Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika orang lain boleh melakukan, kita boleh belajar melakukan
-- Prinsip NLP

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 65
Ahli: 0
Jumlah: 65




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Al-Quran dan Hadis
Topik: Ayat Qur


Carian Forum

Moderator: Administrator, ABg_IMaM, ibnu_musa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Al-Quran dan Hadis
    »» Ayat Qur

Please Mendaftar To Post


Oleh Ayat Qur

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 28-05-05 12:08



Ada yg kata setiap ayat Al-qur'an ni ada fungsinye..contoh macam dlm surah Yasin ada ayat yg Rasulullah guna untuk tidurkan musuhnya..hmm,ayat lain camne pulak? ada yg pakar tak bab ni?atau nak berkongsi maklumat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 14:04


didalam Al-Quran trkandung pelbagai rahsia yg allah turunkan...bukan sahaja penawar bahkan panduan dan perlindungan yg tepat buat umat manusia...jgn kita lalai dan leka...selidik dan pelajarilah dgn lebih mendalam...sesungguh pasti akan ketemui hikmahnya...

........................
~bcalah Ar-Rahman,Al-Mulk dan Al-Waqiah didlm amalan seharian.nescaya beruntunglah kehidupan yg dikau lalui seharian ini~

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 14:33


leh dikatakn sume ayat dlm Quran ade kelebihan..

surat al-fatihah byk digunakan utk mengubati semua penyakit disamping membaca ayat2 yg lain..

wassalam...



Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

mubtasim
Warga Rasmi
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16652
Posting: 0
Dari: perlis

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 18:17




aa dalam setiap ayat alquran tu terselit 1001 khasiat..
setiap ayat2 tu ader khasiat tersendiri


Bookmark and Share

    


  Member Information For mubtasimProfil   Hantar PM kepada mubtasim   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 18:29


"Dan kami turunkan dari Al-Quran itu suatu yang menjadi penawar dan rahmat bagi orang2 yang beriman..." (Al-Israa', ayat 82)

malah dalam alquran juga mempunyai enam ayat yang menyentuh kepada makna kesembuhan iaitu ayat2 syifa'

namun apa yang terpenting dalam mengamalkan ayat2 al-quran demi perubatan dan kesihatan ialah kepercayaan, tauhid kita kepada kekuasaan Allah s.w.t...

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-05 18:35


ada tak ayat yg boleh watkan aqal kite tajam pastu senang ingat pelajaran?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 30-05-05 18:41


Seorang sahabat pernah berkata; "Kalaulah untaku hilang sekalipun, nescaya akan kucarinya dalam alQuran."

Dan, Syeikh Abduh juga pernah berkata "Ya" pada soalan, "Adakah ada ayat alQuran yang menerangkan cara untuk membuat roti..."

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-05 18:43


ye ke?tak prnh dgr..serious! aku pun prnh dgr yg al-qur'an pun ada ajar tentang membuat baju..ajaib kan al-qur'an ni?

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 31-05-05 11:13


hrmm.. ni yang saya tahu la kan.. ayat quran dalam mathurat..erm tak igt la ayat surah ape,..tapi bunyinya bismillahillazi la yadhurru ma'asmihi shaiun fil ardis samaaai wahua samiul 'alim..baca ikut makhraj btl2 yer..ni tukis tak bape nk btl.. elok utk elakkan keracunan..mcm kalau kite mkn dkt warung2 yg kite tak pasti kebersihannya..insya Allah laa mujarab.. pernah cuba tapi satakat ni alhamdulillah laaa

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 11:19


Quote:

On 2005-05-30 18:35, tru_frnshp wrote:
ada tak ayat yg boleh watkan aqal kite tajam pastu senang ingat pelajaran?





ade.. ustaz/ustazah ana sarankan dan suruh amalkan surah Luqman .. niat illahitaala..InsyaAllah..


-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 13:04


bukan sebahagian al-Quran, tapi semua surah2 dalam al-quran itu ada hikmahnya dan kelebihan...

kan al-Quran itu adalah mukjizat Rasulullah, jadi setiap ayat2 didalamnya ada kelebihan yang tersendiri....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 31-05-05 13:24


thanks to sutera kasih...insya Allah saya akan amalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 00:02


~Al-Quran megandungi Hikmah degan keberkatanNya~

***Al-Quran Pelita Kehidupan***

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 17:43


Assalamualaikum...

Tiga qul...untuk hindar sihir...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 12-07-05 17:44


Opsss lupa satu benda lagi...cuba baca buku yang berkaitan dengan asma ul-husna....banyak khasiat dari nama-nama Allah tu?...tryla..insyaAllah

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-07-05 21:42


baca lah alQuran..sebab alQuran ibu segala penawar..
dalam alQuran juga..banyak ilmu,kelebihan dan peringatan kita perolehi..
cube amalkan baca quran dengan tafsir..bagi mereka yang kurang memahami nya.
saya cube baca..alhamdulillah..terasa suka nya bila faham..
tapi skg..alhamdulillah...

smg kita mndapat pahala berlipat ganda apa yang kita buat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

iErA
Warga 1 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 942
Posting: 36
Dari: kulim,kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 03:28


....al-quran dusturul hayat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For iErAProfil   Hantar PM kepada iErA   Quote dan BalasQuote

jundullah81
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 331
Posting: 473
Dari: Bumi Allah Semuanya....

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 08:53


Assalamualaikum

Subhanallah....

Masya Allah...


Wallahu a'lam

Assalamualaikum


-----------------
HAPPY Moments----- PRAISE ALLAH
DIFFICULT Moments- SEEK ALLAH
QUIET Moments------ WORSHIP ALLAH
PAINFUL Moments--- TRUST ALLAH
EVERY Moment------- THANK ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For jundullah81Profil   Hantar PM kepada jundullah81   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-09-05 08:56


:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

tru_frnshp
WARGA SETIA
Menyertai: 27.04.2005
Ahli No: 16128
Posting: 539
Dari: Selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-09-05 10:01


Thanks

Bookmark and Share

    


  Member Information For tru_frnshpProfil   Hantar PM kepada tru_frnshp   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 01-09-05 17:57


Al-Fatihah :
Ummu'l-Quran (Ibu Al-Quran)
Ummu'l-Kitab (Ibu Kitab Suci)
As-Sab'u'l-Mathaani (7 ayat yang diulang-ulang)

Ayatu'l Kursi :
Penghulu ayat-ayat Al-Quran

Yaasin :
Hatinya Al-Quran


-----------------
..::: Kehidupan berasaskan Al-Quran dan Hadis menjamin kebahagiaan didunia dan diakhirat :::..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 01-09-05 18:30


Dari Abu Umamah al-Bahili r.a, katanya dia mendengar Rasulullah s.a.w bersabda:”Bacalah al-Quran kerana dia akan datang memberikan syafaat kepada pembacanya pada hari kiamat nanti. Bacalah Zahrawain, iaitu surah al-Baqarah dan Aali-Imran , kerana keduanya akan datang pada hari kiamat nanti seperti dua kumpulan awan menaungi pembacanya atau seperti dua kelompok burung yang sedang terbang dalam matlamat hendak membela pembacanya. Bacalah al-Baqarah kerana dengan membacanya beroleh berkat dan dengan tidak membacanya beroleh penyesalan dan pembacanya tidak dapat dikuasai (dikalahkan oleh tukang-tukang sihir). ”
(Riwayat Muslim)
[ Telah diedit oleh: al_khair pada 01-09-05 18:30 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

al_khair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17478
Posting: 247
Dari: Bumi Allah

singapore  


posticon Posting pada: 01-09-05 18:37


(Al-Quran) ini ialah penerangan kepada seluruh umat manusia dan petunjuk serta pengajaran bagi orang-orang yang (hendak) bertakwa. (A-li 'Imraan:13)

Dan sesungguhnya Kami telah datangkan kepada mereka, sebuah Kitab (Al-Quran) yang Kami telah menjelaskannya satu persatu berdasarkan pengetahuan (Kami yang meliputi segala-galanya), untuk menjadi hidayat petunjuk dan rahmat, bagi orang-orang yang (mahu) beriman. (Al-A'raaf:52)

Wahai umat manusia! Sesungguhnya telah datang kepada kamu Al-Quran yang menjadi nasihat pengajaran dari Tuhan kamu dan yang menjadi penawar bagi penyakit-penyakit batin yang ada di dalam dada kamu dan juga menjadi hidayat petunjuk untuk keselamatan, serta membawa rahmat bagi orang-orang yang beriman. (Yunus:57)

Al-Quran ini menjadi panduan-panduan yang membuka mata hati manusia dan menjadi hidayat petunjuk serta membawa rahmat bagi kaum yang meyakini (kebenarannya). (Al-Jaathiyah:20)

Sesungguhnya Al-Quran ini memberi petunjuk ke jalan yang amat betul (agama Islam) dan memberikan berita yang menggembirakan orang-orang yang beriman yang mengerjakan amal-amal soleh, bahawa mereka beroleh pahala yang besar. (Al-Israa':9)


-----------------
..::: Kehidupan berasaskan Al-Quran dan Hadis menjamin kebahagiaan didunia dan diakhirat :::..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_khairProfil   Hantar PM kepada al_khair   Pergi ke al_khair's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.119623 saat. Lajunya....