Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Tidak hidup dek puji; tidak mati dek keji
-- SMNA (Warga Ukhwah.com)

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 39
Ahli: 0
Jumlah: 39




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 19 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Sekolah
Topik: skim adik angkat??


Carian Forum

Moderator: Administrator, immad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Sekolah
    »» skim adik angkat??

Please Mendaftar To Post


Oleh skim adik angkat??

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 07-07-03 18:09


Ass

Masa sek men,tentu kita semua ada dengar ber adik adik angkat ni,abg angkatlah,kakak angkat,makcik kantin angkat...semuanya nak ber angkat..apa pendapat u all semua mengenai perkara ni?bagus atau tidak..jika ia mengapa dan jika tidak,apa rasionalnya.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

ucop
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.06.2003
Ahli No: 1457
Posting: 56

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 08-07-03 11:10


Assalamualaikum.....

Pernah ,ana memang pernah dengar hal tersebut..
Ana sebenarnya kurang senang dengan sistem tersebut.Apakah tujuan sebenar sistem ini dilakukan? Kalau sememangnye untuk mengembangkan Ilmu Allah tidaklah mengapa tapi jika terdapat maksud yang tersirat, dosalah hukumnya kan?

Pada pandangan Ana, Sistem adik angkat ini adalah salah satu cara senior kite nak booking junior yang kacak/cun. Betul tak pandangan ana?
Kepada sesiapa yang pernah adeadik angkat tu janganlah marahkan ana, pandangan ana ini adalah khas untuk sesiapa yang salahgunakan sitem adik angkat ni aje....

Wassalam..........

-----------------
BUAT SELAGI BOLEH ,USAHA SELAGI MAMPU
AGI IDUP AGI NGELABAN.
ONLY THE STRONG WILL SURVIVE

Bookmark and Share

    


  Member Information For ucopProfil   Hantar PM kepada ucop   Quote dan BalasQuote

MuSaFiR_SaYYaFF
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 905
Posting: 572
Dari: Daerah Perjuangan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 09-07-03 19:26


Waalaikumussalam..

somehow, tul gak apa yang saudara ucop cakap tu.. tapi, depends gak aa.. Tak suma orang yg ikhlas nak berangkat2 ni utk sebarkan ilmu Allah.. takyah berangkat pun leh sebar gak apa. Cuma, kalau berangkat ni, maybe lebih mudah kot..

Hehe. dr berangkat2 ni leh datang jodoh au.. jangan memain.. tu diantara fekdah2nya yang besar.. ustazah ana dapat jodoh dari berangkat2 ni laa.. Whateva...

Apa yg pasti laa.. ana memang tak suka nak berangkat2 ni.. Adik sendiri pun tak terangkat, nak angkat adik orang lak.. NAya lee... Abang angkat lagi la.. takut terbebas sangat.. Lagi satu, tgk niat laa... nak berskim2 ni.. hehehe...

Bookmark and Share

    


  Member Information For MuSaFiR_SaYYaFFProfil   Hantar PM kepada MuSaFiR_SaYYaFF   Pergi ke MuSaFiR_SaYYaFF's Website   Quote dan BalasQuote

muslimah_sejati
Warga Rasmi
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 60
Posting: 13
Dari: singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 14-07-03 18:07


Waalaikumussalam Wrb..
Pada pendapat ana,perkare ni mmg merimaskan kadang2..ana yg tinggal di Singapura ni pon ade kes yg samer..TAPI tak semestinye mrk yg ade berANGKAT ni nak COP juniors yg cun/hensem..takkanlah kakak2 yg yg berANGKAT dgn adik2 perempuan pon dikatakan gitu? kadang2 kakak2 yg takde adik perempuan ni teringin kasih sayang daripada seorang adik manakala adik2 yg takde kakak pula mahukan kasih syg wanita seniors.
Perkare ini juge sebenarnye berfaedah kerana yg junior dpt mempelajari daripada seniors mrk yang dah ber'experience'(berpengalaman)..but all this actually depends on the person itself.Kalau niat org tu ikhlas krn nak mengeratkan silaturrahim antara yg muda dan tua..berfaedah lah hubungan mereka. Tapi kalau sebaliknya..Na'uzhubillah..
Sekian, yg baik itu dtg dari ALLAH dan yang buruk itu datang dari keDha'ifan saya sendiri..Wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_sejatiProfil   Hantar PM kepada muslimah_sejati   Quote dan BalasQuote

Rabbit_cute
Warga 4 Bintang
Menyertai: 26.06.2003
Ahli No: 1700
Posting: 265
Dari: Selangor

Pahang  


posticon Posting pada: 15-07-03 09:57


Rabbit x pernah 'berangkat-angkat' nih... sesekali nak rase gak... tapi dulu ader jer orang offer jadi adik angkat la.. kakak angkat la.. semuanyer Rabbit tolak.. bukan aper.. rabbit tak suke sangat kalo dah terikat ni.. kalo nak kawan...kawan ajer la kan .. aper susah..


Bookmark and Share

    


  Member Information For Rabbit_cuteProfil   Hantar PM kepada Rabbit_cute   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 15-07-03 13:36


Assalamua'laikum

seronok sebenarnya berangkat angkat ni... tapinya.. kuarga angkat le... satu umah leh kenai . kalu yg selain tu.. ana minta maaflah.. rasanya memang tak sesuai. sebab kebanyakannya separuh jalan je.. pastu... dah kelain pula arahnya

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

empayar72
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.06.2003
Ahli No: 1379
Posting: 281
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 15-07-03 20:33


ntah lah,ana pun tak tahu nak gi komen camane.ana tak pernah langsung nak beradik angkat nie.tambah menyusah lagi adalah.pepehal pun terpulanglah kepada seseorang individu tue seniri.kalau dia rasa niat dia ikhlas lillahitaala,bleh la teruskan.kalau tak,tepuk dada tanya lah diri,iman aku dah cukup ke belum?sekian.

Bookmark and Share

    


  Member Information For empayar72Profil   Hantar PM kepada empayar72   Pergi ke empayar72's Website   Quote dan BalasQuote

aina_nasuha
Warga 3 Bintang
Menyertai: 17.06.2003
Ahli No: 1488
Posting: 144
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 15-07-03 20:49


Setiap apa yg kita nak lakukan tu ader baik buruknya kan...semuanya bergantung pd niat...

Dalam hal nie, ana amat setuju kalau skim adik angkat or ever lah...dapat dipergunakan sepenuhnya, seperti yg club couese ana anjurkan, sedikit sebanyak dapat membantu juniour2 dlm meneruskan cabaran hidup di alam kolej/u nie...selian dpt berkongsi masalah...so, barulah terasa diri tak keseorangan di perantauan org..

Bookmark and Share

    


  Member Information For aina_nasuhaProfil   Hantar PM kepada aina_nasuha   Quote dan BalasQuote

SaLaFiaN
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 191
Posting: 719
Dari: • Tämäñ Mëläwätî, Küälä Lumpur

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-07-03 15:06


Kalau jantina yang sama, kemungkinan tidak akan timbul sebarang masalah. Tetapi, sekiranya berlainan jantina, ana tidak bersetuju...

Di dalam Islam, tidak ada kaedah untuk menghalalkan hubungan yang bukan mahram antara lelaki dan wanita. Hanya melalui perkahwinan, atau pun adik-beradik angkat yang benar² sah berdasarkan panduan yang telah digariskan di dalam syarak...

Hubungan 'angkat-mengangkat' sesama berlainan jantina terdedah kepada perkara maksiat. Mungkin kita mampu berkata :

"Takpe...dia adik angkat aku je...tak lebih dari tu..."

Namun, ingat ! Kita bukannya insan kamil. Anak adam tidak terlepas dari godaan iblis, lebih² lagi kita yang hidup di akhir zaman yakni zaman fitan...

Pendek kata, tidak perlulah bagi kita melakukan suatu yang tidak pernah dinyatakan oleh RasuluLlah SAW. Cukuplah sekadar hubungan sahabat, dalam usaha untuk berkongsi ilmu atau saling mentarbiyah...

Allahu Ta'ala a'lam...



-----------------
Biarkanlah pena menari, lalu sejarah yang menghakimi. Bertintakan hikmah, tertamsil jiwa hamba yang bersujud di hadapan Ilahi.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SaLaFiaNProfil   Hantar PM kepada SaLaFiaN   Pergi ke SaLaFiaN's Website   Quote dan BalasQuote

MencariSinar
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 532
Posting: 672
Dari: Seky. 9 Shah Alam

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 16-07-03 16:41


Assalamualaikum wbt

bagi sinar, adik angkat, mak angkat ke apa ke lihat gaks cammane..kalo sekadar beradik angkat kat internet..nasihat menasihati, mengajak mereka berkelakuan baik apa salahnya.

itu lah masalah manusia, bila berangkat-angkat sama jantina majoritynya memang tak berape suka sbb entahlah susah nak cakap..tapi kalo berlainan jantina.. menaruh minat utk mendengar pun ada kan??.. kalo ber'akak' angkat ke arah kebaikkan dan pandai menjaga kelakuan dan faham batas-batas dan tahu walaupun ber'akak' ke ber'abang'ke ber'adik'atau ber'adik' angkat still abjnabi kan??.. apa-apa pun nawaitu kite...kan??..jgn salahkan sape, apa..itu semua terletak pada diri kite... kalo elok kite olah..eloklah jadinya...cam ugama islam..ugama yang unik...tapi yang penganutnya tak semua yang laksanakan dengan baik..so..???

fikir-fikirlah..berpesan-pesan dengan kebaikkan

Wsalam


-----------------
Islam itu Indah

Bookmark and Share

    


  Member Information For MencariSinarProfil   Hantar PM kepada MencariSinar   Pergi ke MencariSinar's Website   Quote dan BalasQuote

hani_fatiha
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1111
Posting: 41
Dari: Johor

Johor  


posticon Posting pada: 16-07-03 18:45


Assalamualaikum..
Ana rasa isu adik angkat..abang angkat atau kakak angkat ni mmg. wujud di mana2 sekolah..
Pada pendapat ana..Apa-apa pun ...segala apa yang kita lakukan kena bermula dgn. niat..
Kalau niat tu baik..Insya -Allah..
Takkan ada masalah..
Tapi yang lebih utama ..kalau lelaki biarlah adik angkat pun lelaki dan begitulah sebaliknya..

Allahu A'lam

Jadilah rumput nan lemah lembut ..tak lurut dipukul ribut..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hani_fatihaProfil   Hantar PM kepada hani_fatiha   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 16-07-03 18:55


Ass

apapun saya dah serik ada adik angkat ni,buat baik manapun dia ingat kita nak something....jadi...bagi saya SAY NO TO ADIK ANGKAT....

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

khaulah_alazwar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 03.06.2003
Ahli No: 927
Posting: 638
Dari: ::The Garden of Knowledge and Virtue::

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 21-07-03 15:25


Assalamualaikum warhmatullah..

Berkaitan adik angkat,kakak angkat,abang angkat dan sebagainya..

Pada pandangan ana..perkara ni tak salah kalau sama jenis..tapi yang menjadi kesalahan bila belawanan jantina...walaupun namanya adik,akak,abang...pernah salah sorang dari sahabat ana kata..(untuk berlawanan jenis)"kenapa?? ingat tak sama umur ni tak der perasaan ke?" terkejut ana dengar ayat ni..Betternya tak payahla klu berlawanan jenis ni..

Untuk yang sama jenis pulak..
Actually, tugas siapa yang ambil [email protected] @kakak angkat ni berat..Bila dia mendeclarekan bahawa awak adik angkat saya..secara tak langsung jatuh satu taklifan kepada si kakak/abang itu untuk menjaga adik tersebut seperti adiknya sendiri walaupun namanya 'angkat'.

Wallahu'alam
Pandangan insan dhoif..

-----------------
"Tidak ada apa yang lebih manis dalam kehidupan ini melainkan apabila kita berjaya memperolehi kemanisan IMAN dan CINTA ILAHI"

Bookmark and Share

    


  Member Information For khaulah_alazwarProfil   Hantar PM kepada khaulah_alazwar   Quote dan BalasQuote

muslimah_sejati
Warga Rasmi
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 60
Posting: 13
Dari: singapura

singapore   avatar


posticon Posting pada: 02-08-03 12:17


Assalamualaikum..
hmm...disini ana ingin membalas kata2 pengantar yg sebelum ni tadi.Tak semestinye yg jadi kakak n abg mesti betul2 jage adik die macam adik die sendiri sebab as ana pernah cakap dulu..it really depends on the person....ade orang ni walaupon ber'adik2' dgn yg sama jantina,mereka setakat layan macam..hm..alaaa..kawan rapat aje..ish....susahlah ana nak terangkan.Kemungkinan sistem kat singapure tempat ana diami ni berlainan kot..tapi..'ala kulli haalin..takpelah..
WallaHU Aa'lam..maassalamah

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslimah_sejatiProfil   Hantar PM kepada muslimah_sejati   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 05-08-03 12:43


kawan saye ade jugak b'angkat2 nih. tapi lame2 dah tak b'angkat2 dah, b'pakwe makwe pulak. pastu bile habis sekolah, senyap pulak. dah broke la tu. bagus betul.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 05-08-03 13:36


saya nak tergelak tengok topik ni. ramai saudara mara dan kenalan saya yang bertemu jodoh dgn saudara angkat mereka. tak kira lah adik angkat, abang angkat atau kakak angkat...ini membuatkan saya serik sebelum mencuba skim adik, abang atau kakak angkat. cukup lah mereka semua tu saudara saya dalam Islam.

lainlah program keluarga angkat dgn tujuan dakwah or what ever (ukhwah.com taknak buat program kampung angkat ke?). itu lain. tapi skim adik beradik angkat anjuran sendiri, sori lah...saya jadi serik sendiri. tegas saya ada dalil dan DIA akan bantu saya menetapkan pendirian ini...

kalau kat sekolah pula, ada baiknya. mungkin boleh jadi penasihat, tempat mengadu especially bagi yang tinggal di asrama. tapi sesama perempuan atau lelaki aje. yang berlawanan ditegah sama sekali. yang tak bestnya, bila dah berjauhan, hubungan jadi renggang sama sekali. itu yang buat saya tak suka sangat hubungan adik angkat ni.

-----------------


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

emechzedes_72
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.08.2003
Ahli No: 2741
Posting: 125
Dari: pongsu seribu

PulauPinang  


posticon Posting pada: 05-08-03 13:54


angkat...
best ke!

Bookmark and Share

    


  Member Information For emechzedes_72Profil   Hantar PM kepada emechzedes_72   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-06 04:44


Pada 14-07-03 18:07 , muslimah_sejati posting:

!!! QUOTE !!!

Waalaikumussalam Wrb..




assalamualaikum...
hehehe...
yang junior nak minta pandangan yang senior???
begitu ke kak eja???
yang junior tu maknanya adik lah kan...
yang senior tu maknanya kakak/abang lah....
nampak gaya kita kena tukar status lah kak eja...
hehehe...

wassalam


-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....


Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 02-12-06 04:46


maaf...
tersalah drop lah pulak..
sorry...
nak tuju pada muslimahsejati kat johor
tapi silap landing kat singapore lah pulak....

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

aL-azyM
WARGA SETIA
Menyertai: 01.10.2006
Ahli No: 26685
Posting: 675
Dari: DuLu:GeRiK,PeRaK + SeKarNG:nEgERi 9

Perak   avatar


posticon Posting pada: 02-12-06 05:07


Tak pernah ada pun masa kat sekolah menengah..

Ana ni anak yang sulung,adik2 ada 3 orang,so tak lah boring sangat dulu..

tapi sekarang,bila dah masuk kolej & berjauhan dengan keluarga,rasa boring pulak..sunyi saja..

Terpikir jugak nak cari Akak / abang angkat..tapi rasanya macam tak perlu.. Sebab dengan cara ni,kita boleh mendewasakan diri dengan berdikari di atas kaki kita sendiri !!!


-----------------
http://azymechanical.blogspot.com


Bookmark and Share

    


  Member Information For aL-azyMProfil   Hantar PM kepada aL-azyM   Pergi ke aL-azyM's Website   Quote dan BalasQuote

muslim_boy89
Warga Rasmi
Menyertai: 21.10.2007
Ahli No: 31452
Posting: 2

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 11:42


Assalamualaikum>>....

pada pandangan ana,berangkat2 ni tak apa jika niat kita 2 baik ...hehehe

Bookmark and Share

    


  Member Information For muslim_boy89Profil   Hantar PM kepada muslim_boy89   Quote dan BalasQuote

ummusafiyah
Warga 3 Bintang
Menyertai: 27.03.2006
Ahli No: 23742
Posting: 98
Dari: bumi Allah S.W.T. yang tercinta

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 21-10-07 12:19


berdasarkan pendapat ahli2 ukhwah...kebanyakannya mengatakan "NO" pada skim berangkat2 ni...

ana sendiri ada 3 org adik angkat(semua semua jantina) walaupun ana anak sulung dan ada 3org adik lagi...yang seorang masa time sekolah...yang 2org (adik-beradik) lagi time summer camp masa cuti matriks...tapi bagi ana itu tak ada masalah....dan dalam doa ana seharian, bila ana mendoakan ummi abah, ana doakan adik2 ana sekali termasuk adik angkat ana....

ana rasa bila ada title tu ia boleh marapatkan ukhwah...tapi jangan salah guna skim ni untuk yang lain jantina....buruk padahnya...

!!! QUOTE !!!

Untuk yang sama jenis pulak..
Actually, tugas siapa yang ambil @kakak angkat ni berat..Bila dia mendeclarekan bahawa awak adik angkat saya..secara tak langsung jatuh satu taklifan kepada si kakak/abang itu untuk menjaga adik tersebut seperti adiknya sendiri walaupun namanya 'angkat'.


alhamdulillah setakat ni itu lah yang ana buat bila da ada 3org adik angkat....ziarah, nasihat, rapatkan ukhwah....dalam usaha tarbiyyah ana dan adik2 ana sendiri...


!!! QUOTE !!!

yang tak bestnya, bila dah berjauhan, hubungan jadi renggang sama sekali. itu yang buat saya tak suka sangat hubungan adik angkat ni.


itula ana rasa sebab seorang adik angkat yang time sekolah tu jauh daripada rumah...ana sendiri ada masalah dengan dia....da dekat 6bln ana tak dengar kaba dia...rindu sangat kat dia....harap suatu hari nanti Allah temukan semula dalam keadaan kasih sayang tu kerana ALLAH....ana redha segalanya...moga ahli ukhwah dapat doakan ana dapat jumpa dia semula suatu hari nanti...huhu...sedih pula.... :cry:

apapun semuanya brgantung pada nawaitu kita...biarr kita lakukan semua kerana ALLAH dan ikut syariatnya....Kalau kononnya kerana Allah tapi xikut syariat xgne juga....jadi fikir-fikirkanlah.....

wassalam :-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For ummusafiyahProfil   Hantar PM kepada ummusafiyah   Quote dan BalasQuote

ctnurbebo
WARGA SETIA
Menyertai: 12.03.2007
Ahli No: 29142
Posting: 880
Dari: seremban

NegeriSembilan   avatar


posticon Posting pada: 24-10-07 11:47


Pada 21-10-07 12:19 , ummusafiyah posting:

!!! QUOTE !!!

berdasarkan pendapat ahli2 ukhwah...kebanyakannya mengatakan "NO" pada skim berangkat2 ni...

ana sendiri ada 3 org adik angkat(semua semua jantina) walaupun ana anak sulung dan ada 3org adik lagi...yang seorang masa time sekolah...yang 2org (adik-beradik) lagi time summer camp masa cuti matriks...tapi bagi ana itu tak ada masalah....dan dalam doa ana seharian, bila ana mendoakan ummi abah, ana doakan adik2 ana sekali termasuk adik angkat ana....

ana rasa bila ada title tu ia boleh marapatkan ukhwah...tapi jangan salah guna skim ni untuk yang lain jantina....buruk padahnya...

!!! QUOTE !!!

Untuk yang sama jenis pulak..
Actually, tugas siapa yang ambil @kakak angkat ni berat..Bila dia mendeclarekan bahawa awak adik angkat saya..secara tak langsung jatuh satu taklifan kepada si kakak/abang itu untuk menjaga adik tersebut seperti adiknya sendiri walaupun namanya 'angkat'.


alhamdulillah setakat ni itu lah yang ana buat bila da ada 3org adik angkat....ziarah, nasihat, rapatkan ukhwah....dalam usaha tarbiyyah ana dan adik2 ana sendiri...


!!! QUOTE !!!

yang tak bestnya, bila dah berjauhan, hubungan jadi renggang sama sekali. itu yang buat saya tak suka sangat hubungan adik angkat ni.


itula ana rasa sebab seorang adik angkat yang time sekolah tu jauh daripada rumah...ana sendiri ada masalah dengan dia....da dekat 6bln ana tak dengar kaba dia...rindu sangat kat dia....harap suatu hari nanti Allah temukan semula dalam keadaan kasih sayang tu kerana ALLAH....ana redha segalanya...moga ahli ukhwah dapat doakan ana dapat jumpa dia semula suatu hari nanti...huhu...sedih pula.... :cry:

apapun semuanya brgantung pada nawaitu kita...biarr kita lakukan semua kerana ALLAH dan ikut syariatnya....Kalau kononnya kerana Allah tapi xikut syariat xgne juga....jadi fikir-fikirkanlah.....

wassalam :-)


setuju..
ana pun ramai juga kakak dan adik angkat....tak menjadi masalah....


-----------------
Keindahan sebenar ialah keindahan budi pekerti. Kebaikan sebenar ialah kebaikan budi bahasa dan kecerdikan sebenar ialah kecerdikan akal.


Bookmark and Share

    


  Member Information For ctnurbeboProfil   Hantar PM kepada ctnurbebo   Quote dan BalasQuote

sayatetapsaya
-WARGA AMAT SETIA-
Menyertai: 12.05.2004
Ahli No: 8934
Posting: 5682

italy  


posticon Posting pada: 24-10-07 11:56


Assalamualaikum
angkat saya dan tuang air.....



Bookmark and Share

    


  Member Information For sayatetapsayaProfil   Hantar PM kepada sayatetapsaya   Quote dan BalasQuote

Asward_hafiz
WARGA SETIA
Menyertai: 02.05.2004
Ahli No: 8743
Posting: 597
Dari: Kuantan pahang

Pahang  


posticon Posting pada: 24-10-07 12:07


adik angkat ke abang angkat ke mak angkat ke...
bagus jugak kalau dapat kukuh kan silaturahim...
tak bagus ada jugak...
fikir fikir kanlah... :berfikir: :berfikir:

Bookmark and Share

    


  Member Information For Asward_hafizProfil   Hantar PM kepada Asward_hafiz   Pergi ke Asward_hafiz's Website   Quote dan BalasQuote

Wuddah
WARGA SETIA
Menyertai: 04.03.2007
Ahli No: 29021
Posting: 508
Dari: Chenderong Balai

Perak  


posticon Posting pada: 24-10-07 12:17


Assalamualaikum...dulu ada juga kakak angkat...tapi hubnagn sekadar biasa-biasa saja..masa belajar kat kolej...ada juga abang angkat...tapi Sekadar berhubung dengan phone..tu pun untuk minta bantuan pelajaran...

Bookmark and Share

    


  Member Information For WuddahProfil   Hantar PM kepada Wuddah   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 17:30


bagus..kalau dapat yang boleh membimbing kita..dekat padaNya...
alhamdulillah..ana ada kakak angkat dan adik angkat yang banyak mendorong...=)

Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

qudwah
WARGA SETIA
Menyertai: 12.09.2005
Ahli No: 18903
Posting: 1898
Dari: TERENGGANU

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 28-10-07 20:40


tak salah sebab saya ada kakak angkat yang memang betul-betul rapat dengan saya.... dia banyak bimbing saya dan tegur saya jika saya lakukan kesilapan...

Bookmark and Share

    


  Member Information For qudwahProfil   Hantar PM kepada qudwah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 10:04


hmmm...malaz rasa nak posying tapi nak jugak kongsi penagalaman...ye lah..benda-benda ni ana da tinggalkan sejak 4 5 tahun lalu...tapi masih segar dalam ingatan...

saya mula rasa beradik-abang-kak angkat ni sejak miggu orientasi asrama lagi..tak tau bagaimana entah ada seorang senior ni ngaku yang kita ni adik dia walhal saya sendiri punya kezen (abang spupu) kat situ..tak ada pulak dia (spupu) kecoh2..kebetulan kami yang freshie ni selalu lah kena buli suruh buat itu ini...tapi bila senior yang ngaku kita ni adik dia selalu lah kita terlepas pasal dia back up kita..hahaha...bukan mainn sakit hati seniour2 lain...apelagi kawan-kawan sebaya jeles juga lah..hehehe..maklumlah abang angkat saya tu (tak pernah saya nak ngaku..dia saja perasan lebih) salah seorang ajk asrama..so..beruntung jugak lah saya..

lagi seorang..kakak angkat...ni tak tau jugak nak cakap...tapi sennag cerita memang tak ada sebab musabab yang mengharuskan perangkatan kami ni..maybe dia selalu bagi hadiah..coklat..biskut..belanja kat saya..saya jadi rapat dengan dia...

lepas itu...bila saya menigkat ketingkatan seterusnya saya tak lah berminta sangat berangkat2 dengan junior..cuma seingat saya lah..time upper six seorang budak baru tu dia tulis surat kat saya..konon2nya dia nak saya jadi abang angkat dia pasal boleh back up dia..yang kelakarnya...dia ni budakn jauh sangat pun dengan saya..hanya sebelah katil saja..tapi bersurat2 pula..hahaha..ye lah..dia ni sebenarnya budak lompat..so..umurnya tak sama lah dengan batch dia tu..dan selalulah dia kena buli dengan batch2 dia tu..tapi memikirkan tak ada salahnya menjaga kemaslahatan dia maka saya pun ok sajelah...rasa tak salah lah..

cuma boleh lah kata kebanyakan yang berangkat2 ni memang tak ada sebab musabab yang munasabah..bukan sekadar hubungan angkat berlainan jantina saja bawa kefasadan...tapi sesama jantina pun tidak kurang fitnahnye..betul...tak percaya..tanya mmber2 yang pernah berangkat2 ni...huhuhu..hmmmmmmmmmmm...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

amir_haikal
Warga 3 Bintang
Menyertai: 30.12.2005
Ahli No: 21550
Posting: 79
Dari: Johor

malaysia  


posticon Posting pada: 12-12-07 10:34


ada juga akak angkat masa form 4-5 dulu masa sek asrama..
ukhwah tu smpilah sekarang..akak angkat dah ada 2 anak pun..semoga dia bahagia dengan suaminya hingga akhir hayat..:-)

Bookmark and Share

    


  Member Information For amir_haikalProfil   Hantar PM kepada amir_haikal   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 11:03


ex tunang saya dulu ada 17 org adik angkat. tak paham betul lah..adik angkat tapi mesej ber...abang ber...baby. org tegur kata kongkong dia. last2 dia tinggalkan dengan alasan selalu mengongkong dia. huhuhuhuh apa nak buat :(

Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 13:22


Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ex tunang saya dulu ada 17 org adik angkat. tak paham betul lah..adik angkat tapi mesej ber...abang ber...baby. org tegur kata kongkong dia. last2 dia tinggalkan dengan alasan selalu mengongkong dia. huhuhuhuh apa nak buat :(


lah kasihan nya kat strawberry,sabar lah mungkin ada hikmah pada semua tu kan??? :cry:

P/s: strawberry dah banyak kat mesir ni..dah musim sejuk katakan.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 13:41


Pada 12-12-07 13:22 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ex tunang saya dulu ada 17 org adik angkat. tak paham betul lah..adik angkat tapi mesej ber...abang ber...baby. org tegur kata kongkong dia. last2 dia tinggalkan dengan alasan selalu mengongkong dia. huhuhuhuh apa nak buat :(


lah kasihan nya kat strawberry,sabar lah mungkin ada hikmah pada semua tu kan??? :cry:

P/s: strawberry dah banyak kat mesir ni..dah musim sejuk katakan.. :-D :-D


tu lah...sabar lah ni..nak buat macam mana lagi kan :oops:



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

Nuranys
WARGA SETIA
Menyertai: 28.09.2006
Ahli No: 26619
Posting: 1710
Dari: Kota Serambi Mekah

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:13


Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(


huhu...apa ada pada panggilan kan...itu tanda kita sayang..huhu...


-----------------
Photobucket





Bookmark and Share

    


  Member Information For NuranysProfil   Hantar PM kepada Nuranys   Pergi ke Nuranys's Website   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:32


Pada 12-12-07 14:13 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(


huhu...apa ada pada panggilan kan...itu tanda kita sayang..huhu...



tu bukan tanda sayang. tu tanda gatal.
awak tak rasa awak tak tau



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 14:59


Pada 12-12-07 14:32 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:13 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(


huhu...apa ada pada panggilan kan...itu tanda kita sayang..huhu...



tu bukan tanda sayang. tu tanda gatal.
awak tak rasa awak tak tau



betul tu,menggatal mengalahkan keladi...:mad: :mad:

P/S:lama dah tak makan gulai masam keladi :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

nafas
Warga 5 Bintang
Menyertai: 23.03.2007
Ahli No: 29298
Posting: 355
Dari: kl

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 12-12-07 15:20


Pada 12-12-07 14:59 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:32 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:13 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(


huhu...apa ada pada panggilan kan...itu tanda kita sayang..huhu...



tu bukan tanda sayang. tu tanda gatal.
awak tak rasa awak tak tau



betul tu,menggatal mengalahkan keladi...:mad: :mad:

P/S:lama dah tak makan gulai masam keladi :-D :-D



:lol: :-D :-D

Pss...keladi tu masak lemak dengan siput sedut lagi sedap... :kelip:

Bookmark and Share

    


  Member Information For nafasProfil   Hantar PM kepada nafas   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 15:59


Pada 12-12-07 14:32 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:13 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(


huhu...apa ada pada panggilan kan...itu tanda kita sayang..huhu...



tu bukan tanda sayang. tu tanda gatal.
awak tak rasa awak tak tau



:sopan: :sopan: :sopan:

sabar saja lah.... key... dah putus dah pun kan... :-)

pun ada juga yang berangkat2 ini... waktu zaman sekolah dulu. adik lah, abang lah, kakak lah, entah apa-apa lagi. tup2 mak tegur.. " adik abang kau punya berlambak2 ni kau tak geti jaga.. jangan gatal nak jaga anak2 org.. "

terus tak berani nak berhubung lagi... walau pada dasarnya bukan kita yang mulakan... tapi mak ayah angkat tetap ada.. dan kekal hingga dah tua ni.. sebab dari mereka lah saya belajar cara hidup luar bandar... ;) :bunga: :bunga: :bunga:

mek & ayah.. ibu.. mak & bapak... ummi & abi.. terima kasih kerana sudi menerima diri ni sebagai anak angkat... anak rindu pada semua :welcome: :welcome: :welcome:


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:02


Pada 12-12-07 15:20 , nafas posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:59 , albarlasy posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:32 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:13 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(










betul tu,menggatal mengalahkan keladi...:mad: :mad:

P/S:lama dah tak makan gulai masam keladi :-D :-D



:lol: :-D :-D

Pss...keladi tu masak lemak dengan siput sedut lagi sedap... :kelip:


tak tau pula ada orang masak lemak keladi,mesti sedap ek.. :-D :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

strawberri
Warga 5 Bintang
Menyertai: 24.12.2004
Ahli No: 13269
Posting: 391
Dari: Alaska Timur

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:04


Pada 12-12-07 15:59 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:32 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:13 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(


huhu...apa ada pada panggilan kan...itu tanda kita sayang..huhu...



tu bukan tanda sayang. tu tanda gatal.
awak tak rasa awak tak tau



:sopan: :sopan: :sopan:

sabar saja lah.... key... dah putus dah pun kan... :-)



/]




saya sedih kak..huhuhu ada org anggap ringan saja apa yang org lain rasa
huhuhuu saya sedih.. :-( :-( :-(



Bookmark and Share

    


  Member Information For strawberriProfil   Hantar PM kepada strawberri   Pergi ke strawberri's Website   Quote dan BalasQuote

albarlasy
Warga 4 Bintang
Menyertai: 13.08.2005
Ahli No: 18103
Posting: 248
Dari: dunia fana'

egypt   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:11


Pada 12-12-07 16:04 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 15:59 , nurkamar posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:32 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 14:13 , Nuranys posting:

!!! QUOTE !!!

Pada 12-12-07 11:03 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!

ber...baby. :(


huhu...apa ada pada panggilan kan...itu tanda kita sayang..huhu...



tu bukan tanda sayang. tu tanda gatal.
awak tak rasa awak tak tau



:sopan: :sopan: :sopan:

sabar saja lah.... key... dah putus dah pun kan... :-)



/]




saya sedih kak..huhuhu ada org anggap ringan saja apa yang org lain rasa
huhuhuu saya sedih.. :-( :-( :-(



sabar ek strawberry mungkin ni semua ujian tuhan..sekurang2nya tuhan dah tunjuk kan perkara yang tak elok yang ada kat dia pada awak kan??

andai lah tiba-tiba awak dah kawin dengan dia dan masa tu lah awak baru sedar perangai dia begini rasa-rasanya apa perasaan awak???lagi hancurkan??

anggapla itu semua ujian tuhan pada hamba2nya...

pasti akan ketemu insan yang baik buat diri awak... :-) :-)

banyak lah pula aku membebel ni huhuhu... :-D

Bookmark and Share

    


  Member Information For albarlasyProfil   Hantar PM kepada albarlasy   Quote dan BalasQuote

nurkamar
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 35
Posting: 1798

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 12-12-07 16:12


Pada 12-12-07 16:04 , strawberri posting:

!!! QUOTE !!!




tak mengapa....

lumrah hidup yang sementara ini...

anggap sahaja mereka tidak mengetahui.... key.. :)

mari akak sayang mari... :welcome: :welcome: :welcome:

akak doakan semoga strwaberry di beri kekuatan untuk meneruskan hidup ni... semoga dipertemukan dengan suami yang memahami & mampu memimpin.. insya ALLAH....


-----------------



Bookmark and Share

    


  Member Information For nurkamarProfil   Hantar PM kepada nurkamar   Pergi ke nurkamar's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.149957 saat. Lajunya....