Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 37
Ahli: 0
Jumlah: 37




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 16 jam, 22 minit yang lalu
budakbesar: 7 hari yang lalu
azemi: 11 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: apa keistimewaan orang kidal?


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» apa keistimewaan orang kidal?

Please Mendaftar To Post


Oleh apa keistimewaan orang kidal?

balqis_1102
Warga Rasmi
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17555
Posting: 15
Dari: Bumi kenyalang

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 20:45


Assalamualaikum....
ana nak mintalah pendapat semua warga ukhwah apa keistimewaaan orang yang guna tangan kidal ni ye..
adakah mereka ni tergolong dalam golongan yang cacat.
Majoriti manusia yang hidup di bumi Allah ni guna tangan kanankan.Ada orang cakap mereka(left-handed) ni lebih bijak.tapi kalau tak berusaha tak boleh berjaya juga.orang yang tangan kidal ni juga boleh jadi seorang pemain yang terhandal.apa-apa pun sama saja guna tangan kanan @kidal.

Bookmark and Share

  


  Member Information For balqis_1102Profil   Hantar PM kepada balqis_1102   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 21:03


kalau dalam bab memasak di dapur. orang kidal ni nampak bersih sikit.
contoh: waktu potong sayur/daging, pegang pisau tangan kiri manakala sayur/daging sebelah kanan....bayangkan orang yang guna tangan kanan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 08-08-05 21:14


salam..
hah bagi lah mklamt sikit..
saya pun kidal gk...
rasanya kidal @ tak tak ada bezanya..
kalau brusha semua boleh berjaya..

tapi yang bestnya orang yang guna tngan kiri ni susah nak jumpa...
jarang2....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 08-08-05 22:19


saya both-handed.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 09-08-05 22:03


kidal atau tak..
itukan variasi...
tak syok lah kalau semua orang sama...
macam robot saja..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

Iman_Hayati
WARGA SETIA
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4642
Posting: 940
Dari: Bumi ALLAH

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-08-05 22:09


orang kidal ni biasanya pandai melukis..banyak tertumpu kepada kesenian sikit.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Iman_HayatiProfil   Hantar PM kepada Iman_Hayati   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-08-05 23:04


all the job,i use the left hand
tak tahu kenapa?

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-08-05 23:24


setahu sya..orang kidal ni kreatif..betul tak?/
mereka boleh gna kedua2 belah tangan...
but,bagi orang yang 'right handed'ni pula,memang susah tuk mggunakn kedua2 belah tangan..kalau nak tau cubalh..
mesti senget2 tangan...

:-P

:-P :-P
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 09-08-05 23:26 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

sasuke-kun
WARGA SETIA
Menyertai: 21.09.2004
Ahli No: 11297
Posting: 525
Dari: klate-jepun

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-08-05 23:27


betul tu
setuju nga anis

Bookmark and Share

  


  Member Information For sasuke-kunProfil   Hantar PM kepada sasuke-kun   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 12-08-05 10:15


Pada 09-08-05 22:09 , Iman_Hayati posting:

!!! QUOTE !!!

orang kidal ni biasanya pandai melukis..banyak tertumpu kepada kesenian sikit.


pandai melukis? saya pun kidal juga tapi apa yang saya lukis semua tak cantik..lukis orang lidi nampak kelakar saja.. :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 12:06


hehe...saya tangan kiri..senang maser nak buat kejer...macam menulis...tangan kana boleh menyuap makanan kat mulut...heeh...time ini lah saya suka...:D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 19:03


saya pun tangan kidal juga.... tapi nanti kalau dah kawin nak anak2 semua pakai tangan kanan... no more left handed..

kenapa? sebab sunnah nabi pakai tangan kanan selalu... rasa rugi pulak kalau seharian2 gunakan tangan kidal sedangkan sunnah nabi pakai tangan kanan.. mulianya tangan kanan itu... kanan selalunya untuk benda baik..:) itu pendapat saya saja.. :D

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 18:51


hehehe...
kelebihan orang tangan kidal ya...
orang tu tak rasa lah...
cuma kita yang buat hal dengan dia yang rasa ...
tak percaya try lah....
pipi kanan pasti terasa sakit bila kena pelempang...

p/s..bayangkanlah tangan yang penuh berbaja hinggap ke muka..adoi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

ridwan_daie
WARGA SETIA
Menyertai: 26.06.2004
Ahli No: 9665
Posting: 1409
Dari: Kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 13-08-05 23:07


nak tahu apa dia keistimewaan orang tangan kidal ni....emmm

rasanya tak ada keistimewaan yang lebih besar melainkan dia berkelayakan untuk buat kerja nabi saw...

sapa tak paham, p rujuk ustaz yang mursyid....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ridwan_daieProfil   Hantar PM kepada ridwan_daie   Pergi ke ridwan_daie's Website   Quote dan BalasQuote

balqiszie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11822
Posting: 100
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-08-05 02:41


mmm tak kan lah orang tangan kidal tu tergolong dalam golongan orang cacat agaknya?
saya pun kidal juga,,,
tapi pada saya kidal ke tak ke ...masing2 ada keistimewaan yang tersendiri ...
syukur atas kurniaanNYA..

Bookmark and Share

  


  Member Information For balqiszieProfil   Hantar PM kepada balqiszie   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 04:12


ana pernah dengar ceramah dari fadzillah kamsah. kata nya...orang kidal ni merangsang pengunaan otak sebelah kanan. otak kanan ni adalah bahagian otak yang jarang dirangsang oleh kebanyakan orang. yelah, orang yang tak kidal kan lagi ramai. betul jugak tu. dalam anatomy, otak kanan bertindak balas terhadap rangsangan yang dihasilkan oleh anggota badan sebelah kiri. maknanya, kalau kita banyak menggerakkan anggota yang kiri, maka otak kanan kita lah yang bertanggung jawab mengawal pergerakan tersebut. vice versa

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 14-08-05 18:38


Assalamualaikum..
ana terpanggil untuk respon topik ini.best juga diskus tentang left handed.ana pun salah seorang drpnya...sebenarnya banyak kelebihan orang tangan kiri ini...kreatif,bijak dalm math-ini pendpt slh seorang pakar motivasi,kerja kat dapur bersih. jrg2 brul nak jumpa orang yang guna tangan kiri.dalam klas,maybe seorang dua saja yang guna tangan ini...bertuah betul rasanya. :-) tapi alhamdulillah ana boleh guna dua2 blah tangan kiri dan knn. :-D ;-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

mellisaleez
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.05.2005
Ahli No: 16270
Posting: 210

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-08-05 18:54


orang kidal ni unik sikit...
mereka lebih suka pendapat mereka diterima....
cikgu saya pernah kata, kalau nak cari pasangan lebih baik jangan dua2 tangan kiri...sebab masing2 nak betul...kalau kanan dan kiri, boleh tolak ansur...wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For mellisaleezProfil   Hantar PM kepada mellisaleez   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 14-08-05 22:48


saya rasa mereka ni kreatif orangnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 15-08-05 20:58


saya mwakili orang yang guna tngan kiri..
mgucapkan terima kasih...hehe..

kongsi lah lagi..
seronok..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 15-08-05 22:10


mengiku pemerhatian saya, orang yang kidal ni pandai dalam seni lukisan, kreatif tulisannya cantik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

nuruliman
Warga Rasmi
Menyertai: 09.12.2003
Ahli No: 5570
Posting: 10
Dari: pj

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 22:49


saya pernah dengar cerita,orang kidal ni mati cepat.so, ramai kawan-kawan saya nak tau betul ke tak?sesiapa tau tolong jawab ye..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulimanProfil   Hantar PM kepada nuruliman   Quote dan BalasQuote

salsabiila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15054
Posting: 58

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 23:11


tak betul ceita yang saudari dengar tu.... bukankah jodoh maut itu ALLAH yang tentukan... kalau cepat ajalnya, cepatlah... kalau lambat lambatlah..

bagi ana semua orang ada kelebihan dan kekurangan masing-masing. Betul tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For salsabiilaProfil   Hantar PM kepada salsabiila   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 15-08-05 23:32


Pada 15-08-05 22:49 , nuruliman posting:

!!! QUOTE !!!

saya pernah dengar cerita,orang kidal ni mati cepat.so, ramai kawan-kawan saya nak tau betul ke tak?sesiapa tau tolong jawab ye..


assalamualaikum...

ia bukan cerita actually...
itu adalah fakta yang dijalankan di seluruh dunia dan ada juga dalam majalah2...tapi minta maaflah ana tak dapat nak bagitau sumber2nya dari mana...

yang pasti, ana pernah baca tentang 1 fakta mengatakan kadar kemalangan / kematian yang melibatkan orang kidal lebih tinggi.
this is simply because, for example, di tempat kerja, kilang2, peralatan2 tukang, handtools, IS NORMALLY MADE FOR RIGHT-HANDED / RIGHT-FOOTED PERSON....
hingga sekarang mereka masih perjuangkan hak sama rata untuk orang2 kidal.
jadi bila orang2 kidal nak guna peralatan2 ni, memang sukarlah dan di dalam kesukaran ni lah boleh terjadinya kemalangan dan kematian.

ana bagi contoh simple yang ana perasan...
senduk kayu, yang orang gunakan untuk tak nak nasi...ataupun senang cerita, kebanyakan senduk kayu yang digunakan di Malaysia. rasanya orang kidal memang payah lah nak gunakan sebab angle yang dibuat tu, untuk orang righ-handed...

di UK ni ana perasan, situasi yang berbeza...
senduk kayu ada, tapi tak sama macam di Malaysia. angle yang dibuat tu, bukan di kiri / kanan, di tengah2....jadi ia neutral...
dua2 pihak boleh gunakan senduk kayu tu...

P/S : susah sikit nak masak kat rumah sebab guna senduk kayu untuk orang kanan, senduk kayu untuk orang kiri yang ana beli dah patah...hehehe.
[ Telah diedit oleh: adlan pada 15-08-05 23:34 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 16-08-05 20:02


maknayan orang tangan kidal ni tak boleh keja d kilang2 lah...
nanti cepat mningal...
hish!tak sesuai..

ajal maut d tangan tuhan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 21:09


apa salahnya mati awal. :-)

ps: kurang sikit buat dosa.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 16-08-05 22:04


Pada 16-08-05 21:09 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

apa salahnya mati awal. :-)

ps: kurang sikit buat dosa.


hidup lama pun kalau tak buat dosa,sikit jugak dosa....kan mukasyaf...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 22:51


hehe...betul lah pula. :-D

ps: hidup lama lagi bagus kalau buat banyak amal.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 17-08-05 04:02


Pada 16-08-05 20:02 , ummusafiah posting:

!!! QUOTE !!!

maknayan orang tangan kidal ni tak boleh keja d kilang2 lah...
nanti cepat mningal...
hish!tak sesuai..

ajal maut d tangan tuhan...


jangan lah cepat buat general conclusion...
kan dah diberitahu, itu fakta dari survey2 yang dibuat...
fakta tu untuk pengetahuan semasalah...

nak kerja kilang ke, mana-mana ke...kerja saja...
tak ada siapa larang...


-----------------
"Perjuangan Ibarat Mata Rantai.. Kita Bukanlah Orang Yang Pertama Dan Kita Bukanlah Orang Yang Terakhir...Wallahua'lam"


Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 17-08-05 09:35


Pada 12-08-05 12:06 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...saya tangan kiri..senang maser nak buat kejer...macam menulis...tangan kana boleh menyuap makanan kat mulut...heeh...time ini lah saya suka...:D


betul itu..setuju sesangat!! tapi masalah juga..kalau dalam kuliah, susah nak tulis..asyik bertembung siku dengan orang sebelah saja..kalau yang single krusi+meja pula, lenguh tangan nak salin nota..
[ Telah diedit oleh: Sweetie pada 17-08-05 09:39 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

mawar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4592
Posting: 119
Dari: k.lumpur

Pahang  


posticon Posting pada: 17-08-05 17:22


Pada 17-08-05 09:35 , Sweetie posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-08-05 12:06 , sazuwi posting:

!!! QUOTE !!!

hehe...saya tangan kiri..senang maser nak buat kejer...macam menulis...tangan kana boleh menyuap makanan kat mulut...heeh...time ini lah saya suka...:D


betul itu..setuju sesangat!! tapi masalah juga..kalau dalam kuliah, susah nak tulis..asyik bertembung siku dengan orang sebelah saja..kalau yang single krusi+meja pula, lenguh tangan nak salin nota..

memang betul!tengok kawan yang kidal.jeles pula..tangan kanan boleh makan ..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawarProfil   Hantar PM kepada mawar   Quote dan BalasQuote

anak_abah01
Warga Rasmi
Menyertai: 17.01.2005
Ahli No: 13768
Posting: 5
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 18:00


kidal ni kadang-kadang orang akan pandang unik, orang akan tegur,"e'eh,anda kidal ek"...yela kan sebab jarang jumpa orang yang nulis kidal ni..lg2 masa sekolah.tapi bila saya dah masuk IPT, ramai juga saya jumpa..rasa seronok jumpa orang yang ada persamaan dengan kita(^_^)..

Bookmark and Share

  


  Member Information For anak_abah01Profil   Hantar PM kepada anak_abah01   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 22:01


istimewanya ialah dia akan dianggap kidal oleh orang yang tidak kidal.
bagi orang kidal pula, dia akan anggap orang tak kidal pula sebagai kidal.
jadi kita semua adalah kidal.

ps: kidal dan keldai adalah perkara yang sudah semestinya tidak sama.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 18-08-05 19:11


Pada 17-08-05 22:01 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

istimewanya ialah dia akan dianggap kidal oleh orang yang tidak kidal.
bagi orang kidal pula, dia akan anggap orang tak kidal pula sebagai kidal.
jadi kita semua adalah kidal.

ps: kidal dan keldai adalah perkara yang sudah semestinya tidak sama.


:lol: :lol:
a'ah betul gk tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.156673 saat. Lajunya....