Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika tak dapat menjadi paus gagah di lautan, jadilah keli lincah di sungai

-- Dari Buku Revolusi Mental

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 59
Ahli: 0
Jumlah: 59




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: sejarah nama kampung anda


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» sejarah nama kampung anda

Please Mendaftar To Post


Oleh sejarah nama kampung anda

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 20:52


nama kampung anda masing2 mesti ada sejarah nya.
apa kata semua bagitau sejarah masing-masing.sebutkan nama kampung masing-masing. nama kampung saya kampung binjai kelate... haha binjai asalnye adalah pada zaman dulu ada seorang pedagang datang ke sebuah kampung tiba-tiba ada orang datang baling buah kat pedagang.pedagang ini melihat buah itu buah binjai. jadi dengan marah nya pedagang itu membaling balik kepada orang yang tadi.sayang tak kena.jadi pedagang itu itu pun menamakan kampung itu sebagai kampung binjai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 21:00


tak ksh lah bnr ke tak

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 23:55


adakah anda malu nak sebut tentang nama kampung anda?
jangan malu jangan segan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

wafa_mawaddah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.10.2003
Ahli No: 4175
Posting: 845
Dari: mardhatillah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 00:17


macam mana kalau tak pernah nak dok kampung???
tapi nama taman ana pun menjadi bahan ketawa...
"jalan Riang, Taman Gembira"
heheheh...penduduk2nya sentiasa riang dan gembira...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wafa_mawaddahProfil   Hantar PM kepada wafa_mawaddah   Pergi ke wafa_mawaddah's Website   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 20-07-05 00:34


salam ukhwah...

firstly, ana nak beritahu di sini yang ana tak tinggal di kampung tapi di taman....
walau bagaimanapun tempat mana-mana pun sama saja...asalkan mendapat keselamatn untuk berlindung dan paling penting dapat beribadat dan berehat sesama ahli keluarga yang lain...

nama tempat ana ni "guar perahu"....apa maknanya guar tu...?
"guar " means bukit...dulu masa ana year 4 cikgu ana kata, dulu tempat ni berbentuk seperti bukit...nama bagi bukit selain daripada itu ialah guar...sebab tu lah diberi nama "GUAR" manakala perahu tentulah antum semuaboleh teka bahawa bukit ni berbentuk perahu....entah lah nipun kata-kata orang-orang tua....

wallahua'lam...
tak kisahlah mana-mana pun asalkan tempat nya selamat didiami dan mendapat rahmat Allah sentiasa....

wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-07-05 18:46


kawan saya nama kampung dia palekbang
maknenye adelah:
mengikut ceritanye...ada orang 'bang'(azan) dengan pelik(salah azan agaknya).. pelekbang hari ni kata orang2 kampung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-07-05 17:47


nak tahu kampung kedai lalat dah bertukar menjadi kota jembal...
sekadar pengetahuan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 25-07-05 04:43


asalnya kampung. saya ni sebuah padang yang luas..
oleh kerana keluasan padang tu,maka tetibe saja tumbuh sebatang pokok yang dinamakan pokok sebang..maka dengan rasminya kampung saya tu di panggil KAMPUNG PADANG SEBANG..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-05 01:00


bukan setakat kampung saja, taman, bandar, semua pun boleh

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-05 01:01


boleh kongsi mana tau ada yang lucu,menariik, dan sejarah lama..sbgai kenangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-05 02:16


sakeenah tak tahu apa sejarah nama kampung sakeenah tapi rase2nye nama kampung sakeenah diambil sempena air yang b'warna hitam..tak tahu pulak air longkang ke,air kopi ke..tapi yang pasti nama kampung sakeenah ayer hitam kat johor..sesiapa yang nak belajar bahasa jawa..jom ikut sakeenah balik kampung..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-05 02:19


sebenarnya sakeenah nak t'gelak bila tentera_berkuda adakan posting ini,sebab bila sakeenah ceritakan sejarah nama kampung sakeenah yang hanya rekaan/pendapat sakeenah pada satu kelas..semuanya t'gelak..kalau sekejap pun takpalah juga..ini sampai 4 tahun depa semua masih ingat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

Administrator




posticon Posting pada: 26-07-05 03:37


Encik Tentera berkuda... kalau posting tak payahlah berderet-deret macam itu. Satukan sekali. Harap maklum.

Bookmark and Share

    


  Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-07-05 20:42


ok.
sakeenah ceritalah..
tak apa kita kongsi bersama
ni kena satukan sekali
sebab encik moderator dah sound
kita kena dengar
kritikan yang membina amat baik..
thanks..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-07-05 17:22


minta maap encik moderator..

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-08-05 16:49


hai

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

britaniasky
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17549
Posting: 93
Dari: terengganu

lithuania   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 16:58


hehe tentera berkuda.. harap jadi komander berkuda yang hebat macam khalid alwalid in sha Allah... bestnye bagi yang duk kat taman2 tu.. mesti indah nan permai kerana mesti indah dengan pohon2 dan landscapnye kan? tapi kat kampung kadang jauh lebih cantik... dulu.. saya duk kat chendering... asalnye cinering... sebab kat situ ada pelabuhan.. dan dulu-dulu orang cina biasa guna ring atau bakul angkat ikan tu.. atas dasar tu lah dipanggil cinering.. bila dah moden sikit tukar name jadi chendering.. sekarang saya duk dekat kubang panjang... entah lah kenapa dipanggil dengan name tu... tapi kat situ memang banyak sawah dan parit2 yang panjang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For britaniaskyProfil   Hantar PM kepada britaniasky   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 10-08-05 19:57


british sampai ke melaka melalui siam...sebenarnya bukan melaka tapi di pulau melaka kat negeri kelate...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.113783 saat. Lajunya....