Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 18-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 15
Ahli: 0
Jumlah: 15




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 9 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: apa standard jadi cikgu...!


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:

Oleh apa standard jadi cikgu...!

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 18:15


assalamualaikum...
luahan hati ana..dah lama tejeruk di lubuk hati nie..a heart of a future teacher ..for the next 5 years..InsyaAllah.

sedih ana, bila ada yang menganggap guru hanya profession pilihan terakhir sekiranya tak berjaya masuk matrikulasi atau U.

rendah ke standard individu apabila dia memilih untuk menjadi seorang guru??

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-05 18:30


saya tak setuju biler ada mengatakan yang cikgu adalah profession yang last skali dipilih..kenapa mesti begitu?
padahal utk menjadi cikgu pada zaman sekarang..anda mestilah mendapat kelulusan atau keputusan yang cemerlang..tidak semua org layak menjadi guru..menjadi guru tidak sekadar mengajar..tapi mendidik...mendidik memmerlukan sahsiah n peribadi yang mulia...oleh itu nurhaziqah..marilah kiter samer2 menjadi future teacher yang cemerlang gemilang terbilang...dapat menyedarkan kepantingan dan kemuliaan guru macam dulu2...l
agipon...saya berbangga yang saya bakal menjadi guru...gelaran cikgu ni akan dibawa sampai mati...buktinya???tgklah...saya dgn tak rasmi jadi guru...(skang still guru pelatih..)tapi dah ramai yang panggil cikgu tak kire pergi pasar malam ker..driver teksi ker..hatta sedara n jiran2 pon dah panggil cikgu...
gembiranya saya...masih ramai lagi org yang menghormati cikgu...

Bookmark and Share

  


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-05-05 18:57


dgrlah sumer saya ingin brcerita....
ok ape jadi cikgu??/ rmai jugak yg sy dgar...nk ambik c0urse cikgu nie,esp diorang yg lpas matriks tue..mula2 mmg diorang xtfikir nk jadik cikgu..lps dpt result ..sumernyer berebut2...bg sy ..dirang sumer nie baggapan camgitu..sbab..cikgu nie xsepopular profession2 spt doctor,engineer,lawyer ..pastu..bab gaji.n then..maybe sbab mind setting n stereotype in thinking..diorang dh set dh yg cigu ni xbest,kna skema,susah and...kat sni sy nk nasihatkan kwn2 sumer...jgn sesekali memandang rendah trhadap cikgu2 @bakal2 cikgu2 yg ader...ingat senang ke nk jadi cikgu?..klu bleh acu cube try test tengok...mesti mengucap banyak kali nyer..lg2 zmn skrang yg serba canggih n mncabar nie..mcm2 nk kena ambik tau..bg public...diorang rase cikgu ni mcm tempat rujuk la @ pengumpulan n penyimpanan maklumat2 yg ade..klu nk antar anak tuisyen tanye cikgu..klu anak xsihat @nakal tanye cikgu..klu nk pgi mane2 pn tanye cikgu..pendek kata ..sumenye cikgu...yealaa..cikgu org kedua tpnting slps ibu bapa..cikgu kena jadik role model yg best bg anak2 murid n public..setahu sy..mane2 diorang(cikgu2)pgi..mesti menjadi perhatian..so..cikgu2 ni sumer kna pndai2 la kawal diri ...no matter where n when they go..
tapi..yg best nyer..cikgu2 nie mesti mdapat layanan spesel..xkira diorang pgi kat mna pun..even pasar...restaurant..muzium..n bla222...
sy mmg respect la..mne ckgu2 yg mjadi kesukaan pelajar2 kat sek..bkn snag tau..dlm diri diorang nie..ader something special yg takder pd org lain..yg sedihnyer..ader jgak la segelintir cikgu2 nie yg lepas tangan n xkomited ngan tugas diorang..ambik mudah jerr...sdih btol..malu pun ader...
pesanan....i wish to all super teachers in da world....gambatei...idup xslalunyer indah..langit xslalunyer cerah..suram mlam tanpa bintang...itulah ciptaan tuhan...
....wassalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

scotjr
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2003
Ahli No: 1757
Posting: 19
Dari: melaka

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 20:08



Dah lame x bagi posting tapi terpanggil lak nak berkata2..heheh...emm...pe lak x stndard nye..ingat senang ke nk jd cikgu ni..saye bukan la seorang bidang perguruan ni,sye dlm bidang teknikal je..
bagi saya,jadi cikgu memang sangat payah..untuk memahirkan diri, memerlukan latihan sepanjang hidup, bukannye kuar je U terus dah terer..ingat senang ke nak nagi budak paham..lagi pun jadi cikgu ni memang byk pahala..jelesnye dgn diorang ni........
Cikgu memang dihormati di mana2 je, nak2 kat kampung, memang cikgu akan menjadi rujukan dalam semua hal..ketua kampung pun diorang x respek camtu..hehehehe...

Bookmark and Share

  


  Member Information For scotjrProfil   Hantar PM kepada scotjr   Pergi ke scotjr's Website   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 22-05-05 21:50


memang ada yang berangapan yang kerjaya cikgu adalah kerjaya penyelamat...lepas tak de kerja..atau ..lepas penat bekerja....sebab saya ada dua cikgu,bekas engineer....malah dari pengalaman mereka,kata -kata yang senang menggambarkan perasaan mereka bila dah jadi cikgu "kerja yang susah tapi seronok"

tapi ada yang memang nak jadi cikgu sebab minat...cthnya saya

saya sokong bukan senang nak jadi cikgu...nak mohon bidang pendidikan pun takut....takut tak dapat....bila dah jadi cikgu pulak bukan senang nak mendidik anak orang...tambahan pulak macam-macam ragam budak sekarang..

cikgu bukan nya setakat makan gaji...tapi terpikul satu beban yang amat besar....sebab dari guru muncullah...cendiakawan,negarawan..sasterawan dan sebagainya....jadi,

bagi sesiapa yang memandang kerjaya sebagai guru sebagai kerjaya yang tak standard.....tolonglah pandang sekali lagi dengan akal dan hati.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

daLL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.04.2005
Ahli No: 15609
Posting: 148
Dari: negeri beradat

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 22:36


assalamualaikum....
kerjaya seorang gru sememangnya 1 tjwb yg berat..bkan sume bleh jd cikgu kan,dpat yg jenis xsabar x ke naye bebudak tu..mungkin sesetengah yg anggap guru ni kerjaya yg senang dpat..tang yg pilihan akhir sebagai kerjaya tu..mungkin mrk ada cita2 lain yg tapi xkesampaian..drpd menganggur lebih baik jadi cikgu..klau org xnak jd cikgu tu agaknya diorang x minat..bukan sume org Allah beri kelebihan mampu mengajar ni..tapi klau org kate kerja sbg cikgu ni xde standart mmg la sy xstuju..sbb cikgu la kite blah berjaya ni..hatta seorg PM yg berjaya pun adlh hasil didikan soorg cikgu jgak...buat guru2 jgn le bersedih..kerjaya anda mulia di mata masyarakat selagi anda menjalankan tjwb dgn baik di sekola yg penuh cabarannya masa kini...biaq pi org nk kata apa ,asal kita bahagia nooo...selamat ari guru jgak biarpun dh lepas....

-----------------
>

Bookmark and Share

  


  Member Information For daLLProfil   Hantar PM kepada daLL   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 22-05-05 23:37


wah...wah...sape yg cakap mcm tu nurhaziqah?nak kene tarik telinge nih... okey ape jadi cikgu...sebab arwah umi ana dulu pun, cikgu gak...pas tu sambung belajar kat Warwick,UK..then balik M'sia jadik lecturer...dan sekarang ni ana sedang mengikut jejak langkah dia,InsyaAllah.. sape2 yg cakap macam tu, tak baik la...tapi, yelah...semua orang ade pendapat tersendiri...kalau nak ikut dari gaji...memang la sikit...tapi, nak ikut pahala, InsyaAllah...besar ganjaran Allah Taala bagi nanti kat akhirat esok...dgn syarat kerje jujur dgn ikhlas...lagi pun, bukan semue orang bleh jadik cikgu ni...ye tak?

Bookmark and Share

  


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 23:52



Kerjaya seorang guru adalah mulia..
jgn la nurhaziqah rasa sedih...
sebab kerjaya ini ada saham di akhirat. UNTUNGnyeee jadi cikgu. Di dunia kite dimuliakan kerana mencurahkan ilmu, akhirat plak pahalanya berterusan selagi orang yang mendapat ilmu itu memanfaatkannya... Bukankah bila kita sudah tiada hanya 3 perkara ini yang dapat menyelamatkan kite di alam 'sana'???

sape yang cakap kerjaya guru ni xde standard,...
mungkin orang tu xde ilmu kot....

Bookmark and Share

  


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 23-05-05 00:42


Quote:

On 2005-05-22 18:15, nurhaziqah wrote:
assalamualaikum...
luahan hati ana..dah lama tejeruk di lubuk hati nie..a heart of a future teacher ..for the next 5 years..InsyaAllah.

sedih ana, bila ada yang menganggap guru hanya profession pilihan terakhir sekiranya tak berjaya masuk matrikulasi atau U.

rendah ke standard individu apabila dia memilih untuk menjadi seorang guru??



alahai xmo sedey2.org yg ckp tu mmg tak tau betapa mulia dan hebatnya profession cikgu tu.

ada plak guru profesion terakhir klau x dpt msk U.kwn2 sy lps SPM ramai je yg mintak jd cikgu(program jpa hantar bakal2 guru ke luar negara).so maknanya mmg ramai pelajar2 yg bijak2 yg mmg nk jd cikgu.jd cikgu ni pd sy x ubah mcm doktor.byk berkorban masa tenaga dll.so jgn rasa rendah diri ke apa ke.teachers are great people.

gud luck k

wslm

Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

ayuAnnisa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 03.09.2004
Ahli No: 10900
Posting: 148
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-05 13:53


jadi guru kan bagus?mendidik anak bangsa jadi orang yang berguna....kenapa pula nak dipertikaikan standard ke tak...memang ada value yang tinggi jadi guru....tanpa guru siapalah kita kan?

buat nurhaziqah..teruskan cita-cita anda....
berbaktilah demi Allah...tak perlu [email protected] kata-kata orang yang tak tahu menghargai pengorbanan menjadi seorang guru

Bookmark and Share

  


  Member Information For ayuAnnisaProfil   Hantar PM kepada ayuAnnisa   Pergi ke ayuAnnisa's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 14:17



Saya setuju dengan haziqah coz i'm also like her. Insyaalah 5 tahun lagi jd cikgu. Bila ckp je study kat maktab, sume org cam tgk semacam je. Helo, cikgu skrg sume degree tau. tu yang study sampai 6 tahun tu. After all it's the most noble career of all. Hampeh betul org2 yg tak reti nak hargai jasa2 guru ni. Ish3 Ndak aje bg sorang sekeping salinan sajak usman awang tuh...

[ Posting ini telah di edit oleh: SHAMR pada 2005-05-24 15:09 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

adeque
Warga 2 Bintang
Menyertai: 14.10.2004
Ahli No: 11832
Posting: 45
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-05 14:49



keje cikgu best ape....
stakat glamer je jadi doktor, engineer buat pe..
hanya nak org pandang...
cikgu best...chayork! chayork!

Bookmark and Share

  


  Member Information For adequeProfil   Hantar PM kepada adeque   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 14:52


....
sy mmg berminat dgn topik ni..dah lme sy tunggu..
sy mmg x setuju dgn pandgn org terhdp guru...
sbnrnye...kerjaye guru ni mmg mulia...
guru bakal mendidik anak bangsa utk menjadi insan2 yg bergune...kalau x ade guru, siapelah yg nak mendidik anak2 bangsa kite yg smkin hanyut...
sy jugak x setuju dgn pandgn org yg kate memasuki alam perguruan ni merupekan last choice sbb x dpt tawaran lain...
sbnrnye bukan sng nak tawaran jd cikgu...skrg ni nak jd cikgu result pun kne hbt...lgpun skrg ni kebykan course utk cikgu dlm degree...so dlm usahe utk melahirkan guru2 yg berkualiti...cikgu2 yg diambil mestilah layak dan bijak...
skrg ni pun...ramai yg nak jd cikgu sbb kerjaye ni mmg mulia dan menjamin mase hdpn...
ingatlah...kerjaye cikgu mmg dipandang mulia dan dihormati....gurulah yg bakal mendidik dan mengajar anak bangsa ttg kehidupan....


Bookmark and Share

  


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 23-05-05 15:40


takpe nurhaziqah....saya pun selalu rasa cam tu gak! Tapi jangan sesekali biarkan ia menguasai fikiran dan emosi anda sebab nanti motivasi dalam belajar mungkin terjejas.

Biar apa saja orang nak cakap. Asalkan bila kita dah jadi cikgu nanti, kita jadi yang terbaik buat anak2 didik kita! Hanya kita yang lebih memahami skop kerja kita! Kalau kita pun dah less motivated, sapa lagi nak menyemarakkan dunia perguruan ney? So, bangun dan mara ke hadapan! Chaiyo! Chaiyo!

Kat kolej saya, kitaorang selalu tukar gelaran cikgu kepada jeng...jeng...jeng SOCIAL ENGINEER!! Betul apa, apa kurangnya bidang tugas kita berbanding seorang jurutera? Kita adalah jurutera yang membentuk serta membina generasi masa depan. Kuasa di tangan Kita! Cayalah!

Teacher affect eternity. No one could tell when the influence of teacher will stop! Go Teachers of Malaysia!

Bookmark and Share

  


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

annamuslimah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.06.2003
Ahli No: 1423
Posting: 149
Dari: Kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 23-05-05 17:00


saya tak setuju lah bila ada yang kata profesion perguruan ni adalah pilihan yang terakhir... mungkin ianya benar bagi sesetengah orang...tapi bagi ana yang memang dah berada di bidang ni,cita2 nak jadi cikgu tu memang dah tertanam sejak di sekolah rendah lagi...jadi untuk merealisasikan impian ana tu,ana sedaya upaya lakukan yang terbaik agar cita2 tu akan tercapai...dan Alhamdulilah sekarang ana bersyukur sangat sebab ana dah pun bergelar seorang guru...dan ini juga hasil berkat daripada tunjuk ajar dan nasihat cikgu2 ana jugak..Insyaallah gelaran ini akan ana pikul sampai ke akhir hayat...kita sedia maklum kan yang kerja guru ni adalah satu kerja yang amat mulia. Jadi apa tunggu2 lagi...meh kita ramai2 pakat ceburi bidang ni...kita sama2 mendidik anak bangsa kita menjadi insan yang CEMERLANG, GEMILANG DAN TERBILANG, di DUNIA dan AKHIRAT...

Dan sempena dengan hari guru yang baru disambut pada minggu lepas....ana nak ucapkan SELAMAT HARI GURU kepada kawan2 seangkatan terutama warga pendidik SKST,KL dan tak dilupakan kepada guru2 ana yang mendidik ana sejak tadika hingga ke maktab perguruan...semoga usaha kita ini akan diberkati oleh Allah...

[ Posting ini telah di edit oleh: annamuslimah pada 2005-05-23 17:05 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For annamuslimahProfil   Hantar PM kepada annamuslimah   Quote dan BalasQuote

mukhasah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.05.2004
Ahli No: 9053
Posting: 109
Dari: atas bumi bawah langit

guineabissau  


posticon Posting pada: 23-05-05 19:56


pernah dengar kan hadith mengatakan orang yang telah mati hanya meninggalkan 3 perkara...haa salah satunya amal baik...dgn jadi guru tu secara automatik nyer dah dapat pahala yang berterusan...insyaallah klo niat kita ikhlas...jazakillahu khairan

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukhasahProfil   Hantar PM kepada mukhasah   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 23-05-05 20:20


Quote:

On 2005-05-23 14:49, adeque wrote:

keje cikgu best ape....
stakat glamer je jadi doktor, engineer buat pe..
hanya nak org pandang...
cikgu best...chayork! chayork!



alamak..jgnla ckp mcm tu.semua kerja x kira cikgu ke doktor ke engineer ke mulia,asalkan kita ikhlas dan kerjanya halal

emm haziqah dah tak sedih kan?



Bookmark and Share

  


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-05 20:58


pada saper-saper yang memang suka pandang rendah kat profession perguruan tu....cuba-cubala ubah perspektif anda...cuba fikir....jika bukan kerana seorang guru...dapat ker anda berjaya dalam hidup...tentu sekali tak kan....mungkin ada yang kata mereka berjaya sebab keluarga yang support...tapi tak terfikirkah anda bila anda ke sekolah,guru-guru berusaha keras utk membentuk anda dan memberi segala ilmu yang berguna....dulu saya ada seorang guru yang memang baik...malah dialah antara guru saya yang tak pernah merungut atau terasa hati dengan pelajar-pelajarnya...tapi...saya masih ingat masa form 5,ada sesetengah kawan saya yang gagal dalam subjek yang diajar oleh guru itu...bila ditanya sebabnya,mereka menyalahkan guru itu dan minta supaya guru itu ditukar...bayangkan seorang guru yang dah berpuluh-puluh tahun mengajar form 5,tiba-tiba tanpa pengetahuannya,dia ditukar utk mengajar pelajar form 1...bila saya cuba bercakap dengannya,dia hanya senyum dan cuba bersikap seperti biasa tapi saya tahu dia terguris...sekarang cikgu tu dah tak ada lagi sebab sakit jantung...semuanya berlaku secara tiba-tiba sahaja...saya tak tahu apa yang terjadi pada pelajar-pelajar yang bermasalah tu...tapi yang saya tahu...semasa spm mereka gagal dalam subjek tu...ketahuilah kerjaya guru tu amat penting...ianya perlukan minat dan komitmen yang tinggi...bukan sekadar pilihan terakhir apabila kita tidak mempunyai kerjaya yang tetap atau tidak mendapat tawaran dari mana-mana institusi...

[ Posting ini telah di edit oleh: SautulJannah pada 2005-05-23 21:00 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

durah
Warga Rasmi
Menyertai: 21.02.2004
Ahli No: 7438
Posting: 5
Dari: budak kampung

burma   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 22:05


assalamualaikum wbt..
sy tak setuju ji dikatakan profesion guru adalah utk mereka yg tak berjaya utk melanjutkan pelajaran di mana2 tempat... sebenarnya guru ni amat besar tanggungjawabnye.. sbb mereka ini akan berhadapan dengan manusia yg perlu dibentuk agar menjadi seorang mukmin.. guru jugalah banyak membantu ibu bapa yg sibok bekerja.. kdgkala guru2 ni sanggup ketepikan mslhnya, utk mendidik anak muridnya.. tapi apa yg sy phm kini, masy terlalu memandg rendah dgn profesion guru sbb mereka hanya memandg guru yg xda matlamat tapi bgmana pula degn guru yg bersungguh dlm tugasnya.. maybe juga masy kini takut dgn guru disbbkan pengaruh guru lbh kuat dr pengaruh lain termsk ibu bapa mereka sendiri.. sebenarnya bila kt berdepan dgn anak murid kt, kt akan merasai satu kelainan dan ksh kt pada mereka amat mendlm.. tapi kenapa mesti dinafikan??sy sebagai bakal guru telah merasainya wpun belum mendpt gelaran guru lagi...



Bookmark and Share

  


  Member Information For durahProfil   Hantar PM kepada durah   Quote dan BalasQuote

durah
Warga Rasmi
Menyertai: 21.02.2004
Ahli No: 7438
Posting: 5
Dari: budak kampung

burma   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 22:05


assalamualaikum wbt..
sy tak setuju ji dikatakan profesion guru adalah utk mereka yg tak berjaya utk melanjutkan pelajaran di mana2 tempat... sebenarnya guru ni amat besar tanggungjawabnye.. sbb mereka ini akan berhadapan dengan manusia yg perlu dibentuk agar menjadi seorang mukmin.. guru jugalah banyak membantu ibu bapa yg sibok bekerja.. kdgkala guru2 ni sanggup ketepikan mslhnya, utk mendidik anak muridnya.. tapi apa yg sy phm kini, masy terlalu memandg rendah dgn profesion guru sbb mereka hanya memandg guru yg xda matlamat tapi bgmana pula degn guru yg bersungguh dlm tugasnya.. maybe juga masy kini takut dgn guru disbbkan pengaruh guru lbh kuat dr pengaruh lain termsk ibu bapa mereka sendiri.. sebenarnya bila kt berdepan dgn anak murid kt, kt akan merasai satu kelainan dan ksh kt pada mereka amat mendlm.. tapi kenapa mesti dinafikan??sy sebagai bakal guru telah merasainya wpun belum mendpt gelaran guru lagi...



Bookmark and Share

  


  Member Information For durahProfil   Hantar PM kepada durah   Quote dan BalasQuote

budakkedah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16701
Posting: 67
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 27-05-05 01:42


jangan la kita lupa..
kita mengenal ABC masa kecik kecik dulu sapa yang ajag kita..cikgu jugakkan!!!
@KDIM

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakkedahProfil   Hantar PM kepada budakkedah   Pergi ke budakkedah's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 27-05-05 02:16


Siapa kata cikgu kerja sekunder?
Bohong!
Bukan seorang ana jumpa profesional seperti engineer dan akauntan yang memohon KPLI, untuk menjadi cikgu.

Pakej kerja yang menarik.
Dan, bukan seorang ana jumpa cikgu yang mampu berjaya dalam hidup dan hidup mewah, lebih mewah daripada profesional lain yang makan gaji.
Ingat, waktu kerja cikgu bukan seperti waktu pejabat. Dan bagi cikgu yang bijak, untuk mencari duit bukanlah sesuatu yang besar!

Seterusnya ana bersetuju dengan taraf guru yang sangat mulia pada pandangan agama.

Juga, jangan lupa, golongan inilah yang sangat berjasa dalam memerdekakan Tanah Melayu dulu.
Sebut sahaja nama┬▓ besar yang memainkan peranan penting dalam sejarah negara, dan anda akan dapati golongan cikgu mewakili peratusan yang besar.

Berbahagialah anda yang sedang, telah, dan akan berkhidmat sebagai cikgu!

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

  


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 01:11


Salam alaikum..

Mentaliti yang tak boleh pakai. Si pembuat kenyataan tentu saja tak bijak menjaga maruah sendiri, mungkin sudahpun menjatuhkan rasa hormat dirinya terhadap diri sendiri tanpa dia sedari. Boleh fikir bukan apa sebabnya?

Hmm.. Dekat Malaysia, sukar dinafikan profesion guru dianggap tak sestandard profesion doktor, engineer or lawyer - Ini cuma persepsi, realitinya : sejarah sendiri membuktikan perdana menteri sendiri tunduk di bawah kekuasaan dan status seorang guru. Sejarah juga membuktikan bahawa, orang yang berjaya mengasas dan membina sesebuah tamadun (sehingga kita semua berjaya hidup dalam era serba canggih ini) adalah guru. Kerana dengan guru dan segala ilmu yang diturunkannya sahajalah, manusia2 yang berjaya dan memberi sumbangan besar dalam bidang2 tertentu dapat dilahirkan.

Guru, tugasnya tak terhenti setakat menyebarkan ilmu sub2 tertentu, tapi lebih berat dari itu : Membentuk manusia yang punyai jatidiri dan nilai moral yg tinggi. - Dan ini, adalah kemahiran yang tak ada dalam profesion lain.

Mungkin kerana wujudnya fahaman seperti inilah, guru sekarang menghadapi kegagalan membina manusia yang seimbang dari segala aspek. Kenyataan ni membunuh rasa hormat orang terhadap guru sedangkan dalam Islam, tingginya martabat guru tak dapat dinafikan.

Hmm... Lagi satu, mungkin sebab gaji yang tak banyak? Kalau nak kata sikap guru yang tak profesional yg menyebabkan profesion ni jadi 'kong' semacam, tak sesuai. Doktor2, lawyer2, engineer2, hatta pak menteri sekalipun ramai yang bersikap tak profesional dan terlibat dgn pelbagai skandal. Whateva, pandangan individu yg 'kong' saja yg menganggap profesion guru ni tak standard.

Jangan sedih. Ingatlah...

Hanya orang yang bijak terus menghargai keistemewaan yang dia miliki, ketika mana orang lain yang tidak memilikinya menganggap keistimewaannya adalah kelemahan. Dan Hanya individu yang tak bijak sahaja menganggap sesuatu yang dicemburui adalah kelemahan.

Bacakan sahaja kata2 tu kalau masih ada orang yang punya mentaliti kolot pada bakal2 guru.

There is too much 'sometimes' in our lifes.-SAYYAFF-The PeaceSearcher


[ Posting ini telah di edit oleh: MuSaFiR_SaYYaFF pada 2005-05-31 01:17 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

nurhaziqah
WARGA SETIA
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15680
Posting: 565
Dari: uiam-ipgm kpm

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 12:47


assalamualaikum,
jazakallahu khairan kathira lil akhawat...
may these comments be a source of my inspiration..

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurhaziqahProfil   Hantar PM kepada nurhaziqah   Quote dan BalasQuote

qiaqistina
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11357
Posting: 17
Dari: bumi Allah

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 14:01


assalamualaikum w.b.t
saya rasa topik ni agak bagus jugak.
sebagai bakal guru, saya rasa amat berbangga sekali bukan disebabkan orang yang berpangkat 'guru' ni sering dipandang serong oleh sesetengah pihak,namun ada rahsia di sebalik menjadi seorang guru.
bagi mereka yang mempunyai pendapat yang tidak baik tentang profesion ini, ingatlah, bahawa tidak akan lahir seorang perdana menteri, doktor, peguam jika tidak kerana guru yang mengajarnya. amin

Bookmark and Share

  


  Member Information For qiaqistinaProfil   Hantar PM kepada qiaqistina   Quote dan BalasQuote

NaZa_FirmaN

Menyertai: 23.05.2004
Ahli No: 9138
Posting: 491
Dari: SEREMBAN

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 16:19


ingatlah...siapakah yang gigih dan sabar mengajar kita mengeja,membaca dan bertutur kata dengan baik...jika bukan "GURU/CIKGU"@"USTAZ/USTAZAH"@"MUALLIM/MUALLIMAH"....

~Wahai guru ku tawaduk mu ketara
Biarpun ia rahsia
Namun orangkan tahu jua
Diri mu benar bukan direka~

Bookmark and Share

  


  Member Information For NaZa_FirmaNProfil   Hantar PM kepada NaZa_FirmaN   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-05 16:32


entah.patyt cikgu lah profesion yang paling kelas skali kan ........bebaru ni....saya mohon kursus pismp tapi tak dapat....
so kena pergi matric kat uia saja la.............sedih nya.......memang minat nak jadi guru...........


-----------------
ku lihat,ku dengar & ku rasa,
ku hirup,ku hayati & ku sedar,
hanya satu keinginanku,
Wasatiah...


Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-05 16:33


best nya kalau dapat jadi cikgu

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

lukluk_assyifa
Warga 4 Bintang
Menyertai: 17.09.2004
Ahli No: 11204
Posting: 190
Dari: perak kara johor he

Perak  


posticon Posting pada: 25-06-05 11:21


betul sangat2...cikgu tu job yang paling mulia..saya ni pun sedih tak dapat amik perguruan lepas stp hari tu..saya dapat kos lain..so sape2 yang dapat amik education tu belajar la sungguh2 untuk menjadi cikgu yang benar-benar mantap dr segi fizikal,spiritual,mental dan seangkatannya sebab murid2 zaman la ni paham2 aje la...bertuah la kalau dapat tpt mengajar yang best..whatever pun jadila cikgu yang best sekali wlau di mana anda dihantar..he,,he:lol: :lol:

Bookmark and Share

  


  Member Information For lukluk_assyifaProfil   Hantar PM kepada lukluk_assyifa   Pergi ke lukluk_assyifa's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 11:33


Assalamualaikum

Sabar┬▓...ada hikmah disebalik tak dapat jadi guru ni :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

musafir_alan
Warga 2 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15302
Posting: 67
Dari: Quantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 16:37


Pekerjaan sebagai seorang guru adalah sangat2 mulia. Saya pernah simpan cita2 untuk menjadi guru tapi tak kesampaian, so untuk yang berpeluang menjadi guru tu gunakan segala ilmu yang dipelajari semasa belajar 2 dengan sebaik2 nya. didiklah anak murid mu dengan sebaiknya. :-)

Untuk semua bakal2 guru.
Ajarlah cara untuk mengeja, membaca, mengira dan didiklah mereka dengan sebaik2 nya dengan penuh keikhlasan kerana tiap usaha akan membawa kepada kejayaan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For musafir_alanProfil   Hantar PM kepada musafir_alan   Pergi ke musafir_alan's Website   Quote dan BalasQuote

hudahasnan
WARGA SETIA
Menyertai: 10.01.2005
Ahli No: 13639
Posting: 1202
Dari: darul iman

Terengganu  


posticon Posting pada: 25-06-05 16:40


stiap pekerjaan yang halal 2 ada standard trsendiri disisis Allah...lebih2 lagi kalau d sertai dengan niat yang mulia,lillahi taala...bukankh mndidik 2 tugas yang "sewaktu' dengan brdakwah??same2 fikirkannye...

Bookmark and Share

  


  Member Information For hudahasnanProfil   Hantar PM kepada hudahasnan   Quote dan BalasQuote

pakwan
Warga Rasmi
Menyertai: 25.06.2005
Ahli No: 16860
Posting: 1
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 26-06-05 18:37


assalamualaikum,

bagi pendapat saya, profesion yang mulia....... bukan hendak memenangkan mana-mana pihak...... kerana jika dilihat, khidmat dan jasa yang di guru bukan sahaja di sekolah, malahan sepanjang hari, guru saya pernah berkata :

apabila anda menjadi seorang guru nanti, hendak lah berperwatakan seperti guru, berpakaian seperti guru, makan seperti guru, bertutur seperti guru...... segala-galanya seperti seorang guru........ jadi saya anggap bahawa seorang guru itu mestilah menjadi ' role model ' kepada muridnya malahan kepada masyarakat sekeliling......

kawan saya mengajar di sekolah pedalaman - di penempatan orang asli.... saya kagum dengan semangat yang di ada kerana, apabila sampai sahaja di sekolah tersebut, dia lah, ustaz, dia lah juga doktor dan dia lah juga ibubapa angkat murid orang asli tadi yang mana dia menjaga kebersihan diri murid-muridnya.....saya teringat kata-kata guru saya tadi, memang tepat lah apa yang diperkatakannya sebelum ini.........

sekian,

wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For pakwanProfil   Hantar PM kepada pakwan   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 26-06-05 20:56


salam ukhwah...

buat pengetahuan sahabat ukhwah...ana pun bakal guru juga,... guru bhs inggeris...teacher lah nampak gayanye..
sekarang...i'm studying at maktab perguruan perempuan melayu melaka...in Bachelor in Education TESL...(teaching English as a second language..)
alhamdulillah, nampaknya Allah tunjukkan jalan untuk ke arah bidang pendidikan ini...jdi insyaAllah ana pasti melakukn yang terbaik untuk agama, bangsa dan negara yang tercinta...paling penting sekali tentulah nak didik bangsa melayu sendiri .."excellent in english..!!!" insyaAllah, orang ISLAM pasti cemerlang...!!

cita-cita sebenar nak jadi lecturer tapi dapat jadi guru...kira oklah tu...it has the same meaning....
walau apapun...terimalah secebis madah daripd ana..
"Ambillah secebis ketabahan Saidina ABU BAKAR, secangkir keluhuran Saidina UMAR, selautan ilmu Saidina ALI,...dan sekudus taqwa IMAM GHAZALI..."

moga kita semua menjadi mukmin yang sejati dan mampu membina benteng keimanan yang teguh dalam menempuhi ranjau cabaran yang berduri...di dunia yang fana ni...
insyaAllah...

maa'salamah....

Bookmark and Share

  


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

p6_vi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.04.2005
Ahli No: 15864
Posting: 29
Dari: haa?!i?

philippines   avatar


posticon Posting pada: 27-06-05 00:09


tapi kan ada masalah juga...
bukan tak nak sebab standart..
tapi sebab tak suka..
nak buat macam mane yea?

Bookmark and Share

  


  Member Information For p6_viProfil   Hantar PM kepada p6_vi   Pergi ke p6_vi's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka  


posticon Posting pada: 27-06-05 02:47


teman memang minat jadi cikgu ni....
ingatkan nak minta UPSI tapi family suruh minta UIA...
uwarghhh...
takpelah tu... mungkin rezeki teman di tempat len..
tapi tak mengapa sebab sekali2 teman nolong ayah teman mengajar..
de juga pengalaman...
mengajar murid2 adalah satu perasaan yang sukar digambarkan...
seronok..gembira.. yelah, duk layan karenah mereka yang entah pape entah.. degil,nakal,manja,anak mak semua ada...

Bookmark and Share

  


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

putribalqis
Warga Rasmi
Menyertai: 02.05.2005
Ahli No: 16247
Posting: 1
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 27-06-05 10:26


salam ukhwah fillah....
     syukran wajazakumullahuhoiran kasira ats p'soalan ni.bagi ana profession guru ni teramatlah mulia di sisi Allah.selagi ilmu yang diajarnya dimanfaatkan oleh anak didik insyaAllah Allah memberi ganjaran kepada guru itu.tak elok mpandang remeh pd profession ni krn tanpa guru xkan lahir cendikiawan, doktor dan para ahli bijakpandai.hidup ini adalah satu perjuangan yang xkan berakhir walau pemisahnya suatu kematian.matilah sbg pejuang/mujahidah.junjunglah agama Allah dan crlah rzki yang halal sehabis kudratmu.I'Allah syyurga allah menantimu!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For putribalqisProfil   Hantar PM kepada putribalqis   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 27-06-05 10:55


tak berminat untuk jadi guru(pendidik)
tapi berminat untuk menjadikan seseorang di profesyen perguruan sebagai teman hidup :p


resonnya senang..
mereka(guru2) teleh dididik ngan baik untuk menjadi role model kepada murid2,terdedah dengan sesitem pendidika secara lansung,tahu cara yang terbaik untuk didik anak2..

wallahu'alam

Bookmark and Share

  


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 11:21


Pada 27-06-05 10:55 , sukri96 posting:

!!! QUOTE !!!

tak berminat untuk jadi guru(pendidik)
tapi berminat untuk menjadikan seseorang di profesyen perguruan sebagai teman hidup :p


resonnya senang..
mereka(guru2) teleh dididik ngan baik untuk menjadi role model kepada murid2,terdedah dengan sesitem pendidika secara lansung,tahu cara yang terbaik untuk didik anak2..

wallahu'alam


alhamdulillah,
cita2 ana untuk dapat isteri seorang guru telah tercapai pada 2 tahun yang lepas. seronok dapat isteri cikgu ni...banyak kelebihannya.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

jannahnaim
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16913
Posting: 9
Dari: Kuala Lumpur

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 13:25


ASKM...bagi ANA PROFESION GURU ADLH yang TERBAIK...KRN KERJA yang PALING MULIA ADLH GURU DSBBKN TERATS MRK MENCURAHKAN ILMU....IQRA'

Bookmark and Share

  


  Member Information For jannahnaimProfil   Hantar PM kepada jannahnaim   Quote dan BalasQuote

jannahnaim
Warga Rasmi
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16913
Posting: 9
Dari: Kuala Lumpur

egypt   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 13:27


8-) ASKM ANA RASE GURU IS GOOD PROFESION..sebab MULIA nya PEKERJAN NI.."IQRA"


-----------------
Allah menentukan pemberian rahmatNya itu kepada sesiapa yang dikehendakiNya,&(igtlah) Allah mpunyai limpah kurnia yang amat bsr (Ali-Imran74)


Bookmark and Share

  


  Member Information For jannahnaimProfil   Hantar PM kepada jannahnaim   Quote dan BalasQuote

azhani
Warga Rasmi
Menyertai: 06.07.2004
Ahli No: 9850
Posting: 6
Dari: kedah

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-06-05 13:34


assalamualaikum..
salam ukhwah semua..
ana pun bakal guru juga..
guru business dan math..
insya-Allah 2thn lagi tmtlah pengajian ana..
doakan semua..
ana akui plajar sekarang tak sama dengan pljr dahulu..
sekarang mcm2 ada..
he2..
tapi tu semua tak mmatahkan smgat ana..
lgpun bapa ana guru juga..
bapa ana banyak bagi galakan pd ana..
tapi apapun kerjaya yang kita ceburi..
yang pnting nawaitu..
ikhlas krna Allah..
kerja untuk mncri rzeki yang halal dn..
mndpt kbrkatan Allah..
insy-Allah boleh brjaya..
wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For azhaniProfil   Hantar PM kepada azhani   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 28-06-05 14:35


ok apa jadi cikgu....mulia 2.tiap-tiap tahun dapat hadih.buknla nak sangat ngn hadiah tapi k apa...blh bljr sabar dan eppi e'cially kalau jadi cikgu sek ren.betul tak?k.........semekom

Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

aisyfarraha
Warga Rasmi
Menyertai: 04.10.2004
Ahli No: 11603
Posting: 15
Dari: bumi Allah

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 14:38


kalau xda cikgu,doktor...engineer...architect...tu suma xda juga pasal yang ajar dorang tu membaca dan mengira sampai pandai tu cikgu juga kan...la tahzan haziqah...kerjaya cikgu ini kerjaya yang plg seswaaai untuk kaum hawa..

Bookmark and Share

  


  Member Information For aisyfarrahaProfil   Hantar PM kepada aisyfarraha   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 15:16


Pada 28-06-05 14:38 , aisyfarraha posting:

!!! QUOTE !!!

kalau xda cikgu,doktor...engineer...architect...tu suma xda juga pasal yang ajar dorang tu membaca dan mengira sampai pandai tu cikgu juga kan...la tahzan haziqah...kerjaya cikgu ini kerjaya yang plg seswaaai untuk kaum hawa..


ye ye setuju. sangat sesuai sebab orang laki paling suka isteri dia jadi cikgu. ( ana cakap pasal ana la )

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

rinie
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14453
Posting: 4
Dari: nilam puri

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-05 17:29


tanpa guru siapa lah kita pada hari ini.guru ibarat lilin yang menerangi cahaya dalam kegelapan

Bookmark and Share

  


  Member Information For rinieProfil   Hantar PM kepada rinie   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 28-06-05 18:02


siapa lah yang kata profession guru ini..pilihan terakhir
guru is good job/career
satu keluarga saya guru...
cuma beberapa orang saja.
betul kata rinie tu...
tanpa guru..siapalah kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 28-06-05 22:14


betul tu..tugas guru sangat mulia,,bawa saham sampai akhirat itu... guru amat di hormati dan dipandang mulia,,dalam keluarga saya memang semua memilih guru sebagai kerjaya.. jika seorang menteri mentadbir negara,,ianya bermula dari seorang guru biasa

Bookmark and Share

  


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 11:30


anda dah besau panjang ni baru lah nak kata cikgu ni best, cikgu ni bagus, cikgu ni mulia. masa kecik dulu asyik nak lawan cakap cikgu. kerja rumah tak nak buat.

ps: manusia hanya menghargai apabila ia telah kehilangan.

Bookmark and Share

  


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 29-06-05 12:40


bagi saya,pekerjaan sebagai guru adalah satu pekerjaan yang mulia.
kita mula kenal A,B,C pun disebabkan guru.
tanpa guru,kita semua takkan berjaya seperti hari ini.
bagi saya,guru ibarat ibu bapa kedua selepas ibu bapa kandung kita.

Bookmark and Share

  


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

wehdah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.12.2004
Ahli No: 13170
Posting: 196
Dari: Ranau

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 10:19


Bagi saya pula...dulu time tunggu keputusan temuduga persoalan tu selalu dalam minda `layak kah ana ni jadi guru?bila tekenang diri yang serba kekurangan,yalah orang selalu cakap guru ni mulia...ana ni muliakah?

Bookmark and Share

  


  Member Information For wehdahProfil   Hantar PM kepada wehdah   Quote dan BalasQuote

nanalah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 22.10.2003
Ahli No: 4591
Posting: 93
Dari: sungai besar

Selangor  


posticon Posting pada: 01-07-05 14:55


tak pernah fikir macam tu....mukasyaf!
guru2 yang banyak bagi inpirasi di kita
semua guru bagi saya adalah baik
walau jahat mana pun dorang tu....
dia mulia.....sebagai guru
kalau tak..tokse jadi guru
tukar profession lah

Bookmark and Share

  


  Member Information For nanalahProfil   Hantar PM kepada nanalah   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 01-07-05 20:13


Pada 22-05-05 18:15 , nurhaziqah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum...


standard?ek..ramai juga yang dah ada ijazah tapi terpaksa ambil KPLI sebab tiada kerja..
Jangan merasa rendah diri..ia pekerjaan mulia


-----------------
"Pahit bersabar madunya redha. perit berusaha dmanisi tawakal..Jerih bramal mnguntum pahala.Susah diuji btambah btaqwa..
Rintih mu'min hanya Penciptanya..


Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 06-07-05 14:00


assalamualaikum.....

hello....standard cikgu tinggi tau....hehheh...
disamping dapat curah ilmu pada nusa bangsa...dapat pahala...yerla mana tak nya ilmu yang kita curah tu? insyaAllah akan dimanfaatkan sampai bila2,,,,,,

:-D :-D :-D :-D
kami guru malaysia...
berikrar dan berjanji....
dan.......................

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 14:45


guru umpama lilin yang menerangi alam..hehe

Bookmark and Share

  


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

SHIEMA
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2004
Ahli No: 12018
Posting: 19
Dari: KEDAH

Kedah  


posticon Posting pada: 17-08-05 01:37


Assalamualaikum........
apa-apa pun pekerjaan or bidang tertentu ada kelebihannya......
jangan menganggap pilihan yang terakhir itu adalah taraf yang paling rendah.
Allah akan mengangkat darjat orang yang berilmu....bahkan menjadi besar pahalanya bagi orang yang menyebarkan ilmu(ex:guru)maka apa pun bidang yang diceburi berlandaskan nawaitu yang baik Insya-Allah ada berkatnya. :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For SHIEMAProfil   Hantar PM kepada SHIEMA   Quote dan BalasQuote

zinnirah_74
Warga Rasmi
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16392
Posting: 9
Dari: tg.malim

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 02:56


Saya pun tak setuju Kalau ada yang kata jadi guru tu rendah standardnya
profesion sebagai guru adalah satu pekerjaan yang mulia
saya pun ambil cikgu juga sebagai kerjaya
jika dah ditakdirkan kita untuk mendidik,
tekad dalam hati untuk menunaikan tanggungjawab dengan sempurna
wassalam...

Bookmark and Share

  


  Member Information For zinnirah_74Profil   Hantar PM kepada zinnirah_74   Quote dan BalasQuote

salsabiila
Warga 2 Bintang
Menyertai: 11.03.2005
Ahli No: 15054
Posting: 58

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-08-05 18:48


bagi saya guru adalah satu pekerjaan yang mulia, tanpa guru sapalah kita... tak kan ada pemimpin tanpa guru, tak kan ada usahawan tanpa seorang guru

Bookmark and Share

  


  Member Information For salsabiilaProfil   Hantar PM kepada salsabiila   Quote dan BalasQuote

Juhaida
Warga Rasmi
Menyertai: 19.07.2005
Ahli No: 17376
Posting: 16
Dari: sarawak

Kedah  


posticon Posting pada: 17-08-05 19:16


Pada 01-07-05 10:19 , wehdah posting:

!!! QUOTE !!!

Bagi saya pula...dulu time tunggu keputusan temuduga persoalan tu selalu dalam minda `layak kah ana ni jadi guru?bila tekenang diri yang serba kekurangan,yalah orang selalu cakap guru ni mulia...ana ni muliakah?


..betul2..mulia ke kita ni?

Bookmark and Share

  


  Member Information For JuhaidaProfil   Hantar PM kepada Juhaida   Quote dan BalasQuote

cahaya82
Warga 3 Bintang
Menyertai: 04.07.2005
Ahli No: 17051
Posting: 125
Dari: kuala terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 18-08-05 00:38


pendapat hati....guru diibaratkan pentyinar atau penyuluh di kala kegelapan...tanpa guru kita takkan jadi seperti sekarang?????betul tak????
....smpaikan ilmu walau sebaris ayat............

Bookmark and Share

  


  Member Information For cahaya82Profil   Hantar PM kepada cahaya82   Quote dan BalasQuote

inda_4eva
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2005
Ahli No: 17627
Posting: 14
Dari: lahardthat2 savahan

philippines  


posticon Posting pada: 18-08-05 00:43


inlah impian yang tak mnjadi realiti..bagi diriku untuk menjadi cikgu...kempunan..tak ada rezeki..buat macam mana..minat mendalam dalam perguruan..tapi laluan ke arah itu..nampaknya dah tertutup..nyesal tak ambil course guru dulu...huhuhhuhuhuh

Bookmark and Share

  


  Member Information For inda_4evaProfil   Hantar PM kepada inda_4eva   Quote dan BalasQuote

Sweetie
Warga 3 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14340
Posting: 121
Dari: Galaksi Bima Sakti

Perak  


posticon Posting pada: 18-08-05 00:46


jadi cikgu tak standard??
iskk..siapa laa yang cakap camtuh itu..
sampai atie..
memang laa jadi cikgu xboleh jadi kaya kat dunia ini..(tapi boleh idup senang..)
tapi seorang guru boleh kaya dengan pahala tau..
ingat itu..

Bookmark and Share

  


  Member Information For SweetieProfil   Hantar PM kepada Sweetie   Pergi ke Sweetie's Website   Quote dan BalasQuote

love_fillah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.03.2005
Ahli No: 15161
Posting: 88
Dari: bumi Allah

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 02:19


BISMILLAH WQALHAMDULILLAH...

siapa kata cikgu tak standard????
cikgu-cekgi ni bukan sahaja mulia di sisi manusia...paling penting mulia di sisi Allah...pahalanya sentiasa mengalir...
walaupun tak minta dihormati...tapi...cikgu-cekgi memang sentaisa diingat dan title cikgu pun takkan hilang banding kerjaya lain.

Sekarang ni... lagilah... pekerjaan cikgu ni jadi rebutan...bukan sahaja mudah dapat pekerjaan...tapi insya' Allah jamin masa depan dan keharmonian keluarga.

nurhaziqah janganlah sedih...sebaliknya patut rasa bangga dengan kerjaya pilihan kita...sampai bila orang nak mengata...orang umpat pun..kita yang dapat pahala kan...:)

ana pun bakal cikgu juga...:)

hidup cikgu-cekgi!!!

strive 4 mardhatillah...:)

Bookmark and Share

  


  Member Information For love_fillahProfil   Hantar PM kepada love_fillah   Pergi ke love_fillah's Website   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 15:24


apa punya tajuk daaaa. Macam menghina cikgu saja

Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

Shahida09
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2005
Ahli No: 16869
Posting: 343
Dari: Atas Bumi, Bawah Langit

Kedah  


posticon Posting pada: 22-08-05 15:30


Sampai hati kata cikgu tak ada standard
Cikgu ni mulia apa...
Tanpa guru siapalah kita....
Ambition ana ialah lecturer @ cikgu...
Janganlah kata cikgu ni tak dak standard.. sedih betul :-( :-(


-----------------
Photobucket - Video and Image Hosting


Bookmark and Share

  


  Member Information For Shahida09Profil   Hantar PM kepada Shahida09   Pergi ke Shahida09's Website   Quote dan BalasQuote

ilham_thahurah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16605
Posting: 207
Dari: sumatera-malaysia-London

indonesia  


posticon Posting pada: 22-08-05 15:46


assalamualaikum.....

sapelah kata yang cikgu ni tak ada standard tanpa cikgu tak akan ada pemimpin2 yang berjaya macam hr ni....haih''' guru ni banyak jasanyer cikgu banyak bkorban...ana pun bakal jkd cikgu 5 yeras from now...

sudahlah siapa yang cakap macam tu patut insaf sebab tanpa cikgu dia mesti tak tau guna kmputer dan cmner nak log in ke register ke kat portal ukhwah ni tanpa mengenal apa itu huruf A B C D .......... 1 2 3 4 5 ...... wallahualam...


-----------------
...sTars aRe sEen tOgeTher,yet tHe aRe sO fAr aParT...tRue RelaTion maY nOt mEet eveRyDay, bUt rEmeMber wE aRe alWays liNkEd hEart tO HeArt...�


Bookmark and Share

  


  Member Information For ilham_thahurahProfil   Hantar PM kepada ilham_thahurah   Quote dan BalasQuote

norhanan
Warga 3 Bintang
Menyertai: 11.10.2003
Ahli No: 4218
Posting: 116
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-08-05 22:29


assalamualaikum..
betul tu kerjaya guru memang ada standard dan class...kalau tak Kenapa cikgu-cikgu baru macam saya ini dihantar ke Sabah..cikgu sanggup tempuhi apa jua halangan demi anak muridnya...tapi ada juga anak murid yang tidak menghargai guru dan mungkin golongan yang mengatakan profession guru tidak standard tadi adalah sebahagian drpnya...

p/s:Susah mendidik pelajar masa kini..walau poket penuh hati tetap tak senang sebab tanggungjawab yang terpaksa dipikul

Bookmark and Share

  


  Member Information For norhananProfil   Hantar PM kepada norhanan   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-08-05 22:57


setinggi mana pun jawatan seseorang itu..
itu adalah kerana insan yang mula2 mengenalkan
huruf ABCD....1234...

yang pasti insan yang mulia itu adalah GURU...

ps: guru umpama lilin..membakar diri untuk menerangi kehidupan insan lain...
insyaAllah... :-) :-) :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 01:44


Guru...Insan yang amat bermakna buat diriku...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

adlan
WARGA SETIA
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1053
Posting: 467
Dari: Planet Pumpkin

uk  


posticon Posting pada: 23-08-05 01:48


jadi cikgu bagus!

Bookmark and Share

  


  Member Information For adlanProfil   Hantar PM kepada adlan   Pergi ke adlan's Website   Quote dan BalasQuote

ummu_munirah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 31.07.2005
Ahli No: 17716
Posting: 84
Dari: wp Kuala Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 11:28


Assalamualaikum..
ummu rasa agak kurang sesuai pada individu yang beranggapan 'jadi guru sebab dah tak ada pilihan.."
btw..
tanpa guru..siapalah kita..
guru kita yang mula2 sekali ialah 'ibu dan ayah'
ramai istilah kan guru pada kerjaya..
kalau kat pndg nilai guru secara global..
maka tiada lagi istilah "tak ada pilihan"
sebab masing2 pun kena jadi guru untuk diri sendiri keluarga..
kalau terus menuding jari..
sampai bila pun masalah demi masalah akan terus bertambah
masalah sosial akan berterusan tiada berpenghujung..
bilamana penyakit rohani sudah menjadi bertambah kronik..
salah satu tanda penyakit rohani.. hilang hormat pada guru..
wallahu'alam..


~ Rasulullah merupakan Guru dan idola bagi segala guru yang ada... ~

Bookmark and Share

  


  Member Information For ummu_munirahProfil   Hantar PM kepada ummu_munirah   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 11:46


assalamualaikum wbt...

jika hari ini seorg perdana menteri berkuasa,
jika hari ini seorang raja menaiki takhta,
jika hari ini seorang presiden sebuah negara,
jika hari ini ulama' yang mulia,
jika hari ini seorg peguam menang bicara,
sejarahnya dimulakan oleh seorg guru biasa,
dengan lembut sabarnya mengajar tulis baca...
guruku, budi yang diapungkan di dulang ilmu,
panggilan "cikgu" kekeal terpahat menjadi kenangan ke akhir hayat...

oleh: Usman Awang

Bookmark and Share

  


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

yan4485
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.02.2005
Ahli No: 14357
Posting: 286
Dari: KL

Johor  


posticon Posting pada: 23-08-05 12:44


sapa kata ourse cikgu ni low class????
sebagai bakal guru... saya amat marah dengan kata sedemikian...
tak kisah sama ada ia di luahkan oleh sesiapa pun...
itu memang menghina....
bagi saya setiap insan itu ialah guru...
guru kepada dirinya...
guru kepada rakan2nya...
adik2nya..
dan ramai lagi sebenarnya.....
bah kan nanti apabila sudah bergelar ibu bapa pun anda ialah guru....
tanpa mengira apakah pekerjaan anda di luar....

saya rasa timbulnya kata-kata begini ada lah disebabkan olehtahap keprofesionalan guru yang agak rendah berbanding pekerjaan lain...
saya berkata begitu ada sebabnya...
lecturer saya pernah berkta...
ini semua adalah kerana semua orang boleh mengajar...
walaupun dia tiada kelulusan dalm bidang pendidikan..
mungkin ini adalah major problemnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For yan4485Profil   Hantar PM kepada yan4485   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 12:47


Pada 23-08-05 11:28 , ummu_munirah posting:

!!! QUOTE !!!


~ Rasulullah merupakan Guru dan idola bagi segala guru yang ada... ~


na'am...RASULULLAH SAW..
adalah sebaik2 dan semulia2 guru..... :-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 13:30


guru,
tanpamu di sisi,
sewaktu usia ku berumur 6 tahun,
engkau mengajar ku mengenal erti ilmu sebenar.

guru,
tanpamu di sisi,
tidak mungkin ku dapat berdiri megah,
dengan kejayaan ku sekarang.

guru,
jasamu tidak akan ku lupakan..............

Bookmark and Share

  


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

izzah85
Warga Rasmi
Menyertai: 28.04.2005
Ahli No: 16142
Posting: 8
Dari: perak

Perak  


posticon Posting pada: 23-08-05 14:21


:roll: TANPA GURU SIAPALAH KITA....?

Cikgu ni lah satu pekerjaan yang paling mulia...
Kalau tak,mesti kita tak pandai kan..nak menulis pun tak pandai..
Sebenarnya ana pun bakal guru suatu hari nanti...Insyaallah..

:-) JASA GURU KU TAK TERHINGGA
     aku TUDAK MELUPAKANNYA
     BANYAKKU DAPAT ILMU DARIPADANYA
     JASANYA KU KENANG SAMPAI BILA-BILA...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzah85Profil   Hantar PM kepada izzah85   Quote dan BalasQuote

dinulhuda1422h
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.07.2003
Ahli No: 2447
Posting: 793
Dari: Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 14:46


kenapalaa nak jatuhkan martabat seorang guru yang begitu setia menjadi pendidik, kawan,sahabat dan juga seorang ayah atau mak.

cuba renung seketika...andaikata kita tidak bersekolah langsung, bolehkah kita ni membaca? mengira?menulis?

dan fikirkan seketika ...adakah wujud seorang arketek, lawyer, pengarah koprat,pegawai kerajaan ataupun wujudnya guru sendiri tanpa tunjuk ajar dan didikan guru? janganlaa kita ni jadi kacang yang lupakan kulit.bila berada dia atas terus lupa apa yang berada dibelakang dan dibawah.

akhir kata, janganlaaa jadi seorang yang angkuh dan sombong dengan apa yang ada sekarang. ingatlaa manusia sentiasa berkait antara satu sama lain dalam menuju ke arah seterusnya.

wassalam.

Bookmark and Share

  


  Member Information For dinulhuda1422hProfil   Hantar PM kepada dinulhuda1422h   Quote dan BalasQuote

nur_taqwa
Warga Rasmi
Menyertai: 13.09.2004
Ahli No: 11102
Posting: 11
Dari: q-late

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-08-05 15:34


assalamualaikum...
nurhaziqah, hidup ni penuh dugaan , so bawak2 lah bersabar.
kita sebagai bakal guru,tanamkan dalam hati untuk berjuang mendidik anak bangsa kita dengan sebaiknya...ignore apa orang kata...

act, standard guru very high skg..semua orang berebut-rebut nak jadi guru. so, bersyukurlah kita diberi peluang oleh Allah untuk berjuang di medan ini.

semua pekerjaan adalah mulia di sisi Allah selagi mana ia tidak melanggar syariat dan semua pekerjaan yang mulia akan diberikan pahala oleh- Nya if kita benar-benar ikhlas melakukannya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nur_taqwaProfil   Hantar PM kepada nur_taqwa   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-08-05 16:43


Guru tak memerlukan puji-pujian yang melangit. Kerjaya guru

sememangnya satu kerjaya professional. Bayaran pun boleh

tahan. Tak payahla kita puji2 kasihan berlebihan. Sekarang ni pun,

ramai yang mohon jadi guru, belum tentu boleh dapat. Cuma

mentaliti sesetengah orang saja yang ketinggalan zaman.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 23-08-05 16:44 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

tulipjingga
Warga 3 Bintang
Menyertai: 26.12.2004
Ahli No: 13314
Posting: 72
Dari: Jerantut

Terengganu  


posticon Posting pada: 24-08-05 10:33


assalamualaikum...
Sebenarnya jadi cikgu ni banyak pahalanye....Tapi sekarang ramai orang yang berpendapat memilih kerjaya sebagai guru ni adalah penyelamat dari pada menganggur apabila grad...Dengan isu 80,000 graduan menganggur ia mungkin memaksa student untuk mengambil langkah bijak untuk memilih kerjaya sebagai guru....Sebenarnya dengan kerjaya ni...tidak menjadi masalah..kerana minat itu boleh dpupuk...InsyaAllah..So kepada yang kat luar tu, Kerjaya sebagai guru ni sebenarnye amat mencabar...dan yang pastinya kerjaya ni bukannya tak standard...malah ia adalah kerjaya yang mulia...dimana merupakan satu perjuangan bagi mbentuk sahsiah insan....so hargailah guru...kerana tanpa guru kita takkan berada dihadap sekarang...

Bookmark and Share

  


  Member Information For tulipjinggaProfil   Hantar PM kepada tulipjingga   Pergi ke tulipjingga's Website   Quote dan BalasQuote

nurrul85
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.08.2005
Ahli No: 18245
Posting: 85
Dari: gombak

Kelantan  


posticon Posting pada: 24-08-05 12:32


cikgu?itulah cita2 ku yang tidak kesampaian buat masa skarang! minta lain,lain pula yang ku dapat. iskh...iskh,,,Apa hal pun,ana bertekad,INSYAALLAH, lepas habis blajar kat sini,ana akan capai juga cita2 ana tu......jadi cikgu yang solehah.Best apa jadi cikgu!Ana rasa cikgu ni adalah satu pekerjaan yang mulia...ingat,kena ikhlas tau!!!

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurrul85Profil   Hantar PM kepada nurrul85   Quote dan BalasQuote

amanassiq
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.10.2004
Ahli No: 12124
Posting: 89
Dari: al arddi kholifah

Pahang  


posticon Posting pada: 24-08-05 15:41


kerja sebagai seorang guru sangat mulia disisi agama...jangan malu jadi guru

Bookmark and Share

  


  Member Information For amanassiqProfil   Hantar PM kepada amanassiq   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 16:40


Pada 23-08-05 16:43 , pukau posting:

!!! QUOTE !!!

Guru tak memerlukan puji-pujian yang melangit. Kerjaya guru

sememangnya satu kerjaya professional. Bayaran pun boleh

tahan. Tak payahla kita puji2 kasihan berlebihan. Sekarang ni pun,

ramai yang mohon jadi guru, belum tentu boleh dapat. Cuma

mentaliti sesetengah orang saja yang ketinggalan zaman.


na'am saudari pukau..
ana sokong anti 500%..
hehehe.. ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

shayuki

Menyertai: 05.12.2003
Ahli No: 5507
Posting: 164
Dari: Hira Shayuki

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 18:31


Sebenarnya jadi cikgu memang seronok.

Saya cuma jadi cikgu sementara untuk 3 bulan. Memang seronok. banyak pengalaman boleh ambik.

Tentang gaji itu, memang sikit, tapi kita boss :)
maknanya kita boss dalam kelas lah, kalau kerja Mc Donald ke, gaji pun lebih kurang tapi kena perah habis abisan. Jadi saja cikgu, seronok.

Cuti ni nanti nak apply lagi jadi cikgu :)

Bookmark and Share

  


  Member Information For shayukiProfil   Hantar PM kepada shayuki   Pergi ke shayuki's Website   Quote dan BalasQuote

izzatunnajah
Warga Rasmi
Menyertai: 14.09.2005
Ahli No: 18977
Posting: 3
Dari: kuala lumpur

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 16:32


sapa cakap????????????????????
kalau tak ada guru,tak ada pakar IT,pakar ekonomi dan....................
mana dapat ilmu if tak dak cikgu????????????
Parents pun guru kita kan?????????????

kerja guru adalah pekerjaan mulia..........
memeng susah kerja guru,
sebabnye..............
kita mengajar manusia bukan ajar binatang..............
ajar manusia ni perlukan banyak kesabaran................

Sekian...

Bookmark and Share

  


  Member Information For izzatunnajahProfil   Hantar PM kepada izzatunnajah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 21-09-05 17:04


assalamualaikum...
Anda bertuah kerana mendapat course yang ada suka,macam kawan saya dia nak jadi cikgu tapi tak dapat.Hargailah apa yang anda ada dengan tidak memperdulikan apa yang orang kata.Butakan hati dan pekakkan telinga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

shahirah_huda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2003
Ahli No: 1982
Posting: 335
Dari: AS

japan  


posticon Posting pada: 21-09-05 17:22


Assalamualaikum w.b.t
Guru..standardnyasgt tinggi...jasanya pula tak terhingga, tanpa guru kita bagaikan katak dibawah tempurung..tak tahu apa-apa, kesiankan?terima kasih bebanyak kepada guru2 yang sanggup menjadi lilin, membakar diri untuk menerangi diri orang lain....mga2 jasa baikmu akan dibalas dengan nikmat yang tak terhingga....

Bookmark and Share

  


  Member Information For shahirah_hudaProfil   Hantar PM kepada shahirah_huda   Quote dan BalasQuote

m_aisya
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15383
Posting: 107
Dari: hoMe

mauritius  


posticon Posting pada: 21-09-05 19:55


biarla apa orang kata..pekak katak ajerlaa.. 8-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For m_aisyaProfil   Hantar PM kepada m_aisya   Quote dan BalasQuote

rieduan
Warga Rasmi
Menyertai: 26.08.2005
Ahli No: 18474
Posting: 11
Dari: berlin

germany   avatar


posticon Posting pada: 21-09-05 20:44


CIkgu.....tanggungjawab besar walaupun tak famous kerjaya tu kalau takd cikgu tak adalah engineer,perdana menteri. sepatutnya profesion guru mesti diangkat ke tahap profesional seperti kerjaya lain,tak perlu malu jadi guru patut nya bangga, Kenapa mesti malu disebabkan jumlah gaji yang yang kecil atau sebaliknyegaji bukan ukuran tapi pengorbanan tu yang tidak ternilai dan tidak boleh dibayar dengan wang
ringgit

Bookmark and Share

  


  Member Information For rieduanProfil   Hantar PM kepada rieduan   Quote dan BalasQuote

namirah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.12.2003
Ahli No: 5920
Posting: 232
Dari: Ardhillah

singapore  


posticon Posting pada: 22-09-05 17:06


guru adalah salah satu profession yang dianggap mulia dalam islam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For namirahProfil   Hantar PM kepada namirah   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-09-05 10:47


assalamualaikum wbt

profesion perguruan bukan satu bidang yang rendah standard.orang yang berpendapat sedemikian mungkin tak cuba memandang ke depan.dengan pendapatan 2000 and above, profesion cikgu ada banyak kelebihan.dengan cuti yang banyak, kerja yang tak tertekan dan banyak jaminan lain yang cikgu dapat.tambah2 lagi untuk muslimah.ada masa untuk jaga anak2 kat rumah.even engineer sekalipun atau pegawai bank sanggup sambung belajar dalam bidang pendidikan untuk jadi cikgu dan sekarang ni berapa banyak mahasiswa kita menganggur atas alasan course tak bersesuaian dan tak ada pengalaman kerja. at last, KPLI juga salah satu cara nak menyelamatkan keadaan.
siapa2 yang sedang mengikuti bidang perguruan atau sedang bergelar cikgu, u should be proud of urself.mendidik anak bangsa satu tugas yang mulia. Kenapa harus fikir pandangan orang lain asalkan diri sendiri bahagia dan kita tahu matlamat kita jelas.
ingatlah apabila kita dalam perjalanan ke alam barzakh, hanya 3 perkara yang kita bawa. doa anak2 soleh solehah, sedekah jariah dan ilmu yang berterusan. betapa banyak ilmu yang dicurahkan oleh guru.guru pewaris ilmu.

tanpa guru siapa kita. even nak duduk depan pc ni pun kita still perlukan guru.

Bookmark and Share

  


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

lubaina
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2005
Ahli No: 14387
Posting: 1007
Dari: AntARa LanGit DaN bUMi...entahlah....

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 10:52


Pada 23-09-05 10:47 , azzahrah posting:

!!! QUOTE !!!

assalamualaikum wbt

profesion perguruan bukan satu bidang yang rendah standard.orang yang berpendapat sedemikian mungkin tak cuba memandang ke depan.dengan pendapatan 2000 and above, profesion cikgu ada banyak kelebihan.dengan cuti yang banyak, kerja yang tak tertekan dan banyak jaminan lain yang cikgu dapat.tambah2 lagi untuk muslimah.ada masa untuk jaga anak2 kat rumah.even engineer sekalipun atau pegawai bank sanggup sambung belajar dalam bidang pendidikan untuk jadi cikgu dan sekarang ni berapa banyak mahasiswa kita menganggur atas alasan course tak bersesuaian dan tak ada pengalaman kerja. at last, KPLI juga salah satu cara nak menyelamatkan keadaan.
siapa2 yang sedang mengikuti bidang perguruan atau sedang bergelar cikgu, u should be proud of urself.mendidik anak bangsa satu tugas yang mulia. Kenapa harus fikir pandangan orang lain asalkan diri sendiri bahagia dan kita tahu matlamat kita jelas.
ingatlah apabila kita dalam perjalanan ke alam barzakh, hanya 3 perkara yang kita bawa. doa anak2 soleh solehah, sedekah jariah dan ilmu yang berterusan. betapa banyak ilmu yang dicurahkan oleh guru.guru pewaris ilmu.

tanpa guru siapa kita. even nak duduk depan pc ni pun kita still perlukan guru.


insyaAllah azzahrah,,i'm proud of myself.. :-)

ps: lain kali kita dok sama-sama ye dalam kuliah..
     tak sangka pula yang kita ni satu kelas.... ;-)

Bookmark and Share

  


  Member Information For lubainaProfil   Hantar PM kepada lubaina   Quote dan BalasQuote

aninsanbiasa
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2005
Ahli No: 19256
Posting: 6
Dari: kb

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-09-05 11:06


em, betul2. saya turut bersetuju dengan pandangan awak. tapi, stp guru perlulah menanam nawaitu yang betul, bukan sekadar mengajar untuk wang, tapi untuk mndapat keberkatan dari ALLAH juga.

Bookmark and Share

  


  Member Information For aninsanbiasaProfil   Hantar PM kepada aninsanbiasa   Quote dan BalasQuote

pukau
WARGA SETIA
Menyertai: 09.06.2004
Ahli No: 9369
Posting: 643
Dari: KL

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 11:13


Kerja cikgu best, boleh main dengan budak2, kerja separuh hari, lepas itu boleh buat part time tusyen, buat bisnes kecil2lan, tambah pendapatan, boleh buat kerja kebajikan dlln.:) eee bestnya.
[ Telah diedit oleh: pukau pada 23-09-05 11:27 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For pukauProfil   Hantar PM kepada pukau   Quote dan BalasQuote

islamic_princess
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 45
Posting: 736
Dari: johor bahru ke UPSI

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 11:30


assalamualaikum

standart ke jadi cikgu??

pada pendapat mira..menjadi seorang pendidik merupakan satu profesion yang mulia...kita mendidik masyarakat untuk menjadi seorang insan yang cemerlang..ingatlah..tanpa guru kita tak mungkin kenal huruf A...tanpa guru juga kita tak mungkin berjaya sehingga kini..that's why mira buat keputusan ambil sebab pendidikan bila masuk U..Insya-Allah dalam 3 tahun lagi , bakal menjadi seorang pendidik...
mira ingat kata-kata guru mira..guru yang terbaik adalah seseorang yang menjadikan profesion penguruan sebagai pilihan pertamanya bukan pilihan terakhirnya..

Celik Insan Kerana Guru Unggul (CIKGU)

wassalam :-)


-----------------
HaRaPanKu MoGa DikuRniAkaN
MaNiSnyA IMAN BerPanJanGaN
MoGa LauTaN HiLanG GeLoRa UnTuK BeLaYaR..


Bookmark and Share

  


  Member Information For islamic_princessProfil   Hantar PM kepada islamic_princess   Pergi ke islamic_princess's Website   Quote dan BalasQuote

cadetofficer
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.04.2004
Ahli No: 8275
Posting: 129
Dari: LENGGONG

Perak   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 13:51


masa saya kat matrik 5tahun lepas...dak pointer 3.82 dan 4.00 ramai nak jadi cikgu...

terrer tu

Bookmark and Share

  


  Member Information For cadetofficerProfil   Hantar PM kepada cadetofficer   Pergi ke cadetofficer's Website   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-09-05 17:41


:-o :roll: :-o :roll: :-o :roll: :-o :roll: :-o :roll: :-o :roll: = :-D


-----------------
'love for all_hatred for none'
..SUBHANALLAH,ALHAMDULILLAH,ALLAHUAKBAR..
[ Telah diedit oleh: anis_najihah pada 23-09-05 17:42 ]


Bookmark and Share

  


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

kama_klate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.08.2005
Ahli No: 18331
Posting: 181
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 18:05


siapa kata guru tu rendah standard saya memang tak setuju langsung......guru adalah pekerjaan yang paling mulia.siapa kata guru adalah pilihan terakhir selepas tak dapat masuk u saya minta cikgu juga tapi tak dapat.guru tu mulia sebab dia yang menyebabkan seseorang tu boleh jadi apa saja.............

Bookmark and Share

  


  Member Information For kama_klateProfil   Hantar PM kepada kama_klate   Pergi ke kama_klate's Website   Quote dan BalasQuote

FIRDAUSNUR
WARGA SETIA
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16229
Posting: 1085
Dari: kedah darulaman

Kedah  


posticon Posting pada: 23-09-05 21:29


Kalau tiada guru.. tak akan wujudlah pelajar yang berjaya masuk u dan yang telah bekerja macam doktor dan lain2 ... :-)



Bookmark and Share

  


  Member Information For FIRDAUSNURProfil   Hantar PM kepada FIRDAUSNUR   Quote dan BalasQuote

qaulah_atrah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 79
Posting: 646
Dari: gombak

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-09-05 23:47


assalamu'alaikum..

actuallly,mak ayah ana guru jugak..hurmm.. so, sedikit sbyk memahami tugas guru ini.. pada orang, standard guru kecik..mungkin dipandang pada gajinya yang tak sbrapa.. namun, keikhlasan seorng guru mengajar peljar2nya.. akan menggandakan pahala.. 1 huruf yang diajar, sehingga seorang pelajar itu pandai segalanya.. selagi tuelah.. pahala digandakan..

urm.. banyak pahala di sisi ALLAH.. so,biar sikit di dunia..tapi, bekalan akhirat.. banyak Kalau guru itu IKHLAS..

selain itu, keberkatn dari seorang gurulah..akan melayakkan seorang murid itu berjaya..Kalau tak ada keberkatan dari guru, takkan bjayalah murid itu sampai bila2 walau sepandai mn pun dia..urm...kecik pada luaran..pada dalaman,btinnya.. betapa besarnya nilai seorang guru..

apa-apa pun..Kalau siswa siswi..yang kebanykan sekarang menganggur..kbyknnya akan pilih profesion pguruan..sebab itulah antara profesion yang boleh dikatakan ada tpt sekarang.. Kalau tak, bkemungkinan.. urmm..tak ada kerja..

hanya bagi pendapat..slh silap, harap maafkan..

wassalam..

Bookmark and Share

  


  Member Information For qaulah_atrahProfil   Hantar PM kepada qaulah_atrah   Quote dan BalasQuote

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» apa standard jadi cikgu...!

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 4

Go To Page: 1 · 2 · 3 · 4  
Jump To Page:


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
ę Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.240931 saat. Lajunya....