Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 24-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kepuasan itu terletak pada usaha bukannya pada pencapaian. Usaha sempurna adalah kemenangan sempurna.
-- Mahatma Ghandi

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 13 hari yang lalu
aye: 15 hari yang lalu
NisaAdDeen: 38 hari yang lalu
RijaludDeen: 38 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: apa standard jadi cikgu...!


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh apa standard jadi cikgu...!

balqiszie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.10.2004
Ahli No: 11822
Posting: 100
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-09-05 15:42


as,kummm

mulianya jadi seorang guru...

kerana gurulah lahirnya...seorang perdana menteri
kerana guru lahirnya....seorang yang berilmu dan berpengetahuan..

guru jasa diekenang sampai ke akhir hayat...ilmu yang dicurahkan tiada siapa dapat membalasnya sehingga ke akhir hayat.. ...

Bookmark and Share

  


  Member Information For balqiszieProfil   Hantar PM kepada balqiszie   Quote dan BalasQuote

Aezza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18979
Posting: 264
Dari: Klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-05 11:13


Sepatutnya standard menjadi seorg guru tak patut dipersoalkan kerana kerja sebagai seorg guru adalh MuLIA.gURU Adalah individu yang menjadikan kat seorg yang berguna di masa hadapan.BETUL tak?saya sangat SAYANG semua guru saya.Guru2 dari alam tadika,sek.rendah sampai sekarang!^ -^.

Bookmark and Share

  


  Member Information For AezzaProfil   Hantar PM kepada Aezza   Pergi ke Aezza's Website   Quote dan BalasQuote

zafirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.12.2003
Ahli No: 5769
Posting: 134

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-09-05 15:51


sapa yang pertikaikan profesion ini? jadi guru ini, mulia tau

teringat saya satu kenyataan dari teman. lebih kurang bunyinya

silap ajaran seorang guru, akan rosak satu tamadun, tapi Kalau silap seorang doktor, yang matinya seorang sahaja.

maksudnya mendalam... saya akuinya

teima kasih untuk semua guru zafirah.. a world of thanks untuk kalian

Bookmark and Share

  


  Member Information For zafirahProfil   Hantar PM kepada zafirah   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-09-05 18:23


Pada 23-09-05 21:29 , FIRDAUSNUR posting:

!!! QUOTE !!!

Kalau tiada guru.. tak akan wujudlah pelajar yang berjaya masuk u dan yang telah bekerja macam doktor dan lain2 ... :-)



bijak..bijak... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-09-05 09:01


!!! QUOTE !!!

silap ajaran seorang guru, akan rosak satu tamadun, tapi Kalau silap seorang doktor, yang matinya seorang sahaja.



:-d. 8-) :-d. 8-)
erm....betui.....betui....
besar pengorbanan guru....
tanpa guru maybe kita tak boleh nak berforum dalam ukhwah....
:-d. :-) :-d. sayangi dan ingatlah jasa guru....

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

fatash
Warga Rasmi
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13188
Posting: 3
Dari: Batu Pahat

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 10:14


assalamualikum....
>saya sekarang ambil sc dan pendidikan so boleh dikatakan bakal menjadi cikgu.
>tak minat tapi ini harapan abah so cuba sebaik mungkin..
>before ambil kos ini ada tanya pendapat seorang cikgu.dulu dia kata dia pun tak minat sebab ini bukan profession dia tapi dia dapat satu kepuasan boleh student yang diajar dapat result yang bagus.2 yang jadi inspiration saya..
>doakn saya dapat grade lagi 3 tahun...
>chaw... :-? :roll: :-d..


-----------------
Senyuman itu kelopak,ketawa itu bunga yang sempurna kembang.. =)


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatashProfil   Hantar PM kepada fatash   Quote dan BalasQuote

Raini
Warga Rasmi
Menyertai: 29.07.2005
Ahli No: 17674
Posting: 7
Dari: Melaka/Kelantan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 26-09-05 10:36


syukur dapat masuk kursus perguruan ni..sebab nati dah jadi cikgu dapat bekerja sambil beramal..inaglah selagi ilmu yang kita curahkan dimanfaatkan, besar pahala yang mengalir pada kita..so, bear in mind that profession keguruan is a best choice for you out there.. :-)


-----------------
assalamualaikum!! pembuka bicara('',)


Bookmark and Share

  


  Member Information For RainiProfil   Hantar PM kepada Raini   Pergi ke Raini's Website   Quote dan BalasQuote

su_maiyyah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.07.2005
Ahli No: 17420
Posting: 33

PulauPinang  


posticon Posting pada: 27-09-05 11:43


sapa lah yang sanggup ckap begitu...??tanpa cikgu...sapa lah kita semua ni...cikgu adalah permulaan semua kerja...kalau xdak cikgu...takkan lahir seorang doktor,jurutera...,keja2 lain lagi lah...mana mungkin tanpa guru...kerja guru sangat mulia...mengajar orang,mnyampaikan ilmu pada yang lain...mana ada cikgu yang kedekut ilmu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For su_maiyyahProfil   Hantar PM kepada su_maiyyah   Quote dan BalasQuote

farabi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9005
Posting: 247
Dari: kelana jaya

Pahang  


posticon Posting pada: 27-09-05 13:36


guru adalah orang yang paling mulia...... tanpa guru tiada lah peguam tanpa guru tiadalah doktor dan tanpa guru tiadalah semuanya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For farabiProfil   Hantar PM kepada farabi   Pergi ke farabi's Website   Quote dan BalasQuote

yina
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.08.2005
Ahli No: 17978
Posting: 152
Dari: bumi ALLAH

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 14:38


assalamualaikum...
saya pun minat dengan kerjaya sebagai cikgu ni...
dulu...cita2 nak jugak jadi cikgu..tapi usaha kurang..
sesal jugaklah dibuatnya...cikgu ni kerjanya mulia...terserah pada niat seseorang untuk jadi seorang pendidik...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yinaProfil   Hantar PM kepada yina   Quote dan BalasQuote

haqiel
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18884
Posting: 22
Dari: johor

blank   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 16:33


baguslah kalau dapat jadi guru..........buat kerja kenalah IKHLAS ya.....jangan kerana paksaan oleh keluaga,kita angguk tapi tak adaapa pun kita sumbangkan sedihnya....lagi teruk kalau menjahanamkan bangsa dan agama sendiri....masya Allah.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For haqielProfil   Hantar PM kepada haqiel   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 16:37


al-salamu `alaykum...

saya sokong siapa yang sokong prospektus perguruan...

"Khayrukum man ta`allama al-Qur'an wa `allamah..." Hadis Nabi... juga berkaitan dengan guru:-)

Wa'Llahu A`lam

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 27-09-05 21:53


siapa lah kita tanpa cikgu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

great_teacher
WARGA SETIA
Menyertai: 03.01.2004
Ahli No: 6195
Posting: 739
Dari: ...:::BANDAR DI RAJA MENUJU KE SERAMBI MAKKAH:::...

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 17:38


Pada 23-09-05 23:47 , qaulah_atrah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamu'alaikum..

actuallly,mak ayah ana guru jugak..hurmm.. so, sedikit sbyk memahami tugas guru ini.. pada orang, standard guru kecik..mungkin dipandang pada gajinya yang tak sbrapa.. namun, keikhlasan seorng guru mengajar peljar2nya.. akan menggandakan pahala.. 1 huruf yang diajar, sehingga seorang pelajar itu pandai segalanya.. selagi tuelah.. pahala digandakan..

urm.. banyak pahala di sisi ALLAH.. so,biar sikit di dunia..tapi, bekalan akhirat.. banyak Kalau guru itu IKHLAS..

selain itu, keberkatn dari seorang gurulah..akan melayakkan seorang murid itu berjaya..Kalau tak ada keberkatan dari guru, takkan bjayalah murid itu sampai bila2 walau sepandai mn pun dia..urm...kecik pada luaran..pada dalaman,btinnya.. betapa besarnya nilai seorang guru..

apa-apa pun..Kalau siswa siswi..yang kebanykan sekarang menganggur..kbyknnya akan pilih profesion pguruan..sebab itulah antara profesion yang boleh dikatakan ada tpt sekarang.. Kalau tak, bkemungkinan.. urmm..tak ada kerja..

hanya bagi pendapat..slh silap, harap maafkan..

wassalam..


heh...ni penye kerja dia...balik baca nota sejarah cepat ;p hehe...apapun, kerja guru sememangnya mulia jika niat ikhlas kerana agama dan ALLAH....

Bookmark and Share

  


  Member Information For great_teacherProfil   Hantar PM kepada great_teacher   Pergi ke great_teacher's Website   Quote dan BalasQuote

khairi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 920
Posting: 147
Dari: ::selatan semenanjung::

Johor   avatar


posticon Posting pada: 28-09-05 22:10


sebagai seorang insan yang mengambil jurusan perguruan, saya kerap dipandang rendah kerana ramai yang beranggapan mudah untuk belajara menjadi seorang pendidik, tetapi mereka lupa bahawa mereka berjaya atas usaha seorang guru mendidik mereka diwaktu persekolahan....ada yang beranggapan kalau ambik bidang pendidikan, pointer "cukup makan" pun dah menjanjikan kerjaya selepas tamat belajar...tetapi adakah mereka sedar bahawa kami yang mengambil bidang pendidikan ini amat takut andai dikatakan @ dipanggil sebagai guru cukup makan...dengan "cukup makan" adakah kami dapat menghasilkan pewaris generasi yang akan menjadi pelapis kepada pembangunan negara amnya dan agama khususnya??pastinya sukar.... untuk mendidik seseorang itu perlulah mempunyai ilmu yang cukup bagi mengelakkan dari terhasilnya "ajaran sesat" yang baru....:-P

bagi saya amat sukar untuk menjadi seorang guru, walau saya mengambil jurusan pendidikan tetapi saya mungkin menukar haluan apabila berkerja nanti...sebagai seorang guru, begitu besar tanggungjawab yang harus digalas...berkerja dengan manusia lebih sukar dari berkerja dengan mesin kerana setiap manusia itu berlainan dan inilah faktor yang membuat saya agak gentar untuk mengharung kerjaya seorang guru.... :-P

maka janganlah kita menghina sesiapa sahaja kerana setiap insan itu mempunyai peranan dan tanggungjawab yang berlainan, apa yang penting adalah keikhlasan kita dala menunaikan amanat yang terpikul di bahu kita......... :-) :-) :-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairiProfil   Hantar PM kepada khairi   Quote dan BalasQuote

zalika
Warga Rasmi
Menyertai: 03.10.2005
Ahli No: 19513
Posting: 17
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 02:08


cikgu??
cikgu satu pekerjaan yang mulia...sebab cikgu menyampaikan ilmu kepada orang lain...sapa yang ajar kita membaca abc???kalau bukan cikgu...
sapa yang mengajar kita mengira 123??? kalau bukan cikgu...
jasa cikgu akan dikenang sehingga akhir hayat....
10-q cikgu..
-cerdik insan kerana guru unggul...
[ Telah diedit oleh: zalika pada 15-10-05 02:10 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For zalikaProfil   Hantar PM kepada zalika   Quote dan BalasQuote

ainul_mardhiah86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.10.2005
Ahli No: 19847
Posting: 207
Dari: tHe gArDen KnoWlEDge AnD ViRtUe

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 14:01


jadi cikgu?
satu hari nanti...Insya Allah
tapi sekarang ni nak habiskan degree dalam engineering dulu...
bukan bermaksud dah tak ada kerja nanti baru nak apply jadi cikgu...
tapi nak buktikan yang cikgu pun boleh ada ijazah lain selain dari perguruan...
doakan ana...

Bookmark and Share

  


  Member Information For ainul_mardhiah86Profil   Hantar PM kepada ainul_mardhiah86   Quote dan BalasQuote

budak_melaka
WARGA SETIA
Menyertai: 21.02.2005
Ahli No: 14578
Posting: 450
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-10-05 15:33


Assalamualaikum, bila saya tengok tajuk ni, macam mendidih darah saya...kerja cikgu adalah satu kerja yang mulia........kita sebarkan ilmu Allah..kita memperbanyakkan orang yang berilmu.............ermmmm....

kerna kerja itulah, kita akan di gelar sampai mati dengan cikgu, tak kiralah di pasar kaa, di shooping complex ka, atau di mana-mana lahhh.........satu lagi, kerja ini lah akan membantu anak2 bangsa kita untuk berjaya............

bagi saya, walaupun tak ditakdirkan jadi cikgu, tapi saya tahu memang berat tanggungjawab sebagai cikgu dan kepuasan apabila melihat anak didiknya berjaya......KERANA IBUBAPA SAYA SEORANG GURU...............

Bookmark and Share

  


  Member Information For budak_melakaProfil   Hantar PM kepada budak_melaka   Quote dan BalasQuote

syanadh
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15549
Posting: 97
Dari: Tangkak

Johor   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 16:51


kalau cikgu tak bantu ibubapa didik anak-anak masa masih boleh dididik, susahlah anak itu mempunyai peribadi mulai di samping mempunyai ilmu yang boleh membawanya ke institusi pelajaran yang lebih tingi.
Janganlah sedih jadi cikgu tetapi gembiralah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For syanadhProfil   Hantar PM kepada syanadh   Pergi ke syanadh's Website   Quote dan BalasQuote

ana_anua
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16461
Posting: 151
Dari: SARAWAK

Perak  


posticon Posting pada: 15-10-05 17:27


siapa pun kita pada hari ini
perdana menteri
timbalan perdana menteri
menteri kabinet
menteri
ketua pengarah
pengarah
ketua jabatan
bla bla bla bla bla
hanya bermula dengan seorang
GURU BIASA
WALLAHUA'LAM

Bookmark and Share

  


  Member Information For ana_anuaProfil   Hantar PM kepada ana_anua   Quote dan BalasQuote

ibnu_musa

Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16451
Posting: 5335
Dari: Putrajaya

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-10-05 20:21


apa standard jadi cikgu...!? standardnya ada di sisi Allah, jangan risau kalau nak jadi cikgu... itu adalah satu pekerjaan yang mulia :-)

Allah s.w.t. ada berfirman yang bermaksud: "Allah mengangkat orang-orang yang beriman di antara kamu, dan orang-orang yang dikurniakan ilmu dengan beberapa darjat..."

lebih2 lagi kalau menjadi guru Al-Quran, sabda Nabi s.a.w. yang bermaksud: "Sebaik-baik kamu adalah orang yang mempelajari Al-Quran dan mengajarkannya kepada orang lain..."

jadi, apa standard jadi cikgu...? fikir2 sendiri :-)


-----------------
|============================|
| ()"*"()
| ( 'o', )
|(,,)=(,,)=======================|


Bookmark and Share

  


  Member Information For ibnu_musaProfil   Hantar PM kepada ibnu_musa   Quote dan BalasQuote

danie43
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19283
Posting: 7
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 15-10-05 22:40


guru merupakan profesion yang mulia...
tanpa guru tak mungkin kita akan tahu menulis dan membaca seperti hari ini...hargailah jasa guru..saya pun bakal guru jugak...sesungguhnya guru ibarat pelita yang menyuluh hidup kita..

Bookmark and Share

  


  Member Information For danie43Profil   Hantar PM kepada danie43   Quote dan BalasQuote

indraputra_trg
Warga 4 Bintang
Menyertai: 11.09.2005
Ahli No: 18889
Posting: 185
Dari: Universiti Malaya

Terengganu  


posticon Posting pada: 16-10-05 00:56


hmm, alhamdulillah, saya pun tak lama lagi nak jadi cikgu. standard? ala, it's unfair to talk about standard. the most important thing, your sincerity. the rest come later, insyaallah. jadi cikgu ni mulia sangat. jangan pertikaikan pilihan seseorang kalau dia nak jadik cikgu ok???


-----------------
ukhwah pengikat kasih sesama kita...biarlah segalanya kerana ALLAH jua...


Bookmark and Share

  


  Member Information For indraputra_trgProfil   Hantar PM kepada indraputra_trg   Quote dan BalasQuote

Ikhwan23
Warga 2 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13474
Posting: 60
Dari: Dimana sahaja yang diizinkanNya

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 16-10-05 07:24


Jangan persoal kewibawaan guru
bayangkan jika hari ini wujud seorang dai'e yang berjuang untuk tegakkan isla ni.Pasti dia pun ada seorang guru yang mendidik beliau.
Pekerjaan yang mulia itu,jagan kita pertikaikan kerana sekecil-kecil guru ada dalam diri kita sendiri yang sentiasa mengajar diri kita sama ada kita sedar atau tidak.Wallahualam

Bookmark and Share

  


  Member Information For Ikhwan23Profil   Hantar PM kepada Ikhwan23   Quote dan BalasQuote

ken_zue
Warga Rasmi
Menyertai: 26.10.2005
Ahli No: 20086
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 11:57


assalamualaikum...........

saya juga seorang bakal guru next 5 years ............
Insya-Allah..................

jangan berasa rendah diri dengan profesion yang dipilih.................

tugas menjadi pendidik adalah tugas yang paling mulia...........

Bookmark and Share

  


  Member Information For ken_zueProfil   Hantar PM kepada ken_zue   Quote dan BalasQuote

narutomaster
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.09.2005
Ahli No: 19202
Posting: 46
Dari: Damansara

Johor  


posticon Posting pada: 26-10-05 12:06


tak ada cikgu ,tak ada la org2x hebat di Malaysia ni...betul tak... saya pun kalau boleh nak cari isteri yang kejenyer cikgu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For narutomasterProfil   Hantar PM kepada narutomaster   Quote dan BalasQuote

hallimni
Warga Rasmi
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20074
Posting: 18
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 26-10-05 12:17


Assalamualaikum..ana baru saja m'daftar tapi tertarik pula dengan isu ni.. sebenarnya ana seorang student kat slah 1 u di Malaysia tapi terpksa keluar sebab dapat tawaran jadi cikgu..tapi sekarang stlah 1 tahun setengah berlalu ana rsa tak sia2 ana ikut cakap abah dulu..kerja pun terjamin, kerja ni pun banyak memuhasabahkn diri ana bhawa ilmu ni takkan cukup sampai bile2.. dan yang pling pnting seronok kalau dapat tngok anak murid berjaye...


-----------------
kawan ialah seorang yang memberikan kita kepak apabila kita lupa cara untuk terbang...


Bookmark and Share

  


  Member Information For hallimniProfil   Hantar PM kepada hallimni   Quote dan BalasQuote

intanis
Warga Rasmi
Menyertai: 24.09.2003
Ahli No: 3747
Posting: 5
Dari: kampus kesihatan ,USM

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-05 12:40


macam mana nak jadi cukgu ye?? ana minat sangat. tapi ana ambil kos bioperubatan. tolong la bagi jalan mcam mana nak jadi cikgu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For intanisProfil   Hantar PM kepada intanis   Quote dan BalasQuote

intanis
Warga Rasmi
Menyertai: 24.09.2003
Ahli No: 3747
Posting: 5
Dari: kampus kesihatan ,USM

Selangor  


posticon Posting pada: 26-10-05 12:41


macam mana nak jadi cukgu ye?? ana minat sangat. tapi ana ambil kos bioperubatan. tolong la bagi jalan mcam mana nak jadi cikgu.

Bookmark and Share

  


  Member Information For intanisProfil   Hantar PM kepada intanis   Quote dan BalasQuote

fir
Warga Rasmi
Menyertai: 23.07.2003
Ahli No: 2552
Posting: 6
Dari: alor setar

Kedah  


posticon Posting pada: 27-10-05 10:30


bagus apa.boleh didik anak bangsa.kita pandai pun kerana cikgu yang ajar

Bookmark and Share

  


  Member Information For firProfil   Hantar PM kepada fir   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 11-11-05 22:13


Do what you love
Love what you do

Bookmark and Share

  


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

Nuralisa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.10.2005
Ahli No: 20057
Posting: 196
Dari: UPSI

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-11-05 22:57


Assalamualaikum

Jika hari ini...
seorang PERDANA MENTERI berkuasa,
seorang RAJA menaiki takhta,
seorang PRESIDEN sesebuah negara,
seorang ULAMA yang mulia,
seorang PEGUAM yang menang berbicara,
seorang PENULIS terkemuka,
seorang HAKIM yang aktif dan bijaksana,
seorang DOKTOR berwibawa,
sesiapa sahaja menjadi dewasa...

SEJARAH DIMULAKAN,

oleh seorang GURU BIASA,
dengan LEMBUT SABARNYA,
MENGAJAR tulis dan baca,
dengan KERINGAT dan USAHA,
TANPA MENGIRA RUPA, AGAMA DAN BANGSA.

Petikan sajak arwah Usman Awang....
[ Telah diedit oleh: Nuralisa pada 11-11-05 23:00 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For NuralisaProfil   Hantar PM kepada Nuralisa   Quote dan BalasQuote

i-nun
Warga 1 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18063
Posting: 33
Dari: kuala.lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-11-05 01:10


betul apa yang noralisa tulih tu....tambah2 yang ajo kenal huruf....baca...cekgu tadika saja...tapi masih besar juga peranan mereka kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For i-nunProfil   Hantar PM kepada i-nun   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-11-05 15:17


untung jadi cikgu. ramai anak murid. dapat beri ilmu pada orang. kan dapat pahala.... dihormati selalu...
uucp://www.rehanstat.com/khalifah.gif


-----------------
"Jika Allah menolong kamu, tiada sesiapa pun yang dapat mhalang kamu..."surah Ali Imran:129


Bookmark and Share

  


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

Akhi_Arab
Warga 4 Bintang
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17612
Posting: 342
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 12-11-05 15:35


CIKGU !!!!! Masa sekolah dulu, itulah cita2 ana....... Tetapi, Allah tentukan sebaiknya... tak dapat jadi cikgu...Maybe sebab ana ni kurang sabar agaknya...Tapi, Bakal Zaujah ana Cikgu....hehehehehe...Bolehlah tu.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For Akhi_ArabProfil   Hantar PM kepada Akhi_Arab   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 04-12-05 19:08


Assalamualaikum WBT..

Lama tak join berforum..lama tak menjenguk ke sini sebenarnya..topik yang menarik untuk diulas..hampir 2 tahun mengajar di salah sebuah sekolah menengah di Johor Bahru mendatangkan keseronokan kepada saya..Kenapa saya kata begitu kerana yang pertamanya saya dapat menyampaikan ilmu pengetahuan yang tak seberapa dan pengalaman yang saya ada kepada anak bangsa saya sendiri..bercampur gaul dengan pelbagai lapisan anak murid yang datangnya dari pelbagai golongan masyarakat membuatkan diri saya lebih berkeyakinan untuk meneruskan kerjaya ni..

Kerjaya guru ni banyak menuntut kepada keikhlasan dan kesanggupan serta kesabaran yang tinggi..berdepan dengan pelbagai karenah anak murid banyak menguji kecemerlangan kita mengadpatasikan ilmu yang kita ada dengan situasi yang sebenar..

Saya lebih berpendapat bahawa masakini senario pelajar tak sama dengan zaman saya menjadi pelajar( awal 90an)..pelajar masa kini lebih menuntut ilmu yang bukan setakat teori semata2 namun mereka juga berkeinginan kepada ilmu yang boleh dilaksanakan secara praktikal...so, kepada bakal2 guru lengkapkan pengalaman yang pelbagai untuk dikongsi bersama pelajar..


Pelajar sekarang sudah pandai menilai sesorang guru..mereka lebih peka dengan persekitaran dan situasi semasa..imej seorang guru kena cemerlang..kalau setakat guru berpakaian kurang kemas..pelajar2 juga akan meletakkan kesalahan kepada guru..mereka sudah pandai memutar belit fakta(walau tak semua)..tapi ketrampilan perlu diutamakan juga. Cara guru mengajar, cara guru berjalan, cara guru memarahi pelajar, cara guru berlawak jenaka..semuanya dinilai pelajar..


Pendapat yang mengatakan ramai graduan berlainan jurusan(bukan jurusan pendidikan) memohon menjadi guru atas kapasiti menganggur adalah tidak benar sama sekali.. Pada saya pendapat seperti ni tidak wajar disuarakan kerana pada pemerhatian saya mereka2 yang memohon menjadi guru kebanyakannya sudah memiliki kerjaya yang berprospek cerah, gaji dan jawatan yang tinggi..mereka menjadi guru kerana minat dan ingin membantu anak bangsa. Mereka sanggup lepaskan jawatan dan gaji yang lebih besar semata2 kerana tujuan murni..Tambahan pula, mereka mungkin lebih berpengalaman kerana pengalaman yang mereka ada bukan tertumpu hanya pada dunia pendidikan malahan juga ilmu2 lain..

So, janganlah kita memandang graduan yang selain jurusan pendidikan memohon jadi guru sebagai yang tidak berkelayakan..kita kena positif bila menjadi guru tugasan berat penuh tanggungjawab mesti dipikul..sama2lah memartabatkan dunia pendidikan demi anak bangsa, agama dan negara kita...

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 06-12-05 16:30


jadi cikgu la best sebab dapat pahala banyak..
lepas itu akan mendapat berkat..
lagipun kita dapat praktikkan balik apa yang kita belajar masa di universiti dulu

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

rebana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 149
Posting: 123
Dari: banting

Selangor  


posticon Posting pada: 07-12-05 00:50


betul...betul...cikgu...jasamu begitu banyak...xlarat nak ngira..ada yang sanggup jadi teman,kawan...ada juga cikgu jadi member..banyakla..kadang tumpang kereta kalau hujan...masa kecik dulula..sekarang dah pandai naik bas..naik kereta...sekarang , cikgu pula tumpang saya..hehe..

pernah sekali kena lempang dengan cikgu..sebab cikgu syak saya meniru...masa tu baru darjah 2..punya tegas...nak defend diri pun saya tak tahu masa itu..marah pun ada...hormat + takut punya pasal...saya buat dek saja..walaupun kolam air mata saya bertakung..

apa2hal...jasamu kukenang..cikgu hamidah

Bookmark and Share

  


  Member Information For rebanaProfil   Hantar PM kepada rebana   Pergi ke rebana's Website   Quote dan BalasQuote

faizal_29
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20854
Posting: 34
Dari: kuala lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-12-05 17:00


cikgu????
kalau betul pembawaannya..alhamdulillah..
kalau tak..tak tau la...

Bookmark and Share

  


  Member Information For faizal_29Profil   Hantar PM kepada faizal_29   Quote dan BalasQuote

afizam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.02.2005
Ahli No: 14810
Posting: 82
Dari: negeri indera kayangan

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 18:21


Assalamualaikum,

jangan dinilai jasa guru dengan nilai gaji yang diperolahi...apa guna kalau jadi peguam, arkitek atau jurutera yang berpendapatan lebih tinggi daripada guru sekiranya rezeki diperolah idrp sumber yang haram....dan macam mana bolah ada semua jawatan tu kalau tak ada guru.....

wallahu'alam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For afizamProfil   Hantar PM kepada afizam   Quote dan BalasQuote

putraidi
Warga Rasmi
Menyertai: 07.12.2005
Ahli No: 20922
Posting: 7
Dari: siiuc

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 07-12-05 18:37


bez apa jadi cikgu ;-) guru kau umpama blan menyinari hidup ku

;-)


-----------------
saya mungkin bukan teman'sempurna' yang kamu cari bukan juga yang 'terbaik' diantara semua tapi yang pasti saya teman yang akan selalu "MENGINGATIMU"
[ Telah diedit oleh: putraidi pada 07-12-05 18:38 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For putraidiProfil   Hantar PM kepada putraidi   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 07-12-05 20:10


Assalamualaikum....

sesiapa yang pandang lekeh kerjaya guru, cubalah hayati puisi Tongkat Warrant(Prof dari. Usman Awang) tentang guru.

puisi ni banyak ditulis di sekolah-sekolah seluruh negara.

ada sahabat2 yang ingat dan boleh tuliskan puisi itu di sini?... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Islamic_prince88
WARGA SETIA
Menyertai: 25.05.2004
Ahli No: 9164
Posting: 587

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 00:39


tak ada cikgu..tak ada la pm

Bookmark and Share

  


  Member Information For Islamic_prince88Profil   Hantar PM kepada Islamic_prince88   Pergi ke Islamic_prince88's Website   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 03:38


tanpa cikgu tiadalah bakal cikgu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

nashrin
Warga Rasmi
Menyertai: 02.12.2005
Ahli No: 20640
Posting: 16
Dari: selangor

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 08:49


pendapat you all semua ada kebenarannya.memang jika dinilai dari segi salary,apa standard jadi cikgu. tapi cuba pandang dari sudut lain.jasa dan pengorbanan guru tak ternilai...takkan lahir bijak pandai jika bukan dari keringat seorang guru.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nashrinProfil   Hantar PM kepada nashrin   Quote dan BalasQuote

nur4balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16334
Posting: 8

Pahang  


posticon Posting pada: 08-12-05 11:27


Assalammualaikum........
setiap ilmu yang mengalir akan diberi ganjaran dari sisi-Nya...
Fikir-fikirkanlah...Sekiranya guru mengajar kepada seseorang, dan seseorang itu ajarkannya pula kepada yang lain..
-bakal guru-

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur4balqisProfil   Hantar PM kepada nur4balqis   Quote dan BalasQuote

alexander
WARGA SETIA
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13282
Posting: 747
Dari: Bumi ALLAH

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 08-12-05 20:15


:-) Assalamualaikum....


    Guru atau cikgu ni profession yang mulia...mendidik anak2 bangsa supaya jadi insan yang berguna pada agama,bangsa dan sebagainya....Banyak pula ganjaran di sisi ALLAH...


-----------------
Mengharap Cinta Sejati,Mendamba Kasih ILAHI......


Bookmark and Share

  


  Member Information For alexanderProfil   Hantar PM kepada alexander   Pergi ke alexander's Website   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 09-12-05 14:47


Guru Oh Guru....




Dialah pemberi paling setia,
Tiap akar ilmu miliknya,
Pelita dan lampu segala,
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa,


Dialah ibu, dialah bapa juga sahabat,
Alur kesetiaan mengalir nasihat,
Pemimpin yang bertauliahkan segala umat,
Seribu tahun katanya menjadi hikmat,


Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa,
Jika hari ini Raja menaiki takhta,
Jika hari ini seorang Presiden sebuah Negara,
Jika hari ini Ulama yang mulia,
Jika hari ini seorang Peguam menang bicara,
Jika hari ini seorang Penulis terkemuka,
Jika hari ini sesiapa menjadi dewasa,
Sejarah dimulakan oleh seorang guru biasa,
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca,


Dimana-mana dia berdiri dimuka muridnya,
Di sebuah sekolah mewah di ibu kota,
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu,
Dia adalah guru mewakili seribu buku,
Semakin terpencil di ceruk desa,
Semakin bererti tugasnya kepada negara,


Jadilah apa pun akhirnya kehidupanmu,guruku,
Budi yang diapungkan di dulang ilmu,
Panggilan keramat "CIKGU" kekal terpahat,
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

Hasil Nukilan : Usman Awang 1979



dedikasi sajak ini untuk semua guru2 di Malaysia...terutamanya guru2ku di SRK STAR (1) JB, SMK AMINUDIN BAKI JB, SMK TEKNIK JOHOR BAHRU, Pensyarah2 di PUSAT MATRIKULASI UUM & UNIVERSITI UTARA MALAYSIA...& juga rakan2 sekerja di SMK DATO ABD RAHMAN YASSIN JB...


:-) :-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

samudra
WARGA SETIA
Menyertai: 06.12.2005
Ahli No: 20847
Posting: 721
Dari: Tanah Melayu

stkitts_nevis   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 13:49


ramai jadi cikgu untuk makan gaji jarang yang jadi pendidik untuk didik peribadi

Bookmark and Share

  


  Member Information For samudraProfil   Hantar PM kepada samudra   Quote dan BalasQuote

Sufigirl81
Warga 1 Bintang
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 559
Posting: 25

Perak   avatar


posticon Posting pada: 12-12-05 15:09


cikgu....guru....
insan yang banyak menabur bakti

Bookmark and Share

  


  Member Information For Sufigirl81Profil   Hantar PM kepada Sufigirl81   Quote dan BalasQuote

sahabatku
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 72
Posting: 120
Dari: Johor Bahru

Johor  


posticon Posting pada: 17-12-05 14:25


siapa kata guru hanya makan gaji semata2..trylah jadi cikgu baru tau senang susahnya..orang mengata saja boleh la..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahabatkuProfil   Hantar PM kepada sahabatku   Pergi ke sahabatku's Website   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-12-05 15:48


kenapa ramai yang fikir profesian guru adalah pilihan terakhir...nak jadi cikgu pun kena result power....saya pun mule2 tak berapa minat bila dapat kos edu tapi lepas masuk upsi.....bkobar-kobar nak pergi sek nak ngajar...nak mdidik anak bangsa....hehe.. ;-) ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

nur_hani
Warga Rasmi
Menyertai: 15.08.2005
Ahli No: 18127
Posting: 14

blank  


posticon Posting pada: 19-01-06 19:48


Pada 22-05-05 18:30 , srikandisutera posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak setuju bila ada mengatakan yang cikgu adalah profession yang last sekali dipilih..Kenapa mesti begitu?



saya sokong kenyataan awak....Mana ada profesion perguruan menjadi pilihan yang terakhir....kita jangan pula menunding jari kat orang lain andai diri sendiri yang melakukan sedemikian....niat kat mestilah betul...kj sebagai seorang guru adalah mulia...tanpa guru siapa kita??????Terima kasih cikgu...kerana Mu...impianku hampir menjadi kenyataan...Insyaallah.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_haniProfil   Hantar PM kepada nur_hani   Quote dan BalasQuote

almumtahanah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.01.2004
Ahli No: 6367
Posting: 145
Dari: depan komputer

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 20:28


:-? :-? :-? :-?


Cuba la jadi cikgu dulu...baru tau macam mana rasanya...
kalau tak kerana 'guru', tak jadi 'ORANG' kita semua ni...



Bookmark and Share

  


  Member Information For almumtahanahProfil   Hantar PM kepada almumtahanah   Pergi ke almumtahanah's Website   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 19-01-06 22:32


Pada 19-01-06 20:28 , almumtahanah posting:

!!! QUOTE !!!

:-? :-? :-? :-?


Cuba la jadi cikgu dulu...baru tau macam mana rasanya...
kalau tak kerana 'guru', tak jadi 'ORANG' kita semua ni...





huhu...dah rasa dah jadi cikgu...baru tau jadi cikgu ni bukan senang...kena berdpn dengan ibu bapa...kalau ibu bapa yang "ok" tu ok lah...kalau ibu bapa yang banyak ragam tu...haiz...tak tau nak cakap apa...

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 19-01-06 22:47


"kami guru malaysia
berikrar&berjanji
mndidik&memimpin
putraputri negara kita
pada seri paduka
kami tumpahkn setia
rukun negara kita
panduan hidup kami semua

di bidang pembangunan
kami tetap bersama
membantu membina negara yang tercinta

amanah yang dberi
kami tak persiakn
apa yang kami janji
tunai tetap kami tunaikn..."

:-) 8-) :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 23:26


hai kalau bermanfaat ilmu yang diberi tu alamat berbahagia la kat akhirat nanti...lagi2 kalau ilmu agama yang diamalkan...

Bookmark and Share

  


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

drzul-f
WARGA SETIA
Menyertai: 22.01.2005
Ahli No: 13857
Posting: 487
Dari: Simferopol', Crimea, Ukraine

ukraine   avatar


posticon Posting pada: 19-01-06 23:30


buat semua guru dan bakal guru2....     

Guru oh Guru
    
    

Berburu ke padang datar,
Dapat rusa belang kaki;
Berguru kepalang ajar,
Ibarat bunga kembang tak jadi.
(Dedikasi kepada Hari Guru dan guruku tercinta)

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum menjadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetlaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa saja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di lbu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakill seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.

Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulang ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.
    
    
Usman Awang
    1979

Bookmark and Share

  


  Member Information For drzul-fProfil   Hantar PM kepada drzul-f   Pergi ke drzul-f's Website   Quote dan BalasQuote

kasihsuci
Warga Rasmi
Menyertai: 18.01.2006
Ahli No: 22018
Posting: 10
Dari: Qelate

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 18:11


biarlah apa orang nak kata....
bagi suci inilah profesion yang sungguh tinggi martabatnye....
doakan suci agar nanti akan jadi cikgu yang dapat membimbing anak-anak ke jalan yang diredhai...agar nanti ana-anak yang suci didik akan menjadi seorang yang teguh imannyer...
yang akan memperjuangkan agama islam ke akhir hayatnyer....
semua kat sini doakan suci ek....

Bookmark and Share

  


  Member Information For kasihsuciProfil   Hantar PM kepada kasihsuci   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 20-01-06 18:58


Pada 20-01-06 18:11 , kasihsuci posting:

!!! QUOTE !!!

biarlah apa orang nak kata....
bagi suci inilah profesion yang sungguh tinggi martabatnye....
doakan suci agar nanti akan jadi cikgu yang dapat membimbing anak-anak ke jalan yang diredhai...agar nanti ana-anak yang suci didik akan menjadi seorang yang teguh imannyer...
yang akan memperjuangkan agama islam ke akhir hayatnyer....
semua kat sini doakan suci ek....


pendidik adalah kerjaya yang bagus...
Ilmu yang bermanafaat boleh menolong kita di akhirat kelak...
memang saya bercita2 nak jadi guru...
Namun tak rezeki w/pun dah 2 tak mencuba...
saya nak menceburi bidang perniagaan kerana tak hendak sia2kan umur yang ada....kalau nak tunggu jadi cikgu tua dululah saya....
Jadi sesiapa yang dah jadi cikgu bersyukurlah...jalankan amanah anda sebab saya perhatikan ada sesetengah cikgu yang makan gaji buta...


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

  


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 21-01-06 00:54


lahirnya seorang perdana menteri bermula dari didikan seorang guru.so tak wajar kalau pilihan terakhir.tapi sekarang ramai yang berebut nak pilih pddkn.yang ptg menjadi pendidik adalah kerja mulia di sisi agama.


-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya


Bookmark and Share

  


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

ilhammusafir
Warga 5 Bintang
Menyertai: 05.11.2005
Ahli No: 20222
Posting: 361
Dari: SeGaMat_JoHoR

Johor  


posticon Posting pada: 21-01-06 05:11


pendapat imam syafie...
seseorang itu dikira menuntut ilmu ialah.....
1.mesti berguru
2.masa yang panjang
3.sampaikan ilmu
4......
5......

tanpa guru siapalah digelar anak murid....

Bookmark and Share

  


  Member Information For ilhammusafirProfil   Hantar PM kepada ilhammusafir   Quote dan BalasQuote

afieq_alkindi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.01.2005
Ahli No: 14026
Posting: 162
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 21-01-06 16:49


semulia-mulia pekerjaan ialah guru...

~guruku, kau penyuluh hidupku, menerangi alam ini ,kau ku anggapkan sebagi ibu bapaku...~

Bookmark and Share

  


  Member Information For afieq_alkindiProfil   Hantar PM kepada afieq_alkindi   Quote dan BalasQuote

khairuzzaman
Warga 4 Bintang
Menyertai: 25.02.2005
Ahli No: 14729
Posting: 252
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 02:11


saya rasa guru/ustaz lah pekerjaan paling mulia...
insyaAllah

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairuzzamanProfil   Hantar PM kepada khairuzzaman   Quote dan BalasQuote

MuazKarimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 21.11.2003
Ahli No: 5300
Posting: 22
Dari: somewhere in Middle East

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-02-06 02:46


tak sabar rasanya merasa debaran nak tau resul exam student keluar..student dapat straight As, guru tumpang gembira walaupun bukan dia yang dapat straight As..terserlah kemurnian hati guru, mendidik untuk kebaikan bukan untuk pujian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For MuazKarimiProfil   Hantar PM kepada MuazKarimi   Quote dan BalasQuote

khalifah_85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22747
Posting: 437
Dari: johor bahru

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 04:23


assalamualaikum..

erm..topik ni agak hangat kalau dibincangkan kerana ada pro dan kontranya..
mungkin yang anggap profeyen sebagai guru ni tidak standard kerana dia lebih memandang kearah gaji guru.kerana kalau nak dibandingkan gaji guru tu dengan gaji kerja opis atau doktor atau sebagainya adalah kecil nak2 kalau mengajar KAFA atau tadika (pra sekolah).

tapi kalau hendak dilihat dari sudut jasa dan pengorbanan pasti semua akan bersetuju dengan pandangan2 ikhwah dan akhwat sekalian.kerana bukan mudah hendak jadi seorang pendidik ini kerana banyak risiko yang dihadapi,selain mengadap karenah sesetengah pelajar yang agak nakal,ibu bapa dan masalah yang sewaktu dengannya.

tapi ganjaran menjadi seorang guru amat besar sekali disisi ALLAH,kerana dia mahu memberi ilmu kepada anak muridnya..tanpa guru yang mengajar kita kenal huruf abc dan 123 maka kita tak akan pegang jawatan kita sekarang kerana kita takkenal apa pun tanpa tunjuk ajar seorang guru...

HADIS RASULULLAH : APABILA MATI SESEORANG ANAK ADAM ITU MAKA TERPUTUS SEGALA AMALANNYA KECUALI 3 PERKARA,1)SEDAKAH JARIAHNYA,2)DOA ANAK YANG SOLEH,3)ILMU YANG BERMUNAFAAT YANG DIAJARKAN PADA ORANG LAIN.

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For khalifah_85Profil   Hantar PM kepada khalifah_85   Quote dan BalasQuote

mizie_hafiz80
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3144
Posting: 928
Dari: Malaysia

saudiarabia  


posticon Posting pada: 17-02-06 08:47


Assalamualaikum...
Pendapat ana sebagai seorang bakal guru...
"Ana suka jadi guru sebab tu ana pilih UPSI. Mak pun selalu doakan agar semua anak- anaknya jadi guru. Mak cakap kalau kita jadi guru, ilmu kita tak akan putus.Mak cakap lagi, orang jadi guru bukan nak tunjuk pandai tapi kita nak anak- anak didik faham ilmu yang kita sampaikan. Kita akan seronok kalau anak- anak didik kita faham apa yang kita ajar...Kalau dia orang berjaya, itulah tahap kegembiraan yang pasti tak dapat kita lupakan. Ana tetap nak jadi guru... Tanpa guru siapalah Pak Lah sekarang ni....?

Bookmark and Share

  


  Member Information For mizie_hafiz80Profil   Hantar PM kepada mizie_hafiz80   Quote dan BalasQuote

QistinaHumaira
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.08.2005
Ahli No: 18078
Posting: 156
Dari: di bumi Allah

Johor   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 10:01


em...pada qis la...jadi cikgu yang tinggi martabatnya..sebab kita berjaya sekarang ni pun hasil tunjuk ajar dr seorang guru...:-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For QistinaHumairaProfil   Hantar PM kepada QistinaHumaira   Quote dan BalasQuote

broshahir
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 16.02.2006
Ahli No: 22775
Posting: 3376
Dari: Nibong Tebal

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-02-06 18:50


erm..jadi guru bagus apa..
jadi ustaz/ustazah lagi lah bagus.
amal jariah itu...didik manusia jadi insan berilmu..
orang2 tua..suka saja kalau anak jadi guru..
mereka respek cikgu ini..

Bookmark and Share

  


  Member Information For broshahirProfil   Hantar PM kepada broshahir   Quote dan BalasQuote

syah_apium
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1424
Posting: 415
Dari: malaysia

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 12:12


assalamualaikum

bagi pendapat saya, semuanya pekerjaan yang halal itu adalah mulia. semuanya bekerja untuk mencari nafkah dan membantu antara satu sama lain, terpulangla pada individu untuk menilainya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For syah_apiumProfil   Hantar PM kepada syah_apium   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 13:11


:roll: :-di eeiii...bagus apa jadi cikgu ini......


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

  


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

khalida
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.11.2004
Ahli No: 12271
Posting: 56
Dari: Perlis

Perlis  


posticon Posting pada: 21-02-06 13:13


go.. go.. go...
guru... dulu.. kini.. dan selamanya....

Bookmark and Share

  


  Member Information For khalidaProfil   Hantar PM kepada khalida   Quote dan BalasQuote

niza_ati
WARGA SETIA
Menyertai: 17.12.2004
Ahli No: 13107
Posting: 1488
Dari: KL-Sarawak-Selangor

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 13:56


Dalam menjalankan amanah...bukan perlu fikir standart @ tak...yan penting sejujur mana kita melakukan amanah kita itu....
Sebenarhye jadi cikgu ini banyak sangat pahala....cuba fikir kan...setiap apa yang guru ajar pada anak murid, akan mendapat pahal...bila anak murid tu mengguna-pakai @ mengajar pada orang lain...pahala akan berlipat ganda.... fikir keredhaan Allah sahaja sudah memadai....
ana, wlp masuk U...tapi ana terfikir nak jadi cikgu @ lecturer.... Sesungguhnnya pekerjaan sebagai guru adalah mulia...
WaAllahulam
ws ;-)


-----------------

cita-citaku islam gamilang,cita-citaku daulahnya berulang,cita-citaku islam cemerlang,cita-citaku


Bookmark and Share

  


  Member Information For niza_atiProfil   Hantar PM kepada niza_ati   Pergi ke niza_ati's Website   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 14:44


Pada 17-02-06 04:23 , khalifah_85 posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum..

erm..topik ni agak hangat kalau dibincangkan kerana ada pro dan kontranya..
mungkin yang anggap profeyen sebagai guru ni tidak standard kerana dia lebih memandang kearah gaji guru.kerana kalau nak dibandingkan gaji guru tu dengan gaji kerja opis atau doktor atau sebagainya adalah kecil nak2 kalau mengajar KAFA atau tadika (pra sekolah).

tapi kalau hendak dilihat dari sudut jasa dan pengorbanan pasti semua akan bersetuju dengan pandangan2 ikhwah dan akhwat sekalian.kerana bukan mudah hendak jadi seorang pendidik ini kerana banyak risiko yang dihadapi,selain mengadap karenah sesetengah pelajar yang agak nakal,ibu bapa dan masalah yang sewaktu dengannya.

tapi ganjaran menjadi seorang guru amat besar sekali disisi ALLAH,kerana dia mahu memberi ilmu kepada anak muridnya..tanpa guru yang mengajar kita kenal huruf abc dan 123 maka kita tak akan pegang jawatan kita sekarang kerana kita takkenal apa pun tanpa tunjuk ajar seorang guru...

HADIS RASULULLAH : APABILA MATI SESEORANG ANAK ADAM ITU MAKA TERPUTUS SEGALA AMALANNYA KECUALI 3 PERKARA,1)SEDAKAH JARIAHNYA,2)DOA ANAK YANG SOLEH,3)ILMU YANG BERMUNAFAAT YANG DIAJARKAN PADA ORANG LAIN.

wassalam
[ Telah diedit oleh: houri pada 22-02-06 10:48 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

maizan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13637
Posting: 64
Dari: Putrajaya

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 14:51


orang yang bergelar cikgu lah yang telah membawa anak2 didik mereka ke menara impian selain ibu dan ayah...

dan hanya orang yang bergelar cikgu lah yang dapat menyumbangkan sebanyak mana nasihat kepada anak2 didiknya dalam mengharungi dunia yang penuh cabaran ini...

Bookmark and Share

  


  Member Information For maizanProfil   Hantar PM kepada maizan   Quote dan BalasQuote

relajihad
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 09.11.2004
Ahli No: 12384
Posting: 118
Dari: Perak

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-02-06 16:56


assalamualaikum wbt.

herm... apa khabar semua.. hum.. dah lama rasanya ana tak online... ana sibuk betul... kebetulan tajuk berkaitan dengan pekerjaan ana.. cakap pasal standard ni, ramai fikir cikgu ni kerjenyer lekeh... main dengan kapur, tapi sebenanya tak... cikgu sekarang dah boleh dikatakan tahap "world". kebanyakkan guru kita sekarang (hatta guru tadika) sudah mempunyai master. ada beberapa sahabat ana sendiri, lulusan universiti luar negara seperti jepun dan mesir memilih profesion ini sebab kelebihan yang diperoleh bukan sekadar di dunia tapi... di akhirat.. so siapa naks saham akhirat bebanyak... jadilah cikgu... kat bawah ini ana senaraikan tugas2 asas seorang guru

REALITI SEORANG GURU

1. mengajar

2. tanda buku
(1 kelas=46 orang murid=46 buah. latihan sekurang2nya 10 soalan. =46 tak 10 = 460 soalan yang perlu ditanda dalam 1 kelas... selalunya seorang guru ada 4-5 kelas.. oleh itu 5 tak 460 = 2300 soalan/kerja rumah yang perlu di semak dalam 1 hari)

3. tulis rancangan mengajar

4. mesyuarat, mesyuarat, mesyuarat

5. persatuan/ kelab (kena buat kertas kerja program, SWOT,

6. Sukan (sukan tahunan, latihan sukan, pertandingan)

7. guru kelas (masukkan data SMM, buku markah, analisis peperiksaan, register, update file pelajar, urus RMT, SPBT, program susu sekolah, pengurusan keluar masuk pelajar, memungut yuran. mengedarkan baju sukan, lencana, tanda nama + etc)

8. Buat kerja soalan peperiksaan.

9. tanda kertas peperiksaan (1 pelajar = K1 (50 soalan) + kedua (50 Soalan) = 100 soalan bagi seorang murid tak jumlah murid (46 orang)= 4600 soalan yang perlu di tanda bagi satu kelas... sekurang2 kena tanda 4 kelas punya paper = 4 tak 4600 = 18400 soalan yang perlu ditanda setiap kali ujian/ peperiksaan. (ujian/peperiksaan = 9 kali.)

10. rancang program sekolah seperti (hari terbuka, hari kantin, hari gerko, jogathon, program motivasi, hari maulud, bulan kemerdekaan, bulan sekolah sihat dan selamat, bulan bahasa, bulan pendidikan moral, dan etc)

11. uruskan lawatan

12. kursus dalaman dan luaran

13. Hantar pelajar ke hospital jika sakit

14. hantar pelajar balik ke rumah

15. cat dinding (mural)

16. buat iventori

17. gotong royong

18. menulis laporan guru bertugas

19. menjaga pergerakkan keluar masuk pelajar

20. menjaga kebajikkan murid

21. menerima maki hamun dari penjaga

22. di "bambu" oleh kementerian/PPD/JPN

adoi... penatlah nak tulis banyak sangat!!!!

Menurut Kajian
#rata2 guru di malaysia masuk tidur (setelah selesai menanda buku) dalam pukul 1.45 pagi
# hampir 82.3 % pesakit hospital gila adalah dari kalangan pendidik (guru, ustz, ustazah, penysrah, etc)

Guru=doktor=tukang kebun=pengasuh=pembantu tadbir=badan kebajikan masyarakat= penyiasat=polis=kaunselor


relajihad
epilog seorang guru

Bookmark and Share

  


  Member Information For relajihadProfil   Hantar PM kepada relajihad   Pergi ke relajihad's Website   Quote dan BalasQuote

farihahlauji
Warga Rasmi
Menyertai: 05.01.2006
Ahli No: 21705
Posting: 14
Dari: serambi mekah

germany  


posticon Posting pada: 22-02-06 12:54


assalamualaikum...buat nurhaziqah..jangan sedih...
cikgu ni kerja yang sangat mulia....
macam family ana, kakak ana akan jadi cikgu tak lama lagi..
sepupu sebelah ayah majoriti jadi cikgu.....
so, kerja cikgu ni diminati oleh ramai orang...
tanpa cikgu, tiadalah pemimpin.......

Bookmark and Share

  


  Member Information For farihahlaujiProfil   Hantar PM kepada farihahlauji   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-02-06 13:16


salam....

tahniah diatas kesudian saudari untuk mendidik bakal2 pejuang Islam.

saudari patut bangga.

bukan senang untuk menjadi pendidik, walaupun dikatakan hanya pilihan terakhir, gaji tak setinggi arkitek, doktor, tapi siapa yang mendidik mereka higga mereka berjaya menjadi doktor, arkitek adalah seorang guru. ingat tu.

apa nak hairan pandangan manusia, yang penting Allah sudi pandang kita. itu lebih bermakna.

tetaplah pada jalan untuk mendidik.

Bookmark and Share

  


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

akwa
WARGA SETIA
Menyertai: 23.11.2005
Ahli No: 20434
Posting: 729
Dari: tganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 02:51


jadi cikgula best..dapat kenal anak2 murid..
lepas itu murid pula dapat kenal kita..
cuba tengok kita sekarang ni,kita kenal xcikgu2 kita dulu??
mesti kenal kan..itula kelebihan jadi cikgu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For akwaProfil   Hantar PM kepada akwa   Pergi ke akwa's Website   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 03:08


hei ...jadi cikgu la nampak cute...semua orang respect u know...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

ibn_wanza
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.10.2005
Ahli No: 20172
Posting: 295
Dari: kelantan + terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 23-02-06 03:59


mak ayah saya cikgu..cikgu ni kerja mulia.jangan duduk kata sebarangan..tanpa cikgu, takkan terbina tamadun manusia..ayah akwa cikgu yang berjaya tu..tanya dia..

Bookmark and Share

  


  Member Information For ibn_wanzaProfil   Hantar PM kepada ibn_wanza   Quote dan BalasQuote

ketenteramanku
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12678
Posting: 310
Dari: UTM Skudai

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-02-06 07:58


untuk pengetahuan jurusan pendidikan merupakan antara pilihan top 5 sekarang di kalangan pelajar lepasan matrikulasi, stpm dan diploma.....pointer yang ditetapkan juga adalah tinggi......semua orang boleh jadi cg tapi tak semua orang boleh jadi pendidik..pendidik adalah tugas yang dipandang mulia di sisi agama


-----------------
Nilai seorang wanita terletak pada sifat & peribadinya. Nilai seorang lelaki terletak pada sifat kesabarannya


Bookmark and Share

  


  Member Information For ketenteramankuProfil   Hantar PM kepada ketenteramanku   Pergi ke ketenteramanku's Website   Quote dan BalasQuote

sufti_ilham
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2003
Ahli No: 3515
Posting: 1490
Dari: KL

malaysia  


posticon Posting pada: 24-02-06 15:58


ana memandang tinggi pada orang yang menjadi guru..dari didikan ilmunyalah lahirnya tokoh2,insyaAllah.. :-)

syabas dan terima kasih..guru2.. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sufti_ilhamProfil   Hantar PM kepada sufti_ilham   Quote dan BalasQuote

diyan_huwaina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.12.2005
Ahli No: 21127
Posting: 102
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:04


teacher is a noble profession...

~future TESL teacher to be..insyaAllah~

Bookmark and Share

  


  Member Information For diyan_huwainaProfil   Hantar PM kepada diyan_huwaina   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-02-06 16:27


rasaila dulu kehebatan bergelar cikgu

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 13:38


Pada 21-02-06 16:56 , relajihad posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt.

herm... apa khabar semua.. hum.. dah lama rasanya ana tak online... ana sibuk betul... kebetulan tajuk berkaitan dengan pekerjaan ana.. cakap pasal standard ni, ramai fikir cikgu ni kerjenyer lekeh... main dengan kapur, tapi sebenanya tak... cikgu sekarang dah boleh dikatakan tahap "world". kebanyakkan guru kita sekarang (hatta guru tadika) sudah mempunyai master. ada beberapa sahabat ana sendiri, lulusan universiti luar negara seperti jepun dan mesir memilih profesion ini sebab kelebihan yang diperoleh bukan sekadar di dunia tapi... di akhirat.. so siapa naks saham akhirat bebanyak... jadilah cikgu... kat bawah ini ana senaraikan tugas2 asas seorang guru

REALITI SEORANG GURU

1. mengajar

2. tanda buku
(1 kelas=46 orang murid=46 buah. latihan sekurang2nya 10 soalan. =46 tak 10 = 460 soalan yang perlu ditanda dalam 1 kelas... selalunya seorang guru ada 4-5 kelas.. oleh itu 5 tak 460 = 2300 soalan/kerja rumah yang perlu di semak dalam 1 hari)

3. tulis rancangan mengajar

4. mesyuarat, mesyuarat, mesyuarat

5. persatuan/ kelab (kena buat kertas kerja program, SWOT,

6. Sukan (sukan tahunan, latihan sukan, pertandingan)

7. guru kelas (masukkan data SMM, buku markah, analisis peperiksaan, register, update file pelajar, urus RMT, SPBT, program susu sekolah, pengurusan keluar masuk pelajar, memungut yuran. mengedarkan baju sukan, lencana, tanda nama + etc)

8. Buat kerja soalan peperiksaan.

9. tanda kertas peperiksaan (1 pelajar = K1 (50 soalan) + kedua (50 Soalan) = 100 soalan bagi seorang murid tak jumlah murid (46 orang)= 4600 soalan yang perlu di tanda bagi satu kelas... sekurang2 kena tanda 4 kelas punya paper = 4 tak 4600 = 18400 soalan yang perlu ditanda setiap kali ujian/ peperiksaan. (ujian/peperiksaan = 9 kali.)

10. rancang program sekolah seperti (hari terbuka, hari kantin, hari gerko, jogathon, program motivasi, hari maulud, bulan kemerdekaan, bulan sekolah sihat dan selamat, bulan bahasa, bulan pendidikan moral, dan etc)

11. uruskan lawatan

12. kursus dalaman dan luaran

13. Hantar pelajar ke hospital jika sakit

14. hantar pelajar balik ke rumah

15. cat dinding (mural)

16. buat iventori

17. gotong royong

18. menulis laporan guru bertugas

19. menjaga pergerakkan keluar masuk pelajar

20. menjaga kebajikkan murid

21. menerima maki hamun dari penjaga

22. di "bambu" oleh kementerian/PPD/JPN

adoi... penatlah nak tulis banyak sangat!!!!

Menurut Kajian
#rata2 guru di malaysia masuk tidur (setelah selesai menanda buku) dalam pukul 1.45 pagi
# hampir 82.3 % pesakit hospital gila adalah dari kalangan pendidik (guru, ustz, ustazah, penysrah, etc)

Guru=doktor=tukang kebun=pengasuh=pembantu tadbir=badan kebajikan masyarakat= penyiasat=polis=kaunselor


relajihad
epilog seorang guru


mmm.... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

kimiekomba
Warga Rasmi
Menyertai: 19.02.2006
Ahli No: 22829
Posting: 10
Dari: rembaue

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 28-02-06 22:31


best apa jadi cikgu. cuti banyak orang kerja kita cuti. gaji cikgu sekarang ni tinngi apa? lagi penting dapat pahalaa lagi? apa nak lagi. macam cikgu saya siap buat bisnes lagi kayo la orang jadi cikgu ni.lagi satu orang jugak respek cikgu. HIDUP CIKGU DULU KINI SELAMANYA!!!!!!!!!!!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For kimiekombaProfil   Hantar PM kepada kimiekomba   Quote dan BalasQuote

fahim
WARGA SETIA
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8869
Posting: 613
Dari: Morioka, Jepun

japan  


posticon Posting pada: 18-04-06 21:31


Betul-betul... Nanti kat akhirat baru tau macamane.. Lagipon jadi cikgu bukannya tak standard, malah dipandang tinggi kerana anak bangsa kini adalah imej bagi didikan cikgu2. Yang cakap macam tu, siapa yang ajar dia dulu-dulu???

Bookmark and Share

  


  Member Information For fahimProfil   Hantar PM kepada fahim   Quote dan BalasQuote

Farishah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16036
Posting: 808
Dari: depan komputer

somalia  


posticon Posting pada: 03-06-06 16:06


Pada 28-02-06 22:31 , kimiekomba posting:

!!! QUOTE !!!

best apa jadi cikgu. cuti banyak orang kerja kita cuti. gaji cikgu sekarang ni tinngi apa? lagi penting dapat pahalaa lagi? apa nak lagi. macam cikgu saya siap buat bisnes lagi kayo la orang jadi cikgu ni.lagi satu orang jugak respek cikgu. HIDUP CIKGU DULU KINI SELAMANYA!!!!!!!!!!!!!




tak semestinya murid2 cuti cikgu pun cuti...cikgu still kena datang sekolah..bagi guru tadika...kemas kelas,decorate kelas,buat chart baru turun kat chart lama...buat lesson plan...etc...

Bookmark and Share

  


  Member Information For FarishahProfil   Hantar PM kepada Farishah   Quote dan BalasQuote

jejakaislam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.05.2004
Ahli No: 8875
Posting: 167
Dari: gombak

Selangor  


posticon Posting pada: 03-06-06 19:42


jangan takut...biarla...apa orang kata...janji...ganjaran kat syurga bagi siapa yang ikhlas ....berlipas kali ganda...guru kan satu pekerjaan yang banyak sahamnye...kalau yang diajarnya baik...dan diikuti pahla lah yang menanti...

dan kalau yang diajarnya buruk...dan diikut...pandai2 jawab sendiri

Bookmark and Share

  


  Member Information For jejakaislamProfil   Hantar PM kepada jejakaislam   Quote dan BalasQuote

lara
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2006
Ahli No: 22692
Posting: 277
Dari: uitm, seri iskandar

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 03-06-06 23:14


aiseh..kolot pemikiran sesiapa yang berfikiran macam tu......huahua...

Bookmark and Share

  


  Member Information For laraProfil   Hantar PM kepada lara   Quote dan BalasQuote

Individu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.06.2006
Ahli No: 24670
Posting: 244
Dari: Kuching

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 00:09


Ya, memang benar kerjaya cikgu memang mulia, itu persepsi umum, tapi, disebalik yang umum , kita juga kena lihat yang sedikit atau segelintir yang memang tidak ikhlas, kita selalu lihat atau dengar cikgu ni mendidik anak bangsa, tapi ada juga cikgu yang cemburu dekat pelajar, serta dia pula buat masalah dengan sengaja (memulakan permusuhan dengan pelajar) , ini memang saya tidak ragui kerana saya alaminya sendiri.

bukan nak kata cikgu kerja tak ikhlas,

bukan semua yang baik tu baik,
dan bukan semua yang buruk itu buruk.

Bookmark and Share

  


  Member Information For IndividuProfil   Hantar PM kepada Individu   Quote dan BalasQuote

mashitah_izzati
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.06.2006
Ahli No: 24677
Posting: 69
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 04-06-06 09:06


assalamualaikum...
antunna semua ingat senang ke nak jadi cikgu????
ana tengok mak ayah ana cbuk memanjang....
ana pun tercantas hasrat untuk jadi cikgu walaupun member2 ana kat ana sangat sesuai...
ana sangat respect pada insan2 yang bergelar cikgu...
banyak kerja tau!!!
ana hope teruskan tugas kalian mendidik anak bangsa bukan sahaja berjaya di dunia malah akhirat jugak>>>>
HIDUP CIKGU!!!
banyak kelebihannya boleh berdakwah...
pahalapun banyak!!
insya-allah,
semoga hidup cikgu2 diberkati dan dirahmati olehNYA (",)

Bookmark and Share

  


  Member Information For mashitah_izzatiProfil   Hantar PM kepada mashitah_izzati   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 04-06-06 09:34


Kerja cikgu memang bukan mudah kan?
Kerja cikgu bukan cuti walaupun sekolah tengah cuti kan?
Kerja cikgu memang banyak kena buat kerja yang di luar bidang kan?
Kerja cikgu memang memerlukan kesabaran kan?(student, pengetua, politik sekolah)
Kerja cikgu bukan sikit kena berkorbankan? (posting jauh, kursus)

Tapi bakal2 cikgu dan cikgu2 kat ukhwah.com...
Sesuatu perlu difikirkan...

Muliakah lagi profesion ini bila...

Kita asyik merungut dengan beban kerja yang banyak tapi tak pernah berusaha menyelesaikannya?
Kita mengutuk pelajar2 yang kita tak suka dalam bilik guru tapi tak pernah cuba mahu mendampingi mereka?
Kita enggan ke tempat posting jauh di ulu pedalaman tapi kita berapi2 kata kerja cikgu banyak pengorbanan?
Kita cuma buat lesson planning sehari sebelum ofis minta sedangkan itu tugas paling asas?
Kita lebih suka buka katalog dari buku yang boleh membantu skill dan pengetahuan kita?
Kita tak hanya mengajar....bukan mendidik?
Berapa banyak dari kita yang kalau mengajar sesi petang berjuang untuk buat sesi Zohor dan Asar di surau sekolah? Ke tak kisah pun budak2 tak solat?

Mulia memang mulia...
Tapi mulia tu dah jadi tak mulia kalau kita banyak merungut dari buat kerja....kan?

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

ismi_safiza
WARGA SETIA
Menyertai: 28.08.2003
Ahli No: 3152
Posting: 1368
Dari: PutraJaya

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 09:46


Assalamua'laikum.
Lama tak bersua di sini... Kerjaya perguruan ini pada ana, memerlukan tahap kesabaran yang tinggi, di samping minat yang utuh. Sebab, pelajar zaman sekarang lebih terdedah kepada dunia berbanding zaman dahulu. Pastikan jika anda memilih kerjaya ini, ia adalah disebabkan anda BERMINAT jangan jadikan ia sebagai kerjaya sandaran lantaran anda tidak mendapat kerjaya idaman!

Bookmark and Share

  


  Member Information For ismi_safizaProfil   Hantar PM kepada ismi_safiza   Pergi ke ismi_safiza's Website   Quote dan BalasQuote

imthiyaz
WARGA SETIA
Menyertai: 12.10.2004
Ahli No: 11772
Posting: 461
Dari: Selangor @ Shah Alam

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-06 09:52


tanpa mu cikgu......... ana tak kan ada di sini....
tanpa mu cikgu......... ana tak kan ada di universiti ini.......
tanpa mu cikgu......... ana tak kan bergelar peguam nanti...

dengan jasa mu cikgu... ana berjaya hingga kini...
dengan jasa mu cikgu... ana layak ke universiti
dengan jasa mu cikgu... ana mengorak langkah mula mencapai cita2

terima kasih cikgu....

Bookmark and Share

  


  Member Information For imthiyazProfil   Hantar PM kepada imthiyaz   Pergi ke imthiyaz's Website   Quote dan BalasQuote

sis_athera
Warga Rasmi
Menyertai: 21.06.2006
Ahli No: 24919
Posting: 18

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 22:15


erm...cikgu adalah profesion yang sangat bagus sekali...kalau nak diikutkan...kerana cikgu lah kita semua dapat menjejakkan kaki kat menara gading dan menjadi insan yang berjaya di masa hadapan...jangan jadikan profesion perguruan sebagai pilihan terakhir....semua profesion adalah sama sahaja...macam saya yang mengambil jurusan elektrik, tak akan teragak2 untuk menjadi guru seandainya ada rezeki walaupun saya mengambil kursus kejuruteraan....

waallahualam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For sis_atheraProfil   Hantar PM kepada sis_athera   Quote dan BalasQuote

ladybirdy
WARGA SETIA
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7399
Posting: 405
Dari: bumi

malaysia  


posticon Posting pada: 16-07-06 22:35


kalau tak standard kenapa banyak saja pelajar jurusan sains jad cikgu...nak jadi cikgu kena komited, diri sendiri kena cikgu yang berkualiti, banyak ilmu , sama-sama belajar dengan anak murid...

[ Telah diedit oleh: ladybirdy pada 16-07-06 22:35 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For ladybirdyProfil   Hantar PM kepada ladybirdy   Quote dan BalasQuote

nabilpoyo
WARGA SETIA
Menyertai: 13.12.2005
Ahli No: 21141
Posting: 730
Dari: Kuantan + penang + KL + jakarta

blank   avatar


posticon Posting pada: 16-07-06 22:36


best apa jadi cikgu.....comel saja...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nabilpoyoProfil   Hantar PM kepada nabilpoyo   Quote dan BalasQuote

nuhasolehah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.07.2006
Ahli No: 25365
Posting: 57
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 25-07-06 21:21


assalamualaikum...

cikgu? ermm..Nuha pun insyaAllah bakal cikgu.. :-di ermm..cikgu ini bukan hanya mendidik beri ilmu saja..tapi kena ambil kira "rohani" jugak... :-) besar tanggungjawab cikgu ini.. nak didik anak murid yang berjaya dunia akhirat mesti lah kena ada cikgu yang sentiasa niatkan beri ilmu kerana Allah swt kan...insyaAllah Nuha doakan semua cikgu2 akan teruskan perjuangan untuk mencurahkan ilmu..insyaAllah.. :-di .."Cikgu boleh"!! :-)

" Guru yang berkualiti adalah guru yang tak lupakan Illahi.."


-----------------
"AkHLaK MuLiA iBaRat SeKuNtUm BuNga WaLau Di MaNa BeRada PasTi SeMua OrAnG Suka"


Bookmark and Share

  


  Member Information For nuhasolehahProfil   Hantar PM kepada nuhasolehah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 2 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.247217 saat. Lajunya....