Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-07-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tiada kereta kuda, naiklah kuda; jika tiada kuda, lebih baik berjalan kaki

-- Peribahasa Tionghua

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Khuza
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43056

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
Martyr: 2 hari yang lalu
samudra: 20 hari yang lalu
hafiz_along_83: 20 hari yang lalu
MuRfiQaH_saHiRa: 23 hari yang lalu
mawardah_ilmi: 27 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: pendapat anda sebagai mahasiswa?


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» pendapat anda sebagai mahasiswa?

Please Mendaftar To Post


Oleh pendapat anda sebagai mahasiswa?

NAZLY
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15547
Posting: 52
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 23:57


Assalamualaikum
politik kampus!
wajarkah mahasiswa berpolitik?

Bookmark and Share

  


  Member Information For NAZLYProfil   Hantar PM kepada NAZLY   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 15-08-05 00:09


Direct to the point....Wajar

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 01:03


wajar kalau CGPA boleh maintain 3.00 keatas dan tak ada carry atau repeat paper..
kalau ada , tak payah lah berpolitik , sebab berpolitik memerlukan masa yang banyak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

bintang_cahaya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17417
Posting: 77
Dari: uitm shah alam

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 19:45


wajar...untuk tambah pengalaman.
dan lebih bersedia bila dah keluar nanti.

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintang_cahayaProfil   Hantar PM kepada bintang_cahaya   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 23:18


entah lah.......tak layak kot2.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 00:07


Pada 15-08-05 01:03 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

wajar kalau CGPA boleh maintain 3.00 keatas dan tak ada carry atau repeat paper..
kalau ada , tak payah lah berpolitik , sebab berpolitik memerlukan masa yang banyak..


ana setuju dengan zulman..
na berpolitik ni memerlukan pengorbanan masa...
kadang-kadang tu ada yang sampai terskip kelas sebab na bermeeting...

ps: berpolitikla secara 'sihat'.. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 18-08-05 23:21


Kenapa tidak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 22:36


wajar sekadar untuk mendapat pengalaman...

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

ibnu-albaytar
Warga Rasmi
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19039
Posting: 16
Dari: Bumi ALLAH

Kedah  


posticon Posting pada: 08-10-05 10:37


wajar kerana kita adalah generasi pelapis yang bakal memimpin suatu hari nanti...terutamanya kepada kaum adam....kaum hawa adalah sayap kiri ...memberi bantuan pada yang memerlukan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu-albaytarProfil   Hantar PM kepada ibnu-albaytar   Pergi ke ibnu-albaytar's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 08-10-05 10:45


boleh juga bagi yang ada bakat..
pelajaran jangan diabaikan.. tapi saya tak minat politik buat masa sekarang.... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

NAZLY
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15547
Posting: 52
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 10:54


wajar, kerana mahasiswa bakal memimpin masa depan

Bookmark and Share

  


  Member Information For NAZLYProfil   Hantar PM kepada NAZLY   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 08-10-05 10:58


absolutely WAJAR!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 236
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 12:49


wajar ye.. tapi kena seimbang dengan pelajaran,,

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

putera_sufi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2003
Ahli No: 1188
Posting: 48
Dari: ardhuLLAh

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 13:01


dahulukan yang lebih penting dengan yang penting..

Bookmark and Share

  


  Member Information For putera_sufiProfil   Hantar PM kepada putera_sufi   Pergi ke putera_sufi's Website   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-10-05 13:57


of course lah wajar....takkan kita nak tengok mahasiswa lesu saja bila grad....tak berani nyatakan kebenaran bila bergaul dengan masyarakat nanti....tak berani nak ketengah idea yang baik lagi bernas dan membangkitkan isu2 keadilan.

takkan asyik nak jadi pak turut dan pak sanggup saja....bodohlah itu....tak patut digelar sebagai mahasiswa kalau asyik jadi pak turut kepada pemimpin negara yang gilakan kuasa.....tak layak digelar mahasiswa kalau asyik takut dengan gertakan pemimpin2 negara yang angkuh lagi sombong.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 08-10-05 14:11 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 14:20


tak payah lah hegeh2 berpolitik sebab dah ada 'tangan ghaib' yang ajaib dalam politik kampus.


kalau nak politik pun maknanya tak ada yang menang sebab tak pernah lawan...

kalau menang, mesti kena ada perlawanan.....

ini tidak, tidak lawan, tak malu2 isytihar kemenangan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

naruto-san
WARGA SETIA
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13299
Posting: 2017
Dari: Mertajam Hill

PulauPinang  


posticon Posting pada: 08-10-05 14:34


Islam sentiasa menang selama-lamanya....takkan kalah...

kemenangan kelompok Islam kali ini ialah kejayaan mereka memboikot pilihanraya kampus....yang sepatutnya perlu dilakukan sejak 3 tahun lepas apabila perjalanan pilihanraya dilakukan dengan penuh penyelewengan.

so...kumpulan2 yang menang kali ini bolehlah kita gelarkan sebagai boneka2 sahaja....boneka2 yang berlakon di atas pentas yang dikawal oleh jurumudi tali.

note: malunye jadi boneka....macam dah tak ada maruah saja.
[ Telah diedit oleh: naruto-san pada 08-10-05 14:41 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For naruto-sanProfil   Hantar PM kepada naruto-san   Quote dan BalasQuote

gooliez
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.11.2003
Ahli No: 5361
Posting: 65
Dari: negara atas angin...

Selangor  


posticon Posting pada: 08-10-05 14:38


pilihan raya bagi mpp langkah permulaan mengenal politik....
tengok macam mana mereka bertanding dan menarik pengundi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For gooliezProfil   Hantar PM kepada gooliez   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 14:43


nak politik pasal apa lagi....politikkan diri dulu dengan matlamat belajar kat UNIVERSITI tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 15:37


mahasiswa perlu celik politik,ikuti perkembangan politik dalam dan luar negara.....jgnjadi jumud,katak bawah tempurung,.,.....tapi pada masa yang sama sedar siapa kita......kita mahasiswa ...bukan orang politik....nak berpolitik kepartian,sila berambos dari kampus.....
kita bebas bersuara,,,..dan jangan menjadi kuda tunggangan mana-mana parti politik.....bersuaralah atas nama mahasiswa.....suara keramat....
....tapi kalau kita minat2 parti politik tertentu....pemimpin politik tertentu,,,,,itu hak kita....tiada sesiapa boleh kacau dan halang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-10-05 18:30


kalau betul politik kampus ana setuju...tapi kalau ada campur tangan pihak luar baik tak payah....buang karan saja....

Bookmark and Share

  


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

nurzarina
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2005
Ahli No: 19433
Posting: 2
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 10-10-05 01:13


wajar........tapi bergantung pada diri masing2 lah...lau rasa boleh bwak teruskanlah perjuangan kita yang masih belum selesai.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzarinaProfil   Hantar PM kepada nurzarina   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 10-10-05 09:10


bagi saya politik kampus merupakan sesuatu yang wajar dan memang patut tetapi akan jadi membosankan dan paling menyakitkan hati jika ADA PIHAK LAIN YANG MENGATUR KEPUTUSAN PILIHANRAYA tersebut....

berdasarkan pengalaman saya sebagai bekas MPP selepas sepenggal memegang tampuk pemerintahan majlis perwakilan pelajar(MPP), banyak perkara yang kita dapat belajar.... bljar protokol majlis, adab ketika berjumpa dengan orang besar, cara2 untuk menyediakan kertas kerja yang betul, minit mesyuarat dan tak terkecuali mengendalikan sendiri majlis2 besar seperti perta konokesyen dan juga makan malam graduan....

sebenarnya terletak pada individu tu sendiri... adakah kita nak bergelar graduan semata2 hanya berbekalkan diploma atau ijazah yang kita dapat tanpa berbekalkan pengalaman??????

sekurang2nya biarlah kita melangkah keluar dari IPT dengan berbekalkan pengalaman yang berguna yang dapat kita aplikasikan pada masa depan.... sekurang2nya masam, manis dan pahit dalam pimpinan akan membuat kita tersenyum sendiri apabila mengenangkan kembali.....

berpolitiklah demi kepentingan islam....... tapi cuma ingatan dan nasihat saya.... belajar tetap no satu tapi politik bukan no 2.... biarlah kita pemimpin yang dihormati bukan saja dari segi kepimpinan tetapi juga dari segi akademik....

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 01:04


wajar...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

asrul_safwan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 213
Posting: 154
Dari: Shah Alam....

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-05 04:13


Assalamualaikum....
Sebelum kita menyuarakan pendapat masing-masing,cuba kita renungkan apakah kehendak islam sebenarnya dalam soal berpolitik...
Apakah pula hukumnya sebelum kita sewenang-wenangnya menyelar politik tak ada gunanya...
Sirah telah membuktikan bahawa Rasulullah S.A.W sendiri telah pun berpolitik sejak baginda di Mekah lagi sebelum berhijrah ke Madinah...
Maka biar kita kenal hukum dan perihal sebenar politik....
Politik sebenarnya tidak salah...Kalau hanya dengan berpilihanraya sahaja caranya untuk menegakkan dan merupakan cara atau wasilah yang paling berkesan apa salahnya?
Apapun jentik akal,tanya iman dalam hati...Wallahu'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For asrul_safwanProfil   Hantar PM kepada asrul_safwan   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 04:36


hehehe...betul tu abang hanafi.......dionrang nlk politk tapi tak tau ncara
kita kena ajar mereka tu......

yang ada kuasa ,perguna untuk kepentingan diri
nak berjaatan konon...gila kuasa kan?
bila dahda jawatan...senyap saja
tengok la sekarang ni
mpp dah buat apa?
lepas umum pemenang,hilang terus.
dah mati ke semua mpp kita?
baik kita pergi psat islam buat terawikh kan?
ada juga pahala

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

rizal_man
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.10.2005
Ahli No: 19775
Posting: 50
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-05 22:47


Sirah telah membuktikan bahawa Rasulullah S.A.W sendiri telah pun berpolitik sejak baginda di Mekah lagi sebelum berhijrah ke Madinah...


Maka biar kita kenal hukum dan perihal sebenar politik....

Bookmark and Share

  


  Member Information For rizal_manProfil   Hantar PM kepada rizal_man   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-10-05 23:44


Pada 14-08-05 23:57 , NAZLY posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum
politik kampus!
wajarkah mahasiswa berpolitik?


Waalaikumsalam
Why not? Terutamanya jika dengan kuasa yang kita ada kita dapat membuat amar makruf dan nahi mungkar di kampus.


-----------------
"Jangan gugur sebelum syahid!"


Bookmark and Share

  


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

islamicboy
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2003
Ahli No: 5350
Posting: 717
Dari: Hijau Kuning

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-05 23:48


berdasarkan pengalaman saya... mpp bukannya senyap macam tu saja... tapi kami telah diugut serta dikecam dengan pelbagai cara supaya tidak memainkan isu yang boleh mencemarkan nama kolej seperti isu coupling, isu solat, isu kediaman mahasiswa dan lain2 lagi..

kami telah cuba untuk berjuang tapi siapakah kami??????? mahasiswa seperti anda juga...... kami pun tak mempunyai kuasa yang besar.. kami pun inginkan masa depan... kami pun sayangkan keluarga... takkan kami nak berjuang sehingga mengorbankan masa depan kami sehingga kami dibuang atau digantung pengajian.... ingat!!!! kuasa bukan di tangan kami.... kami juga rakyat seperti anda...

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamicboyProfil   Hantar PM kepada islamicboy   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 15:47


Pada 08-10-05 13:57 , naruto-san posting:

!!! QUOTE !!!

of course lah wajar....takkan kita nak tengok mahasiswa lesu saja bila grad....tak berani nyatakan kebenaran bila bergaul dengan masyarakat nanti....tak berani nak ketengah idea yang baik lagi bernas dan membangkitkan isu2 keadilan.

takkan asyik nak jadi pak turut dan pak sanggup saja....bodohlah itu....tak patut digelar sebagai mahasiswa kalau asyik jadi pak turut kepada pemimpin negara yang gilakan kuasa.....tak layak digelar mahasiswa kalau asyik takut dengan gertakan pemimpin2 negara yang angkuh lagi sombong.


ana setuju dengan naruto-san.
ianya akan memberi pengalaman baru kepada mahasiswa untuk berdepan dengan pelbagai ragam manusia. ianya juga boleh menjadi platform kepada mahasiswa untuk menyuarakan hak2 mereka dan untuk mengelakkan daripada ditindas. dapat melatih mahasiswa untuk menjadi pemimpin dan bagaimana untuk memimpin. dengan cara dan saluran yang betul.
tapi mahasiswa mestilah menunjukkan ciri-ciri pemimpin yang mana cemerlang dari segi akademik dan sahsiah.

wallahu a'lam.
wassalam.
[ Telah diedit oleh: houri pada 27-10-05 15:52 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

songkok
Warga Rasmi
Menyertai: 30.09.2004
Ahli No: 11516
Posting: 19
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 16:02


hehe...toksah lah cerita pasal politik...sembahyang jamaah 5 waktu pun tak dapat nak jaga, Quran pun tak dapat nak baca, zikir pun tak pernah khusyuk...emm benda benda basic ni yang perlu dijaga...insya Allah berkat langit dan bumi...hehe politik ni hadiah aje...

Bookmark and Share

  


  Member Information For songkokProfil   Hantar PM kepada songkok   Quote dan BalasQuote

ieymannz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.09.2005
Ahli No: 19131
Posting: 47
Dari: ::sKuDai...joHor::

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 17:24


uhukss

Bookmark and Share

  


  Member Information For ieymannzProfil   Hantar PM kepada ieymannz   Quote dan BalasQuote

mazween
Warga 1 Bintang
Menyertai: 22.10.2005
Ahli No: 20003
Posting: 21
Dari: melaka

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-10-05 21:59


Assalamualaikum

Pada pendapat saya, tidak ada salahnya kalau mahasiswa berpolitik, tetapi mestilah kena pada tempatnya & tidak mengabaikan pelajaran.
Dan lagi satu....... janganlah terlalu over.
Bak kata pepatah,
Yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazweenProfil   Hantar PM kepada mazween   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-10-05 09:25


politik..sangat penting bagi umat islam..tanpa kuasa politik ,sukar nak gerakkan agenda pembangunan umat islam di samping kuasa ekonomi....jangan sesekali mengabaikan politik...politik pula perlu bersih....jangan taksubsangat.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

nurzarina
Warga Rasmi
Menyertai: 29.09.2005
Ahli No: 19433
Posting: 2
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 12:31


wajar... tapi jangan ada campurtangan politik luar.....
dan calon pula mestilah mampu membawa diri sendiri sebelum membimbing orang lain...wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzarinaProfil   Hantar PM kepada nurzarina   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 21-11-05 13:41


Pada 27-10-05 16:02 , songkok posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...toksah lah cerita pasal politik...sembahyang jamaah 5 waktu pun tak dapat nak jaga, Quran pun tak dapat nak baca, zikir pun tak pernah khusyuk...emm benda benda basic ni yang perlu dijaga...insya Allah berkat langit dan bumi...hehe politik ni hadiah saja...


Betul tu, sokong sangat

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

mazrik
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2005
Ahli No: 20118
Posting: 98
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 14:07


Tak minat politik

Bookmark and Share

  


  Member Information For mazrikProfil   Hantar PM kepada mazrik   Quote dan BalasQuote

nurlynn
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2005
Ahli No: 18638
Posting: 460
Dari: Rumahku

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 15:38


wajar..sebab kita sebagai pelapis generasi akan datang..
boleh dijadikan pengalaman untuk masa depan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurlynnProfil   Hantar PM kepada nurlynn   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 16:25


Assalamualaikum...

Wajar...dan biarkan mereka berpolitik secara sihat..orang yang tak ada kena mengena jangan masuk campur...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-11-05 16:27


Assalamualaikum, bagi saya berpolitik tidak salah walau dimana sahaja..TETAPI, apa yang perlu diketengahkan disini ialah kita mesti melihat politik yang kita amalkan itu menjurus kepada perpecahan atau perpaduan dan adakah ia meletakkan Al-quran dan Sunnah sebagai panduan dalam berpolitik...

fenomena politik yang saya lihat di Malaysia ini, totally dipegang oleh kaum Melayu yang beragama Islam. tetapi, mereka gagal menyatupadukan bangsa melayu yang beragama Islam, tetapi sebaliknya asyik bertekak menegakkan pendirian masing2..jadi tak salah lah ini sebagai satu punca perpecahan orang melayu kerana berpolitik sedangkan kita boleh bersatu padu dibawah kalimah ALLAH..

saya rasa, bangsa Melayu diMalaysia seolah olah macam dipermainkan oleh perkataan politik. kita harus ingat perpaduan orang melayu amat penting dalam menjaga hak keistimewaan kita dari dicabuli oleh bangsa lain dan jangan mudah terpedaya oleh perkataan "perpaduan" yang diutarakan oleh bangsa lain...

wsslam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

JuStIsLaM
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14069
Posting: 102
Dari: kL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 23-11-05 22:47


assalamualaikum,

secara peribadi, ana tak minat, mungkin belum bersedia.. tapi bagi siswazah secara umum, rasanya ada keperluan untuk berpolitik secara sihat, ...

seperti yang post2 sebelum, jangan sampai studies kantoi, selagi boleh bawa, rasanya bagus diteruskan, sebab. macam ada orang sebut sebelum ni, takkan lah kita sebagai students nak grad dengan ijazah tapi "blur" about the real world,...

lagipun, ana rasa, walaupun ana masih muda, dalam umur ni pun memang jelas ada diantara kita yang memang berkaliber untuk meneraju kepimpinan (dari segi agama, studies, mahupun karakter diri) and so, tak salah rasanya kalau mereka ni nak berpolitik..

wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For JuStIsLaMProfil   Hantar PM kepada JuStIsLaM   Quote dan BalasQuote

aku_eus85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.01.2005
Ahli No: 13619
Posting: 86
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-11-05 00:22


assalamualaikum...

ana tak fikir itu mrupakan satu politik jika kita brtandng dalam kmpus...
sebenarnya, pmilihan wakil mahasiswa ni ibarat memilih KETUA KELAS... so, xmalu ke kita ke budak-budak sekolah rendh dan mngh malah budak tadika, mereka nak pilih ktua kelas main undi angkat tng, tapi kita!!!!

ADUH!!! memang memalukan.. adik2 mmpu untuk buat pmilihan ketua, tapi kita... "... aahh, xpyh ssh2 politik, asal saya dapat makan dah lah!!!..."

politik atau tidak, itu bukan soal...tapi, dimanakah kesedaran kita dan kemampuan kita untuk mngikuti hal sms dan kecaknaan kita pada isu itu berbnding cakna kita dalam bab2 bola.. SUKAN, HIBURAN... semua yang xmmpu buat kita berfikir...

tapi, bila ada orang mnyntuh soal semasa... "...xpyh ssh2 fikir, biarkan kerajaan, biarkan, belajar!!!!..."

cet, bgini ke MAHASISWA??? malulah ke budak sekolah!!!!

wallahua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For aku_eus85Profil   Hantar PM kepada aku_eus85   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 08:29


saya rasa mahasiswa yang tak celik politik...yang tak ada kesedaran politik merupakan mahasiswa yang jumud,,,,tak peka dengan keadaan semasa...dan .keadaan saudara seislam di tempat2 lain.....

politikpula jangan melihat hanya di negara kita semata-mata....luaskan maksud politik itu sendiri.....politik dalam negara...politik antarabangsa......apa yang berlaku di serata dunia hari ini........

ramai mahasiswa yang tak endahkan langsung hal ini....dan terus hanyut.......tak layak langsung dipanggil mahasiswa!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-11-05 16:01


kekadang blur jugak, mereka cakap politik dalam negara, antarabangsa....apa benda semua ini?...boleh ke saudara qardhawi_jr terang sikit..saya ini buta sikit bab politik ini....


yang blur

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 25-11-05 04:38


Assalamualaikum wr.. wb..

Tidak semestinya jika kita tidak berpolitik di kampus bermakna kita menolak poliitik. Pandangan saya, kita perlu letak matlamat kita hendak berjaya di mana. Sekarang, susunlah langkahnya dulu. Kalau sekarang ni ilmu yang perlu didahulukan, utamakanlah. Perjalanan kehidupan masih amat panjang dan ia perlukan perancangan.

Salam ukhuwah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

qardhawi_jr
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17517
Posting: 365

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-11-05 08:42


politik antarabangsa contohnya.......apa yang berlaku di palestin....kita mesti tahu perancangan Zionis di seluruh dunia.....baca protokol2 yang mereka buat ......

nasib umat islam di palestin....iraq....afghanistan.....mindanou.....ambon...bosnia...chechnya......selatan thailand..........bincang hal ehwal luar negara sama......

bila kita berbincang ....baru ada kesedaran dalam diri kita...kita makin sedar ada tanggungjawab dan amanah yang terpikul di bahu kita....jadi...semestinya mesti ada tindakan susulan......

dalam konteks mahasiswa misalnya.....tunggu apa lagi......kuasailah pelbagai bidang ilmu.....tingkatkan ketakwaan kepada allah........ingat pengorbanan ibu bapa.......berjuang memartabatkan agama,bangsa dan tanah air..............martabatkan agama Allah....ISLAM!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For qardhawi_jrProfil   Hantar PM kepada qardhawi_jr   Quote dan BalasQuote

gsrturbo
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17654
Posting: 251
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-11-05 17:00


saya setuju dengan themartyr.....kalau tak cukup ilmu, bagaimana nak berpolitik...bukan setakat dalam negara, asia pasifik pun belum tentu kita boleh faham masalah politiknya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For gsrturboProfil   Hantar PM kepada gsrturbo   Quote dan BalasQuote

mslina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17798
Posting: 174
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 26-11-05 18:26


WAJAR..
fardhu kifayah juga tu..
jadi pemimpin dan menyokong pemimpin

Bookmark and Share

  


  Member Information For mslinaProfil   Hantar PM kepada mslina   Quote dan BalasQuote

wardatullah
Warga Rasmi
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11805
Posting: 18
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-11-05 19:08


wajar..mahasiswa kena juga ambik tau pasal politik..sebab depa jugak yang akan memerintah negara satu hari nanti..tak salah,sebab mereka lah perintis masa depan negara..

Bookmark and Share

  


  Member Information For wardatullahProfil   Hantar PM kepada wardatullah   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-11-05 21:48


Waalaikummussalam warahmatullah..


sokong2...memang patut ada politik kampus ni!


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-11-05 04:39


wajar mahasiswa berpolitik..tapi dengan syarat ada 1st targer is study dan study..bilamana bergelar mahasiswa, biarla kita berpolitik dengan cara sihat.jangan main politik kotor..jangan main tuding jari..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-11-05 10:57


wajar ...... nak mempertahankan pendirian... dan mencegah kebatilan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

themartyr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.12.2004
Ahli No: 13027
Posting: 179
Dari: Dataran Syam

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-12-05 18:44


Politik dalam Islam sangat luas, bukan berkisar mengenai pilihan raya dan mengudi sahaja. Kehidupan ialah politik paling besar untuk dijelajahi. Takkan pernah habis selagi nyawa dikandung badan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For themartyrProfil   Hantar PM kepada themartyr   Pergi ke themartyr's Website   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 18:12


Assalamualaikum...
mahasiswa berpolitik? wajar sekali! tapi berpolitik untuk mempertahankan ISLAM. jangan lupa studi, kena balance beb!

Bookmark and Share

  


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-12-05 20:41


saya setuju....berpolitik pun,pelajaran jangan abaikan.....kita perlu pertahankan kehendak kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

xqtif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6460
Posting: 104
Dari: UniUtama

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 06-01-06 21:49


memang wajar la juga.. tapi kena pandai2 bagi masa la... tapi ada yang sanggup extand sem semata2 jadi wakil pelajar ni... untuk membela pelajar2 juga...

harap2 pemimpin bukan setakat cari glamor saja....wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For xqtifProfil   Hantar PM kepada xqtif   Pergi ke xqtif's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-01-06 00:36


Pada 18-12-05 20:41 , qudwah posting:

!!! QUOTE !!!

saya setuju....berpolitik pun,pelajaran jangan abaikan.....kita perlu pertahankan kehendak kita.


haah..betul tu! Mahasiswa ni bakal pemimpin negara akan datang...


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 01:05


wajar....mahasiswa adalah suara rakyat. kalau mahasiswa keluar dari ipt tapi tak tahu apa-apa pasal poltik, kan sadis tu... macam mana nak memperjuangkan nasib rakyat. universitilah tempatnya untuk menimba pengalaman dan belajar tentang politik. tak semestinya belajar ilmu ekonomi, anda akan bergelar economist...anda boleh juga bergelar politician. begitu juga ilmu kewartawanan...anda juga boleh jadi politician...sama juga dengan lain-lain bidang.....triontism...


-----------------
http://zul-md.blogspot.com


Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

amaryllis
Warga Rasmi
Menyertai: 04.01.2006
Ahli No: 21688
Posting: 14
Dari: bumi-Nya nan luas terbentang

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-01-06 01:46


assalamualaikum
ni pandangan ana lah. maaf banyak2 kalau ada yang tak puas hati dengan pendapat ana. bagi ana sendiri, kampus lah tempat terbaik untuk berjinak-jinak dengan dunia politik. bukanlah maksud ana berpolitik tu kita kena berlatih supaya satu hari nanti kita boleh jadi perdana menteri, menteri besar, ketua wanita umno dsb. bagi ana cukuplah kalau berpolitik, paling kurang pun tu kita ambik tahu perkembangan politik di kampus kita, kita ada pendirian sendiri kita ni berpihak pada siapa semasa pilihanraya kampus.kita sebagai mahasiswa kena peka. bukannya ambik tahu hal diri sendiri saja. yang kita tahu rutin harian kita setiap hari pergi kuliah,habis kelas balik hostel, petang pergi main, malam study, kalau ada masa free sembang2 dengan kawan, hujung minggu pulak pergi outing atau shopping dan pastinya barang2 yang dibeli bahan bacaan picisan, majalah hiburan yang tak membantu menambah pengetahuan.esok ulang lagi rutin yang sama...setiap hari sampailah kita habis belajar kat univ. yang aktif persatuan tu dah kira baguslah, sekurang-kurangnya ada juga pengalaman tambahan. Bila sampai waktu berpilihanraya kampus, bila orang tanya sokong mana? Kita jawab “tengoklah mana-mana yang saya rasa sesuai, atau “malaslah nak pergi ngundi, bukan membantu saya cemerlang pun”, jawapan yang biasa ana dengar “ saya sebenarnya sokong pihak ni, tapi sebab saya tak nak kena buang kolej/kena tarik biasiswa saya terpaksa sokong pihak sekian..sekian” . kemanakah pendirian tegas seorang mahasiswa?? Bagaimana mahu mempimpin manusia kalau diri sendiri tak berpendirian. bagi ana, politik kampus juga sebagai latihan untuk menghadapi politik luar yang lebih besar cabaran dan dugaannya.bagi ana sendiri,melibatkan diri secara lansung mahupun tak lansung dalam kampus tu boleh satu kemestian bagi mahasiswa muslim. kerana ia sebenarnya satu tanggungjawab, bukan setakat tambah pengalaman, sebab waqi' kita di malaysia (buat masa sekarang ni), politik lah satu2nya wasilah untuk membentuk kerajaan Islam. sebagai muslim kita kena bersatu untuk melaksanakan amar makruf nahi mungkar. dan untuk mencapai suasana yang bersih dari gejala maksiat dan mungkar (konsert2 yang melalaikan, couple2 yang berdua-duaan di kampus yang terkira ramainya, dan brmcm2 lagi maksiat yang ada) kita perlu berada di atas, iaitu memegang tampuk pemerintahan. tentang study, tu sememangnya tanggungjawab kita, jadi kitalah yang perlu pandai bahagikan masa. memang tak dinafikan sdkt sbnyk pelajaran akan terjejas, tapi ingat satu ni saja 'Allah akan membantu kita kalau kita membantu agama-Nya. kalau kita ikhlas dan betul2 berjuang dalam usaha menegakkan syiar Islam walau di mana saja kita berpijak, jangn bimbang..dan jangan lupa janji Allah pada hamba-hamba-Nya,Dia tidak pernah mungkiri. kalau kita cemerlang, itu satu kelebihan, dapat membuktikan walau kita aktif politik, akademik tetap diutamakan. seperti apa yang ana cakap tadi, kalau tak mampu juga, paling kurang pun tu kita ambik tahu perkembangan politik di kampus kita, kita ada pendirian sendiri kita ni berpihak pada siapa semasa pilihanraya kampus, itu dah memadai. yang penting sekali pilihlah pemimpin yang mahu menegakkan dan memartabatkan Islam. ana suka pepatah ini. pernah dengar? "akademik no 1 tapi Islam bukan no 2"

p/s apa yang baik datang dari Allah, yang buruk dari kelemahan sendiri. maaf kalau menyinggung mna2 pihak.mg2 jadi peringatan buat diri sendiri juga.


-----------------

...Ya Allah, luruskanlah hatiku...


[ Telah diedit oleh: amaryllis pada 07-01-06 02:18 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For amaryllisProfil   Hantar PM kepada amaryllis   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 23:38


Assalamualaikum ,

pada pendapat ana,
seorang yang bergelar mahasiswa ini ,
adalah sesuatu kurniaan Allah untuk mengkaji dua disiplin ilmu
iaitu ilmu fardhu kifayah yang diceburinya contoh kejuruteraan dan lain.
dan ilmu berfikir secara islam.

jika ada 2 disiplin ilmu InsyaAllah,
mahasiswa itu dapat mengetahui tanggungjawabnya sebagai seorang pelajar dan juga seorang ahli komuniti masyarakat yang mempunyai tanggunjawab yang perlu dipikul,

Bookmark and Share

  


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuriz_faridz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.11.2005
Ahli No: 20211
Posting: 273
Dari: Egypt

Johor   avatar


posticon Posting pada: 09-01-06 03:01


Assalamualaikum

ermmmm dalam hal ini...semua itu ada dalam diri sendiri jika rasa diri itu mampu bawa diidalam bidang politik maka teruskan usaha anda...jika tidak fikirkan untuk kemaslahatan anada sendiri dan juga orang lain...jika diri itu mampu untuk bawa bidang itu dengan pelajaran ahlan wasahlan wa marhaban...kat sini susah lah nak jumpa pelajar yang berpolitik tapi rasaya ada agaknya...cuma kita tak diberi berpolitik didalam kampus kat Al-azhar ini karang ada yang kena tangkap masuk jel hehehehehehe....

bagi kat universiti kat malaysia mestilah ada pilihanraya kampus yang akan dilakukan setiap tahu untuk melantik bakal pendukung universiti dan pemimpin universiti bagi para mahasiswa dan mahasiswi...diharap sesiapa yang tebabit dengan bidang poliik baik didalam kampus tau luar kampus jangan lupa pada pelajaran itu..

akhir kalam...politik2 juga allah jangan lupa...!!!

egyptstudent05

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnuriz_faridzProfil   Hantar PM kepada ibnuriz_faridz   Pergi ke ibnuriz_faridz's Website   Quote dan BalasQuote

putri_syiffa
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16476
Posting: 67
Dari: Malaysia

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-02-06 23:06


ana.......rasa wajar....
barulah...dikatakan mahasiswa berwawasan.......
tapi adalah hadnya jangan lah melampau...lampau

Bookmark and Share

  


  Member Information For putri_syiffaProfil   Hantar PM kepada putri_syiffa   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 07-02-06 00:56


wajar apa....untuk memeimpin satu organisasi agar lebih lancar

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

hurun_ein
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 18.10.2003
Ahli No: 4470
Posting: 317
Dari: utm, skudai

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 17:36


:roll: sangat subjektif....

tapi secara peribadi ana fikir SANGAT WAJAR!


-----------------
ana..ukhtukum fil Islam..


Bookmark and Share

  


  Member Information For hurun_einProfil   Hantar PM kepada hurun_ein   Pergi ke hurun_ein's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 17:59


politik2 jugak,Kalau tak dapat grade pedia!!!
buat yang wajib dulu baru yang sunat tu menyusul...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-02-06 19:08


WAJAR
sebagai satu medium mengaplikasikan ilmu yang ada didada
sebagai calon ianya 1 cabaran untuk memperjuangkan islam(sepatutnya)
sabagai pengundi 1 cabaran untuk memilih bakal2 pemimpin yang kan membawa halatuju universiti itu sendiri samaada kearah amar maaruf nahi mungkar atau sebaliknya

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 09:35


wajar bagi mahasiswa berpolitik... kerana seperti yang diketahui, pelajar memerlukan medium untuk bersuara di universti... sebagai coth di kampus saya, mpp sekarang(aspirasi u) agak liberal... budaya hendonism seperti konsert diadakan biasa sahaja, pergaulan bebas agak ketara dansbgny

maka disitu kita nampak perluny kepada sbuah badan yang tidak berstuju dengan fenomena ini... tidak lain kalau nak pegang mpp perlu kepada majoriti pelajar (politik)...
oleh itu, kegiatan berpolitik juga membabitkan persatuan, maka disamping belajar..masiswa juga terlibat dengan management secara tidak langsung...

mungkin pngk jatuh namun dr satu sudut lain... msiswa berpolitik ada advantage ketika interview kerja kerana seseorang yang berpesatuan secara automatiknya akan boleh bercakap dan sakhsiahnya terbina.

tapi Kalau sampai teruk sangat... pilihlah study sebab study lebih penting
wallahua'lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-02-06 11:30


wajar..dapat membentuk sifat kepimpinan yang ada pada setip pelajar..
tapi kalau nak berpolitik..knelah pandai seimbangkan dengan pelajaran..
jangan pule kita sibuk politik..kita lupa terus pada peljaran..

Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

zc
WARGA SETIA
Menyertai: 23.01.2007
Ahli No: 28322
Posting: 666
Dari: somewhere

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-04-07 12:27


wajar...tapi kena pandai bahagi masa.
mahasiswa tak boleh jadi mangkuk ayun ikut telunjuk orang saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For zcProfil   Hantar PM kepada zc   Quote dan BalasQuote

Istisyhad_ku
Warga Rasmi
Menyertai: 12.04.2007
Ahli No: 29555
Posting: 5
Dari: Manjung, Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 08:56


assalamualaikum,
wajar sangat.....mahasiswa perlu sedar bahawa mereka perlu bangkit dari segi intelek dan sahsiah....termasuk cara berfikir,...tak boleh jadi PAK TURUT.....IPT perlu dijadikan wadah untuk tingkatkan diri....termasuk cara berfikir....
politik juga adalah sbhgian dari Islam....ini perlu di ambil perhatian...mahasiswa adalah bakal pencorak masyarakat hadapan...
skadr itu respon yang ana nak berikan....
cuma yang ingin ana pesan pada ana dan sahabat-sahabat diluar, marilah sama-sama bangkit untuk perjuangkan Islam...kita perlu bangkit daripada di perbodohkan masyarakat bukan Islam dan Islam sendiri...tonjollkan syakhsiyyah Islamiyyah pada masyarakat umum...moga Allah beri mereka hdyah unyuk hayati islam..termasuk diri kita...kita kembali pada ajaran quran dan sunnah...TANPA MENAFIKAN WALAU SATU AYAT PUN...
wallahu 'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Istisyhad_kuProfil   Hantar PM kepada Istisyhad_ku   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 09:12


Pada 12-02-06 09:35 , khairuzzaman posting:

!!! QUOTE !!!

wajar bagi mahasiswa berpolitik... kerana seperti yang diketahui, pelajar memerlukan medium untuk bersuara di universti... sebagai coth di kampus saya, mpp sekarang(aspirasi u) agak liberal... budaya hendonism seperti konsert diadakan biasa sahaja, pergaulan bebas agak ketara dansbgny

maka disitu kita nampak perluny kepada sebuah badan yang tidak bersetuju dengan fenomena ini... tidak lain kalau nak pegang mpp perlu kepada majoriti pelajar (politik)...


Erm...MPP...ana pernah berada di barisan tu... Betul..apa yang berlaku di kampus ana..MPP banyak yang liberal...time ana dulu just ana dan seorang lagi rakan MPP yang betul-betul berjuang untuk Islam..kami xterlibat dalam aktiviti hiburan, malah ana tak datang langsung meeting...tapi..kadang-kadang sukar kami menolak tanggungjawab...ana terpaksa jadi Pen.Urusetia di mana urusetia ialah HEP. memang xlibat dalam Dewan, tapi terpaksa jaga bilik urusetia...huh..in da same time sebenarnya berada di situ sebab buat keje2 yang ana nak hantar ke pej.imegresen sebab computer MPP dah dipindahkan ke sana time tu...

Sukar ana nak nyatakan, tapi ana tengok mahasiswa yang perjuangkan Islam ni selalu brd di bawah, Kenapa? Study pun xkemane..lepas itu bergerak secara illegal...yang not muhasabahkan diri dan belajar elok-elok..dapatkan pointer tinggi dan ramai-ramai join MPP. bila kita brd di pihak atas, kita mampu mengubah, wlp xbyk tapi tetapi ada. Masa ana dulu...kurang lah sikit...1 more thing..kat semenanjung ni mungkin xsesusah di Sabah dan Sarawak dimana nisbah pelajar non-muslim (bumiputra) dengan pelajar Islam hampor same...Non-muslim dah satu hal..ni pelajar Islam pun tambah hal...WaAllhulam..


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 11:29


teman masih lagi malu dengan incident kat UPM di hari itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 11:41


Pada 12-04-07 11:29 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

teman masih lagi malu dengan incident kat UPM di hari itu...


incedent apa? dan kenapa?


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 11:45


incident mahasiswa berperangai samseng dan merusuh. dah lah kat kolej teman... MPP pun sama macam samseng...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 12:53


salam...
saya pun pernah berada dalam situasi ini..sebagai pemantau dan ahli gerakan bagi group aspirasi...saya juga mengikuti perkembangan persatuan yang memperjuangkan Islam ini..sebagai perbandingan..sbnrnyer memang sedih bila lihat persatuan yang memperjuangkan Islam ini selalu saja kat bawah..Kenapa?sebab group yang lagi satu ini lebih mendapat sokongan dan kuasa dr atasan..phm2 sajalah kan...spttnyer persatuan bertunjangkan Islam ini lebih bersatu walaupun sokongan yang diterima kurang...spttnyer bila time berpolitik dan rapat umum,kaum muslimin harus bersatu dan turun memperjuangkan masa depan kepimpinan anda bukan hanya bergantung dan menghantar muslimat sebagai pejuang...bagaimana? nak lwn dengan tenaga muslimin aspirasi yang kadangkala melampau dr segi perkataan dan tingkahlaku...dr sinilah kita dapat lihat bagaiman ciri-ciri pemimpin Islam yang akan memimpin masyarakat dimasa hadapan...
oleh itu,asahlah bakat anda dalam politik kampus jika anda benar-benar yakin yang anda mampu untuk melalui dan menghadapi semua cabaran dalam politik yang sebenar....... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 12:57


Pada 12-04-07 11:45 , Daeng_Jati posting:

!!! QUOTE !!!

incident mahasiswa berperangai samseng dan merusuh. dah lah kat kolej teman... MPP pun sama macam samseng...

Aduhai..tak ada kriteria dalam memilih MPP ke? kami py prosudur ketat jugak, kena cgpa 3above dan tak ada salah laku. Then biasanya Yang DiPertua Islam (tapi tau saja lah ramai sekarang Islam pada name saja)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 12-04-07 13:00


samalah semua Universiti...

nak tau lebih lanjut pergi Youtube, cari video Universiti Putra Malaysia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

jubah_hijau
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2006
Ahli No: 25035
Posting: 514
Dari: UTM SKUDAI

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-08 11:35


wajar tapi matlamat mesti jelas...Kenapa berpolitik

Bookmark and Share

  


  Member Information For jubah_hijauProfil   Hantar PM kepada jubah_hijau   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.220318 saat. Lajunya....