Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Layang-layang naik ke udara kerana menentang angin bukan kerana mengikut arah angin

-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 43
Ahli: 0
Jumlah: 43




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 1 hari, 22 jam, 10 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 24 hari yang lalu
syahidatul: 27 hari yang lalu
raudhahasanah: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Pendedahan Mastika risaukan bapa pelajar perempuan di IPT


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Pendedahan Mastika risaukan bapa pelajar perempuan di IPT

Please Mendaftar To Post


Oleh Pendedahan Mastika risaukan bapa pelajar perempuan di IPT

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 14:04



.......

Ikutilah luahan seorang ayah tentang masalah yg berlaku kat IPT...........Risau,takut dan bimbang.....??/




SAYA mempunyai seorang anak perempuan yang menuntut di tahun dua di sebuah
IPTA di Lembah Klang. Dia anak harapan kami, dididik dengan amalan hidup
yang baik dan tidak lupa ilmu agama sebagai bekalan di dada.

Bagaimanapun apabila membaca majalah Mastika keluaran April 2005 yang
membongkar maksiat di Tasik Kesuma, Bandar Baru Bangi, segala perasaan
bangga itu serta-merta diganti dengan perasaan takut dan risau.

Saya tidak menyangka rupa-rupanya ada anak-anak muda kita yang berpendidikan
tinggi turut terlibat dengan perbuatan jijik bercengkerama di tempat awam.

Lebih memalukan, ramai yang melakukannya pada waktu siang di hadapan orang
ramai yang lalu lalang. Dan yang menakutkan saya, ramai daripada mereka itu
bertudung, sama macam anak gadis saya!

Saya merasa sedih apabila mengetahui sebahagian daripada pelajar-pelajar IPT
itu telah hilang kesuciannya.

Manakan saya tidak sedih, di kalangan mereka itu ada yang menuntut di
pengajian Islam dan Maahad Tahfiz.

Saya cakap dengan isteri saya, kalau yang hafiz Quran dan bertudung labuh
paras pinggang pun buat benda tak senonoh, tidur hotel dengan pasangan,
macam mana dengan anak kita yang hanya bertudung biasa dan belajar di
fakulti sastera?

Rasa macam tidak masuk akal, ada juga mahasiswa IPT ini boleh membuat
maksiat dengan pemuda yang rambut sompek sana sompek sini, kerja tidak
menentu, pakaian macam orang pecah rumah. Aneh, belajar pandai-pandai,
tetapi tidak tahu menilai antara permata dengan kelapa komeng!

Biarpun telah menelefon anak gadis kami itu dan berulang kali berpesan
supaya tidak menconteng arang ke muka kami, namun saya masih bimbang.
Mungkin dia okey, tapi bagaimana dengan pengaruh kawan-kawan?

Apa yang dibongkar oleh Mastika itu mengesahkan cerita-cerita yang pernah
saya dengar tentang maksiat oleh pelajar IPT. Saya percaya perlakuan jijik
ini tidak terhad kepada mahasiswa di sekitar Bandar Baru Bangi saja, di
IPT-IPT lain pun lebih kurang sama juga tapi tidak didedahkan lagi.

Saya memohon kepada pentadbiran IPT-IPT di seluruh negara, turun padang,
siasat sejauh mana teruknya gejala ini. Kedua, ambil tindakan sewajarnya
kepada pelajar yang terlibat.

Janganlah terlalu menghukum, sebaliknya didik, beri nasihat, atur program
yang sesuai untuk memulihkan kembali moral mereka.

Cerdik pandai di IPT janganlah asyik berseminar sana sini, tesis itu dan
ini, wacana tinggi melangit, tetapi mahasiswanya dibiarkan tidak berakhlak.

Begitu juga dengan pemimpin Majlis Perwakilan Pelajar. Inilah masanya untuk
mencegah rakan-rakan anda daripada terjebak dengan gejala negatif.





-----------------
Sabda Nabi Muhammad s.a.w.yang bermaksud:"Barangsiapa yang amalannya hari ini lebih baik dari semalam,dia adalah orang yang beruntung.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 22-05-05 14:37


Hmm, mungkin agak agresif.
Tapi inilah realitinya.

Pada ana, apa salahnya kena pukul kuat sikit, agar kita beringat sebelum terngadah...

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

farahdilah
Warga 1 Bintang
Menyertai: 28.04.2005
Ahli No: 16149
Posting: 24
Dari: johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 16:08


saya tak baca mastika keluaran April tu..tapi ada kwn beritahu jgk mengenai isu nie..
saya salah seorang mahasiswa yang menuntut di IPTA nie pun risau dgn golongan nie..
niat sebenar datang ke universiti adalah untuk menuntut ilmu..jadi niat kita biarlah betul..
memang isu nie agak memalukan apbila cerita mengenai pelajar tahfiz pun terlibat sama...
saya pun pada mulanya agak terkejut...

saya pun slalu mendoakan agar diri sentiasa dijauhkan dari perkara2 mungkar...sesungguhnya kita adalah hambaNya yang lemah...

wallahualam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For farahdilahProfil   Hantar PM kepada farahdilah   Pergi ke farahdilah's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 22-05-05 16:13


saya pun ada adik pompuan...takut gak...hairan rasanya....anak cine yg ada boyfriend pun tahu jaga diri...ni anak melayu apa dah jadi....konon2 cinta sejati....n serahkan body to da guy...ada ke patut....

Bookmark and Share

    


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 16:30


saya mesti save posting dakwah_ilahi, print out dan tampal kat fakulti saya masa bukak sem depan nanti, insya-Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 16:37


kepada siswi2,hati2 bile jauh ngn parents...
jgn terjebak ngn perkara2 yg x elok...
respect mak bapak kite ma...

wassalam..




Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 22-05-05 18:35


...

Quote:
....majalah Mastika keluaran April 2005 yang membongkar maksiat di Tasik Kesuma, Bandar Baru Bangi, segala perasaan bangga itu serta-merta diganti dengan perasaan takut dan risau.



....bukan Tasik Kesuma...tp Tasik Cempaka.. dan bg ana sendiri ana gelarkan Tasik Celaka.. hampir berhadapan Pejabat Daerah Hulu Langat.. berdekatan masjid al-Hasanah..

Quote:
...hairan rasanya....anak cine yg ada boyfriend pun tahu jaga diri...ni anak melayu apa dah jadi..



...ana rasa ini kurang betul.. kaum non-muslim kebanyakannya sudah 'tinggal bersama' serumah.. jk diselidiki kebanyakan non-muslim kurang tinggal d kampus..byk tinggal bersama (lelaki+perempuan) dlm satu umah...

Memang gejala sosial ini sudah lama berlaku cuma penyelesaiannya agak sukar utk dimuktamadkan.. baca sahaja dlm mastika ttg pengalaman ustaz suhardi dan rakan2.. ada ketikanya mereka diperlekehkan oleh org islam sendiri..

Peranan MPP?? Kalau d ukm ada kempen kunci motosikal.. program "battle of the band" peringkat kolej.. dan tiada langsung (barangkali) kempen larangan umpamanya melarang siswa siswi islam bercouple.. krn kebanyakan exco MPP sendiri bercouple... Tidak diketahui peranan kelab Islam Hadhari, kelab Aspirasi dlm masalah ini.. apapun peranan setiap mahasiswa amat penting dlm menangani permasalahan ini..

Maaf jk ada kesilapan...

................................................

mAsA mENgUBAh sEgaLanYA


Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

condemned
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.06.2004
Ahli No: 9566
Posting: 121
Dari: klang

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-05 18:42




mmg skrg ni masalah ni ketara kat kebanyakkan ipt...
hancur luruh hati yg memandang..


Bookmark and Share

    


  Member Information For condemnedProfil   Hantar PM kepada condemned   Pergi ke condemned's Website   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 22-05-05 19:04


dah baca mastika bln ni?lagi la dahsyat...

tapi bkn itu yang saya nak konsi di sini...

yang saya nak kongsikan pasal remaja yang membuat onar di tempat awam mahupun di mana2 pon...

awl tahun ni,dalam bulan 3...saya dalam perjalanan pulang dr tempat pengajian ke kampung...sonok ni nak balik kampung...duk dalam bas asyik nyanyi lagu nasid manjang...ske sgt nak jumpe family katakan...tiber2 dalam satu tempat...kitorang terpaksa tukar bas...tak pasal2 diorang duk sesuka ati..saya yang lambat tukar bas terpaksa duk 2nd last..bahagian belakang la kirenyer...dengan tanpe di duga...ada la berlaku kejadian onar itu di belakang tempat duduk saya...ya ALLAH..menggeletar,sejuk tgn saya biler terpandang..ala2 edisi siasat gitu..tak sangka saya leh tgk secara live!tau la waktu malam...tapi diorang mengeluarkan bunyi yang sangat la menyakitkan hati..saya mmg tak sabar lagi...susun ayat nak sound....mmg terketar la waktu tu..sebab saya kan ppuan..dia lelaki dan ppuan..maner tau anti diorang serang ngan senjata...bahaya la kan..

tapi akhirnya saya dapt kekuatan memberi tazkirah...bagi salam dulu..citer pasal tsunami dan akhirat sket..bagi nasihat..diorang tunduk jer..

ingat ker diorang insaf...ruper2nyer kawan sebelah saya cakap diorang wat lagi pastuh...aper nak jadi budak2 skang ni?kalau adik saya...dah lamer.....

astaghfirullahal azim...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

SyahPaat
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3445
Posting: 101
Dari: KUALA SELANGOR

Selangor  


posticon Posting pada: 22-05-05 20:22




Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahPaatProfil   Hantar PM kepada SyahPaat   Pergi ke SyahPaat's Website   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 22-05-05 21:40



sebenarnya masalah ni bukan baru tapi dah lama berlaku....cuma sekaranag baru terbuka mata nak paparkan bende2 ni...kadang ana terpikir kat mana depa letak iman sampai sanggup buat benda macam ni...kalu setakat pegang pada nama plajar tahfiz....tak jadi...kalu takat pakai tudung labuh tapi semata untuk mengabui mata masyarakat....terpesong namanya...kira masa depa lakukan bende terlaknat ni tak dak iman bersama depa....kalu tak depa tak buat...masalah ni bukan berlaku kat ukm jer....semua ipta dan ipts...jangan sebut satu u baik sebut semua....nak cakap banyak pun tak guna....ada akal boleh p k sendiri...sebab manusia ni sebaik2 kejadian yang Allah cipta...kalu binatang tu lain citer.............
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

la
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15596
Posting: 173
Dari: di bumi yang nyata

malaysia  


posticon Posting pada: 23-05-05 08:28


subhanallah

Bookmark and Share

    


  Member Information For laProfil   Hantar PM kepada la   Quote dan BalasQuote

istisafa

Menyertai: 16.12.2003
Ahli No: 5723
Posting: 626
Dari: Kelana Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 08:50




Quote:
tapi akhirnya saya dapt kekuatan memberi tazkirah...bagi salam dulu..citer pasal tsunami dan akhirat sket..bagi nasihat..diorang tunduk jer..



alhamdulillah srikandisutra kerana berani menegur yang mungkar.. ana pun pernah melalui peristiwa ngeri ini.. mujur la masa tu tak ada sound effect.. dah ditegur pun masih lagi tak sedar sedar.. rasanya macam nak tukar bas aje, tapi memandangkan perjalanan masih jauh dan dah larut malam, paksa mata untuk tidur walaupun hati geram membara..

Bookmark and Share

    


  Member Information For istisafaProfil   Hantar PM kepada istisafa   Quote dan BalasQuote

sukri96
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15374
Posting: 598
Dari: Kepala Batas

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 08:51


Istagfirullah...
mintak simpang la berlaku anak2 saya..
tak bacapun mastika.. tp bila denagr mcm nie seram bulu roma lak..

itulah bila bab agama tk diberi penekanan



Bookmark and Share

    


  Member Information For sukri96Profil   Hantar PM kepada sukri96   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 09:16




Quote:

Manakan saya tidak sedih, di kalangan mereka itu ada yang menuntut di
pengajian Islam dan Maahad Tahfiz.



UM pun sama... aiii... entahlah... sangat kesal..

p/s : apekejadahnya semuanya ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

raudhatulmardhiah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 140
Posting: 262
Dari: Kluang, Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 12:14




sbg student ipta sy pun tekejut,
mnta ALLAH jauhkan dr sgl dosa besar...
pendek kate, tepuk dada tanye iman...
kalau takut terjebak, jgn cube hampirinya!
beri lebih perhatian pd anak
& tegas mainkan peranan penting
jgn tunggu nasi jadi bubur...

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhatulmardhiahProfil   Hantar PM kepada raudhatulmardhiah   Pergi ke raudhatulmardhiah's Website   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-05 12:14




kiter tak bace ar mestika bln lepas...

ermm...menakutkan tul la skrang nie....

mintak dijauhkan...aminnnn

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-05 12:14




kiter tak bace ar mestika bln lepas...

ermm...menakutkan tul la skrang nie....

mintak dijauhkan...aminnnn

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

alKhattab
Warga 5 Bintang
Menyertai: 02.01.2005
Ahli No: 13471
Posting: 374

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 12:55


memang gila betulla remaja zaman sekarang nih...memang tak tau malu...sebenarnya ana pun dah banyak pengalaman terserempak,terdengar cerita2 cam ni...samapi dah tak larat...

masalahni sebenarnnya kite kena berbalik kembali kepada islam...pokok pangkalnya tegakkan islam kembali,dirikan daulah islamiyah,gunakan sistem islam dan syariatnya nescaya selesai problem tersebut!!!!

tunggu ape lagi?ayuhla,dunia semakin bercelaru..dah nak kiamat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKhattabProfil   Hantar PM kepada alKhattab   Quote dan BalasQuote

lah
Warga Rasmi
Menyertai: 03.12.2004
Ahli No: 12785
Posting: 5
Dari: shah alam

Kelantan  


posticon Posting pada: 23-05-05 13:25


itu yg penting ada kekuatan iman yg mana rasulullah laksanakan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For lahProfil   Hantar PM kepada lah   Quote dan BalasQuote

puteriayahanda
Warga 4 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15473
Posting: 268
Dari: negeri sembilan

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 23-05-05 13:59


....
nauzubillah....semoga kita terpelihara iman...

-----------------
ya ALLAH, pelihara aku dari ilmu yang tidak bermanfaat, hati yang tidak khusyuk,nafsu yang tidak pernah puas dan dari doa yang tidak diperkenanka

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteriayahandaProfil   Hantar PM kepada puteriayahanda   Quote dan BalasQuote

as_samakandi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16564
Posting: 35
Dari: amerika syarikat

usa  


posticon Posting pada: 23-05-05 14:18


Bila dengaq jer pendedahaan mastika ni..rasa geram sangat kt pelajaq kita ni...kalau dikira belum matang..tapi beljaq tinggi-tinggi...klu belum diajar ilmu agama...ibubapa dh ajar kecik2 lagi...mana maruah...mengapa n kenapa sanggup menggadaikannya...betul kajian rambang yg dibuek baru2 ni..yg menunjukkan ramai remaja hari ini hilang dara........

Wahai pelajaq ipt yg terlibat insaf lah...dunia makin hari makin sampai penghujungnya..bila-bila sahaja nyawa kita di tarik balik....

Bagi peljaq perempuan kt ipt..jaga diri n hiasilah akhlakmu..jgn gadaikn maruah..kerana semua perzinaan bermuqadimah ngan perempuan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_samakandiProfil   Hantar PM kepada as_samakandi   Quote dan BalasQuote

alhafiz
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.08.2003
Ahli No: 3038
Posting: 48
Dari: pondok usang

columbia  


posticon Posting pada: 23-05-05 15:03


menghafal tanpa..penghayatan dalam isi kandunagn Al-Quran...itulah jdnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alhafizProfil   Hantar PM kepada alhafiz   Quote dan BalasQuote

nuzra_awatif
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14676
Posting: 99
Dari: Bumi Allah

Perak  


posticon Posting pada: 23-05-05 15:25


nauzubillah..
moga2 dijauhkan dari musibah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuzra_awatifProfil   Hantar PM kepada nuzra_awatif   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 15:45


lagi baik buat pendedahan je seperti cara mastika tu drpd dok satu2 je nk cekup setiap hari.tu belum lg siaran itu ini buat liputan kalu tak,hebah sngt la..tu lagi baik..biar jelas pada mata masyarakat gelagat2 manusia sekarng...terutamanya bagi ibu bapa yg ada anak study kat mana2 ipt....jagalah ia..
jaga diri dan iman hiasi peribadi

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 15:55


Di sini perlu kita ingat betapa iman dlm diri itu mampu mengatasi segala kejahatan. Takyah susah2 pk punca, cukuplah dgn menghayati firman Allah yang mengatakan SESUNGGUHNYA SOLAT ITU DAPAT MENCEGAH DRP PERBUATAN YG KEJI & MUNGKAR.

Bila solat tapi masih melakukan maksiat, itu tandanya solat masih tidak memberi kesan atau dengan bahasa mudahnya, x diterima Allah.

Ingatlah,permata itu walau dicampak ke lumpur,ia tetapakan berkilauan.Mcm tu gak dgn iman. Di mana saja kita berada,kalau iman tebal dalam diri, insyaAllah maksiat pasti akan dihindari..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

sahabat_amin
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 123
Posting: 1287
Dari: Bumi Darul Iman

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 18:15


memang sedih bila baca pendedahan dlm mastika..
tertarik gak cara ustaz2 yg cekup couple kt tasik chempaka tu dlm memberi kesedaran n tarbiyah..
lps tangkap,panggil keluarga ,ajak pegi masjid solat taubat,zikir n bermaafan pastu sntiasa ikuti jugak perkembangan dioghang supaya tak jadik lagi camtu..
tapi sayangnye,tak ramai yang nak wak kerja amal2 camtu.. nak selamatkan anak bangsa kite,lebih2 yang bawak imej Islam...

-mastika terbaru...teruk lagi..!! apa nak jadikk!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahabat_aminProfil   Hantar PM kepada sahabat_amin   Pergi ke sahabat_amin's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 22:02


astaghfirullah wa nauzubillah..hampirnya dunia kepada kiamat!

buat yang sedar,berdoalah moga kekal terpelihara..
doakan juga rakan2 yang terlibat,moga cepat sedar n bertaubat..ALLAHUAKBAR!

firman ALLAH yang mafhumnya..JANGAN dekati zina.kebanyakan dari kita,mungkin agak kurang jelas mengenai ayat ni.mari kita ikuti soal jawab di bawah:

Soalan:
Apakah hukumnya seorang antara ihkwah dan akhawat berchating ? Adakah ini termasuk dalam perkara yg tidak syarie ? Apa pandangan agama dalam bab ini?

Firman Allah S.W.T. yang bermaksud : ("Jangan kamu menghampiri zina. Sesungguhnya perzinaan itu perkara yang keji dan suatu jalan yang buruk").
Dewasa ini kita melangkah ke dunia serba maju yang dikenali juga dengan dunia IT. Islam sebagaimana yang kita tahu adalah agama syumul yang sesuai di setiap tempat dan setiap zaman. Kembali kepada soalan yang berbangkit, masalah chat muda-mudi. Adakah Islam membenarkan pergaulan lelaki perempuan dan bergurau senda di antara mereka?! Sudah semestinya muda-mudi akan menjawab Islam membenarkan tapi ada batasnya.
Di sini ingin ditekankan ayat di atas Allah telah menegaskan bahawa "jangan kamu hampiri zina". Cuba kita lihat uslub Al-Quran dalam ingin mencegah dan menerangkan hukumnya. Kenapa Allah tidak mengatakan "jangan kamu berzina"? kerana Allah sudah mengetahui, manusia tidak akan terjerumus dalam zina sekira ia tidak menghampirinya.
Persoalan sekarang apakah yang dimaksudkan dengan menghampiri ? ulama menafsirkannya dengan mana-mana wasilah yang boleh menyebabkan kepada zina maka ia termasuk dalam makna menghampiri. Di sini Islam telah meletakkan satu kaedah umum iaitu " saddu zaroie' " dan setiap wasilah kepada sesuatu yang haram maka wasilah itu sendiri adalah HARAM. Islam membenarkan hubungan lelaki perempuan mengikut keperluan sahaja.Tidak boleh kita hendak berhubung dengan mereka sebagaimana kita berhubung sesama kita.

Wallaua'lam...

moga warga ukhuwah diberi kekuatan untuk mengamalkan ilmu di dada n menjadikannya benteng dalam mempertahankan keindahan ISLAM n IMAN..aamin

p/s:moga kita bukan dari golongan yang HANYA tahu dan pandai berkata..!


-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 24-05-05 07:44


option explicit
dim pelajar as manusia
dim cinta as feeling
dim kekasih as perosak
dim nafsu as gelora
dim iman as islam
dim syaitan as laknatullah
dim jahanam as kehancuranAkhlak
dim validmuslim as boolean

if ValidMuslim(iman > 100%) then
pelajar = muslim yang beriman
validmuslim = val((pelajar+iman+cinta)-(nafsu+kekasih+syaitan))
validmuslim = true
call msgbox("pelajar ini seorang yg beriman", vbexclamation,vbokonly,"valid input")
if cinta = kepada Allah (non meterial)
cinta = true
else
cinta = false
cinta = val(dunia semata-mata)
validmuslim = false
end if
else
if (iman <= 0 and akal <= 0) then
jahanam = (iman - (nafsu+kekasih+cinta+syaitan+akal))
pelajar = jahanam
Validmuslim = false
call msgbox("pelajar ini rosak akhlak & iman... bawaklah bertaubat", vbexclamation,vbokonly,"error")
else
validmuslim = true
endif
end if


sekian terima kasih..... mungkin silap coding ni... tapi u get my point right?? program hidup ni memang komplex

-----------------
nothing personal... just knowledge and work

MAY THE FORCE BE WITH U

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 09:37






ana rasa semua berbalik pada diri mahassiswa/i itu sendiri. apa yang ana nampak. dah banyak kempen untuk menyedarkan student tapi bila hati dah tertutup, kita buat apa pun tak menjadi. samalah kes sister Srikandisutera. diorang buat juga. bukan senang syaitan nak tercabut bila melekat.

ana bukan wakil MPP atau SRC tapi ana dah tengok usaha diorang membanteras kes ini(universiti ana, u lain tak taulah) contohnya, banner "NO DATING AND COUPLING" tergantung sana sini, tapi dia dating kat banner tu adalah.

tiap kali ada carnival, diorang turun padang bagi risalah kat orang yang disyaki tapi, tong sampah jawapannya.

sama-samalah kita jaga diri, saling memperingati.... dan apa saja tindakan yang sewaktu dengannya.

[ Posting ini telah di edit oleh: sahlon pada 2005-05-24 09:38 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

Qistinamawar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 15.04.2005
Ahli No: 15826
Posting: 51
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 11:33




saya pn jadi takut pabila baca mastika 2........kepada para siswi pandai2 lah jg dir..... ingat pesan mak ayah.......selalu la ingat akan Allah Maha Melihat n Maha Mengetahui........ n jauhi lah perkara mungkar.....semoga diri kita semua sentiasa di bawah lembayunh Allah.......null

Bookmark and Share

    


  Member Information For QistinamawarProfil   Hantar PM kepada Qistinamawar   Quote dan BalasQuote

puteri_kk
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11389
Posting: 129
Dari: healthy campus

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 11:48



perkara macam nilah yang paling ditakuti.. kalau golongan bijak pandai sendiritunjukkan contoh yang tak betul, macam mana la gamaknya yang tak der ilmu lanngsung.. Bagi ana ini terjadi sbb kurangnya didikan agama daan penghayatan terhadap ilmu yang dipelajari. Ingatlah ilmu tanpa amal takder pekdahnya.. cam pokok yang rendang tapi tak berbuah langsung. tak ker itu membazir?
Sebagai seorang mahasiswa, kita perlu membantu rakan2 kita yang mungkin diorang tak tau dan tengah mabuk dengan nikmat dunia yang sementara.. ana nak komen skit pasal ibu bapa yang lepas tangan setelah anak2njya berjaya masuk U. ada sesetengah tu yang tak hirau langsung terhadap anak2nya.. at least bertanya khabar dan tanya apa yang dibuatnya..kadang2 budak u ni ego skit..silap tegur kita dimarahnya...

[ Posting ini telah di edit oleh: puteri_kk pada 2005-05-24 11:52 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_kkProfil   Hantar PM kepada puteri_kk   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 24-05-05 13:10



benda ni bukan baru...lama dah...malah depan mata ana sendiri pun ada...masa kita tegur masam jer...pas tu cakap kubur lain...kubur memang lain-lain tapi bahang kita juga yang dapat...ana pun tak tahu nak tegur macam mana...kat kolej kediaman ana ni jenis yang memang suka hiburan...pergaulan laki pompuan tak tahu nak katala...time azan pun boleh duk bergelak ketawa lagi...tu nak kata apa ya...siap berlari berkejaran lagi tu...setakat ana dengan sahabat2 tegur diaorg sinis jer dengan kita ni...siap boleh kata tudung labuh jer,perangai ntah lebih daripada kami...masyaAllah...tuduhan yang depa lempar terlalu pahit untuk ditelan...rasa nak gugur air mata ni...hanya tuhan jer yang tahu...
moga depa sedar...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 24-05-05 13:21


bukan setakat kat tasik je...kat mane2pun diorang buat perkara tak senonoh tu...heran la jugak...apehal la muke tak malu berpeluk2 kat tengah2 orang ramai? sorry to say la....siswa/i yg jenis tak makan saman macam ni...pandai diorang tak leh ditumpang...bodoh diorang ni tak boleh diajar...sebab tu jadi hal2 yg menyakitkan mata.. pandai setakat atas kertas tapi kalau moral hancur...takyah nak bangga jadi budak U la..
yang lagi sakit paru2 tengok...muslim student yg selalu buat perangai..pegi kelas, naik motor dgn boifren...balik berjemput...dalam kuliah duduk same2...siap pegang2 tangan lagi..main2 rambut...si lelaki betulkan tudung si perempuan..ape kes nih? yang siswanye pulak...ade je mase nak berkepit dgn girl diorang...ajaib betul la.. :- moga2 ana tak terlibat dalam perkara2 yg boleh menjatuhkan maruah, InsyaAllah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

Nabilz_Farabiz
Warga Rasmi
Menyertai: 26.05.2005
Ahli No: 16711
Posting: 2
Dari: Taman Permata

pakistan  


posticon Posting pada: 26-06-05 17:53


Nak buat bagaimana..........budak zaman sekarang....... :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nabilz_FarabizProfil   Hantar PM kepada Nabilz_Farabiz   Pergi ke Nabilz_Farabiz's Website   Quote dan BalasQuote

Nadiahsolehah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.05.2005
Ahli No: 16314
Posting: 283
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 19:03


assalamualaikum...
saya memang terkejut mase baca mastika hari tu...
tak percaye sangat remaje kita dah rosak teruk akhlak mereka...
apa yang plg memalukan...remaje yang blh bergelar ustaz pun sanggup buat perkare2 terkutuk tu..
saya pun terfikir...kenapa remaje zmn sekarang blh jadi macam ni...
mungkin pengaruh hiburan dan budaya luar mendorong mereka untuk buat kerje2 ni..
mungkin dengan pendedahan ni memberi ingatan dan pengajaran kepada semue terutamenye ibubape supaye lbh mengawasi anak2 mereka...
inilah pendapat saya...
syukran jazilan....

Bookmark and Share

    


  Member Information For NadiahsolehahProfil   Hantar PM kepada Nadiahsolehah   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 20:26


ada sesiapa yang dah baca kisah seorang bapa yang pengsan langsung meninggal dunia lantaran melihat anaknya yang melakukan 'hubungan' dalam video(tak silap ana lah..) tak?

peh...tak sangka,anak yang disangka baik rupanya dah 'terbalik'. Sedihnya....


Memang benarlah kata sesetengah orang,anak perempuan itu memikul nama baik dan maruah keluarga.

p/s:semoga ana dijauhkan dari mencemarinya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 26-06-05 21:49


Apa nak jadi agaknya...hmm...baguslah ada pendedahan macam tu

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 27-06-05 03:18


di memana pun sama saja...bukan setakat ipt... budak skolah pun lebih kurang juga... orang dewasa yang beragama "ISLAM" tertulis dalam IC mereka apatah lagi. faktor pendorong semuanya kita boleh trace dan buat research & conclusion sendiri... dan semuanya akan kembali kepada 1 sebab utama...... iman
macam yang selalu saya tekankan... dunia diambang kehancuran. apa yang menyelamatkan kita... iman didada.
dan saya sendiri seringkali kecundang....dengan permainan syaitan diakhir zaman.cabaran getir kepada umat muhammad s.a.w. sebelum "the reckoning day..."

sesiapa yang dengar, ambil iktibar and do something b4 its too la8... dia akan selamat
tetapi.. kepada yang hardcore dan mental block.
mungkin tiada akhirat baginya.. hanya dunia dan isi kandungannya yang sia-sia.
sesamalah kita memperingati antara satu sama lain. hayatilah surah "the time" ....demi masa...

the relativity theory.... is it obscure? or a yahudi laknatullah conspiracy gimmic yang menyesatkan ?

what about the theory of "Quantum physics" then? does everything related to each other entities?... from islamic point of view?
in my opinion...it does. dont you? to find out... google it... and u knew what i meant.


-----------------
nothing personal... just knowledge and work

MAY THE FORCE BE WITH U


Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

umair
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4498
Posting: 201

Perak  


posticon Posting pada: 27-06-05 12:18


entah apa la....yang terjadi pada zaman sekarang kan...
bila dilarang buat jugak kalu tak larang pun diaorang buat jugak...
habis itu ...macam mana ...ana pun terkejut jugak tentang pendedahan mastika ini,ish2 bila dilihat cukup sedih ....
semoga Alllah memberi taufik dan hidayah kepada kita semua

Bookmark and Share

    


  Member Information For umairProfil   Hantar PM kepada umair   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 27-06-05 14:22


ermmmm,semoga para siswa dan siswi kita dilindungi Allah dr pekerjaan2 yang buruk dan memalukan ini....

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 13:57


Kenapa mesti ada ayat yang berbunyi macam gini yea????

!!! QUOTE !!!

Saya cakap dengan isteri saya, kalau yang hafiz Quran dan bertudung labuh paras pinggang pun buat benda tak senonoh, tidur hotel dengan pasangan, macam mana dengan anak kita yang hanya bertudung biasa dan belajar di fakulti sastera?
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 28-06-05 14:34 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

islamic_gil
WARGA SETIA
Menyertai: 24.02.2005
Ahli No: 14692
Posting: 427
Dari: SATU KAWASAN DI SATU MASA

Selangor  


posticon Posting pada: 28-06-05 14:30


xtahu apa nak jadi ngan dunia sekg,hrp2 mintk dijauhkan dari diri ini.bayak2lah bertaubat!

Bookmark and Share

    


  Member Information For islamic_gilProfil   Hantar PM kepada islamic_gil   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 14:36


Pada 28-06-05 14:30 , islamic_gil posting:

!!! QUOTE !!!

xtahu apa nak jadi ngan dunia sekg,hrp2 mintk dijauhkan dari diri ini.bayak2lah bertaubat!


nak tahu bagaimana masa depan dunia ini...

JENG JENG JENG...

Lihatlah pada anak2 muda belia kita sekarang ni.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

as_samakandi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2005
Ahli No: 16564
Posting: 35
Dari: amerika syarikat

usa  


posticon Posting pada: 20-07-05 08:42


ya allah,jauhkan kami dari maksiat...insaflah wahai remaja yang masih leka dengan arus dunia....

Bookmark and Share

    


  Member Information For as_samakandiProfil   Hantar PM kepada as_samakandi   Quote dan BalasQuote

winna_huwaida
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.07.2005
Ahli No: 17219
Posting: 132

Johor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 16:35


entahlah....tak tau apa nak kata....jaga lah maruah


-----------------
aku ada lah aku


Bookmark and Share

    


  Member Information For winna_huwaidaProfil   Hantar PM kepada winna_huwaida   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 20-07-05 16:53


pandangan saya dalam hal ini.. kita kena menegur dalam erti kata yang tegas tetapi dalam pendekatan yang lembut dan juga perlunya memberikan kesan yang jelas.. kerana remaja sekarang ini tidak memikirkan kesan dan akibat hasil daripada perbuatan sekarang ini. lagi pun sekarang ini dunia nak sampai ke penghujungnya balasan yang akan dibayar dengan tunai adalah cepat. tetapi apa pun semua orang bertanggungjawab dalam hal ini. kalau nak bercinta ingatlah batas-batasnya... kita umat islam bukan kaum hayudi...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

sitishuhada
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.10.2004
Ahli No: 11861
Posting: 132
Dari: terengganu

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 23:08


Ya Allah Ya Tuhanku..lindungilah kami semua dari perbuatan yang tidak diredhai dan dimurkai oleh Mu..ameen

Bookmark and Share

    


  Member Information For sitishuhadaProfil   Hantar PM kepada sitishuhada   Quote dan BalasQuote

chibi_maruko
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16933
Posting: 474
Dari: terawang-awangan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 23:14


assalamualaikum
umat islam zaman sekarang dah tak macam umat islam...



___________________
praise to you
just for you....Allah

Bookmark and Share

    


  Member Information For chibi_marukoProfil   Hantar PM kepada chibi_maruko   Quote dan BalasQuote

imansofea
Warga Rasmi
Menyertai: 28.12.2003
Ahli No: 6048
Posting: 12
Dari: land below da wind

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 02-08-05 23:40


assalamualaikum....

itulah kenyataannya...golongan cerdik pandai sekarang ni...
kat tmp saya pun,sama juga...hampir semua U laaa....
hari 2 kawan saya(seorang mualaf) ada cerita pasal student2 kat tempat dia belajar...tempat 2 xla ramai sangat studentnya (90% malay)...
smuanya bakal jadi cegu laa...tapi,perangai dorang....isk..isk...sedih nak cakap....
stp ujg mgu...wajib ada prog. setan!!!
kat kuliah siap boleh tukar2 cerita lagi.....
gila KE apa???

saya pun tak tahu lah..Kalau bakal cegu dah macam 2...anak muridny nti macam mana???
kawan 2 cita sambil nangis2 lagi....dia pun takut dengan envirnmt yang macam 2..
dah lah jauh dari family...
tgl kat asrama pulak...dapat kwn2 yang macam 2...
saya bukan nak memburuk2 kan mereka...tapi skdr nak mnympaikn kbnrn...


"Ya Allah Ya Tuhan ku...lindungilah hati2 kami dari buruan syaitan"

Bookmark and Share

    


  Member Information For imansofeaProfil   Hantar PM kepada imansofea   Quote dan BalasQuote

Firdaus_Azimi
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 288
Posting: 1705
Dari: menara condong

Perak   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 01:04


hehehhe...
lama tak join...
dah berubah komuniti ini..
alhamdulillah..
banyak improve...

bila baca saja topik ni..
satu saja timbul dalam kepala ni..
adakah ini bala yang diturunkan ALLAH kepada kita..
makin dekat hari kiamat bila manusia tanpa segan silu berzina.

p/s..bukan filem kiamat sudah dekat..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus_AzimiProfil   Hantar PM kepada Firdaus_Azimi   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 20:17


mungkin agaknya.....salah satu bala

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

ibnuabbas
Warga 4 Bintang
Menyertai: 01.05.2005
Ahli No: 16231
Posting: 346
Dari: Al-Azhar As Assyarif

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 20:38


apabila terdapat titik hitam dalam hati seseorang maka tiadalah malu dalam melakukan perkara keji.

Bookmark and Share

    


  Member Information For ibnuabbasProfil   Hantar PM kepada ibnuabbas   Pergi ke ibnuabbas's Website   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 20:42


BILA TUHAN TAK DITAKUTI...
MACAM-MACAM BOLEH TERJADI..
TIAP ORANG TAK KETAHUAN...
HALA HIDUPNYA SENDIRI...

MAKA ROSAKLAH... DI SANA-SINI...

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

taufiq111
Warga 4 Bintang
Menyertai: 09.09.2004
Ahli No: 11035
Posting: 270
Dari: UKM

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 20:45


Lagi satu, bila media pada hari ini, seolah-olah menayangkan cerita-cerita yang berunsurkan keghairan... maka mungkin di sana terdapat beberapa penonton yang ingin cuba melakukan adegan tersebut....

BIla nafsu dah kuasai diri.... masa tu dah tak boleh nak buat apa lagi dah.... silap-silap, kecewa dan menangis....

Jangan Allah utuskan bala' ke atas IPT Malaysia seperti kehancuran bangunan dan sebagainya, sudahlah....

Kita cuma mengingatkan dan berjaga-jaga saja....

Na'uzubillah min zalik... Ampunkan dosaku ya Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For taufiq111Profil   Hantar PM kepada taufiq111   Quote dan BalasQuote

mihar123
WARGA SETIA
Menyertai: 20.11.2005
Ahli No: 20396
Posting: 551
Dari: ::. Negeri Che Siti Wan Kembang .::

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 04-01-06 22:51


Hal ini memang telah lama berakar umbi di kalangan masyarakat malaysia...terutamanya ia menjadi kebiasaan orang zaman kini walaupun berpendidikan tinggi...Berpendidikan tinggi bukanlah tiket untuk dapat mengelakkan daripada berlakunya hal ini...Apa yang dapat menghalangnya ialah didikan agama yang mendalam semenjak dari kecil...Ianya perlu diamalkan. memang sukar untuk dilaksanakan tapi cubalah sekadar kita termampu...

Di IPT hal ini biasa berlaku....Ana pernah mengetuai cegah couple waktu di sek.men. dan sewaktu menuntut di universiti....Banyaklah ana dapat lihat bahawa perkara ini telah menjadi kebiasaan. Ia bermula zaman sek. lagi.

Sama2lah kita mencegahnya :-?


-----------------
~~~Bersusah-susah dahulu bersenang-senang kemudian~~~

My blog::: http://mihar.blogs.friendster.com/:::



Bookmark and Share

    


  Member Information For mihar123Profil   Hantar PM kepada mihar123   Quote dan BalasQuote

hazreenrashid
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.04.2005
Ahli No: 15666
Posting: 115
Dari: Moscow

malaysia  


posticon Posting pada: 04-01-06 23:01


saya rasa perkara ini berpunca dari rakan2 dan persekitaran, kalau bergaul dengan rakan yang mulia akhlak dan menjaga tertib Islam, insya-Allah, kalau tak malu dengan Tuhan pun, seseorang tu akan malu dengan rakan2 dia. Boleh saling menegur. Tapi kalau rakan2 pun dua kali lima, siap encourage lagi, memang bala la. Nauzubillah. Kesimpulannya, pandai2 lah memilih kawan dan kalau nak kawan dengan orang yang hanyut ini, biarlah niat untuk mengajak ke arah yang benar. Wallahualam. Saya pun banyak cacat cela.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hazreenrashidProfil   Hantar PM kepada hazreenrashid   Pergi ke hazreenrashid's Website   Quote dan BalasQuote

badshah78
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.12.2005
Ahli No: 20980
Posting: 80
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 04-01-06 23:28


masa saya study kat um dulu, kawan saya ni belajar nilam puri dan masuk fakulti akademi pengajian islam apium..lepas itu merupakan ahli jemaah pmi siap ikut tamrin lagi...tapi masyaallah...dah mempunyai teman, tapi boleh lagi bawa teman wanita orang lain naik motor...and saya difahamkan setiap hentian mereka singgah buat maksiat...bayangkan kalau dari kl ke melaka berapa hentian and berapa kali buat maksiat...kalau orang yang jahil tentang agama mungkin boleh dimaafkan..tapi kalau orang yang belajar agama sendiri buat maksiat!masyaallah....dunia dah banyak berubah....ya allah selamatkanlah kami dari azab seksamu...

Bookmark and Share

    


  Member Information For badshah78Profil   Hantar PM kepada badshah78   Quote dan BalasQuote

muslimin23
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 678
Posting: 3083
Dari: ~senawang ~ dublin ~ kl~

iran   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 00:13


artikel ni mengenai ayah risaukan anaknya....saya pulak risaukan diri saya..moga Allah memberi perlindungan kepadaku dan kepada rakan2 ku yang berada di kampus....takutnyer....

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimin23Profil   Hantar PM kepada muslimin23   Pergi ke muslimin23's Website   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 06:31


ni lah zaman sekarang ni....banyak tak amalkan islam,cakap kat mulut berapi,tapi hukum islam diabaikan.....moga kita dijauhkan dari perangai buruk seperti mana yang badshsah nayatakan....

persoalannya.....tindakan setengah peljar agama macam ini akan akan merosakkan kepercayaan masyarakat kepada golongan agama,malah ianya sendiri akan memberi infak yang besar kepada agama

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

eme86
WARGA SETIA
Menyertai: 13.07.2005
Ahli No: 17258
Posting: 2024
Dari: Temerloh, Pahang.

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 08:54


:-o :-o ana pun ada baca tg kisah tuu....sedih sangat :-(

:-| kalau yang bertudung labuh pun boleh buat macam tuu...inikan pula yang tak bertudung.....& yang lebih memalukan adalah terdapat segelintirnya adalah pelajar hafiz.......terukk.......... :-( :-( :-( :-( :-|


-----------------
Sungguh sukar perjalanan menuju MU, jadikanlah aku orang-orang yang bersyukur dan hampir dengan MU...


Bookmark and Share

    


  Member Information For eme86Profil   Hantar PM kepada eme86   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 05-01-06 10:00


Pada 23-05-05 09:16 , syahidatul posting:

!!! QUOTE !!!



Quote:
--------------------------------------------------------------------------------


Manakan saya tidak sedih, di kalangan mereka itu ada yang menuntut di
pengajian Islam dan Maahad Tahfiz.


--------------------------------------------------------------------------------



UM pun sama... aiii... entahlah... sangat kesal..

p/s : apekejadahnya semuanya ini..



Apakah UM yang dimaksudkan tu adalah student UM secara umum atau ditujukan pada student Pengajian Islam ???

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

virus_merebak
Warga 1 Bintang
Menyertai: 07.01.2006
Ahli No: 21754
Posting: 22
Dari: Selatan

ghana  


posticon Posting pada: 07-01-06 14:38


ini la penangan Islam HADHARI,
semakin BERAT setiap HARI,
couple & khalwat,dah macam laki-bini,
tak cukup tengah malam,siang-siang hari pun jadi,
ada yang mengendap,yang couple pegang2 bodi,
mak-bapak harap2,yang anaknya duk mengaji,
tapi yang dibuat,berkepit atas kerusi,
bila kena tangkap,baru la please forgive me,
mana muka nak letak,bila jadi macam ni,
tu pun berlakon sekejap,esok2 buat lagi,
kalau kena tangkap pun,kerajaan lepaskan pergi,
yang tukang tangkap,you tak usah campur lagi,
Itu bukan you punya anak,apa you peduli?
macam ni punya cakap,apa yang tinggal lagi?
pada siapa lagi nak diharap,kalau bukan pada ILLAHI.....

Sekian,terima kasih...

Bookmark and Share

    


  Member Information For virus_merebakProfil   Hantar PM kepada virus_merebak   Quote dan BalasQuote

dakwah_ilahi
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2004
Ahli No: 7735
Posting: 1108
Dari: Eropah

uk   avatar


posticon Posting pada: 08-01-06 22:14


sepatutnya pelajar agama menunjukkan contoh yang terbaik,bukan menjadi dalang kepada kemusnahaan,kemana perginya akhlak islami.......tak dinamakan beriman seseorang kalau akhlaknya masih buruk..............siapa tak sakit hati kalau pljaq agama sendiri buek perangai....

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakwah_ilahiProfil   Hantar PM kepada dakwah_ilahi   Pergi ke dakwah_ilahi's Website   Quote dan BalasQuote

azmansyah_alias
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.03.2006
Ahli No: 23580
Posting: 66

blank   avatar


posticon Posting pada: 26-03-06 02:20


assalamualaikum.....benda ni boleh dirawat jika kita kembali kepada Al Quran dan sunnah....tanamkan keimanan dan kefahaman sebenar tentang Islam dan akhlak2nya kepada umum. Segala kejahatan berpunca dengan masalah hati. Maksud potongan hadis : "sesungguhnya di dalam jasad itu ada seketul daging, jika rosak daging itu rosaklah jasad seluruhnya,jika baik ketulan itu baiklah jasad seluruhnya, ketahuilah itulah hati". Jadi bagaimana nak memperbaiki hati agar gerakan lahiriah turut mengikut, ? tidak lain hanyalah dengan menyemai iman. Untuk menyemai iman kena mengenal Tuhan kerana padaNya kita imani. Kalau nak kenal tuhan kena hayati al Quran dan sunnah, kerana melalui itulah segala-galanya tentang kesyumulan Islam diberitakan. Disisipi dengan janji baik kepada mereka yang berhati-hati dan janji buruk mereka yang melanggar batas-batas. Rasanya sahabat semua memahami perkara ini. Cuma tinggal pada kita untuk melaksanakannya. Semua pihak perlu bekerjasama untuk menyelesaikan masalah ini........HARAP MAAF....wassalam....

Bookmark and Share

    


  Member Information For azmansyah_aliasProfil   Hantar PM kepada azmansyah_alias   Quote dan BalasQuote

lobam_shibin
WARGA SETIA
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12345
Posting: 723
Dari: Dalam Rumah

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 26-03-06 15:04


ai..masih nak salahkan Islam Hadhari?..kalau anak2 yang buat salah takkan masih nak salahkan mak bapak?..apa salah ibu bapa?..ilmu dan dibagi..ajaran agama dah diberi..takkan nak salahkan mak bapak balik..dah belajar kat sekolah agama?..takkan nak salah ustaz yang mengajar..takkan nak salahkan Islam Hadhari..takkan nak salahkan bla bla bla bla bla...

Bookmark and Share

    


  Member Information For lobam_shibinProfil   Hantar PM kepada lobam_shibin   Pergi ke lobam_shibin's Website   Quote dan BalasQuote

dakganu
Warga Rasmi
Menyertai: 23.03.2006
Ahli No: 23663
Posting: 10
Dari: um is one...

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-06 15:49


memang teruk...tapi jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga. kita jangan membenci perempuan tu, tapi kita patut membenci perangai dia tu. mungkin suatu hari nanti Allah bukakan pintu hati dia nak bertaubat.kita tak tahu benda tu semua. itu hanya dia dengan Allah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For dakganuProfil   Hantar PM kepada dakganu   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 26-03-06 17:17


pakcik patut risau... tu ana nak bagi tahu kat pakcik tu... kebanyakkan anak2 yang jahanam kat ipta tu kat rumah pijak semut pun tak mati...


biasanya semua hal ni jadi sebab bercinta lepas itu gagal tahan nafsu... lagi satu sebab budaya kita kahwin lewat.. kononnya tak elok kahwin sebelum habis belajar... tu yang makan sebelum kahwin tu elok sangat ke....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Angahmuslimah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 21.04.2004
Ahli No: 8556
Posting: 53
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 26-03-06 17:18


ntHaLa..

Bookmark and Share

    


  Member Information For AngahmuslimahProfil   Hantar PM kepada Angahmuslimah   Quote dan BalasQuote

tasbih_30
WARGA SETIA
Menyertai: 27.02.2006
Ahli No: 23040
Posting: 1952
Dari: PERAK

congo  


posticon Posting pada: 26-03-06 17:21


Pada 26-03-06 15:49 , dakganu posting:

!!! QUOTE !!!

memang teruk...tapi jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga. kita jangan membenci perempuan tu, tapi kita patut membenci perangai dia tu. mungkin suatu hari nanti Allah bukakan pintu hati dia nak bertaubat.kita tak tahu benda tu semua. itu hanya dia dengan Allah.






nila bukan lagi setitik... nila mungkin suku belanga dah sekarang ni....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tasbih_30Profil   Hantar PM kepada tasbih_30   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.184498 saat. Lajunya....