Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 23-02-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dua perkara yang tidak boleh dielak dalam hidup kita ialah "inflasi" dan "mati"
-- Seminar "Creating Wealth"

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: sarashanee
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43127

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 30
Ahli: 0
Jumlah: 30




  Yang Masuk Ke Sini
muslimin23: 1 hari, 8 jam, 12 minit yang lalu
z_tornado: 1 hari, 12 jam, 20 minit yang lalu
sarashanee: 8 hari yang lalu
CikIzzah1992: 10 hari yang lalu
Qiamulail: 26 hari yang lalu


Pengetahuan Am
Topik: Macam mana nak halang maksiat mata...


Carian Forum

Moderator: Administrator, syemarly
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Pengetahuan Am
    »» Macam mana nak halang maksiat mata...

Please Mendaftar To Post


Oleh Macam mana nak halang maksiat mata...

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 17:28


Assalamualaikum..
bahaya... sebab dari mata turun ke hati.........
any idea, or solution..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 17:37


Katakanlah kepada orang laki-laki yang beriman: "Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang demikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat". (an-Nur 24: 30)

Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 17:44


emmm Alhamdulillah.
dari segi praktikalnya

menahan pandangan ..any idea cara untuk kita menahan pandangan dengan suasana kebobrokkan masyarakat kita hari ni..

sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat" = yang ni persoalan hati...Allah mengetahui apa yang ada didalam hati manusia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ad_atie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17295
Posting: 49
Dari: skudai,johor

Terengganu  


posticon Posting pada: 14-07-05 18:01


Seperti air yang terlanjur menghitam, ia tidak akan kembali jernih hanya dengan satu dua titis air jernih. Untuk menjernihkan air yang telah menghitam ada dua langkah yang harus dilakukan. Pertama, jangan menitiskan noktah hitam lagi. Dan kedua, mencurahkan air jernih sebanyak-banyaknya.

Noktah hitam adalah dosa dan maksiat sedangkan air jernih adalah taat dan amal kebaikan. Untuk menjernihkan kembali hati, kita harus menghentikan segala bentuk dosa dan maksiat serta melaksanakan sebanyak-banyaknya amal ketaatan dan kebaikan. Hati akan kembali hitam hanya kerena setitik noktah hitam dosa, maka jangan sekali-kali meremehkan sekecil apapun kemaksiatan. Tapi hati tidak mudah kembali jernih hanya dengan ketaatan yang sekedarnya, maka jangan sekali-kali merasa cukup dengan amal kebaikan.

Jika manusia memiliki fitrah air, maka masyarakat juga pasti memiliki fitrah air. Sekecil apapun dosa dan kemaksiatan yang telah membudaya dalam masyarakat, ia akan mengotori jiwa masyarakat itu. Sedangkan untuk menjernihkan jiwa masyarakat harus dihilangkan segala bentuk budaya maksiat dan membudayakan ketaatan dan kesolehan sebanyak-banyaknya.

Apa yang terjadi dalam jiwa masyarakat kita tidak jauh berbeda dengan apa yang terjadi dalam jiwa kita. Keduanya perlu mendapatkan perbaikan. Untuk memperbaiki dan menjaga kejernihan hati, celupkanlah hati kita dengan shibghah (celupan) Allah. "Sibghah Allah. Dan siapakah yang lebih baik sibghahnya daripada Allah? Dan hanya kepada-Nya-lah kami menyembah." (QS. 2:138).

Marilah kita mulai perbaikan itu dalam diri kita agar dengan kejernihan jiwa ini kita dapat menjernihkan jiwa masyarakat yang tengah terhuyung dalam krisis moral tak bertepi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad_atieProfil   Hantar PM kepada ad_atie   Quote dan BalasQuote

Najwasalwana
Warga Rasmi
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14386
Posting: 5
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-07-05 18:11


Solution..? yang ana belajar dari tok-tok guru, sentiasa kena ingat. jangan memandang perkara yang diharamkan Allah. benda2 xeloklah tu. dan, belajarlah menundukkan pandangan. ini memang dituntut dalam islam, sebab memandang benda yang diharamkan akan menggelapkan hati. selalulah istighfar bila terpandang benda yang xelok. dan tundukkan pandangan bukan bermakna jalan tu tunduk aje, tapi maknanya larikan pandangan dari tengok perkara yang tak elok..wallahua'lam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For NajwasalwanaProfil   Hantar PM kepada Najwasalwana   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 18:40


emmm..very good .....terima kasih..lagi...ada idea lagi..

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 18:27


Dah tahu bahaya, dok tunggu apa lagi? blah lah..... kalau kita pun dok teringin sama... susahlah bang!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

afiah
Warga Rasmi
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16008
Posting: 16

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-07-05 20:02


assalamualaikum,
cara yang paling mujarab ialah sentiasa menundukkan pandangan

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiahProfil   Hantar PM kepada afiah   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 22:44


jaga solat! solat yang dilakukan dengan sempurna dapat mencegah daripada perkara yang mungkar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 01:09


Pada 16-07-05 22:44 , wehdah posting:

!!! QUOTE !!!

jaga solat! solat yang dilakukan dengan sempurna dapat mencegah daripada perkara yang mungkar.
ana kurang yakin dengan ni.ops.. jangan silap sangka,tapi itu hakikat yang berlaku depan mata.

ramai di antara kita yang bersolat,ttpi masih ramai yang melakukan maksiat,sama ada sedar atau tak.,.

contoh,ramai yang ana lihat;bertudung,jaga solat tetapi masih berpegangan tangan dengan teman lelaki.Ini mungkin contoh solat tak berkualiti..

Jadi,kesimpulannya,solat jangan pada nama.Asal sudah solat,kita terlepas... Sebaliknya,kaji sama ada solat itu berkualiti(diterima Allah) atau tak. Caranya,amalkan solay yang sentiasa khusyu' dan mengharap diterima Allah.

Ya,untuk persoalan yang ditimbulkan oleh zulman,bila dah pandang benda2 yang menyebabkan maksiat mata,cepat2 alihkan pandangan. hik.. ye ke begitu?

Bagi ana,cubalah dengan tidak memandang sesuatu yang menyebabkan berlakunya maksiat.Mungkin perempuan cantik sebagai contoh, tak perlulah berlebih2an bila pandang.



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 17-07-05 04:52


pandanglah dengan matahati..bukan dengan mata kasar..kawal pandanganmu, wahai mataku..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 18-07-05 23:22


tak payah keluar rumah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-07-05 21:04


dari hati turun ke mana...
Kalau tak ke tanah jugak....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 22-07-05 10:28


ambil saja sudu atau fork...cucuk saja mata tu...hehehe
:-D


-----------------
Your HTML Guide


Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.125018 saat. Lajunya....