Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 14-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Laut yang tenang tidak menghasilkan nelayan berani

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: shanejohnson
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43101

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 62
Ahli: 0
Jumlah: 62




  Yang Masuk Ke Sini
shanejohnson: 3 hari yang lalu
wadud: 8 hari yang lalu
IbnuKhaldun: 25 hari yang lalu
muslimin23: 27 hari yang lalu
kasih_kekasih: 31 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: apebende nasyid ni... dakwah ke dakyah??


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» apebende nasyid ni... dakwah ke dakyah??

Please Mendaftar To Post


Oleh apebende nasyid ni... dakwah ke dakyah??

abuzayd
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 8710
Posting: 32
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-05-05 18:50


ni nak cakap pasal lagu2 nasyid yg xabis2 citer pasal cinta... Ceh!! jiwang gile... Bukannye setakat menyampah, tapi lagu2 mcm ni sebenarnye x boleh membawa kesan negetif. Xtaula diorg sedar ke x,tp sebenarnye lagu2 mcm ni boleh menggalakkan budaya couple, lg2 dengan liriknye yg cukup mengancam.

Kalaw mcm ni la kisahnye, bukan lg dakwah. Kan lagi baik diorg buat lagu pasal ketuhanan ke... ni sket2 temanye cinta...

Mcm mane ek??

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuzaydProfil   Hantar PM kepada abuzayd   Quote dan BalasQuote

multazam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 105
Posting: 60
Dari: Kelantan Darul Naim

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-05-05 21:42




Saya pernah terbaca satu ruangan surat pembaca dalam satu majalah tentang lagu-lagu nasyid sekarang ini.Tidak dapat dinafikan sekarang lagu-lagu nasyid sekarang bukan lagi untuk berdakwah tetapi untuk menggalakkan bercouple.Banyak lirik-lirik berunsur percintaan sesama manusia.Di negara arab dan timur tengah,lirik sebegini tidak diterima masyarakat malah masyarakat di sana menganggap ini bukan sebagai nasyid.Mereka menilai nasyid dari sudut dakwah dan kebanyakan nasyid dari sana berunsur dakwah dan jihad ke jalan Allah.Kita di Malaysia ini yang masih lagi baru dalam industri nasyid sepatutnya mencontohi apa yang dilakukan oleh negara arab dalam memartabatkan nasyid mereka.Banyakkan unsur dakwah bukan percintaan.

-----------------
"Ya Allah,sesungguhnya aku berlindung kepada-Mu dari dukacita dan susah hati,aku berlindung kepada-Mu dari kelemahan dan kemalasan,aku berlindung kepada-Mu dari pengecut dan kedekut dan aku berlindung kepada-Mu dari timbunan hutang dan paksaan orang"

Bookmark and Share

    


  Member Information For multazamProfil   Hantar PM kepada multazam   Quote dan BalasQuote

aduka_irwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14231
Posting: 141
Dari: dari mana nak ke mana??

mozambique  


posticon Posting pada: 26-05-05 22:30


erm..tul tu...nasyid dulu ngan sekarang jauh tul benzanyer...skrg ni, ader sesetengah kump. nasyid tu jadikan nasyid cintan cintun sbg nasyid utama dlm album mereka....bukannya bley buat org muhasabah diri, tapi, meggalakkan couple plak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aduka_irwanaProfil   Hantar PM kepada aduka_irwana   Pergi ke aduka_irwana's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-05 02:26


erm....sokong korang....penah terbaca satu artikel dalam majalh I.....munsyid sekarang pun dh tak betul.....siang dakwah dgn nasyid.....malam2 gayut ngan makwe sampai kui 2 3 pagi...dakwah mende tu...kureng tul....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 02:56


Apa yang pernah didngar dibincang bersama kawan2/org2 ckp2 pasal Munsyid:

1.Niat (Hanya Allah yang Maha Mengetahui)
2.Cara/Konsep:
a)pakaian
b)gaya on stage
c)Tema kumpulan (Zikir/cinta/Universal)
3.Gaya / corak / warna musik yang dibawakan (alat2 asas/gitar/piano/gendang/kompang dsb)
4.Imej dalam masyrakat (still maintain ok or....ko)

5.
Maybe ada yang ckp "Diorang tu manusia jugak...so ada salah silapnyer..."

Tapi ada yang akan jawab balik "dah, siapa suruh pilih kerjaya yg menjadi imej bagi masyarakat..apatah lagi bawak nama Islam..so, walaupun manusia, sama2 silap, kena ada inisiatif berubah..mcm tetiba dilantik jadi pemimpin, jadi imam, takkan nak berkepit lagi? jadi if salah, kena cepat2 ubah..kena amik inisiatif nak berubah"

6.
Mungkin ada juga yang kata "Islam ini tak susah, mudah...alat2 musik yang diguna pakai tu kan masuk masalah cabang, jadik kalu pakai gitar ke ape ker takper la..untuk kebaikan..nak tarik org minat"

Tapi mungkin ada juga yang akan jawab " Islam mmng tak susah, tapi xblh dipermudah2 kan..kalau carapun dah silap dan dalam was2, apa yg diharap hasilnya?"

7.
Pasal tema2 lagu cinta nih "ialah, kita ikut rentk masyarakat kini..nak tarik anak muda, muda-mudi, kita tarik dgn apa yang dia minat--CINTA, tapi kita buatla cinta cara islam.."

"mmng betul niat tu, tapi kita tgkla FAEDAh atau MUDARAT yang lebih besar yang mungkin dibawa..tema2 itu mmng bagus, tapi kena kontrol jugak..ni sampai ada yang jiwang tahap liriknya nasyid "hanya kau dijiwaku"..dsb..kekadang kalau kita tak hati2, kita akan bawak stau budaya baru..ISLAM LIBERAl..contohnya? Orang pakai kopiah dan perempuan pakai tudung, stokin lengan, stokin berdua2 an di mana2 shj mereka nak pergi..yelah, cukup syarat, tak bersentuh (iye ke? masa org tak nampak kot)..tapi...?..so, hati2..jiwang2, jgnlah tahap dewa.."

8.Benda yang baik, kita jangan halang...benda yang sebenarnya baik, tapi dirosakkan golongan kuffar, kita pulihkanbalik ikut islam..

9.tarbiyah paling utama muda-mudi sebenarny bukan melalui hiburan semata2, tetapi pengisian hati dan penerusan amalan olehnya..itulah core dan asasnya..maka tema nasyid? blh fikir sendiri.

Istilah hiburan Islamik jgn disalah ertikan..benda2 yang tak blh, jgn 'dibolehkan' dgn menambah kata2 "oh tuhan, Ya Allah, Ya Rabbi, Ya tuhanku"..banyak lagu dangdutpun ada tulis "Ya tuhan kekalkan aku bersama dia"...dsb

Tak salah nak buat lagu cintan-cintun ni sgt, tapi sikit2 dahle..dalam satu album tuh , jgnla dari 10 lagu, 4-5 lagu cintan-cintun-cantin-contan..

sypun tak tau apa nak komen lagik


[ Posting ini telah di edit oleh: swordofdeen pada 2005-05-27 03:04 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-05 06:22


Quote:
Tak salah nak buat lagu cintan-cintun ni sgt, tapi sikit2 dahle..dalam satu album tuh , jgnla dari 10 lagu, 4-5 lagu cintan-cintun-cantin-contan..


1.Kasih Kekasih
2.Mahligai Kasih
3.Nur Kasih
4.Damba Kasih
5.Impian Kasih
6.Sutera Kasih
.....baper byk lagu yg berkasih2....

Quote:
Istilah hiburan Islamik jgn disalah ertikan..benda2 yang tak blh, jgn 'dibolehkan' dgn menambah kata2 "oh tuhan, Ya Allah, Ya Rabbi, Ya tuhanku"..banyak lagu dangdutpun ada tulis "Ya tuhan kekalkan aku bersama dia"...dsb



dah tkde beza laa dangdut dan nasyid...lepas ni kita ajak Inul n Unic berduet.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 09:43


,em memang tk dnafikan nasyid zaman skrg ni dh banyak terima perubahan,tapi perlu dingat perubahan yg dlakukan tu jgn la smpai menjatuhkan imej industri nasyid tu sendiri...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 12:04


terpulang pd apa yg telah mereka niatkn .....
setiap sesuatau yg dikerjakan itu pasti ada cabaran dan dugaan yg merintangi perjalanan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 12:19


saya rasa nasyid sekarang mungkin sesuai untuk golongan yang baru nak belajar mengenali agama..

xbleh nak heavy2 sangat..
so ringan2 dulu..warmup



Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 12:20


gasaklah.... ada duit seringgit dua, perabih beli kaset/CD depa tu.... tak pun duit loan utk mengaji tu buat pi tgk konsert depa ramai2... kita ni kan minat nasyidlah katakan! maklumlah dlm Islam pun nak hiburan jugak.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 13:32



-rasanya cinta ni mendahului nasyid cinta kan,jadi mungkin kita tak tahu apa terselit ngn niat mereka nyanyikan nasyid cinta tu.bagi yg tahu ,ok la.
-contohnya bagi yg da bercinta n dgr lagu nasyid cinta secara tak langsung mereka dpt pengajaran yg berguna yakni kebnyakkan nasyid cinta ni lebih kepada menjaga hubungan lebih kepada Allah,ikut syariat n berlandaskan agama.jadi faham2 la.
-pastu nasyid cinta ni mendorong kepada budaya couple,rasanya takde nasyid cinta pun manusia tetap bercinta jg.kita mana tahu hati manusia nk bercinta je bila dgr lagu nasyid cinta atau bila ada dorongan.
-apa pun,dari diri kita jg menilaikan macam mana.

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 15:35




saya setuju ngan sya_ryn tu, kebanyakkan nasyid pasal cinta tu..sebab budaya couple banayk sgt terutama kat U...hemm so untuk menjaga orang2 yang mengamalkan couple ni, kenalah bagi nasihat sket untuk menjaga batas-batas pergaulan antara mereka supaya tidak terpesong.

"Ya Allah. Sesungguhnya kami memohon kepadaMu kasih sayangMu dan kasih sayang orang yang menyintaiMu. Ya Allah..Jadikanlah cinta kami kepadaMu lebih daripada cinta kami kepada keluarga dan diri kami dan daripada air yang menyejukkan."



Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 27-05-05 16:51


Quote:
1.Kasih Kekasih
2.Mahligai Kasih
3.Nur Kasih
4.Damba Kasih
5.Impian Kasih
6.Sutera Kasih
.....baper byk lagu yg berkasih2....



itu satu tembakan yang tepat kepada mangsa..

tp harus dingat dlm album dier, hanya beraper kerat lagu cinta..
byk lagu yg leh diterima akal..
pernah dgr kan lagu sumaiyah, rabiatul adawiyah kan..
itu lagu cinta ker


-----------------
sesungguhnya...pertemuan tidak menjanjikan percintaan tetapi percintaan terbit dari sebuah pertemuan.. itulah realitinya

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

abuzayd
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 8710
Posting: 32
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-05-05 17:06


erm.... mmgla dua-tiga je lagu cintannye, tapi lagu2 tula yg topnye dah sgt bahaye... KERANA NILA SETITIK, ROSAK SUSU SEBELANGA.... tak gitu...??
fikir2kanlah...

kalaw pasal seni lagu tu, boleh lg dipertimbangkn...
tapi kalaw lirik, tu rasenye dah xde khilafnye lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuzaydProfil   Hantar PM kepada abuzayd   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-05-05 17:27


assalamua'laikum...,


YG PENTING BAGI ANA NASYID BUKANLAH SUMBER RUJUKAN HUKUM HAKAM DALAM ISLAM...,

kalau nak tahu pasal hukum2 bercinta dalam islam pun rujuklah mereka yang lebih mengetahui bukan berdasarkan kpd nasyid shj......!

wallahua'lam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-05-05 17:31


nasyid skrg tidak berSEMANGAT LEMBIK yang banyak nye.....kalau boleh diistilah kan nasyid skrg ni seperti mana dlm artikel keluaran majalah i yg dulu mereka boleh digolongkan sebagai ....;

" pondan2 YG berkopiah"

wallahua'lam...........keterangan lanjut boleh rujuk artikel tersebut.....!

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-05 17:46



harap ada perubahan dan kaji semula oleh semua artis yg terlibat lepas ni.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 18:48





muhasabah untuk Islah




-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-05 18:48


setiap apa yang kiter hadapi dan buat ada kelemahan dan kekurangan dalam soal ni terpulang pada niat individu...tak salah menyayangi sesama manusia kan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 19:14


Quote:

On 2005-05-27 17:31, the_brOtherz wrote:
nasyid skrg tidak berSEMANGAT LEMBIK yang banyak nye.....kalau boleh diistilah kan nasyid skrg ni seperti mana dlm artikel keluaran majalah i yg dulu mereka boleh digolongkan sebagai ....;

" pondan2 YG berkopiah"

wallahua'lam...........keterangan lanjut boleh rujuk artikel tersebut.....!





-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

bobby84
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2004
Ahli No: 7364
Posting: 17
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-05 22:16


aku mmg tak setuju arr dgn "sesetengh" kumpln nasyid sekarang yg kononye memperjuangkn irama nasyid. they claim nasyid suit to didengar & x da unsur2....tapi, lirik nasid skarang dh semacam untk golongan bercintan-cintun ,mcm menggalakkn bdak2 bercouple! nasyid ape name nie?aku bkanye anti nasyid. aku suke gak gn lirik saudara yusuf islam(kat tv1&2) orang cine sblah umah aku dengar! lirik mcm tu arr sesuai utk semua gologn msrakat.(muslim+non muslim).raihan+rabbani+hijjaz masih maintain layan.sedar la dari mengelamun mcm tak ubah lagu hindustan: bercinta tak habis2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For bobby84Profil   Hantar PM kepada bobby84   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-05-05 12:06


....
ada juga lagu nasyid yang ok...terpulang pada kita untuk menilai...jangan kerana sebuah dua lagu terus label yang teruk-teruk...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-05-05 12:23


yang masalahnya lagu2 nasyid yg memonopolinya skrg ni nasyid yg jenis apa..? jenis2 mcm tu le......!

wallahua'lam......

"nasyid melahirkan generasi yg kuat2 bukannya generasi yang lembik2"

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

my_masjid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.06.2003
Ahli No: 1419
Posting: 87
Dari: Ganu Da Roll Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 12:53


'Kasih'an.....sedih mndengarnya.

-----------------
Hati yang dekat pada masjid akan dekat dengan ilmu,hati yang dekat pada ilmu akan dekat dengan amal kebajikan,hati yang dekat dengan amal kebajikan akan dekat dengan Syurga.Dan Syurga itu pastinya dekat dengan Allah s.w.t

Bookmark and Share

    


  Member Information For my_masjidProfil   Hantar PM kepada my_masjid   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-05-05 15:11


memang menyedihkan.....!

sepatutnya lagu2 nasyid melahirkan generasi yang kuat2 dan bersemangat untuk berjihad bukannya yg lembik2....!


wallahua'lam........

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-05-05 15:38


Quote:

On 2005-05-27 12:19, sukri96 wrote:
saya rasa nasyid sekarang mungkin sesuai untuk golongan yang baru nak belajar mengenali agama..

xbleh nak heavy2 sangat..
so ringan2 dulu..warmup



ha? , iye ker?! pikia dulu .....

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 30-05-05 15:39


Quote:

On 2005-05-26 22:30, aduka_irwana wrote:
erm..tul tu...nasyid dulu ngan sekarang jauh tul benzanyer...skrg ni, ader sesetengah kump. nasyid tu jadikan nasyid cintan cintun sbg nasyid utama dlm album mereka....bukannya bley buat org muhasabah diri, tapi, meggalakkan couple plak...

ha, betul2 sy sokong

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 19:29


setakat yang saya kaji, nyanyian dan muzik itu hukum asalnya harus, kecuali ada unsur2 lain yang merosakkannya, dan ini adalah pendapat kebanyakan ulama' Islam seperti al-Qaradawi, al-Ghazzali, Mahmud Syaltut, al-Mawardi dan sebagainya.
sebelum kita cakap pasal nasyid, kenalah faham dulu apa konsepnya. mengikut pengertiannya, nasyid ni adalah satu seni hiburan dalam Islam yang menyebut kata2 yang baik dan bertepatan dengan Islam.
memang betul nasyid2 sekarang menyebut soal cinta, tapi selagi tidak melampau2 x salah, lebih2 lagi klu kata2 dia sebagai nasihat buat muda-mudi yg sedang bercinta, contohnya: 'sebelum diijab kabulkan, syariat tetap membataskan.....' kan tu nasihat yang berguna kepada muda-mudi zaman sekarang yang bercinta sampai x hingat dunia....!
dakwah ni ada banyak jalannya, so bg sy nasyid ni adalah satu medium dakwah yg sgt berkesan bg masyarakat kita yg sememangnya sukakan hiburan. so, anggapla lagu2 cinta yg berapa kerat tu sebagai daya tarikan buat diorang beli album2 nasyid yg penuh dengan lagu2 dakwah yg lain selain drpd msg2 dalam lagu cinta tu sendiri.
Islam x halang hiburan secara total, selagi x bercanggah dengan hukum hakam Islam maka ia dibolehkan, sb mmg lumrah manusia sukakan hiburan.
sebelum kita nak kata sesuatu tu salah, elok kita selidik dgn betul2, jgn senang2 nak cakap ttg hukum tanpa bukti yang jelas.
sama2 kita renungkan......
wa'Llahu A`lamu bil-Sawab...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

aieazuri
Warga Rasmi
Menyertai: 20.05.2004
Ahli No: 9087
Posting: 12
Dari: Pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 30-05-05 19:59


a'kum..
bg sayerla..smuanya tpulang bg individu tu sndiri utk menilai baik buruk suatu hiburan tu..cm lg raihan..mari berhibur..kite yg akn tntukn mesej lg tu sama ade jd baik atau buruk..lg satu..bkn smua lg yg cm disenaraikn tu utk cnta kpd mnusia..sutera kasih n damba kasih tu bkn ke kpd Allah??so..sila kaji lirik tu dlu sblm bt ksimpulan..maafla kl tsilap ckp..ni just pndgn sayer yg xsbrp ni je

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieazuriProfil   Hantar PM kepada aieazuri   Pergi ke aieazuri's Website   Quote dan BalasQuote

SyahPaat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3445
Posting: 101
Dari: KUALA SELANGOR

Selangor  


posticon Posting pada: 30-05-05 20:42


.................

Ana pun tak berapa puas hati ngan nasyid skang ni...banyak sgt pasal cintan cintun.........anja pun dulu ader band nasid maser ana blajaer kat politeknik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahPaatProfil   Hantar PM kepada SyahPaat   Pergi ke SyahPaat's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 30-05-05 21:36




ikut citarasa remaja sekarang... remaja sekarang minat yang jiwang2.. bukan setakat yang baik2 minat nasyid sekarang ni malah mat rempit dan mat bunga pun minat nasyid...

u all akan beli tak kalau asyik nasyik cam rabbani dan raihan tu...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

amyra_myra
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4282
Posting: 584
Dari: Taiping night safari

Perak   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 15:31


terpulang pd individu itu untuk menilai yang tersurat dan yang tersirat...:) kita sendiri yang mencoraknya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For amyra_myraProfil   Hantar PM kepada amyra_myra   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 18:53


damba kasih
inteam

semakin jauhku dariMu
semakin dekat pula Kau menghampiri daku
oh Tuhan yang maha Pengasih
siapalah diriku dipandanganMu

semakin cuba kudekati
semakin kuat pula Kau mendugai ku
oh Tuhan yang maha Penyayang
kerdilnya diriku dihadapanMu

bagaimanakah nantinya
tika berhadapan denganMu
sudikah menerima hambaMu yang hina ini
Ya Allah Kau maha Pengampun

dibayangan mentari ku kealpaan
dusta dunia penuh kepura-puraan
dikala dini hari ku kepasrahan
mendamba embun jernih kasih sayangMu ohTuhan

kasih sayangMu Tuhan
itu yang kudambakan
dengan rahmatMu ampunilah diriku

andainya dihitung amalanku
belum pasti dapat kuhampiri gerbang syugaMu
oh Tuhan yang maha Pemurah
hindari diriku dari seksaMu
oh Tuhan
[ Telah diedit oleh: nurhaziqah pada 26-06-05 19:00 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

jAiLuL_mAnsHuDaH
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 170
Posting: 310
Dari: Di sana sini...

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-05 14:07


Assalamualaikum wbt...

yang penting para munsyid perlu ingat siapa mereka dan apa tujuan mereka...adakah benar-benar untuk berdakwah atau mengejar populariti semata2...

Wallahu A'lam.....


-----------------
.::Ketenangan lahir dari hati yang bersih::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For jAiLuL_mAnsHuDaHProfil   Hantar PM kepada jAiLuL_mAnsHuDaH   Pergi ke jAiLuL_mAnsHuDaH's Website   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 27-06-05 16:04


assalamualaikum..

erm..isu yang bagus...
setuju juga ngn pendpt2 ukhwah ni..
memang kan..nsyid sekarang ni banyak lirik jiwang2 ja..banyak cerita tentang hubungn insan xspecily..antara llki dan perempuan..balik2 cerita 2 ja..nak kata salah 2..tak la jugk..tapi..sekurg2nya jangan terlalu banyak memerihalkan benda yang sama..bykkan lirik yang dapat mengajak kita kembali kepada landasan yang diredhai Allah..insyaAllah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

kawakib_duriyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16907
Posting: 39
Dari: Universiti Malaya

malaysia  


posticon Posting pada: 28-06-05 11:39


biasa dengar kan nasyid Sami Yusuf, ada dia cerita pasal hubungan lelaki perempuan, tiada kan.. tapi lagu dia best kan, menusuk jiwa.. Kenapa nasyid di tempat kita tak boleh buat macam tu, susah kah... kah atau nak cari market saja.. nak bagi album laku....?

p/s : sami yusuf ada jugak lagu hubungan lelaki dan perempuan, macam lagi Ya Ummi, lelaki dengan perempuan jugak... kekek.. Anak dengan Mak... heheh..

Bookmark and Share

    


  Member Information For kawakib_duriyahProfil   Hantar PM kepada kawakib_duriyah   Pergi ke kawakib_duriyah's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 11:48


Macam-macam fesyen dah sekarang...ada yang melalut

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 28-06-05 12:35


kembali kepada niat...
untuk mengajak kearah islamic life... so sama2 tegur mana yang salah... kita kena sokong yang mana betul

Bookmark and Share

    


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 12:38


daripada dengar lagu jiwang pop balada yang entah apa-apa..lebih baik dengar lagu cinta nasyid...

daripada dengar lagu underground tak beragama... lebih baik dengar nasyid ketuhanan..

daripada nyanyi nasyid nak berlagak,menyombong, bermegah...lebih baik jadi orang yang dengar nasyid saja...

pening2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 12:40


Pada 26-06-05 18:53 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

damba kasih
inteam

semakin jauhku dariMu
semakin dekat pula Kau menghampiri daku
oh Tuhan yang maha Pengasih
siapalah diriku dipandanganMu
.....
.....
.....



ni boleh letak di bahagian lirik2...
terima kasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 01-07-05 15:46


skit2 dah lah

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.158561 saat. Lajunya....