Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 79
Ahli: 0
Jumlah: 79




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: meniru dalam assignment,membantu atau membantut


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» meniru dalam assignment,membantu atau membantut

Please Mendaftar To Post


Oleh meniru dalam assignment,membantu atau membantut

imangirlz86
Warga Rasmi
Menyertai: 25.08.2004
Ahli No: 10713
Posting: 11
Dari: KuStEm

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 21:16


assalamualaikum.

topik saya ialah macam kat atas tu.' meniru dalam assignment,membantu atau membantut'.
saya adalah pelajar baru di ipta,so saya tak tahu trend sebenar dalam ipta ni. memang lah lecturer ada cakap baik kamu meniru kalau tak tahu nak buat assignment, sebab kalau tak anta tak ada markah langsung'. so betul ke dan patut ke saya ikut kate2 nya tu. Bagi pelaja2 yang senior atau ada pengalaman, kasi r sikit pandangan. terima kasih,wassalam.


-----------------
JaNgAn tErLaLu tAkSuB DenGaN 'No BoDy iS PeRfEcT' HiNgGa TaK CuBa UnTuK mEnSeMpUrNaKaN DiRi.


Bookmark and Share

    


  Member Information For imangirlz86Profil   Hantar PM kepada imangirlz86   Quote dan BalasQuote

sharifahnatasha
Warga 5 Bintang
Menyertai: 20.02.2005
Ahli No: 14550
Posting: 374
Dari: cyberjaya

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 21:25


waalaikumusslam wbt..

pada pendapat ana..kalau dah tak reti sangat ...meniru..tapi meniru ada style..maksud ana ialah..kita baca ayat yang dia buat...cuba fahamkan apa yang dia tulis..selepas itu, kita buka kembali buku..betul tak apa yang dia tulis..sekiranya kita dah faham apa yang dia tulis..kita buatlah assignment tu..tapi berdasarkan apa yang kita fahami..smentara tu, mungkin waktu itu, tertimbulnya idea kita sendiri melalui idea dia..

jangan tiru bulat2..try to understand the problem first..but ..the best is...kita sendiri ajak kawan ramai2..attack lecturer and tanya dia..

kalau pergi seorang tanya lecturer pun bagus juga..cuma mungkin sesetengah lecturer takkan layan kita and suruh kita tanya kawan2 yang lain..ataupun dimarahi sebab kita kena faham..tapi tak mengapa..kalau nak belajar kita kena usaha..
contohnya kaum cina lah..dia sanggup dimarahi beberapa kali just nak belajar apa yang dia tak tahu. penyabar kan. kadang-kadang..kaum cina tu ..dia dah tahu benda tu, tapi dia saja tanya pada lecturer tu..just nak ..refresh memory dia ataupun nak dapat lagi banyak idea apa yang dia dah fahami.

itu sahaja yang ana tahu melalui pengalaman ana sebagai pelajar di institusi tinggi.semoga berjaya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For sharifahnatashaProfil   Hantar PM kepada sharifahnatasha   Pergi ke sharifahnatasha's Website   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 15-08-05 00:40


Kalau dah terdesak sangat tu, kira membantu lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 00:45


> assalamualaikum wbt...
>
> roomate saya kata...
> membantu.... untuk dapat markah yang tinggi...
> membantutkan... fikiran dia suatu hari nanti...
> tak tahulah apa yang dia sedang fikirkan...
> wallahualam...
> ................................('',)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 15-08-05 02:17


tugasan tiru boleh..tak tiru boleh...tapi tesis tak boleh tiru... :-)



Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 05:44


ana rasa maksud pensyarah itu kalau nak tiru cuba tiru macamna nak hasilkan asgmnt yang terbaik, bukaknya tiru bulat2 daripada asgmnt pelajar2 yang lepas. maksudnya tiru dari segi usaha, kesungguhan pelajar yang lepas untuk mencipta kecemerlangan. kes tiru ini kalau kat tempat ana belajar, lecturer memang tegas. kalau ada kes peniruan yang dapat dikesan takkan ada sebarang toleransi daripada lecturer. memang budaya tiru ini amat bahaya.
lebih baik jika ada sebarang kemuskilan pergi jumpa lecturer terus. kalau tak confident, ajak kawan2. masa nak pergi jumpa lecturer, buat persediaan. top up segala pengetahuan nti. cuba kumpulkan seberapa banyak maklumat.nti mesti tahu apa topik yang nak dibincangkan dengan lecturer. barulah lecturer bersemangat nak beri penjelasan kat kita sebab at least kita mengetahui serba sebanyak mengenai tajuk asgmnt kita. taklah otak kita kosong bila pergi jumpa lecturer dan taklah kita termangu2 bila lecturer beri penjelasan. biar ada komunikasi dua hala antara lecturer dengan nti.

wallahu a'lam.
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-08-05 13:24


Alasan tipikal orang melayu..meniru sebab nak dapatkan hasil yang lagi baik..ha baguslah..tiru2...orang cina dok gelak tengok anak melayu leka dan tenggelam dengan labu2 nya...sebab tu tak ada anak melayu letak cita2 nak menang anugerah nobel...balik2..anugerah artis baru terbaik,vokal terbaik...yang islamik sikit dok nak menang artis nasyid terbaik...kalau begitulah cara nak berjaya kat U..dok tiru saja...baik lempar buku2 kat library tu...patutlah banyak anak melayu menganggur..mana tak..meniru thesis,suruh explain..dia tulis beratus..satu haram pun tak boleh explain....MELAYU MUDAH LUPA..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 16:41


bagi pendapat ana..beter elakkan dari meniru hasil kerja orang lain..
try buat sendiri..then kalau ta paham juga..
watla discussion dengan course-mate..
at least kita gain knowledges
dalam usaha kita nak menyiapkan tugasan kita. :-) :-) :-)

ps: lagipun..asgmt orang lain ta tentu lagi beter than our asgmt.... :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-05 06:15


m'bantu meningkatkan peratus kelulusan,
m'bantut pemikiran.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 16-08-05 06:44


blasah saja tiru. tapi tiru berhemah lah. sambil tiru, sambil fahamkan benda yang ditiru. bukan buat Master with research atau ph.D pun. kalau dua tu lain cerita lah, mana boleh tiru.

kalau tak dibenarkan tiru, dah smestinya sistem permarkahan 100% daripada exam.

tapi satu saja lah,

JUJUR PADA ILMU

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 06:59


tiru time buat assignment? :-P hahaha..tak pernah buat,berbincang dengan kawan-kawan,lecturer atau cari buku yang berlambak kat libarary.lebih bagus dari meniru...kalau meniru pun,tak puas hati jugak sebab bukan dari idea kita


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 07:23


ada dua pilihan:

1. Tingkatkan jati diri anda dengan tidak meniru.

2. Tingkatkan parasitisme anda dengan meniru, dulu, kini dan selamanya... muehehe...


So then... chhhooooossseeee...


-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...




Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1087 saat. Lajunya....