Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 22-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 29
Ahli: 0
Jumlah: 29




  Yang Masuk Ke Sini
budakbesar: 3 hari yang lalu
azemi: 7 hari yang lalu
Firdaus15: 14 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 17 hari yang lalu
secureofficemovers: 18 hari yang lalu
Naqiu: 24 hari yang lalu
nawfaa79: 25 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 27 hari yang lalu


Copy & Paste
Topik: Ribena ada arak - important for muslim!!


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Copy & Paste
    »» Ribena ada arak - important for muslim!!

Please Mendaftar To Post


Oleh Ribena ada arak - important for muslim!!

nurulhaq
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16984
Posting: 25

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 09:17


LONDON: Pemimpin Islam di Birmingham menggesa diadakan rombakan menyeluruh dalam undang-undang pengguna selepas kemunculan berita menggemparkan bahawa dua minuman ringan kegemaran mengandungi arak. Birmingham Post semalam melaporkan ramai peniaga membuang stok Ribena dan Lucozade selepas pengguna mendapati ramuan perisa air minuman itu mengandungi arak meskipun pada paras yang rendah. Peraturan makanan tidak mensyaratkan pengeluar produk itu, Glaxo-SmithKline menyenaraikan arak pada bungkusan minuman itu kerana kandungan arak itu pada kadar yang rendah.

Bagaimanapun, umat Islam yang diharamkan daripada meminum arak mendakwa semua minuman ringan seharusnya dilabelkan dengan jelas jika ada ramuan yang bercampur arak meskipun amat sedikit. Empat tahun lalu, Walkers, sebuah syarikat makanan, menukar label pada bungkusan kerepeknya selepas akhbar Birmingham Post mendedahkan snek keju dan bawangnya mengandungi ekstrak lembu tidak sembelih. Kandungan arak dalam Ribena dan Lucozade adalah kurang daripada 0.1 peratus tetapi umat Islam memberitahu Birmingham Post bahawa mereka kecewa selepas mengetahui bahawa mereka sejak sekian lama meminum arak meskipun pada paras yang teramat rendah. Pengerusi Masjid Jamik Birmingham, dari Mohammed Naseem menyuarakan rasa terkejutnya kerana undang-undang itu masih membenarkan kandungan dalam makanan atau minuman tidak dinyatakan dengan jelas pada label. "Kita amat kecewa kerana sebelum ini umat Islam menganggap minuman ringan seperti Ribena dan Lucozade ini halal tetapi sebaliknya," katanya.

Pekedai yang juga anggota Persatuan Peniaga Ladypool, Mohammed Zaman Khan berkata penjualan Ribena dan Lucozade jatuh mendadak sejak beberapa minggu lalu dan beliau memastikan produk itu tiada pada rak kedainya. Jurucakap Glaxo-SmithKline memberi alasan label minuman dan makanan pasti tidak dapat dibaca jika peraturan mensyaratkan semua komponen bagi penyediaan makanan itu dinyatakan. "Sesetengah bahan perasa mengandungi lebih 50 komponen. Kami amat sensitif dengan keperluan budaya pengguna dan cuba menangani isu itu jika ia dimaklumkan kepada kami," katanya. Beliau mengakui minuman tenaga Lucozade berperisa asli, limau, tropika dan sitrus mengandungi paras rendah arak begitu juga dengan lima perasa yang disediakan untuk Ribena. - Agensi


--------------------------------------------------------------------------------

~Jika Anda Terpaksa Menjatuhkan Orang Lain..,Pastikan Orang Itu Bukan Rakan Yang Pernah Menolong Menaikkan Diri Anda.~

::NENNG::

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurulhaqProfil   Hantar PM kepada nurulhaq   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 09:30


Alhamdulillah...info yang berguna...
alhamdulillah jugak kerana saya tidak minum perisa ribena.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 09:59


sama ke ribena landon dan ribena malaysia...?Kenapa dah bertahun digunakan baru dapat di kesan ye...

Apakah dosa ummat islam telah meng'hijab'kan diri mereka dari kebenaran??

p/s: ada juga pernah minum(tak pernah beli)...

marilah kita berdoa kepada Allah..RABBANA lah TUAKHIZNA IN NASIINA AU AHTO’NA..(Ya ALLAH, Janganlah Engkau Mengira Kami Salah Jika Kami Lupa Atau Kami Tersalah)..Ameen


-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa


Bookmark and Share

  


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

din_arif
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.04.2004
Ahli No: 8486
Posting: 166

Johor  


posticon Posting pada: 16-07-05 14:28


Pada 16-07-05 09:59 , uwaisalqarni posting:

!!! QUOTE !!!


marilah kita berdoa kepada Allah..RABBANA lah TUAKHIZNA IN NASIINA AU AHTO’NA..(Ya ALLAH, Janganlah Engkau Mengira Kami Salah Jika Kami Lupa Atau Kami Tersalah)..Ameen


Amin...

Bookmark and Share

  


  Member Information For din_arifProfil   Hantar PM kepada din_arif   Quote dan BalasQuote

lidya_haryati
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 01.07.2003
Ahli No: 1892
Posting: 255
Dari: temerloh

malaysia  


posticon Posting pada: 16-07-05 17:15


alhamdulillah... mendapat info yang berguna... memandangkan ramai kanak-kanak amat suka meminum minuman ribena ini, maka eloklah ia diperluaskan lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lidya_haryatiProfil   Hantar PM kepada lidya_haryati   Quote dan BalasQuote

nurul_huda3110
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16604
Posting: 171
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 19:11


Pernah minum tapi tak pernah dengar mengenai campuran arak didalam arak..

marilah kita berdoa kepada Allah..RABBANA lah TUAKHIZNA IN NASIINA AU AHTO’NA..(Ya ALLAH, Janganlah Engkau Mengira Kami Salah Jika Kami Lupa Atau Kami Tersalah)..Ameen

"Ya Allah jangan lah Engkau palingkan hati kami setelah Engkau memberi hidayah kepada kami"


terima kasih kerana sudi berkongsi info..moga kita semua didalam redha dan perlindungan ALLAH.amiin

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_huda3110Profil   Hantar PM kepada nurul_huda3110   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 19:42


Dulu pernah dengar pasal posting ni.. kalau tak silap ribena kat malaysia dengan london lain...

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 19:59


Assalamualaikum

ana tahu majoriti adik-adik dalam ukhwah ni dari aliran agama, atau sekurang-kurangnya mempunyai fikrah Islam. tapi Kenapa begitu sukar untuk adik-adik amalkan apa yang diajar oleh Islam?

bila terima suatu berita, adalah menjadi kewajipan kita untuk MENYEMAK keshahihan berita tersebut sebelum menyebarkannya pada orang lain. seandainya berita yang kita sebarkan itu tidak benar, maka kita turut termasuk dalam golongan yang menyebarkan fitnah. wal'iyadzubillah!

"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (QS Hujuurat: 6)

tolonglah ye, selepas ni sama-sama ubah sikap kita. ana tak khususkan pada individu tertentu saja, tapi ana tujukan pada semua warga ukhwah termasuk ana sendiri. isu ribena ni pun sebenarnya dah banyak kali diposting, kalau rajin guna 'search' yang dah disediakan patutnya adik-adik dah tahu penjelasannya. wAllahu a'lam.

--------------------------------

TOLONG BACA :

Ribena & Lucozade - Company Statement

GlaxoSmithKline (GSK) would like to assure all consumers that all our products, including Ribena & Lucozade, are manufactured to stringent safety and quality standards and are labeled strictly in accordance with prevailing government regulations.

We also confirm that all Ribena products sold in Malaysia are ALCOHOL-FREE. The following Ribena products are certified halal by JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) - Concentrate (Regular, Glucose & Light), Pastilles (Regular, Peach & Mixed Berries), Ready-to-Drink in tetrapack (Regular, Glucose, Apple, & Tutti Frutti) and Sparkling Ribena.

JAKIM certification is currently in progress for Ribena Mobile (Regular, Glucose, Peach & Pear). However, we have received halal certification from the Philippines Muslim Council where it is currently being manufactured.

Lucozade is NOT SOLD in Malaysia.

GlaxoSmithKline - one of the world's leading research-based pharmaceutical and healthcare companies - is committed to improving the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer.

For more information, contact:

Azariah Tahir
Communications Manager
GlaxoSmithKline Malaysia
Lot 89, Jalan Enggang
Ampang/Ulu Kelang Industrial Estate
54200 Selangor, MALAYSIA
Tel : 603-74912020
Fax : 603-42532111
Email : [email protected]
source : GSK Consumer - Ribena
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 15-08-05 20:00 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 15-08-05 22:25


saya pernah post....pasal benda ni..tapi ribena kat malaysia alhamdulillah..halal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

ibnuyahya

Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11874
Posting: 574
Dari: Ampang, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-08-05 23:31



  


  Member Information For ibnuyahyaProfil   Hantar PM kepada ibnuyahya   Pergi ke ibnuyahya's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 16-08-05 05:32


haiyoo budak2 zaman sekarang. suka sangat copy & paste.
ribena di melaysia dibuat & dibotolkan di melaysia.
selagi ada tande halal tu jgnla risau @pun sebar2kan apa yang blm tentu betul salah.


-----------------
pengalaman itu ibarat guru
yang mengajar di sekolah hidupmu


Bookmark and Share

  


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

jejaka_sabar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 25.10.2004
Ahli No: 12091
Posting: 50
Dari: sG pETANi,Kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 16-08-05 05:49


Minum ribena macam kanak2 ribena
Oleh itu xpayah lah minum.

Bookmark and Share

  


  Member Information For jejaka_sabarProfil   Hantar PM kepada jejaka_sabar   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 16-08-05 06:36


huhu alifmimyanun. Aku sukung kau!

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 01:47


tumpang lalu. :-)

ps: minum milo anda jadi sihat dan kuat tidur!

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Amrizal
WARGA SETIA
Menyertai: 20.04.2004
Ahli No: 8529
Posting: 854
Dari: Bumi Allah nan Indah

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 02:51


aku rasa bebudak ni tak tau.. kalau anda yang selalu masuk ukhwah atau ahli lama ni memang lah tau.. tak apalah sekurang2 nya dengan terbukak nya topic ni kembali dapat menginsafkan mereka...

buang yang keruh ambil yang jernih.


-----------------

Koleksi Busana
[ Telah diedit oleh: Amrizal pada 17-08-05 02:52 ]



  


  Member Information For AmrizalProfil   Hantar PM kepada Amrizal   Pergi ke Amrizal's Website   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 17-08-05 04:42


salam. tak apa lah. ni ada lebih menarik. kekejaman terhadap ayam kfc kat barat. http://www.kentuckyfriendcruelty.com . sian ayam2 kat sana. tapi benda ni tak happen kat malaysia.
[ Telah diedit oleh: budakbesar pada 17-08-05 04:43 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 11:46


Pada 16-08-05 05:49 , jejaka_sabar posting:

!!! QUOTE !!!

Minum ribena macam kanak2 ribena
Oleh itu xpayah lah minum.


macam kanak2 ribena lah comel..hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 21:52


astaghfirullah......
aku baru saja lepas minum rebina....
tak boleh lah lagi jadi kanak2 rebina lepas ni.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-05 21:58


syukurlah ana memang tak tergerak nak beli ribena.........tak taulah memang tak minat walau tak pnh rse.........sekarang ni makin tak ske lamalah tank ingin nak beli........alhamdulillah

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

cincai
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14080
Posting: 135
Dari: stairway to heaven

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 09:41


tapi kenapa masih lagi dijual kat kedai2....


-----------------
tidak akan kau berasa gundah walaupun sekali, andainya kau tahu apa yang kau cari...


Bookmark and Share

  


  Member Information For cincaiProfil   Hantar PM kepada cincai   Quote dan BalasQuote

izzati88
Warga Rasmi
Menyertai: 26.07.2005
Ahli No: 17594
Posting: 11
Dari: MaLaySia

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 10:52


kalau kita masih ragu2 pasal keaslian ribena itu jgnlah minum...kalau btol2 ada arak walaupon 0.1%...

wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzati88Profil   Hantar PM kepada izzati88   Quote dan BalasQuote

intan3103
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11388
Posting: 106
Dari: JoeHoe>>key ell>>S'gor

malaysia  


posticon Posting pada: 26-08-05 11:03


Pada 15-08-05 19:59 , n_farhanah posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamualaikum

ana tahu majoriti adik-adik dalam ukhwah ni dari aliran agama, atau sekurang-kurangnya mempunyai fikrah Islam. tapi Kenapa begitu sukar untuk adik-adik amalkan apa yang diajar oleh Islam?

bila terima suatu berita, adalah menjadi kewajipan kita untuk MENYEMAK keshahihan berita tersebut sebelum menyebarkannya pada orang lain. seandainya berita yang kita sebarkan itu tidak benar, maka kita turut termasuk dalam golongan yang menyebarkan fitnah. wal'iyadzubillah!

"Hai orang-orang yang beriman, jika datang kepadamu orang fasik membawa suatu berita, maka periksalah dengan teliti, agar kamu tidak menimpakan suatu musibah kepada suatu kaum tanpa mengetahui keadaannya yang menyebabkan kamu menyesal atas perbuatanmu itu." (QS Hujuurat: 6)

tolonglah ye, selepas ni sama-sama ubah sikap kita. ana tak khususkan pada individu tertentu saja, tapi ana tujukan pada semua warga ukhwah termasuk ana sendiri. isu ribena ni pun sebenarnya dah banyak kali diposting, kalau rajin guna 'search' yang dah disediakan patutnya adik-adik dah tahu penjelasannya. wAllahu a'lam.

--------------------------------

TOLONG BACA :

Ribena & Lucozade - Company Statement

GlaxoSmithKline (GSK) would like to assure all consumers that all our products, including Ribena & Lucozade, are manufactured to stringent safety and quality standards and are labeled strictly in accordance with prevailing government regulations.

We also confirm that all Ribena products sold in Malaysia are ALCOHOL-FREE. The following Ribena products are certified halal by JAKIM (Jabatan Kemajuan Islam Malaysia) - Concentrate (Regular, Glucose & Light), Pastilles (Regular, Peach & Mixed Berries), Ready-to-Drink in tetrapack (Regular, Glucose, Apple, & Tutti Frutti) and Sparkling Ribena.

JAKIM certification is currently in progress for Ribena Mobile (Regular, Glucose, Peach & Pear). However, we have received halal certification from the Philippines Muslim Council where it is currently being manufactured.

Lucozade is NOT SOLD in Malaysia.

GlaxoSmithKline - one of the world's leading research-based pharmaceutical and healthcare companies - is committed to improving the quality of human life by enabling people to do more, feel better and live longer.

For more information, contact:

Azariah Tahir
Communications Manager
GlaxoSmithKline Malaysia
Lot 89, Jalan Enggang
Ampang/Ulu Kelang Industrial Estate
54200 Selangor, MALAYSIA
Tel : 603-74912020
Fax : 603-42532111
Email : [email protected]
source : GSK Consumer - Ribena


alhamdulillah.....
terkejut betul intan dibuatnye tadi...
nasib baik halal...
intan ni memang penggemar ribena...
hari² minum ribena...


-----------------
~ DaripadaNya kita datang, KepadaNya kita pulang.. ~


Bookmark and Share

  


  Member Information For intan3103Profil   Hantar PM kepada intan3103   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 26-08-05 19:48


Assalamualaikum

masih ada yang tak baca sampai habis.

ini pula maklumat yang ana ambil dari laman JAKIM. rajin-rajinkan diri browse di sana cari maklumat. bukan dengar cerita fitnah dan telan bulat-bulat.

Nama: GLAXO SMITH KLINE CONSUMER HEALTHCARE SDN. BHD

Produk: Horlick Chocolate Drinks, Horlick Malt, Ribena RTD Blackcurrant Juice Drinks, Ribena RTD Blackcurrant And Tutti Ftuit Juice Drinks, Ribena RTD Blackcurrant and Apple Juice Drinks, Ribena RTD Blackcurrant And Strawberi Juice Drinks.

Tarikh Tamat Sijil (Halal): 14 September 2006


- DIREKTORI HALAL


p/s: terima kasih intan kerana tolong quote semula :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

mulimahsejati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17755
Posting: 277
Dari: bawah langit atas tanah

Kedah  


posticon Posting pada: 05-10-05 15:16


masyAllah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For mulimahsejatiProfil   Hantar PM kepada mulimahsejati   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-10-05 16:35


:-di :-di jangan lah bimbang....selagi ada tanda halal tuu...boleh lah kita guna kan..mesti lah JAKIM akan check betol2... :lol:


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 06-10-05 15:16


mmm...semoga kita semua mengambil 'perhatian' dan berwaspada dalam memilih makanan @ minuman... thanks for the info... :-)


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 16:53


Ye ke..saya suka minum ribena masa kecik2!Betul ke...???

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

hafizie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12783
Posting: 84
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 06-10-05 17:06


macam kanak2 ribena lah comel..hehehe

:-di :-di :-di :-di :-di :-di :-di
alamak ana ada munim air ni ni
habis lah bertambah comel...........
apa-apa pun dengan ada nya tanda JAKIM itu tak seharusnya kat leka dan tidak berhati2
peace....

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafizieProfil   Hantar PM kepada hafizie   Quote dan BalasQuote

khairol_leo
Warga 2 Bintang
Menyertai: 13.09.2005
Ahli No: 18946
Posting: 67
Dari: Pahang Darul Makmur

Pahang  


posticon Posting pada: 07-10-05 12:01


betul ke? memang tak patut lah kalau macam tu. umat islam seolah-olah dianiaya. sedangkan mereka(non-muslim) tahu yang umat islam amat sensitif dalam hal2 berkaitan pemakanan. di mana hak kita sebagai umat islam? Kenapa perkara macam ini tidak diperiksa betul2 semasa memasuki pasaran negara luar? macam mana minuman tersebut boleh tembus ke pasaran negara kita sejak sekian lamanya? siapa yang nak jawab tu....
ws.

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairol_leoProfil   Hantar PM kepada khairol_leo   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.137325 saat. Lajunya....