Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-08-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Activity gets you busy. But productivity gets you results. Activity consumes time. Productivity frees it.

-- ummimq

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: NurLiyanaNajwa
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43095

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 32
Ahli: 0
Jumlah: 32




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 jam, 6 minit yang lalu
budakbesar: 6 hari yang lalu
azemi: 10 hari yang lalu
Firdaus15: 17 hari yang lalu
NurLiyanaNajwa: 20 hari yang lalu
secureofficemovers: 21 hari yang lalu
Naqiu: 27 hari yang lalu
nawfaa79: 28 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Sifat malu,sifat terpuji


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Sifat malu,sifat terpuji

Please Mendaftar To Post


Oleh Sifat malu,sifat terpuji

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 16:03


Kedudukan rasa Malu

Malu adalah cabang dari cabang-cabang iman sebagaimana hal itu diriwayatkan di dalam sebuah hadits Nabi Shallallaahu alaihi wa Sallam Maka barang siapa sedikit rasa malunya berkuranglah keimanannya. Rasulullah Shallallaahu alaihi wa Sallam bersabda, Artinya, "rasa malu itu tidak datang melainkan dengan membawa kebaikan." Dan di dalam satu riwayat Muslim: Artinya,"rasa malu itu baik semuanya," atau beliau bersabda, "Semuanya adalah baik" Berkata Salman al Farisi, "Sesung-guhnya apabila Allah menghendaki kehancuran seorang hamba, maka Dia cabut rasa malu dari dirinya. Jika rasa malu telah tercabut darinya, maka ia tidak menemui Allah, melainkan di dalam keadaan terlaknat...

apa kata kita muhasabah diri...adakah dalam diri kita ada sifat malu?malu kepada ALLAH?kepada RASULLALLAH?atau ibu bapa kita?fikirkanlah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 16:34


Keterangan tentang sifat malu memang sudah banyak ada di ukhwah ni.
Makin banyak,makin bertambah ilmu...

"Iman terdiri daripada lebih 70 cabang.Malu adalah salah satu daripadanya.."



Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 17-07-05 23:35


ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........

ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........

ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........

ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........

ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........
ha..........ha............
ha...........ha...........
ha.............ha.............
ha,..............ha,.........

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

aleyasyafira
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2004
Ahli No: 13015
Posting: 100
Dari: melaka

canada   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 23:53


malu tak bertempat pun susah jugak

Bookmark and Share

  


  Member Information For aleyasyafiraProfil   Hantar PM kepada aleyasyafira   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 18:34


Assalamu'alaikum...
malu..sifat yang tidak boleh dipisahkan sama sekali dengan wanita...
tetapi malu jangan sampai merendah kan harga diri...
malu padaNYA...
Allah yang Maha Pengasih.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 22:07


apa yang lucu sangat ni mohd_azhar? Malu tu perhiasan yang b'harga kerana ia mencegah kita dari membuat perkara mungkar tapi jangan pulak terover malu sampai nak bt kebaikan pun rasa segan. :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

yatie86
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.10.2004
Ahli No: 11989
Posting: 116
Dari: p.di negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 21-07-05 23:53


bagi ana malu memang tak dapat di pisahkan dengan manusia..kerana adanyer sifat malu..melahirkan sebuah akhlak yang indah..

----------------------
malumu bernilai,
katamu berhikmah..
hatimu tulus suci dan murni..
insyaalah semoga kita tergolong dalam orang yang mempunyai sifat malu,sifat malu yang di redhai Allah

Bookmark and Share

  


  Member Information For yatie86Profil   Hantar PM kepada yatie86   Quote dan BalasQuote

ratu_balqis
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4645
Posting: 38
Dari: gombak

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 23:58


malu adalah lambang keimanan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ratu_balqisProfil   Hantar PM kepada ratu_balqis   Pergi ke ratu_balqis's Website   Quote dan BalasQuote

angah_komputer
Warga Rasmi
Menyertai: 25.07.2005
Ahli No: 17552
Posting: 1
Dari: Jitra, Kedah

malaysia  


posticon Posting pada: 25-07-05 19:15


ramai perempuan yang malu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For angah_komputerProfil   Hantar PM kepada angah_komputer   Quote dan BalasQuote

norhikmah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15562
Posting: 22
Dari: Parit Buntar

Perak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 10:03


malu itu sebahagian dari iman tapi malu biar lah bertempat....

Bookmark and Share

  


  Member Information For norhikmahProfil   Hantar PM kepada norhikmah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 00:06


bagaimana yang dikatakan sebagai 'malu bertempat' ye...
ada sesiapa yang boleh bagi detail explaination....

ps: malu itu perhiasan yang dianugerahkan Allah buat hamba2Nya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 00:36


Adakah malu umpamanya seperti malu untuk pergi sembahyang di surau? atau malu untuk menuntut ilmu denagn berbaik dengan guru atau pensyarah , atau malu bagi kaum wanita memakai tudung atau menutup aurat? Ini malu tidak bertempat namanya.

4 Bersifat pemalu (bertempat)

Seorang muslim seharusnya bersifat pemalu , namun demikian sifat tersebut tidak boleh menjadi penghalang kepadanya untuk menyatakan kebenaran dan keadilan .
Hatta Rasulullah Junjungan Mulia pun seorang yang sangat pemalu melebihi daripada seorang anak gadis yang berada di sebalik tabir.

Sabda Nabi yang bermaksud :
"Iman itu mempunyai tujuh puluh cabang atau enam puluh cabang , maka yang paling utama ialah ucapan "Lailaha illallah" dan yang paling rendah ialah membuang duri dari jalan.Dan malu itu salah satu cabang iman ".
(Riwayat Al Baihaqi)

Ulamak juga ada menyatakan bahawa malu itu adalah "sifat seseorang untuk meninggalkan kejahatan dan menghalangnya dari mencuaikan hak orang lain."


Malu bertempat ialah merasa malu untuk melakukan apa yang Allah larang dan tidak berasa malu untuk malakukan yang Allah suruh .


Ana : Malu bukan daun semalu...
[ Telah diedit oleh: zulman pada 12-08-05 00:38 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

yuiummi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16610
Posting: 58
Dari: Jay Bee

Johor  


posticon Posting pada: 12-08-05 00:57


ahmad azhar ni kenapa?...adakah itu sifat malu dan terpuji?....
tak paham...tak paham...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yuiummiProfil   Hantar PM kepada yuiummi   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-08-05 18:06


syukran zulman..
semoga malu ana selama ni adalah 'malu bertempat'..

:-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 20-08-05 21:22


kenapa ahmad_azhar?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

fiafarha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1209
Posting: 79
Dari: t`ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-08-05 21:43


sabda nabi saw"jika kau tidak malu,buatlah apa yang kamu mahu"

Bookmark and Share

  


  Member Information For fiafarhaProfil   Hantar PM kepada fiafarha   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 20-08-05 22:22


> " sifat malu itu sebahagian daripada iman "......
> tapi...
> biarlah malu itu kena pada tempatnya...
> susah juga, kalau sikit2 malu....
> nti, satu kerja pun tak menjadi akhirnya...
> ....................

Bookmark and Share

  


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

kimif1
Warga Rasmi
Menyertai: 17.07.2005
Ahli No: 17334
Posting: 5

Johor  


posticon Posting pada: 20-08-05 22:59


Pada 20-08-05 22:22 , Al-Mustaqqim posting:

!!! QUOTE !!!

> " sifat malu itu sebahagian daripada iman "......
> tapi...
> biarlah malu itu kena pada tempatnya...
> susah juga, kalau sikit2 malu....
> nti, satu kerja pun tak menjadi akhirnya...
> ....................

betul tu, Al-Mustaqqim. susah jugak kalau malu tu tak bertempat, hehehe........ :-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For kimif1Profil   Hantar PM kepada kimif1   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.111855 saat. Lajunya....