Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-06-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan sembahyang; dan sesungguhnya sembahyang itu amatlah berat kecuali kepada orang-orang yang khusyuk
-- Al-Baqarah: 45

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 44
Ahli: 0
Jumlah: 44




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 27 hari yang lalu
izdham: 36 hari yang lalu
nadiahhazirah92: 46 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: mengambil gambar...apa hukumnya?


Carian Forum

Moderator: Administrator, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» mengambil gambar...apa hukumnya?

Please Mendaftar To Post


Oleh mengambil gambar...apa hukumnya?

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 16-05-05 23:27


ana selalu dan suka mengambil pemandangan dan gelagat raka2 sehari haria or ada function...jika tak salah ana...dulu ana ada terdengar yang amek gambar ni haram....betulkah?sila bg tunjuk ajar yang sebenar2nya bg yang muktabar...

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 16-05-05 23:54




Hadis yang mengatakan kecelakaan ke atas orang melukis gambar itu sebenarnya gambar2 yang berupa asnaam (sembahan-sembahan) orang musyrik pada zaman nabi dahulu.

TQ.


-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

warsha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 28.10.2004
Ahli No: 12144
Posting: 129

Pahang  


posticon Posting pada: 17-05-05 02:12


ooo....maknenyer leh la..

Bookmark and Share

    


  Member Information For warshaProfil   Hantar PM kepada warsha   Quote dan BalasQuote

la
Warga 4 Bintang
Menyertai: 05.04.2005
Ahli No: 15596
Posting: 173
Dari: di bumi yang nyata

malaysia  


posticon Posting pada: 17-05-05 03:03


awat takut sgt nak amik gambar.

Bookmark and Share

    


  Member Information For laProfil   Hantar PM kepada la   Quote dan BalasQuote

Pdaus
WARGA SETIA
Menyertai: 03.12.2003
Ahli No: 5462
Posting: 468
Dari: International University of Africa Sudan

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 17-05-05 03:51



banyak sangat perbincangan Ulama tentang perkara ni!
pasti ada pro-kontranya...
begini..
ada yang membolehkan sekadar hajat contoh gambar passport
ada yang mengharuskan secara mutlak
ada yang menjuruskan kepada ukiran khususnya patung-patung
ada yang mengharamkan terus dengan zahir hadith
ada juga yang kata boleh sekadar separuh-paruh bukan gambar penuh tubuh benda yang bernyawa
untuk rujukan boleh lihat kitab Fiqh karangan Dr. Wahbah Zuhayli...
Jamiul Ahkam -Al-Qurtubi
Insya Allah sama-sama kita ambil istifadah
konklusinya "tepuk dada tanya ilmu dan iman.."


Bookmark and Share

    


  Member Information For PdausProfil   Hantar PM kepada Pdaus   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 17-05-05 08:22


pada ana kalau amik gambar takat nak cetus fitnah tak payah ler.... yg penting nawaitu kiter.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 17-05-05 09:59


minta maaf terlebih dahulu,
Pada pendapat saya.......
gambar , imej, visual ,bergambar,video .... apa gunanya gambar?
contoh-contoh:
didalam bidang pengiklanan.. visualation digunakan untuk menunjukkan sesuatu produk,situasi dan cara penggunaan,rupabentuk & model produk.Tetapi jika menggunakan model manusia/patung dengan cara pose mengghairahkan/sexy/separa-*ehem* ..... HARAM hukumnya. Iklan syampoo rambut/sabun/kosmetik/fesyen/arak/krim payudara/produk dalaman*ehem*/serta iklan kereta dengan pragawati yg *ehem*.... macammana pulak tu?? Dah tentulah HARAM...

album keluarga.. untuk tujuan agar kita kenal siapa ahli kerabat kita,sahabat handai.. memori visual tentang suatu kejadian,acara atau majlis. ini susah sikit nak taqwil.bergantung pada niat. harus atau makhruh?macammana kalau dalam gambar tu ada imej orang yang dah meninggal dunia,aurat yang terbuka..??

gambar haiwan,mikrob atau yang bernyawa ...untuk tujuan pendidikan. adakah anda kenal apa itu thorny devil/platipus/burung dodo/cipan/merak(peacock)... hanya dengan membaca teks dan menggambarkan bentuknya dalam kepala?

gambar dalam bidang perubatan..berkisar tentang rupa bentuk/kesan/jenis/variasi tentang penyakit atau simptom penyakit tersebut.
kita juga pernah lihat gambar berkenaan barah kema*ehem*, payu*ehem*, kecacatan fizikal/mental...bla..bla..bla..
pernahkah anda lihat gambar orang eksiden putus abdomen/kepala/terburai sana sini/ngeri....gambar orang mati/meninggal/tragedi pembunuhan/kes dera???
untuk apa gambar tu digunakan???

gambar kekasih, artis, pemimpin, dan lelain

kengkadang orang salah guna... dibuat arca/patung,untuk dipuja,didewa-dewikan,untuk tujuan khurafat & jahat...ilmu hitam dan guna-guna(ilmu pengasih).tujuan seksual dan objek se*ehem*ks...mempromosikan tarian/acara maksiat/dan lain-lain.

tapi apa pula dengan gambar upacara keagamaan agama lain??seperti "misteri nusantara",dokumentari,"

bak kata Pdaus "banyak sangat perbincangan Ulama tentang perkara ni!
pasti ada pro-kontranya...
begini..
ada yang membolehkan sekadar hajat contoh gambar passport
ada yang mengharuskan secara mutlak
ada yang menjuruskan kepada ukiran khususnya patung-patung
ada yang mengharamkan terus dengan zahir hadith
ada juga yang kata boleh sekadar separuh-paruh bukan gambar penuh tubuh benda yang bernyawa
untuk rujukan boleh lihat kitab Fiqh karangan Dr. Wahbah Zuhayli...
Jamiul Ahkam -Al-Qurtubi
Insya Allah sama-sama kita ambil istifadah
konklusinya "tepuk dada tanya ilmu dan iman.."


jadi.... semuanya bergantung kepada niat dan hajat kita.apa gunanya gambar kepada kita.maaf jika ada ayat yang saya gunakan disini terlalu *ehem* atau ekstrim..... tetapi apakah tujuan saya?

-----------------
nothing personal... just knowledge and work

MAY THE FORCE BE WITH U

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

akmaljaiputra
Warga 1 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15948
Posting: 38
Dari: selangor [cheras]-->melaka

Selangor  


posticon Posting pada: 17-05-05 11:26




ustaz ana kata utk ambil gambar tu.....yang boleh utk bahan bukti shj......jangan sesekali menggantung gambar di dinding krn malaikat tidak akan masuk ke tempat itu.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For akmaljaiputraProfil   Hantar PM kepada akmaljaiputra   Pergi ke akmaljaiputra's Website   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 17-05-05 12:00


xtau la nape tiap kali tangkap gambar kucing kat rumah nanti beberapa lama pastu mesti mati!

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

srikandisutera
WARGA SETIA
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15726
Posting: 444
Dari: terengganu

malaysia  


posticon Posting pada: 17-05-05 15:30


trigo...jgn salah anggap yer tiap kejadian pasti mati...jgn sebab amek gambar dianggap penyebab kucing anda mati...bahaya detikan hati anda tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandisuteraProfil   Hantar PM kepada srikandisutera   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 18-05-05 08:43


srikandisutera , trima kasih bebanyak atas teguran tu..

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 08:48


Quote:

On 2005-05-17 09:59, Darth_Alakazam wrote:
-----"....untuk rujukan boleh lihat kitab Fiqh karangan Dr. Wahbah Zuhayli...
Jamiul Ahkam -Al-Qurtubi ..."




sepatutnya apabila anda nyatakan begini, jangan sekadar beri cadangan.... sertakan sekali petikan daripada buku yang dicadangkan tu untuk tatapan forumer yang lain.... kami ni bukan semuanya belajar agama tinggi dan semestinya kami tidak membaca buku2 tersebut....
[kalau mcm ana ni - student Engineering, bahasa Arab pun tak reti, macam mana nak baca? Even if I can find the book...]

Thanks.

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 18-05-05 08:58


Ada 2 pandangan popular dalam hal bergambar ni. Satu dari Allahyarham Sheikh al-Albanee (seorang ulama Salafi). Satu lagi dari Dr Yusuf Al-Qardawi. Apa yang menariknya, mereka berdua ini adalah bersahabat tapi berbeza pendapat dalam hal ini. Tapi mereka tak pernah pun bermusuhan sebab perbezaan pendapat itu. Satu contoh yang baik utk diikuti.

Secara mudah, Dr Yusuf Qardawi kata, bergambar itu harus hukumya. Tak salah. Ikut pendapat Sheikh al-Albanee dalam bukunya Islamic Ruling on Tasweer pula, tak boleh. Kira beliau lebih tegas dalam hal ini. Fatwa Yusuf Qardawi pasal bergambar ni boleh didapati dari link ini: Halal Dan Haram Dalam Islam

Walau bagaimanapun, golongan Salafi lebih tegas dalam hal ini. Kalau mereka nampak ada gambar manusia (yang mempunyai wajah), mereka akan buang gambar itu. Ini berdasarkan pengalaman saya. Jadi, janganlah tampal apa-apa poster/risalah yang ada gambar wajah manusia di dalam masjid atau surau. Alamat kena buanglah nanti.

Sebab itulah saya pernah melihat satu poster besar yang memberitahu tentang rukun haji yang dilenyapkan wajah manusia dalam poster tu. Kira gambar orang tu memang lengkaplah..cuma wajahnya aje yang takde...



-----------------
[url=http://hembusan.blogspot.com/][img]http://www.geocities.com/omicron_zeta/mylink.gif[/img][/url]

A man's maturity consist in having found again the seriousness one had as a child - at [b]PLAY![/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 10:02


Quote:

On 2005-05-17 12:00, trigO wrote:
xtau la nape tiap kali tangkap gambar kucing kat rumah nanti beberapa lama pastu mesti mati!



hmm, saya pun pelik ngan fenomena ni. kucing saya, dah dua ekor dah... jatuh sakit selepas kami tangkap gambar kucing-kucing tuh (pada masa yg berlainan). sampai demam-demam... sekor lagi sakit kaki.. lepas tu saya dah tak berani tangkap gambar kucing saya.

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 18:51


Quote:

On 2005-05-18 10:02, syahidatul wrote:
[quote]
On 2005-05-17 12:00, trigO wrote:
xtau la nape tiap kali tangkap gambar kucing kat rumah nanti beberapa lama pastu mesti mati!



hmm, saya pun pelik ngan fenomena ni. kucing saya, dah dua ekor dah... jatuh sakit selepas kami tangkap gambar kucing-kucing tuh (pada masa yg berlainan). sampai demam-demam... sekor lagi sakit kaki.. lepas tu saya dah tak berani tangkap gambar kucing saya.
[/quote]

mutasi gen agaknya..

-----------------
ISLAM is the perfect way to live..

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

syahidatul
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 07.11.2004
Ahli No: 12341
Posting: 3781
Dari: Petaling Jaya

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 09:47


kebetulan agaknya...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syahidatulProfil   Hantar PM kepada syahidatul   Pergi ke syahidatul's Website   Quote dan BalasQuote

leweh
Warga Rasmi
Menyertai: 24.10.2003
Ahli No: 4636
Posting: 18
Dari: upm

Pahang  


posticon Posting pada: 19-05-05 10:49


ana x ksh sgt psl ni....
terpulang pd individu...
cuma..pikirla....
yg baik kita ikut....
yg x baik kita tgglkn....
p/s:ana jarang bgmbr

Bookmark and Share

    


  Member Information For lewehProfil   Hantar PM kepada leweh   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 23-05-05 12:50



banyak dpt maklumat melalui posting nieee

mekasih semua

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 13:03


pernah dengar tak,tak brapa elok bergambar dengan angka ganjil...ingat lagi,kawan2ana terlalu memperayai supaya tidak mengambil gambar [email protected] orang kerana bimang sesuatu yang tak elok berlaku kpd salah seorang daripadanya...

Hmmm...Itu dikira khurafat kan?

p/s; tak suka bergambar gak..

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

trigO
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16362
Posting: 242
Dari: negaraku...

malaysia  


posticon Posting pada: 23-05-05 13:37


hah yg ni mmg biase..org kate gambar bertiga nnt yg tengah tu cepat mati..hihihi..bila sebut mati nih hah sume elak xnk jd org tengah!walhal dok posisi mane pun klu dh dtakdirkn mati awal mati gakkan?!
p/s:mcm2 crite blh klua dr topik bgamba ni..

Bookmark and Share

    


  Member Information For trigOProfil   Hantar PM kepada trigO   Quote dan BalasQuote

NuR_HiKMaH
WARGA SETIA
Menyertai: 16.07.2003
Ahli No: 2374
Posting: 563
Dari: Batu Pahat, Johor

Johor  


posticon Posting pada: 26-05-05 23:08




slalu dengar pasal tangkap gambar dgn bilangan ganjil tu tp xpenah endahkan pun...ape saja yg kita lakukan kita kena berbalik pada Tuhan, kalau dah nak jadi tu mmg sbb Dia dah tentukan...

pasal kucing tu pun slalu dengar tp wat xendah gak..selalu ada masa free je sy amik gamba kucing sy macam2 aksi hidup je sampai sekarang..

bak kata pepatah hidup mati jodoh pertemuan Tuhan tentukan

jauhi khurafat & syirik

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuR_HiKMaHProfil   Hantar PM kepada NuR_HiKMaH   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.134573 saat. Lajunya....