Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 16-12-2018  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Orang yang takut ditakluki pasti akan kalah
-- Napoleon Bonarpate

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: Tayu
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43072

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 34
Ahli: 0
Jumlah: 34




  Yang Masuk Ke Sini
Gorodkovie: 1 hari, 11 jam, 10 minit yang lalu
Tayu: 3 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 9 hari yang lalu
muslimiman: 11 hari yang lalu
SaLaFiaN: 13 hari yang lalu
Bubnowie: 16 hari yang lalu
tereturubuzu: 19 hari yang lalu
khalifah: 24 hari yang lalu
RedPetunia: 24 hari yang lalu
kaze: 28 hari yang lalu
Daeng_Jati: 30 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: Masalah Tesis?...Ok apa masalahnya...luahkan...utarakan untuk kita kongsi maklumat


Carian Forum

Moderator: Admin, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» Masalah Tesis?...Ok apa masalahnya...luahkan...utarakan untuk kita kongsi maklumat

Please Mendaftar To Post


Oleh Masalah Tesis?...Ok apa masalahnya...luahkan...utarakan untuk kita kongsi maklumat

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 08:18


Assalamualaikum...

Kepada semua mahasiswa/wi dipta dan ipts mahupun yang berada di luar negara...boleh tak kita kongsi masalah tesis...dan kita perbincangkan....jangan-jangan malu dan segan...luahkan perasaan hati anda....selamat berjuang dalam mengejar sebuah cita-cita.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 21-08-05 22:22


memang cukup2 bermasalah..macam saya sem ni baru nak buat proposal..nak cari tajuk pun susah..supervisor nak tajuk yang sealiran dengan jiwa dia..banyak kali propose tajuk tapi di reject..bincang punya bincang(dalam 3 minggu jugakla) akhirnye supervisor setuju dengan tajuk saya iaitu " Penggunaan GIMP oleh pelajar2 teknologi Maklumat UPSI"..
dah dapat tajuk pun ssh juga..nak buat literature review susah sebab kajian lampau tak banyak yang dapat kat internet..yelaa, kajian mengenai software open source ini masih tak banyak..kena usaha lebih untuk dapat maklumat..hmm..memang pening kepala..
kalau rakan2 ukhwah ada maklumat mengenai kajian&software ini, sudi2kanlah mesej saya ye.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 15:39


GIMP itu apa????
boleh saya tolong?????saya pun wt thesis juga...
tajuk:useful of information literacy among uitm students..

Bookmark and Share

  


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-08-05 16:34


Mengapa tak semua ahli yang pernah buat tesis ceritakan pasal tesis yang pernah mereka buat .. tajuk ... pengalaman yang boleh dikongsi ... topik yang ilmiah sebegini sepatutnya dapat sambutan .. ni lepas sebulan post baru ada maklum balas ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 25-08-05 02:08


Pada 24-08-05 15:39 , laila_qaisy posting:

!!! QUOTE !!!

GIMP itu apa????
boleh saya tolong?????saya pun wt thesis juga...
tajuk:useful of information literacy among uitm students..


GIMP adalah singkatan kepada GNU Image Manipulation Program..
Ianya merupakan salah satu software open source yang fungsinya seakan-akan Adobe Photoshop..
Perancangan kajian saya : saya nak buat modul+class tutorial selama 2 jam untuk software ini & kemudiannya bagi soalan penilaian kepada mereka..
Masalah sekarang, saya ini kurang sikit kemahiran nak buat penulisan secara ilmiah..semester ni kena buat chapter 1 sampai chapter 3 untuk dinilai..Cari dalam internet pun susah nak jumpa kajian untuk buat literature review..Memang pening kepala dibuatnya..
[ Telah diedit oleh: Sweetie pada 25-08-05 02:09 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 25-08-05 02:14


lupa nak bagitau..
Saya ada uploadkan panduan penulisan thesis yang dibuat oleh lecturer saya (dalam bentuk .pdf) untuk dikongsi dengan sahabat ukhwah..
siapa yang rasa perlukan panduan, download lah..

Panduan Penulisan Tesis

Thnx To :
En. Sulaiman Sarkawi
Pensyarah Kaedah Penyelidikan Teknologi Maklumat,
UPSI
[ Telah diedit oleh: Sweetie pada 25-08-05 02:16 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 25-08-05 10:52


Pada 24-08-05 16:34 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

Mengapa tak semua ahli yang pernah buat tesis ceritakan pasal tesis yang pernah mereka buat .. tajuk ... pengalaman yang boleh dikongsi ... topik yang ilmiah sebegini sepatutnya dapat sambutan .. ni lepas sebulan post baru ada maklum balas ...


assalamualaikum...

ana pernah juga melalui zaman pahit getir buat tesis masa undergrad dulu...memang seksa ya rabbi..tapi alhamdulillah tajuk tesis ana lect yang bagi. tapi yang menjadi masalah susah nak cari lit. review. al maklum lah kat msia tak berkembang lagi teknologi membran ini. dah pula itu bahan2 eksp seperti polymer dan solvent mahal dan terpaksa di import. berbulan nak tunggu. mesin pun ada satu saja tapi terpaksa share dengan 15 student yang lain! dah lah project dapat bermula pada sem ke 2. memang makan tidur semua di lab lah..
tapi alhamdulillah usaha yang bersungguh membuahkan hasil. kajian ini berjaya disiapkan dan menjadi tesis terbaik bagi alam sekitar sehingga melayakkan ana mendapat anugerah uni. masa konvo lalu... :-D :-D dapat lah sijil dan wang tunai... :lol:

so antara tips nak buat tesis:
1. langkah pertama mesti confirmkan tajuk dengan supervisor dulu!
2. lepas itu buat banyak rujukan or lit review untuk mengkaji tentang kaitan kajian yang dibuat dengan kajian yang lepas.
3. dan cari specific obj yang kita nak capai diakhir projek (payah nak memikir ini!)
4. kmdian skop kat kajian kita..

bila kita dah ada tajuk, problem statement, specific obj dan scope yang sah maka ia dapat membantu kita guide spjg penulisan tesis or projek..insyaAllah..

apa pun lit review adalah satu proses yang berterusan spjg kajian. lagi banyak maklumat lagi banyak membantu. hbgn yang baik dengan supervisor pun penting. kalau ada masalah rujuk supervisor segera. jangan tangguh!

banyak lagi tips2 lain tapi cukupla setakat ini dulu ye..mgkn sahabt2 lain pula dapat tambah menambah. yang baik kita kongsikan bersama.. ;-)

wallahualam..


-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar


Bookmark and Share

  


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

laila_qaisy
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17496
Posting: 74
Dari: punck perdana,u10

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 14:52


dah try cari dalam online database...dalam upsi library...??
saya cuba cari juga tapi agk susah nak retrieve info that program..saya rasa wk kena banyak search by inernet dan banyak rujuk pada journal(online/printed)..sebab saya pun try cari untuk wk....cuma dapat description about GNU Image Manipulation Program..good luck!!
but this i found:
http://www.gimp.orang/
http://en.wikipedia.orang/wiki/GIMP
http://www.macgimp.orang/

i will try!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For laila_qaisyProfil   Hantar PM kepada laila_qaisy   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 25-08-05 19:46


Thnx laila_qaisy..
Tu lah..susah nak cari jurnal berkaitan this program sebab ia tak digunakan dengan meluas lagi kat malaysia ni macam open source software yang lain contohnya openoffice.orang..yang international pun xbyk lagi..xpelah, nanti kita tanya pendapat orang2 kat celikit.com ..mesti mereka lebih arif bab macam ni..apa-apa pun, thnx 4 the information..

Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

sabrina_elZehra
Warga 3 Bintang
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8793
Posting: 105
Dari: t.malim,perak

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 02-09-05 10:14


salam....emmm nampaknya kurang meriah tajuk ni.saya memang ada masalah untuk buat proposal sebelum buat tesis untuk sem depan.sekarang dah minggu ke 8 tapi tajuk belum konfim.saya opyen pendidikan maths dan ingin kaji yang berkaitan dengan maths lah.penyelia dah approved tajuk tapi saya rasa macam tak aplikasi sangat pengetahuan math. tajuknya :persepsi pelajar terhadap gaya pembelajaran dan hubungannya terhadap pencapaian bagi subjek aljabar niskala". kalau ada sebarang komen/ pendapat...saya amat alu2kan.time kasih.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sabrina_elZehraProfil   Hantar PM kepada sabrina_elZehra   Pergi ke sabrina_elZehra's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 18:43


assalamualaikum

sebut tentang tesis, boleh sampai tak lelap malam memikirkannya. sem depan 1st week dah nak kena hantar proposal, walhal satu abuk pun tak ready lagi. Paling merisaukan, nak jumpa penyelia tesis ni. Macam nak masuk mahkamah untuk dihakimi.. aduhai tesis.

Jumpa last week, penyelia cakap "nangislah awak buat tesis dengan saya".. diakui, ia melomahkan semangat den nak mencari bahan. Puas mencari kat lib yang punyalah besau, tapi 2 saja jurnal yang jumpa, sodeh den.

tajuk tesis "comparison: Islamic Banking and Convensional Banking" Dengaq macam senang, tapi.. Allah saja yang tau.

lani, tengah dok menghitung hari, nak p jumpa penyelia dengan bahan yang tak sampai 5 %...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 02-10-05 18:55


al-salamu `alaykum...

saya pun pernah buat tesis (kertas projek), masa tahun akhir dulu, dalam semester khas, punyalah penat nak cari bahan... nak interview... ulang-alik dari kl-kelantan...

tapi al-hamdu li'Llah sebab sempat siap juga walaupun hantar agak lewat sikit, yela semester khas tu kan pendek, 8 minggu aje... susah dan penat akhirnya terbayar juga dengan result A untuk pp tu...

tajuknya: Nasyid Ditinjau Dari Perspektif Hukum Islam Semasa... sebab saya ambik pengajian Islam...

wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 07:32


masalah membuat tesis bila kita tak tau apa yang kita buat dan apa yang kita nak. selain itu selagi boleh kita nak ianye menepati hipotesis dan kalau tak menepati cuba goreng mana-mana untuk menyelarikan mengikut arah yang positif hipotesis...

itulah masalah kita semua pasal tesis ni

heheheheheh


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 17-09-08 12:11


jadi kita telah menyalahgunakan prinsip2 penyelidikan yang ingin mengetahui keadaan realiti sebenarnya berdasarkan kaedah2 yang kita gunakan....
kita pun jadi tak jujur dengan hasil penyelidikan kita.

Jadi soalan ini akan muncul "Bolehkah kejujuran penyelidik dipertikaikan?"


-----------------
Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

ct_sumayyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 418
Posting: 201
Dari: Negeri Sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 17-09-08 12:48


ana pun dah mengalami zaman2 tesis ni...cukup menguji kesabaran, kekuatan dll..paling penting objective biar clear dan tak perlu banyak..paling banyak pun 3 objektif..biar pendek tapi jelas..literature riview pun penting juga..kalau tak dapat bahan, cuba cari sebarang seminar yang berkaitan dengan subjek kalian..biasanya selepas seminar, mereka akan bukukan semua presentation tersebut..sedikit sebanyak akan membantu..
Tajuk tesis ana hanya supervisor ana saja yang faham methodolodynya..dia da sampai tahap Dr..ana ni baru student.jenuh juga lah nak fahamkan..kalau betul-betul faham apa yang kita buat, insyaallah kita akan dapat keputusan yang cemerlang..
paling penting, jangan buat KERJA LAST MINIT...teruk padahnya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ct_sumayyahProfil   Hantar PM kepada ct_sumayyah   Quote dan BalasQuote

Huzaimi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29691
Posting: 55
Dari: Bandar Baru Bangi, Skudai

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-08 17:37


semua masalah2 tesis yang disenaraikan di atas adalah masalah kecil sahaja seperti semut api

Bookmark and Share

  


  Member Information For HuzaimiProfil   Hantar PM kepada Huzaimi   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 05-11-08 17:56


writing thesis trained us to be a well organized and disciplined individu... first stage memang lah rasa tersangkut2... when we further our study to the next level, writing thesis is as simple as that... it probably can help you to published journal dan writing books in the future... write as much as u can sebab our future generation can refer our writings...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

Huzaimi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29691
Posting: 55
Dari: Bandar Baru Bangi, Skudai

Selangor  


posticon Posting pada: 05-11-08 18:03


agak melucukan sekali
ramai pihak yang buta dalam celik kerana hanya melihat pada tesis

Bookmark and Share

  


  Member Information For HuzaimiProfil   Hantar PM kepada Huzaimi   Quote dan BalasQuote

Semerah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.11.2008
Ahli No: 35755
Posting: 9

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 18:44


Pada 05-11-08 18:03 , Huzaimi posting:

!!! QUOTE !!!

agak melucukan sekali
ramai pihak yang buta dalam celik kerana hanya melihat pada tesis

Saudara Huzaimi, bolehkah saudara mendifinisi dan menghuraikan displin-displin penyelidikan? suka benar saya ingin mengetahuinya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For SemerahProfil   Hantar PM kepada Semerah   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 18:56


:cry: siapa tau bagaimana nak buat Hypothesis Statement? Huhu... kita biasa dengan Problem Statement and Thesis Statement... tapi Hypothesis Statement? :berfikir:


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-11-08 23:13


pengalaman buat tesis
1) Present tajuk - alhamdulillah sekali present dah approve oleh penyelia.
2) buat method kajian - alhamdulillah semua ok. (saya buat kaedah kualitatif sebab kaedah kuantatif biasanya tak valid sebab responden berkemungkinan jawab soalan yang kita beri bukan dengan seikhlas hati tapi kerana terpaksa.
3) Kenal pasti responden - memandangkan topik saya yakni "zoology collection mangement research in museum sarawak" mengenai sistem pengurusan so saya kena pilih responden atasan.. (susah juga nak deal dengan pihak atasan sebab mereka sibuk..kekadang dah buat temujanji tapi dia tak ada pla-tension juga lah..)maklumlah kita kena siapkan tesis itu cepat.
4) Kenal pasti lokasi penyelidikan-tak ada masalah cuma nak berulang alik dari U ke muzium sarawak memang jauh..sehari boleh habis rm10...5X pergi dah rm50...if pergi 14x dah habis rm140...itu belum masuk kos makan lagi..
5)semua data dah diperolehi kena buat kesimpulan pula dan mula mengarang tesis..dah itu kena ikut standard APA lagi ...
6)Draf kasar tesis dah siap kena bawa jumpa dengan penyelia untuk disemak...dah siap semak (after 7ari) kena perbaiki lagi yang dah di mark.
7)Draf Full siap kena bagi semak kat penyelia lagi..ada salah kena betul lagi...dah confirm tak ada kesalahan format dan ejaan baru hantar print..
8) hantar kedai untuk buat laser print...kena semak lagi takut ada sebarang kesalahan pula..
9) Dah siap print hantar pergi kedai untuk dibukukan.. kena buat 4salinan. (1-untuk lecturer,1-untuk library,1-untuk faculty dan 1-untuk simpanan sendiri) RM banyak juga lah habis..
10) semua dah siap tinggal proses menghantar dan tandatangan oleh penyelia...dah itu alhamdulillah semua dah siapppp...tunggu result pula..
11)Result dah dapat lega sebab dapat A...tak sia-sia segala penat lelah dan pengorbanan sepanjang buat tesis itu..
#ni lah serba sikit pengalaman saya buat tesis..

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 06-11-08 12:51


Pada 05-11-08 18:03 , Huzaimi posting:

!!! QUOTE !!!

agak melucukan sekali
ramai pihak yang buta dalam celik kerana hanya melihat pada tesis


apa maksud melihat pada tesis? terpulang pada individu... if someone can invent something new for example... just go on... banyak buku2 yang penulisnya tak buat tesis pun... banyak invention yang tak perlu tesis or phd untuk invent pun... di bawah tajuk ini, saya nyatakan lah kelebihan2 menulis tesis... espeacially for me yang tak pandai menulis, tak pandai nak invent something new... maaf kalau tersilap mentafsir atau tersalah memberi pandangan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

atie81
Warga Rasmi
Menyertai: 20.12.2008
Ahli No: 36425
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 19:42


assalamualaikum

saya ada sikit masalah tentang tesis dan nak minta pendapat sebagai solution permasalahan ini.

1- bagaimanakah format penulisan tesis UPSI? adakah sama dengan format UTM? (UPSI tidak bagi format yang sebenar. terpaksa search dalam internet tapi tak jumpa. jumpa format tesis UTM saja)

2- bagaimanakah format footnote? (nota kaki di bawah setiap page). kat mana nak letak ibid dan kat mana nak letak op.cit?

3- jika buat method kualitatif, bagaimanakah cara analisis data yang diperolehi? adakah setakat mebuat kesimpulan atas setiap data tersebut?

terimakasih atas segala jawapan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For atie81Profil   Hantar PM kepada atie81   Quote dan BalasQuote

atie81
Warga Rasmi
Menyertai: 20.12.2008
Ahli No: 36425
Posting: 2

blank   avatar


posticon Posting pada: 20-12-08 19:45


link panduan penulisan tesis yang sweetie bagi tu broken lah..tak boleh buka.

Bookmark and Share

  


  Member Information For atie81Profil   Hantar PM kepada atie81   Quote dan BalasQuote

yanzu_ummi
Warga 5 Bintang
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10950
Posting: 383
Dari: islamic city...

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-12-08 08:52


format thesis bagi setiap universiti berbeza..macam di ump juga berbeza.. antara solution terbaik, tryla cari senior punya thesis di faculty or library ok.. fahamkan konsep thesis mereka dan apply in your own thesis..

Bookmark and Share

  


  Member Information For yanzu_ummiProfil   Hantar PM kepada yanzu_ummi   Quote dan BalasQuote

ana_nur
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2008
Ahli No: 35570
Posting: 4
Dari: penang

PulauPinang  


posticon Posting pada: 01-01-09 20:40


saya buat tajuk dielectric properties of wood. baru-baru ni alat yang nak kaji dielectric ni rosak,lama juga nak kena tunggu pihak u baiki alat tu...

lepas itu kena berebut pula dengan student kat sini.
tesis pula kena atar dalam bulan 3.huhu pjek tak siap lagi,macam mana ni..
tension lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ana_nurProfil   Hantar PM kepada ana_nur   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 01-01-09 21:04


tajuk kajian saya dulu-dulu adalah.. MEDIA SEBAGAI MEDIUM PEROSAK AKHLAK: KAJIAN KE ATAS MAJALAH MANGGA, UTHOPIA DAN REMAJA. ..nampak macam senang tapi payah juga lah nak buat pasal tak berapa nak minat baca benda-benda tu..geli..huhu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:16


Pada 01-01-09 21:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

tajuk kajian saya dulu-dulu adalah.. MEDIA SEBAGAI MEDIUM PEROSAK AKHLAK: KAJIAN KE ATAS MAJALAH MANGGA, UTHOPIA DAN REMAJA. ....


menarik tajuk itu... boleh pinjam tesis nya..menarik?
Good research... :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:25


Pada 30-01-09 11:16 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-01-09 21:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

tajuk kajian saya dulu-dulu adalah.. MEDIA SEBAGAI MEDIUM PEROSAK AKHLAK: KAJIAN KE ATAS MAJALAH MANGGA, UTHOPIA DAN REMAJA. ....


menarik tajuk itu... boleh pinjam tesis nya..menarik?
Good research... :-D




ARE U SERIOUS? ERM.. TAJUK TU BOLEH lah kata MUDAH..tapi SAKIT KEPALA nak 'MENGKAJINYA'... OLEH KERANA SAYA BERBIDANGKAN AGAMA DAN FALSAFAH, MAKA IA PERLULAH SELARI SELARAS DENGAN TAJUK dan BIDANG PENGAJIAN SAYA....HUHU...
:D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:31


belum ada pengalaman lagi buat tesis...tapi akan bermula lah ni sem ni....tapi sem ni hanya sediakan proposal....sem depan baru sepenuhnya.....tajuk semua diberi cuma kena pilih saja....minggu lepas baru saja habis seminar penyelidikan....bukan satu tesis kena buat tapi 4 tesis sekali kena....unuk setiap subjek....mudah-mudahan Allah berikan kemudahan untuk saya siapkan tesis...insyaAllah...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 30-01-09 11:38


Pada 20-12-08 19:42 , atie81 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum


3- jika buat method kualitatif, bagaimanakah cara analisis data yang diperolehi? adakah setakat mebuat kesimpulan atas setiap data tersebut?

terimakasih atas segala jawapan.


memandangkan sebelum ini saya buat thesis menggunakan kaedah kulaitatif so saya bagi sikit penerangan lah..Hope dapat membantu serba sedikit..

Ok mula-mula atie kena make sure siapa respoden?? bila dah tahu siapa responden buat lah soalan yang berkaitan dan sesuai dengan tahap respoden tersebut. Misalnya kalau nak interview Pihak Atasan soalan adalah berbeza dengan pihak bawahan...

Pas tu atie kena klasifikasikan akan soalan tersebut kepada beberapa bahagian.Maksud saya kena lah buat satu tajuk besar untuk di huraikan dalam penulisan kelak..Rangkumkan soalan dalam satu tajuk.

Sebenarnya buat kaedah kulaitatif agak sukar sikit sebab kena bijak menafsir dan menyimpulkan setiap data yang telah di perolehi.Tapi kualitatif lebih valid sebab kita dapat menilai sejauh mana kebenaran akan data yang telah di perolehi...kena sabar dan yakin dalam melakukannya..

kalau hati nak tahu lebih lanjut lagi atau masih tak paham...boleh refer pada saya just PM kat saya. InsyaAllah saya sedia membantu... :welcome:


-----------------
** Keep your friends close,
    And your enemies closer**


Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 00:12


Pada 30-01-09 11:25 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:16 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-01-09 21:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

tajuk kajian saya dulu-dulu adalah.. MEDIA SEBAGAI MEDIUM PEROSAK AKHLAK: KAJIAN KE ATAS MAJALAH MANGGA, UTHOPIA DAN REMAJA. ....


menarik tajuk itu... boleh pinjam tesis nya..menarik?
Good research... :-D




ARE U SERIOUS? ERM.. TAJUK TU BOLEH lah kata MUDAH..tapi SAKIT KEPALA nak 'MENGKAJINYA'... OLEH KERANA SAYA BERBIDANGKAN AGAMA DAN FALSAFAH, MAKA IA PERLULAH SELARI SELARAS DENGAN TAJUK dan BIDANG PENGAJIAN SAYA....HUHU...
:D



ye saya serious en syemarly..tajuk tesis enta menarik ,boleh dijadikan bahan rujukkan saya...(khas untuk nasihat budak-budak kecik ini) hehe
ye nak kaji sesuatu menyakitkan kepala... :roll:
enta ada softcopy? xjangan risau hak cipta terpelihara..insyaAllah :-D

sahabat-sahabat yang lain selamat berjuang untuk tesis ye.. :bunga:

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 31-01-09 15:27


Pada 31-01-09 00:12 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:25 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-01-09 11:16 , sutera_kasih85 posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 01-01-09 21:04 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

tajuk kajian saya dulu-dulu adalah.. MEDIA SEBAGAI MEDIUM PEROSAK AKHLAK: KAJIAN KE ATAS MAJALAH MANGGA, UTHOPIA DAN REMAJA. ....


menarik tajuk itu... boleh pinjam tesis nya..menarik?
Good research... :-D




ARE U SERIOUS? ERM.. TAJUK TU BOLEH lah kata MUDAH..tapi SAKIT KEPALA nak 'MENGKAJINYA'... OLEH KERANA SAYA BERBIDANGKAN AGAMA DAN FALSAFAH, MAKA IA PERLULAH SELARI SELARAS DENGAN TAJUK dan BIDANG PENGAJIAN SAYA....HUHU...
:D



ye saya serious en syemarly..tajuk tesis enta menarik ,boleh dijadikan bahan rujukkan saya...(khas untuk nasihat budak-budak kecik ini) hehe
ye nak kaji sesuatu menyakitkan kepala... :roll:
enta ada softcopy? xjangan risau hak cipta terpelihara..insyaAllah :-D

budak-budak??? erm...bagi emel..nanti Kalau ada saya cari..maklumla..da 2 tahun punya kerja..huhu...

sahabat-sahabat yang lain selamat berjuang untuk tesis ye.. :bunga:



-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Putri_Cahaya
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.06.2006
Ahli No: 24825
Posting: 335

malaysia  


posticon Posting pada: 31-01-09 16:41


perit jugak buat tesis ni.. tak tidur malam juga, pening nak cari bahan, kekadang tu nak makan pun tak sempat.. terkejar2... tapi bila dah selesai semua.. rasa macam terlepas beban kat kepala.. .. apa pun perancangan yang teliti, pelaksanaan yang berdisiplin dan kefahaman yang mendalam terhadap tajuk kita tu amat penting. Hubungan dengan supervisor kena jaga lah... dan paling penting, banyakkan berdoa pada Allah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putri_CahayaProfil   Hantar PM kepada Putri_Cahaya   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137353 saat. Lajunya....