Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Sesiapa menempatkan dirinya di tempat yang menimbulkan persangkaan maka janganlah menyesal kalau orang menyangka buruk padanya
-- Umar Al-Khatab

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 23
Ahli: 0
Jumlah: 23




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: apa standard jadi cikgu...!


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 4 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh apa standard jadi cikgu...!

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 31-08-07 10:23


Best lah jadi cikgu...dapat kasih sayang dari anak2 yang comel...tak percaya cuba jadi cikgu...

budak-budak ni best...walaupun dalam kelas kita marah2 dia sebab tak buat kerja sekolah ke apa ke, bila keluar kelas tu depa berebut2 nak salam cikgu, berebut2 nak bawa barang2 cikgu...comel...


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 22:35


Jadi cikgu kerjaya paling mulia & bagus :-) daripada didikan cikgu, alhamdullillah saya berjaya sekarang:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

ifti_hanan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2004
Ahli No: 10965
Posting: 166
Dari: di sinilah 'ana'

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-09-07 22:46


alhamdulilah..
dugaan dan cabaran banyak
tapi menyeronokan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For ifti_hananProfil   Hantar PM kepada ifti_hanan   Quote dan BalasQuote

dr_nik
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.09.2007
Ahli No: 31081
Posting: 206
Dari: KL

blank   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 22:52


satu kelebihan cikgu, berjiwa penyayang :-) hehehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For dr_nikProfil   Hantar PM kepada dr_nik   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 22-09-07 23:06


tak ada kelas...

sebab duduk dalam staffroom saja.... :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

scenario
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2007
Ahli No: 31016
Posting: 181
Dari: Inti nilai..

Perak  


posticon Posting pada: 22-09-07 23:43


best jadi cikgu..pahala allah beri tak putus-putus..tapi yang pasti ilmu yang bermanafaat lah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For scenarioProfil   Hantar PM kepada scenario   Pergi ke scenario's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 11:36


kerja cikgu lah best, boleh buat tusyen.

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 02-10-07 11:48


Assalamualaikum...
standard apa....malaysian standard pun tak ada standard macam cikgu...kalau tak ada cikgu..tak ada lah malaysian standard..sebab cikgu yang mengajar orang yang buat malaysian standard tu dulu²...sampai lah mereka boleh buat malaysian standard..kira cikgu lagi hebat dari malaysian standard.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

RaudhatuL_Muttaqin
WARGA SETIA
Menyertai: 29.03.2005
Ahli No: 15423
Posting: 556
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 02-10-07 12:05


standard dan bagus menjadi seorang cikgu.. tapi jiwa ana tak cenderung ke situ walau ana penyayang.. hehee( pernah mengajar TASKI umur 5 tahun).... swit memory....

Bookmark and Share

  


  Member Information For RaudhatuL_MuttaqinProfil   Hantar PM kepada RaudhatuL_Muttaqin   Quote dan BalasQuote

addinulhuda
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2007
Ahli No: 31217
Posting: 664
Dari: ~bumi bertuah~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 12:07


minat sangat...pernah dulu kawan-kawan panggil ustazah...cikgu...sifu pun ada....hehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For addinulhudaProfil   Hantar PM kepada addinulhuda   Pergi ke addinulhuda's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-10-07 12:55


Hmm..jadi cikgu ni best..hilang tensen2 kat kepala tengok anak murid...macam-macam ragam...saya memang minat jadi cikgu..suka sangat....paling kita rasa puas bila anak murid ingat apa yang kita ajar...terutama anak murid yang kecil-kecil lagi tu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

nasyrah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17520
Posting: 109
Dari: SELANGOR, JOHOR DAN PERAK

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-08-08 16:19


salam.. saya ingin berkongsi pengalaman..saya dah menjadi guru hampir 2 tahun... pernah ajar sekolah rendah, sekolah menengah..tadika saja belum lagi...:) memang dari dulu minat jadi guru, tapi tak dapat peluang masa study di upm (2003-2006).. sebelum konvo, cari kerja kat newspaper, dapatlah kerja jadi cikgu di sekolah swasta yang serba kekurangan... lepas tu, dapat jadi cikgu sek ren yang jauh berbeza dengan sekolah yang sebelumnya... siap ada swimming pool lagi...hehehe.:) sekarang, mengajar di johor pulak... setiap tempat kerja ada keistimewaan yang tersendiri.. yang paling menggembirakan hati bila kebanyakkan anak-anak murid masih ingat pada saya walaupun saya dah tak mengajar lagi di situ... dan yang paling best bila melihat kejayaan anak-anak didik... itulah merupakan kepuasan yang sebenar dalam kerjayaku sebagai seorang guru..:) biar lah apa yang orang lain kata, yang penting kita enjoy dengan kerjaya kita...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nasyrahProfil   Hantar PM kepada nasyrah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 04-08-08 22:16


Pada 23-08-06 20:30 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

suka tengok iklan merdeka proton... macammana guru dihargai...
budak yang nakal, akhirnya dia pun jadi guru...:P


Guru Yahya...Guru Yahya...Guru Yahya...Guru Yahya...Guru Yahya...Guru Yahya...Guru Yahya...Guru Yahya...Guru Yahya...


-----------------
Kerbau adalah kerbau... Lembu adalah lembu... Kambing adalah kambing... Dan..., Aku adalah aku...


Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 11:29


terharunya dengan sokongan warga ukhwah terhadap guru2..
insyaAllah lagi dua tahun (2010) grad lah ana dan akan dihantar mengajar.
sebenarnya yang membentuk pandangan manusia terhadap para guru adalah sikap guru itu sendiri, bukan bidang kerjayanya.
jika cemerlang guru itu, baiklah pandangan manusia.
jika "lemau" guru itu, maka buruklah pandangan manusia terhadapnya.
namun akibat kealpaan dan kesilapan segelintir guru, maka guru2 lain terkena tempiasnya, termasuklah bakal2 guru.
masalahnya masyarakat suka over-generalize; kerana nila setitik rosak susu sebelanga.
bila dilaporkan segelintir guru yang tidak berdedikasi maka semua guru dilabelkan dengan gelaran sebegitu. tapi takkan nak salahkan masyarakat, kan? lebih baiklah kita - guru2 atau bakal2 guru yang memperbetulkan keadaan ini.
justeru, jom kita; - guru2 atau bakal2 guru berusaha memeartabatkan kembali professsion ini- bukan untuk mendatangkan perasaan riya' dan takabbur- tapi untuk mendatangkan keyakinan masyarakat terhadap kita, untuk kemajuan ummah.
wallahu a'lam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

hafeezzul

Menyertai: 07.03.2004
Ahli No: 7815
Posting: 2189
Dari: PERAK DARUL RIDZUAN

Perak  


posticon Posting pada: 05-08-08 11:44


Huh dasyat nya tajuk...ni provaksi ini..ehehhe

Apa pun pekerjaan paling mulia ialah cikgu. Kepada semua cikgu yang mencurah ilmu kepada saya JUTAAN TERIMA KASIH saya ucapkan. Alhamdulilah berkat pengorbanan guru2 semua dah jadi manusia pun saya. Kalau lah tak kerana keikhlasan guru mencurahkan ilmu kepada saya entah apa lah jadi pada saya hari ini.

Walupon mereka tak masuk ukhwah. Doa saya supaya mereka terus sihat dan sentiasa mendapat rahmat ALLAH.

Nasihat saya kepada guru, kalau ada yang niat mengajar sebab nak dapat gaji sebab nak masuk kerajaan. Baik berhenti cari kerja lain dan lebih banyak gaji.

Guru bukan pekerjaan yang mampu bagi kekayaan tapi guru adalah perkerjaan yang paling dan sangat mulia. Perkejaan mulia ini hanya mampu diamanahkan kepada org-org yang mulia hatinya yang nahu anak bangsa agama nya menjadi manusia yang beriman dan berguna satu hari nanti.

kalau ada niat lain selain dr niat atas, better get off urself from this job!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafeezzulProfil   Hantar PM kepada hafeezzul   Quote dan BalasQuote

AmrinHakeem
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2008
Ahli No: 33363
Posting: 386
Dari: GreenyEarth

Selangor  


posticon Posting pada: 05-08-08 12:54


roomate ana cikgu.. sebab dia nak jadi cikgu : banyak cuti sekolah. boleh ke begitu?

Bookmark and Share

  


  Member Information For AmrinHakeemProfil   Hantar PM kepada AmrinHakeem   Quote dan BalasQuote

shimaku
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2008
Ahli No: 34002
Posting: 783
Dari: ~Below Da Wind Go To KL~

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 15:54


saya lah salah satu hamba Allah yang paling berminat untuk menjadi cikgu atau menjadi salah seorang daripada tenaga pengajar...kerana dah menjadi impian saya sejak dari kecil lagi...saya minat untuk berkongsi apa yang saya ketahui dengan org lain sebab tak salah berkongsi-kongsi ilmu kan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For shimakuProfil   Hantar PM kepada shimaku   Pergi ke shimaku's Website   Quote dan BalasQuote

noor_hasma
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34172
Posting: 13
Dari: malaysia-kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 16:23


saya pun teringin nak jadi cikgu..tapi disebabkan ada yang mengatakan jikalau saya mengajar,pasti ada yang lari kerana tidak tahan dimarah oleh saya...sehingga saat ini,saya mengagumi kesabaran seorang pendidik yang inginkan anak muridnya berjaya,dari seorang yang buta huruf hingga dapat menelaah pelbagai jenis buku....apa2pun,terima kasih buat insan yang bergelar guru..

semua orang boleh jadi guru,tetapi bukan semua guru boleh mendidik....

Bookmark and Share

  


  Member Information For noor_hasmaProfil   Hantar PM kepada noor_hasma   Quote dan BalasQuote

umar_khalil
WARGA SETIA
Menyertai: 14.01.2008
Ahli No: 32313
Posting: 1204

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 16:28


pedulikan cakap org...awak marah student sebab nak bagi budak tu pandai,.............tak apa lah bukan rezeki awak nak jadi tnga pngajar

Bookmark and Share

  


  Member Information For umar_khalilProfil   Hantar PM kepada umar_khalil   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 20:10


saya sayang cikgu/cekgi!
hehe.. saya pernah jadi cikgu ganti masa cuti sem...
seronok jadi cikgu.. bila tengok anak murid kita dapat ilmu..
best juga dr bilik guru nanti dah nampak budak-budak kat kelas menyahut2 nama kita suruh masuk kelas.. bawakkan barang... hehhe... masa saya nak habis berkhidmat kat sekolah tu.. anak murid bagi hadiah..ada yang bagi tudung.. bagi cermin muka walaupun hanya di balut dengan kertas surat khabar... saya hargai sangat.. ada bagi guli... ada bagi surat dengan pantun2... hehe.. seronok.. profession guru amat Mulia dan sangat Besar tanggungjawabnya. ramai fikir saya nak jadi cikgu lepas pengalaman mengajar ini.. sebenanya tidak.. saya tak sanggup nak pegang tggungjwb cikgu dan saspek pada siape2 yang tulus ikhlas nak jadi cikgu ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

srikandi_86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.02.2007
Ahli No: 28923
Posting: 188
Dari: united kingdom

uk  


posticon Posting pada: 05-08-08 22:59


Salam..

insya-Allah ana bakal menjadi doktor..tapi cuti 3 bulan ni menyebabkan ana tertarik untuk mohon menjadi guru sndaran..alhmdulillah, rezeki ana dapat mengajar sejak 16 jun yang lepas..subhanallah, seronoknya pengalaman menjadi guru..dapat mengajar anak2 yang fitrahnya begitu suci..mendamba ilmu daripada seorang guru..walaupun ana mengajar sbln setengah saja di situ, rasa sedih sangat nak tnggalkan depa hari terakhir tu..ada sahabat guru yang pernah cakap kat ana..'ramai org pandang rendah pada seorang guru, sedangkan mereka tak sedar, seorang arkitek, doktor..semuanya tidak wujud tanpa adanya guru'..ana pun terpikir..betul juga..ana bersyukur sangat..kerana walaupun ana bakal menjadi doktor..Allah beri peluang pada ana untuk merasa nikmatnya menjadi seorang pendidik..erti hidup pada memberi..=D jadi, ana ucapkan syabas pada semua bakal guru..

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_86Profil   Hantar PM kepada srikandi_86   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 23:32


assalamualaikum.

i have been in teacher training rogramme for about six years. i have two years more to go through in order to complete my study. along the journey of this course, i have learn lots of new things. it also helps me build a new view of teaching and being a teacher.

my first view of teaching is: a teacher enters a classroom and teaches everything stated in the syllbus. that is the only job of the teacher. however, after being in this course for some years, i realized that teaching is not only to teach contents in the syllbus, but teaching is more than that. teacher is a guardian when students are at school. as a guardian, teacher needs to instill good moral values to every students. a teacher teaches students to respect the olders and how to treat their friends. indirectly, teacher helps to build god characteristic of students. students need more guidance to make their way in the world and teacher is the one to guide them to a right track in their life.

as the time pass day by day, i can feel the beauty of being a teacher. this is because being a teacher is not only to teach students but teacher also can learn many things from students. as a teacher, the more positive ideas i taught to students, the better i learn learn them by myself.

as a teacher to be, i want to concentrate on what i do well and do it better than anyone else. i wan to create a better for of studying for students. insyaAllah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

nurzatul
WARGA SETIA
Menyertai: 03.09.2006
Ahli No: 26160
Posting: 733
Dari: yogyakarta...

Perak   avatar


posticon Posting pada: 05-08-08 23:34


salamun alaik..
profession guru sangat mulia..tanpa guru tiadalah pemimpin hari ini..tapi kebanyakan anak muda zaman sekarang memilih guru sebagai krjaya terakhir iaitu setelah tidak berjaya mndapat profession yang dihajati..ambil KPLI sebab grad tak ada kerja..sebab 2 mak ana beritahu cikgu zaman sekarang kurang berdedikasi macam zaman dulu..masa duu-dulu cikgu bersungguh mngajar anak bangsa..mungkin zaman sekarang masih ada yang bersemangat tapi jmlahnya sangat kurang..maaf andai terkasar bahasa..mak ana selalu suruh ana tukar bidang sekarang ini..dia suruh ana jadi cikgu..katanya kalau perempuan elok jadi cikgu sebab senang nak urskn family..tapi ana tak mahu sebab ana tak pandai ajr org..nanti org pening dengan ana..tambah-tambah pula tak boleh nak marah-marah org kalau org 2 buat salah..nanti ana yang menangis..huhu..susah betul..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurzatulProfil   Hantar PM kepada nurzatul   Pergi ke nurzatul's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 01:16


guru ibarat tiang, murid ibarat bayang.
Jika tegak tiang, luruslah bayang.
Jika bengkok tiang, bengkoklah bayang.
~(saidina ali)

Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-08-08 12:06


Salam....
Ana juga bakal guru..InsyaAllah tahun depan posting..
Apapun yang dikata...Ikhlaskan hati...pasangkan niat dengan betul...
Semoga mndapat keberkatan daripada kerjaya ini hingga ke akhirat sana..
begitu juga dengan kerjaya lain....pasangkan niat semua dilakukan kerana Allah..
pasti diberkati..

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

ummusafiah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2004
Ahli No: 12428
Posting: 2520

chad  


posticon Posting pada: 06-08-08 12:23


Barangsiapa mahu menjadi guru,
biarkan dia memulai mengajar dirinya sendiri
sebelum mengajar orang lain,
dan biarkan dia mengajar dengan teladan sebelum mengajar dengan kata-kata.

Sebab mereka yang mengajar dirinya sendiri dengan memperbetulkan perbuatan-perbuatannya sendiri
lebih berhak atas penghormatan dan kemuliaan
daripada mereka yang hanya mengajar orang lain
dan memperbetulkan perbuatan-perbuatan orang lain.


Khalil Gibran

p/s: nak jadi cikgu..nakkkkk.. :cry:

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummusafiahProfil   Hantar PM kepada ummusafiah   Quote dan BalasQuote

noor_hasma
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34172
Posting: 13
Dari: malaysia-kl

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 14:31


walaupun jadi cikgu nampak senang,tapi hakikatnya,susah nak jadi cikgu terbaik ni..teringat kata-kata teacher yang ajar masa tahun satu dulu, 'i'm here to EDUCATE you,not teaching only'...time tu dia marah kami nak balik awal saja...

tapi betul ke,jadi cikgu,jodohnya senang datang? atas faktor apa? sebab kerja terjamin?-sekadar bertanya-

Bookmark and Share

  


  Member Information For noor_hasmaProfil   Hantar PM kepada noor_hasma   Quote dan BalasQuote

aiLa89
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2008
Ahli No: 34160
Posting: 7
Dari: damansara damai..

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 16:28


pensyarah saya berkata :

PoLIS Membunuh penjenayah dengan sebutir peluru..
tetapi seorang GURU boleh membunuh 40 orang dengan hanya 1 kapur..
jikalau guru itu salah mendidik anak muridnya..

itulah tugas guru..
itu pesan pensyarah saya kepada saya dan juga rakan-rakan yang lain dalam usaha menjadi guru,...igtlah sebagai tauladan...
tugas guru amatlah berat dan ia adalah 1 amanah dan berdosa jika mAbaikan amanah tersebut..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aiLa89Profil   Hantar PM kepada aiLa89   Quote dan BalasQuote

irashahirah
WARGA SETIA
Menyertai: 08.10.2005
Ahli No: 19675
Posting: 407
Dari: jay bee

Johor   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 18:03


Pada 05-08-08 23:34 , nurzatul posting:

!!! QUOTE !!!

salamun alaik..
profession guru sangat mulia..tanpa guru tiadalah pemimpin hari ini..tapi kebanyakan anak muda zaman sekarang memilih guru sebagai krjaya terakhir iaitu setelah tidak berjaya mndapat profession yang dihajati..ambil KPLI sebab grad tak ada kerja..sebab 2 mak ana beritahu cikgu zaman sekarang kurang berdedikasi macam zaman dulu..masa duu-dulu cikgu bersungguh mngajar anak bangsa..mungkin zaman sekarang masih ada yang bersemangat tapi jmlahnya sangat kurang..maaf andai terkasar bahasa..mak ana selalu suruh ana tukar bidang sekarang ini..dia suruh ana jadi cikgu..katanya kalau perempuan elok jadi cikgu sebab senang nak urskn family..tapi ana tak mahu sebab ana tak pandai ajr org..nanti org pening dengan ana..tambah-tambah pula tak boleh nak marah-marah org kalau org 2 buat salah..nanti ana yang menangis..huhu..susah betul..


hehe
sama lah kita nurzatul
saya pun tak reti nak mrah budak-budak...
nak marah tak sampai hati
nak naik tangan apa tah lagi
sebab tu tak mahu jadi cikgu....
huhu..
tapi kat sekolah dulu saya tak kisah pulak cikgu cubit ke rotan ke
dah memang patut... hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For irashahirahProfil   Hantar PM kepada irashahirah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 06-08-08 20:47


hmm, sepanjang pengalaman mengajar yang seciput ni, ditambah dengan pengalaman bercampur dengan guru2 senior....terasa guru sekarang dah tak se istimewa guru dulu... so, memang ada lah pandangan apa kelas jadi guru....

tak kesah lah... yang penting.... bila dah jadi guru tu, kita kena ingat... kita memikul satu tanggungjawab yang besar....

memang besar sungguh, sebab studen hari ni tak same dengan studen dulu... studen dulu hormat pada guru.... studen hari ni... cikgu pun kalah...

tapi apa pun, kalau dah jadi cikgu.. kita didik dan doakan lah anak2 murid kita... sebab zaman mereka membesar tak same dengan zaman kita membesar.... tu antara faktor perubahan cara didikan sekarang...

jadi cikgu sekarang, macam kerani... kerja melambak-lambak...


dulu nak jadi cikgu, sebab kagum sangat dengan cikgu yang mengajar kita,
tapi sekarang ni... iskkk..ada ke budak yang esok-esok nak jadi cikgu sebab kagum dengan kita :lol: :lol:



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

al-muslim84
Warga Rasmi
Menyertai: 22.08.2008
Ahli No: 34585
Posting: 6
Dari: Kuching, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-08-08 09:33


hm..memang payah nak jadi guru.saya memang meminati bidang keguruan ni..pengalaman saya jadi cikgu ni memang best..alhamduillah, saya dapat KPLI tahun ni dan akan posting tahun depan,..insya Allah..sekarang masih berpraktikum di Sekolah rendah (agama)...tau tak apa yang best sekali, melihat anak murid dari kelas yang agak keterbelakang..dapat A bila saya mula mengajar 2 bulan lepas..sebelum ni, cikgu mereka kata, takpernah pula A..ni kali pertama dalam tahun ni..alhamdulillah..satu lagi..masa nak keluar dari kereta waktu pagi2, berebutlah anak2 murid kelas yang saya ajar..jumpa saya, cium tangan, tanya kabar..bergurau..bawa [email protected] buku...YA Allah..terharuny..itu adalah sebahagian dari KEBAHAGIAAN menjadi seorang guru..ada banyak lagi KEBAHAGIAAN yang ada yang perlu diterokai dalam profession yang disebut oleh Rasululah s.a.w ni...kepada guru2 kat luar itu, selamat menjalani tugas anda mendidik anak bangsa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For al-muslim84Profil   Hantar PM kepada al-muslim84   Quote dan BalasQuote

fantasi87
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2008
Ahli No: 35300
Posting: 77
Dari: bangi

Selangor  


posticon Posting pada: 09-10-08 21:15


guru merupakan salah satu pekerjaan yang tersangat mulia..........
kalau tiada guru tak ada lah pekerjaan yang lain........kerana guru yang mendidik anak2 sehingga berjaya........
ilmu yang di ajar sangat berguna.........
maka hormatilah guru..........

Bookmark and Share

  


  Member Information For fantasi87Profil   Hantar PM kepada fantasi87   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 09-10-08 21:43


maaf....saya akui saya memang tak suka sebenarnya nak bincang hal 'mata pencarian + darahdaging' di open space sebegini...

namun

saya memang tak setuju sungguh bila guru2 sekarang yang jadi cikgu secara majoritinya dikatakan "tak ada kerja tu pasal jadi cikgi"(lagi-lagi jika lepasan KPLdotdot)

sebenarnya.. ramai saja cikgu2 dolu2.... yang jadi cikgu atas kes yang sama... malahan yang berlulusan ijazah pun ada.. tapi ambil dip perguruan sebab alasan2 yang sama dengan alasan cikgu2 sekarang(cikgu2 pun tau agaknya apa alasan2 tu...)

pasal cikgu2 muda yang bermasalah... Kenapa mesti ditembak sehala... pada saya mudah... SENIOR menjadi ikutan JUNIOR...itu sahaja...

apapun guru2 sekalian.. jaga nama baik kita... dan jagalah amanah ALLAH pada kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

wirdatulsumayyah
Warga Rasmi
Menyertai: 18.02.2007
Ahli No: 28784
Posting: 15
Dari: depan comp

Terengganu  


posticon Posting pada: 09-10-08 23:09


Assalamualaikum

mm..ok apa jadi ckgu ni..
maka ana suruh anak-anak dye jadi ckgu..terutamanya yang perempuan..
ana pun insya allah nak jadi ckgu..ckgu bahasa arab..
ni dalam proses nak sambung study dalam bidang bahasa dan sastera arab..
doakan ana ye..


-----------------
andai pertemuan bermakna kebahagiaan biarlah selamanya kita bersua...
andai kebahagiaan itu berupa ketenangan biarlah kubajainya dengan kerinduan....


Bookmark and Share

  


  Member Information For wirdatulsumayyahProfil   Hantar PM kepada wirdatulsumayyah   Quote dan BalasQuote

nur4balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16334
Posting: 8

Pahang  


posticon Posting pada: 01-12-08 22:40


Alhamdulillah,banyak komen-komen yang baik tentang kerjaya perguruan..saya dah nak hampir setahun memegang tanggungjawab sebagai guru..memang ramai yang anggap profesion perguruan ni rendah,xprofesional,sesiapa pun boleh jadi guru,pilihan terakhir dan sebagainya.itulah..seseorang takkan tahu apa yang kat rasa kalau dia sendiri tidak melaluinya.kerjaya sebagai guru ni adalah cita-cita saya sdari usia 7 tahun..atas sebab ikut ayah sebab ayah seorang guru..tapi semakin meningkat usia,barulah faham apa itu guru..namun tak rasa lagi situasi sebenar seorang guru sehinggalah bermulanya episod baru dalam hidup saya start dr 1/1/08..kini barulah faham pahit getir seorang guru..banyak perit dr suka..apa yang boleh dikongsi ialah cuba bayangkn anak kita ada 40 org,rambut sama hitam(walaupun ramai dah hilang khitamn rambut pada masa kini..),tapi perangai lain-lain...pernah sampai satu masa saya fikir nak korbankan saja cita-cita saya ni..nak undur diri dr profesion ni..tapi..kalau fikir dengan tenang..inilah amaln kita di dunia yang diharapkan membantu d akhirat nanti.moga hati ini ikhlas memikul amanah ini,redha dengan setiap ketentuanNya.Marilah kita sentiasa doakan kesejahteraan untuk guru yang tak kenal erti penat lelah mengajar kita suatu masa dulu..

-Pendidik..kau berjasa..keluarga kau berbudi
mendidik kami berakhlak terpuji..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur4balqisProfil   Hantar PM kepada nur4balqis   Quote dan BalasQuote

ziyah
WARGA SETIA
Menyertai: 22.09.2006
Ahli No: 26503
Posting: 477
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 17-10-09 23:06


kalau tak ada cikgu, semua buta huruf... apa lah macam itu semua pekerjaan tak standard lah... hehehe semua tak pandai baca...hehhee

Bookmark and Share

  


  Member Information For ziyahProfil   Hantar PM kepada ziyah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 11:37


dah...dah...dah...rumusan yang saya baca dr idea kalian adalah begini:

1- yang bukan guru: memuji bahawa kerjaya guru amat mulia...tapi tak mahu dan tak bercita2 nak jadi guru atas alasan2 yang tersendiri smada tak tau mengajar, tak minat, tak ada ksabaran dll.

2- yang bukan guru: memjuji2 kemuliaan tugas guru...dan turut pernah bercita-cita nak jadi guru tapi tak dapat2 sebab tak ada peluang..semuanya kerana minat,

3 - yang bukan guru: memuji betapa bestnya jadi guru...dan mungkin bakal bergelar guru pada masa depan maybe sekarang berada d fakult pendddikan, atau maktab, atau tengah prektikel.

4- yang guru: berpuas hati dengan ekrjaya sebagai guru, merasa senang dan mudah, tanpa ada bayangan kesusahan.. mereka ni adalah dr golongan guru sandaran, guru ganti atau guru tempelan yang mengajar skola2 swasta / non fed govern.

5- yang guru: menyatakan seronok bergelar guru, namun terasa ada payahnya kerana kerjaya guru bukan smudah yang d sangka..bukan hanya mengjar dan memberi kasih sayang pada murid tapi lebih dr itu..mereka ni dr kalangan guru yang da lama mengajar...mungkin dr kalangan guru yang da veteren..so maybe da redha dengan ketentuan yang dilplih jadi guru ni..

6- yang guru: menyatakan jadi guru tu biasa saja...tak lebih daripada menjalankan tugas hakiki disamping adanya lambakan kerja pkeranian yang harus d satelkan..mereka ni mungkin dr kalangan guru yang baru saja berada d dunia pendidikan..boleh jadi dr kalnagn yang muda2..sebab tu banyak kerja terlambak padanya..



______________________________________________________________________

dan saya... saya akui memang jadi guru kerjaya mulia...tapi harus d dingat buan senang bgelar guru..slain adanya komitment d kelas, kerja-kerja dan aktvt lain turut jadi amanaha...tak lagi tentang sahsiah dan disiplin...apatahlagi nak melaksanakan dasar2 kementerian yang asik lah menukar2 dasar kokurikulum.. selalunya mereka nak hasul yang positif sedangkan guru ni lah btungkus lumus nak buat semua tu..ada masalah smeunya d anggap enteng oleh org atasan.. bukanye tak tau guru ni jurutera manusia bbanding arkitek yang bekerje dengan alatan..

dan yang saya tak paham Kenapa ramai yang diluar sana menolak untuk berglar guru walaupun menyatakan rasa sronoknya atau mulianya menjadi guru? rasanya itula persoalan yang menepati tajuk thread ni....

mm..maaf lah..sedikit emo pula hari ni :D


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

cahaya_hearty
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.01.2009
Ahli No: 36619
Posting: 72
Dari: nEgeri adAt pErpatih

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 18-10-09 16:47


salam..
hai bagusnya dapat jadi cikgu ye..
rasa macam nak tukar bidang jadi cikgu pula..
huhu~
anyway kita semua kena kenang jasa cikgu..(^_^)


-----------------
Bangkitlah kembali...
Tabahkan hatimu..
Lembutkan hatimu..
Moga jiwamu lunak mendekati Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya_heartyProfil   Hantar PM kepada cahaya_hearty   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-09 23:10


Pada 18-10-09 16:47 , cahaya_hearty posting:

!!! QUOTE !!!

salam..
hai bagusnya dapat jadi cikgu ye..
rasa macam nak tukar bidang jadi cikgu pula..
huhu~
anyway kita semua kena kenang jasa cikgu..(^_^)



ada saja,,
ada jumpa seorang jurutera tuko bidang ke bidang peguruan...
so nice.. :-D mungkin dia ada alasan dia sendiri
v(^_^)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

madyie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2007
Ahli No: 30270
Posting: 106
Dari: tranung

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-12-09 23:30


semua bangun...selamat pagi cikgu....
saya mmang respect tahap hokage pada org yang bekerjaya cikgu ni...
terima kasih dan syabas anda semua

Bookmark and Share

  


  Member Information For madyieProfil   Hantar PM kepada madyie   Pergi ke madyie's Website   Quote dan BalasQuote

nisa_iman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.01.2008
Ahli No: 32305
Posting: 341
Dari: sintok..>>..bangi

Perak   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 01:19


jadi cikgu ni best...
pergi mana-mana pun org akan hormat..
org akan sentiasa panggil cikgu tak kira dr kecik sampai pakcik2 yang tua2 tu...
cikgu sihat?cikgu dr mana ni?...muliany kerjaya guru ini..

:-( belum ada rezeki nak jadi cikgu..


-----------------
ISLAM is my life, my life is for ISLAM.... takbir!!! ALLAHUAKBAR


Bookmark and Share

  


  Member Information For nisa_imanProfil   Hantar PM kepada nisa_iman   Quote dan BalasQuote

muhdevori
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.12.2009
Ahli No: 38634
Posting: 26
Dari: kl

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-12-09 07:59


as salam..
dialog dalam cerita sang murabbi..
"cikgu itu punya harta banyak, kasi ilmu saja kerjanya..."

Bookmark and Share

  


  Member Information For muhdevoriProfil   Hantar PM kepada muhdevori   Quote dan BalasQuote

nur_aiza65
Warga Rasmi
Menyertai: 26.07.2004
Ahli No: 10307
Posting: 8
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 11:22


saya nak jadi cikgu, tapi .......................... so confusing

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_aiza65Profil   Hantar PM kepada nur_aiza65   Pergi ke nur_aiza65's Website   Quote dan BalasQuote

limah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.10.2009
Ahli No: 37835
Posting: 149

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 11:39


Assalamualaikum nur aiza. kalau setakat nak saja tapi tak sepenuh hati baik awak batalkan bukan takut apabila mengajar tak sepenuh hati. anak murid jadi tempat melepaskan geram.

pekerjaan adalah satu amanah. amanah kena jalankan dengan penuh tanggung jawap. lagi pun kalau kerja tu cuma untuk melepaskan batuk ditangga saja nanti tak rasa keseronokan bekerja tau.

Bookmark and Share

  


  Member Information For limahProfil   Hantar PM kepada limah   Quote dan BalasQuote

muslimah_johor
WARGA SETIA
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5825
Posting: 716
Dari: Cheras, Selangor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 14:01


Pada 27-12-09 01:19 , nisa_iman posting:

!!! QUOTE !!!

jadi cikgu ni best...
pergi mana-mana pun org akan hormat..
org akan sentiasa panggil cikgu tak kira dr kecik sampai pakcik2 yang tua2 tu...
cikgu sihat?cikgu dr mana ni?...muliany kerjaya guru ini..

:-( belum ada rezeki nak jadi cikgu..



Zaman dah berubah.. cikgu tidak semestinya dihormati oleh masyarakat. Mereka mahu cikgu hampir sempurna kerana cikgu mendidik generasi akan datang. Tekanan dari masyarakat dan tekanan beban kerja amat berat. Doakanlah para cikgu kuat semangat dan sentiasa di landasan betul. Kalau memang minat teruskan usaha, doa, tawakal.. jangan berputus asa. Cikgu yang bersemangat amat diperlukan.



Bookmark and Share

  


  Member Information For muslimah_johorProfil   Hantar PM kepada muslimah_johor   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 15:51


kerjaya yang mulia... saya pun pernah sandaran setahun juga guru.. lepas itu tempat bersandar ditarik :D terus kena tolong-tolong pengarah sekarang...tapi sangat best jadi cikgu terutama jadi warden.... walaupun berat tapi seronok sebab saya enjoy kerja saya ...
paling best boleh rotan budak-budak suruh bangun subuuh..hahaha

erm cuma saya agak terkilan bila baca ruangan SMS di Berita Harian.. para guru2 sibuk membanding2 gaji DG32 dengan DG41 lah... kenaikan lah... banding Kerja DG41 dengan PTD lah... minta cikgu diberi seorang satu kerani tolong buat kerja pentadbiran....
agak terkilan juga lah... boleh pulak bergaduh2 lepas itu 1 malaysia dok tengok meseg depa...kurang sesuai bagi pandangan saya... org respect sangat-sangat cikgu.. jangan hal macam ni org hilang respect :)


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-12-09 16:39


akasia.. saya iktkan memang tak setuju Kalau banyak komen-komen tentang taraf dan pbandingan guru dr egi gred2 dan bebn kerja..tapi saya lagi tak setuju bilamana pihak2 bkenaan tak ambil peduli dengan apa yang d adukan pdanya..sebab itu lapangan umum jadi medannya...kau boleh, panggil saja karam sighn walia..tak pun masuk saja 360 mazidul akmal..hah...janji piahk berkenaan pertimbangkan..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 11:29


Pada 28-12-09 14:01 , muslimah_johor posting:

!!! QUOTE !!!





Zaman dah berubah.. cikgu tidak semestinya dihormati oleh masyarakat. Mereka mahu cikgu hampir sempurna kerana cikgu mendidik generasi akan datang. Tekanan dari masyarakat dan tekanan beban kerja amat berat. Doakanlah para cikgu kuat semangat dan sentiasa di landasan betul. Kalau memang minat teruskan usaha, doa, tawakal.. jangan berputus asa. Cikgu yang bersemangat amat diperlukan.



saya sokong...bukan senang nak jadi cikgu sekarang ni...walaupun tak mulakan tugas sebagai cikgu lagi tapi pengalaman masa praktikal dah sedarkan saya...kalau tak ada ketahanan mental dan fizikal,kesabaran...memang mudah lah nak jatuh...
insyaAllah tahun depan(beberapa hari saja lagi) akan memulakan tugas sebagai seorang guru sekolah rendah di BUMI JOHOR....sekolah masih belum diketahui...insyaAllah esok akan tahu...



-----------------
"Jadilah manusia luar biasa,gah jiwanya,kental imannya,tertib solatnya & al-Quran juadah....."


Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

akasia
WARGA SETIA
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23581
Posting: 754
Dari: bandar minyak bumi kenyalang

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 29-12-09 13:21


DPLI da keluar keputusan posting ye?
ada seorang rakan perempuan menangis2 dapat posting sarawak..
yang kawan-kawan laki masih bujang dan bertenaga dapat posting belakang rumah...
terus tak puas hati
huhuhuh... kasihan asik tanya kawan-kawan bagaimana nak minta tukar semenanjung,..
tanya ke saya, saya suruh pergi sarawwak saja... kalau tak nak, berhenti lah jadi cikgu..he he..
( bergurau dengan dia saja ) :D


-----------------
http://www.stormreaders.net/putraborneo


Bookmark and Share

  


  Member Information For akasiaProfil   Hantar PM kepada akasia   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 15-08-12 17:55


Assalamualaikum

Apa kelas jadi cikgu? Gaji cikgu sekarang mahal oooo... Gaji mula posting pun dah nak cecah rm3000 tau :-). Sekarang ramai berebut nak jadi cikgu, gaji mahal, cuti banyak, kerja separuh hari... Tak jeles ke? ssalamuala
Kalau dulu guru memang di pandang sepi tapi sekarang tak lagi, lebih diutamakan. Badget 2012 hari itu guru lah antara yang banyak dapat manfaat... Saya memang nak gelak bila ada orang kata apa standard jadi guru :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

faqir_imara
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.06.2010
Ahli No: 40024
Posting: 351
Dari: Fatih Istanbul

turkey   avatar


posticon Posting pada: 23-08-12 17:29


kerjaya guru memang bagus tapi yang menjadikan ianya sedikit tergugat bila kerjaya ini dijadikan sebagai kerjaya oleh mereka-mereka yang gagal memasuki bidang lain atau dengan kata lain sebagai kerjaya pilihan kedua untuk mengelak dari menganggur. Saudara mara dan rakan-rakan saya lepasan pusat pengajian tinggi telah beralih ke arah kerjaya ini setelah gagal mendapat kerjaya mengikut kelulusan masing-masing. Mereka menjadi guru bukan kerana cita-cita atau minat tapi setelah tiada pilihan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For faqir_imaraProfil   Hantar PM kepada faqir_imara   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 23-08-12 20:00


errm..

saya tak peduli org kata ada kelas ke tak ada kelas jadi cikgu. yang penting ada kerjaya. cikgu juga salah seorang dr penjawat awam yang dapat banyak manfaat sebagai org kerajaan. so, kelas ke tak ada kelas sukatila nak cakap apa.

secara peribadi tak boleh nak salahkan individu yang jadi cikgu tu sebab tak ada pilihan lain. once bila da apply atahlagi masuk maktab or fak pendidikan untuk keluar jadi cikgu, dikira ada sedkit minat bebanding yang langsung tak apply. malah ada yang da apply dan dapat tapi tak hendak masuk or saja nak test market pun sebenarnya ada sdkit keinginan tapi tak ada keyakinan. pada yang tak dapat bola apply tu tak dinafikan ada minat, tapi jangan perlu ada rasa kecewa yang melampau dengan menuduh mereka yang dapat tempat tu tak iklas jadi cikgu, boleh jadi kita juga bila dapat entah2 2x5 dengan mereka yang dkatekan tak iklas jadi cikgu. wallahu'alam...


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-08-12 17:30


Assalamualaikum

Saya dalam dilema sebenarnya ni... Saya seorang guru... Plan nak buat masters next year sebab ingat nak lompat jadi pensyarah maktab namun adik lelaki saya seorang pensyarah tak galakkan saya buat masters dan jadi pensyarah. Katanya kerjaya guru sudah cukup bagus dengan gajinya, cutinya banyak dan mendapat perhatian lebih dari kerajaan berbanding dengan pensyarah sepertinya yang gaji cuma mahal sikit saja dari guru, cuti sikit, balik lewat bahkan sampai malam, kerap outstation dan kena buat reseach... Ini disokong oleh suami dan adik beradik lain maklumlah adik beradik lain juga guru... Namun masa di maktab dulu pensyarah saya galakkan kami sambung masters... Sekarang saya dah tak tahu nak sambung masters atau tak? Apa pendapat sahabat?



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 28-08-12 16:11


sejadah usang...

tuntutlah ilmu hingga ke liang tahad, bukan menuntut ilmu kerana liang tahad. so teruskan saja niat study tu.. dan mengenai kerjaya maktab yang d ceritakan tu, saya bestuju dengan padangan adik anda tu. dr aspek gaji, memang mereka lebih tinggi sikit, tapi bebanan kerja mereka lebih-lebih lagi terbeban. memang lah cuti sekolah mereka kerja tapi mereka d beri elaun sampai org kata boleh lah dapat extra income, tapi kena fikir hal keluarga dan diri kita. penat 365 hari setahun. kalau lah saya, antara jadi lecturer maktab dan ipt, better ipt, sebab pada saya selagi mana berada under kpm yang macam-macam dasar dan agenda dan program wujud gara-gara sistem pendidikan yang dinamik, kerja guru2 memang terbeban apatahlagi pensyarah yang sama kemenetrian dengannya. apapun tu pandangan saya saja, saya pun tak ada pengalaman untuk kedua-duanya, hanya perati sendiri saja..


-----------------
:: NoBoDy iS PeRFeCT ::
______________________________________
http://www.mymindstories.blogspot.com/


Bookmark and Share

  


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sejadah_usang
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.10.2006
Ahli No: 26842
Posting: 97

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-08-12 20:31


Assalamualaikum

Syukran syemarly... Memang impian saya nak genggam phD tapi bila dah berkeluarga ni kena fikir panjang. Better saya istikharah... Doakan saya...



Bookmark and Share

  


  Member Information For sejadah_usangProfil   Hantar PM kepada sejadah_usang   Quote dan BalasQuote

khazinatulsyouqoh
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.10.2005
Ahli No: 19897
Posting: 209
Dari: on earth

Johor  


posticon Posting pada: 02-09-12 22:21


teaching with "soul"..they said it hard to find one nowadays...


-----------------
"iman itu dinding taqwa , sedangakan taqwa itu perisai hati, yang memusnahkan pastilah nafsu, dilayan jangan , dilawan pun jangan , dididik perlu


Bookmark and Share

  


  Member Information For khazinatulsyouqohProfil   Hantar PM kepada khazinatulsyouqoh   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 4 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.16997 saat. Lajunya....