Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Jika perjuangan itu adalah kerana perut, nilai perjuangan itu sama dengan apa yang keluar dari perut.
-- Imam Syafie

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 58
Ahli: 0
Jumlah: 58




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 19 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: Betul ke orang kelantan tak suka orang johor


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Betul ke orang kelantan tak suka orang johor

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2

Oleh Betul ke orang kelantan tak suka orang johor

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-05-05 12:06


Tak taulah betul ke tak,dulu masa sekolah cikgu saya kata org kelantan ni dok tak suka org johor,dia panggil johor negeri gelap...masa masuk u pun tengok budak kelantan suka cari pasal dengan budak johor dan selangor...kenapa ekk?

p/s
kawan kawin org kelantan....dah senyap dah...
so much of friendship...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 12:14


iye ke?? xjugak ...actually,terpulanglah pd individu tu...whether they like them or not...as far as i'm concerned,org kelate ngan org johore ok ape??/
...love is on the beautiful of beholder..

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

cinta_harapan85
Warga Rasmi
Menyertai: 23.09.2004
Ahli No: 11358
Posting: 3
Dari: Segamat

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-05 12:33


terkejut gak sy dengaq pasal nih..naper org kelantan tak suka org johor..'negeri gelap' meaning?actually depend kat org yg judge..mayb org yg x ske org johor have their own history yg mmg pahit dan tak suke sgt..apalah!!yg kena satu negeri tapi yg wat salah sorang jer..hehehe..apapun sy ok jer ngan dak2 pantai timur nih..kamcing ag..

Bookmark and Share

    


  Member Information For cinta_harapan85Profil   Hantar PM kepada cinta_harapan85   Quote dan BalasQuote

majidah
WARGA SETIA
Menyertai: 24.08.2004
Ahli No: 10691
Posting: 492
Dari: Macquarie University Village

Kedah  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:13


Seorang kawan Kelantan penah cakap kawan2 dari Johor ni selalu mempersoal dan mempertikai kalau Kelantanese still guna accent Kelantan masa berbual ngan Johorian.

Menurut dia, hal ini tak berlaku kalau dia berbual ngan Kedahan. Masing2 bantai guna accent masing2. So, tak timbul soal tikai-mempertikai.Mungkin tak semua tapi still boleh jadi faktor kerenggangan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For majidahProfil   Hantar PM kepada majidah   Pergi ke majidah's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:16



....

ana setuju dengan pandangan anis najihah...tu.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:27


mungkin Johor tu masih darul umno agi kot .. hohohoho

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

cruestasia
Warga 2 Bintang
Menyertai: 29.06.2003
Ahli No: 1791
Posting: 60

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 14:12


Tak!!!!saya org kelantan tapi suka sangat org johor...especially muar...ada sesapa org muar tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For cruestasiaProfil   Hantar PM kepada cruestasia   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 14:50


ni.. anak kelahiran muar ni.. membesar kat pahang pastu dok kat serdang lor ni...

takde masalah pun ngan org kelate.. gewe pun asal kelate... cuma tak dinafikan ada sesegelintir org kelantan ni pikiran dia pelik sket... kuat beno semangat assobiyah dia tu..

p/s: penah gak jumpa org penang perangai camtu... kalau berkumpul/berkawan just ngan geng2 dia aje.. awat jadi lagu tu nooo??

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-05-05 15:47


Dan ada cerita..kalau kita keluar ngan budak kelantan,bila dia jumpa suku sakat dia,kita ni ditinggalkan....(terbukti betul) sebab dah kena..
sebab tu masa dulu nak ngurat budak kelate..kawan2 dari kedah,melaka (perempuan)dok bantah...
"jgn zax..kau tak tau org kelantan ni camner"terngiang2 kat telinga...
Agaknya kenapa ekk?darul umno?lantak pilah....yg penting tempat aku maju...

Ini bukan isu remeh,cuma nak tahu?and why?agaknya sebab begini my mom said,"dont ever dare to think nak cari gf dari kelantan'

...kesian mana yg budak kelantan yg baik2 tu ekk

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

mariana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 10.11.2004
Ahli No: 12405
Posting: 148

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-05 15:56


peh.sampai gitu skali ye..jgn kata gf mak joshua kasi warning..mimpi nak berbinikan org klate tentu jauh skali kan?
pakcik ana org muar kawin gan org klate..ok jek tgk..anak da sorg..maybe sume tuh bergantung pd kpercayaan individu masing2 yer tak..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For marianaProfil   Hantar PM kepada mariana   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 15:58




Apasal pula solan macam boleh keluar ye?

minta maaf banyak-banyak (tak boleh jawab) pasal ana orang Terengganu.

PS: Kalau dah ada jodoh, mana-mana negeri pun dia akan jadi kahwin juga.

TQ.



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

MeowHidayah
WARGA SETIA
Menyertai: 30.07.2003
Ahli No: 2702
Posting: 1171
Dari: Di bawah kerajaan langit

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 16:05




tak kisah la tu.. yg pasti setiap perkara mesti ada pro dan kontra dia tu.

Dah fitraaah... berpasangan...

-----------------
Ke arah memantapkan 'Aqeedah Tauhid... mendidik JIWA HAMBA...



Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowHidayahProfil   Hantar PM kepada MeowHidayah   Pergi ke MeowHidayah's Website   Quote dan BalasQuote

cboy
Warga 1 Bintang
Menyertai: 13.04.2005
Ahli No: 15786
Posting: 28
Dari: Kudat

Sabah  


posticon Posting pada: 17-05-05 16:14


oic...
betul ke nie... jan nak buat spekulasi...
sia rasa nada jua semua orang kelantan enda suka orang johor...
ye ler kalo betul enda suka napa ada jua yang kawin ngan orang johor kan... ha sapa nak jawab... hehehehe...
bergantung kepada individu, tak kan sorang tak suka kat orang johor semua penduduk kelantak enda suka kat orang johor...
tapi mybe juga ada yang enda suka... sia rasa ada faktor politik sikit... tepuk dada tanya selera...
wasalam...

"hoga_hoga"

Bookmark and Share

    


  Member Information For cboyProfil   Hantar PM kepada cboy   Quote dan BalasQuote

songkok_aji02
WARGA SETIA
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 593
Posting: 532
Dari: KL / JB

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-05 16:30


ermmm,sebenarnya isu ni ada betulnya dan ada yg tidaknya... sy org jb,masa study dulu memang situasi bila org kelate jumpa GHU dia,kita ditinggalkan,memang org kelate ngan johor macam tak ngam..tp percayalah..tu semua kdg2 sangka buruk kita...tp bila sy dah langkah ke alam pekerjaan..tiada lagi perangai mcm dulu... sy pun seronok dgn org kelate..takde masalah... mungkin masa study dulu memang nampak berpuak2..tp bila dah keja... kita semua malaysian...(kalau xde aral melintang bakal akak ipar sy org kelate..insyaAllah)

Bookmark and Share

    


  Member Information For songkok_aji02Profil   Hantar PM kepada songkok_aji02   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 17:28


haiyyaaa...apa mcm boleh jadi mcm ni?
pasal apa pulak org kelantan tak suka org johor?bagi sy,sumer sama.
sy suka kwn dgn org johor.kalau sy keluar dgn bebudak kelantan,tak ada pulak yg pilih bulu nak kwn dgn geng diorg je..
tak payah la buat pilih2 bulu ni,kita manusia sama je..hidup di bumi ALLAH..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_aishah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15657
Posting: 54
Dari: Kelate - KL

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 18:34



ni pekene ni...ape masalahnye kalo org johor orang kelantan...sume pon makhluk Allah, takde nye statement org kelate tak suke org johor...org yg kate camtu mesti ade history yg tak best la tuu...tu pasal die cakap cenggitu...takdenye dlm kubur esok Allah tanye awak orang negeri mane...

jangan dilayan statement2 yg camtu, memecahbelahkan silaturrahim je..

ghamei je kawan saye org johor, rumet saye paling kamcing pon org johor, ok jer..ha nak cari pakwe org johor la jugak..uhuhu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_aishahProfil   Hantar PM kepada puteri_aishah   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 19:41


isk2...mana ade ler...
bakal isteri saya pon org johor ma...
x baik ckp mcm tu...
kite kne bersatu cz kite sume ummat nabi Muhammad S.A.W...

Quote:

membangun bersama islam.

[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-05-05 20:33


johor vs kelantan. kita tgk sapa menang.
baru2 ni terima aduan, budak kelantan menggila kat upm serdang, tak pasal2 mengamuk, pukul org, pecahkan brg, cuba rosakkan motor, ada dalam 20/30 org budak kelantan. apa dorang ni anti ngan negeri2 lain ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 17-05-05 21:08


joshuaisfahan...penah gak terkene sekali dua pasal 'tinggalkan' kawan bile diorang jumpe ngan member senegeri... bengang la gak..tapi...nak buat camne,kan?kengkawan yg lain dok nasihat...jgn rapat sangat... ade yg okey tu...okey...ade yg perangai lain dr yg lain tu yg buat kaco.. moral of the story...hati2 la kalo nak berkawan tu... tak semue yg teruk...dan tak semue baik!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

tsuraya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2005
Ahli No: 16335
Posting: 58
Dari: Muar

Johor  


posticon Posting pada: 17-05-05 22:29


masa dalam makmal dapat partner dedua org kelantan , masa buat eksperimen..mesti diaorg ckp kelantan...kwn-kwn lain semua cakap sabar-sabar..yelah kekadang tu ada gak salah paham...pasal tak ngam tu ..kekadang ada la..tapi bukan dgn org kelantan je org t'ganu,penang,n9,melaka dan lain-lain pun mcm tu...

biasalah tu sebenarnya ini semua pasal hubungan kita dgn kawan kawan kita...rasanyer tak de kaitan dengan kenegerian kot...

saya ok dengan budak kelantan...tapi kakak ngan mak saya kureng sikit(kakak saya ada cerita tak best dengan budak kelantan).....walaupun bapa saya org umno..dia tak de masalah nak terima org kelantan...


Bookmark and Share

    


  Member Information For tsurayaProfil   Hantar PM kepada tsuraya   Pergi ke tsuraya's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 22:46



Ini bukan masalah kenegerian, ini masalah kejahilan.....

Negeri mana sekalipun hatta Etophia sekalipun kalau jahil, memang akan wujud soal perkauman, kenegerian....cuba ambil islam sebagai dasar pegangan.



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

akhie_muzam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.11.2004
Ahli No: 12458
Posting: 210
Dari: ukm, kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 23:36


...

Quote:
Ini bukan masalah kenegerian, ini masalah kejahilan.....



ana sokong kata2 mujahadatunnafsi...

..........................

mAsa MengUBah sEGalAnya


Bookmark and Share

    


  Member Information For akhie_muzamProfil   Hantar PM kepada akhie_muzam   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 18-05-05 00:14


APA BEZA ISU INI DENGAN ISU RACISME?



-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

littlemuslimah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 100
Posting: 777
Dari: ::uia @ penang::

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 01:52


Quote:

On 2005-05-17 14:50, MeowHidayah wrote:
p/s: penah gak jumpa org penang perangai camtu... kalau berkumpul/berkawan just ngan geng2 dia aje.. awat jadi lagu tu nooo??


terkejut ana mengenai pernyataan akh..

actually tak terkejut pun sebab masing-masing orang ada pandangan masing-masing, dan seorang individu tu adalah berbeza dengan individu yang lain..

bagi ana dan kebanyakan kawan-kawan ana dari Penang, kami tak membudayakan 'assobiyyah' ni dalam pergaulan kami di kampus..

ana ada kawan dari semua negeri.. tak kisah pun.. dan di antara sahabat2 baik ana, asal Terengganu, Kelantan, Johor.. Pahang pun ada.. pendek kata, "semua ada.."


-----------------
Ya Allah. Permudahkanlah bagi kami segala urusan kami (lebih-lebih lagi urusan perjalanan rohaniah menuju Allah) berserta kerehatan bagi

Bookmark and Share

    


  Member Information For littlemuslimahProfil   Hantar PM kepada littlemuslimah   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 09:42


ini lagi satu topik 'bodoh' & tahap darjah 1 yg terpampang kat sini. persoalan yd x membina.
byk lagi masalah berkaitan dgn sosial, akhlak & nilai2 kat luar sana yg hanya dibincang tanpa apa2 resolusi yg terbaik utk mengatasinya.

pendek kata, org malaysia ni memang suka buang masa .......shoot shabby topics.....bincang2 sampai lenguh jari.......resolusi ntah kemana!!!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:11


saya satu kepala ngan anis-najihah..........kat tempat saya takder plk timbul isu ni...tapi kat sini ader jgk timbul isu kelate vs kedah....tapi bagi saya semua nya sama jer...kita kan satu negara....kenalah ubah perspeksi terhadap org lain....try to get involve with others...i'm sure you will not regret about it....

[ Posting ini telah di edit oleh: SautulJannah pada 2005-05-18 10:33 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:23


pada sy...tiada masalh ant org kohor ngan ore klate...malahan sy lebih menyenangi ore kelate dr org johor sendiri....kiter jgnla stereotaip penduduk negeri dgn kelakuannya.contohnya...org kl..berlagak n sosial..manakala org trg pemalu n sopan santun...tak baik mcm tu..
kitekan malaysian..so we must proud to be malaysian!tak gitu?gitu2....



Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:24


..
sy rasa it's totally about mind setting...and our stereotype in thinking...cube ubah persepsi yg ada kat minda korang sumer psl bende2 mcm ni...positive la skit..jgn la cop sume nye mcm yg korang pernah knal...
wassalam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:37



eya ker?takdelah.Saya byk kwn dgn org kelantan drp org johor.Mostly drp kawan saya yg budak johor kerek,berlagak.Jd,tak boleh masuk sangat.klu jumpa pun sembang sikit-sikit jer.Tak mesra sgt.taktahula betul ker tak?tapi most kelantanese cakap macam tu.Tak tahulah betui ker tak.Bagi saya bukan negeri yg jadi masalahnya,tp perangai.Kdg2 bila kelantanese klu dah jumpa geng diaorg diaorg tak peduli dkt kita.Tp tak semua mcm tu.Mmg dia ckp bahasa dia tp kenallah belajar.Walaupun sy tak pandai ckp kelantan tp saya paham apa dia ckp.So,klu nak kutuk sy,sy tahulah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

raudhahIzzah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14516
Posting: 216
Dari: Jazirah Lukluk

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:39




salam ukhwah...

ye ker...?? setahu ana lah xpernah lak ana dengar ttg nie...coz dlm course ana nie org kelate ngn johor/org t'ganu ngn org johor ok jer...kamcing lagi....ada yg tinggal dlm satu bilik lagi(satu bilik-2 org)...means they can get along each other better...

sebenarnya ini terletak pd persepsi seseorg tue....dan sejauh mana kita dpt membawa diri kita dlm pergaulan lain bangsa...lain agama...dan lain negeri...takde tertulis pun dlm kitab Allah kita kena baik ngn org sekian2 jer yg lain kita ketepikan / pun tak kwn ngn mrk yg bukan dri negeri yg sama...bukankah islam meggalakkn umatnya bersaudara dan bersahabat selagi kita diberi nikmat ...kenalah guna dgn sebaiknya, nikmat yg diberi tue...

takperlulah ade diskriminasi ttg soal negeri nie...buat penat jer....berdamailah dan berbaiklah dgn semua org krn islam sendiri menyeru umatnya supaya bersaudara dan merapatkan ukhwah antara kita...

oleh itu rapatkanlh jurang anta org negeri kelate...ngn org negeri johor yer....

UKHWAH ITU INDAH JIKA KITA BERTEMU DAN BERPISAH KERANA ALLAH...

wassalam...

-----------------
Sesungguhnya tanggungjawab melebihi masa yang ada....maka berjuanglah untuknya!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For raudhahIzzahProfil   Hantar PM kepada raudhahIzzah   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 13:58


maybe betul isu kejahilan..habis kalau dah gang kelantan Berjumpa,sanggup tinggal kawan negeri lain mcm tu je..so sape yg jahil?
2.Jumpa kawan kelantan, cakap kelantan depan kawan negeri lain...pernah belajar tak proper manner?dah kawan sorang ternganga2..so sape yg jahil?mcm jugak kalau ada kawan mat salih...jumpa kawan melayu yg tak pandai BI..takkan nak cakap BI jugak....RESPECT plzzzzzz..
3.Benda ni sebenarnya dah lama..malah pernah jadi isu...so siapa yg jahil?loceng takkan berdentum berbunyi kalau tak diketuk?siapa yg start?pernah dgr org kedah amal perkauman?terengganu?perak?tapi kalau KELANTAN...satu malaysia tahu...
Kawan saya kedah, terengganu,perak,sabah,serawak,semua ada..semua ok...tapi kelantan ni problem...apasal?
Once,ada budak kelantan call sebab saya class rep masa kat U...dia dok cakap kelantan kat phone..saya tak faham...saya cakap cakap betul2 boleh tak....dia dok cakap jugak kelantan..,saya bengang,saya letak hp..esok dia marah...he said im rude?sape yg jahil?saya atau dia?dah saya tak faham apa dia cakap?mcm org german cakap ngan org jawa....

Timbang2-kan.....ubahlah sikap oiii,kita ni org islam,nak memperkasakan bahasa melayu...bukan melayu kelantan dik oii..


Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 18-05-05 14:04




Jangan kita disini menjadi batu api.

Kita menyebabkan orang-orang kelantan dipandang serong.

Kita mengapi-apikan kemarahan Johor mahupun negeri-negeri lain.

Jangan kita belagak menjadi satu pembela yang membela perkara yang tidak patut dibela.

Sepatut hal Johor tak suka kelantan, perlis tak suka selangor tak suka tidak patut ditimbulkan disini

Kita di ukhwah ini ialah untuk merapatkan hubungan silaturahim sesama kita.

Kita tidak masanya untuk bergaduh sesama kita semasa umat Islam sekarang ini lemah.

Kerana kita, umat Islam berpecah, sedarlah skit wahai sahabat.

Jaga lidah, ia amat bahaya kepada mu, jagalah ia, kerana ia kamu binasa

-----------------
http://singabeng.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

TZM_Racing
Warga 2 Bintang
Menyertai: 19.09.2004
Ahli No: 11240
Posting: 63

Johor  


posticon Posting pada: 18-05-05 14:05


Setahu ana 0rg Kelate paing suka kat org Johor...Coz masa depan cerah,,heheheh

Bookmark and Share

    


  Member Information For TZM_RacingProfil   Hantar PM kepada TZM_Racing   Quote dan BalasQuote

wasatiah3
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.04.2005
Ahli No: 15741
Posting: 117
Dari: Bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 14:51




ana suka org johor...tak jadi masalah..cume rasa tersinggung skit orang johor suka cakap perkataan "kau" dan "aku" ketika bercakap.. tu yang tak tahan. ..mungkin ana mudah terasa skit dan tak biasa cakap "kau" dan "aku".. tapi bab lain

ok..
bg ana org johor ni sangat menghormati ibu dia ...kebetulan kot jumpa camtu.. dan pembersih.. kat kelantan pun camtu.. sama...jer.
Tun razak org johorkan? masa depan cerah...

tapi ana cuba accept... setiap sesuatu ada kelebihannya dan kekurangannya...

Bookmark and Share

    


  Member Information For wasatiah3Profil   Hantar PM kepada wasatiah3   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 17:11




ana ada kawan org kelantan... best sesangat... tak pernah kuar pun loghat... ada pun sebab tersasul... org johor pun best gak... peramah dan baik hati... senang nak dekat ngan org johor... kesimpulannya ana suka kedua-dua buah negeri... dan ana juga nak nafikan bahawa org kelantan tak suka org johor.... ana ambil majoriti bukan minoriti yerk... apa-apapun kita semua Rakyat Malaysia dan sebilangan besarnya beragama Islam... betul tak???

p/s: ana pun sokong akak wasatiah.... tak sesuai sungguh cakap guna 'kau' & 'aku'.... sekali lagi diingatkan tak semua tapi sebilangan jerk... Jangan ambil hati org Johor... Ana kawan ngan semua negeri

-----------------
to love someone is NOTHING,
to be loved by someone is SOMETHING,
to be loved by someone u love is EXCITING,
to be loved by ALLAH is EVERYTHING.

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 18:29


bespren laki ana yang asal pontian,johor tunang dengan org machang dah hampir 3thn...

user Mymasjid dan Ukhwah,*E** ****Y** yang asal johor kapel dgn org Pasir Mas dah nak dekat dua tahun...

pendek kata,dari mana pun asal kita kalu niat nak rapatkan silaturahim dan seterusnya membina masjid,Insya'Allah takde masalahnya...

p/sarul Numan asal johor kan?kawen dgn org kelate gak...

-----------------
Ya Allah,layakkah ana untuk merindui syurgaMu di mana syaitan dan hawa nafsu sentiasa membisikkan ana supaya melupakan suruhan2MU.Ya Allah,selamatkanlah ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

nora_balqis81
Warga Rasmi
Menyertai: 25.04.2005
Ahli No: 16081
Posting: 12
Dari: Selangor....

blank  


posticon Posting pada: 18-05-05 18:40


hem..akak punya mak orang kelata, bapak orang johor..boleh jer dapat gak anak 4 orang..sesuai jer...yang penting hati...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nora_balqis81Profil   Hantar PM kepada nora_balqis81   Quote dan BalasQuote

Jackie_uniten7
WARGA SETIA
Menyertai: 20.09.2003
Ahli No: 3664
Posting: 1845
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 20:14


Quote:

On 2005-05-18 14:51, wasatiah3 wrote:


ana suka org johor...tak jadi masalah..cume rasa tersinggung skit orang johor suka cakap perkataan "kau" dan "aku" ketika bercakap.. tu yang tak tahan. ..mungkin ana mudah terasa skit dan tak biasa cakap "kau" dan "aku".. tapi bab lain





apa masalah bahasa kau, aku? ok apa, bahasa melayu

Bookmark and Share

    


  Member Information For Jackie_uniten7Profil   Hantar PM kepada Jackie_uniten7   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:27


ni isu provok ke ni?ramai yg terasa..

kalau nak cari sape suka atau tak suka sape..ramai la nak cari!
mungkin isu mak nenek kita..sbb perbezaan dialek..perbezaan budaya..bg mrk yg sana kasar..yg sini lembut..yg sana makan budu..yg sini makan tempe..kan berbeza..dr situ bermulanya suka tak suka..

skrg ni..semua dah ok..aman damai dah semuanya..mana2 yg tak leh get along..ada la kurang kat mana2..

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:39



apa punya topik daaa


Ana : maleh nak layan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:46


eh.. ye ke ni.. tak silap saya, ramai org kelantan yg duk kt johor. contohnya kluang nilah.. salah statement nie...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 19-05-05 04:08


Quote:
3.Benda ni sebenarnya dah lama..malah pernah jadi isu...so siapa yg jahil?loceng takkan berdentum berbunyi kalau tak diketuk?siapa yg start?pernah dgr org kedah amal perkauman?terengganu?perak?tapi kalau KELANTAN...satu malaysia tahu...



ana pernah sebut sekali
Quote:
APA BEZA ISU INI DENGAN ISU RACISME?



Maaf kalau ana agak agresif kali ini.

Ana nak tanya dengan ikhlas, dari mana sahabat JoshuaIsfahan dapat statistik ni?
Anda ingin bertanggungjawab dengan kata² tersebut?
Apa yang ana faham ialah; semua orang kelantan, dari Rantau Panjang hingga ke Gua Musang semuanya perkauman, racisme atau asabiah.

Apakah orang Kelantan bukan manusia? Atau, kalaupun manusia, tiada perasaan?
Tidak perlu ana kutuk balik, kerana hanya akan memburukkan keadaan.

Tapi, jangan disebabkan segelintir daripada sesetengah pihak, rakyat kelantan dihukum begini.
Jangan kita jadi katak bawah tempurung.

Ana orang kelantan. Dilahirkan di kelantan. Dibesarkan di kelantan.

Adakah salah jika orang kelantan bercakap dialek mereka apabila bertemu sesama mereka?
Mereka bercakap sesama mereka, dan bagi pihak ketiga, kita kena faham siapa kita.
Dan, ana rasa, tidak akan menjadi keberatan jika kita meminta mereka menggunakan bahasa yang kita fahami, jika kita juga terlibat dalam perbualan tersebut.

Jika tidak, kenapa kita tidak pernah bising dengan rancangan TV atau movie yang tidak menggunakan bahasa Melayu?

Dan di sini, ana juga mengaku bahawa rakyat kelantan bukan makhluk yang sempurna. Ada kelemahannya.
Tapi, adakah rakyat negeri lain di Malaysia yang sempurna?

DAN KITA KENA INGAT, SETIAP NEGERI ADA IDENTITI MASING². DAN DI KELANTAN, DIALEKNYA ADALAH SALAH SATU.

KENAPA DIALEKNYA HARUS DITUKAR? LUPAKAH ANDA,SUATU MASA, KELANTAN PERNAH MENJADI PUSAT PENGAJIAN ISLAM YANG PENTING DI NUSANTARA SEHINGGA DIGELAR SERAMBI MEKAH.

PADA PANDANGAN ANDA, BAHASA APAKAH YANG DIGUNAKAN KETIKA ITU?

Maafkan ana jika ada yang tidak berpuas hati. Pendirian ana, sangat benci segala elemen yang mendoktrinkan perpecahan...

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 19-05-05 08:29


rasanya, tajuk ini perlu dikunci terus ditutup, orang yang tidak waras sahaja yang mahu melaga-lagakan orang.

-----------------
http://singabeng.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 09:42




Betul ke orang kelantan tak suka orang johor?

Kawan saya cakap orang johor tak suka orang kelantan. ditambah pulak ngan mak joshua yang dah warning awal2. apa ni?

Nak kata asabiah, taklah sangat sebab kadang2 kami terpaksa sbb orang tak dapat terima loghat kami. tak faham katanya, tak taulah ana.

terpulang pada individu, tapi nasihat saya pada joshua, jgn kata tak nak, nanti dapat. takdir Tuhan mana kita tahu.

Apapun TEPUK DADA TANYA IMAN.



Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

maisarahlisa
WARGA SETIA
Menyertai: 29.12.2003
Ahli No: 6068
Posting: 466
Dari: Pahang~Selangor~Dubai

Pahang  


posticon Posting pada: 19-05-05 14:17



ishhhhh tak usah gaduh2..
KITA SEMUAKAN BERSAUDARAAAAA

Bookmark and Share

    


  Member Information For maisarahlisaProfil   Hantar PM kepada maisarahlisa   Quote dan BalasQuote

cahayainsani
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.08.2004
Ahli No: 10574
Posting: 235
Dari: bumi Allah

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 14:22



tak tahulah sb saya bukan org kelantan jugak bukan org johor....
tapi apa yang pasti kita semua ni sama sahaja disisi Allah....ingat tu......
semuanya ada kelemahan juga kelebihan......

Bookmark and Share

    


  Member Information For cahayainsaniProfil   Hantar PM kepada cahayainsani   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 14:49






[ Posting ini telah di edit oleh: sahlon pada 2005-05-26 09:11 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

effa_boleh
Warga Rasmi
Menyertai: 19.05.2005
Ahli No: 16630
Posting: 3

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-05 15:02


assalamualaikum.
tak baik tau cakap macam tu..kitakan manusia,sape kita manusia untuk tak suka pada orang lain..yang membezakan kita disisi ALLAH adalah taqwa..orang kelantan ke johor ke perlis ke,kitakan orang malaysia..

Bookmark and Share

    


  Member Information For effa_bolehProfil   Hantar PM kepada effa_boleh   Quote dan BalasQuote

Azri
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.09.2004
Ahli No: 11001
Posting: 75
Dari: Tupak Kelate(Tumpat Kelantan)

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-05 15:06



assalamualaikum..
saye pun setuju ngan pandangan anis_najihah..
memang terpulang kepada individu itu sendiri




Bookmark and Share

    


  Member Information For AzriProfil   Hantar PM kepada Azri   Pergi ke Azri's Website   Quote dan BalasQuote

nur-ika
Warga Rasmi
Menyertai: 04.02.2005
Ahli No: 14109
Posting: 12
Dari: new johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-05 15:19


x caya la..
ye ker ....???
x boleh dipercayai langsung...
sebab saya ngan kawan saya dari kelate kamcing jer..siap nak belajo tukar2 bahasa...jawa n loghat kelate...
ok jek....
hahah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur-ikaProfil   Hantar PM kepada nur-ika   Quote dan BalasQuote

azzahrah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.02.2004
Ahli No: 7217
Posting: 844
Dari: Kota Bharu

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-05 15:54


wbt

yer ekk tak ngam??...rasanya tak..sebab saya pun ada ramai kawan kat johor..

Bookmark and Share

    


  Member Information For azzahrahProfil   Hantar PM kepada azzahrah   Pergi ke azzahrah's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-05-05 19:38


sinis.......saya tak mahu timbulkan apa kemarahan..ini cuma isu yg berlaku di tempat saya belajar dan kalau dah teruk..rasa boleh off topic ni...


p/s masih sinis...sebab dah kena..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

srikandi_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.10.2003
Ahli No: 4481
Posting: 260
Dari: BANGI + KB

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 21:30


ehehehehhehe....
mak saye org klantan...arwah ayah saye org parit bakor,muor,johor......
so?ape cite?
alasan yg munasabah utk kes org klantan ni coz [email protected] beb.and klantan @ pas lg.....
pkare biase tapi x bermakne parti lain2 xleh hidup satu bumbung kan?

-----------------
2 love some 1 is NOTHING,2 be love by some 1 is something,2 be love by same 1 U love is EXCITING,but 2 be loved by ALLAH

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_islamProfil   Hantar PM kepada srikandi_islam   Pergi ke srikandi_islam's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-05 22:00


assalamuaa'laikum...

ana org kelantan dan alhamdulillah ramai kawan2 dari johor, dapat hidup aman dan harmoni.....,syukur pada Allah...!


wassalam.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 21-05-05 19:09


Quote:

On 2005-05-19 14:17, maisarahlisa wrote:

ishhhhh tak usah gaduh2..
KITA SEMUAKAN BERSAUDARAAAAA



Tiada siapa yang ingin bergaduh. Cuma ingin berbincang, menjernihkan apa yang keruh.

Dan,kalau yang dengan tulisan masih belum jelas, bolehlah kita 'jelaskan' dengan kepala lutut dan tapak kaki...

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

khalifah

Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 204
Posting: 485
Dari: kg batu muda,sentul, KuaLa LUmpUr

Johor   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 00:00



saya ni org johor...ramai je kwn saya yg berasal dari kelantan....takde masalh pon!!! yang penting,kalau kita ni baik, semua org akan suka...tapi kalau kita ni tak baik...jiran sendiri pun tak sekua kat kita,.,

-----------------
khalifah Allah di muka bumi......

Bookmark and Share

    


  Member Information For khalifahProfil   Hantar PM kepada khalifah   Pergi ke khalifah's Website   Quote dan BalasQuote

uqu
WARGA SETIA
Menyertai: 05.07.2003
Ahli No: 2057
Posting: 640
Dari: KUCHING

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 00:04




setuju ngan Khalifah.... Buang yang keruh Ambik yang jernih... Kita semua makhlukNya dan
masing2 mempunyai kelemahan...betul tak???

Bookmark and Share

    


  Member Information For uquProfil   Hantar PM kepada uqu   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 08:17



Bakpo Gak ado hok tok suko oghe kelate kecek kelate.......

Di kelantan ada banyak pondok, dan yang datang menadah kitab di pondok-pondok ni bukan saja orang kelantan tapi mereka datang dr seluruh negara.

Dan pengajian kitab-kitab lama yang diajar oleh Tok Guu pondok bukanlah menggunakan bahasa Key El mahupun bahasa baku sebaliknya menggunakan dialek Kelantan. Alhamdulillah, sahabat-sahabat dr luar bukan setakat paham, tapi berkat ilmu tu mereka dapat jadi orang Alim......

Sie ko oghe kelate, keno buruk ko oghe sokmo.....biarlah, Nabi dulu pung keno kato huduh jugok ko pok jahiliah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

hilwi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.09.2004
Ahli No: 11432
Posting: 87
Dari: kedah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 24-05-05 13:32


assalamualaiKum....
ni nak cakap skit....
jangan terlalu membenci,,,,,
nanti kau akan terikat......
so....paham paham sendirilah kan......
kan dalam Allah pun dah kata,(ana rasa...adalah berbunyi camni....kalau salah tegur ek..)
" tak semestinya perkara yang kamu suka tu,baik bagi kamu....padahal sebaliknya....dan tak semestinya perkara yang pahit itu buruk bagi kamu...padahal, sebaliknya....."
apapun,,,,cuba kembali kepada al-quran.
tak patutlah kita nak tuduh menuduh...dia ni baik,...dia ni jahat....
kan dah tertulis kat dalam Al-Quran.....
"sesungguhnya...orang yang mulia di sisi Allah adalah orang yang bertakwa...."

tak kiralah,dia negeri manapun,kelantan ker...kedah ker...johorker....ape aper lah....
kan islam ni syumul....tak 'bias' pada sesuatu pihak...

so...ana harap hentikanlah perbalahan ini,supaya kita ni sbg orang islam dpat hidup dengan aman dan tenteram,tanpa ada perselisihan faham.....
Assif 'ala kulli hal...ada salah tolong perbetulkan....

WALLAHUA'LAM....

[ Posting ini telah di edit oleh: hilwi pada 2005-05-24 13:34 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For hilwiProfil   Hantar PM kepada hilwi   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 27-05-05 13:18



hm...macam mana boleh terkeluar soalan macam ni erk.....
yang pasti dari tanah kepada tanah dari Dia kepada Dia....dan kepastian hanya amal penentu ke syurga.....
bukan johor atau kelantan........
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

Mujahidah_1882
Warga Rasmi
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16586
Posting: 0
Dari: mesir

Johor  


posticon Posting pada: 31-05-05 19:07


erm..tak betul... hehe..tak jugak...
kerana bakal ehem..ehem ana.. org kelantan... sedangkan ana org johor boleh jer...

ikut pada individu.. kalu tak serasi.. tak kira org manapun.. tetap tak suka kan... kalau dah suka.. tak kira org mana..tetap suka...

insyaAllah timur dan selatan harus dihubung jalinkan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For Mujahidah_1882Profil   Hantar PM kepada Mujahidah_1882   Quote dan BalasQuote

houri
WARGA SETIA
Menyertai: 18.09.2004
Ahli No: 11224
Posting: 594
Dari: bumi Allah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 24-06-05 10:40


sebenarnya isu ini dah lama ada. yang penting kita mesti tau memang ada segelintir orang kelantan yang mengamalkan 'semangat assobiyah' di kalangan mereka tapi kita kena ingat bukan semua orang kelantan yang hanya bercampur dengan mereka yang berasal dari kelantan sahaja.

buat renungan bersama:
Firman Allah :
"Sesungguhnya orang-orang mukmin itu adalah bersaudara."
(Al-Hujurat:10)

Bookmark and Share

    


  Member Information For houriProfil   Hantar PM kepada houri   Quote dan BalasQuote

zarin
Warga Rasmi
Menyertai: 03.02.2005
Ahli No: 14074
Posting: 6
Dari: JB

Johor  


posticon Posting pada: 24-06-05 23:41


assalamualaikum...sebelum saya state apa-apa...maafkan saya jike penyataan saya ni menyinggung mane-mane pihak. this is juz my opinion...

Hmm..."...orang kelantan tak suka orang johor..."

setakat ni tak pernah lagi dengar daripada mulut orang kelantan sendiri yang mereka tak suka orang johorrr...

selame saya jadi johorian memang tak de orang k'tan buat penyataan macam tu kat saya...

..Btoll ke tak tu..terpulang lahh..

as 4 me..perasaan ni something yang subjektif...susah betul nak tafsir...

..ada saja orang yang tak suka orang lain tanpe sebab...dan ada saja orng yang suka seseorg tuu tanpe sebab...

tu yang uniknyer perasaan...

..hmm... mungkin lahh.. perbezaan culture dan accent tu faktor utama...

..btoll juga agaknya kalau perasaan tu..cuma dari sesetengah pihak saja..

...hopefully... bukan semua orang kelantan tak suka orang johor...

..tak kenal maka tak cinta...
..dah kenal lain cerita..


-----------------
"ukhuwah itu indah apabila bertemu dan berpisah kerana-Nya"


Bookmark and Share

    


  Member Information For zarinProfil   Hantar PM kepada zarin   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 03:36


tak kira lah color aper kah itam kah putih kah pink kah.. kita kan rakyat malaysia.. auww

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 25-06-05 03:39


tapikan... teman perasan... pelik juga..tiap kali teman nak beli cd yang cetak rompak tu(terutama pasar malam uia lah).. mesti yang jual tu... hehehe... orang maner yerk.. tapi takpelah.. yang beli pun teman juga.. :-D
[ Telah diedit oleh: mawardah_ilmi pada 25-06-05 03:40 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

rinie
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14453
Posting: 4
Dari: nilam puri

Kelantan  


posticon Posting pada: 28-06-05 13:39


eh,betul ke ni????????setahu saya xdela orang kelate tak suka di orang johor..malah saya sendiri pun ramai kawan nagn orang johor....kawan2 saya semua orang johor....tapi bila saya pergi posting di mana mana pun diaorg semua cakap saya ni orang johor.....tak caye ke????betul. bila saya buat praktikal di mana mana di semenanjung malaysia ni.....semua ckp saya ni orang JOHOR....
lagi pun say suka sangat masakan orang johor tu,.//

Bookmark and Share

    


  Member Information For rinieProfil   Hantar PM kepada rinie   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 13:45


orang PAS kelantan confirm tak suka UMNO johor.
orang UMNO johor pun tak suka PAS kelantan.

tapi orang kelantan suka orang johor.
orang johor pun suka orang kelantan.

tapi kalau dah tak suka nak buat macam maner yek?
dan kalau dah suka pun nak buat macam maner yek?

apa punya isu daaaaa...

apa pun asalkan dia masih bernama manusia dan reti adap2 sopan, ana memang suka kan dia.
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 28-06-05 14:13 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 28-06-05 14:10


ana tak tau pula..................ana orang muor

Bookmark and Share

    


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 28-06-05 14:14


Pada 28-06-05 14:10 , ahmad_azhar posting:

!!! QUOTE !!!

ana tak tau pula..................ana orang muor


ana dulu belajo di muor la. orang muor baik2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

nieha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 23.11.2004
Ahli No: 12531
Posting: 61
Dari: kuantan

Pahang  


posticon Posting pada: 05-07-05 01:27


saya pun orang kelantan,boleh saja kawan dengan kawan-kawan dari johor.mungkin nasib joshuaisfahan tak berapa baik terjumpa dengan orang begitu.

Bookmark and Share

    


  Member Information For niehaProfil   Hantar PM kepada nieha   Pergi ke nieha's Website   Quote dan BalasQuote

mawardah_ilmi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 589
Posting: 79
Dari: bumi Tun Fatimah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 05:01


dah..dah...jangan gaduh2.. balik..balik.. mak cakap balikkk...
hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For mawardah_ilmiProfil   Hantar PM kepada mawardah_ilmi   Pergi ke mawardah_ilmi's Website   Quote dan BalasQuote

Firdaus15
WARGA SETIA
Menyertai: 26.12.2003
Ahli No: 5978
Posting: 805
Dari: Kota Bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 08:14


hehe mereka bukannye apa.. dengki dengan kemakmuran negeri kelantan.....wehwehweh

Bookmark and Share

    


  Member Information For Firdaus15Profil   Hantar PM kepada Firdaus15   Pergi ke Firdaus15's Website   Quote dan BalasQuote

ummimq

Menyertai: 17.09.2003
Ahli No: 3613
Posting: 3616
Dari: Johor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 09:05


Wa'alaikumussalam wr wb
Assalamu'alaikum wr wb

Alhamdulillah satu tajuk sensasi dan berbau perkauman ni. Bagi umi yang memang asal Johor telah menjadi kakak dan emak angkat kepada ramai anak angkat dari Kelantan. Lebih 50 orang yang diketahui dan yang tidak dapat dijejaki lagilah ramai. Walau apapun umi dapat lihat orang Kelantan kalau ke mana saja mereka pergi di muka bumi ini mereka akan utamakan orang dari Kelantan juga. Ini dah sememangnya fitrah mereka dan orang dari negeri atau negara lain usahlah ambil hati ya.

Wallahuta'ala a'lam bissawab
Wassalamu'alaikum wr wb
ummimq
ps - cuma pandai sebut 'I don't understand' dalam slang kelantan

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummimqProfil   Hantar PM kepada ummimq   Pergi ke ummimq's Website   Quote dan BalasQuote

farhanin
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.08.2004
Ahli No: 10742
Posting: 326
Dari: di BumI yang Aman PerMAi..

Johor  


posticon Posting pada: 05-07-05 10:26


assalamualaikum..

tgpn tu? rasanya kisah yang terlalu lama.. sejarah mungkin dah berubah...
anin lahir klntn.. membesar di kl..sekarang pndh jhr.. cakap klntn di rumah... kirenye di johor ni kami cakap klntn laa dengan fmly..tiada siapa pun mrh..tiada siapa pun jadi msh..mlh di katakan kami ni unik!..hehe..best merantau ni..banyak pglmn ;)

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhaninProfil   Hantar PM kepada farhanin   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 16:34


ana setuju dengan ummimq. :-).
dah memang fitrah orang kelantan begitu.

ps: ana no hal. tak kisah punya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

iziani
Warga Rasmi
Menyertai: 05.07.2005
Ahli No: 17075
Posting: 6
Dari: johor bahru

Johor  


posticon Posting pada: 05-07-05 16:43


saya orang johor...kawan baik saya orang kelantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For izianiProfil   Hantar PM kepada iziani   Pergi ke iziani's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_balqis
Warga Rasmi
Menyertai: 17.02.2005
Ahli No: 14473
Posting: 10
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 05-07-05 16:54


Hmm.....saya ada dengar jugak orang kelantan tak suka dengan orang johor.kenapa ye?tapi saya tengok kawan saya ni kamceng betul dengan kawan dia.dia orang johor,kawan dia pulak orang kelantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_balqisProfil   Hantar PM kepada puteri_balqis   Quote dan BalasQuote

goldfish
Warga Rasmi
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16967
Posting: 17
Dari: indonesia

blank   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 17:22


saya orang johor.. tiada kawan baik dari kelantan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For goldfishProfil   Hantar PM kepada goldfish   Quote dan BalasQuote

Nana248
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.06.2004
Ahli No: 9351
Posting: 46
Dari: KL

Perak  


posticon Posting pada: 05-07-05 17:30


Karut semata...

Bookmark and Share

    


  Member Information For Nana248Profil   Hantar PM kepada Nana248   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 17:44


setuju lah jugak dengan Nana248

Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 05-07-05 18:40


siapa yang timbolkan persoalan ini..kelakarnya... :lol:
saya orang klate tau ;-) dan saya boleh kamcing dengan semua orang apa...tak kira aa dia orang mno pun..what about u? hehehee...klakar tulla topik ini.. :-P

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

mukasyaf
WARGA SETIA
Menyertai: 28.06.2005
Ahli No: 16905
Posting: 1367
Dari: bumi Allah

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 10:41


ps: gelak sama2 dengan Kaisi :lol: :lol:
[ Telah diedit oleh: mukasyaf pada 06-07-05 10:41 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For mukasyafProfil   Hantar PM kepada mukasyaf   Quote dan BalasQuote

Kaisi
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9907
Posting: 233
Dari: KB - The Islamic City

japan   avatar


posticon Posting pada: 06-07-05 18:10


assalamualaikum...
oit..mukasyap..u nak gelak itu..gelak lah juga tapi jangan lah lebih2..kang b'tukar nangis..i tak tahu.. taknak b'tanggungjawab
aa...tapikan..anda perasan tak..topik ni hampir2 buat ada yang nak b'gaduh..
adoila..jangan lah begitu bebb...
tak best aa gaduh2 ni...
come on lah...kita kan satu ummah...
yeah..tak begitu heh mukasyap oi...
ok lah ,jom kita kawan..jangan gaduh2 ek...wahai semua komuniti ukhwah.
peace brother dan sister.

Bookmark and Share

    


  Member Information For KaisiProfil   Hantar PM kepada Kaisi   Quote dan BalasQuote

zamirsham
Warga 3 Bintang
Menyertai: 18.02.2005
Ahli No: 14483
Posting: 77
Dari: perak

Perak   avatar


posticon Posting pada: 14-07-05 15:44


yang

Bookmark and Share

    


  Member Information For zamirshamProfil   Hantar PM kepada zamirsham   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 07-08-05 01:53


Pada 05-07-05 17:22 , goldfish posting:

!!! QUOTE !!!

saya orang johor.. tiada kawan baik dari kelantan...


Assalamualaikum....
mana ada...
karut lah tu...
kak angkat shah orang johor...
muslimahsejti... ok saja...
sesiapa orang johor nak kenal dengan kelantan mali boleh lah..
kami persilakan...
wassalam..


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

alKauthar
Warga Rasmi
Menyertai: 29.10.2004
Ahli No: 12163
Posting: 14
Dari: Kuala Lumpur

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-08-05 06:04


assalamualaikum...

isyy....topik apa ni....tak elok betul!mana ada macam tu....ayah saya orang klate.....mak saya orang muar.....haaa.....nak kata apa lagi tu?????still nak kata orang klate tak suka orang johor lagi kee....

Bookmark and Share

    


  Member Information For alKautharProfil   Hantar PM kepada alKauthar   Pergi ke alKauthar's Website   Quote dan BalasQuote

sahlon
Warga 4 Bintang
Menyertai: 24.03.2005
Ahli No: 15287
Posting: 281
Dari: kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 06:09


salam.....

muncul lagi ek...
ingat dah habis......
udah lah tu......
penat dah saya membacanya................

semua Islam bersaudara.....

Janganlah abaikan sunnah nabi yang satu ni........................

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahlonProfil   Hantar PM kepada sahlon   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 07-08-05 09:55


macam tak best saja kan perkara macam ni boleh wujud. ala, bukan johor dengan kelantan saja... sekarang johor dengan sabah juga.. hehe tau lah anda Kenapa erk?
tapi satu laa. Aku pelik Kenapa masa aku studi kat semenanjung, orang semenanjung macam ada prejudis dengan sabahan dan sarawkian, tak lah prejudis camana, tapi prejudis macam sabahan sarawakian ni terlalu kehutanan (bwh taraf kampung) dan terlalu sosial dan terlalu jahil... knapa erk? tak muhibah langsung...

Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

budakbesar
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.05.2005
Ahli No: 16407
Posting: 98
Dari: labuan

Sabah  


posticon Posting pada: 07-08-05 10:01


owh yerr. Aku ska orang kelantan. dorang baik saja, cakap soft spoken saja... bunyi macam humble saja, senang lah dengan mereka. tapi aku ada member johor, cakap macam kasar saja, kuat komplain pula masa dia tinggal kat negeri aku, ye laa, johor tu maju aku tau, tapi kat tempat orang, buat lah cara kat tempat orang... tapi aada juga member johor aku yang bagus punya orgg.

kalau nak jadikan soal bahasa sebagai isu, tak ada masalah lah rasanya. adat lah, burung yang terbang jauh pun akan kembali ke sarangnya jua. Kenapa johor tak pakai bahasa negeri sendiri saja? sebab bahasa melayu? come on lah, bahasa jangan jadikan isu ok.

itulah keunikan negara kita, kalau tak lindungi bahasa sendiri sapa lagi? stp tahun, 10 bahasa pupus. -discovery channel-

tak ngam itu soal peribadi sendiri laa... aku ada juga isu dengan orang negeri sendiri, tapi taklah pulak boleh buat topik forum Kenapa orang sabah dengan sabahan tak ngam? tak masuk akal!
[ Telah diedit oleh: budakbesar pada 07-08-05 10:07 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For budakbesarProfil   Hantar PM kepada budakbesar   Quote dan BalasQuote

nurulain
WARGA SETIA
Menyertai: 05.05.2004
Ahli No: 8792
Posting: 450
Dari: somewhere i belong

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 18:34


saya orang kelantan..boleh kawan dengan semua orang...best friend saya masa kat UPM orang johor..masa matrik kat KMK pun ada salah silah johor

Bookmark and Share

    


  Member Information For nurulainProfil   Hantar PM kepada nurulain   Quote dan BalasQuote

ToK_iMaM
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.06.2003
Ahli No: 1071
Posting: 183
Dari: ...NeGeRi $eRaMbI [email protected] ®..::iSLaM iS Da WaY oF LiFe ::..©..:: IIUM ::..

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 19:36


ermm...saya pun ramai juga kawan dengan dak johor...baek saja dengan mereka...ukhwah fillah lagi...hehe..:-D
kat mana lah ambil maklumat ini... :-?
/


-----------------
Ketahuilah kiranya kebahagiaan orang yang dikuasai oleh kemalasan, maka beratlah mereka untuk berjuang, berlatih dan bekerja untuk sucikan diri dan akhlak.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ToK_iMaMProfil   Hantar PM kepada ToK_iMaM   Pergi ke ToK_iMaM's Website   Quote dan BalasQuote

alin1605
Warga 4 Bintang
Menyertai: 29.08.2004
Ahli No: 10792
Posting: 281
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 19:40


assalamualaikum wbt...

alin tak taula pula pasal tu, tapi alin tak kisah kawan dengan orang johor... alin ada ramai juga kenalan orang johor... pernyataan tu tak betul lah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For alin1605Profil   Hantar PM kepada alin1605   Quote dan BalasQuote

sahihnor
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.07.2005
Ahli No: 17515
Posting: 182
Dari: Ranau,Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 07-08-05 21:51


sesungguhnya umat islam itu adalah bersaudara....

Bookmark and Share

    


  Member Information For sahihnorProfil   Hantar PM kepada sahihnor   Quote dan BalasQuote

eriza
Warga 3 Bintang
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13069
Posting: 80
Dari: kota bharu

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 07-08-05 22:12


assalamulaikum......
ana rasa kenyataan ini tak benar lah...
walaupun ana tak ada kawan orang johor

Bookmark and Share

    


  Member Information For erizaProfil   Hantar PM kepada eriza   Quote dan BalasQuote

Ahmad_iskandaruddin
Warga Rasmi
Menyertai: 11.07.2005
Ahli No: 17206
Posting: 6

malaysia  


posticon Posting pada: 07-08-05 23:10


Assalamualaikum wbt...

Segala Pujian Hanya Bagi Allah, Selawat dan Salam keatas Junjungan nabi Muhammad s.a.w. dengan kedudukan yang terpuji sebagaimana yang telah Engkau Janjikan Ya Allah.

Ya Allah ya Tuhan kami, Kuatkanlah Ukhwah diantara kami, perlembutkanlah hati diantara kami.

Ya Allah, Bantuilah kami didalam memper eratkan silaturrahim diantara kami. Amin Ya Rabbal aa'lamiin.

Bookmark and Share

    


  Member Information For Ahmad_iskandaruddinProfil   Hantar PM kepada Ahmad_iskandaruddin   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 08-08-05 20:59


Pada 07-08-05 21:51 , sahihnor posting:

!!! QUOTE !!!

sesungguhnya umat islam itu adalah bersaudara....



Assalamualaikum...
memang betul tu...
takkira kat mana sekali pun...
orang mana skalipun..
kita tetap saudara...
itu yang penting...

wassalam...


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

nur88
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2006
Ahli No: 27875
Posting: 98
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 04-06-07 21:14


betul ke macam tu?tak tau pun ana..ana tengok ok saja org Johor dengan klntn ni..mesra lagi..huhu

Bookmark and Share

    


  Member Information For nur88Profil   Hantar PM kepada nur88   Quote dan BalasQuote

teratai_putih
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2006
Ahli No: 27690
Posting: 77
Dari: J0hor

Johor   avatar


posticon Posting pada: 04-06-07 21:20


huhu..iye ke?
atau pun org johor tak suka org kelantan?

saya rasa bukanlah tak suka
tapi bila melibatkan jodoh
mereka lebih suka memilih yang dekat,senegeri ka
tak mahu,tak suka yang jauh2 kat selatan ni
org selatan pun macam tu kan?
tapi kalau dah jodoh...

tapi kalau dr segi friendship
ngam saja
roomate saya kelantan
ok saja kami ni

Bookmark and Share

    


  Member Information For teratai_putihProfil   Hantar PM kepada teratai_putih   Quote dan BalasQuote

mrbr_2001
Warga 4 Bintang
Menyertai: 10.02.2006
Ahli No: 22604
Posting: 169
Dari: Subang Jaya

Johor   avatar


posticon Posting pada: 26-09-07 12:55


rasanya bukan pasal orang johor tak suka orang kelantan or sebaliknya

tetapi aku rasa pasal slang melayu nya..

Pasal Slang Johor boleh kata diiktiraf sebagai loose Bahasa Melayu,
Tapi Slang kelantan ini, hanya negeri kelantan dan berhampiran dengannyer saja yang tahu...

So pasal itu agaknya yang menjadi titik permasalahan ini...

(benda yang aku kerapu ini...hehehe)

Bookmark and Share

    


  Member Information For mrbr_2001Profil   Hantar PM kepada mrbr_2001   Quote dan BalasQuote

are_peace82
WARGA SETIA
Menyertai: 06.10.2006
Ahli No: 26802
Posting: 412
Dari: Kelantan & Kajang

Kelantan  


posticon Posting pada: 26-09-07 12:57


Kelate lagi... wah famous sungguh negeri kelate.

Bookmark and Share

    


  Member Information For are_peace82Profil   Hantar PM kepada are_peace82   Quote dan BalasQuote

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» Betul ke orang kelantan tak suka orang johor

Please Mendaftar To Post

Mukasurat 1 Of 2

Go To Page: 1 · 2


Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.258279 saat. Lajunya....