Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 02-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Every closed eye is not sleeping and every open eye is not seeing

-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 20 jam, 51 minit yang lalu
wyd1014: 9 hari yang lalu
haykal77: 17 hari yang lalu
Kakngah: 17 hari yang lalu
lidah-penghunus: 18 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Profesor akui Mawi boleh jadi idola..


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Profesor akui Mawi boleh jadi idola..

Please Mendaftar To Post


Oleh Profesor akui Mawi boleh jadi idola..

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 19:19


BANGI: Pensyarah Sains Politik Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Profesor Madya Saliha Hassan menyifatkan Mawi, peserta Akademi Fantasia 3 sebagai role model generasi muda Melayu terkini yang bijak menyelitkan unsur jati diri Melayu dan keagamaan ke dalam dunia hiburan.



Beliau melihat Mawi (gambar) sebagai seorang bersahsiah Islam dan Melayu, yakin dan selesa dengan dirinya, berorientasi "world' yang disukai anak muda sekarang. Malah, Mawi bukan sekadar artis baru, tapi cerminan sebahagian daripada anak muda.

Bagaimanapun, beliau mahu Mawi terus dengan penampilan ikhlas yang ada sekarang - berketayap, pakai kain pelekat, pandai silat, berzanji, kental ajaran agama termasuk menjadi qari selain boleh membawa pelbagai rentak lagu dengan kekuatan sendiri.

“Bagi saya, sebagaimana Siti Nurhaliza, Mawi saya akui juga boleh menjadi idola yang baik untuk generasi muda Melayu yang umumnya memang asyik dengan dunia hiburan,” katanya ketika mengulas ketrampilan Mawi dalam program AF3 yang begitu digemari sekarang.

Ketika ditanya siapa yang mengundi Mawi, Saliha berkata: “Saya tidak ada data konkrit, tetapi pada hemat saya kebanyakannya kalangan Melayu berumur 20-an hingga 30-an tahun. Ada juga golongan dewasa yang turut mengundi dan pihak yang menaja mengundinya.

Apa pun, Mawi sehingga ini kekal dengan undi terbanyak walaupun dia melakukan beberapa kesilapan ketika pertunjukan dan dikritik oleh juri profesional.

“Saya rasa ini yang menarik untuk dilihat implikasinya dari segi perkembangan sosial yang ada kaitan dengan politik semasa. Fenomena Mawi ini majoritinya membabitkan generasi muda, yakni bagi saya generasi pelapis negara.




“Dengan itu pandang dunia mereka penting untuk kita perhatikan dan fahami. Bukan saja Mawi berani dan selesa just being himself tetapi penyokong-penyokongnya juga cukup selesa dengan penampilan beliau dan genre muzik beliau... nasyid dan etnik, Islam dan Melayu,” katanya.

Saliha berkata, memang ramai ahli seni dan pemuzik menghasilkan muzik bersifat etnik dan ketuhanan. Tetapi, ‘ketuhanan’ adalah universal. Irama nasyid berbeza. Ia adalah genre tersendiri, ada kesyahduan, iaitu unsur spiritual yang berkaitan langsung dengan islamik..

apa pendapat enta orang??
[ Telah diedit oleh: syed pada 10-07-05 19:20 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 19:22


dah agak dah pasti berita ni akan masuk ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 19:29


Assalamualaikum warahmatullahiwabarakatuh...

Sapa MAWI itu??? peguam?doktor? mejistret?....emm...Prof Saliha buat kenyataan ni berdasarkan emosi ke berdasarkan pemikiran islam?
Tak kiralah siapa MAWI itu...ana doakan dia agar jadi manusia yang berguna,jadilah pendakwah yang soleh(sekirannya lelaki) dan solehah (sebaliknya).

Ihdinna sirotholmustakim...sirothollazi naanamthoalaihim ghairilmaghdhubialaihim...waladhooo..limmm..

Aminnn....

8-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

perantau
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2003
Ahli No: 2938
Posting: 164

blank  


posticon Posting pada: 10-07-05 21:23


and this is based on the percentage of sms received by him? berapa ramai yang vote for him? siapa yang vote for him? to think that one professor madya coming out with this 'analysis' is an embarrassment to the academic world..

Bookmark and Share

    


  Member Information For perantauProfil   Hantar PM kepada perantau   Quote dan BalasQuote

czarcam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11715
Posting: 207
Dari: padang Rengas, Kuala Kangsar.

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-07-05 21:31


...assalamualaikum

Maksud firman Allah: "Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta." (AlAnkabuut:3)

Bookmark and Share

    


  Member Information For czarcamProfil   Hantar PM kepada czarcam   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 11-07-05 08:23


Assalamu'alaikum..

antara tanggapan tipikal orang melayu, seseorang dikatakan berimej 'Islamik' & dianggap 'alim' jika:

- dari sekolah arab/ agama
- pandai cakap arab
- berkopiah/ baju melayu/ berjubah/ bertudung labuh (kalau selebriti: bertudung)
- pandai baca Quran (qari/ qariah)
- bernasyid
- jurusan agama
- lulusan/ pelajar Timur Tengah

mawi is just one of the kind.. & i totally agree with what perantau said: "to think that one professor madya coming out with this 'analysis' is an embarrassment to the academic world"

Allahu a'lam.. :-)


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 11-07-05 08:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-07-05 09:47


Assalamulaikum...
saya kenal mawi ini kerana dia senior saya sewaktu disekolah.Most kawan-kawan saya gila habis dengannya.saya pun heranlah apa yang mereka suka sangat dengan dia.Bukan dia tak baik,baik tapi dia dulu seorang ustaz disekolah agama johor,dia tahu hukum menyanyi dan semua hukum.dia nak senang dengan cara yang senang.menyanyi.Jadi,saya tak respect dengan dia.Walaupun seluruh dunia gila habis kat dia tapi bukan saya yang pernah satu sekolah dengannya.bukan sahaja saya yang kata begitu,kawan-kawan saya yang satu sekolah pun hairan dengan peminat fantastik dia dtu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

qais_amirii
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.02.2004
Ahli No: 7048
Posting: 165
Dari: Republic of Nilai

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 10:17


cintalah idola kita yang boleh beri syafaat di akhirat kelak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For qais_amiriiProfil   Hantar PM kepada qais_amirii   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 12:24


Salah satu Icon ciptaan Yahudi . Mereka semakin berjaya. Tahniah kepada MAWI kerana peranan yang dimainkannya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

Nazri
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2003
Ahli No: 4023
Posting: 427
Dari: Arau, Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 11-07-05 12:32


Yang baik kita ikut...yang kurang baik segera kita tinggalkan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NazriProfil   Hantar PM kepada Nazri   Pergi ke Nazri's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 11-07-05 12:56


Assalamualaikum wwt..

atie minat juga dengan c mawi ni..dari sudut positive nya..mawi ini m'bawa imej yang b'sahaja,lurus bendul dan yang paling penting 'WORLD' for muslim..
dari sudut negative tu? wallahu a'lam lah..may be time 'menari' kut.

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

Nana248
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2004
Ahli No: 9351
Posting: 46
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 11-07-05 13:17


Saya bukan nak sokong MAWI world tapi.. dia adalah lelaki melayu terakhir.. kita kena faham dia datang dari keluarga susah.. lagipun dia tak kisah pun mengaku asal usul dia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nana248Profil   Hantar PM kepada Nana248   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 14:15


lihat pada positifnya ...negatifnya fikirkn bersamanya

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 15:58


Assalamualaikum...

Ana nak tanya pendapat sahabat...Apa sebenarnya motif/objektif MAWI masuk AF ni...?? Nak bawa kebaikan ke atau nak membawa kerosakan.

Ana tak rela orang memain-mainkan agama ana...menunjukkan rendahnya taraf agama ana...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

sahabat_ingatan
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.05.2003
Ahli No: 808
Posting: 397
Dari: Melaka

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 16:08


mawi2..semua macam dah tak reti nak differentiate mana betul mana salah..ana pun tak reti juga hal macam ni sbnrnye..tapi ramai sangat orang minta kat dia..nak buat bagaimana..so, Apapun kita tunggu dan lihat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_ingatanProfil   Hantar PM kepada sahabat_ingatan   Pergi ke sahabat_ingatan's Website   Quote dan BalasQuote

harakah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 28.09.2003
Ahli No: 3833
Posting: 45

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-07-05 17:55


inilah pemahaman Islam Hadhari yang hampir berjaya mencapai matlamatnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For harakahProfil   Hantar PM kepada harakah   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 11-07-05 19:11


!!! QUOTE !!!


Ana nak tanya pendapat sahabat...Apa sebenarnya motif/objektif MAWI masuk AF ni...?? Nak bawa kebaikan ke atau nak membawa kerosakan.


Wallahua'lam.
Kita hanya menghukum apa yang zahir, dan kepada-NYA perkara sirr.

Tapi, secara jujur, ana takut jika penyertaan Mawi dalam AF adalah marketing strategy ASTRO untuk menarik minat peminat nasyid yang selama ini membenci AF.
Ilmuan sudah bersuara; "Inilah idola baru. Membawa identiti baru, memperjuangkan nasyid."
Dan, peminat nasyid akan mula berfikir 2 kali untuk menolak gagasan AF dengan kehadiran seseorang 'pejuang' irama nasyid...

Analoginya, sudah tentu kita menolak mentah-mentah alkohol dalam arak. Tapi apabila alkohol ditambah dalam coklat dan hanya ada tulisan kecil pada pembalut mengenainya, apakah kita akan ada reaksi yang sama?
[ Telah diedit oleh: mohdnurhakimin pada 12-07-05 01:16 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 19:25


alaa... yang antum semua komen ni macam biasa saja tengok AF.

ps: tak payah lah tengok. buat dosa saja.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

syahadah_muslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16078
Posting: 106
Dari: kualakangsar

Perak  


posticon Posting pada: 11-07-05 20:16


amat menyedihkan...marilah kita sama sama doakan supaya mawi kembali ke jalan ALLAH S.W.T

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahadah_muslimahProfil   Hantar PM kepada syahadah_muslimah   Pergi ke syahadah_muslimah's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 11-07-05 21:31


assalamualaikum..

secara jujurnya sakeenah tak p'nah tengok AF sebab kat rumah sakeenah tak ada astro & sakeenah pun memang xbagi ayah sakeenah beli pasal membazir..cuma apa yang sakeenah nak antum bagi pendapat kat sini ialah:

-ustazah sakeenah ada cakap yang "idol"maksudnya ialah b'hala ataupun kat Malaysia ini dikenali senagai idola.
-idol/idola tak boleh digunakan pada sesiapa hatta Raulullah sekalipun kerana Rasulullah itu adelah QUDWAH HASANAH dan bukanya b'hala/bhn sembahan...

jadi apa komen antum semua..sorry,kalau t'keluar tajuk...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 21:48


Pada 11-07-05 21:31 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

-ustazah sakeenah ada cakap yang "idol"maksudnya ialah b'hala ataupun kat Malaysia ini dikenali senagai idola.
-idol/idola tak boleh digunakan pada sesiapa hatta Raulullah sekalipun kerana Rasulullah itu adelah QUDWAH HASANAH dan bukanya b'hala/bhn sembahan...


idol (noun)

1 a) An image used as an object of worship.
b) A false god.

2. One that is adored, often blindly or excessively.

3. Something visible but without substance.


(Source: The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition)
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 11-07-05 21:49 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

hafiz_along_83

Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3139
Posting: 772
Dari: cheras

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 22:17


WAAAAAARRRGGGHH....!!!!!!

APA SUDAH JADI dengan DUNIA SEKARANG NI???!!!!

ARTIS PULAK yang DIBANGGA-BANGGA...

ULAMAK-ULAMAK DITOLAK KE TEPI...

dengar ADA CERAMAH AGAMA... ALAMAK..!!! 'JOM KITA LARI!!!!"

LANGSUNG tak SYAR'IE...!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafiz_along_83Profil   Hantar PM kepada hafiz_along_83   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 11-07-05 23:30


Imam Syafie' ,Imam Ghazali yang dicari,
tapi Mawi yang ditemui.

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 12-07-05 00:09


Pada 11-07-05 08:23 , alea13 posting:

!!! QUOTE !!!

Assalamu'alaikum..

antara tanggapan tipikal orang melayu, seseorang dikatakan berimej 'Islamik' & dianggap 'alim' jika:

- dari sekolah arab/ agama
- pandai cakap arab
- berkopiah/ baju melayu/ berjubah/ bertudung labuh (kalau selebriti: bertudung)
- pandai baca Quran (qari/ qariah)
- bernasyid
- jurusan agama
- lulusan/ pelajar Timur Tengah

mawi is just one of the kind.. & i totally agree with what perantau said: "to think that one professor madya coming out with this 'analysis' is an embarrassment to the academic world"


Setuju sangat. Kalau setakat ada ilmu tapi tak tahu nak amalkan buat apa? Dan bila dah ada ilmu tu?, sampaikanlah juga. Dunia hari ni macam2..pelik2 :-?



Bookmark and Share

    


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 09:06


!!! QUOTE !!!

Ana nak tanya pendapat sahabat...Apa sebenarnya motif/objektif MAWI masuk AF ni...?? Nak bawa kebaikan ke atau nak membawa kerosakan.

Ana tak rela orang memain-mainkan agama ana...menunjukkan rendahnya taraf agama ana...
..ok...bila c mawi tu? kena temuramah ke apa ke secara LIVE lagi tu?..ahh...tanyalah soalan tu?..biar seluruh tahu apa bakal jawapannya...sama ada jawapannya dari pihak dia bernaung atau diri sendiri..kita dengar nanti..............


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

lidah-penghunus
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 407
Posting: 1306
Dari: Parlimen Kapar, Dun Meru.

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 23:58


assalamualaikum.

     inilah artis model islam hadhari. buat amal boleh dalam masa sama buat mungkar pun boleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lidah-penghunusProfil   Hantar PM kepada lidah-penghunus   Pergi ke lidah-penghunus's Website   Quote dan BalasQuote

Subuhku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.04.2004
Ahli No: 8613
Posting: 209

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-07-05 00:23


Mawi!!! Maui iskk.Saya ni orang johor rasa malu pulak kran mawi orang johor.memang suara dia sedap krana dia pernah masuk pertandingan tilawatil quran, nasyid dan sbgainya.Kata dia pandai taranum dan sebgainya itu memang diakui tapi......... saluran dia masuk AF ni tak kena.jangan lah memainkan fakta dengan menyatakan mawi boleh jadi idol remaja krana dia pandai ngaji dan sbgainya tapi masuk AF buat perkara mungkar tak guna juga malu malu malu mawi.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For SubuhkuProfil   Hantar PM kepada Subuhku   Quote dan BalasQuote

narato
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2005
Ahli No: 16524
Posting: 143
Dari: jb...ukm,bangi

Johor  


posticon Posting pada: 13-07-05 02:43


hai,mawi ni seakan-akan menjatuhkan lagi imej islam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For naratoProfil   Hantar PM kepada narato   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 14-07-05 01:27


Obviously music,dance dan everything is not somethin that is encouraged by Islam.

but Mawi is a RELATIVELY better idol than all non-real-nasyid malaysian artistes combined.

ini hanya pendapat saya yang bukannya peminat setia dunia hiburan,tapi berminat dengan tajuk yang menarik ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

mohd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 401
Posting: 283
Dari: kl

ireland  


posticon Posting pada: 14-07-05 01:50


assalamualaikum...jangan lah kita lihat keburukkan seseorang itu...aku ada dengar si mawi ni,,kat af selalu ajar agama kat bebudak lain..ajar ngaji....kan satu kebaikkan...mana tau satu hari nanti..mereka pulak..jadi qari..sentiasa bersangka baiklah dengan manusia ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdProfil   Hantar PM kepada mohd   Quote dan BalasQuote

amirul_mukminin12
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2004
Ahli No: 7491
Posting: 36
Dari: seberang...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 07:22


mawi..?sapa pula tu....?:P,
ada apa dengan mawi....?

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirul_mukminin12Profil   Hantar PM kepada amirul_mukminin12   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 08:05


winna punya pandangan...
bercakap memang sedap..
tapi dalam diam..
sedar tak... sebenarnya..apa yang di luahkan..
seolah-olah telah mengata sifat seseorg dari belakang = mengumpat..
fikir-fikirkan...



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 08:33


tengah pikir lah ni winna.

ps: pikir dan pikir lagi. :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 11:05


Assalamualaikum
cuma nak mencelah ,
air dan minyak takkan bercampur
gulai kari kalau terjatuh tahi cicak jangan di makan
nak berdakwah kena jalan yang lurus..
tak bolehlah sambil terkinja,terlompat-lompat menari kita ajak orang mengamal Islam...
jangan jadikan golongan artis sebagai pujaan ..
kelak bawa rosak pada masyarakat..
berkenaan si mawi, seorang mukallaf...biar dia jawab apabila di tanya kelak amalannya itu...harapan moga kita semua mendapat naungan Allah , jalan yang lurus...
jangan terperdaya dengan method dakwah yang songsang, bergaul bebas tapi nak amal Islam ...salah tu.....
pilhan kita jangan ambil sedikit-sedikit atau yang separuh-separuh..pilih yang syumul dan lurus...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 11:12


Pada 14-07-05 08:33 , mukasyaf posting:

!!! QUOTE !!!

tengah pikir lah ni winna.

ps: pikir dan pikir lagi. :-)


fikir jangan tak fikir...
nawaitu itu penting..
kadang-kadang kita tak tau hati manusia ini.
hanya Allah yang tahu..
belum tentu...orang yang pada pandangan kita
nampak jahil...ada lah jahil..
mungkin di cc Allah..adalah orang yang mulia..
tiada siapa yang tahu bukan.
hanya dia yang Maha Esa..
fikir-fikir kan lah..



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

dzukirah
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2005
Ahli No: 17093
Posting: 3
Dari: Terengganu Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 13:55


idola...
>sebagai umat islam, siapa lagi idola yang paling dikagumi dan dicintai selain daripada Nabi Muhammad S.A.W.
>pada pandangan saya, seorang idola tidak akan melakukan sesuatu perkara yang bercanggah dengan pendirian dan pegangan yang dianutinya.
>bersifat alim dan pada masa yang sama menceburi bidang yang penuh dengan kemaksiatan?, wajarkah?
>"Amar Makruf, Nahi Mungkar",
>Wallahualam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dzukirahProfil   Hantar PM kepada dzukirah   Quote dan BalasQuote

abusuffian
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2003
Ahli No: 403
Posting: 134
Dari: Segamat

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 14:56


Assalamualaikum....

Saya ada pandangan mengenai Mawi ni.. ada ahli ukhwah yang berkata 'kalau hiburan semua orang nak tapi kalau ceramah agama semua orang tak nak'

Saya ingin bertanya Kenapa orang taknak dengan ceramah agama? Sebabnya tak semua orang berjiwa sama.dan tak semua orang boleh duduk berjam-jam sanbil mendengar ceramah agama.

Macamana pulak dengan oranr2 yang tak berminat dengan ceramah agama? Takkan kita nak biarkan? Islam menuntut umatnya berdakwah dan saling mengingati tapi apa KITA BUAT KEPADA ORANG YANG TIDAK SUKA PADA CERAMAH AGAMA?

BIARKAN??!!!!

Adakah itu yang kita WAJIB buat sebagai orang ISLAM?

Bagi saya kita patut bersama-sama menarik orang yang tidak minat dengan ilmu agama ini bersama-sama menuju ke syurga bukannya hanya mementingkan diri untuk masuk syurga.

Saya lihat jika MAWI mempunyai TARBIYAH yang tinggi satu hari nanti mungkin dia akan tersedar dan jika dia tersedar ketika namanya tengah TOP dia mampu manarik ramai peminatnya perlahan-lahan ke arah ilmu islam...
Mungkin tanggungjawab kita untuk mengingatkan MAWI bukannya mengutuk MAWI...

Suatu masalah itu boleh diselesaikan dengan bijak berfikir dan sabar melihat perubahan. Tiada perubahan yang senang dilihat. Kalau tak salah saya Rasulullah SAW sendiri tidak sempat melihat Islam tersebar keseluruh dunia. Tapi perkara tersebut tetap terjadi selepas kewafatannya.. Kalau salah MAAFKAN saya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abusuffianProfil   Hantar PM kepada abusuffian   Pergi ke abusuffian's Website   Quote dan BalasQuote

Zuhairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.01.2004
Ahli No: 6256
Posting: 106
Dari: Selayang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 14:58


Seorang ustaz di tempat ana pernah beritahu ana tentang fenomena sekrang di mana yang baik campurkan dengan buruk. Ana tujukan peringatan ini kepada siapa yang berpendapat bahawa dalam yang buruk itu boleh diselitkan kebaikan.

Di dalam surah Al-Baqarah Allah telah berfirman:

"Dan janganlah kamu campurkan yang haq dengan yang bathil..."

*Maaf saya lupa ayat no berapa.. 40 lebih rasanya.. sapa2 yang tau sila habaq ya..

Fikirkanlah, yang buruk tetapi buruk, yang konsert tetapi konsert, tak ada ustaz2 nak menyelit di tgh2 untuk menjadi modal manusia menghalalkan yang haram.. :P Dan jangan pula lupa satu konsep dalam agama, 'matlamat tak menghalalkan cara'. JOm, tepuk dada tanya iman buka fikiran. Siapakah yang 'pandai' sangat kerana pertahankan dan meminati 'institusi pendidikan' AF? Entah apa yang mereka suka dengan rancangan AF tu, ana pun tatau.... Semoga Allah beri petunjuk kepada kita semua.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ZuhairiProfil   Hantar PM kepada Zuhairi   Quote dan BalasQuote

n_farhanah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.07.2004
Ahli No: 9856
Posting: 332
Dari: -

jordan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 16:20


Pada 14-07-05 14:56 , abusuffian posting:

!!! QUOTE !!!

Suatu masalah itu boleh diselesaikan dengan bijak berfikir dan sabar melihat perubahan. Tiada perubahan yang senang dilihat. Kalau tak salah saya Rasulullah SAW sendiri tidak sempat melihat Islam tersebar keseluruh dunia. Tapi perkara tersebut tetap terjadi selepas kewafatannya.. Kalau salah MAAFKAN saya...


ahad lepas apabila soalan diajukan kepada astora jabat, mengapa dia menyokong gol. Islam liberal yang mengambil Islam secara juzu'? maka diberikannya alasan: 'sesetengah ulama menganggap Rasulullah sendiri tidak sempat melaksanakan Islam secara lengkap dan sempurna.'

kali ini dipersoalkan pula mawi yang dikatakan boleh menjadi idola remaja (sebab pengaruh AF lebih besar daripada pengaruh program-program ceramah agama & nasyid), maka jgnlah pula nak menghalalkannya dengan menggunakan nama Rasulullah juga.

ingat, sdgkan nasyid yang dikatakan membawa konsep 'Islamik' pun masih menjadi khilaf di kalangan ulama', inikan pula program yang nyata mungkar!
[ Telah diedit oleh: n_farhanah pada 14-07-05 16:21 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For n_farhanahProfil   Hantar PM kepada n_farhanah   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 16:28


Pada 14-07-05 07:22 , amirul_mukminin12 posting:

!!! QUOTE !!!

mawi..?sapa pula tu....?:P,
ada apa dengan mawi....?
cuma lelaki biasa seperti anta juga,amirul_mulminin..

cuma Allah tambahkan kelebihannya dengan suara yang merdu..
Dan kelebihan itu disalurkan ke jalan yang boleh membawa fitnah..

Astaghfirullah..
semoga isu ni diberhentikan segera..

Kita kalau tak suka,jangan terlalu mengutuk,bimbang orang yang dikutuk menjadi jauh lebih baik dari kita suatu hari nanti..
tapi jika nak tegur,memang ia suatu kewajipan,dan ana tak memihak sesiapa..Maafkan ana...



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

syed
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.10.2003
Ahli No: 4767
Posting: 1804
Dari: Ardhullahi Wasi'atun

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 19:05


Allahu alimun bizatissudur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syedProfil   Hantar PM kepada syed   Pergi ke syed's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 19:10


kesimpulan pada ana Mawi tak boleh jadi Idola

tak ada tokoh.....dia hanya insan biasa macam kita..

jadi tak payah lah nak bangga kan dia ,
atau menyokong perjuangan dia tu..
sebab dari satu segi salah cara dia tu...
mohon pada Allah...
dia terkeluar cepat-cepat dari AF tu hendaknya....
amin....

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 14-07-05 19:15


Pada 14-07-05 16:28 , puteri_nailofar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-07-05 07:22 , amirul_mukminin12 posting:

!!! QUOTE !!!

mawi..?sapa pula tu....?:P,
ada apa dengan mawi....?
cuma lelaki biasa seperti anta juga,amirul_mulminin..

cuma Allah tambahkan kelebihannya dengan suara yang merdu..
Dan kelebihan itu disalurkan ke jalan yang boleh membawa fitnah..

Astaghfirullah..
semoga isu ni diberhentikan segera..

Kita kalau tak suka,jangan terlalu mengutuk,bimbang orang yang dikutuk menjadi jauh lebih baik dari kita suatu hari nanti..
tapi jika nak tegur,memang ia suatu kewajipan,dan ana tak memihak sesiapa..Maafkan ana...



sakeenah setuju...apa kata kalau kita tutup sahaja isu ini.sakeenah rasa xeloklah kalau kita mengutuk orang..kalau nak isu ni dibangkitkan jgnlah ada unsur2 macam mengutuk just bagi pendapat dan peringatan bagi remaja2mcm sakeenah nielah supaya xtersungkur ke jalan yang salah..maafkan sakeenah juga..sebab sakeenah sebenarnya rasa xselesa pula kalau dalam portal ukhwah ni ada posting kutuk-mengutuk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 19:22


Pada 14-07-05 19:15 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-07-05 16:28 , puteri_nailofar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-07-05 07:22 , amirul_mukminin12 posting:

!!! QUOTE !!!

mawi..?sapa pula tu....?:P,
ada apa dengan mawi....?
cuma lelaki biasa seperti anta juga,amirul_mulminin..

cuma Allah tambahkan kelebihannya dengan suara yang merdu..
Dan kelebihan itu disalurkan ke jalan yang boleh membawa fitnah..

Astaghfirullah..
semoga isu ni diberhentikan segera..

Kita kalau tak suka,jangan terlalu mengutuk,bimbang orang yang dikutuk menjadi jauh lebih baik dari kita suatu hari nanti..
tapi jika nak tegur,memang ia suatu kewajipan,dan ana tak memihak sesiapa..Maafkan ana...



sakeenah setuju...apa kata kalau kita tutup sahaja isu ini.sakeenah rasa xeloklah kalau kita mengutuk orang..kalau nak isu ni dibangkitkan jgnlah ada unsur2 macam mengutuk just bagi pendapat dan peringatan bagi remaja2mcm sakeenah nielah supaya xtersungkur ke jalan yang salah..maafkan sakeenah juga..sebab sakeenah sebenarnya rasa xselesa pula kalau dalam portal ukhwah ni ada posting kutuk-mengutuk..


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 19:26


Pada 14-07-05 19:15 , sakeenah posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-07-05 16:28 , puteri_nailofar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 14-07-05 07:22 , amirul_mukminin12 posting:

!!! QUOTE !!!

mawi..?sapa pula tu....?:P,
ada apa dengan mawi....?
cuma lelaki biasa seperti anta juga,amirul_mulminin..

cuma Allah tambahkan kelebihannya dengan suara yang merdu..
Dan kelebihan itu disalurkan ke jalan yang boleh membawa fitnah..

Astaghfirullah..
semoga isu ni diberhentikan segera..

Kita kalau tak suka,jangan terlalu mengutuk,bimbang orang yang dikutuk menjadi jauh lebih baik dari kita suatu hari nanti..
tapi jika nak tegur,memang ia suatu kewajipan,dan ana tak memihak sesiapa..Maafkan ana...



sakeenah setuju...apa kata kalau kita tutup sahaja isu ini.sakeenah rasa xeloklah kalau kita mengutuk orang..kalau nak isu ni dibangkitkan jgnlah ada unsur2 macam mengutuk just bagi pendapat dan peringatan bagi remaja2mcm sakeenah nielah supaya xtersungkur ke jalan yang salah..maafkan sakeenah juga..sebab sakeenah sebenarnya rasa xselesa pula kalau dalam portal ukhwah ni ada posting kutuk-mengutuk..



Peringatan dan nasihat kepada sahabat ukhwah sekalian ..
Air dan Minyak tak boleh bercampur
Haq dan batil adalah berbeza
nak berdakwah pilihlah jalan yang betul dan lurus..
dan seorang yang mukallaf seharusnya tahu membeza dan tidak menyokong atau terlibat dengan jalan yang batil itu
InsyaAllah mohon Allah memandu kita..

Ana: hanya nasihat untuk diri dan para sahabat


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

Ghufranallah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 27.06.2005
Ahli No: 16894
Posting: 351
Dari: padang pasir

luxembourg   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 23:12


Kalau orang berilmu jadi idola...insyaAllah maka sejahtera lah masyarakat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For GhufranallahProfil   Hantar PM kepada Ghufranallah   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 15-07-05 01:46


1stly mawi decide masuk AF.dia tak pernah kata dia nak berdakwah kat situ,so tak perlu siapa2 pertikaikan 'method dakwah dia yang salah' sebab dia tak pernah umumkn yang dia nak berdakwah dalam AF in the first place.

2ndly,kalau remaja2 nak jadikan dia idol,itu bukan salah mawi.

3rd saya rasa banyak di antara kita,walaupun tak menyertai AF,adalah lebih kurang sama ke dengan mawi,which is ada kelemahan dan ada kebaikan.so sebelum kritik dia seolah-olah dia seorang sahaja dalam dunia yang mencampurkan baik dan buruk,better we look at ourselves and ponder how much better we are,because,if im not mistaken,kita semua ada buat perkara yang baik dan buruk setiap hari.cuma tahap,kekerapan,sengaja atau tidak dll yang membezakanya.mawi is no different because,no matter how often he wear whatever on his head,he is stil 1 of us,dan he does gud things dan bad things,like us.kecualila kalau ada orang maksum kat sini.

sukakah anda kalau nama anda dijadikan tajuk di ukhwah.com dan ramai ahli mengutuk2 apa-apa yang tak elok tentang anda atau apa yang anda telah lakukan?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-07-05 01:58


betul juga tu...

kekadang terpikir juga.. kita ni suka sangat nak cerita pasal keburukan orang.. mana tau kot2 diri kita sendiri yang lebih banyak keburukannya.. hanya Allah saja yang mengetahui.. kekadang kita selalu buat penilaian melalui emosi.. orang yang tinggi ilmunya takkan mudah melatah.. pasti dapat berbicara dengan berhikmah.. bukannya main hentam kromo saja...

kekadang ada juga orang.. perangai sikit lebih kurang saja.. tapi perasan sangat diri tu terlalu baik.. sampaikan keburukan orang lain saja yang kita nampak... yang penting nilai diri sendiri dahulu.. barulah jadi orh yang berhikmah :-D :-D :-D


-----------------
==BICARA KITA ADALAH BICARA SUFI..TANPA SUARA DAN KATA-KATA..KERANA PENGHUBUNG KITA ADALAH SUARA HATI..BERTEMU BERPISAH KERANA ALLAH==


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 16-07-05 06:24


right ZULMAN...mawi xlayak jadi idola....sian mawi asyik kena banned saja..tapi dia yang pilih tuk di banned kan....xmungkin yang halal boleh bercampur dengan yang haram..banyak lagi cara lain tuk berdakwah..kalau nak berdakwah sangat..jom masuk ukhwah.com..boleh saja berdakwah..tapi Kenapa nak masuk AF3 untuk berdakwah???em sedih juga bila orang berilmu mengetepikan ilmu dia tuk cari dunia..mawi2...macam-macam betol laa

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

fiafarha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2003
Ahli No: 1209
Posting: 79
Dari: t`ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-07-05 07:28


takut hati ini mahu berdepan dengan semua ni..bila dah balik m`sia nanti...moga Allah memberi kekuatan dalam meneruskan perjuangan ini...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fiafarhaProfil   Hantar PM kepada fiafarha   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 16-07-05 08:16


Pada 16-07-05 06:24 , hafeezzul posting:

!!! QUOTE !!!

right ..banyak lagi cara lain tuk berdakwah..kalau nak berdakwah sangat..jom masuk ukhwah.com..boleh saja berdakwah..tapi Kenapa nak masuk AF3 untuk berdakwah???


dia ada kata dia masuk AF untuk berdakwah eh?

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-07-05 19:06


Pada 15-07-05 01:46 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

1stly mawi decide masuk AF.dia tak pernah kata dia nak berdakwah kat situ,so tak perlu siapa2 pertikaikan 'method dakwah dia yang salah' sebab dia tak pernah umumkn yang dia nak berdakwah dalam AF in the first place.

2ndly,kalau remaja2 nak jadikan dia idol,itu bukan salah mawi.

3rd saya rasa banyak di antara kita,walaupun tak menyertai AF,adalah lebih kurang sama ke dengan mawi,which is ada kelemahan dan ada kebaikan.so sebelum kritik dia seolah-olah dia seorang sahaja dalam dunia yang mencampurkan baik dan buruk,better we look at ourselves and ponder how much better we are,because,if im not mistaken,kita semua ada buat perkara yang baik dan buruk setiap hari.cuma tahap,kekerapan,sengaja atau tidak dll yang membezakanya.mawi is no different because,no matter how often he wear whatever on his head,he is stil 1 of us,dan he does gud things dan bad things,like us.kecualila kalau ada orang maksum kat sini.

sukakah anda kalau nama anda dijadikan tajuk di ukhwah.com dan ramai ahli mengutuk2 apa-apa yang tak elok tentang anda atau apa yang anda telah lakukan?


ni realiti kebanyakan budak kat sini. suka buat cerita, suka menabur fitnah, suka mengumpat dan so on.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 19:42


suka pertikai apa yang orang lain buat, suka komen, tak puas hati tentang macam2.. and so on.

ps: mengutuk orang lain tak diajar dalam agama Islam. menegur ada lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 16-07-05 20:56


Pada 16-07-05 19:06 , Jackie_uniten7 posting:

!!! QUOTE !!!

ni realiti kebanyakan budak kat sini. suka buat cerita, suka menabur fitnah, suka mengumpat dan so on.


budak2 mana? ukhwah ke? hehehe...
betul juga tu... dahlah..jgnlah kutuk2... dalam Islam tak ada pun nak suruh kutuk2



-----------------
==BICARA KITA ADALAH BICARA SUFI..TANPA SUARA DAN KATA-KATA..KERANA PENGHUBUNG KITA ADALAH SUARA HATI..BERTEMU BERPISAH KERANA ALLAH==


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 20:19


Pada 15-07-05 01:46 , hyunckel_asyraf posting:

!!! QUOTE !!!

1stly mawi decide masuk AF.dia tak pernah kata dia nak berdakwah kat situ,so tak perlu siapa2 pertikaikan 'method dakwah dia yang salah' sebab dia tak pernah umumkn yang dia nak berdakwah dalam AF in the first place.

2ndly,kalau remaja2 nak jadikan dia idol,itu bukan salah mawi.

3rd saya rasa banyak di antara kita,walaupun tak menyertai AF,adalah lebih kurang sama ke dengan mawi,which is ada kelemahan dan ada kebaikan.so sebelum kritik dia seolah-olah dia seorang sahaja dalam dunia yang mencampurkan baik dan buruk,better we look at ourselves and ponder how much better we are,because,if im not mistaken,kita semua ada buat perkara yang baik dan buruk setiap hari.cuma tahap,kekerapan,sengaja atau tidak dll yang membezakanya.mawi is no different because,no matter how often he wear whatever on his head,he is stil 1 of us,dan he does gud things dan bad things,like us.kecualila kalau ada orang maksum kat sini.

sukakah anda kalau nama anda dijadikan tajuk di ukhwah.com dan ramai ahli mengutuk2 apa-apa yang tak elok tentang anda atau apa yang anda telah lakukan?



Assalamualaikum

Bicara ana bicata hati,
Jauh sekali bicara emosi
tidak terniat berhasad dengki
dan bukan juga bicara sufi..
bicara berhati-hati dan bukan membuta tuli
setelah memerhati masyarakat kini..

Ukhwah sejati harus mengingati
hatta yang pahit harus di hadami
bukan hanya tak ambil peduli,
menghadapi budaya yang menular kini,
iaitu budaya konsert dan budaya happy go lucky.
budaya hiburan terkini dan budaya happpy -happy
hingga terlupa tugas hakiki
hadirnya kita sebagai Insan di muka bumi
Tidak terniat mengutuk mencerca dan memaki, kerana salah disisi Ilahi..
harapan agar remaja Islam tidak terpesona
dengan lambakan hiburan sensasi
tiada niat untuk membeza antara insani,
kelemahan diri adat manusiawi..
Namun perlu ada sifat memperbaiki diri...

hanya iman dan redha Ilahi meningkatkan diri
amalan makruf perlu di amali
amalan mungkar seupaya kita jauhi....
gelaran maksum hanya untuk rasul dan Nabi
apalah sangat kita ummat yang akhir ini..
jauh panggang dari api....


Saudara Islami saling sayang menyayangi...
mendoakan sesama sendiri
supaya dijauhi dari murka Ilahi
harapan semuanya mendapat Syurgawi


Ana : berdoa moga Mawi dan seluruh ummat Islam di tunjuk oleh Allah jalan yang terpuji...


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 21:57


em...em...em....mawi..mawi..mawi....
idola..?? idola..? idola...??
ish,...ish..ishh.....

kan ke sedap suaranye..Kalau jadi muaZZZin...huhu...
ana xpenah pong tengok performance dia.. kwn2 sibuk dok tengok mawi..mawi..aF..
penuh sesak balik tv.. suka lagi dok dalam bilik..banyak kerja lain daaaa...

moge ALLAh beri taufik + hidayah pada umat muhammad...aminnnnn...
udah..udahlaa...aF nya.. vote..nannngis laa.. bila kena reject..isshhhh...
bla..bla..bla......


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..
[ Telah diedit oleh: simpLe_sHida pada 17-07-05 22:05 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 22:31


ermmm kat sini ada juga ke mawi FC atau FC2 lain?..bincang hangat juga ....ehehe..kita ni lebih suka ke tengok keburukan orang tu?..rasanya benda tu `dia` dah tahu dah...kalau ye pun nak cerita pasal keburukan atau tak suka `dia` janganla nak mengutuk orang tu...kalau nak mengutuk pun kutuk cara memperingati...kat sini rasanya tahu juga kan hukum cerita keburukn orang tu...


-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

guest
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17289
Posting: 72

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 22:34


Anything that comes from AF, Malaysian Idol or whatever reality show they have these days are pure garbage and a waste of electricity. I'd rather watch real and experienced entertainers rather than a bunch of pretty-boy or cuttie wannabe performers prancing on stage singing songs that aren't their own.

And what's with the AFUNDI stuff? Why in the name of St. Avril are people voting for these performers? Why should anyone care if one of them gets booted out or go on to win the top spot? Why should people care at all? Do these voters have lives? Those artist wannabes don't care anything about us and they want from people is their votes and their money, yet people look up to these prancing turds as if they were some kind of deity or something. Well at least they got the 'Idol' part right.

Bookmark and Share

    


  Member Information For guestProfil   Hantar PM kepada guest   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-07-05 23:17


Pada 17-07-05 22:34 , guest posting:

!!! QUOTE !!!



And what's with the AFUNDI stuff? Why in the name of St. Avril are people voting for these performers? .



St. Avril lagi??

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

ad_atie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.07.2005
Ahli No: 17295
Posting: 49
Dari: skudai,johor

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-07-05 00:13


mawi?
baru smggu lepas cek dengar nma dia
ish2 apa nak jadi r,ktggalan sokmo r cek ni
uwaaa siannya cek kan
mawi,cek pnh dengar,tapi tak pnh tengok rupanya pun
tapi cukup hairan,emm tak juga memang kelaziman r
apa dah dak2 muda sekarang
suka tengok sai2 hiburan ni
minat skalipn xkn mawi tu jtuh ke tangan kita juga
ada apa r dengan artis2 ni
tak payah r sokon bnda2 gini
kepada sya_ryn,he3 cek tak ada kutuk pun
cek cme bagi cadangan,boleh elak dari mngutuk ada r
jangan p tengok bnda2 begitu,tak ada faedah,buang masa saja
baik p tolon mak ayah
wt homework ke
he3

Bookmark and Share

    


  Member Information For ad_atieProfil   Hantar PM kepada ad_atie   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 01:03


memang scara realitinya apa yang budak tu join ada lah tak baik/ke arah kejahatan sama sekali..dan dia tanggung semua akibatnya...namun disebalik akibat itu ada terselit sesuatu yang dirasakan berguna untuk difikirkn pada logiknya..tak dinafikan yang buruk tetap buruk dan tak boleh dibancuh bersama untuk tngok hasilnya...namun itulah hakikatnya...yang cara buruk ..ramai yang ikut..guna cara yang elok..ada pun sebilangan saja...bukan menyokong perkara tu tapi benda dah nak berlaku ..apa yang kita perlu buat??? kutuk..?? caci??? untuk pengajaran bagi orang lain???sampai bila.??? berkesan ke..anda tahu juga kan ada cara elok nak bercakap mengenai seseorang..rasanya tak perlulah sya bagi tahu..sendiri mahu ingat. ...bagi sya,bagi sya lah..kalau secara logiknya..1 orang `terkorban` hasilnya mengharapkan yang terbaik........
*sekadar yang terfikir..maaf kelemahan diri sya....



-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)


Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 18-07-05 05:27


!!! QUOTE !!!

ni realiti kebanyakan budak kat sini. suka buat cerita, suka menabur fitnah, suka mengumpat dan so on.


em siapa pula yang buat cerita??xbaca paper ke??kan ari2 ada cerita pasal ini...tapi apa-apa pun kami di warga ukhwah tetapi berdoa semoga diberi hidayah dari Allah untuk kembali mensyariatkan agama... ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-07-05 05:46


Hmmm yang hamba allah ni tau sikit2 dalma islma pun ada kaedah yang digunakan....matlamat tidak menghalalkan cara...adakah dengan cara dia menjadikan temapt AF tu sebagai wadah nak berdakwah boleh diguanakan?mungkin kalau dia unya iman memang dah cukup mantapo boleh agaknya tapi kalau dah dok sekalai laki perempuan satu rumah...menari menyanyi bersama di kahlaya ramai..di tambah pulak ada pegang2 rasanya MAWI bukan the best idola...ramai lagi oranbg lain boleh jadi idola...sama2 fikirkan...kalau ada salah tolong tegurkan

Bookmark and Share

    


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-07-05 06:32


assalamualaikum wrwb...

kawan2 sekelian...

memang kita tak setuju dengan AF...lebih2 lagi tak setuju dengan pengetuanya M Nasir yang kata mawi tak layak duduk dalam AF...

tapi berikanlah mawi peluang...jangan lupa mawi adalah sesatunya peserta AF yang tak salam dan pegang tangan perempuan...dan jangan lupa mawi diberi vote yang baik oleh peminat2 dan oleh ramai juri kecuali Kudsia ' ANDARTU' Kahar. dan seorang dua lagi...

tunggulah sampai konsert kedua akhir dan final AF....kalau mawi bawak lagu nasyid atau 'world music' maknanya mawi ada agenda dakwah tersendiri....

tapi saya tetap kontra dengan AF...namun malagnya kita tak mampu nak buat Akademi Nasyid...atau Akademi Dakwah dalam TV...

kalau ada AN atau AD...saya berminat nak jadi pengajar...:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

akh_fil_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14604
Posting: 33
Dari: manir

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-07-05 06:37


Hmmm ye ke tak ada pegang?yang tangan perempuan pun ditepisnya tak ke namayanya pegang?ke yang tu di bolehkan?kena pulak time menyanyikan lagu arab siap boleh lagi di iringi penggelek perempuan 4 orang...kalau betul nak berdakwah tak payah guna gunakan AF...manusia senang digoda syaitan...hatta adam dan hawa pun tertewas inikan pula kita hamba yang biasa...jangan hampiri maksiat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For akh_fil_islamProfil   Hantar PM kepada akh_fil_islam   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 18-07-05 17:03


profesor tu dari fakulti pengajian islam ke?

ps: ke dari fakulti kebudayaan dan kesenian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 19-07-05 06:49


mawi...penangan mawi ni cukup hebat!sampai guru mengaji saya pun kenal mawi. :-P :-P


-----------------
-biar orang mengatakan kebaikan kita bukan mengutuk kejahatan yang kita lakukan -


Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

kilauansyifa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15817
Posting: 116
Dari: mesir

egypt  


posticon Posting pada: 19-07-05 07:44


boelh membinbing kita ke si mawi ni???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kilauansyifaProfil   Hantar PM kepada kilauansyifa   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.20157 saat. Lajunya....