Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 7 jam, 45 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: apa tujuan anda belajar sampai ke menara gading ni......IPTA/IPTA dan so on...?


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» apa tujuan anda belajar sampai ke menara gading ni......IPTA/IPTA dan so on...?

Please Mendaftar To Post


Oleh apa tujuan anda belajar sampai ke menara gading ni......IPTA/IPTA dan so on...?

shitiey
Warga Rasmi
Menyertai: 03.08.2005
Ahli No: 17804
Posting: 4
Dari: pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 11-08-05 20:05


saya just nak tahu saja.. blhk'?.so......gv your opinion ok....


-----------------
smile always


Bookmark and Share

  


  Member Information For shitieyProfil   Hantar PM kepada shitiey   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 11-08-05 20:11


saje2 suke2 main2 hobi....... :|o|:

emmm tentula..untuk masa depan untuk mendapatkan kerjaya yang profesional dan seterusnya dapat meningkatkan taraf hidup dan yang seumpamanya...boleh begitu..jawapan standard lah...kan

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

edlin
WARGA SETIA
Menyertai: 03.08.2004
Ahli No: 10459
Posting: 411
Dari: sg

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 20:12


menuntut ilmu dunia...
tapi tak bermaksud tinggalkan akhirat...
kalau tak ada ilmu dunia..
takkan nak biar musyrikin yang kuasai dunia ni...
kitakan khalifah...
so bertanggungjawablah...

wallahua'lam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For edlinProfil   Hantar PM kepada edlin   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 23:56


assalamualaikum..

tujuan ke?kalau tujuan mira...mira nak tuntut ilmu di dunia untuk bekalan di dunia dan akhirat...insya-Allah

wassalam :-)


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 00:22


assalamualaikum wbt..
ana belajar semata2 nak balas jasa mak ayah.
dan juga nak dapat keredhaan Allah swt..ilmu untuk kehidupan dunia dan bekalan untuk akhirat yang kekal abadi..
wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

itsme
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11624
Posting: 69
Dari: bumi tuhan

iraq  


posticon Posting pada: 14-08-05 00:27


belajar tu jihad. semakin tinggi kita belajar semakin banyak ilmu yang kita dapat.kalau tanya tujuan, semua orang ada tujuan tersendiri. ada kawan saya yang datang ke ipta smata2 nak sebarkan agama ALLAH, di samping melengkapkan diri dengan ilmu dunia. bersyukurlah kerana masih ada pejuang2 agama yang ingin menegakkan kembali keunggulan agama kita ini. tapi ada juga yang datang ke ipta/ipts kerana nak cari pakwe,makwe,nak enjoy,nak jadi manusia berguna dan macam2 lagi. tapi satu saja kena ingat, hidup di ipta/ipts ni banyak dugaannya.dahla jauh dari keluarga, plaktu macam2 jenis kawan yang akan kita jumpa. ada yang baik dan ada yang sebaliknya. yang penting, ingatlah tujuan utama kita,untuk berjaya dunia dan akhirat, insyaALLAH semua godaan dapat ditepis.

Bookmark and Share

  


  Member Information For itsmeProfil   Hantar PM kepada itsme   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 14-08-05 00:27


assalamualaikum..

Em ada juga topik ini..best jugak topik ini...betul juga sure kita belajar tinggi2 ada makna kan..takkan saje2 nak buang masa bertahun2 kat cnie..contoh macam saya kawan2 dah kerja dah kawin tapi saya juga xabis2 belajar lagi..tapi teringat pesanan imam syafie.."orang yang menuntut ilmu perlu korbankan masa tuk ilmunya"so tahan saja lah..em tujuan utama saya pada masa ini untuk mecari ilmu saja..meneroka sikit ilmu dunia daripada Pencipta kita yang menguasai seluruh ilmu di dunia ini...lgpon menjadi orang yang berilmu membuatkan diri kita berasa dekat pada Allah dan macam saya yang terase kos saya susah terpikir mcmana Allah boleh buat sesuatu benda yang terlalu complicated sedangkan saya pula nak fikir benda itu selama berhari2...pun still rasa susah lagi..so kehebatan dan kekuasaan Allah memang tiada bandingannya...
Pasal pekerjaan saya xkesah sangat...belajar tinggi2 tuk dapat kerja???ahahaha...orang ada kelayakan SPM sahaja pun boleh pakai BMW dengan bukak worksyop cuci kereta..member saya ada master pun idup sederhana sahaja...so rezeki Allah macam2 lah...yang penting niat kena betol...kalau niat xbetol ada title professor pun xguna..betul tak??

wallahualam


-----------------
Yang Mencari Keredhaan ALLAH


Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-08-05 10:22


Tujuan Belajar ek
ini bagi saya

1.Menyelami ilmu...ilmu dalam course kita, ilmu ngurat,ilmu kewangan di samping ilmu nakal
2.Mencari pengalaman baru di dalam kehidupan baru..
3.Dapatkan Degree,hadiah pertama untuk ibu bapa yang dah berabis beribu untuk kita
4.Jadi manusia berguna..bukan menganggur dan masih tak tau nak buat apa
5.Mengisi kekosongan otak dengan pengetahuan yang unggul ..

Tak tahulah kalau orang lain..maybe

Dapat degree,apply cikgu..noktah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 16-08-05 12:20


Ana nak belajar lagi lepas tu, sampai ke liang lahad...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-05 17:40


assalamulaikum...
Tujuan belajar nak tambah ilmu,jadi orang berilmu.Sebenarnya makin banyak belajar makin banyak benda tak tahu.kalau tengok professor atau pun doktor dekat Universiti ini,semua benda dia tahu.Seronok bila mereka cerita.
Mereka tahu banyak benda yang kadang-kadang tak related dengan ilmu yang mereka belajar.Kagum sangat..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 18:08


gained knowlwdges...
laksanakan harapan peren...sanggup bergolok berrgadai untuk masa depan kita...

ps: amalkan konsep pembelajaran sepanjang hayat...
     ceah..hehehe... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

nurazyyati_83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.07.2005
Ahli No: 17466
Posting: 125
Dari: dunia yang fana

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 19:46


dengan satu tujuan.............MARDHOTILLAH,INSYAALLAH....
kalau dapat tambah ilmu @ pekerjaan yang baik tu, itu hny lah bonus yang ALLAH bagi

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurazyyati_83Profil   Hantar PM kepada nurazyyati_83   Quote dan BalasQuote

ashraf
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.12.2003
Ahli No: 5427
Posting: 89
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 16-08-05 21:00


hanya 1 tujuan saja saya belajar...dengan ilmu, saya boleh dapat segalanya... kemewahan&kebahagian,,,rasanya tak ada shortcut untuk mengecapi semua tu melainkan dengan adenye ilmu
[ Telah diedit oleh: ashraf pada 16-08-05 21:00 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ashrafProfil   Hantar PM kepada ashraf   Pergi ke ashraf's Website   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 16-08-05 22:06


belajar untuk kesenangan di dunia dan akhirat...kalau tak belajar nak buat apa lagi?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

Franz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14009
Posting: 26
Dari: rumah Sewa @ Kolej 13..uhuks

Sabah  


posticon Posting pada: 19-08-05 01:27


Saya sokong jika matlamat kat ni semata-mata nak mencapai MARDHATILLAH... wlpun kat nak mencapai kerjaya yang terbaik sekalipun..Jika kat yakin dengan ketentuan Allah dan bersedia untuk menghadapi mehnahNya, Insyaallah.. kalau kat berjaya kita mendapat balasan untuk matlamat kat dan ganjaran dari Allah..

kalau gagal.. kat kena sabar kerna setiap sesuatu yang berlaku pasti ada hikmahnya..dan cari kelemahan.. semoga kat jadi insan yang mendapat berkat dan redha Ilahi...

Cuba kat muhasabah diri kat..Adakah Allah redha dengan setiap perbuatan kat yang telah dilakukn dan bakal dilakukan...? renungkan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For FranzProfil   Hantar PM kepada Franz   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-08-05 02:39


Pada 14-08-05 00:27 , itsme posting:

!!! QUOTE !!!

belajar tu jihad. semakin tinggi kita belajar semakin banyak ilmu yang kita dapat.kalau tanya tujuan, semua orang ada tujuan tersendiri. ada kawan saya yang datang ke ipta smata2 nak sebarkan agama ALLAH, di samping melengkapkan diri dengan ilmu dunia. bersyukurlah kerana masih ada pejuang2 agama yang ingin menegakkan kembali keunggulan agama kita iniyang penting, ingatlah tujuan utama kita,untuk berjaya dunia dan akhirat, insyaALLAH semua godaan dapat ditepis.


setuju sangat-sangat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-08-05 13:36


betul tu,saya pun setuju matlamat keranaMu Ya Allah..bukan keranamu malaysia..

yang ptg ilmu yang kita dapat dapat dekatkan diri kita dengan Allah dan dapat mmbentuk diri menjadi manusia yang berguna dan bermanfaat untuk orang lain..

semua ilmu yang terdapat dalam dunia ni milik Allah..jika Allah tak ilhamkan sesuatu
perihal ilmu tersebut kepada seseorang,tak mgkn wujud ilmu2 yang ada sekarang.

jadi hormati segala ilmu..wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

success
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17768
Posting: 50
Dari: bumi penyu

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-08-05 13:42


saya pun setuju..tapi,manusia sekarang ramai masuk u..tapi,still tak ada kesedaran..mereka hanya nak lulus exm saja..yang tak ber'tamadun' pun ada..nme saja student u tapi..sanggup mencuri,berzina,berkhalwat...apa nak jadi??bagaimana nak dapat berkat??
[ Telah diedit oleh: success pada 19-08-05 13:42 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For successProfil   Hantar PM kepada success   Quote dan BalasQuote

shouqi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 16243
Posting: 32
Dari: bumiAllah

blank  


posticon Posting pada: 19-08-05 14:37


Assalamualaikum


Dengan Nama Allah yang Maha Pemurah lagi maha Pengasih

ehem..ehemmm..nak jugak lah menjawab=)


kalau ana,niat belajar... yelah untuk cari ilmu..tapi ilmu untuk apa?

'kalau kami inginkan dunia hendaklah dengan ilmu,kalau kamu inginkan akhirat juga dengan ilmu,jika kamu ingin kedua2nye..juga dengan ilmu" -(lebih kurang maksudnye)...ni hadith ke?ana tak ingat dah

Apapon niat kita,iklaskan kerana Allah..Niatkan untuk tunaikan tggjawab kita sebagai muslim...tggjawab menuntut ilmu..

Sapa nak usaha dia menuntut ilmu jadi ibadah,sila berdiri!! =) Bestkan kalau setiap benda kita buat..kita jalan,naik turun bus pergi kelas..berhujan,berpanas,pening2 dok memaham dan mengingat satu perkara..semua tu Allah kira sebagai ibadah..so kena lah check dan betulkan niat kita selalu

Sabda Rasulullah S.A.w

"hanya segala amal dengan niat dan hanya bagi tiap2 seseorang apa yang ia niatkan"-

(untuk huraian lengkap,sila rujuk hadith 1,buku Hadith 40,Imam Nawawi)

kalau niat tersasar..cepat2 kita betulkan balik..ibarat bawak kereta lah..kalau tersenget ketepi,keluar lane,cepat2lah betulkan stereng itu ye tak?luruskan balik

    insyaAllah,jika niat kita kerana Allah,semua susah senang kita,penat lelah kita menuntut ilmu akan dikira sebagai ibadah.insyaAllah..bila kita buat kerana Allah,yang susah pun boleh rasa senang..susah cana pun kita gagahkan diri jugak..susah pun terasa nikmat perjuangan itu.. ameen..ni kira jihad lah jugakkan..insyaAllah


maaf..banyak pulak berceloteh..

Apa2pun..bila dah ada ilmu itu,fikir2kan.. apa sumbangan ilmu tu pada Islam..pada perjuangan agama Allah?..takkan manfaat untuk diri sendiri saja?

ustaz ana pernah kata...apa-apa yang kita buat..kita fikir dulu apa faedah dan manfaat nya pada Islam..Wallahualam


peringatan untuk diri sebenarnye ..yang selalu lupa..banyak berkata2 tapi tak buat seperti yang dikata..mmm..moga Allah beri kekuatan dan kesempatan mengubah diri..Ameen

p/s Maaf kalau selama berceloteh ini ada salah silap dimana2..bahasa or gaya tak sesuai ke..minta di maafkan ye=)
SELAMAT BERJUANG MENUNTUT ILMU PADA SEMUA!!...SEERU 'ALA BARAKATILLAH


"Ya Allah,Tiada daya untuk ku melakukan taat tanpa izinMu,dan tiada daya untuk ku menjauhi maksiat tanpa bantuan dariMU"..lemahnye dirii

Bookmark and Share

  


  Member Information For shouqiProfil   Hantar PM kepada shouqi   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 22:35


nak jadi orang berilmu

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-09-05 22:45


cari ilmu dan tambah ilmu yang belum cukup... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 02:28


Saya harap bidang yang saya ceburi sekarang akan mendekatkan diri saya kepada Maha Pencipta kita iaitu Allah s.w.t. Mudah-mudahan di kabulkan amin....

Bookmark and Share

  


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

cinta_madinah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15937
Posting: 172
Dari: ardhuLLAH

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 04-06-06 09:29


....belajar untuk mencari keredhaanNya...

..melembutkan hati-hati yang keras...

agar tidak payah untuk amat dan hati kita tersentuh bila mana mendengar, menghayati,..kekuasaan dan peringatan dari Nya.

air mata yang menitis disebabkan takutkan azab Allah..terhindar dari disentuh api neraka...subhanaallah...

dengan ilmu ..kita menharapkan hidayat dari Allah untuk semua ini....

wallahua'alam,..

Bookmark and Share

  


  Member Information For cinta_madinahProfil   Hantar PM kepada cinta_madinah   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 04-06-06 10:33


assalamualaikum...

Saya selalu bertanya pada sepupu-sepupu saya yang masih kecil. "Dah besar nanti nak jadi apa?" Macam-macam jawapan yang saya terima. Adakalanya tak masuk akal ;-). Kalau tanya pada sepupu yang tengah tunggu result SPM lepas ni nak pergi mana, semua jawab nak masuk U atau sambung belajar. Biasanya, memang itulah jawapan yang popular. Secara tak langsung mewakili harapan dan impian keluarga....:-)

Saya mula mendapat pendidikan formal sewaktu berusia 5 tahun. Pada waktu tu mak ayah hantar saya ke sekolah tadika. Kalau difikir-fikirkan semula, saya rasa niat saya pada waktu tu datang ke sekolah bukan untuk belajar, tapi lebih kepada untuk berkawan. yelah, masa kanak-kanak.... :-) fikir pun benda yang riang lah.a saja...

Start sekolah rendah, baru mula belajar dengan serius. Mak ayah pula jenis yang ambil berat. selalu tanya pasal homework. time tu kalau orang tanya pasal cita-cita, memang tak tau nak jawab apa..:-) . Belajar pun sebab nak dapat result bagus. Tapi, saya mula fikir pasal cita-cita lepas dapat result cemerlang dalam UPSR.

Masuk sekolah menengah, saya mula nampak impian dan harapan mak ayah. Waktu ni, saya mula belajar dengan serius. Tambahan pula sekolah asrama penuh. Bersaing dengan kawan-kawan yang hebat. sewaktu sekolah menengah, saya nampak betapa tinggi harapan mak ayah.

Tamat sekolah menengah, saya melanjutkan pelajaran di IPT. Di sini, saya belajar kerana rasa cinta pada ilmu. Dalam masa yang sama, saya turut bawa harapan dan impian mak ayah. Sampai sekarang, saya rasa seronok setiap kali menghadiri kuliah. Sampai sekarang, saya selalu berdoa pada Allah agar dikurniakan daya ingatan yang baik dan kesihatan yang baik agar dapat terus belajar. InsyaAllah.... :-)


-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka


Bookmark and Share

  


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 10:53


hmm..tentu nak capai apa yang kita nak jadi...if diizinkan nak sumbang bakti pada rakyat..ai..banyak perancangan masa depan...tercapai ke????kadang-kadang tak tercapai pun..kuliyah...huhu..hmm...kawan-kwan semua ok..masg-mesej mahu berjya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

nimble_one
Warga Rasmi
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15305
Posting: 14

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 12:11


mak ana kata...belajar bebetol...
sebab...mak nak tengok anak2 mak pandai2...cerdik2...bijak2..
sebab..bila besa nanti...boleh hidup senang...boleh pakai kereta besa..boleh beli rumah besar...boleh dapat semunya,.,
tu mak ana kata time ana darjah 5 la....
and now, dah besar pun..dah lah pkir sendiri..
kita belajar sampai menara gading..salah satu sebabnya..adalah tuntutan islam..sebab..nabi kita tak nak tengok umat dia ketinggalan...macam sekarang,.,orang kafir yang lagi maju kedepan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For nimble_oneProfil   Hantar PM kepada nimble_one   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 14:06


Pada 04-06-06 10:33 , puteriayahanda posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...

Saya selalu bertanya pada sepupu-sepupu saya yang masih kecil. "Dah besar nanti nak jadi apa?" Macam-macam jawapan yang saya terima. Adakalanya tak masuk akal ;-). Kalau tanya pada sepupu yang tengah tunggu result SPM lepas ni nak pergi mana, semua jawab nak masuk U atau sambung belajar. Biasanya, memang itulah jawapan yang popular. Secara tak langsung mewakili harapan dan impian keluarga....:-)

Saya mula mendapat pendidikan formal sewaktu berusia 5 tahun. Pada waktu tu mak ayah hantar saya ke sekolah tadika. Kalau difikir-fikirkan semula, saya rasa niat saya pada waktu tu datang ke sekolah bukan untuk belajar, tapi lebih kepada untuk berkawan. yelah, masa kanak-kanak.... :-) fikir pun benda yang riang lah.a saja...

Start sekolah rendah, baru mula belajar dengan serius. Mak ayah pula jenis yang ambil berat. selalu tanya pasal homework. time tu kalau orang tanya pasal cita-cita, memang tak tau nak jawab apa..:-) . Belajar pun sebab nak dapat result bagus. Tapi, saya mula fikir pasal cita-cita lepas dapat result cemerlang dalam UPSR.

Masuk sekolah menengah, saya mula nampak impian dan harapan mak ayah. Waktu ni, saya mula belajar dengan serius. Tambahan pula sekolah asrama penuh. Bersaing dengan kawan-kawan yang hebat. sewaktu sekolah menengah, saya nampak betapa tinggi harapan mak ayah.

Tamat sekolah menengah, saya melanjutkan pelajaran di IPT. Di sini, saya belajar kerana rasa cinta pada ilmu. Dalam masa yang sama, saya turut bawa harapan dan impian mak ayah. Sampai sekarang, saya rasa seronok setiap kali menghadiri kuliah. Sampai sekarang, saya selalu berdoa pada Allah agar dikurniakan daya ingatan yang baik dan kesihatan yang baik agar dapat terus belajar. InsyaAllah.... :-)



Lebih kurang la dengan saya tapi saya belum masuk universiti lagi, cuma bakal masuk universiti bulan 7 ni....dulu masa sekolah rendah memang asyik main saja....bila dah sekolah menengah, saya tau saya perlu berusaha mendapat result cemerlang dalam setiap exam....time itu memang dah nampak harapan ayah dan ummi....namun, bila dah masuk ke kolej, baru saya faham erti sebenar menuntut ilmu....bukan sekadar untuk memenuhi harapan ayah dan ummi serta mencapai cita-cita....menuntut ilmu juga boleh dijadikan sebagai jihad....kalau dulu cita-cita saya untuk menjadi doktor pediatrik kerana saya suka kanak-kanak...namun kini saya akan berusaha untuk menjadi doktor pakar sakit puan....kerana itulah yang diharapkan oleh kawan-kawan seagama dengan saya serta saya sendiri supaya lebih ramai pakar sakit puan perempuan....saya berharap agar apa yang saya cita-citakan berjaya dicapai....doa dari ayah dan ummi serta kawan-kawan dan guru-guru amat bernilai bagi saya....terima kasih semua di atas nasihat, tunjuk ajar dan segalanya....:-)


-----------------
Mulakan langkahmu dengan Bismillah, Teruskan usahamu dengan Doa dan Tawakkal, Terimalah pemberianNya dengan Alhamdulillah.
[ Telah diedit oleh: cahaya_kelembutan pada 23-06-06 14:07 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

rasha_aleeya
WARGA SETIA
Menyertai: 27.09.2005
Ahli No: 19366
Posting: 641
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-06-06 15:24


jadi orang berilmu supaya tak di tindas.....cari kerja yang best.........naikkan taraf hidup keluarga.......dan impian utama saya nak hantar mak ayah ke mekah

Bookmark and Share

  


  Member Information For rasha_aleeyaProfil   Hantar PM kepada rasha_aleeya   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 15:27


untuk bantu agama.diri sendiri,keluarga,negara ,bangsa dan sewaktu dengan nya,,,

tinggi cita² tu...insyaAllah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 23-06-06 17:33


Untuk menjadi insan yang berguna

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

comel21
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22777
Posting: 90

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 17:44


ya salam..

untuk mencari ilmu

menunaikan hasrat agama dan keluarga

mencapai cita2

Bookmark and Share

  


  Member Information For comel21Profil   Hantar PM kepada comel21   Quote dan BalasQuote

nisha
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17502
Posting: 27
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-06-06 18:08


saya, niat sya belajar untuk memartabatkan maruah agama, bangsa dan negara. belajar itu satu ibadah, kawan-kawan semua doakan kejayaan kita semua ya.........


-----------------
InDaH HiDuP bErSaMa ILAHI, ReDhAMu KuHaRaPKaN


Bookmark and Share

  


  Member Information For nishaProfil   Hantar PM kepada nisha   Quote dan BalasQuote

raudhah84
WARGA SETIA
Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10521
Posting: 483
Dari: bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-06-06 18:28


belajar kerana Allah..keluarga...memartabatkan undang2 Islam..insyAllah, ingin sambung syariah.

salam mardhatillah..!


-----------------
sekali kaki melangkah di jalan ALLAH..jangan undur..biar masa berganti..aqidah jangan mati..biar zaman berubah..keyakinan pada ALLAH jangan goyah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah84Profil   Hantar PM kepada raudhah84   Pergi ke raudhah84's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.231577 saat. Lajunya....