Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
"A leader is a dealer in hope"
-- Napoleon Bonaparte

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 63
Ahli: 0
Jumlah: 63




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: adik angkat?? UWEKS!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» adik angkat?? UWEKS!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh adik angkat?? UWEKS!!!

abuzayd
Warga 1 Bintang
Menyertai: 30.04.2004
Ahli No: 8710
Posting: 32
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 26-05-05 18:40


,
bukannye ape... tapi nak bincang sket pasal isu adik angkat, terutamanya kat skola asrama...

kalaw kat skola ana, menyampah btol tengok budak2 ngengade nak ade adik angkat. Heh, diorg ni amek adik angkat ikut muke ke perangai... alamak!!!

Ni nak cerita khususnye bagi kaum ADAM... kalaw pasal kaum hawa tu xtaula... Tp sebenarnye gejala adik angkat ni bahaye... dulu ust ana slalu marah bebudk yg ngengade nak ade adik angkat nih... mungkin ust ana dah sedar awal2 lg tentang bahayenye. Bende ni kalaw beterusan sangat bahaye... ish... malu nak ckp. Pandai2la paham yek...

So, ape pandangan korg???

Bookmark and Share

    


  Member Information For abuzaydProfil   Hantar PM kepada abuzayd   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 22:55



Isu ni memang ada kat mana2 tapi lebik ketara kat skolah berasrama la. Diorg ni slalu nya pilih adik2 yang comel lote je. Yang cun tu, yang tu la yang diburu. kekadang sampai gaduh sesame kawan sbb berebut adik angkat ish2. yang tak bestnya bila dah ada relation adik- abang angkat ni takut 'terangkat' la pulak. For me, this kind of relationship have more bad effects rather than good one.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 23:38


.masa sya dulu pun kat asrama,budak aspuri nk sngt jadi adik angkat pastu sya bagi alasan....macam mana nk jaga awak,sedangkan adik sya kat rumah tu tak terjaga pun,ni pula nk jaga awak lg... .dia diam terus...pelik la beradik2 angkat ni,nak apa sebenarnya tu...lawak jg....entahlah....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 23:42


SOALAN:
assalamualaikum wbt.ana nak tanya pendapat/komen tentang orang yang berangkat ni.tak kira la adik angkat ke..abg angkat ke..muhimnya,yg berangkat antara lelaki ngan perempuan tapi antara sesama jenis pun tak ketinggalan.Jadi,apa relevannya berangkat ni sebab ana tak pernah dengar/terbaca dlm sirah nabi/sahabat. sekian,harap dpt puaskan hati ana..

JAWAPAN:
Masalah keluarga angkat ini sebenarnya telahpun berlaku di dalam sirah Nabi kita dan para sahabat. Baginda sendiri pernah mengambil Zaid bin Harithah sebagai anak angkat Baginda dan ianya dibenarkan oleh Islam. Dalam masalah adik angkat abang angkat pula bolehlah kita berdalilkan apa yang telah Baginda Rasulullah lakukan ketika sampainya Baginda ke Madinah iaitu peristiwa mempersaudarakan kaum Muhajirin dengan kaum Ansar yang mana mereka dipersaudarakan seperti adik beradik sehingga mereka boleh mewarisi harta saudaranya itu ( sekarang telah dinasakhkan hukum waris tersebut ). Oleh itu, tidak menjadi satu kesalahan untuk kita melaksanakan persaudaraan itu mengikut batas-batas Islam tetapi bagi masalah berangkat antara lelaki dan perempuan pula ianya tidak pernah timbul dalam Al-Quran dan As-Sunnah. Malahan kalau dilihat di zaman sekarang, ianya telah menyimpang jauh dari batasan-batasan pergaulan yang diajar oleh Al-Quran dan juga Nabi kita S.A.W. Islam hanya membenarkan ikatan di antara lelaki dan perempuan yang bukan mahramnya ialah dengan ikatan pernikahan sahaja. Selain daripada itu Islam tidak pernah benarkan mana-mana ikatan. Tiada hak seseorang lelaki ke atas seorang wanita untuk dia mengambil berat tentang wanita tersebut melainkan dengan ikatan perkahwinan.

WalLaahua`lam.


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-05-05 23:43




salam ukhwah..

memang betul tu..gejala adik angkat ni selalunya di kalgn mrk yg belajar di sek asrama...
mungkin sebab tinggal satu bumbung dan selalu jumpa muka ni jer...dan satu lagi coz mrk takde sesiapa di asrama coz semuanya jauh dri family..mungkin sebab itu lah kot dok angkat2 nie...

bagi ana, ana tak berapa suka angkat-angkat nie coz bila dah angkat adik tu ker...ana akan rasa terikat dan selalunya org yg dah berangkat nie tak berapa baik plak ngn adik lain coz takut nnti adik angkatnya kecik hati / terasa...itulah yg payah...
biarlah kita nak baik dgn adik tu camna sekalipun tapi rak perlulah sampai berangkat...buat biasa jer...kalau sayang atau suka lafazkan...tak perlulah nak "berangkat" takut nanti "terangkat" plak...ter"angkat" itu especially bagi mrk yg lain jantina ler...

walau apapun, ukhwah ini sebenarnya still berterusan tak kira kita di mana/dgn siapa yg penting hati dan ingatan kita pada sahabat kita tue...
rasanya itu dah cukup utk menggambarkan kasih sayang dan kenangn dlm sesuatau hubungan...so, no need to do this relationship..."adik angkat"...

wallhua'lam....


Salam ukhwah...

Cantik wanita krn keJERNIHan wjh,
Manis wanita krn SENYUMan indah,
Ayu wanita krn keSEDERHANAan lahiriah,
Hebat wanita krn keSABARan,
Mulia wanita krn keIMANan yg teguh.

Jadilah, Sebaik-baik wanita di sisi Allah... InsyaAllah....

[ Posting ini telah di edit oleh: raudhahIzzah pada 2005-05-26 23:45 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-05 00:00


tak payah la nak adik angkat ke abang angkat ke...
mengarut je..takut lain jadinye.. KDIM

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

la
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15596
Posting: 173
Dari: di bumi yang nyata

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-05 00:30


betul tu, betul tu. kdg2 plek gak tgk org berangkat nih. skali tgk mcm couple dah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For laProfil   Hantar PM kepada la   Quote dan BalasQuote

aiesyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.03.2004
Ahli No: 8019
Posting: 66

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-05-05 01:35


tgk tujuan dan sebab musababnye la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For aiesyahProfil   Hantar PM kepada aiesyah   Pergi ke aiesyah's Website   Quote dan BalasQuote

mujaiid_86
Warga Rasmi
Menyertai: 08.05.2005
Ahli No: 16379
Posting: 8
Dari: Sungai Petani

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 07:52


tak yah la. nak ada adik angkat,abang angkat,kakak angkat.....
takut tak larat nak angkat, berat sangat

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujaiid_86Profil   Hantar PM kepada mujaiid_86   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 09:51


,bila masuk bab adik angkat ni ramai yg berpengalaman mengangkat tk kira la adik ke abg ke tp kene ingt la matlamat sebenar kite ambil adik angkat tu klau untk mengeratkan ukhwah ok la tp klau membawa kpd perkara yg tk elok baik tinggalkan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

aKujErr
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9790
Posting: 287
Dari: ::..Kelantan Darul Naim..::

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-05-05 10:36


hisk²..pelek pelek laa
byk citer kt asrama ni yer..emm
kalo dh terjadi satu mnda buruk tu..
ape akan terjadi pasni..
pihak sekolah amik tindakan ke..?
adik angkat ...
biasa nya ambo dgr adik angkat dr pompuan je kalo nk buat... ni sama2 laki lak..
ape kess

-----------------

...:::saLam ukhwah dari peaCe™:::...


Bookmark and Share

    


  Member Information For aKujErrProfil   Hantar PM kepada aKujErr   Pergi ke aKujErr's Website   Quote dan BalasQuote

eizani_83
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.03.2004
Ahli No: 7713
Posting: 68
Dari: PJ

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-05 12:18


betul kata srikandi_syahadah.. xsalah berangkat2 ni...itu semua terpulang pada niat masing2..klu pandai jaga batas2 keislaman apa salahnye..

Bookmark and Share

    


  Member Information For eizani_83Profil   Hantar PM kepada eizani_83   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 27-05-05 13:27




Family kiter tak suke ler nak berangkat-angkat ni... benda ni budak2 ajer yang buat.... tak minat sangat!!!! coz our siblings is already perfect!!! no need angkat-angkat!!!! keje budak poyo & dangut ajek!!!! masuk ler family kiter kalau bani!!!! kena gelak ader la!!!

wassalam.........



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-05-05 16:09


i got one before and what can i say...

WASTED MY TIME!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Nurul_Amin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.05.2005
Ahli No: 16689
Posting: 311
Dari: Terengganu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 16:10



emmm kalau lelaki mengambil adik angkat lelaki jugal dan perempuan mengambil adik angkat perempuan gak untuk tujuan mendidik dan menyerbarkah kebaikkan(dakwah) itu memang digalakkan.

tapi klau lelaki ambil adik angkat perempuan n sebaliknya...itu dah lain...cukuplah jaga adik sendiri (muhrim).



Bookmark and Share

    


  Member Information For Nurul_AminProfil   Hantar PM kepada Nurul_Amin   Pergi ke Nurul_Amin's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 16:13


mmmh...kalo kat sekolah ana dulu benda ni mmg dah jadi satu trend.Sampaikan ada yg bermasam muka ,kalo dulu member kamcing tapi disebabkan berebut nak kat sorang junior yg cun melecun tu,terus tak bertegur..

Semua org berhak memberi pendapat msg2, tapi bagi ana ia bukan la perkara yg elok sgt,sbb ana dah nampak apa kesannya dulu.

Contohnya,bila dah ada adik angkat,kita tak boleh rapat dgn junior lain.Kang bile dia jelous,satu hal plak nak pujuk.Then,kita kena selalu amik tau perkembangan dia,sehinggakan kadang2 ia boleh menyebabkan masa terbuang utk perkara yg ntah apa2..

Mmg ada baiknya,tapi rasanya elok la kalau berkawan baik saja dgn semua org.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 27-05-05 18:38


a ah...ada gak dengar2 citer kalau dah ada berangkat2 kat asrama kemungkinan utk jadi cinta sesama jantina ni tinggi...so,tak usahlah terjebak dalam anglat2 ni kalau takder tujuan yang mulia n utuh...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

I-Syah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15877
Posting: 8
Dari: cheras

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 28-05-05 01:50



isu tentang adik2 angkat nie memang dah lama sangat berlaku bukan saje disekolah2 asrama tetapi disekolah harian biasa jugak dan heboh tentang perkara nie...
bagi saya takde salahnya kalau amik adik angkat asalkan ianya adalah dalam satu jantina yang sama dan mempunyai niat untuk berdakwah serta membetulkan ape yang patut diperbetulkan...
tapi seelok-eloknya tak payahlah berangkat-angkat nie especially untuk mereka yang berlainan jantina nie sebabnya kiter risau nanti terangkat betul2 sape yang susah kalau bukan diri sendiri...


Bookmark and Share

    


  Member Information For I-SyahProfil   Hantar PM kepada I-Syah   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 02:23


sblm ni..ade juge topik ni..
xpe la.. jwb laa.. sekadar bg pendapat..

>>adik angkat, kakak angkat, abang angkat <<

yg penting nawaitu..
nape nk amik.. suke.. sebab comei..? cute..? encem..?? hehe..

terpulang pd individulaa..

mcm ana.. ade adik angkat girls..
best..mcm2 mslh..bleh share...
kongsi ilmu sesama..
rapatkn ukhwah dgn family..


anyway.. terpulang mcm mane individu tu.. involve..take part..cares her adik..

he..he.. wallahualam'..

-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 03:05


takder masalah suma tuh..tapi lah kalu betul2 nak amik adik angkat, awat pi cari yang berlainan jantina? amik yang sama2 lelaki ke, perempuan ker...insyaAllah jarang berlaku kes lesbian atau gay..

nikkalu lelaki, asyik2 nak cari adik angkat perempuan..maafla, tapi banyak niat dah tak betul..adik2 ni plak, ada yang nak cari 'abng2' angkat plak...

masing2 nak cari yang angkat..yang kandung kat umah nuun? macama mana? buat tak tau saje..padahal itu yang lebih WAJIB

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-05-05 09:37


jgn salah gune adik angkat dah ler...



Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 28-05-05 11:55


...
adik sendiri pun tak terlarat nak angkat..

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

afiqah_afaf
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2004
Ahli No: 11586
Posting: 238
Dari: mansoura

egypt  


posticon Posting pada: 29-05-05 15:42




kalau nak berangakat2 yang tak bersebab tu...
ana rasa x yah lah....

-----------------
Photobucket

Bookmark and Share

    


  Member Information For afiqah_afafProfil   Hantar PM kepada afiqah_afaf   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-05-05 16:39


tu la yang pelik ni kenapa la boleh jadi adik angkat..
mula2 adik angkat lama2 terangkat..
biasela tu..
bkn kat sekolah je..
kat universiti pun sama..
nak tahu sebenarnya kalu lelaki nak ambil seorang perempuan tu jadi adik angkat sebenarnya lelaki itu sukakan perempuan tu..
perempuan tu mst jenis suka layan orang sebab tu die terima..
jadi kalu x melepasi batas2 pergaulan maka x de salahnye.
ingatlah...
kerana dirimu dipermain...

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 29-05-05 18:02


ye betul kata tentera_berkuda tu..
ckp je nk amik adik angkat..nampak lebih sopan lagi..kalau tetiba britau ppuan tu nak amik jadi girlfren,karang ade yang pengsan(sebab kene tampar atau terlalu suka)..huhuhu




Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 30-05-05 21:01


berangkat lain jantina....em...istilah moden tu...zaman nabi mana ada...ckp arab nyer bida'h...klo banyak yg terjadi skrang nie bida'h dholalah ler tu...errr betul ker..???

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 30-05-05 22:31




tak tahu la nak cakap cam ner tapi shah pun ada adik angkat lain jantina tapi ta de la apa yang terjadi setakat ni malah kami pun tak pernah pun nak kuar2 bersama...

terpulang pada individu tu la...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

mawa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10790
Posting: 872
Dari: Atas Angin

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 00:56


Byklah ko punya 'angkat'!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawaProfil   Hantar PM kepada mawa   Quote dan BalasQuote

ibnu_karim01
Warga 2 Bintang
Menyertai: 01.04.2004
Ahli No: 8146
Posting: 52
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 02:03


..malas nak komen bebanyak pasai adik berangkat ni...yg penting, kita hayati hadis pertama Rasulullah dalam KItab Hadis 40 karangan Imam Nawawi...berkaitan dengan niat...jika kita berbuat sesuatu kerana Allah dan RasulNya, kita akan dapat Allah dan RasulNya, jika kita berbuat kerana tujuan lain, itulah yg kita dapat...ruginya, tanggung sendiri...

-----------------
Membangun Bersama Islam...Islam perlu dihayati dan dipertahankan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnu_karim01Profil   Hantar PM kepada ibnu_karim01   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 01:29


macam terpaku pun ada,tak mengapa lah kalau niat kita betul dan ikhlas.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-05 01:39


sebenarnya susah kalau ada adik,kakak/abang angkat..nanti bila ada masalah dengan depa semua ini..susah nak belajar,nak kena pujuklah,bagi hadiahlah&sebagainya...so,xpayahlah nak berangkat-angkat..(just pengalaman sepupu sakeenah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

doktor_kampung
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 505
Posting: 436
Dari: jelapang, ipoh

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 01:43


ana pun ada ada adik angkat tapi lelaki lah. ana selalu bantu dia dalam pelajaran. kalau lawan jantina, ana rasa kurang elok sebab dia tetap bukan mahram. apapun tanya iman kita:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For doktor_kampungProfil   Hantar PM kepada doktor_kampung   Quote dan BalasQuote

nurfara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7219
Posting: 56
Dari: Kuala Lumpur/Muar

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 02:36


Assalamualaikum...bagi saya tak salah berangkat asal selalu ingat tujuan dan niat cuba bayangkan kalau kita dilahirkan sebagai anak tunggal memang patut kita bersyukur tapi tak salah andai kita membina hubungan persaudaraan baru hanya untuk merasai nikmat berkeluarga ramai...sebenarnya pokok pangkal bermula dari hati kita saja....itu pendapat saya lah.. ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurfaraProfil   Hantar PM kepada nurfara   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 26-07-05 06:08


saya pernah dijadikan adik angkat...kakak angkat saya ni baik...banyak bantu saya dalam hal pelajaran...
:-)

[ Telah diedit oleh: FIRDAUSNUR pada 26-07-05 17:11 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

shahriz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16922
Posting: 146

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 18:31


assalamualaikum...
memang tak salah kalau kita mempunyai adik atau akak atau abang angkat.. sebab mereka kan membantu kita bila kita kesusahan.. timbul rasa persaudaraan sesame kita dan mematangkan fikiran kita.... kalau niat kita jujur dan ikhlas..

Bookmark and Share

    


  Member Information For shahrizProfil   Hantar PM kepada shahriz   Quote dan BalasQuote

uwaisalqarni
Warga 3 Bintang
Menyertai: 01.04.2005
Ahli No: 15513
Posting: 147
Dari: Ardhul Kinanah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 19:56


Assalamualaikum warahmatullah...

tajuk posting pun macam menjijikkan...(UWEKS)., tapi ia bukanlah sebegitu sekali..

Hairan juga ye!Kenapa diperlukan title "angkat" ni, tak kiralah adik ke, kakak ke, abang ke..!!Apakah persaudaraan atas nama ISLAM tu tidak kukuh??lalu nak mengukuhkan lagi kena..di"angkat" seseorang itu..sedihnya!disini an bukanlah nak mengatakan ianya salah atau betul berdasarkan ilmu dan kefahaman yang sedikit pada diri ini....Cuma bagi kita yang dikurniakan akal yang waras dan berpandukanlah kepada syariat dalam melakukan sesuatu perkara.

Rasulullah s.a.w pun di awal islam mempunyai seseorang yang titlenya juga ada "angkat" iaitu Zaid bin Harithah r.a..tapi dia itu anak angkat Rasulul;lah s.a.w...sebelum turunnya ayat dalam surah al-ahzab yang bermaksud "Panggilah mereka (anak-anak angkat itu) dengan memakai nama bapa-bapa mereka; itulah yang lebih adil pada sisi Allah, dan jika kamu tidak mengetahui bapak-bapak mereka, maka panggilah mereka sebagai saudara-saudaramu seagama dan maula-maulamu. Dan tidak ada dosa atasmu terhadap apa yang kamu khilaf padanya, tetapi (yang ada dosanya) apa yang disengaja oleh hatimu. Dan adalah Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang"

Rasulullah s.a.w menggunakan nama Zaid bin Muhammad..ini kerana kecintaan Baginda kepada Zaid dan Zaid pada waktu itu masih kecil..selepas turunnya perintah dari Allah supaya meng"bin"kan anak itu kepada ayahnya yang asal..title 'angkat' itu terus hilang..dan panggilan sahabat itu lebih kukuh berbanding istilah angkat..lihatlah zaman Kegemilangan ukhuwwah islam ketika itu...seseorang lebih mengutamakan sahabatnya berbanding dengan dirinya, sesuai dengan sabda Rasulullah s.a.w "tidak sempurna iman seseorang muslim itu sehinggalah ia mengasihi saudaranya seperti dia mengasihi dirinya"..kan tak ada istilah 'angkat' didalam hadis ini kan..ISLAM itu dah lengkap peraturannya untuk menyatukan hati2 antara mukmin..

jika direnungkan satu kisah yang terjadi pada perang uhud..dimana seorang pemuda yang datang membawa minuman kepada bapa saudaranya..tetapi disebelah bapa saudaranya itu terdapat juga muslim yang tu turut memerlukan air, lalu atas dasar ukhuuwah, disuruh anak saudaranya itu memberikan air kepada saudara islamnya disebelahnya...ketika orang yang kedua hendak meminum air , terdengar rintihan sahabat yang lain disebelahnya juga sangat2 memerlukan air, lalu disuruh membawanya iar itu kepada orang yang ketiga itu..tetapi sebelum sampai air itu dimulutnya, ia telah syahid tanpa minum sedikitpun, lalu kembalilah pemuda tadi kepada orang yang kedua tadi, tapi sahabat tersebut juga telah Syahid, lalu berpatah kembali ia kepada bapa saudaranya yang awal tadi, juga telah syahid....Lihatlah sahabat2, begitu kuat dan prihatinnya mereka kepada saudara seislam, sanggup dahaga asalkan saudaranya tidak kehausan..tapi tidak seseorang pun yang sempat meminumnya..inilah yang difirmankan oleh Allah dalam surah al-hasr ayat 59 " Dan orang-orang yang telah menempati kota Madinah dan telah beriman (Ansar) sebelum kedatangan mereka (Muhajirin), mereka (Ansar) 'mencintai' orang yang berhijrah kepada mereka (Muhajirin). Dan mereka (Ansar) tiada menaruh keinginan dalam hati mereka terhadap apa-apa yang diberikan kepada mereka (Muhajirin), dan mereka mengutamakan (orang-orang Muhajirin), atas diri mereka sendiri, sekalipun mereka dalam kesusahan. Dan siapa yang dipelihara dari kekikiran dirinya, mereka itulah orang orang yang beruntung"..

Inilah pengamalan islam dalam konteks persaudaraan yang sebenar. Tidak perlu adik angkat ke,abang atau kakak angkat...selagi dia seorang muslim sudah cukup kecintaan kita kepada Keimanannya kepada ALLAH..tiada perlu wujud perbezaan dalam mengasihi seseorang melainkan melihat kesempurnaan akhlak dan keimanannya..Lihatlah contoh Rasulullah s.a.w dalam hal berkaitan kasih-sayang ini..itulah contoh terbaik bagi kita..

Imam Ibnu Qayyim al-Jauzi menggariskan empat cinta yang ada pada seorang manusia..yang pertama, mengintai seseorang yang Cintakan ALLAH, kedua ..mencintai apa yang dicintai ALLAH, ketiga, cinta kepada Allah dan mengharap Redha-Nya dan keempat, mencintai ALlah tetapi turut mencintai yang lain..yang terakhirnya itulah kebanyakkan berlaku kepada manusia..

Renungkanlah firman Allah dalam surah at-taubah"Katakanlah: "jika bapa-bapa, anak-anak, saudara-saudara, isteri-isteri, kaum keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perniagaan yang kamu takut kerugiannya, dan tempat tinggal yang kamu sukai, adalah lebih kamu cintai dari Allah dan Rasul-Nya dan dari berjihad di jalan-Nya, maka tunggulah sampai Allah mendatangkan keputusan-Nya, Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang-orang yang fasik.


-----------------
PeRjuAnGaN iTu GeRuN dAn MeNgEriKaN
HeBaT dAn DaHsYaT mEnGgErUnKaN hAtI
BaGi MuKmIn Di SiNi HaRgA dAn NilaInYa


Bookmark and Share

    


  Member Information For uwaisalqarniProfil   Hantar PM kepada uwaisalqarni   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 26-07-05 20:30


tentang berangkat2 ni memang dah jadi perkara biasa.tak kisah lah kat mana...
sekolah, IPT atau kat luar sekalipun....
bagi saya memang tak salah....
selagi tak melanggar apa yang terlarang!!!
so saya nasihatkan 4 those yang teringin nak berangkat2 tu...
FIKIR DULU SEBELUM BUAT
bagi yang yang dah terangkat,
jagalah batas pergaulan....
jangan nak lebih2...

Bookmark and Share

    


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

altamira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5830
Posting: 242
Dari: penang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:02


baiklah siapa lagi sudi jadi adik,abang ,kakak angkat saya mari lah offer ni sempena mega sale.

Bookmark and Share

    


  Member Information For altamiraProfil   Hantar PM kepada altamira   Pergi ke altamira's Website   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-07-05 22:21


bagi pandangan winna
sebenarnya dari hati..dan niat kita

winna punyai keluarga angkat..
yang merangkumi..
ummi..baba..dan adik
dan seluruh kelurga angkat ini..
adalah umpa keluarga winna sendiri
malahan winna tinggal dengan keluarga angkat winna..

winna juga
ada kakak angkat dan 2 adik angkat..

tak rugi sebenarnya
tapi terpulang kepada individu
macam mana untuk di nilai kan..



-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

pokjak
Warga 5 Bintang
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1547
Posting: 383
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 27-07-05 00:26


ermmmmmmmmm...........

susuh juga adik angkat dan abang angkat ni..........

macam ni lah.....boleh jadi adk/abang angkat tapi jga batas pergaulan yang telah dibataskan islam...

jangan ikutkan hawa nafsu....
pendapat ana xusahlah ada adik/abang angkat ni....lama2 akan ditinggalkan juga...mula2 saja seronok...lama2 dah tak ada prsaan tu...

lebih baik jaga akk/adik kandung sendiri........lagi banyak kelebihan.....sama2 boleh igat mengingati....

Bookmark and Share

    


  Member Information For pokjakProfil   Hantar PM kepada pokjak   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 03:10


adik angkat ana merupakan ibu angkat kepada abang angkat ana, dimana ibu angkat kepada abang angkat ana adalah ayah angkat kepada kakak angkat adik angkat ana.

ps: masuk bakul, angkat sendiri.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-07-05 05:43


adik angkat...angkat besi lagi best

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 27-07-05 21:52


besi macam mana Jackie?

ps: besi paip ke besi berani? :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.168138 saat. Lajunya....