-----------------
Al Islam Ya'lu Wala Yu'lah Alaih


Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

guest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17289
Posting: 72

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 11:13


I've got a better one.

Just by looking at a person's hand and face, I can tell that the person is an ignorant person who believes that people can actually obtain clairvoyancy just by studying religion.

Although there have been known cases of true clairvoyance in the past, this is not the case.
[ Telah diedit oleh: guest pada 20-08-05 11:14 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For guestProfil   Hantar PM kepada guest   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-08-05 14:41


Ermm..untuk pengetahuan semua,bukan golongan lelaki sahaja yang pandai menilik ni..golongan perempuan yang di beri peluang belajar tentang ni pun pandai ..jadi berhati2la...

p/s: memang kira bida'ah semua ni tapi kalau di guna untuk tujuan baik ana rasa tak salah..sebab tu yang ustaz ana pesan...untuk menjaga diri sendiri bolehla...

Wallahua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 21-08-05 12:03


SUBHANALLAH.....

Ilmu ALLAh sungguh luas...itulah indahnya ISLAM...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 12:07


Assalamualaikum

Kami di sekolah agama guna perkataan i'rab
Tak boleh percaya 100%


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting


Bookmark and Share

  


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 12:13


Pada 20-08-05 01:52 , rawdhah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum.. hmm kepada sesiapa yang ada kelebihan ini..jangan lah slh guna pulak..heheh


ya betul itu sesiapa yang ada pengetahuan tentang i'rab ini..jangan "mengi'rab' untuk mengaibkan mana² pihak...setiap manusia ada kelebihan dan kekurangannya...

ya ukhti muslimat sama² jaga sendiri kita sendiri...InsyaAllah.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 12:29


kasyaf???


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

  


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 21-08-05 12:48


Sedikit janggal dengan perkataan menilik.
Rasanya itu hanyalah petua; yang diperhalusi dengan pengalaman.

Setahu ana, yang sangat suka menilik dan menentukan masa depan orang lain ialah orang HR:roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 13:58


BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

ana tertarik bila sebut bab2 ni... sebab ana pun selalu minta pandangan dari orang yang berpengalaman...terutama kawan yang mengaji agama. mereka kata...dapat dari ustaz/ustazah...

ana pun ada baca buku tentang bab ni... lepas baca... mesti akan praktikkan kat orang lain... macam cara jalan...bentuk muka...macam lagi lah...terutamanya kepada wanita2 ni...senang sangatlah nak tahu...

tulah pasal...bila orang yang mengaji bab agama ni... mereka lambat kahwin sebab terlalu memilih wanita... orang kata pandangan tembus...kawan2 ana katalah...wallahu'alam...

tapi...kalau ana sendiri...bila tengok ustaz atau orang berkopiah...ana mesti mengelak atau tundukkan pandangan...takut kena 'arob'...:)

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 14:32


em..saya rasa tak 'selamat' lah kalau terjumpa dengan orang yang pandai tilik orang ni..macam segala rahsia kita, dia dah tahu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 14:39


Sedangkan orang yang bersolat di belakang nabi pun ada yang munafiq,
inikan pula orang biasa yang konon kononnya boleh 'melihat tembus', insaflaa..inilah yang melemahkan islam..terlalu beku fikiran...sebab itu sampai ayah pin pun ada orang melayu percaya.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 15:03


saya pun pelajar sek agama juga..sek agama arab lagi..kih kih kih :-P memang kebanyakan budak sek agama pandai menilik especially budak laki tapi saya pun pandai juga..kawan dan ustazah yang ajar hik hik hik
:lol: tapi tak adalah seterrer dan sehebat mereka yang graduate dari mesir.

Bookmark and Share

  


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 16:27


sejauh mana apa yang ditilik tu terbuktti kebenarannya???

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

futurama
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.07.2003
Ahli No: 2334
Posting: 324
Dari: muar, johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 16:39


hehe..ustaz ana pernah cakap juga pasal ni
dia i'rab perempuan
tapi perempuan tu dah jadi istei dia sekarang
baru-baru ni..takla baru sangat
tapi dalam bulan 4 agaknya.ana ada tanya seorang 'ustaz' uia pasal benda ni
dia pun meng'approove'kannya..
so wahai muslimat di luar sana
pandai2 lah menjaga aurat..

Bookmark and Share

  


  Member Information For futuramaProfil   Hantar PM kepada futurama   Quote dan BalasQuote

haniezika
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17107
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 17:16


Assalamualaikum
hani memang xsuke bab ni. bukan apa, hani rasa macam tak adil pula. bayangkan, mostly yang pandai menilik ni of course lah lelaki kan? so as a muslim girl, hani rasa hak sebagai seorang wanita yang merdeka telah dicemar. semua perkara yang kita sorok selama ni terdedah!!!!!!!! ini tidak adil!!!!!!!!!!!! buat apa they all
(guys) baca rahsia girl? untuk suke2? untuk pilih calon isteri yang sesuai? wallahualam........ hani masih xdapt jawapannya.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For haniezikaProfil   Hantar PM kepada haniezika   Quote dan BalasQuote

haniezika
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17107
Posting: 3

blank   avatar


posticon Posting pada: 21-08-05 17:16


Assalamualaikum
hani memang xsuke bab ni. bukan apa, hani rasa macam tak adil pula. bayangkan, mostly yang pandai menilik ni of course lah lelaki kan? so as a muslim girl, hani rasa hak sebagai seorang wanita yang merdeka telah dicemar. semua perkara yang kita sorok selama ni terdedah!!!!!!!! ini tidak adil!!!!!!!!!!!! buat apa they all
(guys) baca rahsia girl? untuk suke2? untuk pilih calon isteri yang sesuai? wallahualam........ hani masih xdapt jawapannya.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For haniezikaProfil   Hantar PM kepada haniezika   Quote dan BalasQuote

hizbullah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.09.2003
Ahli No: 3691
Posting: 110
Dari: Terengganu

egypt  


posticon Posting pada: 21-08-05 19:48


Assalamualaikum

"Takutlah dengan firasat orang mukmin kerana mereka melihat dengan cahaya Allah" sekadar tambahan...

wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For hizbullahProfil   Hantar PM kepada hizbullah   Pergi ke hizbullah's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 21-08-05 21:59


emm......isu ni agak menarik..saya dari sekolah agame juga dan memang diketahui bahawa golongan ustaz2 esp,kononnye tau menilik..kebenarannyer,wallahua'lam...student lelaki pun begitu juga...pendek kata,kaum muslimin r yang tau...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 23:42


SESUNGGUHNYA Allah, hanya pada sisi-Nya sajalah pengetahuan tentang hari kiamat; dan Dialah yang menurunkan hujan, dan mengetahui apa yang ada dalam rahim. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui (dengan pasti) apa yang akan diusahakannya esok. Dan tiada seorang pun yang dapat mengetahui di bumi mana dia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal. (Lukman: 34)

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 23:44


``Manusia tidak mampu meneka apa yang akan terjadi esok, lusa, minggu depan atau masa hadapan. Surah di atas menerangkan dengan jelas bahawa hanya Allah yang Maha Berkuasa dan Maha Mengetahui setiap kejadian baik di muka bumi mahupun hari akhirat,'' jelas Pensyarah di Jabatan Fiqh dan Usul, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya, Prof. Datin dari. Paizah Ismail

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

khairol_khalid
WARGA SETIA
Menyertai: 03.02.2004
Ahli No: 6959
Posting: 433
Dari: kulim hi tech

Kedah  


posticon Posting pada: 21-08-05 23:45


surah al-Maidah, ayat 3 bermaksud: Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging bab*, (daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik, yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk dan yang diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu menyembelihnya, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala. Dan (diharamkan juga) mengundi nasib dengan anak panah, (menengok nasib dengan anak panah itu) adalah kefasikan. Pada hari ini, orang-orang kafir telah putus asa untuk (mengalahkan) agamamu, sebab itu janganlah kamu takut kepada mereka dan takutlah kepada-Ku. Pada hari ini aku telah sempurnakan untuk kamu agamamu, dan aku telah cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan aku telah reda Islam itu menjadi agama bagimu. Maka sesiapa terpaksa kerana kelaparan tanpa sengaja berbuat dosa, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_khalidProfil   Hantar PM kepada khairol_khalid   Pergi ke khairol_khalid's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 22-08-05 11:28


Pada 21-08-05 23:45 , khairol_khalid posting:

!!! QUOTE !!!

surah al-Maidah, ayat 3 bermaksud: Diharamkan bagimu (memakan) bangkai, darah, daging bab*, (daging haiwan) yang disembelih atas nama selain Allah, yang tercekik, yang dipukul, yang jatuh, yang ditanduk dan yang diterkam binatang buas, kecuali yang sempat kamu menyembelihnya, dan (diharamkan bagimu) yang disembelih untuk berhala. Dan (diharamkan juga) mengundi nasib dengan anak panah, (menengok nasib dengan anak panah itu) adalah kefasikan. Pada hari ini, orang-orang kafir telah putus asa untuk (mengalahkan) agamamu, sebab itu janganlah kamu takut kepada mereka dan takutlah kepada-Ku. Pada hari ini aku telah sempurnakan untuk kamu agamamu, dan aku telah cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan aku telah reda Islam itu menjadi agama bagimu. Maka sesiapa terpaksa kerana kelaparan tanpa sengaja berbuat dosa, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.



Assalamualaikum...
kalau lah manusia ni bolh menilik...
khiamat bukan lagi satu rahsia..
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 16:29


Janganlah takut kerana tilikan tapi takutlah kerana Allah, berdoalah agar Allah sentiasa membimbing kita ke sorotul mustaqim.. jalan yang benar..

Sedangkan Allah yang maha berkuasa.. Kenapa kaum perempuan takut dengan tilikan tu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-08-05 16:38


Pada 24-08-05 16:29 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Janganlah takut kerana tilikan tapi takutlah kerana Allah, berdoalah agar Allah sentiasa membimbing kita ke sorotul mustaqim.. jalan yang benar..

Sedangkan Allah yang maha berkuasa.. Kenapa kaum perempuan takut dengan tilikan tu?


kaum perempuan takut sebab nanti rahsia peribadi mereka akan terdedah...

tak silap sakeenah di setiap kaki perempuan ada sesetengah orang terutamanya lelaki boleh singkap rahsia...sakeenah rasa mereka bukan menilik tetapi sakeenah tak tahu apa nak cakap tapi macam boleh membaca....bukan setakat di kaki tapi di dahi dan sebagainya.jadi kepada muslimat jangan pakai tudung sahaja tapi pakai stokin sekali(aurat!!)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 24-08-05 16:44


Pada 21-08-05 17:16 , haniezika posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
hani memang xsuke bab ni. bukan apa, hani rasa macam tak adil pula. bayangkan, mostly yang pandai menilik ni of course lah lelaki kan? so as a muslim girl, hani rasa hak sebagai seorang wanita yang merdeka telah dicemar. semua perkara yang kita sorok selama ni terdedah!!!!!!!! ini tidak adil!!!!!!!!!!!! buat apa they all
(guys) baca rahsia girl? untuk suke2? untuk pilih calon isteri yang sesuai? wallahualam........ hani masih xdapt jawapannya.............


diharap hani dapat bersabar dan bertenang..inilah ilmu Allah yang luas dan hanya orang yang tertentu sahaja yang tahu cara2nya...bila ada lelaki yang dah tahu nak i'rab nampaknya takdelah perempuan yang boleh hipokrit lagi.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 17:25


kat kaki memang ada rahsia sendiri.. saya ada dapat tahu benda ni dah lama dah.. so kaum perempuan.. pakailah stoking.. lagipun aurat bak kata saudari sakeenah kita.. ;)

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

wardahZaaba
Warga Rasmi
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17761
Posting: 7
Dari: marang terengganu

blank   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 23:53


tak pernah lk kat dengar orang perempuan boleh i'rob kan!mn aci lelaki j tau perempuan tu perangai cne dan bnyak lagi lah..kte hanya tgu untuk di i'robkn??begitu?
tapi xpela kan pk2 balik buatpe kat nak tkt orang i'rob kte jnj kte tunaikan amanah untuk dari dan agama sebaik2nya.selebihnya tu serah kat Allah mereka nak cakap kte cne.
setiap sesuatu ada hikmahnya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardahZaabaProfil   Hantar PM kepada wardahZaaba   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-08-05 00:01


hek eleh...kat kaki perempuan saja ke...kat kaki lelaki sama jugak..laki....di galakkan pakai stokin..sekolah ana...si lelaki malu Kalau banat tengok kaki dia..hahaha....

p/s: semua ada rahsia masing2..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

SyAhEeDa
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 207
Posting: 571
Dari: Kelate

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 00:04


woo.. i'rab~.. hehe tu yang bahaya jalan depan dak maahad or sek agama... lg2 kat kltn, sekolah lelaki saja.. banyak lah rahsianya! huhuk..

sebenarnya i'rab ni untuk cari isteri saja... oleh itu, muslimah digalakkan menutup kaki, tangan dan jaga muka.. cuz takut 'rahsia' diketahui :D hehe.. depan lelaki~ dan juga sebaliknya hikk..

WaLLahua'LaM
[ Telah diedit oleh: SyAhEeDa pada 25-08-05 22:29 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For SyAhEeDaProfil   Hantar PM kepada SyAhEeDa   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-08-05 12:14


Budak maahad ke..atau apa ke..yang penting...jangan jadi hipokrit pada diri sendiri...aurat jaga tetap jaga...walau depan sesiapa pun....


-----------------
biarlah kita di hina...Janganla kita pula yang menghina..Kerana yang dihina itu..adalah lebih baik pada pandangan Allah daripada yang menghina..


Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 30-08-05 23:17


bagi lelaki atau pun wanita yang ada ilmu ni...
tolong lah guna dengan sebaik2nya.....jangan lah apbl dah tau peribadi seseorang p cerita pula kat orang lain.....
sendiri tau sudah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 01-09-05 21:35


Ermm...btoll tu...sendiri mahu ingat lah...hehe..:) :) :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 05-09-05 15:06


assalamualaikum...
saya pun tak tau...tapi ada some person kata kebanyakan budak lelaki yang sklh agame memang pandai menilik...melalui wajah...
tak tau lah betul ke tak...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

alqibtiaz
WARGA SETIA
Menyertai: 31.07.2004
Ahli No: 10409
Posting: 542
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 05-09-05 15:55


Ermm...ada yang betol2 tau...ada yang buat2 tau tapi padahal tak tau....:)..

yang penting....jangan kisahkan mereka....takut pada Allah saja..Wallahua'lm..

:) :) :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For alqibtiazProfil   Hantar PM kepada alqibtiaz   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 05-09-05 16:23


hati yang suci dan bersih, tak perlu tilik2 ni....insyaallah, Allah akan bagi petunjuk dalam apa jua bentuk... :) wassalam


ana yang baru belajar

Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

al-nadiah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18346
Posting: 44
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 05-09-05 17:26


bila dah tahu keaiban orang lain,simpankanlah kerana takut2 Allah membuka keaiban kamu suatu hari nanti. perkara ini dah selalu terjadi...


Renung dan muhasabahlah diri sendiri.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-nadiahProfil   Hantar PM kepada al-nadiah   Pergi ke al-nadiah's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 14:20


syaitan dan iblis memang lagi suka menipu orang agama lebih daripada orang awam..

kononnya dapat "ilmu" dari Allah walhal ditipu iblis Laknatullah..bukannya "mahu'nah".

contohnya kenyataan di bawah

- Kecelaruan Dalam Amalan Kebatinan
Tarikh 9-Jun-2006
SOALAN:

Saya hamba Allah yang taat, mempelajari ilmu kebatinan kerana mencari keredaan Allah. Saya berzikir selepas sembahyang dengan niat mendampingi Allah. Bayarannya RM350 dan amalan ini diiktiraf oleh Jabatan Agama Islam. Kelebihan amalan ini, saya mempunyai ilmu persilatan biarpun tidak mempelajarinya, boleh mengubati orang sakit seperti saka atau disihir. Apabila yuran ahli dibayar, guru akan menetak dengan parang di badan untuk mengetahui keberkesanannya. Apakah pandangan ilmu kebatinan ini dan adakah ia diharuskan?

Jawapan:

Membayar yuran dan masuk mana-mana pertubuhan atau kumpulan adalah perkara biasa. Tetapi apabila saudara menjelaskan yang pejabat agama Islam telah mengiktiraf amalan kebatinan yang saudara pelajari, saya mula terasa apa yang terjadi adalah gimik semata-mata.

Adakah pengiktirafan itu diberi dengan surat atau dengan mulut oleh salah seorang daripada kakitangan pejabat agama setelah satu fatwa dikeluarkan. Saudara perlu pergi ke pejabat agama untuk memastikan apa yang saudara anggap sebagai pengiktirafan. Apa yang didakwa adalah semata-mata untuk menarik orang ramai memasuki amalan kebatinan ini.

Apabila dikatakan yang seseorang itu boleh bersilat biarpun dia tidak mempelajarinya, maka ia adalah satu yang memelikkan. Tidak makan tetapi kenyang. Tidak bekerja tetapi dapat upah. Terlalu mudah hidup ini.

Dan dengan berzikir selepas sembahyang itu boleh bersilat, itu lagi mengelirukan. Tidak terdapat dalil daripada mana-mana sumber sama ada al-Quran, hadis-hadis, amalan sunah, amalan sahabat dan sebagainya membuktikan bahawa dengan zikir seseorang itu boleh bersilat biarpun tanpa mempelajarinya.

Tidak dapat keterangan menyatakan bahawa baginda dan sahabat berzikir di waktu malam, lalu pada keesokan hari ketika berperang memerangi musuh-musuh Islam boleh bersilat atau menjadi kebal seperti apa yang saudara pelajari.

Apa yang jelas Rasulullah ada bersabda yang bermaksud: Sesungguhnya syaitan itu berupaya berlari dalam tubuh anak Adam melalui pembuluh darah.

Apabila jin-jin telah memasuki tubuh manusia, maka ia akan menggunakan tubuh manusia, seperti lidah, tangan, kaki dan seluruh badan untuk tujuan tertentu, menyebabkan seseorang itu boleh melakukan rawatan. Dalam masyarakat Melayu apabila ia terjadi maka seseorang itu dianggap sebagai ``menurun'' menyebabkan orang yang terlibat tidak sedarkan diri, atau separuh tidak sedarkan diri.

Terdapat juga orang yang mengurut ketika jin-jin itu meresap masuk ke dalam tubuh manusia. Ketika jin-jin itu keluar daripada tubuh orang berkenaan, dia tidak boleh mengurut, tidak boleh menurun menyebabkannya tidak boleh mengubati penyakit, tidak tahu perkara-perkara ghaib, menilik dan sebagainya, padahal ketika dalam keadaan diresapi jin-jin dia berupaya melakukan pelbagai perbuatan luar biasa yang tidak dilakukan oleh manusia biasa yang tidak menurun.

Begitu halnya dengan mereka yang terlibat dengan persembahan teater tradisional, yang ada kalanya melibatkan alat-alat muzik, nyanyian dan tarian untuk tujuan rawatan atau semata-mata untuk hiburan.

Orang yang melakukan rawatan terhadap orang yang dirasuk hantu atau yang kena sihir dengan memanggil jin-jin yang meresap ke dalam tubuh, atau tidak meresap dalam tubuh, diistilahkan sebagai an-nusyrah. Baginda ketika ditanya hukum orang yang mengubat pesakit berpunca daripada angkara jin dengan memanggil jin-jin, menyatakan bahawa perbuatan tersebut adalah daripada perbuatan syaitan.

Terdapat pelbagai upacara atau kaedah-kaedah yang tidak saudara jelaskan dalam surat saudara, biarpun saudara terlalu yakin dengan hakikat amalan tersebut, sebagai salah satu cara menghampirkan diri kepada Allah.

Amalan kebatinan seperti ini sering menyeru nama-nama panglima, seperti Panglima Hitam, Hang Tuah, Hang Jebat dan sebagainya dan berniat saudara akan bersilat, membuka langkah seperti langkah panglima yang diseru dan ini benar-benar boleh berlaku.

Sekiranya dalam satu kumpulan yang sedang mengamalkan persilatan ini terdapat lima orang yang menyeru roh Hang Tuah dan kelima-lima orang itu boleh bersilat, saudara cuba fikir baik-baik, setiap manusia Allah berikan satu roh sahaja. Apabila dalam satu sidang persilatan itu ada lima orang yang diresapi oleh lima roh Hang Tuah, maka saudara akan terfikir yang mana satu daripada lima orang tadi yang benar-benar diresapi oleh roh Hang Tuah yang sebenar, kerana setiap manusia itu hanya mempunyai satu roh.

Ternyata di sini bahawa seruan terhadap nama-nama panglima yang disebutkan tadi sebenarnya ialah seruan kepada jin-jin supaya masuk ke dalam tubuh. Orang yang menyeru atau orang yang memandangnya tertipu kerana nama yang disebut itu nama manusia seperti dijelaskan. Amalan seperti ini terlalu lumrah dalam amalan kebatinan Melayu.

Saudara menyeru supaya berkeupayaan bersilat seperti silat Hang Tuah, padahal buat masa sekarang tidak seorang pun yang tahu silat Hang Tuah yang sebenar. Kalau silat yang diperagakan itu datang daripada jin-jin yang meresap ke dalam tubuh, lalu saudara dakwa atau guru saudara mendakwa ia adalah silat Hang Tuah, tidak ada orang yang tahu.

Kecelaruan yang jelas dalam amalan seperti ini ialah kerana adanya zikir-zikir yang dibaca atau diamalkan selepas sembahyang. Malah ada orang yangberkeyakinan bahawa ayat-ayat al-Quran itu boleh digunakan dalam jampi mantera dan serapah.

Tidak dinafikan bahawa anggapan ini ada benarnya. Walaupun demikian sekiranya di samping amalan zikir atau bacaan ayat-ayat al-Quran, apatah lagi ayat-ayat yang salah, disertakan dengan panggilan atau pemujaan terhadap jin-jin, lalu jin-jin itu datang, maka amalan tersebut tetap ditegah.

Apabila seseorang yang didampingi oleh jin-jin itu melakukan sesuatu perbuatan seperti mengubat pesakit, mengurut, bersilat atau melibatkan persembahan teater tradisional, hakikatnya orang berkenaan telah melibatkan diri dengan amalan sihir.

Dosa syirik

Sihir adalah kombinasi yang melibatkan amalan manusia dengan jin-jin. Amalan ini boleh menyebabkan syirik. Hati-hatilah, kerana Allah tidak mengampunkan dosa mereka yang syirik, yang menyengutukannya dan mengampunkan selain daripada dosa syirik.

Satu perkara lain yang menjadi kecelaruan masyarakat Melayu ialah anggapan bahawa tidak mungkin ayat-ayat al-Quran yang dibaca itu boleh digunakan untuk memanggil jin. Ayat-ayat al-Quran dibaca dan dipelajari merupakan ibadah yang utama. Namun apa yang berlaku dalam masyarakat Melayu, guru yang mengajar ilmu kebatinan itu menurunkan ijazah kepada muridnya, lebih jelas bahawa dengan ijazah yang diturunkan seseorang murid itu akan didampingi oleh jin-jin, apatah lagi dengan adanya pengunaan ayat-ayat al-Quran yang salah kalimahnya, huruf makhraj dan sebagainya.

Amalan zikir-zikir yang diamalkan selepas sembahyang waktu, atau pada waktu malam menyebabkan berlaku kecelaruan. Iblis dan syaitan tidak takut kepada bacaan al-Quran, zikir-zikir atau kepada zat tulisan ayat-ayat tersebut.

Iblis dan syaitan itu takut dan menjauhkan diri daripada manusia yang takwa, warak dan zuhud kepada Allah hasil daripada amalan sunat yang dilakukan berterusan. Apabila seseorang itu beramal sedemikian rupa dan Allah mengasihinya, maka Allah akan memelihara dirinya.

Ketika itu, apabila seseorang itu memohon, Allah akan memperkenankannya dan akan melindunginya apabila dia memohon perlindungan.

Allah menjelaskan bahawa iblis dan syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi manusia, dalam keadaan apa sekalipun hendaklah dianggap ia sebagai musuh (Fatir: 6). Memang ada manusia yang memohon perlindungan kepada jin-jin, maka jin-jin itu akan menambahkan lagi kesesatan (al-Jinn: 6). Sesungguhnya iblis dan syaitan itu tidak mendampingi kecuali mereka yang banyak dosa lagi banyak tipunya.

Penglibatan diri dalam amalan kebatinan Melayu sebahagian daripadanya tidak ubah seumpama bermain api, atau lebih daripada itu. Jangan terlalu ghairah menggembala kambing di tepi telaga takut terbelus dalamnya tidak boleh keluar, lemas antara gembala dengan kambing-kambingnya sekali.

Iblis dan syaitan ini, yang dikategorikan dalam kumpulan jin-jin, apabila telah masuk meresap dalam tubuh manusia, lain kali mudah baginya berbuat demikian kerana dalam diri orang berkenaan telah wujud laluan, lebih jelas, ketahanan dirinya telah ditembusi oleh iblis dan syaitan.

Apa yang banyak berlaku, ketika seseorang ini menuntut ilmu kebatinan seperti saudara pelajari, atau ilmu kebatinan yang lain, yang melibatkan jin-jin, badan menjadi kebal, muka menjadi cantik kerana mempelajari ilmu seri muka, ilmu sirih pinang, atau pengamal minyak senyonyong, berdampingan dengan jin-jin, makhluk ini akan datang masuk ke dalam tubuh manusia ketika dia tua, badan sakit tetapi amalannya tidak ada, atau ketika stress menyebabkan rohnya lemah.

Ketika itu makhluk ini akan masuk meresap, lebih-lebih lagi ketika seseorang itu dalam keadaan risau, stress, depress dan sebagainya. Sasaran makhluk iniialah pada otak atau pemikiran manusia. Apabila ini berlaku, orang berkenaan akan kehilangan sebahagian daripada fungsi akal atau sebahagian daripadanya menyebabkan tingkah lakunya tidak normal, seperti mencarut, telanjang, bercakap bersendirian dan sebagainya.

Apabila makhluk ini mengganggu hati seseorang, orang yang berkenaan akan menjadi waswas, sukar mendirikan sembahyang, sekejap ketawa, sekejap menangis. Lepas itu bercakap sendirian, berjalan tidak sedarkan diri, atau separuh tidak sedarkan diri, tiba-tiba dia menyedari dirinya berada di KLCC, padahal dia tinggal di Gombak ketika tengah malam, di mana sepatutnya ketika itu manusia sedang tidur.

Terlalu banyak kecelaruan dalam amalan kebatinan seperti saudara pelajari. Sebagai orang yang ikhlas, mahu menolong saudaranya yang lain, menuntut keredaan Allah, saudara perlu meneliti, agar tidak terjebak dengan amalan seperti ini, yang menyebabkan terpesong iktikad.

Oleh:
Dr. Amran Kasimin


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-03-10 14:21


begitu juga dengan "mahu'nah" dibawah

Ilmu Dari Mimpi Adalah Tipu Helah Iblis
Tarikh 9-Jun-2006
SOALAN:

Saya telah beberapa kali bermimpi, didatangi oleh seorang lelaki memegang tasbih, berjubah hijau dan memakai serban. Lelaki ini, dalam mimpi yang ketiga, yang berlaku dalam tempoh lebih kurang tiga minggu memberi sepotong ayat untuk diamalkan. Ayat ini pada mulanya tidak dapat saya ingati apabila terjaga, tetapi akhirnya ayat itu dapat saya ingati lalu saya perdengarkan kepada seorang ustaz, di mana ustaz tersebut menyatakan bahawa ayat tersebut adalah benar.

Saya telah mengamalkan ayat tersebut, terutamanya selepas sembahyang fardu, seperti yang diajar dalam mimpi tersebut pada pertemuan yang tidak dapat dijelaskan waktunya. Persoalan saya ialah adakah mimpi saya itu baik, tidak mendatangkan masalah kepada saya, termasuk iktikad saya? Setakat ini saya telah menggunakan ayat-ayat tersebut untuk mengubati orang sakit, dan berjaya. - Salmi, Kota Bharu.

JAWAPAN:

Perlu diperjelaskan bahawa bukan mustahil apa yang berlaku ke atas saudara merupakan satu keistimewaan yang diberi oleh Allah ke atas hamba-Nya yang ikhlas, beriman lagi bertakarub kepada-Nya. Banyak cara Allah s.w.t. apabila Dia hendak menolong hamba-Nya. Allah apabila mahukan sesuatu itu berlaku ke atas hamba-Nya, maka akan terjadilah di mana ia tidak digagahi oleh sesiapa pun.

Walaupun demikian, setiap orang yang beriman itu perlu ditadbir oleh mereka yang berilmu. Kedua-duanya mimpi daripada iblis dan syaitan, dan ketiganya ialah mimpi mainan tidur.

Iblis dan syaitan diberi keistimewaan oleh Allah dapat melihat manusia, namun sebaliknya manusia tidak boleh melihat makhluk ini. Walaupun demikian, dalam keadaan tertentu manusia dapat melihat jin apabila penutup yang menghalang penglihatan manusia itu dibuka oleh Allah iaitu di kalangan mereka yang menuntut ilmu yang berkaitan dengan jin, membela, bersahabat atau bersaudara, mereka yang diganggu oleh jin (gangguan), atau mereka yang menghadapi masalah sihir, juga oleh sesiapa pun di mana hijab yang berlaku selama ini dibuka oleh Allah.

Jin tidak berupaya untuk berkomunikasi secara terus dengan manusia, kerana nature kejadian makhluk ini adalah berbeza. Manusia dijadikan oleh Allah daripada saripati tanah, manakala jin dijadikan Allah daripada api yang sangat panas. Manusia mempunyai jasad, tetapi jin tidak mempunyai jasad kasar seperti manusia. Ini adalah di antara sebab yang menjadi perbincangan atau perbalahan ahli-ahli falsafah Kenapa manusia dan makhluk jin ini tidak dapat berhubung secara fizikal.

Walaupun demikian, makhluk halus ini berupaya berhubung dengan manusia ketika tidur melalui mimpi. Makhluk ini berupaya menyakiti manusia ketika hendak terlelap tidur, dengan mendatangkan pelbagai gangguan, menyebabkan seseorang itu berasa seolah-olah dihempap batu besar, ditikam di perut dengan benda tajam, berasa seolah-olah biji mata dipatuk oleh paruh burung yang besar, dicekik dan diselam dalam air menyebabkan orang yang tidur berkenaan tidak bernafas atau sesak nafas, menggigil ketakutan dalam keadaan berpeluh-peluh dan sebagainya.

Ketika sedang tidur makhluk ini boleh datang dalam mimpi, menyerupai binatang hitam yang menakutkan, menggigit, membelit dan sebagainya yang menyebabkan seseorang itu takut hendak tidur, lalu akhirnya jatuh sakit, atau sakitnya menjadi bertambah teruk.

Mengenai kes saudara, makhluk ini mendatangi saudara ketika dalam mimpi, dengan berjubah hijau dan sebagainya seperti yang saudara jelaskan. Jubah adalah lambang seorang yang alim apatah lagi dikaitkan dengan biji-biji tasbih di tangan. Warna hijau pula adalah warna kesukaan Nabi s.a.w. Keadaan seumpama ini adalah semata-mata untuk menarik minat saudara untuk mempercayai bahawa apa yang berlaku itu adalah pertolongan Allah, atau sekurang-kurangnya tidak ada kaitan dengan liku-liku atau helah jin, apatah lagi sekiranya ia berlaku ketika saudara dalam keadaan banyak berzikir, berdoa dan mendirikan sembahyang di keheningan malam.

Makhluk yang menjelma dalam bentuk atau rupa manusia alim ini begitu bijak. Ia tidak akan memberi doa sekali gus membolehkan saudara terus mengingati ayat-ayat yang diberi, tetapi ia akan memberinya sedikit buat permulaannya. Begitu juga yang dilakukan pada ketika yang lain, menyebabkan saudara begitu ghairah untuk mendapatkan doa yang ditayang-tayang dalam beberapa pertemuan mimpi.

Hidayah

Dalam keadaan apa sekalipun, selepas beberapa sesi mimpi yang terlalu mengharap, saudara akhirnya dapat ayat sepenuhnya seperti yang saudara jelaskan, dan didapati benar apabila saudara perdengarkan kepada orang yang faham mengenainya.

Dalam keadaan seperti ini, saudara akan terus-menerus mengamalkan apa yang disarankan oleh lelaki yang menjelma tadi. Dalam pertemuan yang lain, saudara akan dinasihatkan supaya memperbanyakkan lagi sedekah, perbanyakkan puasa Isnin dan Khamis, pergi umrah dan sebagainya. Semuanya ini menyebabkan saudara terus berkeyakinan bahawa apa yang berlaku tidak ada kaitan dengan jin atau jin-jin, tetapi merupakan ``maunah'' Allah, ataupun hidayah Allah, yang tidak diperoleh oleh semua orang.

Perjalanan saudara tidak berakhir begitu sahaja. Mungkin saudara, ataupun orang yang berpengalaman seperti saudara pada satu ketika pergi ke sekolah untuk mengajar seperti biasa. Ketika rehat salah seorang daripada guru perempuan teman saudara dengan tiba-tiba pening kepala lalu pengsan. Oleh kerana saudara dianggap sebagai seorang yang banyak ilmu agamanya, rajin berkata-kata mengenai agama, lalu teman-teman lain meminta jasa baik saudara supaya menolong teman yang sedang pengsan tadi.

Dalam keadaan kelam-kabut saudara rasa terdorong untuk menolong teman tadi, iaitu dengan membacakan doa yang saudara pelajari ketika tidur dan mengamalkan menurut panduan yang diberi dan didapati orang yang tidak sedarkan diri itu sembuh seperti sedia kala.

Terlalu banyak peristiwa seperti ini boleh berlaku yang melibatkan saudara yang akhirnya saudara menjadi seorang ``tok bomoh'', atau lain-lain julukan diberi oleh kawan-kawan, yang semuanya menghela kepada keyakinan diri bahawa saudara berupaya melakukan rawatan kepada pesakit.

Mungkin pada waktu lain, guru yang sama dengan tidak semena-mena pengsan, lalu mengeluarkan suara yang lain daripada suaranya, dan berkata dengan perkataan-perkataan yang tidak disangka-sangka, tetapi ada kebenarannya. Dan apabila saudara datang mendekatinya, membacakan doa yang saudara amalkan dalam segelas air, pesakit menjadi sembuh setelah minum.

Hal yang sama mungkin berlaku ketika saudara balik kampung, atau ke majlis-majlis perkahwinan, di mana pengantin perempuan dengan tidak semena-mena menjerit lalu tidak sedarkan diri. Dalam keadaan panik, dan tercari-cari orang yang pandai mengubat, memulihkan pengantin, saudara akhirnya terdorong untuk merawat pengantin yang pengsan tadi, dan sembuh.

Pada diri saudara, apa yang berlaku memberi keyakinan. Diyakini bahawa apa yang saudara dapat adalah daripada pertolongan Allah, apatah lagi ketika itu saudara selalu melakukan sembahyang di waktu malam, puasa Isnin dan Khamis, banyak bersedekah dan sebagainya, tetapi dari satu sudut lain, apa yang berlaku adalah hasil dari permainan dan tipu helah syaitan.

Guru yang sakit yang pengsan di sekolah, ataupun pengantin yang tidak sedarkan diri meracau ketika bersanding itu berlaku kerana angkara jin yang sama, iaitu perbuatan jin yang datang menjelma dalam mimpi saudara. Iaitu jin yang datang berjubah hijau, memegang tasbih berserban. Setelah memberi doa kepada saudara, lalu perasaan rasa yakin diri itu tersemat dalam diri, jin yang sama datang kepada guru yang ada di sekolah tempat saudara mengajar, lalu mencekik atau menyakitinya, dan meresap dalam tubuhnya. Makhluk jin ini dalam masa yang sama mendorong saudara untuk memulihkannya, lalu saudara berjaya memulihkannya.

Begitu juga yang berlaku ketika pengantin perempuan bersanding di mana masalah yang timbul adalah angkara jin yang sama. Walaupun demikian, apa yang berlaku tidak mudah diketahui atau disedari oleh manusia kerana tindak-tanduk, dan tipu helah jin atau iblis syaitan musuh manusia itu terlalu besar muslihatnya.

Terlalu banyak tipu helah makhluk halus yang menyebabkan seseorang itu sesat, tetapi merasakan dirinya mendapat maunah atau hidayah Allah. Makhluk ini secara tidak langsung mengajar dan membantu manusia melakukan rawatan dengan pelbagai kaedah, termasuk mengajar manusia atau berhubung dengan manusia ketika tidur. Setelah saudara benar-benar yakin, makhluk ini berkemungkinan meresap dalam diri saudara, menyebabkan saudara, ataupun orang yang mempunyai pengalaman seperti ini melakukan rawatan dalam keadaan menurun, di mana makhluk ini menggunakan jasad manusia untuk melakukan rawatan, mencari barang hilang, memberi petua penerang hati dan sebagainya. Fenomena seperti ini hakikatnya banyak berlaku di kalangan mereka yang melibatkan diri dengan ilmu kebatinan hingga sekarang ini tanpa disedari.

Perbicaraan mengenai ilmu yang diperoleh dalam mimpi banyak berlaku. Sukar untuk membezakan antara mereka yang mendapat maunah atau hidayah benar-benar daripada Allah. Biar dalam keadaan apa sekalipun, saya berkeyakinan bahawa kebanyakan mereka yang memperoleh ilmu melalui mimpi hakikatnya adalah daripada tipu helah iblis dan syaitan untuk menyesatkan manusia.


Sedutan dari:

Rencana oleh Dr. Amran Kasimin
Mingguan Malaysia


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

SNMA
Warga 5 Bintang
Menyertai: 08.12.2009
Ahli No: 38572
Posting: 379
Dari: SELANGOR

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-03-10 05:00


kadang-kadang boleh 'trace' melaui instint. Contohnya.., org yang menipu kita. Biasanya gerak hati kita akan 'menyelamatkan' keadaan..

Dari situ juga, secara tak langsung kita memang boleh predict.

sebenarnya ramai saja org yang ada kelebihan ni tapi tu lah, dengan bantuan Iman kepada ALLAH SWT, INSYA ALLAH naluri kita ni kan betul..

Latest ni, ALHAMDULILLAH, Wawa tak pernah lah mimpi bukan-bukan. Mimpi arwah Mak Ayah tu biasa.. Kemungkinan besar, sengaja ALLAH SWT hadiahkan bagi melepaskan rinsu. ALHAMDULILLAH, mimpi tu juga buat Wawa cekal untuk terus hidup.

"Robbi firgli waliwa lidayya warhamhuma kama robbayani soghiro.., Amin.."


-----------------
~~Wonder Mom to be~~ "Aku akan tetap melayanmu dengan baik, kerana aku tak mahu kebaikanku hilang kerana sikap burukmu itu" - ReMiNDeR -


Bookmark and Share

  


  Member Information For SNMAProfil   Hantar PM kepada SNMA   Quote dan BalasQuote

lurim
Warga Rasmi
Menyertai: 28.08.2010
Ahli No: 40211
Posting: 1
Dari: Kuala Terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-11 15:14


bagaimana pula dengan mereka-mereka yang Allah Kurniakan Ilmu Khasaf??
di mana seseorang itu berupaya melihat perkara-perkara yang ghaib dengan ilmu dan izin Allah.

biasanya ilmu ini dikurniakan kepada hamba-hambanya yang soleh kerana tidak ada lagi hijab2 yang membentengi mata hati mereka...


-----------------
~SUATU PERJALANAN MAYA~


Bookmark and Share

  


  Member Information For lurimProfil   Hantar PM kepada lurim   Pergi ke lurim's Website   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-01-11 11:42


Pada 21-08-05 13:58 , love_fillah posting:

!!! QUOTE !!!

BISMILLAH WALHAMDULILLAH...

ana tertarik bila sebut bab-bab ni... sebab ana pun selalu minta pandangan dari orang yang berpengalaman...terutama kawan yang mengaji agama. mereka kata...dapat dari ustaz/ustazah...

ana pun ada baca buku tentang bab ni... lepas baca... mesti akan praktikkan kat orang lain... macam cara jalan...bentuk muka...macam lagi lah...terutamanya kepada wanita-wanita ni...senang sangatlah nak tahu...

tulah pasal...bila orang yang mengaji bab agama ni... mereka lambat kahwin sebab terlalu memilih wanita... orang kata pandangan tembus...kawan-kawan ana katalah...wallahu'alam...

tapi...kalau ana sendiri...bila tengok ustaz atau orang berkopiah...ana mesti mengelak atau tundukkan pandangan...takut kena 'arob'...:)

strive 4 mardhatillah...:)


Arob tu apa? Bukankah, lelaki harus menundukkan pandangan mereka lebih-lebih lagi mereka yang beragama, kalau org yang ada ilmu agama pun pandang wanita sampai boleh mengetahui bentuk tubuh seseorang wanita, saya tak tau nak cakap apa ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 07-01-11 11:44


Pada 19-08-05 17:54 , Amrizal posting:

!!! QUOTE !!!

Kenapa dalam Islam kalau nak kawin kita boleh tengok muka dan tapak tangan? maybe terdapat maksud tersirat....:)...


Apa yang pernah ustazah saya beritahu, islam membolehkan tengok tapak tangan ialah kerana jika tangan dan muka wanita tu warnanya kemerahan2 maknanya wanita tu seorang yang sihat dan baik untuk dikawini ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 07-01-11 14:04


Keadaan ini bukan menilik namanya. Ini namanya kadaran atau 'propotion'. Allah telah menjadikan anggota badan kita berkadaran. orang-orang tua dulu ramai yang tahu ilmu ni. Contoh paling mudah kita biasa melihat di kedai2 ibubapa era 70an dan 80an membeli stokin anak-anak dengan saiz stokin diukur hanya pada lengan tangan, sementara saiz seluar pula cukup diukur pada tengkuk sahaja padahal lengan dan kaki atau tengkuk dan pinggang merupakan 2 anggota badan yang jauh berbeza. Lebih mengejutkan ramai mak andam (tradisional) tahu ukuran anggota tertentu apabila melihat dahi kita terutamanya wanita. Jadi untuk mengelakkan orang-orang yang tidak berkenaan yang berpengetahuan membaca apa yang terselindung pada anggota badan kita, tutuplah aurat sesempurna mungkin. Mungkin itu antara hikmah penutupan aurat. Wallahualam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

sirat82
WARGA SETIA
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24251
Posting: 869
Dari: Puncak Jalil

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-01-11 22:09


ilmu alam dan manusia. membaca alam . membaca manusia


-----------------
Wahai orang2 beriman, berselawatlah ke atas nabi muhammad....
Arahan hanya kepada orang yang beriman


Bookmark and Share

  


  Member Information For sirat82Profil   Hantar PM kepada sirat82   Quote dan BalasQuote

ikrimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.12.2008
Ahli No: 36514
Posting: 154
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-01-11 10:23


salam...

ana rasalah tilikan manusia ni tak semuanya betul.....

ilmu mereka pun daripada Allah jua...

tak payah nak takut or bimbang...

sesungguhnya Allah jua yang Maha Mengetahui.

daripada kita bimbang akan perkara begini..ada lagi perkara yang patut kita risaukan...

alam akhirat esok2..tak nak tilik2 ke amal kita ni...
boleh lepas ke tak azab neraka Allah...

kerdilnye hamba Mu ini ya Allah


-----------------
KASIH ALLAH DAN RASUL ITULA YANG KEKAL ABADI....kuatnya muslim itu terletak pada kuat sabarnya...lemahnya muslim itu kerana kurang sabarnya


Bookmark and Share

  


  Member Information For ikrimahProfil   Hantar PM kepada ikrimah   Quote dan BalasQuote

wahidatulfarahah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32315
Posting: 328
Dari: malaysia

morocco   avatar


posticon Posting pada: 11-01-11 19:28


assalamualaikum

rasa nya memang betul lah.teringat ustaz time sekolah dulu.ustaz ajr bhasa arab.kalau dia tengok kita tu,rasanya bukan tengok dahi dah, tapi tembus sampai ke belakang..betul-betul dalam dia tengok.tilik apa taktau...

memang pun boleh tilik dlmn perempuan tu bagaimana dengan tengok tpk tangan dan muka.

perempuan pun boleh saja tilik lelaki dengan tengok muka, tapak tangan dan kaki...hehehehehe ;)

nak i3rob laki juga lah..untuk buat suami kekekke


-----------------
~GELITA KERANA CINTA, BERDERANG KERANA KASIH~


Bookmark and Share

  


  Member Information For wahidatulfarahahProfil   Hantar PM kepada wahidatulfarahah   Quote dan BalasQuote

minda90
Warga Rasmi
Menyertai: 03.01.2011
Ahli No: 40760
Posting: 1
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-01-11 03:31


assalamualaikum..

tak silap saya, ilmu i'rab ini diamalkan para ulamak pada zaman dulu untuk mengetahui sifat pelajarnya atau org yang berhajat menuntut ilmu dr mereka.. tapi kini, ilmu i'rob ini lebih tertumpu untuk menilai seseorang perempuan itu..

walallahua'lam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For minda90Profil   Hantar PM kepada minda90   Quote dan BalasQuote

imanzulaikha
Warga Rasmi
Menyertai: 04.03.2011
Ahli No: 41042
Posting: 3
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 06-03-11 10:30


salam,
ni yang buat saya tak suka ni. depa dah salah guna ilmu 'irab , just untuk tengok perempuan saja..adakah golongan2 ni lupa yang lelaki2 mukmin juga kena tundukkan pandangan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For imanzulaikhaProfil   Hantar PM kepada imanzulaikha   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-03-11 14:03


!!! QUOTE !!!

Memang ada..hanya orang yang belajar agama yang mengetahuinya..tak payah nak belek kat mana-mana..anggotanya bagaimana,bentuk tubuhnya bagaimana..just tengok tapak tangan dan muka saja...dah tau semuanya...orang sekarang sibuk2 nak kesah pasal tu kan..hehe...

p/s: Landasan yang di berikan oleh Allah semenya berhikmah..
        Innallahhama'ana..Wallahua'lam...


Bismillah
Assalamualaikum

Benar. Memang dari wajah dan tapak tangan boleh memberi gambaran peribadi seseorang wanita. Disebabkan oleh itu jika anda lihat ada wanita yang berpurdah dan menutup anggota tertentu yang dianggap 'perkara/hal biasa' oleh orang ramai... dan perlu ingat, berpurdah bukan untuk bergaya atau 'menarik' niat mesti tepat dan telus menuju redhanya..dan itulah malu dan tawadhuk.

Wallahua'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-03-11 18:55


saya menafikan bahawa hanya pelajar agama sahaja yang pandai menilik org. dalam silibus mana mereka belajar menilik tu? ada ke yang dari mana-mana sekolah agama SMKA/SAM/SMU/sama atau mana-mana sekolah agama boleh menilik? atau Kalau dr fakulti2 islam pun takkan yang beribu-ribu kat univ dalam dan luar negara semuanya boleh menilik..? ishk..karut,

tak dinafikan ada segelintir dr kalangan manusia telah diberikan ilmu tu oleh allah. tapi nak kata pelajar agama saja adalah satu assumsi yang tak tepat. kadang-kadang org yang bukan dr bekground agama pun boleh juga..dan sevara kebetulan semasa d sekolah yang kita selalu berurusan adalah kalangan usyaz2..so dr situ mungkin semua beranggapan, asal ustaz saja boleh tilik org..erm..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-03-11 15:44


ilmu ini memang wujud tapi tak dapat dipastikan kebenarannya 100%. Kenapa dikatakan hanya sahaja yang tahu? hakikatnya siapa yang belajar bahasa arab dan pernah menemui kitab2 tersebut memang ada jwpnnya. saya boleh sebutkan beberapa kitab yang ada menceritakan hal ini. tapi untuk maslahah saya tak boleh nyatakan secara langsung. ilmu ini bukan hanya berlegar sekitar 'tilik' @ 'i'rab" dari tubuh seseorang malah melebihi dr itu.


-----------------
**lalai sesaat kadangkala boleh mencucurkan air mata seumur hidup**


Bookmark and Share

  


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-03-11 15:46


(Kenapa dikatakan hanya ustaz2 dan ustazah2 sahaja yang tahu?)


-----------------
**lalai sesaat kadangkala boleh mencucurkan air mata seumur hidup**


Bookmark and Share

  


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

imanzulaikha
Warga Rasmi
Menyertai: 04.03.2011
Ahli No: 41042
Posting: 3
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 11-03-11 21:04


encik emarn, boleh tak share sikit? apa maksud ' malah melebihi dari itu'. sikap pun kita dapat tau ke? dan macam mana cara kita nak kenal org yang pandai2 bab-bab i'rab dan tilik ni?

Bookmark and Share

  


  Member Information For imanzulaikhaProfil   Hantar PM kepada imanzulaikha   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-03-11 15:41


Pada 11-03-11 21:04 , imanzulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

encik emarn, boleh tak share sikit? apa maksud ' malah melebihi dari itu'. sikap pun kita dapat tau ke? dan macam mana cara kita nak kenal org yang pandai2 bab-bab i'rab dan tilik ni?



kenapa tanya tu..minat nak belajar ke..huhu..anyway Kalau saya lah, tak mahu lah berdepan dengan orang-orang yang pandai tilik2 ni...kantoi lah Kalau ada apa-apa tak best pasal kita dia tau..haha :lol:


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 13:51


maksudnya bukan sekadar menilik tubuh badan tetapi merangkumi aspek lain. contohnya pada zaman nabi dulu, masa nabi berhijrah dengan saidina abu bakar mereka bersembunyi dalam gua tsur. maka org kafir mengejar nabi sehingga ke gua tsur. macam mana org kafir dapat tahu nabi berada sekitar gua tsur? inilah sebahagian ilmu tilik. walaupun laluan ketika itu padang pasir tetapi menggunakan ilmu tiilik mereka dapat melalui jalan yang sama. cuma allah bantu nabi dengan sarang labah2. jejak2 nabi dan saidina abu bakar dapat diketahui dengan ilmu tilik. apa-apa pun jangan disalahguna ilmu2 ini


-----------------
**lalai sesaat kadangkala boleh mencucurkan air mata seumur hidup**


Bookmark and Share

  


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

emarn_boy
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.08.2007
Ahli No: 30618
Posting: 53
Dari: egypt

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-03-11 13:51


maksudnya bukan sekadar menilik tubuh badan tetapi merangkumi aspek lain. contohnya pada zaman nabi dulu, masa nabi berhijrah dengan saidina abu bakar mereka bersembunyi dalam gua tsur. maka org kafir mengejar nabi sehingga ke gua tsur. macam mana org kafir dapat tahu nabi berada sekitar gua tsur? inilah sebahagian ilmu tilik. walaupun laluan ketika itu padang pasir tetapi menggunakan ilmu tiilik mereka dapat melalui jalan yang sama. cuma allah bantu nabi dengan sarang labah2. jejak2 nabi dan saidina abu bakar dapat diketahui dengan ilmu tilik. apa-apa pun jangan disalahguna ilmu2 ini


-----------------
**lalai sesaat kadangkala boleh mencucurkan air mata seumur hidup**


Bookmark and Share

  


  Member Information For emarn_boyProfil   Hantar PM kepada emarn_boy   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 22-03-11 18:16


Pada 22-03-11 13:51 , emarn_boy posting:

!!! QUOTE !!!

maksudnya bukan sekadar menilik tubuh badan tetapi merangkumi aspek lain. contohnya pada zaman nabi dulu, masa nabi berhijrah dengan saidina abu bakar mereka bersembunyi dalam gua tsur. maka org kafir mengejar nabi sehingga ke gua tsur. macam mana org kafir dapat tahu nabi berada sekitar gua tsur? inilah sebahagian ilmu tilik. walaupun laluan ketika itu padang pasir tetapi menggunakan ilmu tiilik mereka dapat melalui jalan yang sama. cuma allah bantu nabi dengan sarang labah2. jejak2 nabi dan saidina abu bakar dapat diketahui dengan ilmu tilik. apa-apa pun jangan disalahguna ilmu2 ini



ILMU MENILIK NI BAGUIH JUGAKK.........

TAPI GUNA CARA POSITIF LAH YE........

KALAU DAH DITILIK MASA DEPAN GELAP TU CUBALAH AMBIL PELUANG MEMPERBAIKI KEKURANGAN YANG ADA....

INSYA ALLAH KEBURUKAN ITU MUNGKIN BERUBAH MENJADI KEBAIKKANN...........



CONTOH NYA SIFAT TARIKH LAHIR KITA....

KALAU TARIKH LAHIR KITA TU MELAMBANGKAN KITA NI PEMALAS...MAKA AMBIL LAH IKTIBAR DARIPADA KAJIAN TU....

MUNGKIN KITA DAPAT TAHU TANG MANA KELEMAHAN KITA...

DARIPADA KELEMAHAN ITU KITA KENA LAH BERUBAH....

TAK SEMESTINYA TILIKAN ITU BETULL...

KALAU KITA BERUBAH, INSYA ALLAH TILIKAN ITU BERUBAH MENJADI SEBALIKNYAA........

NAK PERCAYA BOLEH TAPI ALLAH SWT LEBIH MENGETAHUI...

:sopan:

:sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

lily_mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.11.2007
Ahli No: 31741
Posting: 125
Dari: Kebun bunga

singapore   avatar


posticon Posting pada: 28-03-11 23:50


Adakah salah satu syllabus pelajar agama di Malaysia ini 'bagaimana nak irob' ....?

Memandang perempuan? ... Tak mustahil kan, banyaknya terjadi zina termasuk yang dilakukan oleh pelajar yang berlatarkan agama ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lily_mawarProfil   Hantar PM kepada lily_mawar   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 29-03-11 00:09


Pada 28-03-11 23:50 , lily_mawar posting:

!!! QUOTE !!!

Adakah salah satu syllabus pelajar agama di Malaysia ini 'bagaimana nak irob' ....?

Memandang perempuan? ... Tak mustahil kan, banyaknya terjadi zina termasuk yang dilakukan oleh pelajar yang berlatarkan agama ...


SHAME ALSO TOO SINGAPOREAN MUSLIMMSS...

WE MALAYSIAN MUSLIMS CAN'T DO ANYTHING TO OUR CITIZENS.... :sopan:

BUT OUR MUSLIMS CAN DO BETTER IF OUR 'LEADER' WORK HARD TOGETHER TO AVOID SOCIAL PROBLEMMSS............. :-)

THEY MUST CHANGE THEIR ATTITUDE 'BUSY BODY' MAKE 'FATWA ITUU...FATWA INII....EVERY DAYYY.................

:sopan:

SHAME...SHAMME.............VERY SHAME.......... :sopan:



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.221636 saat. Lajunya....