Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 04-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Akan sentiasa ada yang memperbodohkan selagi masih ada yang rela diperbodohkan
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 42
Ahli: 0
Jumlah: 42




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 2 hari yang lalu
wyd1014: 10 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 20 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: bahasa asing..berapa banyak yang anda tahu..


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» bahasa asing..berapa banyak yang anda tahu..

Please Mendaftar To Post


Oleh bahasa asing..berapa banyak yang anda tahu..

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 04:45


assalamualaikum...
mahasiswa university awam tentu wajib ambil bahasa ketiga kan? bahasa apa yang anda pilih? berapa yang anda tahu??

ana boleh berbahasa inggeris, bahasa rusia, bahsa arab dan bahasa turki(baru belajar & tahu sikit2 aje). anda semua bagai mana??

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 17-08-05 04:50


bahasa Kadazan, bahasa Dusun, bahasa Murut, bahasa Brunei, bahasa Kedayan.. heheh semua satu rumpun erk

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 04:51


Bahsa isyarat, bahasa tubuh @body [email protected] bebudi bahasa...
maaf ya terlawak sikit dah malam dah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ayied82
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14732
Posting: 12
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-05 05:21


assalmualaikum.....ana mahasiswa U swasta....ana tahu bercakap dalam bahasa french........ada sesiapa yang tahu berbahasa french dalam ukhwah.com tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayied82Profil   Hantar PM kepada ayied82   Pergi ke ayied82's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-05 05:26


sakeenah cuma tahu bahasa melayu,bahasa inggeris dan bahasa arab dan sebenarnya teringin nak belajar bahasa cina dan jerman.bagus jugak ye ada ahli ukhwah yang tahu bahasa french,rusia,turki....cubalah tulis sikit2 siapa yang tahu bahasa french,rusia,turki..bolehlah sakeenah blajar sikit2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 17-08-05 07:56


Setuju dengan sahabat sakeenah.
Cuma, jangan tak reti bahasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

ayied82
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14732
Posting: 12
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 17-08-05 08:01


bonjour mes amis.......saja m'apelle ayied...saja suis ada johor.maintenant saja suis etudiant en unikl-mfi.........saja suis desole parce que....saja seul ecrit en simple french

Bookmark and Share

    


  Member Information For ayied82Profil   Hantar PM kepada ayied82   Pergi ke ayied82's Website   Quote dan BalasQuote

tunhairul
Warga Rasmi
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11972
Posting: 6
Dari: damba kasih

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 08:04


jepun

Bookmark and Share

    


  Member Information For tunhairulProfil   Hantar PM kepada tunhairul   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-08-05 15:15


bonjour. comme cava?cava bien...

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 04:01


MALAY, ENGLISH, CHINESE

Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

Nana248
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2004
Ahli No: 9351
Posting: 46
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 18-08-05 04:49


ana pun tau bahasa cina mandarin sesikit.. boleh lah kita beborak bahasa cina ye fairuzah.. wo ai ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nana248Profil   Hantar PM kepada Nana248   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 06:32


zdrastvuite....ya smotril zdes ocen mnoga lyudey mogut gavarit pa inastranski yazik...cusleva

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 19:46


bahasa melayu...bahasa inggeris...dan bahasa mandarin..
dan loghat ..kedah..kelantan & terengganu

Bookmark and Share

    


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 19-08-05 15:50


harap sahabat² yang pos dalam bahasa asing ni bolehla sertakan terjemahannya sekali..nak jugak tau maksudnyer..
saya dahului dengan ucapan terima kasih :-)
[ Telah diedit oleh: trigO pada 19-08-05 15:51 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 15:34


bahasa melayu, bahasa inggeris, bahasa arab

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-08-05 15:44


konishiwa.....
malay,thai,jepun,english....thai and jepun sikit-sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 22-08-05 00:21


B. Melayu..English..Banjar.. :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

tudung_kelabu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18250
Posting: 234
Dari: sha aramu

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-05 01:13


**********************************
malay-go...Ei-go..tai-go...
nihon-go..indoneshia-go..
loghat timur...
**********************************

Bookmark and Share

    


  Member Information For tudung_kelabuProfil   Hantar PM kepada tudung_kelabu   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 08:43


Assalamualaikum

Bahasa Melayu - Sangat fasih dan baik :lol:
Contoh : Apa kabar? Siapa nama awak?

Bahasa Inggeris - Sederhana dan baik sikt-sikit :-P
Contoh : How are you? What is your name?

Bahasa 'Arab - Bolehla paham dan cakap sikit2 ;-)
Contoh : Kaifahaluka? Ma ismuka?

Bahasa Urdu - dalam cerita hidustan tu bukan bahasa urdu, tu bahasa hindi. tapi 80% bahasa hindi sama dengan bahasa urdu. Saya paham sikit dan boleh cakap sikit2 saja :-D
Contoh : Ap kia hal he? Ap ka nam kia he?

Bahasa Pushto - bahasa orang-orang Afghanistan. Juga digunakan oleh orang-orang Pakista bahagian utara sana. saya boleh cakap sikit 2 saja, dan paham sikit2. ;-)
Contoh : Sanggaei khai? Sta sanum deh?

Bahasa Banggoli - bahasa kebangsaan orang Bangla. Em...tau sangat sikit, dan phm pun sangat sikt. tapi okla juga daripada tak tau langsung kan :-P
Contoh : Bolu asen? Tu mar nam ki?

Bahasa Jawa - Tau sikit2 saja. Maklumlah belajar kat Batu Pahat, jajahan takluk kawa. :lol:
Contoh : Kabare wak?

Bahasa Minang Kabau - Sikit2 saja :-)
Contoh : Apo koba? Siapo namo?

Bahasa Thai - Tahu sgt2 sikit :-P
Contoh : Sawadikap?

Bahasa Jepun - Lagila sikit. :-D
Contoh : Arigato ghozaimaz?

Bahasa Isyarat - Belajar masa kat pakistan dulu....tapi dah tak berapa ingat dah :-? :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-05 09:30


tak tahu lah..bahasa arab english bm saja.. nak belajar mandarin tapi tgu dulu.. nanti nak belajar juga french... sesiapa yang bagus tu ajar lah..

sakeenah ni siapa ye

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 21:19


çäðàñòâóèòå

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 16-09-05 19:07


salam,..
ana ada juga belajar bahasa latin and greek purba. semua nya ada berkaitan dengan medicine. bahasa latin ni adalah root bagi bahasa france. so sikit2 tu boleh lah faham bahasa perancis. bahasa russian pulak dekat2 dengan bahasa ukraine, bahasa poland (polish), yugoslav and romania. bahasa2 ni semua bahasa slavian. ada lagi yang tak sebut

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 16:43


ha...kalau ada yang pandai berbahasa french boleh tak kontek ana. ana teringin nak belajar french...s'il vous plait...merci beaucoup

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 16:46


ana pandai :

1.BM
2.BI
3.Arab
4.Thailand

ps : tuan Guru Nik Aziz lagi banyak, 8 jenis bahasa dengan mudah!
~syuqran~

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

amirez
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.01.2006
Ahli No: 21578
Posting: 54
Dari: Universiti Selatan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 17:27


saya..

semestinya BM boleh dengan cukup baik eheh.

English...sometimes good, sometimes broken.

Nihon-go...sukoshi desu.

Arab..tau yang asas saja hehe..dalam proses pembelajaran.

Jawa..bolehlah agaknya faham sket2..duk belajar kat batu pahat area orang jowo.

Sarawak..tauk sikit2.

Kelate...mesti doh. boleh kecek seney semesek jah eheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirezProfil   Hantar PM kepada amirez   Pergi ke amirez's Website   Quote dan BalasQuote

sailormoon
WARGA SETIA
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17423
Posting: 2621
Dari: Application Layer^__^

iraq   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 19:26


Konichiwa.Watashi wa Mareshia-jin desu.Anata mo Mareshia-jin desu ka...heh heh heh :lol:

saya tahu Nihongo dengan Jerman sikit-sikit.. :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For sailormoonProfil   Hantar PM kepada sailormoon   Quote dan BalasQuote

adneen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5952
Posting: 75
Dari: kelantan

iran   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 19:52


pandai BM, English..

Arab dengan Mandarin tau2 asas saja

Bookmark and Share

    


  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 00:15


HM...BOLEH TAHAN,,,BERBAHASA JEPUN NAMPAK. KONICHIWA...

Bookmark and Share

    


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

amaryllis
Warga Rasmi
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21688
Posting: 14
Dari: bumi-Nya nan luas terbentang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 00:23


Pada 17-08-05 05:21 , ayied82 posting:

!!! QUOTE !!!

assalmualaikum.....ana mahasiswa U swasta....ana tahu bercakap dalam bahasa french........ada sesiapa yang tahu berbahasa french dalam ukhwah.com tak?


assalamualaikum
semasa ana form 1 di sek menengah dan sem 3 di universiti, ada ambil french. banyak yang dah tak ingat sebab tak diamalkan hari2. taulah jugak sesikit tapi takdelah sampai boleh jadi translater ;) . setakat yang simple2 contoh:saja suis amaryllis , merci , to bolehla. selain tu, b. arab dan b. inggeris, itupun tahap sederhana. bolehla kalau digunakan nak berkomunikasi sebab kedua2 ni subjek wajib ana di zaman sekolah menengah dulu.


-----------------

...Ya Allah, luruskanlah hatiku...




Bookmark and Share

    


  Member Information For amaryllisProfil   Hantar PM kepada amaryllis   Quote dan BalasQuote

shizukana
Warga Rasmi
Menyertai: 17.09.2005
Ahli No: 19088
Posting: 13
Dari: cyber

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-03-06 04:58


BM, BI, Japanese, Mandarin, Cantonese

Bookmark and Share

    


  Member Information For shizukanaProfil   Hantar PM kepada shizukana   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 01:20


English dan Lughatul Arabiah. Yang lain2 tu sikit-sikit bolehlah...sebab tak belajar secara formal dan tak diaplikasikan dalam kehidupan seharian... :-di

watashiwa anata ga nani suki des. :-)
me apsi pyar karta hoon :-)
wo ai ni :-)

:-di insyaalah, dalam perancangan nak ambil bahasa mandarin dalam masa terdekat ni... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 05:52


Pada 17-08-05 04:51 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Bahsa isyarat, bahasa tubuh @body [email protected] bebudi bahasa...
maaf ya terlawak sikit dah malam dah..


maaf diterima

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 05:55


bahasa2 asing dalam TV tu tau la, tapi tak boleh nak cakap, cuma boleh dengar tanpa dapat memahami maknanya....hehe

p/s: BM of course, english, arab.....mandarin on the way...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 05:58


Saya tau bahasa Jepun, kira fasih jugak la..

honda suzuki kawasaki ninja nippon

tokyo tsunami hiroshima nagasaki

Korea pun boleh sikit-sikit....macam:

hyundai samsung kia.

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 06:01


Pada 24-03-06 05:58 , RenTokiL_IniTiaL posting:

!!! QUOTE !!!

Saya tau bahasa Jepun, kira fasih jugak la..

honda suzuki kawasaki ninja nippon

tokyo tsunami hiroshima nagasaki

Korea pun boleh sikit-sikit....macam:

hyundai samsung kia.


bagusnya awak...saya memang respek la orang yang hebat bahasa asing dengan fasih ni...habis tu, awak ulang perkataan tu saja la ari2? apa makna perkataan2 tu ek? :-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 06:06


iskh susah nak terangkan kat awak, sebab ambik masa 3 hari 2 malam..bahasa ni grammer dia complicated sikit...

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 06:21


Pada 24-03-06 06:06 , RenTokiL_IniTiaL posting:

!!! QUOTE !!!

iskh susah nak terangkan kat awak, sebab ambik masa 3 hari 2 malam..bahasa ni grammer dia complicated sikit...


tumpang tanya sikit...kalau motorola dengan nokia bahasa apa ek??hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 06:25


motorola tu bahasa asli Amerika syarikat, sekarang dah tak digunakan sangat...mereka pakai 'motor' saja 'ola' entah campak kat mana entah..

nokia tu bahasa negara iceland...nama makwe yang cipta hset tu...nama betul awek tu norkiah

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

jutawanmuslimah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20900
Posting: 1561
Dari: UPM

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 06:30


hehe...tq2 sebab buat lawak pagi....

Bookmark and Share

    


  Member Information For jutawanmuslimahProfil   Hantar PM kepada jutawanmuslimah   Quote dan BalasQuote

RenTokiL_IniTiaL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.03.2006
Ahli No: 23578
Posting: 102
Dari: atas Bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 24-03-06 06:32


Pada 24-03-06 01:20 , almumtahanah posting:

!!! QUOTE !!!

English dan Lughatul Arabiah.

pembetulan sikit boleh almumtahanah...

bukan Lughatul Arabiah, tapi al-Lughatul Arabiah atau al-Lughah al-Arabiah.

terima kasih:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For RenTokiL_IniTiaLProfil   Hantar PM kepada RenTokiL_IniTiaL   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 24-03-06 11:31


erm..
bahasa melayu..
bahasa inggeris
bahasa jepun
bahasa arab
bahasa cina (hokkien)

bahasa melayu saja lancar...yang lain kurang.. :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-06 14:56


~melayu~
hmmm.....saya tau bahasa kelate..yang tu memang power...huhu..
tak ada laa...saya tau bahasa melayu,inggeris,dan latin... even belajar sekolah arab pun,bahasa arab setakat membilang dan sikit-sikit perkataan tu tau laaa...

~english~
hmmmm.....i can speak kelantanese very well..huhu....
just kidding...i can speak malay,english dan italian...
eventhough i have been studying at arabic school before,sadly i cant speak arabic well....just a few words....can laaa...

~italian~
mmmmmm....posso parlare molto buono kelantanese........
huhuhu..appena scherzando...posso parlare il malay,inglese ed italiano...
il eventhough i sta studiando alla scuola araba prima,smusso tristemente parlo il pozzo di arabo....appena alcune parole....


p/s:sekarang tengah belajar bahasa france sikit...sepupu saya dan adik2nya fasih bangat berbahasa france..ayah dan mak dia pun fasih juga..adik saya pun sedang belajar bhasa france juga..

(france)
teres vraiment belle mon amour...comment teresmuintenants....comment sava maintenant

(melayu)
awak ni cun laa..boleh kenal tak...?macam mana keaddan awka sekarang....awak sihat tak hari ni?

(english)
u lah so beautiful...how lah u? lah u feeling well 2day?

sesiapa yang fasih bahasa france tu...baiki laa if salah...sedang belajar...anybody wants to learn more bout italian..we can b friend!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

amalina
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1871
Posting: 60
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-03-06 14:59


(france)
teres vraiment belle mon amour...comment teresmuintenants....comment sava maintenant

(melayu)
awak ni cun laa..boleh kenal tak...?macam mana keaddan awka sekarang....awak sihat tak hari ni?

(english)
u're so beautiful...how are u? lah u feeling well 2day?

sesiapa yang fasih bahasa france tu...baiki laa if salah...sedang belajar...anybody wants to learn more bout italian..we can b friend!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For amalinaProfil   Hantar PM kepada amalina   Pergi ke amalina's Website   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 17:25


bahasa melayu,bahasa omputih,bahasa korea (2-3 patah perkataan),bahasa kantonis,mandarin ( 4 perkataan agaknya),bahasa arab (25+ perkataan kalau tak silap ),bahasa industan (tak tau berapa patah yang tau),bahasa mexico...(sepatah saja agaknya)....bahasa indon dikira bahasa melayu tak?bahasa jepon (mm,takpasti berapa patah yang tau)

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

wanie85
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.03.2006
Ahli No: 23417
Posting: 190
Dari: uk

Selangor  


posticon Posting pada: 24-03-06 17:29


Pada 24-03-06 05:58 , RenTokiL_IniTiaL posting:

!!! QUOTE !!!

Saya tau bahasa Jepun, kira fasih jugak la..

honda suzuki kawasaki ninja nippon

tokyo tsunami hiroshima nagasaki

Korea pun boleh sikit-sikit....macam:

hyundai samsung kia.
]

eh eh dan eh lagi...fasihnya saudara berkata2 dalam bahasa jepon...suspek2...doreamon sure tengah happy sekarang dapat tau ada orang melayu fasih cakap jepon...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wanie85Profil   Hantar PM kepada wanie85   Quote dan BalasQuote

aura_eliya
Warga Rasmi
Menyertai: 24.02.2006
Ahli No: 22977
Posting: 13
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 05:11


Pada 20-08-05 15:44 , sasuke-kun posting:

!!! QUOTE !!!

konishiwa.....
malay,thai,jepun,english....thai and jepun sikit-sikit


satu lagi tertinggal.. bahasa german mana??
hehehe..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aura_eliyaProfil   Hantar PM kepada aura_eliya   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 16-04-06 09:39


assalamualaikum...bahasa arabkan

ermmm bahasa eh...ermmm bahasa ibunda-melayu...bahasa al quran-arab....penjajah kita orang melayu-inggeris...penjajah timur-jepun...

alhamdulillah....wakazalik..lughah arabiah its very important.

ilalliqa ma salamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-06 10:28


urdhu dan arab :-)


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

zahrah_asrar
Warga 5 Bintang
Menyertai: 07.02.2006
Ahli No: 22514
Posting: 363
Dari: port dickson

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-04-06 18:36


la...yeker... :-( kenapa u kita xdek...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahrah_asrarProfil   Hantar PM kepada zahrah_asrar   Quote dan BalasQuote

ubaidillah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 22.11.2004
Ahli No: 12489
Posting: 361
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-04-06 18:39


Pada 16-04-06 10:28 , fizah_862000 posting:

!!! QUOTE !!!

urdhu dan arab :-)



sama lah kita..bahasa pushtoo boleh tak? payah bhasa tuu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ubaidillahProfil   Hantar PM kepada ubaidillah   Pergi ke ubaidillah's Website   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-04-06 19:06


3 saja....

Bookmark and Share

    


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

zilzal
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2006
Ahli No: 23382
Posting: 854
Dari: somewhere in jordan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-04-06 20:37


tak tahu apa apa

Bookmark and Share

    


  Member Information For zilzalProfil   Hantar PM kepada zilzal   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 17-04-06 21:13


bahasa malaysia, bahasa indonesia ( indonesia ni banyak loghat), loghat minang, bahasa inggeris, kecek kelate...hahahahhaa...yeke....??????...
cakap orang filipin..."bakhen".. "inded"....."pero"...."anangko"...heheheheheh baru belajar sikit-sikit...

seronok sbenanyer belajar cakap bahasa asing ni...best !!!!!!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 04:56


BM,BI,ARAB... Dan dalam usaha menambah lagi 1.
Sayonnara!

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

aihara
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2006
Ahli No: 24460
Posting: 12
Dari: Seremban -- Jelebu

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 20-05-06 10:50


tau cket2 bahse jopon...tapi sikit saja...hajimemashite!! watashiwa aihara desu..hehe..mmm..ogenki desuka?...mmm...sorejamata!!...hehehhe...ngarut apalah ini..ngeh3

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiharaProfil   Hantar PM kepada aihara   Pergi ke aihara's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Fadhil
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19378
Posting: 119
Dari: JOHOR

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-06 18:10


Baru teringin nak ambil bahasa Jepun... ada sebarang komen dari rakan portal? tapi nak juga belajar bahasa Korea dan lain2. tak tahu nak pilih yang mana

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-FadhilProfil   Hantar PM kepada Al-Fadhil   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-06 18:41


bahasa jepun best juga.. (recommended)..
tapi...yang lebih recommended tentulah bahasa arab :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 14:26


malay, english, arabic....a little bit of mandarin & japanese

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 14:26


malay, english, arabic....a little bit of mandarin & japanese

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 14:26


malay, english, arabic....a little bit of mandarin & japanese

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

maruz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16590
Posting: 282
Dari: Selangor Darul Ehsan

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 15:05


BMelayu, English, Javanese, Arabic dan bahasa Indonesia

Bookmark and Share

    


  Member Information For maruzProfil   Hantar PM kepada maruz   Quote dan BalasQuote

Azzuhra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10575
Posting: 76

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 15:51


B mealyu...english....jerman...jepun...arabic....chinese...korea...

Bookmark and Share

    


  Member Information For AzzuhraProfil   Hantar PM kepada Azzuhra   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 15:55


boleh la sikit²... :-) :-di :-)


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH



Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

imtihan_insyirah
WARGA SETIA
Menyertai: 07.04.2006
Ahli No: 24051
Posting: 732
Dari: Darul Ehsan

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 18:00


bahasa makhluk asing :di

emm.. ana bolehla b. arab sikit-sikit.. pernah belajar french tapi untuk satu sem masa kat kampus dulu. so sekarang ni ingat2 lupa. yang betul-betul pandai, b. melayu saja. :di

Bookmark and Share

    


  Member Information For imtihan_insyirahProfil   Hantar PM kepada imtihan_insyirah   Pergi ke imtihan_insyirah's Website   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 18:02


ya salam..

erm..sikit-sikit saja..tapi bolehla dari tak tau langsung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 23-06-06 20:29


tak lah banyak sangat sebab boleh dikira hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 23-06-06 20:59


tau bahasa isyarat saja..

Bookmark and Share

    


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 23:50


b.arab...jepun...indon...hindustan...
tapi tak hebat sangat la...
[ Telah diedit oleh: era pada 24-06-06 23:24 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

uncle_paklang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2006
Ahli No: 24275
Posting: 134
Dari: bumi barakah

lebanon   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 00:14


bahsa jawa, siam, minangkabau, melawi, china,india, arab, english, france, turki, yogoslavia, russia dan sekang tengah dok cari bahasa afrika.
kalau sesiapa yang tahu tolong bagitau key

Bookmark and Share

    


  Member Information For uncle_paklangProfil   Hantar PM kepada uncle_paklang   Quote dan BalasQuote

siswa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.06.2006
Ahli No: 24900
Posting: 203
Dari: UTM skudai

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 00:18


Jowo, siam, mandarin...... aku pernah belajar. tapi yang dapat jowo saja. sekarang ku nak belajar bahasa makhluk asing. Hua..hua...

Bookmark and Share

    


  Member Information For siswaProfil   Hantar PM kepada siswa   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 27-06-06 00:22


bahasa yang betul-betul ana kuasai, boleh cakap, tulis, faham : malay, arabic and english.

bahasa yang boleh faham sikit-sikit : mandarin, jawa, tganu, kelantan, penang, banjar and indon.

Bookmark and Share

    


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-06-06 02:33


3 bahasa

Bookmark and Share

    


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.208307 saat. Lajunya....