Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Elakkanlah dirimu dari berhutang kerana hutang itu akan menjadikan dirimu hina pada waktu siang dan gelisah pada waktu malam
-- Luqman Al-Hakim

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 19 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: bila start minat nasyid ni..


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» bila start minat nasyid ni..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh bila start minat nasyid ni..

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 23:17


assalamualaikum...
kwn2 ni bile stat minat nasyid ni..mase Raihan wat album Puji-pujian tu ker....
sy stat lame dh mse lgu nadamurni lg..lgu lame2 pakai kompang lg...pastu lg bebudak yg psal ''cit..cit..cit..burung berkicau...berterbangan di dahan pokok..kok..kok..ayam betina..dsbnyalah" penah dgr tak lg tu....pastu kat skola pulak ada kump nasyid..sempat la join kump nasyid niii ..kwn2 plak ble ...

-----------------
>

Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

puteri_qistina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7091
Posting: 137
Dari: uum sintok

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 22-05-05 23:24


sy minat mase sy form5 mase tu saujana lah group pertame yg sy suke dan dielah group yg plg remaja waktu tu...kebtuln diorang wat program untk sekolah sy...program motivasi...terus berubh ke nasyidler...

-----------------
"straight from our heart we cry...searching 4 a perfect life...so stand up and cry for freedom..." MIRWANA best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_qistinaProfil   Hantar PM kepada puteri_qistina   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 23:31


saya minat nasyid sejak kecik lagi.saya minat sgt dgn saujana masa tu.Sampai skrg, saya amat berbangga dengan kemunculan artis2 nasyid yang semakin banyak & best2. Sama2lah kite menyokong niat murni mereka dalam mengembangkan syiar islam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 22-05-05 23:31


start suka wktu kat sek rendah dulu2..
wktu tue kne nyanyi lgu nasyid...erm...lagu raihan..iman adalah mutiara..
pstu..dah mkin besar ..skrg suke lgu in-team..ssuai ngan jiwa seorg semaja...



Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

sazuwi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13185
Posting: 204
Dari: Seremban Yang Permai

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 00:34



bagi sayer lark sayer jatuh ati pada irama nasyid nie pada tahun 2003..tahun sayer masuk mrsm..maser tue rommate sayer sumer dari sekool agama...x sangka sayer yg dulu suker kakan muzik2 ganaz dan rancak...kini meminati nasyid...dan sayer juga aktif dlm menyertqi pertandingan naysid...skarang sayer ader 1 album nasyid...dan koleksi mp3 nasyid hampir 200 lebih..album nasyid tue berjudul kalimah cinta..selalu dengar dlm keter...time drive mmg tenang jer..dan selalu teringta nak berenti pg semayang...nasyid mmg the best way to dakwah..isnyallah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For sazuwiProfil   Hantar PM kepada sazuwi   Pergi ke sazuwi's Website   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 01:53


masa kena paksa join nasyid sekolah form 2

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

kaze
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4270
Posting: 1592
Dari: Tawau - Seri Kembangan

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 10:47


tadika

Bookmark and Share

    


  Member Information For kazeProfil   Hantar PM kepada kaze   Pergi ke kaze's Website   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 23-05-05 12:28


Dari tadika jugak kot...

"Di pondok kecil.....di pantai ombak...berbuih putih...beralun-alun...lallallaala"

Satu lagi

"Wahai ibuku wahai ayahku relakan kami pergi berjuang...lallalalala"

Lama tak dengar 2 nasyid neh. Rindu plak!

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_qistina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7091
Posting: 137
Dari: uum sintok

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 24-05-05 07:22


bagusnyer korang minat dr kecik...sy nih time kecik dengar tu aderlah coz akak suke...tp minat lom lg...

-----------------
"straight from our heart we cry...searching 4 a perfect life...so stand up and cry for freedom..." MIRWANA best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_qistinaProfil   Hantar PM kepada puteri_qistina   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 08:07


assalamualaikum.....
ntahla......mase kecik2 dolu mak dah bli kaset2 lagu bdak2....
lagu yg paling best wak2 kcik2 dolu lagu ni......BMACAM2 BINATANG ADA DDLM TAMAN .RIANG DAN JINAK SRONOK SEKALI.MARI KITA KENALI.......

thanx mom!!!!!
n sampai bile2 suke kat nasyid....

-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 08:43


sejak darjah 4,lagu best masa tu SELIMUT PUTIH .masa tu berjinak-jinak menyertai pertandingan nasyid sekolah.itu pun secara berkumpulan,pastu makin giat lg masa masuk form 1 hingga form 4,ikut je setiap pertandingan nasyid peringkat sekolah dan daerah..masa form 5 tu da tak aktif da,sibuk la katakn nk exam.masa tu dgr lagu2 nasyid jela...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 14:08


aaa..best kan dgr nasyid..klau ikim siarkan lagu2 yg lama2 lg best..lgu lame skang ni susah nak dapat kaset dia dh...tp ikim asyik ulang lagu sameee jerr

Bookmark and Share

    


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 14:38



ooo...sama la den!
sy mula minat nasyid sejak umo 6 thn lg!
nak tahu kenapa?
sebab............................NASYID BEST!!!


-----------------
Be a good Muslim or die as Syuhada!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 22:54




rase²nye mase tadika kot ...



-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 28-05-05 23:51




hmmm dok ingatlerr ms tuh darjah bape ntah ek...

masa Raihan mula merintis dunia nasyid


Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

sutrajihad
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16592
Posting: 20
Dari: gurun

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 23:51




heh, my story..

Bila saya lahir, alunan pertama yang kedengaran di ruang telinga saya ialah alunan iqamat dari ayah tersayang..

Dibesarkan dengan surrounding yang sangat baik..
Penuh dengan didikan agama..

Saya dididik dengan menggunakan wasilah nasyid..
Parents saya tak perlu arahkan pape kat saya..
Juz turn on da radio..
Perdengarkan nasyid kepada saya..

Nasyid ni sangat indah..
Even sesape pun yang terlalu fanatik ngan rock, jazz n wat so eva will turn on to nashids when they're seeking for peace n tranquility..

Dakwah melalui nasyid..
Sangat berkesan..
Mampu menyusuri semua jiwa..
Tanpa mengira peringkat umur..

Nasyid itu indah..

Wassalam





Bookmark and Share

    


  Member Information For sutrajihadProfil   Hantar PM kepada sutrajihad   Quote dan BalasQuote

al-faizzun
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.10.2003
Ahli No: 4299
Posting: 151
Dari: Johor Bahru

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 00:09



Saya bermula munculnya kumpulan raihan. Tapi tak la tahap minat yang stabil. Lepas tu ada kawan bagi kaset nasyid brother first album. Sebab selalu dengar rasa best. Keminatan memuncak sejak mendengar siaran radio ikim. Masa tu banyak la lagu nasyid diputarkan. Semuanya best2 dan kurang dj masa tu. Sehingga skrang, masih minat lagi. Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For al-faizzunProfil   Hantar PM kepada al-faizzun   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 31-05-05 16:12


belum start lagi...

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

MuazKarimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5300
Posting: 22
Dari: somewhere in Middle East

Kelantan  


posticon Posting pada: 31-05-05 16:30


mula minat nasyid secara serius ketika dengar lagu inteam 'kaksih kekasih'.. ingat lagi masa 2 nak p solat tarawih naik keta pak cik..tetiba dgr lagu kasih kekasih berkumandang...lantas ...timbullah minat...pada nasyid ni...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuazKarimiProfil   Hantar PM kepada MuazKarimi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 02:28


di asrama, waktu form 4 dulu... tiap2 kali habis jemaah maghrib, sebelum nak siap2 ke prep, akan nyanyi lagu. Setiap hari nyanyi "Rasulullah" dari Hijjaz.. lagu yang betul2 buat hati terharu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 13:38


minat nasyid ni sejak kecik lagi...boleh jadi masa tadika dah mula minat skit2...pas tu bila naik sekolah rendah dah mula berlatih nyanyi nasyid ikut kaset..lepas itu naik sekolah menengah dah mula belajar beli kaset nasyid...;) best nasyid ni..iramanya mat menenangkn hati serta mendamaikan jiwa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

daezy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12136
Posting: 31
Dari: KL

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 16:31


minat nasyid dah lama... masa zaman sekolah rendah agama dulu selalu bt persembahan nasyid...masa tu tak de lagik group macam raihan, hijjaz, inteam....
pas itu timbul minat balik nasyid ni masa group raihan muncul...
sampai la ini saya minat lagu nasyid....lebih-lebih lagi lagu hijjaz dan saujana...
tenang jiwa dengar lagu nasyid ini berbanding dengan semua music lain sebab saya ni layan juga music lain.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For daezyProfil   Hantar PM kepada daezy   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 01-07-05 16:59


dah lama start.....sejak tadika he!he!
lebih minat sejak saujana buat album
diikuti mirwana..alam persekolahan dorang

Bookmark and Share

    


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

mirwana_87
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.06.2005
Ahli No: 16829
Posting: 55
Dari: kuantan..pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 03-02-06 14:24


SEJAK DARI KECIL LAGI DAH MINAT NASYID NI...MEMANG SERONOK TAU...


-----------------
pengertian hidup ini akan lebih indah seandainya diiringi dengan keikhlasan hati dan keindahan budi.. ....


Bookmark and Share

    


  Member Information For mirwana_87Profil   Hantar PM kepada mirwana_87   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 03-02-06 16:11


saya start minat nasyid ni time kemunculan raihan dulu...album Pujian pujian tu...time tu sekolah rendah lagi...wakil sekolah masuk pertandingan nasyid...em...teringat kenangan dulu...
:-)

lepas itu masuk SMK(A) pula...surrounding memang nasyid saja...lagi lah kekal minat tu...

sampai masuk mktb sekarang pun...ramai juga sahabat2 yang minat nasyid...so tak putuslah minat saya tu...

itulah alkisahnye... ;-) :-P :-di 8-) :lol: :roll:


-----------------
Ukhwah yang terbina persis untaian tasbih.Ada awal, tiada penghujung.Dibuat untuk mengingatiNya.Dicantum kerana cintaNya…


Bookmark and Share

    


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

nurrul85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18245
Posting: 85
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-02-06 16:29


assalamualaikum...

ana pernah wakil sek masa sek rendah dulu dalam pertandingan nasyid..start umur 10 tahun..mula2 tu jadik awk2 saja..masa standard 5 baru dilantik jadi solo....
minat kat nasyeed ni masa 1st album raihan tula..satu kampung minat kat lagu2 dia...
time tu hijjaz pun dah start dengan nasyeed sebenarnya..kumpulan nada murni?rase2nyalah agaknya,kalau tak silap...
banyak faedah dengar nasyeed ni,salah satu impak yang terbesar ialah dapat memeberi ketenangan pada jiwa...
sebelum kemunculan raihan tu,ana dah didedahkan dengan lagu2 nasyeed kanak2..smuanya best...ada lagu pasal ibu,pasal perjuangan rasulullah s.a.w dan para sahabat dan banyak lagi...

sekadar berkongsi pengalaman dan pandangan...
wassalam.

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurrul85Profil   Hantar PM kepada nurrul85   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 17:04


dalam lingkungan 1998...masa kumpulan Raihan jual banyak album...hingga kini saya adalah peminat nasyid yang setia...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

Asyiqqin
Warga Rasmi
Menyertai: 14.01.2006
Ahli No: 21936
Posting: 13
Dari: Selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 18:08


mnt masa form2, kalau dah duduk kat asrama, hari-hari dengar kawan bernasyid lama-lama boleh terpikat, minat kat lagu rabbani, in-team dengan unic.... NASYID IS BESTTTTTTTTTTTTTTT...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For AsyiqqinProfil   Hantar PM kepada Asyiqqin   Pergi ke Asyiqqin's Website   Quote dan BalasQuote

julihan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2005
Ahli No: 17771
Posting: 90
Dari: klate

Kelantan  


posticon Posting pada: 03-02-06 18:14


Mula2 dengar nasyid lagu raihan.... tajuknya tak ingat pula tapi memang famous waktu itu...pastue slow sikit... betul2 minat nya waktu kat matrik dulu.... sebab dengar ikim... 1st time beli kaset nasyid kumpulan Inteam...best2 lagu dia... suka nasyid sebab liriknya... buat rasa hiba, suka, insaf.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For julihanProfil   Hantar PM kepada julihan   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 19:57


assalamualaikum..
saya minat nasyid masa album puji-pujian raihan keluar la..
tapi waktu tu minat begitu-begitu saja..
mula saya belajar kat matrik baru la saya minat nasyid secara serius..
thanks pada kawan saya yang memperkenalkan nasyid kepada saya..
[ Telah diedit oleh: nurlin pada 03-02-06 20:06 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 21:52


saya start minat nasyid masa umor 7 or 8thn sebab abang saya dulu sek arab tapi sekarang dia dah tak ada dah!dia selalu putar lagu tu!
masa tu raihan xwujud lagi sebab mereka masih dalam kumpulan.The Zikr!
Hijjaz dan rabbani dulu dalam kumpulan. Nadamurni!
nasyid banyak menasihati dan membentuk diri saya!
Thankz u ALLAH!

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

pak_ali
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2005
Ahli No: 18734
Posting: 256
Dari: Hollywood Records, 500 S. Buena Vista Saints Burbank, Los Angeles, California 91521.....

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 21:59


entah....rasanya dah lama minat nasyid ni.....suka dengar nasyid yang memang sayu habis...bukan yang nasyid cintan + pop punya...suka sangat layan nasyid macam hijjaz tu...menyentuh perasaan woooo...

[ Telah diedit oleh: pak_ali pada 03-02-06 22:01 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For pak_aliProfil   Hantar PM kepada pak_ali   Quote dan BalasQuote

zura04
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.11.2003
Ahli No: 5325
Posting: 56

Kedah  


posticon Posting pada: 03-02-06 22:28


Assalammualaikum..emm..kebanyakkan kawan kita semua start dr tadikan kan..saya start masa f3 tapi memang mnt gila2 masa f5 until now..Kalau kat carta ikm memang tak miz..best gila..:) Alhamdulilah..industry nasyid kan negara kita kian bertambah.satu pembaharuan yang bagus bagi industry nasyid..sma2 la kita menyokong para artis nasyid agar usaha murni yang dibawa mereka akan diterima ramai dan mandapat pahala disisi-Nya.insyaAllah..:)

Bookmark and Share

    


  Member Information For zura04Profil   Hantar PM kepada zura04   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 03-02-06 22:29


sejak sek rendah

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

ainaa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1106
Posting: 152
Dari: depan pc

Terengganu  


posticon Posting pada: 12-02-06 11:44


saya dari kecik lagi...
masa pasti kut...
lepas itu mula sekolah rendah dah bergiat aktif dalam nasyid..
tak mis tiap2 tahun...
sampailaaa... sekarang...

Bookmark and Share

    


  Member Information For ainaaProfil   Hantar PM kepada ainaa   Pergi ke ainaa's Website   Quote dan BalasQuote

Qayyum
WARGA SETIA
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14725
Posting: 871
Dari: ~Serambi Makkah~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 11:55


ana masa awal2 remaja dulu! erm panjang citernya, memang ana minat nasyid sbb2 tertentu :

1. sebab Allah swt dah beri hidayah pada ana.
2. sebab bergaul dengan orang alim soleh.

Bookmark and Share

    


  Member Information For QayyumProfil   Hantar PM kepada Qayyum   Pergi ke Qayyum's Website   Quote dan BalasQuote

lieynnakkpb
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.01.2006
Ahli No: 22193
Posting: 146
Dari: ~bUmI AlLaH ~

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 12-02-06 15:24


assalamualaikum :-)
ana mula minat nasyid ni masa sek rendah time tu ana minat kumpulan raihan saja. time sek men pula ana minat kumpulan in-team.pada tahun 2004 pula ana minat kumpulan mirwana. sejak ana dengar lagu setanggi syurga,nur kasih,kasih kekasih dr kumpulan. in-team dan hikhmat kembara dr kumpulan mirwana di radio dan televisyen. sejat itu la ana minat kup. nasyid tersebut.. lagu2 mereka sangat best... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For lieynnakkpbProfil   Hantar PM kepada lieynnakkpb   Pergi ke lieynnakkpb's Website   Quote dan BalasQuote

bidadariblueberry
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.01.2006
Ahli No: 22075
Posting: 33
Dari: pinggir kuala

croatia  


posticon Posting pada: 12-02-06 15:32


hehe :-di ..macam2 story kat sini...nice dan fun...dulu,kita pun masuk nasyid juga...masa sekolah rendah...kelakarnya,orang offer masuk hafazan,tak nak pula...degil nak masuk nasyid...memang minat nasyid sejak sekolah rendah laa agaknya...tapi,masa tu tak perasan apa perbezaan yang nasyid ni boleh janjikan untuk dakwah...dah besar,baru sedar....cewaahh :-P
tapi,menyesal laa jugak masuk nasyid masa sekolah rendah tu,sebab kan tak elok perempuan menyanyi2 atas pentas walaupun nasyid..hehe..ye ke? ;-)


-----------------
hiasi cake mu dengan blueberry, jangan lupa tambahkan cheese sekali...


Bookmark and Share

    


  Member Information For bidadariblueberryProfil   Hantar PM kepada bidadariblueberry   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 09:33


masa lahir - ditakbir dan diiqamahkan oleh ayah
dalam buaian - dengar tahmid, tahlil, tasbih dan nasyid sikit-sikit dr mak
dr kecil - dengar nasyid saja sehingga OVA product banned,
1996 - the zikr dengan wajah baru 'raihan' keluar dengan album sulung 'puji-pujian'
2000 - ikim.fm
sekarang - nasyid dah banyak rosak....huhu, jadik kena pilih2lah yang mana elok


"ada orang kata tak apa muzik salah asalkan mesej sampai...
tapi kita kena tahu bahawa pembawaan mencerminkan imej seorang dah'ei...
membawa mesej Tuhan dan Nabi dengan mengabaikan syariat..
huhu, bukan ke pelik tu???"

"ada juga orang kata tak apa nasyid unsur kecintaan...
tapi kita kena tahu bahawa Islam tidak menggalakkan percintaan sebelum perkahwinan kerana jalanny berbahaya dan samar-samar...
membuka banyak laluan untuk syaitan masuk...
dan nasyid pula mempromote ke arah itu...
huhu, bukan ke pelik tu???"

"ada orang kata kalau guna rentak yang moden, sekurang2nya ramai orang rock, punk, skin head dan yang dengar selain nasyid akan dengar nasyid..
sekurang2nya mesej sampai...
tapi macamana nak sampai mesej, sedangkan yang mereka dengar rentaknya, bukan liriknya"
huhu, bukan ke pelik tu???"

wallahu a'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

nurlin
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.08.2004
Ahli No: 10569
Posting: 51

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 10:50


ada orang kata kalau guna rentak yang moden, sekurang2nya ramai orang rock, punk, skin head dan yang dengar selain nasyid akan dengar nasyid..
sekurang2nya mesej sampai...
tapi macamana nak sampai mesej, sedangkan yang mereka dengar rentaknya, bukan liriknya"
huhu, bukan ke pelik tu???"

betul tu,saya setuju dengan apa yang saudara khairuzzaman katakan tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurlinProfil   Hantar PM kepada nurlin   Quote dan BalasQuote

ummu02
Warga Rasmi
Menyertai: 23.01.2006
Ahli No: 22137
Posting: 19
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 13-02-06 12:53


sejak kumpulan inteam,mirwana & raihan di tubuh kan. lagu2 depa sungguh bagus.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummu02Profil   Hantar PM kepada ummu02   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 11:53


time nak naik form 4..terdetik hati nak beli album hijjaz..lupa la tajuk album..tapi minat dengan lagu sumayyah...start daripada situ,beli album nasyid lain pula....

Bookmark and Share

    


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

humyra
Warga Rasmi
Menyertai: 09.02.2006
Ahli No: 22557
Posting: 11
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 16-02-06 12:55


assalamualaikum...
humyra memang mnat nasyidz...
ehm...rasanya since form 2...mse 2, ikut2 saja kakak...lme2 dah telekat...hehehe
rasa tnang sangat dengar lgu2 nasyidz xkrela apa jnis pun...
boleh dengar lgu2 nasyidz dan jka kita pndai mmanfaatkannya, bukan saja rasa thibur tapi jga boleh beroleh pahala...
alhamdulillah...
humyra pling mminati kumpulan nasyidz kita iaitu inteam...
wassalam dr humyra..


-----------------
(^.^)^.^}
[ Telah diedit oleh: humyra pada 16-02-06 12:57 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For humyraProfil   Hantar PM kepada humyra   Quote dan BalasQuote

puteribongsu1306
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.07.2005
Ahli No: 17648
Posting: 291
Dari: kota bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-02-06 13:43


sejak tertubuhnya raihan....
lepas itu sampai sekarang minat tambahan palk dapat dengar ikim.fm.

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteribongsu1306Profil   Hantar PM kepada puteribongsu1306   Quote dan BalasQuote

zainizam
Warga Rasmi
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22699
Posting: 12

blank   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 16:58


assalamualaikum.ana orang baru.minat nasyid ni masa sek rendah lagi dan mula perform depan umum dari tadika lagi

masa tu nasyid selawat sajalah

tapi sekarang dah world sikit guna la minus 1

tapi apa pun nasyid yang paling minat, nasyid raihan dan paling terbaru mirwana......hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For zainizamProfil   Hantar PM kepada zainizam   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 18:46


sejak sekolah rendah kut..
masa Al-Arqam belum diharamkan..
Nada Murni kan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

ctMarz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.02.2006
Ahli No: 22837
Posting: 62
Dari: jb

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 13:29


i love nasyid...NASYID WORLD....
PERJUANGKAN LAGU2 DAKWAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctMarzProfil   Hantar PM kepada ctMarz   Pergi ke ctMarz's Website   Quote dan BalasQuote

arinie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.07.2005
Ahli No: 17125
Posting: 56
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-02-06 13:34


saya lama dah minat nasyid ni terutamanya kumpulan unic..dan inteem.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For arinieProfil   Hantar PM kepada arinie   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-02-06 13:38


Assalamualaikum...

ana minat nasyid sejak zaman nadamurni lagi...

masa tu cuma ada beberapa kumpulan nasyid macam nadamurni,the Zikr,Nahwan Nur,Suara SMAKL...

sekarang ni alhamdulillah kumpulan nasyid banyak.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 27-02-06 13:38


Assalamualaikum...

ana minat nasyid sejak zaman nadamurni lagi...

masa tu cuma ada beberapa kumpulan nasyid macam nadamurni,the Zikr,Nahwan Nur,Suara SMAKL...

sekarang ni alhamdulillah kumpulan nasyid banyak.... :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 27-02-06 13:41


bila ekkk............TAPI lagi SEMARAK BILA RADIO IKIM DIWUJUDKNNN

Bookmark and Share

    


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

emi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4053
Posting: 139
Dari: Alor Setar, Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 20:03


masa terpandang video klip suci sekeping hati (saujana)

Bookmark and Share

    


  Member Information For emiProfil   Hantar PM kepada emi   Quote dan BalasQuote

harmoni_melodi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.09.2005
Ahli No: 19040
Posting: 50

Johor  


posticon Posting pada: 08-03-06 22:54


minat sejak sek rendah..
selalu gk masuk pertandingan nasyid :)

lebih minat dan mengetahui perkembangan industri nasyid bila masuk sek menengah sb enter sek agma berasrama.
every weekends mesti pihak asrma buka lagu2 nasyid sebagai penghibur untuk student.

sejak tu memang lebih berminat dengan nasyid lbih2 lagi kumpulan nasyid kat sek tu memang mantap dengan nasyid sb agak selau jadi johan.

than sekarang lebih-lebih meminati dengan kewujudan IKIM.fm :) ;-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For harmoni_melodiProfil   Hantar PM kepada harmoni_melodi   Quote dan BalasQuote

danial_muhd
Warga 4 Bintang
Menyertai: 28.02.2006
Ahli No: 23070
Posting: 212
Dari: Bukit Mertajam -> gambang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 08-03-06 23:22


Time first time dengar masa umur masih kanak2.... Tenangkan hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For danial_muhdProfil   Hantar PM kepada danial_muhd   Quote dan BalasQuote

Norhaslina
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20221
Posting: 382
Dari: Bandar Baru Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 01:01


Assalamualaikum...

ana minat nasyid masa tadika lagi....
nasyid best..:)
:) :) :) :)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NorhaslinaProfil   Hantar PM kepada Norhaslina   Quote dan BalasQuote

zico
Warga 2 Bintang
Menyertai: 12.02.2006
Ahli No: 22639
Posting: 48
Dari: Bangsar

lebanon  


posticon Posting pada: 09-03-06 09:47


ana minat nasyit since ana dipelawa disertai band nasyit kat sekolah
but now, ana dah tak berapa layan nasyid terutamanya nasid sekarang dah masuk unsur2 jiwang. ana cuma minat nasid berunsurkan ketuhanan. itulah konsep sebenar nasyid dalam pengertian sebenar. sekarang, ana tengok tah apa-apa nasyid.
tang raihan, hujjaz, rabbani, seantero denganya ana memang sokong, tapi ana kurang la bab nasyid macam.........????

Bookmark and Share

    


  Member Information For zicoProfil   Hantar PM kepada zico   Quote dan BalasQuote

athiah_sha85
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.03.2006
Ahli No: 23309
Posting: 29
Dari: kUaLa LuMpUr

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 11:51


assalamualaikum....
atia mula minat nasyid masa atia sek men...time tu asyik dengar lagu2 inteam,unic,rabbani dan raihan...kumpulan nasyid lain tu dengar la juga...tapi xslalu...hehehe...nasyid yang atia paling suka 'anak soleh' dr kmpln rabbani...memang sedih gila...sampai menitis air mate :(...
agi satu,nasyid2 yang berunsurkn ketuhanan...macam lagu mirwana dan jayjay tu 'aku tanpa cintaMu...best sangat-sangat...smoge nasyid2 zaman sekarang dapat mnyedarkn kita semua...InsyaAllah:)...

Bookmark and Share

    


  Member Information For athiah_sha85Profil   Hantar PM kepada athiah_sha85   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 09-03-06 14:14


Assalamualaikum....
Mula minta sejak Raihan dulu...Puji-pujian dan iman mutiara. Lepas tuhilang sekejap sampai Saujana...Keluarga bahagia....Kemudian hilang lagi sampai form 3....Masuk pertandingan nasyid dah jadi juara...Brothers - Doa perpisahan....Lepas tu hilang balik sampai umur 19, memang benar-benar minat nasyid sampai sekarang.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 09-03-06 14:22


lama dah...dari sekolah lagi...sebab join nasyid sekolah..hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

Al-Mustaqqim
WARGA SETIA
Menyertai: 22.07.2005
Ahli No: 17480
Posting: 486
Dari: malaysia

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-03-06 14:25


emm...
masih mula2 masuk sekolah menengah...
banyak juga hafal lagu nasyid ni...
.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MustaqqimProfil   Hantar PM kepada Al-Mustaqqim   Quote dan BalasQuote

Jaydie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2450
Posting: 122
Dari: Wangsa Maju

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 27-03-06 22:11


Bila ek mula-mula saya minat dengar lagu nasyid? Ha... dulu tahun 80'an masa tu ramai penasyid wanita seperti kumpulan Al-Mizan, Al-Jawaheer, Al-Hidayah.... time tu saya sekolah rendah lagi. Best lah... lepas tu akhir tahun 80'an saya dengar lagu-lagu rock pulak.

Tahun 1993-1994 masa saya sekolah menengah Arab di Johor bahru saya minat dengar lagu-lagu nasyid kumpulan NADAMURNI dan THE ZIKR. Saya ingat lagi masa tu lagu Rindu oleh Munif, dan juga ustaz Asri Ibrahim NADAMURNI.

Penyanyi tahun 80'an iaitu Dwenn juga pernah berduet nyanyi lagu nasyid dengan kumpulan. NADAMURNI.

Album kumpulan nasyid SUARA SMAKL pun best juga. nasyid Kumpulan ANUGERAH tahun 1995.

Bookmark and Share

    


  Member Information For JaydieProfil   Hantar PM kepada Jaydie   Quote dan BalasQuote

mieIKIM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 02.04.2006
Ahli No: 23916
Posting: 318
Dari: Anyway UnAvailable

italy   avatar


posticon Posting pada: 03-04-06 23:22


saya mula start minat nasyid masa start kereta.:-di

Bookmark and Share

    


  Member Information For mieIKIMProfil   Hantar PM kepada mieIKIM   Pergi ke mieIKIM's Website   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 19-04-06 05:24


Dari kecik lagi pasal mak dengan abah pun suka...

Bookmark and Share

    


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

cahaya_kelembutan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 03.04.2005
Ahli No: 15578
Posting: 67
Dari: UKM KKL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 21:45


mpun selalu dengar nasyid dr raihan sejak sek ren, liya mula betul-betul minat dengan nasyid sejak form 4...kira2 4 tahun lepas la...

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahaya_kelembutanProfil   Hantar PM kepada cahaya_kelembutan   Quote dan BalasQuote

era
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.03.2005
Ahli No: 15229
Posting: 129
Dari: b.baru bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 22:05


memang minat dr sek rendah lagi.. :-) :-) :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For eraProfil   Hantar PM kepada era   Quote dan BalasQuote

pengembara707
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.12.2005
Ahli No: 21299
Posting: 70
Dari: di planet yang ketiga

blank   avatar


posticon Posting pada: 29-05-06 23:01


sejak lahir kumpulan nada murni.......................

sebelum lahirnya kumpulan-kumpulan nasyid yang membawa mesej cintan-cintan remaja..............

Bookmark and Share

    


  Member Information For pengembara707Profil   Hantar PM kepada pengembara707   Pergi ke pengembara707's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-06-06 12:12


assalamualaikum...
ermmm..ana pun tak ingat masa mana ana start mnt nasyid..
cuma yang ana tahu lepas kemunculan raihan and ana beli kaset..ana terus terpikat dengan lagu2 nasyid..
lepas tu..kumpulan. nasyid tumbuh bagaikan cendawan...rabbani..hijjaz..brothers..etc...
lagu2 mereka semua best..
kelainan irama dan rentak yang dbawa dalam lagu..
vokal yang begitu bertenage ..

alhamdulillah..dengan adanya ikim.fm..saya boleh mendgr lagu2 nasyid dr pelbgai kumpulan..dan mempunyai msj2 yang memang mndlm..
[ Telah diedit oleh: Nadiahsolehah pada 19-06-06 12:15 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

alawiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.05.2006
Ahli No: 24416
Posting: 122
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 19-06-06 12:25


memang minat nasyid dr sek lagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For alawiyahProfil   Hantar PM kepada alawiyah   Quote dan BalasQuote

Marziana_
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20064
Posting: 96
Dari: Bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 10-08-06 23:32


Assalamualaikum...

saya minat nasyid masa form 3..
masa tu abang ajar dengar IKIM...
selepas itu terus minat nasyid sampai sekarang...
sebelum ni minat juga tapi tak minat sangat....
sekarang memang nasyid sepanjang zaman... :-) ;-) :-di


-----------------
Benarlah tiada IMAN tanpa ISLAM,dan benarlah tiada ISLAM tanpa IMAN.

Membangun bersama ISLAM.
Takbir! ALLAHUAKBAR..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Marziana_Profil   Hantar PM kepada Marziana_   Quote dan BalasQuote

Minur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.04.2006
Ahli No: 24249
Posting: 100
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:46


ana minat jugak nasyid ni.... tapi sekarang sudah kurang sikit... sebab lebih banyak nasyid yang berkonsepkn cintan2 ni lah....

Bookmark and Share

    


  Member Information For MinurProfil   Hantar PM kepada Minur   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 11-08-06 09:54


Pada 23-05-05 12:28 , majidah posting:

!!! QUOTE !!!

Dari tadika jugak agaknya...


saya pun dah lama minat nasyid sejak kumpulan. nadamurni dulu..
saya tak nafikan yang nasyid mereka memang best sangat....



Bookmark and Share

    


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

umairah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.03.2006
Ahli No: 23270
Posting: 158
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-08-06 16:20


Assalamualaikum..

Ana start minat nasyid masa sekolah rendah lagi..
Kalau tak silap, masa ana darjah 5... Tiap2 pagi, selalu dengar lagu iman mutiara, kat sekolah.. rasa tenang bila dengar lagu tu..
Wassalam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairah86Profil   Hantar PM kepada umairah86   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 18:04


assalamualaikum............

saya mula minat nasyid masa form 2(2001)dulu.kalau tak silap masa tu in-team baru naik.masa tu lah saya mula meminati nasyid.sampailah sekarang ni.nasyid dah sebati dengan diri saya.bila dengar nasyid saja, hati rasa terhibur(lagi2 kalau berkaitan dengan nasihat )......

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

ibnusina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.07.2004
Ahli No: 10405
Posting: 146
Dari: bumi ciptaan-NYA

Perak   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 18:51


saya minat nasyid ni dari sekolah rendah lagi..masa di maahad dulu memang join team nasyid..dan sekarang saya tetap bernasyid..sebab itulah hobi saya..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnusinaProfil   Hantar PM kepada ibnusina   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-09-06 03:05


tak ingat


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

    


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

alyya93
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.10.2006
Ahli No: 26819
Posting: 28
Dari: Johor Bahru, Johor, Malaysia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 21:01


ana memang minat sangat nasyid terutama nasyid2 yang lama2.. sebab nasyid lama2 lebih best daripada nasyid sekarang.. huhu..

mula minat bila ek? ......... memang dari kecik lagi selalu dengar nasyid.. nasyid best!
sekarang ni suka instruments.. tapi nasyid tetap tidak dilupakan.. bak iklan fair & lovely "tiap hari sayang".. huhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alyya93Profil   Hantar PM kepada alyya93   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 21:20


sejak sekolah rendah lagi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 21:43


masa sek men....form 1....suka sangat dengar...sekarang kalau nak dengar lagu just pasang nasyid saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

ika2410
WARGA SETIA
Menyertai: 26.02.2004
Ahli No: 7572
Posting: 970
Dari: Perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 22:18


ana memang minat nasyid...minat sejak di sekolah rendah..sekarang bertambah minat

Bookmark and Share

    


  Member Information For ika2410Profil   Hantar PM kepada ika2410   Pergi ke ika2410's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 08-11-06 22:46


bila ye saya dengar nasyid. ? semenjak awal 90-an rasanya.
masa tu tak tau lagi ada istilah nasyid ini.
masa tu ada nada murni, yusuf islam-afghanistan. tu saja yang saya ingat.
cerita lama.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

nurman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15612
Posting: 278
Dari: Dimana bumi dipijak disitu Islam dijunjung!

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 08-11-06 23:43


'berjalan di bumi yang tandus ini,tanpa sedar dan penuh lalai...'
lagu ni yang buat saya start minat dengar nasyid tapi yang sedihnya tapenya rosak dan hampir 10 tahun cari lagu ni tapi xjmpa juga walaupun dah kumpul hampir 800 lagu mp3 nasyid...iskh3...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurmanProfil   Hantar PM kepada nurman   Quote dan BalasQuote

wewr
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8559
Posting: 34
Dari: Jordan

jordan  


posticon Posting pada: 09-11-06 08:50


Saya start minat-dengar-nyanyi nasyid masa darjah 1 ketika umur 6 tahun sekitar tahun 1988....

Album nasyid pada masa tu yang saya dengar adalah album terjemahan lagu2 Abu Ratib, Jordan, yang diterbitkan oleh Pustaka Salam...
Pustaka Salam pada masa tu banyak menerbitkan lagu2 dalam bahasa arab, inggeris, melayu dan ada juga album2 terjemahan yusuf islam, dan lagu2 arab lain. Sampai sekarang saya masih simpan album2 nasyid tu....Untuk album-album klasik selain Nadamurni, boleh jenguk di sini
http://wewr.multiply.com

Selepas tu baru naik taraf ke Nadamurni....Album nadamurni banyak juga saya dapat koleksi walaupun abah tak berapa kasi dengar sangat.
Kalau nak dengar album2 Nadamurni, boleh masuk sini http://nadamurni.multiply.com

hem...masa Raihan keluar album puji2an tu, saya rasa saya dah ada lebih 70-80 buah album nasyid yang saya koleksi dulu-dulu....

Bookmark and Share

    


  Member Information For wewrProfil   Hantar PM kepada wewr   Pergi ke wewr's Website   Quote dan BalasQuote

LinCikedot
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26163
Posting: 811
Dari: Atap Rumbia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 07:44


Assalamualaikum

alhamdulillah ana mula meminati nasyid masa ana sem 1 di universiti. masa tu In-Team baru mula first album kasih kekasih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For LinCikedotProfil   Hantar PM kepada LinCikedot   Quote dan BalasQuote

muslimin88
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.11.2006
Ahli No: 27373
Posting: 33

malaysia  


posticon Posting pada: 17-11-06 08:19


ana minat nasyid time Raihan keluar album pertama.....lepas itu slow sikit, lagi suka lagu-lagu barat,pengaruh kawan agaknya.Tapi alhamdulillah lah, rahmat Allah, minat tu datang balik sampai hari ni sejak dengar radio IKIM.fm.Ana harap apa yang kita buat ni dapat keredhaan Allah, dapat dijadikan satu ibadah, bukan minat kosong saja...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin88Profil   Hantar PM kepada muslimin88   Quote dan BalasQuote

zubaidah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.10.2003
Ahli No: 4059
Posting: 280
Dari: TerenGGanu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-11-06 21:21


:-) Bismillahirrahmanirrahim...


Ana mula minat nasyid masa form 2, tu pun baru nak berjinak2 dengan nasyid.sebelum tu, ana minat lagu rock, jiwang2, cintan cintun...Ana minat dengan lagu kumpulan saujana, mirwana masa form 2 ....

Bila dah form 2 tu, abang ana tengah minat kat seorang muslimah dan abang ana ni sering dengar lagu 'impian kasih' nyanyian inteam...
lepas tu, ana pun mulalah minat gila dengan nasyid sampailah sekarang... :-D


-----------------
TUHAN, terimalah aku...semoga Allah selamatkan kita daripada segala kejahatan yang berada di langit dan di bumi...


Bookmark and Share

    


  Member Information For zubaidahProfil   Hantar PM kepada zubaidah   Pergi ke zubaidah's Website   Quote dan BalasQuote

salwa_87
Warga 1 Bintang
Menyertai: 15.09.2006
Ahli No: 26388
Posting: 27
Dari: south of malaysia

Johor  


posticon Posting pada: 18-01-07 23:44


saya start minat nasyid sejak masuk KUKTEM
masa minggu minds(orientasi week) senior2 saya buat persembahan nasyid..
tiba-tiba saja terus terminat nasyid..
and until now saya suka dengar nasyid..
memang dengar nasyid itu menenagkan..
klw time marah2 saya terys dengar nasyid..
alhamdulilah lah..
kan tenang sikit

Bookmark and Share

    


  Member Information For salwa_87Profil   Hantar PM kepada salwa_87   Quote dan BalasQuote

fitrah_mawaddah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2006
Ahli No: 27717
Posting: 78
Dari: fi ardhillah...

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-01-07 23:53


erm... ana minat masa tadikan ag.. :D

masatu suka lagu sepohon kayu....


-----------------
HiduP sentiasa InDaH andaI SemUaNYa KeRaNa ALLAH


Bookmark and Share

    


  Member Information For fitrah_mawaddahProfil   Hantar PM kepada fitrah_mawaddah   Quote dan BalasQuote

gezerg
Warga 5 Bintang
Menyertai: 21.09.2006
Ahli No: 26477
Posting: 382
Dari: Perak

blank   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 00:57


minat tak betul sejak sekolah menengah. Minat betul-betul sejak masuk Uni. Kemudian datang tak minat nasyid balik bila dah PAS uni. lepas itu minat balik time masuk balik Uni. hahaha panjang kisah nya.

Tapi bila dah habis Uni kerja dah macam sekarang ni, datang tak minat nasyid balik.. NASYID lani macam lagu jiwang karat saja, apa kelas?

yang ana minat is MYNARAP (Muslim Youth of North America) Best dan memberangsang generasi melalui nasyid irama kontemporari. Jiwang tak ada, yang ada lirik yang ke arah memperkenalkan Islam. Tu yang ana tahu setakat 2004. Andai sekarang tak ikut lagi MYNARAP sebab duit Malaysia kena konvet ke USD atau POUND. Naya lah ana nak bayar banyak begitu. ekonomi kena jaga untuk kepentingan ummah juaaaa....


Kempen bersama ana?:

Selawat dan Salam ke atas Junjungan Besar lagi Mulia Nabi Muhammad Sallallahu'alaihi Wassalam (SAW), Ahli Keluarga Baginda, Para Sahabat Baginda dan Para Pejuang Islam seluruh zaman.... jangan dilupa.

insya-ALLAH mudah-mudahan penulis ini dikurniakan hidayah Islam dan menjadi seakan-akan Asy Syahid Syed Qutb dalam memperjuangkan Islam.

Wallahu'alam bissowab

Citanya lebih kurang begitu lah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For gezergProfil   Hantar PM kepada gezerg   Quote dan BalasQuote

zahratunnur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.12.2006
Ahli No: 27966
Posting: 85
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 19-01-07 01:00


hmm.. tak ingatlah..tapi rasanya dr kecik..dulu masa tidokan adik dalam buaian selalu juga nyanyi lagu nasyid+ zikir..(masa 2 dajah 1)..masa sek rendah selalu juga buat persembahan nasyid..tapi sekarang tak buat persembahan dah..tamat kontrak daa..hehe
(testing dalam bilik saja)
but till now,tetap minat nasyid....
majulah nasyid untuk negara
p/s:pesanan ini disampaikan dari seorang bekas penasyid kanak-kanak

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratunnurProfil   Hantar PM kepada zahratunnur   Quote dan BalasQuote

fauzy_fx86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25359
Posting: 327
Dari: Di pinggiran Batu Caves

malaysia  


posticon Posting pada: 19-01-07 06:37


lama da minat..
masa sekolah dulu selalu juga masuk pertandingn nasyid.
tapi ana ni main alat muzik saja. tak pun backup singer.
nak nyanyi suara tak sedap. hehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For fauzy_fx86Profil   Hantar PM kepada fauzy_fx86   Pergi ke fauzy_fx86's Website   Quote dan BalasQuote

Daeng_Jati
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 17.02.2004
Ahli No: 7336
Posting: 9704
Dari: UKM, Bangi

brunei   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 08:48


Sejak kecik lagi....sebab ibu juga minat...
dari ibu ke anak...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Daeng_JatiProfil   Hantar PM kepada Daeng_Jati   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 08:54


ramainya yang minat nasyid.
baguih macam tu, nasyid adalah salah satu cara untuk mendidik jiwa...
(^_^)

ana pun minat nasyid.
start dari form 2 lagi....:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

Al-Mashoori
WARGA SETIA
Menyertai: 12.07.2006
Ahli No: 25170
Posting: 483
Dari: Bandar Baru Gaza

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 11:12


Ana minat nasyid semenjak Raihan keluarkan album Puji-pujian...
Ana tertarik dengan lagu Peristiwa Subuh..


-----------------
zwani.com myspace graphic comments


Bookmark and Share

    


  Member Information For Al-MashooriProfil   Hantar PM kepada Al-Mashoori   Quote dan BalasQuote

ismi_atikah
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5678
Posting: 4147
Dari: bumi ALLAH

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 17:55


salam...
ana suka dengar nasyid dari kecil..
masa tu ummi beli kaset2 bebudak yang nyanyi..
masa tu al-arqam banyak keluarkan kaset2 nasyid..

bermula dari situ, sampailah sekarang.. dan ana paling suka lagu2 nasyid dari raihan dengan hijjaz..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ismi_atikahProfil   Hantar PM kepada ismi_atikah   Quote dan BalasQuote

ummi_mmas
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28146
Posting: 133

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 19:12


Ana minat nasyid dari sekolah rendah lagi..sebab kawan-kawan ana minat nasyid juga..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummi_mmasProfil   Hantar PM kepada ummi_mmas   Quote dan BalasQuote

adam_muslimin
WARGA SETIA
Menyertai: 20.10.2006
Ahli No: 27068
Posting: 714
Dari: [email protected]

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 19:29


suka time kcik2 juga....time lagu raihan naek juga....
lepas itu buat nasyid kat sekolah pula....raihan da best....

Bookmark and Share

    


  Member Information For adam_musliminProfil   Hantar PM kepada adam_muslimin   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-01-07 22:19


ehm...
bila kenal kumpulan 'jauzan'
huhu....mesti org lain tak kenal kumpulan ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 04:56


SEJAK KUMPULAN RAIHAN DITUBUHKAN...

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 04:57


LAGU NASYID ini kadang-kadang TENANG saja DENGAR SELAIN BACAAN AL-QURAN.

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

muhamad_azrul86
WARGA SETIA
Menyertai: 02.08.2006
Ahli No: 25571
Posting: 611
Dari: KoTa TiNggi BaNDaR Ada SejaRaH

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-01-07 04:57


RAIHAN THE BEST

Bookmark and Share

    


  Member Information For muhamad_azrul86Profil   Hantar PM kepada muhamad_azrul86   Pergi ke muhamad_azrul86's Website   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» bila start minat nasyid ni..

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.236888 saat. Lajunya....