Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 17
Ahli: 0
Jumlah: 17




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: apa standard jadi cikgu...!


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh apa standard jadi cikgu...!

naini
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.02.2004
Ahli No: 7235
Posting: 74
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 11:52


guru adalah profesion yang mulia...usah rasa rendah diri atau malu...
jangan biarkan kata-kata manusia membenamkan rasa semangat untuk bergelar pendidik. ana pun bakal pendidik...seharusnya berbangga dengan apa yang ALLAH kurniakn kepada kita ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nainiProfil   Hantar PM kepada naini   Quote dan BalasQuote

seri_utama
Warga 2 Bintang
Menyertai: 18.07.2006
Ahli No: 25293
Posting: 69
Dari: Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 15:38


pelik juga kalau ada yang cakap jadi cikgu ni tak ada standard..sedangkan itulah profession yang patut disanjung oleh semua orang sebab tanggungjawab yang dipikul cikgu tu amat berat dalam membentuk masyarakat berilmu dan berguna kepada agama,bangsa dan negara..tanpa cikgu siapalah kitaaa....



p/s: jeles kat kawan-kawan yang dapat masuk bidang perguruan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For seri_utamaProfil   Hantar PM kepada seri_utama   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 15:52


selamat hari guru...hehe, tak kira lah lambat lagi ke, dah lepas ke...saja nak ucap... =p

Bookmark and Share

  


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

cik_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19637
Posting: 12
Dari: upsi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-06 15:59


assalamualaikum..

kerana guru...saya kini berada disni untuk menjadi guru..
kerana guru...saya disini datang dengan penuh pengharapan
agar saya pulang suatu hari nanti dengan penuh ilmu di dada untuk menjadi seorang GURU...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cik_ainProfil   Hantar PM kepada cik_ain   Quote dan BalasQuote

InginTahu
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2006
Ahli No: 25067
Posting: 116
Dari: malaysia

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-08-06 14:28


cita-cita pertama, kedua dan ketiga dahulu.. ingin menjadi GURU disekolah.. ingin menjadi tenaga pengajar yang mampu menghasilkan insan yang berkualiti.. lebih2 lagi dari segi Rohani,
namun,
Allah lebih mengetahui mana yang lebih baik buat diri ana...
dan sekarang setelah 10 tahun bergelar Graphic Designer... ANA nampak apa yang ana perolehi... dari apa yang ana belajar untuk menjadi seorang designer.

Seorang pereka graphic memerlukan satu daya penghayatan yang 'lebih dalam' dan lebih lagi dari kalangan profession lain.

..dan dari situlah MUNGKIN datangnya Penghayatan ana kepada 'KEKUASAAN & KEAGUNGAN CIPTAAN ALLAH SWT'.. merenung ciptaannya SUBHANALLAH... tiada taranya... Allahuakbar!

Dan, hati ini masih lagi ingin menjadi seorang GURU.. tak kisahlah walaupun menjadi guru kepada isteri dan anak... guru juga!

Bookmark and Share

  


  Member Information For InginTahuProfil   Hantar PM kepada InginTahu   Quote dan BalasQuote

mas2ra
WARGA SETIA
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12017
Posting: 668
Dari: bumi ALLAH Jalla Jalaluh

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 17:41


Pada 22-05-05 18:15 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

a heart of a future teacher

alaikum salam…
teruskan dengan perjuangan mu ukhti nurhaziqah... :-)

Ilmu yang baik adalah dari Guru yang baik.

Imam Al-Ghazali Radiallahuanhu pernah berkata bahawa,
Ilmu itu tiada akan dicapai melainkan dengan merendahkan diri
dan mendengar dengan baik kepada Guru.

masyaALLAH.

salam Maju Jaya dari ana.
ALLAHualam.


-----------------
wahai orang-orang yang berIMAN, ucapkanlah...
[ Telah diedit oleh: mas2ra pada 23-08-06 18:06 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For mas2raProfil   Hantar PM kepada mas2ra   Pergi ke mas2ra's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 19:27


Pada 22-05-05 18:15 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...


apa yang nak dimalukan dengan tugas guru??
tak betul Kalau ada yang berpendapat tugas guru tu tugas yang low class...

tapi, pedulikkan kalau ada yang kata begitu... dah sah-sah orang begitu, time sekolah dulu tak respek kat guru...

tapi, sepanjang anis menjadi guru lah, tak kira lah budak tu senakal mana pun, bila jumpa kat luar mereka sangat-sangat hormat kita..

tapi yang sebetulnye memang ada ramai yang jadikan profesion perguruan ni sebagai last choice.. tak penting semua tu. tak kira lah 1st choice ke last choice ke, yang penting betulkan niat.. perbaiki akhlak.. ingat bila kita dah jadi guru, sampai mati pun orang akan ingat kita sebagai guru.. contoh: siapa yang meninggal tu? cikgu ahmad..

oleh keranan martabat dan expectation tinggi yang masyarakat berikan pada guru, menjadikan tanggungjawab guru ni sangat-sangat lah berat..

masyarakat terlalu memandang tinggi pada seorang guru sehinggakan kadang-kadang tak boleh menerima kesilapan yang dilakukan oleh seorang guru...

so, moralnye kat sini, kepade future teacher tu, perbetulkan niat.jadilah guru yang ikut landasan yang betul. ingat selain dari expectation yang tinggi dari masyarakat, ni lah satu care untuk kita bekalkan diri kita ke alam akhirat.. ilmu yang bermanfaat dan selagi dimanfaatkan, selagi itu lah kita akan mendapat pahala....

tapi, jika sebaliknya? azab ALAH tu maha pedih...

ALLAHUA'LAM

Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

nurcinta
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25829
Posting: 84
Dari: australia

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 20:02


assalamualaikum...

terus terang saya katakan...saya pernah beranggapan sedemikian dulu ....sehinggala saya sendiri sekarang berada dalam tahun kedua B.ed TESL(teaching engish as second language)...

masa mula2 masuk course ni dulu ramai kawan-kawan dan aunty yang kata Kenapa dr aliran sains tulin nak bertukar kepada aliran sastera dan menjadi seorang guru....buang masa sahaja study kat mrsm dllu...

tapi hakikatnya setelah saya masuk dan melalui course ni baru saya tahu betapa payahnya untuk menjadi seorang pendidik itu...saya dapat tengok the insight of education system dan the teaching profession itself...

seandainya seorang yang tidak benar-benar dedicate kepada bidang perguruan ini...adalah sangat ketara perbezaannya dengan guru2 yang benar-benar mahu mendidik murid...walau payah bagaimanapun tetap jua dia akan berusaha supaya muridnya itu belajar sesuatu in school at that day...bukan senang nak menjaga dan mengajar 40 orang pelajar dan memastikan semua orang belajar sesuatu...

emm sekarang saya berada di salah satu university yang terkemuka di queensland australia dan saya bangga untuk mengatakan saya bakal guru...dan kerana kesedaran tentang kepentingan seorang guru maka saya telah memilih untuk mengajar sekolah rendah apabila kembali ke malaysia nanti..insyallah...

maka jangan lah malu untuk mengakui anda seorang guru...anda patut bersyukur kerana bukan semua orang mampu menjadi guru...insyalllah...ajaran kita yang baik kepda pelajar...pahalanya akan sentiasa mengalir kembali kepada kita dan kepada guru2 yang mengajar kita sebelumnya...walaupun gajinya tidak semahal mana tapi berbahagiala dengan pahala dr Allah s.a.w...insyallah....

wasalam =)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurcintaProfil   Hantar PM kepada nurcinta   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 20:23


!!! QUOTE !!!

tanpa mu cikgu......... ana tak kan ada di sini....
tanpa mu cikgu......... ana tak kan ada di universiti ini.......
tanpa mu cikgu......... ana tak kan bergelar peguam nanti...

dengan jasa mu cikgu... ana berjaya hingga kini...
dengan jasa mu cikgu... ana layak ke universiti
dengan jasa mu cikgu... ana mengorak langkah mula mencapai cita2

terima kasih cikgu....


em.. btuii tu..
tanpa cikgu.. ana tak kenal huruf a..b..c..
ana tak kenal 1..2..3
ana tak tahu mengira...tmbah..tolak..darab..bahagi..
tanpa cikgu.... tak mungkin ana masuk UUm...

masuk ni dah dua kali jadi cikgu gnti..
lepas stpm.. ajar sekejap di smk miharja..form1-2
al an.. mengajar di sek ren islam at taalim..
tahun 3-5..ajar agama...etc..

ilmu tu bila kita amalkan.. tak akan putus..
ilmu tu akan bersambung..sambung....
selagi tu..kita pun dapat pahala..

so.. jangan kedekut ILMu..
jaga hubungan dengan guru..

:-di :-di

terima kasih cikgu..
jazakillah ya ustazah....
syukran ya ustaz..
thank you teacher... thank your sir..

:lol: :lol: :lol:


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 20:30


suka tengok iklan merdeka proton... macammana guru dihargai...
budak yang nakal, akhirnya dia pun jadi guru...:P

Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 20:31


Terimakasih Guru
Saujana

Seorang insan ditabir malam
Tersenyum di balik kepayahan
Tidakkan layu mencurah ilmu
Luas lautan baktimu guru

Kau membentuk akhlak diri
Agar menjadi insan berbudi
Menyuluh gelita malam
Terangi kehidupan

Sayup dihatimu
Walau pedih jiwamu
Kau mendidik tanpa jemu
Hanya mengharapkan
Sinar kejayaan
Doa restu dikau iringkan

Terima kasih cahaya hatiku
Tulus suci kasihmu
Oh Tuhan
Rahmati guru

Wahai guruku yang tercinta
Kan ku ingat segala jasamu
Harapanmu pasti ku kotakan
Agar menjadi insan gemilang



:lol: :lol: :-di :lol: :lol: :-di :lol: :-di


-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..


Bookmark and Share

  


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

ummuazzahra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.07.2006
Ahli No: 25096
Posting: 31
Dari: utara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 22:03


assalamualaikum...

tanpa guru rasanya tak akan lahir profesional2 yang ada sekarang...bagi ana guru adalah satu pekerjaan yang mulia..
tapi semua itu bergantung kepada tahap keihklasan seseorang guru tersebut...tapi ana percaya ada sesetengah orang yang pada mulanya berat untuk jadi pendidik...tapi bila dah alami sendiri alam ini..secara tak langsung hati tu akan mudah untuk tertarik dengan profesion ini...macam tu lah juga dengan ana...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummuazzahraProfil   Hantar PM kepada ummuazzahra   Quote dan BalasQuote

nique_hanna
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5934
Posting: 141
Dari: darul takzim.

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-06 22:05


Pada 16-07-06 22:36 , nabilpoyo posting:

!!! QUOTE !!!

best apa jadi cikgu.....comel saja...



:-di :-di

Bookmark and Share

  


  Member Information For nique_hannaProfil   Hantar PM kepada nique_hanna   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 23-08-06 22:06


bagus lah jadi cikgu
tapi saya tak boleh jadi cikgu
sebab saya tak ada skill nak mengajar orang
hahahahha

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

TeYeNunYe
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3220
Posting: 3
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-09-06 10:50


Assalamualaikum wbt..

Tak semua orang diberikan bakat untuk mengajar.. apatah lagi mendidik.. paling kurang lihat diri sendiri.. adakah sudah terdidik peribadi sendiri dengan ajaran yang sewajarnya diterima?? semuanya tenung dan tiliki sedalam² dengan hati nurani yang suci..

Guru/Cikgu/Teacher/Lecturer and so on.. semuanya menuai ilmu dalam tiap jiwa anak² bangsa.. tanpa mengharapkan balasan..

Terasa sayu bila mendengar mahupun membaca berita kisah pelajar yang pelbagai ragam dalam akhbar juga media masa yang ada.. tegarnya mereka berlaku sedemikian pada guru mereka..

Aduh.. :(

Bookmark and Share

  


  Member Information For TeYeNunYeProfil   Hantar PM kepada TeYeNunYe   Pergi ke TeYeNunYe's Website   Quote dan BalasQuote

hafiz86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24920
Posting: 253
Dari: Bumi Hang Tuah

Melaka  


posticon Posting pada: 06-09-06 10:53


TeYeNunYe
mesti minat cikgukan

Bookmark and Share

  


  Member Information For hafiz86Profil   Hantar PM kepada hafiz86   Quote dan BalasQuote

embunkasih
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25694
Posting: 9
Dari: perak

malaysia  


posticon Posting pada: 06-09-06 13:31


Saya benar-benar berterima kasih pada bekas2 cikgu yang pernah mengajar saya dulu... didikan seorang guru amat mulia disisi ALLAH.....so jangan kata
" apa standard jadi cikgu "

Bookmark and Share

  


  Member Information For embunkasihProfil   Hantar PM kepada embunkasih   Quote dan BalasQuote

lamyanunalif_mursyidah
WARGA SETIA
Menyertai: 02.02.2006
Ahli No: 22391
Posting: 1128
Dari: Pahang+kelantan=tmn melewar

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 06-09-06 14:07


salam~
best apa jadi cikgu..kita jadi manusia berilmu pun salah satu sebabnya cikgu kan..
hmm..jangan perkecilkan jwatan cikgu..cikgu adalah pekerjaan yang mulia..
wasalam~

Bookmark and Share

  


  Member Information For lamyanunalif_mursyidahProfil   Hantar PM kepada lamyanunalif_mursyidah   Pergi ke lamyanunalif_mursyidah's Website   Quote dan BalasQuote

ulfah_widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2006
Ahli No: 25325
Posting: 301
Dari: Kedah - Perak - Johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-09-06 14:59


Assalamualaikum...

Jadi cikgu tinggi standardnya... Pada cikgu yang komited dan berdedikasi lah. Yang setakat nak dapat gaji dan terpaksa pilih profession tu, baik berhenti cari kerja lain. Jadi cikgu, ilmunya sentiasa dibawa oleh anak murid dari satu generasi kepada generasi yang lain. Mati pun, pahala ilmu tu sentiasa mengalir pada guru tersebut..tanpa cikgu tak ada lah yang celik huruf..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ulfah_widadProfil   Hantar PM kepada ulfah_widad   Quote dan BalasQuote

littlekhalifah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 25.09.2005
Ahli No: 19314
Posting: 32
Dari: ardhullah

Perak  


posticon Posting pada: 06-09-06 15:40


muallim subjek tauhid ana dulu pernah sebut,

" hampir2 seorang guru itu menyamai seorang rasul kerana mengajarkan ilmu yang baik.."

so lagilah high standard tu..
[ Telah diedit oleh: littlekhalifah pada 06-09-06 15:44 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For littlekhalifahProfil   Hantar PM kepada littlekhalifah   Quote dan BalasQuote

alazack
Warga Rasmi
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14718
Posting: 2
Dari: kulim

Kedah  


posticon Posting pada: 06-09-06 16:03


jadi cikgu tu tugas mulia apa...tapi depend juga lah on that particular cikgu.
kalau dia memang betul-betul jalankan tugas sebagai cikgu, bagus lah.
tapi ada juga cikgu yang tak ada hati nak ngajar, ngajar gitu2 saja, tak pedulik
student paham ke tak.huhu...ni type cikgu yang tak bagus nya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For alazackProfil   Hantar PM kepada alazack   Quote dan BalasQuote

nuraisha
WARGA SETIA
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18099
Posting: 659
Dari: kuching

Sarawak  


posticon Posting pada: 06-09-06 18:06


guru..jasamu dikenang
:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For nuraishaProfil   Hantar PM kepada nuraisha   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 14-09-06 20:21


guruku..guruku..cikgiku..kukuku...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

east_salju
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2003
Ahli No: 6074
Posting: 106
Dari: d bawah lindungan bayu

demrepcongo   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 20:49


Salam......
InsyaAllah saya bakal bergelar guru 4 tahun lagi...doakan kejayaan saya disini...upsi....sentiasa dihati.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For east_saljuProfil   Hantar PM kepada east_salju   Pergi ke east_salju's Website   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 23:09


Pada 14-09-06 20:49 , east_salju posting:

!!! QUOTE !!!

Salam......
InsyaAllah saya bakal bergelar guru 4 tahun lagi...doakan kejayaan saya disini...upsi....sentiasa dihati.....


saya doakan saudari berjaya...


-----------------
"Membeli barangan Amerika dan Israel adalah HARAM..."

Shaykh Nasr Farid Wasel (Mufti besar Mesir)


Bookmark and Share

  


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

zaitihamdan
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.08.2006
Ahli No: 25957
Posting: 242
Dari: Bintulu, Sarawak

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 14-09-06 23:19


salam ukhwah...

ni siapa yang cakap apa standard jadi cikgu..orang yang cakap begitu tu dulu masa kat sekolah bukan ke cikgu yang ajar dia dengan pelbagai benda hingga berjaya..basically 'cikgu' pertama kita ialah parents betul tak..yelah apapun yang kita pelajari dari bertatih hingga perkataan pertama smuanya bermula dari rumah..satu saja kelebihan jadi cikgu ni kalau enta/i nak tau lah...pahalnya memang tetap mengalir selama mana murid enta/i mengamalkan apa yang enta/i ajarkan..malah tugas guru lah yang paling mulia kalau nak dikira dari segi keberuntungan ukhrawi...jauh lebih hebat dari gaji profesional macam arkitek ke, lawyer ke..apa-apa saja lah(bukan nak kata kerja lain tu xbagus..cuma pendapat saja)..tu pun kalau betul-betul nak melabur untuk saham akhirat lah so bagi cik adik kita yang start topik ni..(lupa lah namanya :P) jangan hiraukan orang kata apa standard jadi cikgu..tu semua dunia saja..kita ni berlumba nak kejar akhrat betul tak dik?
sekadar pendapat...yang baik datangnya dari Allah 'Azzawajalla..yang buruk datangnya dari kelemahan ana sebagai hambaNya..

wasalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For zaitihamdanProfil   Hantar PM kepada zaitihamdan   Pergi ke zaitihamdan's Website   Quote dan BalasQuote

rimbabara
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 03.03.2006
Ahli No: 23151
Posting: 3640
Dari: Ipoh

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 09:55


tak perlu dihiraukan apa kata orang...
selamat menjadi pendidik....curahkan ilmu kepada anak2 muda kita....
ilmu yang disampaikan akan kekal menjadi amal jariah sehingga kita mati...

Bookmark and Share

  


  Member Information For rimbabaraProfil   Hantar PM kepada rimbabara   Quote dan BalasQuote

orangmiskin
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15608
Posting: 14
Dari: terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-09-06 10:00


ni kenapa tanya soalan begitu
maybe org yang posy soalan ni xsedor siapa yang mendidik dia dulu
cikugu dunia akhirat dapat pahala..
satu profession yang amat mulia

Bookmark and Share

  


  Member Information For orangmiskinProfil   Hantar PM kepada orangmiskin   Pergi ke orangmiskin's Website   Quote dan BalasQuote

insyirah_hr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25700
Posting: 1249
Dari: Kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 16-09-06 10:17


Assalamualaikum...saya tepanggil dan tercabar nak bagi komen sebab saya juga bakal cikgu....cikgu bukan pilihan terakhir..jangan tengok kerjaya cikgu ni senang...sebenarnya banyak sangat peranan seorang guru..baru-baru ni saya pergi buat SBE kat sebuah sek di kuala terengganu....beliau menyatakan jadi cikgu ni memang penat...kadang-kadang tak ada masa untuk keluarga sendiri..kebajikan anak2 kadang tak semapat nak uruskan sebab nak fikirkan anak org lain...kerja cikgu bukan setakat kat sek tapi sampai kena bawa bali ke rumah..dan bukan sekadar mengajar tapi kena juga buat kerja ofis..memang memenatkan jadic cikgu tapi apa pun cikgu merupakan pekerjaan yang MULIA...tapi sekarang cikgu dihina dan dikeji....bila anak mereka berjaya, bukan cikgu yang berjasa tapi sebab anak dia rajin belajar, pergi tuisyen...tapi kalau disebaliknya cikgu dopersalahkan...cikgu tak ngajar lah...macam2lah...ni merupakan luahan hati guru yang telah lama berkhidmata....kl;u nakstate kan banayk lagi sebenarnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For insyirah_hrProfil   Hantar PM kepada insyirah_hr   Pergi ke insyirah_hr's Website   Quote dan BalasQuote

baldu_biru
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.09.2006
Ahli No: 26333
Posting: 25
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 00:54


tanpa guru kita tidak akan tahu apa-apa... dengan pertolongan guru lah kita menjadi kita... :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For baldu_biruProfil   Hantar PM kepada baldu_biru   Quote dan BalasQuote

laylee
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.01.2004
Ahli No: 6452
Posting: 55
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-09-06 01:08


salam.
memang ramai yang ana jumpa ambil corse cikgu sebab senang nak kerja.
tapi kira pilihan terakhirrrrrrrrrrrrrrrrrrr sekali.
tu yang agaknya ramai bebudak sekolah sekarang ni yang semakin nakal kerana didikan oleh guru-guru yang terpaksa jadi cikgu ni.
ada yang kata jadi cikgu tak glamer macam doktor, ke jurutera ke, akauntan ke peguam ke..
eh sebelum depa tu dapat jadi semua tu sapa yang ajar depa kat sekolah.kat sekolah mestilah cikgu.
takkan ada doktor kat sekolah sebab doktor kat klinik
esp sekolah tadika.
memang nama cikgu tadika lah.
takdak nama doktor tadika ke.
peguam sekolah rendah.
jurutera sekolah menengah.
wallahualam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For layleeProfil   Hantar PM kepada laylee   Quote dan BalasQuote

xyamani
Warga 3 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26226
Posting: 77
Dari: tepi dinding

yemen  


posticon Posting pada: 17-09-06 08:05


standard tak standard..cikgu lah pujaan hati..saya cikgu sekolah tadika..ada anak murid tadika yang tak nak dengar apa yang mak depa ajar..kecuali jika sama dengan apa yang cikgu depa ajar kat sekolah..

jadi cikgu ni sebenarnya tugas yang berat..sama macam ibubapa.. sebab generasi depan terbentuk di tangan kita..kalau cikgu tak ikhlas..ibubapa tak ikhlas..bagaimana nak lahirkan generasi yang berkualiti..

tu tak kira standard lagi ke kerja sebagai guru ni?dah habis standard lah tu..kita pandai dah jadi doktor,peguam, engineer..semuanya sebab jasa cikgu yang 'tak standard' tu lah...

so,bersyukurlah sesiapa yang bergelar guru atau bakal mendapat gelaran tu..ibarat kata..mewarisi kerja-kerja yang dimulakan oleh junjungan Nabi Muhammad sallaLahu 'alaihi wasallam..mendidik dan mengajar...al mua'llim

Bookmark and Share

  


  Member Information For xyamaniProfil   Hantar PM kepada xyamani   Pergi ke xyamani's Website   Quote dan BalasQuote

ibnutuki
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.11.2005
Ahli No: 20410
Posting: 330
Dari: batu pahat

Johor  


posticon Posting pada: 20-09-06 17:46


hurm.....

cikgu????
mana ada hina....yang penting kita memang minat dengan kerjaya tu...
bukan soal glamour atu apa, tapi keikhlasan hati....

ni pengalaman saya diajar oleh guru yang memang tak bermnt nak jadi guru...mybe, last choice dia agaknya sebab tak dapat cos2 yang glamour....


so, dipendekan cerita...
org yang tak mnt jadi cikgu ni....kita akan nampak cara dia mengajar ni nak tak hendak saja...
macam melepaskan batuk di tangga...yang jadi mangsa, student lah..
tak kisah lah kat sekolah or matrix...
saya dah alami semuanya...

jadi, nasihat saya kalau boleh.....
biarlah insan yang benar-benar berminat dengan kerjaya guru sahaja yang jadi guru...
jangan lah rosakan masa depan anak bangsa kita sendiri.....

kepada yang memang berminat tu, teruskan lah menyemai bakti...
biarlah tak popular atau glamour, yang penting....kita ikhlas....
yang penting cari rezeki yang HALAL...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnutukiProfil   Hantar PM kepada ibnutuki   Quote dan BalasQuote

ayang2roses
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17405
Posting: 258
Dari: :: dari Kedah ke N9 ::

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-06 12:53


best apa jadi cikgu.......
saya suka sangat jadi cikgu.....dapat kembangkan ilmu pengetahuan yang kita ada pada semua orang...

tapi tak ada rezeki nak jadi CIkgu.....tapi kerja lain...aperpn tetap bersyukur..
:di

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayang2rosesProfil   Hantar PM kepada ayang2roses   Quote dan BalasQuote

abqariyyun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22585
Posting: 29
Dari: pengkalan hulu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-06 13:15


salam alaik..

alfun mabruk bagi sahabat yang membentangkan topic yang agak menarik untuk dibahaskan
alfun mabruk juga bagi sahabat-sahabat yang telah memberikan pandangan masing-masing.
ana seorang guru namun nak bahaskan topik ini dalam konteks seorang muslim bukannya seorang guru.
Bagi ana sebagai seorang muslim, profesion perguruan sangat mulia malah mendapat pahala yang berlipat kali ganda dan berterusan atas ilmu yang diajar lebih-lebih lagi ilmu yang diajar adalah yang berkaitan dengan ukhrawi.Kenapa ana kata begitu?
ini kerana Junjungan kita Nabi MUhammad Sollallahu `alaihi wasallam adalah seorang guru. Baginda mengajar umatnya ilmu duniawi dan ukhrawi.

..MUhasabah DIri HIasi PEribadi..

Bookmark and Share

  


  Member Information For abqariyyunProfil   Hantar PM kepada abqariyyun   Quote dan BalasQuote

cik_ain
Warga Rasmi
Menyertai: 07.10.2005
Ahli No: 19637
Posting: 12
Dari: upsi

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-06 13:35


assalamualaikum..

cikgu...cikgu..cikgu...dimana kekuatan seorang guru?.bila yang diajarnya sekarang hanya sekadar 'sampaikan' ilmu saja..bukan mahu pelajar menghayati ilmu/mengamalkannya. wahai bakal-bakal guru...berdirimu kini kerna seorang guru..berjayamu kini kerana guru..lalu Kenapa anggap guru tu pilihan terakhir?????...kan tak patut..tak patut..tak patut...bila guru sendiri rasakan tugas tu sebgai beban...so bagaimana pula anak murid rasa bila dapat cikgu yang sambil lewa saja mengajar.....kalau student jadi jahat...salah siapa???cuba cikgu2 pikirkan ye......jangan malukan cikgu ye...cikgu2 sekalian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For cik_ainProfil   Hantar PM kepada cik_ain   Quote dan BalasQuote

lisa_solehah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 17.09.2006
Ahli No: 26413
Posting: 371
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-09-06 13:50


Kalian sentiasa mempersoalkan standard cikgu...cuba kalian hayati, jika tiada cikgu di negara kita ni, apa akan terjadi? tidak dinafikan lain cikgu lain caranya tapi mereka tetap berjasa, jangan hanya kerana satu kesilapan cikgu, kita sudah memandang serong kearahnya, kita dilahirkan dengan fitrah yang sama, kalian sedia maklum kan tentang hal ni? tak dinafikan juga ramai cikgu yang gagal menerapkan nilai mengamalkan dan nilai murni di dalam pembelajaran tapi jika kalian berada di tempat kami, kalian rasa mudahkah untuk kalian memastikan murid kalian menjadi insan yang cemerlang lahiriah dan rohaniah? kami cuma mencuba sedaya upaya kami untuk membuat yang terbaik dan lagi satu, tidak dinafikan ada cikgu yang tidak menunjukkan nilai yang baik tapi janganlah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga...fikirkan...


-----------------
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Bookmark and Share

  


  Member Information For lisa_solehahProfil   Hantar PM kepada lisa_solehah   Quote dan BalasQuote

SHIEMA
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12018
Posting: 19
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 17-10-06 12:16


Assalamualaikum.......
(pandangan daripada bakal guru)

sebelum itu kita tinjau balik.......
"sesiapa yang mahukan dunia hendaklah dengan ilmu,
sesiapa yang hendakkan akhirat hendaklah dengan ilmu,
dan sesiapa yang mahukan kedua-duanya hendaklah dengan ilmu.

daripada itu ilmu itu penting,dari mana nak dapatkan ilmu, melainkan kita hendaklah menuntutnya daripada 'mualim' = guru.
jadi martabat seseorang guru bukannya dipandang pada pangkat di dunia. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SHIEMAProfil   Hantar PM kepada SHIEMA   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 17:01


Pada 16-09-06 10:00 , orangmiskin posting:

!!! QUOTE !!!

ni Kenapa tanya soalan begitu
maybe org yang posy soalan ni xsedor siapa yang mendidik dia dulu
cikugu dunia akhirat dapat pahala..
satu profession yang amat mulia


assalamualaikum...
anda berkata begini kerana tak melihat posting ana (ana yang memulakan tajuk ni).
ana sebenarnya seorang bakal guru.
ana ajukan persoalan ini (yang berbentuk provokasi) untuk bertanyakan pendapat dan sokongan warga ukhwah..
kerana ramai yang menjadikan profession perguruan sebagai pilihan terakhir,
kerana ada yang double standard tentang perguruan,
kerana ada insan2 yang memandang sebelah mata bila ana katakan ana bakal menjadi seorang guru.

tentang nama, kemasyhuran, keglamoran, pangkat, rate gaji; tak pernah mengganggu mental ana sebagai future teacher.tak terfikir pun.
it's not the matter of these factors, tapi ana hanya berharap untuk beroleh sokongan dari insan2 yang memahami.

syukran jazilan atas sokongan (dan juga kritikan) sahabat sahabiah sekalian.
segalanya didahlukan dengan ucapan terima kasih yang tak terhingga...
wallahu a'lam.
[ Telah diedit oleh: nurhaziqah pada 18-10-06 17:31 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-10-06 17:42


alhamdulillah, hampir 3 tahun, kini ana physically and mentally strong untuk menangkis segala tohmahan insan2 yang memandang sebelah mata profession ini.
malah sebenarnya walaupun masih jadi guru pelatih, ana dah jadi cikgu secara tak rasmi.
alhamdulillah.
syukran sekali lagi buat yang membantu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

azrina_zainal
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.10.2006
Ahli No: 27023
Posting: 189
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 11:19


tahniah kepada nurhaziqah, semoga cita2 tu tercapai, but still everyone has their own perception, and THAT is hard for us to change it.. the only thing that we can do is ACCEPT, try to ADAPT and REFLECT.. take the POSITIVE side of it

Bookmark and Share

  


  Member Information For azrina_zainalProfil   Hantar PM kepada azrina_zainal   Quote dan BalasQuote

fazleena
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.10.2006
Ahli No: 26860
Posting: 214
Dari: Bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 19-10-06 11:59


saya menitiskan air mata baca semua artikel pasal guru ini...
terharu....memang betul...sabar ye..

secara faktanya, orang yang ambil kos perguruan/pendidikan dari golongan yang cerdik pandai...ada yang dapat 8,9,10A lagi..

dari segi faktanya, ada orang yang letak semua kelapan2 pilihan dalam borang UPU adalah perguruan....tak letak pun kos lain, kecuali pendidikan.. walaupun dia boleh pilih peluang untuk kos len...

in fact, ada orang yang menjadi scientist terkenal yang asalnya seorang guru...contohnya George Mandel yang terkenal dengan teori genetik (hukum Mandel) adalah seorang cikgu bio...

Seperti yang kita tahu,,,kekasih Allah, NABI MUHAMMAD s.a.w sendiri adalah AL- MUALLIM ( Guru!!)

dan secara umumnya, ..ramai lah.... lelaki2 nak pilih seorang isteri ...CIKGU....heheh..

fikir-fikir lah.. cikgu ni penyayang tau~jangan sedih lagi k.... wallahualam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For fazleenaProfil   Hantar PM kepada fazleena   Quote dan BalasQuote

Annursyam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.08.2004
Ahli No: 10824
Posting: 317
Dari: Jelapang padi

Kedah  


posticon Posting pada: 19-10-06 13:40


kerja apapun sama saja sebenarnya..........
profession perguruan ni mulia apa..
bukan senang kita nak mendidik...pengalaman saya selepas STPM,
2 bulan jadi guru sementara...kena ngajor anak2 bandar...susah hati jugak....
bukan mereka takut dengan kita...silap haribulan kita yang kena buli...nak pulak badan sama besar.......

untuk nurhaziqah, jangan fikir pandangan orang...
mungkin bagi sesetengah orang akan pandang profession guru ni tak popular lah..Tapi kerja ni mulia, bukan senag nak mendidik anak orang apatah lagi pada zaman sekarang yang banyak cabarannya...
Apa yang menyedihkan ramai tak tak tahu membaca surah2 pendek.....

pengalaman 2 bulan mengajar, menjadikan tawar hati untuk jadi guru kerana apa................?SEBAB mereka TAK TAKUT dengan SAYA, WALAUPUN TERUK KENA MARAH.:-P

Tapi itulah kenangan manis sebab kita akan berusaha untuk mendidik kerana itulah tugas kita...yang belum tentu orang lain dapat melakukannya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For AnnursyamProfil   Hantar PM kepada Annursyam   Pergi ke Annursyam's Website   Quote dan BalasQuote

NoZaBiZz
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.10.2006
Ahli No: 27091
Posting: 268
Dari: UTM Skudai

Johor  


posticon Posting pada: 30-10-06 11:22


semua org ada pandangan masing-masing... saya akui ramai antara sahabat saya menjadikan guru sebagai alternatif terakhir... terpulang pada mereka...
guru ni jiwa dia penyayang... ibu saya merupakan seorang guru...
untuk membuktikan kepada mereka yang beranggapan serong ni... saya nasihatkan nurhaziqah menetapkan aim anda...
contohnya, bila menjadi seorang guru, usaha sampai dapat phD or jadi guru pakar yang dapat invent something new dalam dunia pendidikan...
dengan cara itu, kamu boleh memartabatkan lagi profession perguruan...
wallahu'alam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For NoZaBiZzProfil   Hantar PM kepada NoZaBiZz   Pergi ke NoZaBiZz's Website   Quote dan BalasQuote

Syafiyah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 09.10.2003
Ahli No: 4132
Posting: 50
Dari: Bangi

Perak  


posticon Posting pada: 30-10-06 14:49


Profesion guru ini adalah profesion yang mulia...

Bookmark and Share

  


  Member Information For SyafiyahProfil   Hantar PM kepada Syafiyah   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 30-10-06 15:37


KPLI sepatutnya dimansuhkan dari awal lagi... Makhkuk2 ni lah yang mengangggu penempatan graduan2 UPSI...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 07-11-06 00:45


Guru... Suatu tugas yang mencabar. Kalau arkitek binaan membina bangunan... guru berperanan sebagai arkitek insan... merangka, menstruktur, membina... daripada yang tak reti membaca, di didik sehingga tau mengeja dan membaca... tak pandai mengira, dididik sehingga tau mengira... kerana guru lah seseorang murid boleh berubah...

patut berbangga menjadi seorang guru kerana tidak semua orang boleh menjadi guru... Sesiapa yang pernah berpengalaman mengajar, mereka akan faham dan tahu erti sebenar cabaran dan kesabaran dalam mendidik insan2 yang bakal menerajui negara, bangsa dan agama suatu hari nanti... Wallahualam....

Bookmark and Share

  


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

suffyan
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2006
Ahli No: 26749
Posting: 13

japan   avatar


posticon Posting pada: 07-11-06 01:36


assalamualaikum..
saya bercita- cita untuk bergelar pendidik sejak dari kecil lagi tapi saya pendam perasaan dan cita- cita murni ni kerana malu dengan kawan-kawan yang minat doktor, ingeneer, dan banyak pekerjaan yang standard tinggi. saya sanggup berpura- pura katakan saya nak jadi jurutera bila besar nanti. tapi, yang murni tetap di hati dan syukur pada hari ini saya salah seorang graduan bidang perguruan yang mulia... kepada yang menganggap cikgu adalah golongan low-class, tak mengapa sebab itu semua bukan impian kami. cikgu dah cukup puas bila muridnya berjaya di dunia dan akhirat nanti... kepada semua cikgu dan bakal cikgu, kita mesti buktikan bukan penghargaan yang kita inginkan tetapi hanya sekadar menabur jasa untuk melahirkan generasi gemilang pada masa depan....

Bookmark and Share

  


  Member Information For suffyanProfil   Hantar PM kepada suffyan   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 11-11-06 14:21


yang penting... ikhlas dalam mendidik anak-anak bangsa nanti...

Bookmark and Share

  


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 11-11-06 18:11


im also the future teacher for the next 3 years insyaAllah..
erm, takdelah, ana bangga dapat jadi cikgu ni...
memanglah kalau dulu-dulu ada yang anggap cikgu ni last punya choice lah..
itu dulu...tak lagi lani...sebab nak ambil kos cikgu kat usm ni pun pointer mahu 3.5 ke atas average..tu 1 point tunjuk yang cikgu ni tak boleh dipandang lekeh ye...
ana lani rasa bangga lagi even kat kawan-kawan ana yang bakal jadi doktor..sama saja semua cuma ikut rezeki masing-masing..
cuma lani ana dok risau fikir pasal my future student. budak-budak lani susahla nak cakap...bukan macam kita dulu-dulu, semua cikgu kita hormat..
budak-budak lani pandang kita sebelah mata saja. tak hairan langsung..
erm..risau fikir semua tu...wallahu'alam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 11-11-06 18:21


cikgu..pewaris ilmu :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 11-11-06 20:22


kepada bintubahariyah...
we are da same... tapi saya insyaAllah lagi setahun bakal bergelar guru...
memang risau dengan generasi sekarang... student sekarang dah tak sama macam dulu... jauh berbeza... saya dah merasainya waktu latihan mengajar tahun lepas... Amat mencabar... tetapi, disitulah keseronokan dalam mendidik pelajar-pelajar kita... apatah lagi melihat perkembangan mereka atas didikan dan ajaran kita...
Seronok sangat... walaupun mereka ni ada yang nakal, tapi kalau kita dapat didik mereka dengan baik, tidak pandang negatif terhadap mereka... beri mereka peluang untuk berubah... sabar dengan karenah mereka... Ikhlas dalam menjalankan tugas, insyaAllah... anak2 murid kita nanti, mudah menerima ajaran kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 10:02


syukran kak suepolaris.. ana lambat pergi nak p LM(latihan mengajar)..
tapi abang ana dah grad dah..takutla dengar dia dan kawan-kawan cerita..erm, budak-budak yang pandai jenis sombong kat cikgu, yang kurang sikit pulak yang baik..kalau depa tak suka saja cara kita tegur depa..terus berontak, buat macam-macam lah kat kenderaan kita..
semalam ana baru saja keluar jalan2 kat Bukit Jmbul, penang...
naik bas jumpala dengan budak-budak rebina yang tak matang lagi atas bas..siap perli2 ana dan kawan-kawan lagi..kami tak kacau mereka langsung ni..hanya sebab penampilan kami macam org beragama sikit...boleh perli2 pulak..ish, risau sungguh bila fikir2 balik..akak tolong bagi panduan kat ana ye nanti...syukran..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 12-11-06 10:31


ish... saya taklah baik mana pun dalam mengajar bintubahariyah... cuma nak kata, kita jangan sesekali give up walau Macamana pun anak murid kita tu... Ikhlas paling penting...
kalau yang pandai tu, lain cara nak dekati mereka... yang nakal tu, lain pulak caranya... kena banyak bergaul dengan mereka... faham masalah mereka... selalunya, pelajar yang nakal ni, ada masalah keluarga atau peribadi... kita kena jadi seseorang yang boleh dipercayai...
kalau pelajar salah seorang pelajar yang nakal ni dapat percaya pada kita, insyaAllah... kawan-kawan dia yang lain akan ikut... jangan sesekali memperkecilkan mereka... setiap manusia ada kelebihan dan kekurangannya...
selalu2 lah bertanya pada guru2 senior nanti... banyak nasihat yang berguna kita boleh dapat... terutamanya daripada guru disiplin, kaunselor sekolah dan guru agama...

Wallahualam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

bintubahariyah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.08.2006
Ahli No: 25924
Posting: 242
Dari: usm

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 11:44


ok kak..syukran..
insyaAllah, nanti dah tiba masa saya untuk melalui alam sebenar kat sekolah, saya akan contact akak ye...
syukran...=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For bintubahariyahProfil   Hantar PM kepada bintubahariyah   Pergi ke bintubahariyah's Website   Quote dan BalasQuote

qibtiyah
WARGA SETIA
Menyertai: 10.07.2005
Ahli No: 17187
Posting: 721
Dari: qaryah_qish

seychelles   avatar


posticon Posting pada: 12-11-06 11:47


pahala banyak...
hanya jika segalanya kerana Allah... :wink:

Bookmark and Share

  


  Member Information For qibtiyahProfil   Hantar PM kepada qibtiyah   Quote dan BalasQuote

diniezinnirah
Warga Rasmi
Menyertai: 02.11.2006
Ahli No: 27171
Posting: 2
Dari: bumi Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 15-11-06 13:55


to be honest, dulu pun dinie pernah double standardkan profesion perguruan, ye lah sebab dulu selalu dimomokkan dengan kerjaya ni kerjaya paling senang dan banyak cuti, so rasa macam tak mencabar kalau nak banding jadi doktor ke.. engineer ke.. programmer ke...

TAPI

hakikatnya setelah diri sendiri pun memasuki profesion ni. Ya Allah!!!! baru rasa VERY CHALLENGING!

mana taknya, kita bukan uruskan mesin yang ada manual... tapi kepala yang bermacam ragam...

sekarang baru rasa, betapa susahnya jadi cikgu...

TERIMA KASIH CIKGU!

Bookmark and Share

  


  Member Information For diniezinnirahProfil   Hantar PM kepada diniezinnirah   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 16-11-06 15:34


zaman sekarang ni, era di mana remaja dah semakin ganas dah pandai memberontak, kerjaya guru menuntut ketahanan mental (juga fizikal) yang ampuh .. kabarnya ada di kalangan guru yang menolak bila dihantar ke sekolah bandar ...

kabarnya juga ada guru-2 senior yang kurang berpuas hati dengan prestasi kerja dan komitmen guru-2 siswazah yang baru ... jadi apa ceritanya guru-2 sekalian ???

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 16:55


Pada 30-10-06 15:37 , mizie_hafiz80 posting:

!!! QUOTE !!!

KPLI sepatutnya dimansuhkan dari awal lagi... Makhkuk2 ni lah yang mengangggu penempatan graduan2 UPSI...


banyak faktor yang myumbang kepada kesukaran graduan UPSI untuk dipostingkan...
apa faktor2nya...kita boleh sama-sama selidiki..

maaf.tapi bagi saya tak sewajarnya kita myalahkan saluran seperti KPLI, saluran kedua, PKPG dan yang tbaru..IPG....
kita sendiri sebagai graduan dan bakal graduan UPSI seharusnya tahu bagaimana 'performance' kita dalam bidang pendidikan ini..

sekadar pendapat saya...

wallahua'lam... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

suepolaris
Warga 2 Bintang
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21713
Posting: 46
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 23-11-06 17:05


Pada 16-11-06 15:34 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

zaman sekarang ni, era di mana remaja dah semakin ganas dah pandai memberontak, kerjaya guru menuntut ketahanan mental (juga fizikal) yang ampuh .. kabarnya ada di kalangan guru yang menolak bila dihantar ke sekolah bandar ...

kabarnya juga ada guru-2 senior yang kurang berpuas hati dengan prestasi kerja dan komitmen guru-2 siswazah yang baru ... jadi apa ceritanya guru-2 sekalian ???


iyakah ramai di kalangan guru yang menolak bila dihantar ke sek bandar? Setahu saya ramai yang tolak bila dapat tawaran ke sek pedalaman... Wallahualam...

Mungkin guru2 senior tu kurang berpuas hari dengan guru2 siswazah baru sebab kita masuk terus dengan DG44(kalau tak silap saya)... sedangkan mereka makan masa bertahun2 untuk naik ke DG44 tu...

betulkan saya jika silap ye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For suepolarisProfil   Hantar PM kepada suepolaris   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 19:21


bebanggalah diberi peluang untuk menjadi guru...
jalankanlah tanggungjawab anda sebagai guru...
sebab ramai lagi yang nak jadi guru tapi tak dapat...
sebab dalam pemerhatian saya ada segelintir guru yang makan gaji buta...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 23-11-06 22:08


Pada 23-11-06 17:05 , suepolaris posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-06 15:34 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

zaman sekarang ni, era di mana remaja dah semakin ganas dah pandai memberontak, kerjaya guru menuntut ketahanan mental (juga fizikal) yang ampuh .. kabarnya ada di kalangan guru yang menolak bila dihantar ke sekolah bandar ...

kabarnya juga ada guru-2 senior yang kurang berpuas hati dengan prestasi kerja dan komitmen guru-2 siswazah yang baru ... jadi apa ceritanya guru-2 sekalian ???


iyakah ramai di kalangan guru yang menolak bila dihantar ke sek bandar? Setahu saya ramai yang tolak bila dapat tawaran ke sek pedalaman... Wallahualam...

Mungkin guru2 senior tu kurang berpuas hari dengan guru2 siswazah baru sebab kita masuk terus dengan DG44(kalau tak silap saya)... sedangkan mereka makan masa bertahun2 untuk naik ke DG44 tu...

betulkan saya jika silap ye...


uiiii, lambat lah nak dapat dengan 44 tu... start tetap DG41. lulus ptk 3x baru naik DG44 maaa



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 11:10


Pada 23-11-06 17:05 , suepolaris posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 16-11-06 15:34 , transmissionline posting:

!!! QUOTE !!!

zaman sekarang ni, era di mana remaja dah semakin ganas dah pandai memberontak, kerjaya guru menuntut ketahanan mental (juga fizikal) yang ampuh .. kabarnya ada di kalangan guru yang menolak bila dihantar ke sekolah bandar ...

kabarnya juga ada guru-2 senior yang kurang berpuas hati dengan prestasi kerja dan komitmen guru-2 siswazah yang baru ... jadi apa ceritanya guru-2 sekalian ???


iyakah ramai di kalangan guru yang menolak bila dihantar ke sek bandar? Setahu saya ramai yang tolak bila dapat tawaran ke sek pedalaman... Wallahualam...

Mungkin guru2 senior tu kurang berpuas hari dengan guru2 siswazah baru sebab kita masuk terus dengan DG44(kalau tak silap saya)... sedangkan mereka makan masa bertahun2 untuk naik ke DG44 tu...

betulkan saya jika silap ye...


isyyy .. saya tak kata pun "ramai" , saya cuma kata "ada" pasal pernah dengar cerita dari seorang kenalan tentang adiknya yang tak tahan mengajar budak-2 kat bandar yang sesetengahnya agak "kerek" ... ada juga yang datang dari famili berada dan punya sedikit pengaruh ... diceritakan juga pada saya yang adiknya berpendapat lebih baik mengajar budak-2 pedalaman yang kabarnya lebih "innocent" dan "mendengar kata" ... ni orang yang cakap bukan pendapat saya ... ;-) ... tapi kebiasaanya yang enggan ke pedalaman ni guru perempuan sebab takut lambat kawin dan kalau kawin pun takut berjauhan dengan suami ... :-P

tentang gred tu pula setau saya mana-2 jawatan dalam kerajaan pun kalau kelayakannya ijazah sarjana muda maka grednya 41 ... tentang guru senior tak puas hati tu saya tak tau lah ... mungkin juga betul dan mungkin juga tak puas hati bukan sebab pangkat tapi prestasi sebab yang ni pernah saya baca dalam suratkhabar arus perdana ... tapi tentang tu rasanya elok orang yang tau saja yang komen ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

ctiey84_muslimah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.02.2005
Ahli No: 14174
Posting: 14
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-11-06 11:16


apapun...ana tak nak bising2..ana sayang cikgu ana...ana suka kalau ana dapat jadi cikgu...cuma tak ada rezeki nak jadi cikgu...jadi cikgu tadika pun tak apa, asal ana jadi cikgu...sb ana suka budak...ana nak jadi cikgu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ctiey84_muslimahProfil   Hantar PM kepada ctiey84_muslimah   Quote dan BalasQuote

nurul_gts46
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.06.2006
Ahli No: 24757
Posting: 82

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 11:35


C-Celik
I-Insan
K-Kerana
pergi-Guru
U-Unggul
apa-apa pun kerja yang ptg hati kena ikhlas...barulah kita akan diberkati-Nya

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_gts46Profil   Hantar PM kepada nurul_gts46   Pergi ke nurul_gts46's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.09.2005
Ahli No: 19324
Posting: 283
Dari: perak + KL + johor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 15:23


Kami guru Malaysia,
berikrar dan berjanji,
lalalala...tak ingat pula!!

ana bangga jadi cikgu..seorang nenek tua pun akan panggil ana cikgu!

Bookmark and Share

  


  Member Information For musafir_laraProfil   Hantar PM kepada musafir_lara   Quote dan BalasQuote

farah_hanan
WARGA SETIA
Menyertai: 17.02.2006
Ahli No: 22791
Posting: 987
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 24-11-06 15:30


ana pernah jadi guru sehari saja, lepas itu blah....
tak larat....huhuhu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For farah_hananProfil   Hantar PM kepada farah_hanan   Quote dan BalasQuote

saussan_saffanah
Warga 5 Bintang
Menyertai: 15.08.2006
Ahli No: 25827
Posting: 353
Dari: sumwhere~

Johor   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 18:49


hm...ana pun ckgu to be...
alhamdulillah sebab my mum is a teacher
dan sampai masa ni, rasa syukur sangat sebab dapat join profesion ni
jangan risau, kerja guru ni banyak amal ibadahnye
cuma sekarang ni, bekerjalah dengan ikhlas...
yang lain2 tu, xpayahla dengar apa yang mereka cakap...dunia saja tu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For saussan_saffanahProfil   Hantar PM kepada saussan_saffanah   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 21:49


pasal ngajar kat pedalaman nii, sesiapa yang jadi cikgu, pergi lah kalau dipanggil.. anis , pernah mengajar kat pedalaman... dari bandar sibu, naik teksi ke jeti, kemdian naik bot 2 jam untuk sampai kesekolah yang anis ngajar,budak sana sangat hornat cikgu.... besar pengalaman dapat kalau mengajar kat pedalaman ni....

Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

wiqayatuldin
Warga 1 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14663
Posting: 37

iraq   avatar


posticon Posting pada: 24-11-06 22:53


pendapat ana profesion guru ini tnggi darjat nya kerana ianya termaktub secara jelas dalam hadis tapi ana minta maaf sbab ana xingt lah hadis itu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For wiqayatuldinProfil   Hantar PM kepada wiqayatuldin   Pergi ke wiqayatuldin's Website   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 25-11-06 18:37


apa standard jadi cikgu?bukankah kerja guru satu pekerjaan yang mulia lagi berpahala? ciplak sikit ayat apek tu hehe....saya berbangga menjadi salah seorang cikgu yang sama-sama dapat mendidik anak bangsa menjadi insan yang berguna pada agama, bangsa dan negara....mungkin semua orang tau yang kerja cikgu ni tidak boleh menjadikan kita seorang yang kaya raya seperti kerja2 yang lain, tapi sebenarnya kerja ini amat mulia...jadi usah malu, segan dan bimbang untuk sama-sama menyemarakkan lagi bidang pendidikan ni...hidup semua cikgu2 di Malaysia....hehe :roll:

Bookmark and Share

  


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

miss_arin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8931
Posting: 288
Dari: n9

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 26-11-06 00:12


banyak pahalanya jadi guru ni...siapa nak jadi guru kat sini,angkat tangan...hehe


-----------------
mencari redha Allah


Bookmark and Share

  


  Member Information For miss_arinProfil   Hantar PM kepada miss_arin   Pergi ke miss_arin's Website   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 27-11-06 01:26


seronoknya jadi guru tambahan pulak apabila apa yang kita ajar di amalkan dan dapat mereka fahami dengan baik..moga semua guru2,mualim ataupun mualimah,ustaz atau ustazah teruskan perjuangan kalian dalam mendidik anak murid anda..

Bookmark and Share

  


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

runuzaakmal
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.09.2004
Ahli No: 11507
Posting: 52
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 02-12-06 15:57


assalamualaikum wbrt.....

:roll: terpanggil ana memberi pandangan.....

"cikgu bukan nya setakat makan gaji...tapi terpikul satu beban yang amat besar....sebab dari guru muncullah...cendiakawan,negarawan..sasterawan"
;-) cikgu bukan kerja yang senang tau......as a teacher...pelu kukuhkan diri dengan pengetahuan, mendidik anak murid bukan perkara yang senang......
:-o ia juga bukan kerjaya last.....kerana bukan semua orang boleh jadi GURU tau..........
:-D nak cuba....try apply jadi CIKGU SANDARAN pun tak apa...
tahu lah macam mana beratnyer tugas nak handle 1 kelas......yang banyak karenah......
:-) tapi ana suka anak2 murid ana....mereka mceriakan hidup ana........sayang sangat kat mereka...

:-? pernah 1 masa ana pergi kursus...lama tak nampak kat sekolah... pagi first ana datang sekolah, mereka tanya.."cikgu pergi mana? lama tak nampak cikgu?" . comel sangat...rasa macam terharu sangat hari ini....

:-o just bagi pandangan and kongsi pengalaman....

wasalam :-D

Bookmark and Share

  


  Member Information For runuzaakmalProfil   Hantar PM kepada runuzaakmal   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 22-05-07 06:45


glad to be a teacher..=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

empirez
Warga 1 Bintang
Menyertai: 08.07.2006
Ahli No: 25113
Posting: 30
Dari: Pulau Mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 09:37


jadi cikgu style onizuka sensei tu baru baguih...baru lah betul-betul dinamakan pendidikan.....



Bookmark and Share

  


  Member Information For empirezProfil   Hantar PM kepada empirez   Quote dan BalasQuote

destinasi_abadi
WARGA SETIA
Menyertai: 31.12.2004
Ahli No: 13423
Posting: 496
Dari: Pulau Pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 09:42


salam...
pendidik adalah satu pekerjaan yang sangat mulia bagi saya...
tanpa didikan insan bernama guru tak mungkin kita seperti kita yang sekarang...saya sangat cintakan kerjaya pendidik ini...walaupun saya bukanlah pendidik...tapi ada cita-cita nak menjadi pendidik...doakan saya k...hanya Allah mampu membalas segala jasa pendidik2 saya...cikgu,ustaz,ustazah,lecturer,madam,sir,dr...tak kiralah walau apapun nama panggilannya...tapi yang pasti semuanya adalah pendidik :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For destinasi_abadiProfil   Hantar PM kepada destinasi_abadi   Quote dan BalasQuote

razman
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.05.2004
Ahli No: 9196
Posting: 81
Dari: Universiti Utara Malaysia, Sintok

PulauPinang  


posticon Posting pada: 22-05-07 09:45


Selamat Hari Guru buat guru2 & bakal guru di ukhwah.com
Tingkatkan kualiti & integriti!

Bookmark and Share

  


  Member Information For razmanProfil   Hantar PM kepada razman   Quote dan BalasQuote

suntikan_srikandi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16483
Posting: 95
Dari: Selangor

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-07 11:58


saya punyalah taknak jadi cikgu...tak minat...sebab tu tak ambil course pendidikan. tapi mak saya asik suruh jadi cikgu...puas saya menentang.

tapi akhir2 ni taktau kenapa hati bagai tertarik2 untuk menjadi cikgu...minta2 lah ada rezeki jadi pendidik. entah ayat apa mak baca sampai saya lembut hati nak jadi cikgu ini..hik!3


-----------------
Anjing Menyalak, Khalifah Tetap Lalu....>> Menunggu Putih Gagak Hitam, Buntar-buntar Daun Lalang, Luas-luas Daun Merunggai, Sampai Tumbuh Daun Cindapung...>


Bookmark and Share

  


  Member Information For suntikan_srikandiProfil   Hantar PM kepada suntikan_srikandi   Pergi ke suntikan_srikandi's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-07 09:09


Pada 22-05-07 11:58 , suntikan_srikandi posting:

!!! QUOTE !!!

saya punyalah taknak jadi cikgu...tak minat...sebab tu tak ambil course pendidikan. tapi mak saya asik suruh jadi cikgu...puas saya menentang.

tapi akhir2 ni taktau Kenapa hati bagai tertarik2 untuk menjadi cikgu...minta2 lah ada rezeki jadi pendidik. entah ayat apa mak baca sampai saya lembut hati nak jadi cikgu ini..hik!3




seorang ibu tahu apa yang terbaik untuk anak dia..doa ibu kan lebih makbul..=)..all d best..sekali guru, selamanya guru..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-07 09:10


Pada 22-05-07 09:45 , razman posting:

!!! QUOTE !!!

Selamat Hari Guru buat guru2 & bakal guru di ukhwah.com
Tingkatkan kualiti & integriti!




terima kasih..hehe..(bakal guru)...=)

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

raudhah_86
Warga Rasmi
Menyertai: 08.08.2006
Ahli No: 25701
Posting: 4

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 10:07


Assalamualaikum..

Saya amat tidak bersetuju dengan mereka yang memandang rendah profesion perguruan.

Kerjaya guru bukanlah pilihan terakhir..buktinya, ramai kawan-kawan saya yang dapat @ sedang belajar engineering, doktor haiwan dll..hatta saya sendiri yang mengikuti kursus accountancy sanggup meninggalkan bidang yang kami ikuti semata-mata kerana hendak menjadi guru.

Walaupun guru perlu menggalas banyak tanggungjawab dan peranan, bukan sahaja mengajar bahkan mendidik, melayan kerenah anak2 murid yang pelbagai ragam yang menguji kesabaran...namun pengalaman saya mengajar (still pelatih), saya merasakan satu KEPUASAN yang tak dapat digambarkan apabila anak didik dapat memahami dan mengamalkan apa yang diajar.

sebagai kesimpulan, kerjaya guru boleh memberikan kegembiraan dan kebahagiaan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhah_86Profil   Hantar PM kepada raudhah_86   Quote dan BalasQuote

owl_UM
WARGA SETIA
Menyertai: 23.04.2007
Ahli No: 29697
Posting: 1654
Dari: Kuala Lumpur

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 11:37


err..maaf...tumpang iklan sebentar....hihi!!!

---------------------------------------------------------------------

download new superb antivirus ClamWin_Portable_0.90.2...
cepat!!! before your pc been infected!!!
before more dangerous new-coming viruses!!!
this is the PORTABLE one and NO need to be INSTALLED!!! SMALL size and can bring along in your thumbdrive ANYWHERE!!! cpatt!!!!!

http://downloads.sourceforge.net/portableapps/ClamWin_Portable_0.90.2.paf.exe?download

-Shafiq-

Bookmark and Share

  


  Member Information For owl_UMProfil   Hantar PM kepada owl_UM   Quote dan BalasQuote

lightarrowss
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23586
Posting: 167
Dari: KELANTAN

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 11:56


assalamualaikum...jangan lah macam tu haziqah..teacher is the great profression..

kalau xada cikgu xlahiralh..doktor,peguam,nurse,polis,food tech.dan semua jenis jobla betul tak..kalau xada ckgu..siapa yang nak mengajar anak-anak bngsa start mengenl huruf..a b c..shg ke u dan jadi org berguna kan..well..ni pengalaman famili ana sendiri..ayh, abang sulung, adik, dan 2 kakak ipar bergelar guru..hehe..teacher' famili..ana rasa bertuah sekali..evnt org kata gaji ckgu xsetinngi yang lain..but jasa guru memang xternilai..org ramai memang respect ckgu..ayh ana sampai sekarang...nak pencen dah..pun anak-anak murid ingat lagi..terharu tak..kalau job lain mana ada macam tu knn..so..keep out from yr mind bahawa guru is low atandard..now..u should think to bcme the excellnt teacher one day..ek..ikhlaskn melakukn setiap perkara hanya krnNYA..insyaALLAh.dipermudah dan diberkatiNYA..

Bookmark and Share

  


  Member Information For lightarrowssProfil   Hantar PM kepada lightarrowss   Quote dan BalasQuote

mohamad

Menyertai: 04.09.2006
Ahli No: 26180
Posting: 3282
Dari: Pasir Gudang Johor

yemen   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 14:37


salam...

guru kau bagaikan lilin yang menerangi kegelapan hatiku...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohamadProfil   Hantar PM kepada mohamad   Pergi ke mohamad's Website   Quote dan BalasQuote

alam_barzakh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.05.2007
Ahli No: 30091
Posting: 137
Dari: Mantin-Nilai-Sepang-Salak Tinggi-KLIA-Kuching-Kota Samarahan-Serian

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 29-05-07 16:17


Guru,
kau bagaikan lilin
menerangi alam
tanpa mengira diri yang terbakar
menghiasi kamar
tanpa memperdulikan pengorbanan jiwa..
mengharungi pahit getir
kehidupan di hujung dunia…(buat guru-guru di pedalaman…)
memberi inspirasi & keyakinan diri
kepada para pelajarnya
melakari pelbagai jiwa yang mentah
dan muda
mencabar minda dengan satu tujuan
agar suatu hari nanti
pelajarnya berjaya

Bookmark and Share

  


  Member Information For alam_barzakhProfil   Hantar PM kepada alam_barzakh   Pergi ke alam_barzakh's Website   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 29-05-07 18:10


kerjaya sebagai seorang guru boleh beri kebahagiaan dan kegembiraan..dengan syarat kita mengajar dengan ikhlas dan amanah dalam tugas..betulkan nawaitu kita..insyaallah rezeki yang kita dapat tu berkat..=)
[ Telah diedit oleh: Strawberry_Ungu pada 29-05-07 18:13 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

dueramiela
WARGA SETIA
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28283
Posting: 732
Dari: DaRuL eHsaN

Selangor  


posticon Posting pada: 29-05-07 20:17


salam...

semua 2 fikiran kolot!!!
kerjaya guru kerjaya yang mulia...
tak semua yang betul-betul boleh jadi guru...

abah ana seorang guru..
memang ada ciri-ciri seorang guru...
suka mendidik dan dididik...

wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For dueramielaProfil   Hantar PM kepada dueramiela   Quote dan BalasQuote

redgirl
WARGA SETIA
Menyertai: 31.01.2007
Ahli No: 28476
Posting: 871
Dari: bumi tuhan

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 29-05-07 20:55


tak kan terlahirnya seorang doktor tanpa seorang guru
tak kan terlahirnya seorang peguam tanpa seorang guru
tak kan terlahirnya seorang pensyarah tanpa seorang guru
tak kan terlahirnya seorang jurutera tanpa seorang guru
dan banyak lagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For redgirlProfil   Hantar PM kepada redgirl   Quote dan BalasQuote

sss_89
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.12.2006
Ahli No: 27711
Posting: 82
Dari: mana-mana saja

Kelantan  


posticon Posting pada: 29-05-07 21:32


tanpa guru tak kan terlahir seorang pemimpin yang bijak...ana setuju dengan pendapat anda semua...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sss_89Profil   Hantar PM kepada sss_89   Quote dan BalasQuote

sof_wan88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28277
Posting: 127
Dari: Melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 01:11


guru merupakan satu profesion yang tinggi...

Kalau jadi guru siap ada hari guru lagi...
cuba kalau jadi doktor, engineer,arkitek,acaunten ke mana ada satu hari pun yang meraikan mereka...

huhuhu.....

jangan jelous yeeee......
senang cakap TIDAK AKAN LAHIR SEORANG PUN PENMIMPIN DI DUNIA INI
TANPA jasa seorang GURU YANG BIASA,
tetapi dapat MERUBAH SEBUAH NEGARA, TANPA KITA SEDARI....

ana doakan agar semua guru2 yang pernah mengajar ana d beri kesihatan untuk terus dapat menabur jasa dan bakti dalam mendidik anak bangsa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sof_wan88Profil   Hantar PM kepada sof_wan88   Quote dan BalasQuote

raihan2004
Warga 5 Bintang
Menyertai: 11.01.2004
Ahli No: 6388
Posting: 375
Dari: kedah

egypt   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 18:23


abah saya guru....ustaz.....
standart sangat tau guru ini.........
semua org hormat.........
Kalau tak ada guru,tak ada lah doctor,engeneer,lawyer,nurse,..........and ect...
tengok...betapa hebatnya guru.......
tanpa mereka,sapalah kita yang sekarang ini.......;-) ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For raihan2004Profil   Hantar PM kepada raihan2004   Quote dan BalasQuote

riniey
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22591
Posting: 292

botswana   avatar


posticon Posting pada: 30-05-07 19:28


assalamualaikum.....

bagi saya cikgu merupakan satu profesion yang harus dicontohi kerana sentiasa mencurahkan ilmu kepada anak bangsa kita sendiri. tanpa cikgu tak mungkin saya sekarang ni boleh berjaya hingga mendapat diploma dalam teknologi elektrik. saya begitu bersyukur sekali kerana saya telah berjaya hingga ke hari ini.jadi bagi sesiapa yang menganggap cikgu ni pilihan yang terakhir, sungguh tak bersyukurnya mereka kerana tanpa cikgu tak mungkin kita boleh belajar dan mendapat ilmu. kalau cikgu tiada, sekolah pun mungkin takkan wujud.

wallahualam


-----------------



Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieyProfil   Hantar PM kepada riniey   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 05-06-07 20:25


Pada 30-05-07 18:23 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

abah saya guru....ustaz.....
standart sangat tau guru ini.........
semua org hormat.........
Kalau tak ada guru,tak ada lah doctor,engeneer,lawyer,nurse,..........and ect...
tengok...betapa hebatnya guru.......
tanpa mereka,sapalah kita yang sekarang ini.......;-) ;-)


setuju!!


-----------------
hidup ini indah
namun...keindahannya hilang
dek kerakusan kita.....


Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 05-06-07 21:54


Pada 05-06-07 20:25 , lubaina posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 30-05-07 18:23 , raihan2004 posting:

!!! QUOTE !!!

abah saya guru....ustaz.....
standart sangat tau guru ini.........
semua org hormat.........
Kalau tak ada guru,tak ada lah doctor,engeneer,lawyer,nurse,..........and ect...
tengok...betapa hebatnya guru.......
tanpa mereka,sapalah kita yang sekarang ini.......;-) ;-)


setuju!!



setuju jugak..

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

TeYeNunYe
Warga Rasmi
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3220
Posting: 3
Dari: bumi Allah

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-08-07 14:45


Pada 24-11-06 21:49 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

pasal mengajar kat pedalaman nii, sesiapa yang jadi cikgu, pergi lah kalau dipanggil.. anis , pernah mengajar kat pedalaman... dari bandar sibu, naik teksi ke jeti, kemdian naik bot 2 jam untuk sampai kesekolah yang anis mengajar,budak sana sangat hornat cikgu.... besar pengalaman dapat kalau mengajar kat pedalaman ni....


anis masih mengajar ke sekarang...? mengajar di mana..? ana sekarang ni pun tengah mengajar di pedalaman sabah... masih baru lagi.. tapi menyeronokkan... sebabnya di situlah cabarannya..

Bookmark and Share

  


  Member Information For TeYeNunYeProfil   Hantar PM kepada TeYeNunYe   Pergi ke TeYeNunYe's Website   Quote dan BalasQuote

anis_zulaikha

Menyertai: 13.07.2004
Ahli No: 10004
Posting: 1736
Dari: malaya

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 14:56


Pada 24-08-07 14:45 , TeYeNunYe posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 24-11-06 21:49 , anis_zulaikha posting:

!!! QUOTE !!!

pasal mengajar kat pedalaman nii, sesiapa yang jadi cikgu, pergi lah kalau dipanggil.. anis , pernah mengajar kat pedalaman... dari bandar sibu, naik teksi ke jeti, kemdian naik bot 2 jam untuk sampai kesekolah yang anis mengajar,budak sana sangat hornat cikgu.... besar pengalaman dapat kalau mengajar kat pedalaman ni....


anis masih mengajar ke sekarang...? mengajar di mana..? ana sekarang ni pun tengah mengajar di pedalaman sabah... masih baru lagi.. tapi menyeronokkan... sebabnya di situlah cabarannya..


emm still mengajar lagi tini... anis sekarang dah tukar, mengajar dekat dengan orang rumah... tapi bukan satu seklah... sekarang luar bandar... tapi cabaran tak kurang hebatnye.. :roll: :roll:



Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_zulaikhaProfil   Hantar PM kepada anis_zulaikha   Quote dan BalasQuote

najah_musla
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.09.2006
Ahli No: 26198
Posting: 319
Dari: Gunung Semanggol

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-08-07 15:16


sapa kata guru sebagai profesion yang terakhir......untuk pengetahuan antum semua,ana sekarang kerja sebagai guru...na belajar di uitm dalam kos sarjana muda perancangan bandar dan wilayah....waktu ana diberi pilihan jadi guru ana juga diterima bekerja sebagai RO dan masa yang sama ana dapat interview peg perancang bandar...tapi ana pilih guru sebab bagi ana guru ada tugas paling mulia dalam dunia ni....sebelum ana jadi guru,ana pun tak tau sebenarnya sangat besar pengorbanan sebagai guru..tambahan bila menghadapi pelajar nakal....tapi disebabkan pengorbanan guru,pelajar yang nakal boleh berjaya dalam hidupnya....saudari haziqah...saudari tak perlu sedih dengar kata-kata orang....orang yang berkata2 begitu adalah orang yang kurang memahami beratnya kerjaya guru...untuk maklumat saudari adik beradik ana 10 orang...abah ana guru,7 daripada anak2nya adalah guru...buat apa nak malu....kita patut bangga sebagai guru...tapi bangga jangan sampai riak pula....

Bookmark and Share

  


  Member Information For najah_muslaProfil   Hantar PM kepada najah_musla   Quote dan BalasQuote

Strawberry_Ungu
WARGA SETIA
Menyertai: 13.05.2007
Ahli No: 29927
Posting: 1053
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 31-08-07 01:02


tak malu jadi guru

Bookmark and Share

  


  Member Information For Strawberry_UnguProfil   Hantar PM kepada Strawberry_Ungu   Pergi ke Strawberry_Ungu's Website   Quote dan BalasQuote

nurshuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 21.01.2007
Ahli No: 28282
Posting: 77
Dari: ipoh

Perak  


posticon Posting pada: 31-08-07 02:43


tak ada apa yang xkene dengan cikgu..
pekerjaan yang mulia tu...
ana pernah bhasrat untuk bergelar seorang guru..
tapi nampak gayanyer, tak dapat...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurshuhadaProfil   Hantar PM kepada nurshuhada   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 3 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.238194 saat. Lajunya....