Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 20-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Semua masalah boleh diselesaikan dengan cemerlang, asalkan kita menumpukan pada penyelesaian, bukan pada masalah. Allah SWT menyertakan penyelesaian untuk setiap masalah.
-- Kang Razzi Armansur

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 13
Ahli: 0
Jumlah: 13




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 10 hari yang lalu
aye: 12 hari yang lalu
NisaAdDeen: 35 hari yang lalu
RijaludDeen: 35 hari yang lalu


Jejak Kerjaya
Topik: kalo grad BiOmeD, nnti keje ape??


Carian Forum

Moderator: Admin, hafiz_along_83
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Kerjaya
    »» kalo grad BiOmeD, nnti keje ape??

Please Mendaftar To Post


Oleh kalo grad BiOmeD, nnti keje ape??

june_blur
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2004
Ahli No: 11086
Posting: 5

Selangor  


posticon Posting pada: 18-05-05 22:34


assalamualaikum...
nak tnya pndpt cz jun sndiri x tau kalo grad bachelor in biomedicine...nnti kerja ape??
ape die punye skop??? kalo ade c-nior yg dh keje...bgi tips places byk job oppurtunities 4 biomed and qulification needed..
thanx alot..
wassalam

Bookmark and Share

  


  Member Information For june_blurProfil   Hantar PM kepada june_blur   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 00:57




lorr, kan biomedic ada banyak peluang tu?

tengok sahaja berita ekonomi Utusan Malaysia minggu lepas...

mungkin anda boleh kerja sebagai jururunding untuk peralatan perubatan, @ kaji tentang antibiotic baru, kajian ttg bakteria (untuk cari vaksin), atau libatkan diri dengan biotech yg telah diasimilisasi dlm biomedic ni...

Ana pun dah ingat-ingat lupa juga nama firma tu.....tapi menurut laporan tu, firma tu mmg khusus dlm bidang bio perubatan yg sediakan peralatan kejuruteraan untuk bidang perubatan. Maybe anda pernah dengar endosurgical...ini adalah satu contoh aplikasi biomedic dalam pembuatan perkakasan pembedahan.
@ pembuatan tablet baru (pemenang anugerah Pingat Emas, Geneva 2005, kajian oleh pensyarah UM), atau penemuan ibuprofin, dll...banyak lagi...................ana pun tak larat nak sebut, hehehe...sebab ana bukan student biomedic.

TQ.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 10:25




june_blur maksudkan biomedic science ke? atau dlm bahasa melayunya sains bioperubatan. kalau dlm bidang ni, skop pembelajarannya adalah berkenaan virus-virus, bakteria, penyakit2 yg dihidapi pesakit, kaji antibiotic baru (macam yg disebut MohdHanafi) dll. atau ringkasnya kerja dalam makmal je lah.. depa tolong doctor selidik pesakit sakit apa. pekerjaannya memang ok.. saya ada kenalan yg berumur 30-an, graduate dlm bidang ni dan bekerja di syarikat insurans Prudential. banyak juga peluang pekerjaan kalau amik course nih.

jika berkenaan dengan peralatan perubatan, yg itu pula dalam bidang kejuruteraan bioperubatan. student yg ambil kursus ni, mesti juga mahir dalam bidang perubatan, seperti anatomy, fisiologi manusia, atau biokimia..(benda2 yg doktor blaja). mereka bekerja dalam membaikpulih mesin dan peralatan dalam bidang perubatan. seorang jurutera bioperubatan juga berupaya mencipta alat baru untuk kegunaan doktor-doktor... atau boleh juga prosthetic limbs @ anggota palsu... ape-ape hal pun, boleh googlekan ajer.. tanya saya lagi pun bleh..

ada juga bidang biohealth @ biokesihatan.. yg ini pula kaji tentang kesihatan manusia. biology memang banyak bidangnya...

kalau nak tahu apa-apa jurusan dengan lebih lanjut, saya boleh refer kan soalan pada kawan2 saya kat UM. ada biomedic, biohealth, biomedical engineering (ni tanya saya), biotech, bioinformatics, genetics... semua ada...



[ Posting ini telah di edit oleh: syahidatul pada 2005-05-19 10:26 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

xepiphyllumx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16294
Posting: 50
Dari: bumi mesia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 19-05-05 11:52


Quote:

On 2005-05-19 10:25, syahidatul wrote:


june_blur maksudkan biomedic science ke? atau dlm bahasa melayunya sains bioperubatan. kalau dlm bidang ni, skop pembelajarannya adalah berkenaan virus-virus, bakteria, penyakit2 yg dihidapi pesakit, kaji antibiotic baru (macam yg disebut MohdHanafi) dll. atau ringkasnya kerja dalam makmal je lah.. depa tolong doctor selidik pesakit sakit apa. pekerjaannya memang ok.. saya ada kenalan yg berumur 30-an, graduate dlm bidang ni dan bekerja di syarikat insurans Prudential. banyak juga peluang pekerjaan kalau amik course nih.

jika berkenaan dengan peralatan perubatan, yg itu pula dalam bidang kejuruteraan bioperubatan. student yg ambil kursus ni, mesti juga mahir dalam bidang perubatan, seperti anatomy, fisiologi manusia, atau biokimia..(benda2 yg doktor blaja). mereka bekerja dalam membaikpulih mesin dan peralatan dalam bidang perubatan. seorang jurutera bioperubatan juga berupaya mencipta alat baru untuk kegunaan doktor-doktor... atau boleh juga prosthetic limbs @ anggota palsu... ape-ape hal pun, boleh googlekan ajer.. tanya saya lagi pun bleh..

ada juga bidang biohealth @ biokesihatan.. yg ini pula kaji tentang kesihatan manusia. biology memang banyak bidangnya...

kalau nak tahu apa-apa jurusan dengan lebih lanjut, saya boleh refer kan soalan pada kawan2 saya kat UM. ada biomedic, biohealth, biomedical engineering (ni tanya saya), biotech, bioinformatics, genetics... semua ada...



[ Posting ini telah di edit oleh: syahidatul pada 2005-05-19 10:26 ]



ohh biomedic ngn biomedical 2 lain2 ehh? >heheh mencelah lak

kak syahidatul engineering aper?

-----------------
"Solehah women smile in times of trouble,
gather strength from doa,
and grow braver by istighfar and solat"

Bookmark and Share

  


  Member Information For xepiphyllumxProfil   Hantar PM kepada xepiphyllumx   Pergi ke xepiphyllumx's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 11:57




biomedic ngan biomedical sama aje dik.. biomedic dan biomedical engineering je yg lain. confuse je kan? sbb tu kita kena sebut biomedical science.

saya ambil kejuruteraan bioperubatan, di UM..

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

june_blur
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2004
Ahli No: 11086
Posting: 5

Selangor  


posticon Posting pada: 19-05-05 22:24


assalamualaikum...
thanx hanafi,syahidatul & xepiphyllumx 4 da' info...
pasal kuar kat srt khabar utusn tu saya ade bca & ptg krtn akhbar tp ayah saya terbuang psl krtn tu...
kak syahidatul amik biomedical eng ek???
biomedical eng lain skit ngn biomedicine....
kalo akak ade kwn amik jrsn biomedicine...jun nak cntct ngn die psl skop keje, cmpany yg byk market value...criteria u should have & etc....
jun x byk exposure sgt sbb tu tak tau...yela still in my 1st year...THANX A LOT..
[email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For june_blurProfil   Hantar PM kepada june_blur   Quote dan BalasQuote

orang_kita
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16647
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 19-05-05 23:34




boleh tak bagitau pointer2 bg course biotech,biomedic,biomedic eng. sbb skrg ni susah skit kalau xde pointer yg tinggi

Bookmark and Share

  


  Member Information For orang_kitaProfil   Hantar PM kepada orang_kita   Quote dan BalasQuote

orang_kita
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16647
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 19-05-05 23:35




boleh tak bagitau pointer2 kemasukan bg course biotech,biomedic,biomedic eng. sbb skrg ni susah skit kalau xde pointer yg tinggi

Bookmark and Share

  


  Member Information For orang_kitaProfil   Hantar PM kepada orang_kita   Quote dan BalasQuote

orang_kita
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16647
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 19-05-05 23:36




boleh tak bagitau pointer2 kemasukan bg course biotech,biomedic,biomedic eng. sbb skrg ni susah skit kalau xde pointer yg tinggi

Bookmark and Share

  


  Member Information For orang_kitaProfil   Hantar PM kepada orang_kita   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 07:25


Quote:

On 2005-05-19 23:35, orang_kita wrote:


boleh tak bagitau pointer2 kemasukan bg course biotech,biomedic,biomedic eng. sbb skrg ni susah skit kalau xde pointer yg tinggi



3.5 dan ke atas di peringkat MATRIKULASI KPM...ALA duduk kat matriks tu senang je nak skor...klu takat 3.0 tu biasalah....klu dapat 4.0 pun masih lagi biasa sbb senang nak dapat....melainkan kalau MALAS & anda tak belajar.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

  


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 08:16


pointer ye.. kalau biomedical engineering (fakulti kejuruteraan), kemasukan 2003/2004 (my year), paling rendah adalah 3.60..

kalau biomedic science (fakulti perubatan), atas 3.0 tu ok dah tu...rasanya lah..

semua major utk biological science (biotech, biohealth, genetics, bioinformatics, microbiology, etc), utk ni semua, pointer kemasukan dia berapa2 pun boleh.. cuma major2 ni, utk memilihnya time 2nd year, kena ikut pada pointer anda time 1st year di U.

jadi, pointer kemasukan utk sains biology di UM, berapa2 pun boleh.. dan pointer kemasukan utk major (apb tahun 2 pengajian) pula, major yg paling menghendaki pointer tertinggi adalah genetics (sbb genetics sangat susah). ni apa yg saya dengar je laa..dan ni saya ckp pasal UM sahaja..

yg pastinya, UM punya pointer atas 3.0.... jarang dengar yg bawah 3.0, entahlah...

kalau medic, dentistry, pharmacy..tu lain citer lah... 3.9 dan 4.0 tu semua tu.. huhuhu. (UM je gak)



Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 08:36


Quote:

kalo akak ade kwn amik jrsn biomedicine...jun nak cntct ngn die psl skop keje, cmpany yg byk market value...criteria u should have & etc....



dah bagi...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

alongayuni
Warga Rasmi
Menyertai: 01.07.2004
Ahli No: 9768
Posting: 12
Dari: Bumi Malaysia

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 11:18



saya ambil biomed science, baru je habis tp tak grad lg sebab grad bln 8.Masa saya masuk course ni dulu utk sesi 2002/03 kl tak silap ponter 3.60 keatas.Itupun masa tu student yg dapat medic pun ramai yang tak dpt 4.00 masa ,matrix.Jd kl skg rasanya pointer tu lebih tinggi sebab ramai student yg dpt 4.00.Course biomed science ni mmg bagus kl kita ada cita2 nak sambung blj hingga phd atau berminat nak jadi penyelidik.Sebab course ni pelajarnya didedahkan dengan banyak perkara yang melibatkan kesihatan dan penyelidikan.Masa belajar kita tak lagi menjuruskan kemana2 bidang yang spesifik tp melibatkan kesihatan le spt molekular , genetik, mikrob, parasit, hemato dan macam2 lagi dan jika kita nak sambung blj masa tu kita boleh bidang khusus samaada genetik ke atau mokrob ke yang kita lebih berminat.

Bookmark and Share

  


  Member Information For alongayuniProfil   Hantar PM kepada alongayuni   Quote dan BalasQuote

orang_kita
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16647
Posting: 7

Kedah  


posticon Posting pada: 23-05-05 13:49


thanks utk semua info yg brguna ni

Bookmark and Share

  


  Member Information For orang_kitaProfil   Hantar PM kepada orang_kita   Quote dan BalasQuote

june_blur
Warga Rasmi
Menyertai: 12.09.2004
Ahli No: 11086
Posting: 5

Selangor  


posticon Posting pada: 23-05-05 18:04




thanx kak shahidatul 4 da' info...really appreciate it..
utk makluman semua......
utk amik course biomed wktu time matrik jun 03/04,pointer utk biomed tinggi.......at least 3.8 sma cm farmasi....4.0-medic,3.9-pergigian..
seriously kalo jst 3.00++++ tak sampai 3.5 baik amik biologi,perguruan,eng cz ramai kwn sya wlaupun dpt 3.5+++ tapi dapt kursus mengarut...
bayangkan pointer 3.6++++ tapi dpt kursus sains pgrusan alam skitar kat UMS sma dgn kwn dia yg x dpt 3 pointer pun...ksian kan????
kdg2 ikut tuah gak....

Bookmark and Share

  


  Member Information For june_blurProfil   Hantar PM kepada june_blur   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 23:47


teknik memilih course pun penting juga.. kalau dah 3.6 above pun dah dapat sama macam member yg pointer tak sampai 3 pun, isk isk isk.. ni mesti terlalu letak harapan tinggi pada kursus yang kritikal...

Bookmark and Share

  


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 12:13




Tahniah untuk adik june_blur bakal sambung study ke IPT.. cuma akak agak tertarik dengan sahabat adik yang dapat kat UMS... erm.. tlg tell dia jangan putus asa ...pegi dulu kat sana pastu buat penukaran course bioteklogi klu dia maintain setahun 4 flat akak rasa dia bleh mohon course medic ...bawak bersabar.. ada hikmahnya knape Allah nak letak kat Sabah...

Stakat ilmu yang tak de ni... buat kerja genetik senang tapi nak interprate data dan nak faham makhluk Allah yang tak nampak tu..dan perlakuan meraka yang terlalu dinamik tu..amat susah..cantiknya ciptaan Mahapencipta...kerdilnya diri...

Nasihat akak tuntutlah ilmu walau kat mane-mane pun...yang pasti buat sungguh-sungguh kerana Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

cheekmate
Warga 4 Bintang
Menyertai: 22.05.2005
Ahli No: 16664
Posting: 287
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 06-08-05 01:16


yang pnting dptkn dulu kos yang kat nak, baru fikir skop kerja...............jangan blur2

Bookmark and Share

  


  Member Information For cheekmateProfil   Hantar PM kepada cheekmate   Pergi ke cheekmate's Website   Quote dan BalasQuote

NazRie
Warga 2 Bintang
Menyertai: 31.03.2005
Ahli No: 15491
Posting: 53

Johor   avatar


posticon Posting pada: 08-08-05 22:52


erm....ada sesiapa tak yang tau pasal kursus kejuruteraan elktrik bio-perubatan (yang saya tau kat UTM sajalah)......termasuk U oversea sekali. thank you

Bookmark and Share

  


  Member Information For NazRieProfil   Hantar PM kepada NazRie   Quote dan BalasQuote

darul_numan81
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 239
Posting: 1548
Dari: Batu Pahat,Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 11-08-05 17:55


assalamualaikum..

berminat dengan kursus Biomed ke? kalau ana ada adik.. ana takkan bagi dia ambil kos ni kecuali kalau dia bercita2 nak sambung belajar hingga ke peringkat lebih tinggi. kalau setakat degree..memang susah nak cari kerja.

maaflah kalau ada yang tersinggung.. ini berdasarkan apa yang ana lihat kat tempat ana kerja ni. kalau dulu..sesiapa yang ada degree ni.. dah boleh terus kerja dengan pegang jawatan sebagai pegawai sains ataupun menjadi penyelidik. tetapi sekarang.. terlalu banyak saingan. hampir semua IPTA di malaysia ni menawarkan kursus ni. Terbaru.. di UiTM.

erm.. di tempat ana ni pula.. student lepasan kos ni 'terpaksa' buat master. sebabnya.. susah nak dapat kerja. kalau tengok budak 1st year biomed kat sini..mesti rasa kasihan kat mereka. kadang-kadang tu.. ada juga ana nasihatkan mereka supaya belajar betul2 agar dapat score cgpa 4.0 supaya terus dapat buat phd. kat sini juga.. kursus biomed ni menjadi pilihan 'terakhir' bagi pelajar yang terkandas dari kursus kedoktoran.

Tapi..kalau dah ada diploma dan nak sambung degree dalam kos ni.. itu bagus sebab ianya 1 kelebihan bagi yang sudah ada diploma. Kebanyakan kawan2 ana senang dapat kerja dengan ada kedua2nya iaitu diploma dan degree.

p/s:Apa2pun.. rezeki di tangan masing2..
wassalam:idea:


-----------------
Kehidupan adalah satu ujian...


Bookmark and Share

  


  Member Information For darul_numan81Profil   Hantar PM kepada darul_numan81   Pergi ke darul_numan81's Website   Quote dan BalasQuote

nurul_islam
Warga 1 Bintang
Menyertai: 17.03.2004
Ahli No: 8027
Posting: 38
Dari: BUMI ALLAH

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 12-08-05 19:13


bagi yang dah grad pening fikir prospek kerjaya..bagi saya yang baru bertatih..masuk matrik...kena kaji pointer yang diterima untuk masuk untuk setiap course.berminat juga course ni...

Bookmark and Share

  


  Member Information For nurul_islamProfil   Hantar PM kepada nurul_islam   Quote dan BalasQuote

Fatinnurfarhana93
Warga Rasmi
Menyertai: 27.07.2012
Ahli No: 42431
Posting: 1
Dari: PASIR GUDANG

Johor   avatar


posticon Posting pada: 27-07-12 14:04


Salam, saya baru-baru ni dapat tawaran dari universiti malaya bidang kejuuruteraan bioperubatan, kawan saya ada menelefon hospital um untuk bertanya mengenai skop kerjaya, hospital tu kata sekarang kos ni dah xdiperlukan, betul ke? :berfikir:

Bookmark and Share

  


  Member Information For Fatinnurfarhana93Profil   Hantar PM kepada Fatinnurfarhana93   Pergi ke Fatinnurfarhana93's Website   Quote dan BalasQuote

sonymalay
Warga Rasmi
Menyertai: 06.04.2013
Ahli No: 42806
Posting: 1

blank   avatar


posticon Posting pada: 06-04-13 12:49


bottech.. subject ini susah ke?

Bookmark and Share

  


  Member Information For sonymalayProfil   Hantar PM kepada sonymalay   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.120052 saat. Lajunya....