Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 26-09-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak ada sahabat yang setia melainkan kepentingan yang berpanjangan

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 31
Ahli: 0
Jumlah: 31




  Yang Masuk Ke Sini
HIKAL: 6 hari yang lalu


Sajak
Topik: sikap ulama


Carian Forum

Moderator: Administrator, kasih_kekasih
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Sajak
    »» sikap ulama

Please Mendaftar To Post


Oleh sikap ulama

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 01:33


sebagai luahan rasa ketidakpuasan hati dan kehairanan ku pada sikap ulama'2 islam.... yang kurang sedar pada situasi kini...

Sikap ulama’ kini.

aku hairan dan sedih dengan sikap ulama’
Terutama kepada ulama’ melayu Malaysia
Mengapa tidak membuat kajian
Bahawa diakhir zaman Melayu akan jadi empayar melalui Islam….
Memberitahu orang melayu islam agar berjuang kearah itu
Dengan membawa 5 prinsip; Tuhan, pemimpin, ajaran, jemaah dan system sebagai pengisian…

Padahal Yahudi tahu kerana membuat kajian
Bahawa kebangkitan Islam kali ke2 di akhir zaman bermula dari timur, khususnya Malaysia
Kerana itulah mereka bersama Amerika membuat pelbagai percubaan menghalang kebangkitannya
Dengan pelbagai cara dan saluran
Percubaan mereka itu tetap gagal demi gagal kerana janji Tuhan
Kalau bukan kerana janji Tuhan kita sudah jadi seperti Afghan dan Iraq

Kalau ulama’ Islma faham kebangkitan Islam kali ke2 ini di Malaysia
Mereka akan faham bagaimana berjuang kearah janji Tuhan
Sudah tentu merekalah menjadi ulama’ yang memberi panduan

Tapi hari ini jika orang bertanya tentang kebangkitan Islam diakhir zaman
Hingga hari inilah tiada jawapan
Jika ada jawapan pun ianya tidak jelas, tanpa ketegasan
Ulama’ Islam inilah tidak boleh dijadikan pegangan…bagaimana mahu berjuang?

Disini lemahnya ulama’ akhir zaman
Sepatutnya kebangkitan Islam kali kedua mereka faham
Sepatutnya mereka telah membuat kajian
Takkanlah tiada panduan untuk berjuang
Tidak munasabah tuhan tidak memberi panduan
Kalau di buat kajian mesti nampak jalan
Mesti ada ‘guide line’ dari Tuhan
Tidak munasabah orang Melayu akan jadi empayar kalau tiada jalan
Jika tidak nampak jalan disebabkan kerana tidak ada kajian

Disinilah yang kita sedihkan terhadap para ulama’ di akhir zaman
Ulama’ hari ini bukan kerja mereka, mereka lakukan
Yang sepatutnya kerja mereka, mereka abaikan
Jadi orang islam tidak ada panduan dan ikutan
Kerana kecuaian para ulama’ diakhir zaman…..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 04:02


ulama' dulu pewaris nabi.... ulama' skarang.....??? asyik nak bertelagah saja.... cari lah idea satukan bangsa....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 18:17


Ni sajak ke karangan ni? Tapi itulah jadinya kalau ulama' ...

Takpelah saya rasa benda ni agak sensitif untuk diperkatakan ... Cuma apa yang saya nak bagitahu kepada mereka (terutama sekali student IPT) yang menyertai persatuan yang membawa nama Islam dan Dakwah, fikir lah balik adakah gerak kerja anda selama ni sebenar-2nya dakwah ? Adakah dakwah namanya kalau tiap-2 malam mesyuarat jumpa muka-2 yang sama aje? Buat program di kalangan ahli-2 persatuan saja ... Dan pada masa yang sama ahli-2 persatuan ini jugalah yang sering memperli dan memperlekehkan usaha satu kumpulan lain yang sering turun jumpa masyarakat ajak ke masjid dan menunaikan solat ..

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 19:10


Assalamualaikum........................Kita menuju dunia akhir zaman.ulama' sekarang ramai yang menyeweng...ulama' hari ini kabur dengan kebendaan yang dijanjikan oleh pihak atasan. Mereka hilang pegangan dengan pangkat yang diberikan. Itulah ulama' pada hari ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

syafika
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.10.2004
Ahli No: 11542
Posting: 45
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 19:10


Assalamualaikum........................Kita menuju dunia akhir zaman.ulama' sekarang ramai yang menyeweng...ulama' hari ini kabur dengan kebendaan yang dijanjikan oleh pihak atasan. Mereka hilang pegangan dengan pangkat yang diberikan. Itulah ulama' pada hari ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syafikaProfil   Hantar PM kepada syafika   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 20:05


Pada 18-08-05 19:10 , syafika posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum........................Kita menuju dunia akhir zaman.ulama' sekarang ramai yang menyeweng...ulama' hari ini kabur dengan kebendaan yang dijanjikan oleh pihak atasan. Mereka hilang pegangan dengan pangkat yang diberikan. Itulah ulama' pada hari ini.



Apa yang ingin diperkatakan melalui sajak di atas ialah mengapa ulama' sekarang malas buat kajian ... tak kira lah ulama' menyeleweng ke, ulama' yang sebenar-2 ulama' ke ... tak habis-2 nak mengutuk antara satu sama lain ... kat Malaysia ni ramai yang berilmu, bukan hanya pensyarah-2 universiti sahaja ...

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 12:01


pelbagai katagori ulama....
antaranya...

ulama' makan gaji- nak buat kenyataan kena berhati2...
ulama' kaki kutuk- buat kenyataan sambul caci-mencaci....

yang gelak besar... yahudi lah.... suka dengan keadaan ulama' islam..yang macam ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 27-10-08 21:05


DR MAZA RESIGN TU BAGAIMANA EK..ADAKAH TERGOLONG DALAM SAJAK NI? RASANYA TIDAK..MALAH BELIAU RELA BERUNDUR DARI BERADA D PAKSI yang MENYEKAT SUARANYA.. moga-moga bukan rajuk penyebab dia berundur pergi belajar jauh..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 25-10-09 20:47


Salam...

erm.... sekarang ini, banyak ulama' jahat.

menggunakan agama untuk kepentingan sendiri...

memikirkan periuk nasi sendiri daripada memikirkan Agama Allah s.w.t.


-----------------
Janganlah berlalu satu haripun tanpa kita memikirkan tentang masalah umat islam....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.090736 saat. Lajunya....