Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 06-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.
-- al-Baqarah: 286

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 60
Ahli: 0
Jumlah: 60




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 4 hari yang lalu
wyd1014: 12 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 22 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: org kelate pengotor??/ iye ke???


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» org kelate pengotor??/ iye ke???

Please Mendaftar To Post


Oleh org kelate pengotor??/ iye ke???

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 11:24


bberapa org rakan pernah tanyer kat saya..
iye ke org kelate ni pengotor??
sy xnafikan....tapi...apa pandangan anda sume??? btul ke??truk sngt ke org kelate?/

Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

mujahid_timur
Warga Rasmi
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16443
Posting: 18
Dari: serambi mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 11:30


betul.....x nafi kannnnnnn.......tapi buke semuanyeeeeeeee

Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahid_timurProfil   Hantar PM kepada mujahid_timur   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 17-05-05 12:00


Bukan semua.
Dan orang lain pun sama.
Orang KL tak nak mengaku pengotor? Sungai kat KL kaler hitam.
Tempat lain pun ada masalah sebegini. Masalah orang Malaysia.

Tidak adil untuk hanya mengatakan orang Kelantan pengotor.
Sebenarnya masalah ini adalah masalah umum di Malaysia.
Sebelum kita salahkan rakyat sebuah negeri, ana rasa lebih baik kita tengok dahulu taraf hidup.

Di bandar besar sekalipun, kalau di kawasan setinggan, ana tidak sanggup untuk hidup!
Maaf kalau ada yang tersinggung, tapi inilah hakikatnya. Kalau time banjir kilat,...

Begitu juga dengan peniaga dan penduduk di tepi sungai yang suka membuang sampah ke dalam sungai. Bukan sahaja di Kelantan...

Masalah sampah tidak dikutip oleh majlis perbandaran atau dewan bandaraya juga berlaku di mana².

Dan, maafkan ana kalau ayat seterusnya agak memedihkan, secara umum, rakyat Malaysia pengotor!

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-05-05 12:04


mungkin juga.....dan mungkin juga kebetulan....tapi tak semua..once saya pernah dgr anak2 dara kelantan ni penyerak sikit...dan secara kebetulan semasa saya dtg rumah kawan saya betulkan komputer,mmg berserak pun...rasa rumah aku lagi bersih walaupun lelaki...terperanjat aku..

Benda2 kebersihan ni tak boleh fokus pd satu negeri,rasa satu malaysia ramai yg mentaliti kelas ketiga..harap bangunan canggih2...toilet....ermm...

apapun jagalah kebersihan..kerana ia separuh dari iman...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

simpLe_sHida

Menyertai: 13.10.2003
Ahli No: 4313
Posting: 2504
Dari: greenland....

egypt   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 12:55


Quote:
mungkin juga.....dan mungkin juga kebetulan....tapi tak semua..once saya pernah dgr anak2 dara kelantan ni penyerak sikit...dan secara kebetulan semasa saya dtg rumah kawan saya betulkan komputer,mmg berserak pun...rasa rumah aku lagi bersih walaupun lelaki...terperanjat aku..



isshh..ye kerrr...???!!

xsemua cm tuh..
sape kite nk menilai ...org lain...??!!

dh kaji ker..org kL.. peraK..melaka...joHor..dll
haah..mesti sape-sape yg bace ni naik angin..
sebut-sebut name negerinye...tanah airnye...
eeemm........

ana penah terbaca paper..
tentg KELANTAN kotor..
tapi ana xsempat nk bace ape isi kandungnnyer..
not much time..ade hal..

ntahlaa.. sediss bile dgr...
yg buruk-buruk jer keLantaN
yg mundur..yg kolot.. yg byk masaLah..
keLantaN juge....huhuh.... =(

ana x memihak mane-mane..
kite kena sama..balance...baru ADIL..
nobody perfect..

::: never ask for things to be easier..
always ask urself to be beTTer.... :::



-----------------

::prAy hArd+wOrk sMarT::
bAraKalLahu Lakum..

Bookmark and Share

    


  Member Information For simpLe_sHidaProfil   Hantar PM kepada simpLe_sHida   Pergi ke simpLe_sHida's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:03


kena kaji dulu sebelum menghukum

tidak elok terus dicop rakyat kelate pengotor.

Betul tak?

cuba lampirkan statistik dan perangkaan, jangan menuduh mengkhinzir buta, parah akibatnya.

-----------------
http://singabeng.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

zahratul_wardah
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.06.2004
Ahli No: 9470
Posting: 283
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:04



x semuaaaa yang mcm tu....jangan lah kerana seorang...semua nya di chop...

Bookmark and Share

    


  Member Information For zahratul_wardahProfil   Hantar PM kepada zahratul_wardah   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 17-05-05 13:32


betul tu..

-----------------
http://singabeng.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 17-05-05 15:04


sejak ana join forum ukhwah thn ni, ana ade skit2 terperasan kalau persoalan yg dikaitkan dgn negeri klate mesti isunya berbentuk kritis & provokasi tanpa memikirkan sentimen & hati2 kecil forumer yg berasal dr klate.

persoalan 'bodoh' & tahap darjah 1 sepatutnya tak perlu lah shoot kat sini.

apa anis ingat dah bersih 'luar dalam' ka??

sampai ati korang!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 17-05-05 16:13


iseyyyyymen.... nak kato ore pengotoq pule...... or KMpung pun pengotoq jugak..... cermin diri k...

beware u word!!!

: tak baik ngate ore lain pengoto;;;

Jadikkan la menghias rumah sbgi HOBI anda : supaya rumah jadik comel



[ Posting ini telah di edit oleh: farhanna pada 2005-05-17 16:19 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 17:25



Topik yang hampir sama dengan layakkah kelantan dilabel dengan bandaraya Islam sedangkan bandarnya kotor.

Orang kelantan pengotor ?

Kalau begitu, orang luar kelantan ni semuanya pembersih lah agaknya, bersih sampai tak nampak kebenaran, bersih sehingga nampak sekular mengatasi islam, bersih sehingga redha dengan kewujudan pusat-pusat maksiat, kedai 4 digit, bersih sehingga mengunjungi konsert2, pesta-pesta kebudayaan tarian....

Yang pengotor di sinilah yang inginkan pemerintahan Islam, yang pengotor di sinilah yang memperjuangkan tertegaknya Hudud, yang pengotor disinilah yang memilih kepimpinan Ulama



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 17:35


hairan betul la dgn tajuk2 posting sejak kebelakangan ni..asyik fokus kat negeri kelantan je.kelantan tak layak jadi bandaraya islam la,pengotor la,ramai penagih la dll.
ni mcm kelantan je negeri yg bermasalah,negeri lain ok ke?

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 18:10




Walau pun sy bukan dr negeri kelantan, tapi sy terasa nak jugak mencelah... perangai pembersih, pengotor nie lahir sebab negeri ke? saya rasa tak... tak dinafikan orang kelantan ade yg pengotor, negeri-negeri lain pun melambak yg pengotor... tak eloklah nak salahkan negeri... kalau org berpandangan camtu saya rasa dia bersalah dengan org2 kelantan seluruhnya... sebab membuat tuduhan melulu...

p/s: walau pun korang kata org kelantan pengotor, yang memenuhi gedung-gedung ilmu di serata negara kita ramainya orang kelantan... pusing kiri orang kelantan, pusing kanan pun org kelantan...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_aishah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.04.2005
Ahli No: 15657
Posting: 54
Dari: Kelate - KL

Kelantan  


posticon Posting pada: 17-05-05 18:25



ni oghe kelate nak bagi komen haa..takde la saya nak defend org kelantan tapi kan...tapi saya sangat bersetuju kalo topik ditukarkan pada "Orang Malaysia Pengotor??" Memang orang malaysia pengotor tak kire la kome dtg dr negeri mane sekalipon...kalo nak dibandingkan ngn org putih ke diorang lagi berakhlak...makan dlm bas kalo takde bakul sampah diorang lipat kekecik masuk dlm poket beg die dan buang bile jumpe tong sampah. yg org kite nih, biar je sampah kat lantai, buat bodoh je cam tak nampak....tapi tak semua org Malaysia tu pengotor.

walaupon negeri kelantan itu dikatakan kotor, kate kawan saye (bukan org kelantan), die tak tahu kenapa bile jejak je kaki ke kelantan, die rase tenang, die rase selamat je even jalan sesorang, macam sume org sekeliling boleh dipercayai...wallahua'lam itu kata dia...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_aishahProfil   Hantar PM kepada puteri_aishah   Quote dan BalasQuote

tuyup
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.01.2004
Ahli No: 6548
Posting: 211
Dari: kota bharu & BTHO, Cheras~

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 19:44


x sume yg pengotor...
ade yg bersih gak tau...
besa la,yg buruk kan lebih diperhatikan dr
kebersiahn...senang nk uat ulasan...
hahhaa...

wassalam...

membangun bersama islam

[email protected]

Bookmark and Share

    


  Member Information For tuyupProfil   Hantar PM kepada tuyup   Pergi ke tuyup's Website   Quote dan BalasQuote

dhiyaul_islam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16468
Posting: 96
Dari: sini

malaysia  


posticon Posting pada: 17-05-05 21:17


erm no komen...

tp mcm tak besh lah topik2 gini pon nak bincang..
mcm akan menimbulakan ketdk puasan hati lak nnt...tok sah la lg timbul pasal 'kenegerian' nih..
sume pon rakyat m'sia kan...



-----------------
ruhban fillail wa fursan finnahar

Bookmark and Share

    


  Member Information For dhiyaul_islamProfil   Hantar PM kepada dhiyaul_islam   Pergi ke dhiyaul_islam's Website   Quote dan BalasQuote

darkisai
Warga Rasmi
Menyertai: 18.04.2005
Ahli No: 15890
Posting: 8
Dari: pulau pinang

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 22:06


akum.......sume....naper kata orang klate jer pengotor....semua negeri ada yang pengotor....kat kelantan ada yang pembersih........

Bookmark and Share

    


  Member Information For darkisaiProfil   Hantar PM kepada darkisai   Pergi ke darkisai's Website   Quote dan BalasQuote

mujahadatunnafsi
WARGA SETIA
Menyertai: 12.11.2003
Ahli No: 5068
Posting: 745
Dari: Kelantan

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 22:39



Bila kita rujuk sirah perjuangan Nabi SAW membawa risalah Islam, bermacam tuduhan diberi kepada Nabi oleh puak kafir jahiliah.

Begitulah sunnah perjuangan Islam, di mata dunia, orang Islam dituduh pengganas, ekstrimis.

Dan siapa juga yang cuba membawa Islam akan cuba ditonjolkan sebagai buruk di mata dunia.

Begitulah kelantan, dalam usaha nak memartabatkan Islam, tidak ada yang pernah senang.....yang sedih yang mengaku Islam sendiri cuba memburukkan negeri yang cuba menegakkan Islam.

Mengaku Islam tapi menghalang usaha menegakkan Islam.....

Para wartawan sekalian yang diupah untuk menulis keburukan tentang kelantan, ingat, tangan-tangan kamu akan berbicara di akhirat kelak......



Bookmark and Share

    


  Member Information For mujahadatunnafsiProfil   Hantar PM kepada mujahadatunnafsi   Quote dan BalasQuote

al-biruni03
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.06.2003
Ahli No: 1583
Posting: 237
Dari: bukit kapar,klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 01:33


erm...sy rasa soalan ni dah terjawab..

so no comment

mana2 pon lebih n kurang...



Bookmark and Share

    


  Member Information For al-biruni03Profil   Hantar PM kepada al-biruni03   Pergi ke al-biruni03's Website   Quote dan BalasQuote

SautulJannah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 14.04.2005
Ahli No: 15806
Posting: 153
Dari: ippm

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:23


kepada saudara ezad tue...kot ya pun nak banned anis....kenala pada tempat....saya pun org kelate dan memang tak nafikan pasal ni...tapi tengok tempat la...kalau pergi tempat yang kotor memang kotorlah jawabnyer tapi kalau dah pergi tempat yang dijaga....tak payah nak dinafikan lagi memang bersih....pasal awek2 kelate yang pengotor plk...saya rasa tak semua macam tue....kawan-kawan saya dari tempat lain pun ramai yang pengotor....tengokla background dier plk cammaner.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For SautulJannahProfil   Hantar PM kepada SautulJannah   Quote dan BalasQuote

anis_najihah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.05.2005
Ahli No: 16459
Posting: 439
Dari: kelate

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:34


..
actually..knape sy timbulkan isu ni?? ...bknyer sekadar 'main2' @ nk bangkitkan isu 'kenegerian'.
cuber fhm skit ayat2 saya itu...it is not a statement..but..a question that came out from my mind...jgn kate sy judge org kelate mcm tu..
sbenarnyerr kat mane2 di dunia ni pun mengalami perkara yg sama...sorryyyy to say that....
wassalam...


Bookmark and Share

    


  Member Information For anis_najihahProfil   Hantar PM kepada anis_najihah   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 10:55


to my dearest sautuljannah & anis.....relaks la!! be open sket ok!!

saya cuma meluahkan pendapat hasil drp observation yg saya buat hampir 3 bulan menjadi ahli ukhwah.

dlm observation t'but, saya dapati negeri klate selalu dikaitkan dgn isu2 yg negatif. sdri harus ingat, bila kita chop negeri t'but....it will automatically reflect the people it self. u x rasa bersalah ke!

sautljannah.....appreciate your open mind BUT pls put it at the correct place & the right time ok!!

adios





Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 11:27


title yg anis postkan
"ORE KELATE PENGOTOR?? iye ke???

for me it is not the question & it shud not come out at all. actually it is realy hard statement!
from the title it self, it can be interprate in many ways. for sure ore klate realy2 feel insulted!! except sautuljannah.

how come u can say such topic is created without mala fide & it was come from your mind....excuse me!

what u shud do is to seek apolgy thru this forum openly....then the issue consider void & pls be careful next time.

sorry to be harsh this time!!
adios!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 18-05-05 13:45



org kelate pengotor?..ana rase ye..maaf ye org kelate..ni pengalaman ana..
mak ana ade rumah sewa..ade org tu..die dr kelatan..dah ade keluarge pun..ade anak x silap 3 - 4 org..kecik lg..kalau nak minta bayar sewa tu liat sungguh..sampai ayah ana gi rumah tu ngamuk2 kat die..ade ke patut 3 bulan x bayar sewa..dah lah ayah ana dah x keje..bile mintak duit sewa die ngamuk balik kat ayah ana..last2 ayah ana halau die..pastu kitorg pun tolong r kemaskan rumah tu coz ade org baru nak masuk..bile kitorg masuk je..ya Allah..ini rumah ke..sarang tikus..terkejut kitorg..rumah anai2 tu cantik je tersusun kat celah2 dinding..pastu bilik air penuh ngan lumut..padahal x sampai seminggu die keluar dr rumah tu..dasyat2..sejak tu kalau ade org nak duduk rumah tu..mak mesti tanye dr mane asal-usul die..takut pisang berbuah 2 kali..
maaf sekali lg..

-----------------
"kita ingin segalanya indah,
semurni pantai yang putih bersih,
indahnya bagai tersusun madah,
BERSEMI UKHWAH DIPUPUK KASIH"

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 13:50


see?aku cakap taknak percaya...cuba gi McD Kelantan....gi toilet dia......eeeeeeeee...tak pernah aku jumpa..McD tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 18-05-05 13:53


rasanya lebih baik berhenti je membincangkan perkara yang boleh melukakan hati sesetengah orang.

-----------------
http://singabeng.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 14:55


kebenaran itu pahit untuk ditelan...namun saya rasa sebagai manusia,walau dari negeri manapun,kebersihan adalah aspek penting di dalam kehidupan...kebersihan adalah vaksin kepada penyakit dan ia adalah sebahagian dari iman.


p/s...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

adneen
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.12.2003
Ahli No: 5952
Posting: 75
Dari: kelantan

iran   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 15:02


Mm...mngkn anis keluarkan topik ni sbb kes demam kepialu kat kelantan baru-baru ni..dia xberniat nk tuduh org kelate pengotor sbb xsemua org kelate mcm tu kn?xsemua..


Bookmark and Share

    


  Member Information For adneenProfil   Hantar PM kepada adneen   Pergi ke adneen's Website   Quote dan BalasQuote

walllessmeem
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.05.2004
Ahli No: 9000
Posting: 35

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 15:50


topik dah ok.tp care kita bg pendapat le.jgnle melenting.bincang lelok.negeri kelantan bkn utk org kelantan je.jgn gadoh2.

Bookmark and Share

    


  Member Information For walllessmeemProfil   Hantar PM kepada walllessmeem   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 15:53


kim,
on behalf of kelantanese, sorry for that. but the truth is not all kelatanese are like that. anggaplah itu sbg ujian drp Allah samada sbg kifarah terhadap dosa2 kim sekeluarga yg lampau mahu pun utk mengangkat darjat kim sekeluarga sekiranya kim benar2 beriman & sabar dgn ujian t'sebut. pls tell this to your mum.

however, u dont have the right to charge kelatanese in bulks despite only one man mistake.

josh......next time you shud be careful when shoot out sensitve comment. comment solely is nothing w/o prompt resolution. pls do remember that u just publish a libel against kelantanese. i'm sure some of them feel insulted.





Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 18-05-05 15:58


isu pengotor ni subjective. org2 yg kurang kesedaran ttg kebersihan....maka persekitaran mrk kotor. lagi pon kotor ni ade dimana-mana. kat KL sbg contoh, cuba korang pegi kawasan setinggan, kaw flat dll....kotor jugak.

kekotoran di relates kan kpd org kelate saja adalah satu tindakan paling x bertanggungjawab.



Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

al_farafisya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6673
Posting: 49
Dari: ardhilLah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 17:09


Bismillahirrhmanirrahim..
wrt..

Mm,KELANTAN lagi...

soalan:org kelate pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org KL pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Selangor pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Pahang pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Perak pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Johor pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Kedah pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Terengganu pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Melaka pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org Pelis pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org P.Pinang pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:org (negeri yg x disenaraikan di atas)pengotor??iye ke???
jawapan semestinya

soalan:anda pengotor??iye ke???
jawapan:tanya diri sendiri

Kesimpulannya,soal orang negeri mana2 x timbul,tapi soal individu tu sendiri...
salaam



-----------------
Ya Rabbana...tHaBbiT QuLUbaNa 'ALa DiiNiK wa 'ALa to'aTiK..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farafisyaProfil   Hantar PM kepada al_farafisya   Quote dan BalasQuote

al_farafisya
Warga 2 Bintang
Menyertai: 22.01.2004
Ahli No: 6673
Posting: 49
Dari: ardhilLah

Kelantan  


posticon Posting pada: 18-05-05 17:11


Maaf,terkeluar simbol marah pulak

=jawapan : x semestinya

-----------------
Ya Rabbana...tHaBbiT QuLUbaNa 'ALa DiiNiK wa 'ALa to'aTiK..


Bookmark and Share

    


  Member Information For al_farafisyaProfil   Hantar PM kepada al_farafisya   Quote dan BalasQuote

abu_nawas80
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.01.2004
Ahli No: 6314
Posting: 103
Dari: Pantai Dalam,KL

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 18:20


jangan kerana nila setitik rosak susu sebelanga...

kalu nak kata org kelate pengotor,cubalah jalan2 luaskan pemandangan di negeri selain Kelate...

sesetengah negeri tu gah khabar sahaja berbanding rupa...

-----------------
Ya Allah,layakkah ana untuk merindui syurgaMu di mana syaitan dan hawa nafsu sentiasa membisikkan ana supaya melupakan suruhan2MU.Ya Allah,selamatkanlah ana

Bookmark and Share

    


  Member Information For abu_nawas80Profil   Hantar PM kepada abu_nawas80   Pergi ke abu_nawas80's Website   Quote dan BalasQuote

pelangi_putih
Warga 1 Bintang
Menyertai: 16.04.2005
Ahli No: 15856
Posting: 21
Dari: perantaun

thailand  


posticon Posting pada: 18-05-05 18:34


,
lum lihat lum tahu.alakulihalnya jom kita raound semesia...tgk sape kotor /bersih.

Bookmark and Share

    


  Member Information For pelangi_putihProfil   Hantar PM kepada pelangi_putih   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:35


pengotor atau tidak..bukan di dasari oleh negeri..semua bergantung pd individu..cara penjagaannya..pengamalannya..

kadang-kadang kita hanya menganggap kotor itu pd zahir..benda yg jijik..tp..istilah kotor boleh jugak dituju kpd kata-kata..meskipun sekadar tulisan tak bersuara..betapa ramai yg cuba melontarkan amarahnya berdasarkan tulisan di sini..kadang-kadang cuba melaga-lagakan antara satu sama lain..


Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:43





apa punya topik daaa



Ana : maleh nak layan 2......

-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 21:22


di mana2 pun sama je la..kotor ke apa ke..sama je,...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

amilyn
WARGA SETIA
Menyertai: 02.10.2003
Ahli No: 3947
Posting: 822
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 19-05-05 10:13



Ini kisah benar daripada pengalaman saya sendiri.Dulu masa sy ambil diploma,saya tinggal rumah sewa seramai 9 org.5 housemates org kelantan.2 johor,1 kl,1 penang dan 1 perak.Masa itu umah macam tongkang pecah,cuma bilik jer bersih sbb housemate saya yg daripada johor mmg pembersih.Dia akan membebel klu bersepah.Hari2 saya kena kemas umah sbb mata saya berbulu melihat umah kami.Klu tak bersih sangat pun ,biarlah kemas.ini tak berserabut sungguh.klu dekat halaman umah,sampai berpasir2,takde org yg cuci.kasut bersepah2.baju bersidai merata2 tempat macam rumah setinggan.Sampah dkt dapur sampai berulat,klu tak ada org buang,takdelah.Habuk dkt karpet usahlah ckp sekali sapu...ermmm....semua ambil sikap tunggu dan lihat......Klu tegur diakan tak ikhlas..tp ada 2 org jer yg mmg pengotor giler.Lepas pakai baju,dia campak jer merata2 tempat.kami yg lain benganglah.
dia org kelantan tp 2 lagi orang kelantan bersih sesangat.Mereka pulak duduk satu bilik.Housemate saya yang pembersih ini selalu benganglah dgn sikap bdk kelantan satu bilik dia yg pengotor.sampaikan dia pindah umah sbb tak tahan.Baru2 ini saya datang lagi dkt rumah sewa tu.mereka semua dah kerja.Housemats pun dah bertukar orang.Ramai juga org kelantan tinggal kat situ.umah pun bersih dan selesa .cuma sorang jer dari mereka yg perangai tak ubah sejak dari dulu..bilik yg dia tinggal serabut.baju dia,dia sepah2kan.perangai tak ubah.klu org tgk dia mmg cantik,tp kami jer yg tahu dia macam mana.
CONCLUSION:TAK SEMUA ORG KELANTAN PENGOTOR,BECAUSE SAYA PERNAH TINGGAL DGN MEREKA.KLU YG PEMBERSIH TU,SANGAT PEMBERSIH.DIAPUN TAK SUKA BENDA2 KOTOR.KLU PENGOTOR,PENGOTOR SANGAT.........

Bookmark and Share

    


  Member Information For amilynProfil   Hantar PM kepada amilyn   Quote dan BalasQuote

ezad_75
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15379
Posting: 96

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 19-05-05 12:08


apa yg amilyn story is actually reflect the reality of life.

bukannya mcm kwn kite tu......pandang serong kat semua ore klate sampai x nak kasi sewakan umah die kat ore klate. aahaaks!!! zaman milenium pon masih ade rakyat mesia berpikiran kolot tahap astora jabat...kuang....kuang....



Bookmark and Share

    


  Member Information For ezad_75Profil   Hantar PM kepada ezad_75   Quote dan BalasQuote

burujislam
Warga 2 Bintang
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12352
Posting: 63
Dari: luas bumi Allah....

Perak  


posticon Posting pada: 27-05-05 13:21


ana tak suka topik macam ni.....jangan cakap satu pihak tapi pandang pada semua la....sapa kata org singapore bersih sangat...sebab hakikat kita tak tahu...mmg kat singapore tu bersih sebab kalu buang sampah kena saman sapa nak buang duit senang.....so berentila dengan isu ni....sama ja...
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For burujislamProfil   Hantar PM kepada burujislam   Quote dan BalasQuote

kim
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.10.2003
Ahli No: 3965
Posting: 243
Dari: bawah kerajaan Allah

Selangor  


posticon Posting pada: 27-05-05 13:42



ezad,kim minta maaf sekiranya ezad terase..kim x berniat nak sakitkan hati sape2..insyaALLAH..sekiranya kim berdepan dgn org yg camni lg..kim akan terime sbg ujian dr ALLAH utk menguatkan lg keimanan kim..thankz..
wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For kimProfil   Hantar PM kepada kim   Quote dan BalasQuote

tentera_berkuda
WARGA SETIA
Menyertai: 11.05.2005
Ahli No: 16444
Posting: 1327
Dari: kelantan

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-05-05 09:50


hahahahahahah.....
senang....

Bookmark and Share

    


  Member Information For tentera_berkudaProfil   Hantar PM kepada tentera_berkuda   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.170081 saat. Lajunya....