Array
Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 25-10-2021  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kita adalah kaum yang dimuliakan oleh Allah dengan Islam, jikalau kita mencari kemuliaan selain dari kemuliaan yang diberi oleh Allah, maka Allah akan menghinakan kita
-- -- Pesan Saidina Umar semasa pembukaan Kota Baitul Maqdis

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: navratan
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43152

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 82
Ahli: 0
Jumlah: 82




  Yang Masuk Ke Sini
wyd1014: 6 hari yang lalu
Daeng_Jati: 13 hari yang lalu
skater: 15 hari yang lalu
HIKAL: 34 hari yang lalu


Jejak Remaja
Topik: Remaja suka bincang topik ringan-ringan?


Carian Forum

Moderator: Administrator, mohamad
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Remaja
    »» Remaja suka bincang topik ringan-ringan?

Please Mendaftar To Post


Oleh Remaja suka bincang topik ringan-ringan?

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 17:18




sekarang ni kalau dilihat jualan buku, pastinya penerbit buku tema cinta akan mendapat sambutan yang hangat. Buku-buku dan makalah ilmiah kurang mendapat sambutan sehingga ada majalah yang terpaksa dihentikan penerbitannya.

dan nampaknya dalam siri forum di ukhwah.com ni juga kebanyakan kita suka bincang topik yang ringan-ringan sahaja. Amat sedikit mereka yang berminat membincangkan persoalan yang besar dan 'berat'.

Apa komen anda?

-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

Aljamuani
Warga 1 Bintang
Menyertai: 06.11.2004
Ahli No: 12314
Posting: 22
Dari: Perak

Perak  


posticon Posting pada: 14-05-05 20:13



Hmmm...suka juga ana nak bg komen
mmg pun..secara umumnya...kita mmg tgk rata2 forum yg dibincangkan disini hanya perkara2 yg remeh temeh dan ringan2 aje.tak bincang pun sesuatu yg reality sedang berlaku.dan kekadang tu..komen yg diberikan pun tidak kritis..mcm nak main2 jer.ana setuju dgn ape yg mohd hanafi tulis.
tapi,dalam masa yg sama...kita kena fikir.. bukan semua manusia Allah bagi tahap pemikiran yg tinggi dan serupa..ada tinggi rendahnya..ada kurang lebihnya...so,pada ana..kita kena meraikan mereka juga.mgkn dgn apa yg mereka utarakan dlm forum ni merupakan sesuatu yg 'besar dan berat' pada mereka.jd,kita sama2 raikan...just pandangan


Bookmark and Share

    


  Member Information For AljamuaniProfil   Hantar PM kepada Aljamuani   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 14-05-05 20:23


kita meraikan mereka yg sukakan majlis ilmu
kita meraikan mereka yg sukakan muhasabah kendiri..

tp..dalam masa yg sama..kita juga harus anjurkan kpd mereka supaya tidak lalai..tidak keterlaluan..
cuba check pd forum..api merah menyala-nyala pd topik2 yg bagaimana..ramainya peminat kat situ..kita pun tertarik sama nak bacanya..

kita hanya mengharapkan semua ahli ukhwah mendapat ilmu yg baik.Mana yg alim..sebar2kan ilmu.Mana yg jahil..kita pelajari.Biar semua dpt nikmat dr berkomunikasi di alam maya ini.

Ada idea sumbangkan..
ada modal..hulurkan..
Jgn cakap kosong..
Bersatu padu untuk kecemerlangan komuniti muslim ini..

Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 14-05-05 20:30




Sudah tentu; apabila namanya remaja.
Yang menjadi pelik ialah apabila remaja banyak bercakap mengenai isu sofistikated seperti isu naik turun saham di BSKL atau masalah² negara dan antarabangsa. Ana tidak nafikan ada antara remaja yang berminat dengan isu berat, majoritinya remaja suka membincangkan tentang perkara ringan.
Umur remaja adalah umur gila; pada masa inilah remaja sedang berusaha mencari identiti.
Mereka bukan lagi budak kecil, tapi belum lagi dewasa... Susah bukan?

Justeru, kita tidak dapat lari daripada hakikat ini.

Bohonglah kalau kita kata hiburan tiada dalam Islam, kerana Islam adalah way of life. Hidup tanpa hiburan bukan hidup.

Cuma, kita perlu berusaha agar remaja tidak lari daripada paksi kebenaran dan tidak melampaui batasan dan had sedia ada.
Inilah tugas yang tidak boleh dipandang ringan...

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

MohdHanafi
WARGA SETIA
Menyertai: 09.08.2004
Ahli No: 10553
Posting: 1042
Dari: Kuala BERANG (Tapi orangnya COOL)

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 20:30




sekurang-kurangnya kita tahu bahawa mereka yang sertai ukhwah.com sebagai ahli adlah mereka yang berpotensi utk mencoret secebis ilmu utk dikongsikan dan ada pula yang suka mencari ilmu untuk mengayakan diri dengan ilmu yang pelbagai...........

inilah yang kita mahu.....flexsibility dlm menjana pengetahuan....

tapi kan? amatlah sedih kalau ukhwah.com ni dijadikan tempat utk bincang ttg cinta remaja....

PS: Jgn marah ye, sahabat2 ukhwah.com-ku...

sekadar nak nyatakannya....ana pun kadang2 layan juga topik2 sebegitu utk sekadar suka-suka..

tq.



-----------------
Kadang-kadang, kita perlukan kesunyian. Dan jika bising. Aku membisingkan diri di http://naimisa.esasterawan.net/

Bookmark and Share

    


  Member Information For MohdHanafiProfil   Hantar PM kepada MohdHanafi   Quote dan BalasQuote

aniisa_tasnim
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 11
Posting: 441
Dari: bumi mutiara

PulauPinang   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 20:33




bg ana tak semua.. tp yg ringan2 tue kdg kala nak release tension.. satu lg kalau wat topic berat ade ke yg reply.. mcm mana nak tarik minat forummer.. bukan semua dalam ukhwah nie dr background agama... pelbagai background.. so kalau ada yg nak bukak topic berta.. silakan.. dan pastikan setiap apa yg bakal dibincangkan ada jawapannya.. utk megelakkan sebarang kekeliruan..

p/s: balas je mana2 topic

Bookmark and Share

    


  Member Information For aniisa_tasnimProfil   Hantar PM kepada aniisa_tasnim   Quote dan BalasQuote

mia_sara
Warga 2 Bintang
Menyertai: 20.04.2005
Ahli No: 15946
Posting: 65
Dari: BUMI ALLAH

syria  


posticon Posting pada: 14-05-05 20:47


ramainya mereka yg bermasalah di ukhwah.com..
ramai yg nak release tension..

itu bahasa yg boleh menyinggung!

apapun.yg pasti..semua saling menyayangi..ada yg menyedarkan..ada yg membetulkan mana yg silap..ada yg nakal..ada yg suka ckp kosong..ada yg cuba mempolitikkan minda..ada yg hanya tampilkan ikon- atau sebagai tanda setuju..itulah sikap ahli keluarga ukhwah.com..
kalau dah sayangkan ukhwah.com-bantulah ukhwah.com dgn membeli buku2 mutiara warisan&hikmah,bg sumbangan material..

lps tu..nak ckp degang degung pun tak masalah:sbb kita merupakan keluarga rasmi di sini..tgk ajelah status diri:ada ahli rasmi-presiden..



Bookmark and Share

    


  Member Information For mia_saraProfil   Hantar PM kepada mia_sara   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 14-05-05 20:52




hm.mungkin isu cinta nampaknya mendominasi ukhwah.com.pada pendapat sy benda ni normal sbb mostly pengunjung2 ukhwah ni golongan remaja,tetapi pd masa yg sama,kita perlu mengambil peluang utk bersuara dlm isu2 yg lebih serius seperti pendidikan yg mana directly affect kehidupan kita sbg pelajar.

mungkin masih ada yg takut2 memberikan pendapat kerana takut "pendapat aku salah" tapi dlm memberikan pendapat there`s no right or wrong answer.kecualila berkaitan hukum2 islam yg mana kita x boleh sembarangan bg pendapat.

dlm sesetengah isu juga kita lebih kepada "ha sy sejtuju tu" or "aah kan,mane boleh mcm tu,sy doakan bla bla bla" .kita,termasuk sy sepatutnya lebih berani memberikan alasan2 yg menyokong pendapat kita sesuatu hal.dgn cara ini barulah ahli2 lain dpt turut sama memikirkan idea2 atau pendapat2 yg kita utarakan.

lagi satu,terdapat sesetengah pengunjung yg agak taksub dgn politik sehinggakan menggunakan bahasa yg tidak sepatutnya digunakan.u can vent your frustations 1000 times here but nothing will hardly change.kita patut tumpukan kpd perbincangan secara ilmiah dan bukannya emosi.

last but not least,terdapat segelintir,maybe sy sendiri kadang2,yg tidak menjawab topik yg dikemukakan.lain ditanya,lain yg dijawab.kita patut cuba memahami perasaan org yg meminta pendapat kita.x salah kalau nk joking a bit,but then after that give your opinion about the topic.

ini semua hanyalah pendapat sy dan sy pasti sy pun ada buat kesilapan2 seperi yg sy nyatakan.marilah kita berforum dgn bijak.sy pasti kita akan mendapat manfaat yg byk jika kita menggunakan ukhwah.com dgn sebaik2nya

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 21:31




Quote:
sekarang ni kalau dilihat jualan buku, pastinya penerbit buku tema cinta akan mendapat sambutan yang hangat. Buku-buku dan makalah ilmiah kurang mendapat sambutan sehingga ada majalah yang terpaksa dihentikan penerbitannya.




Nampaknya remaja sekarang lebih cenderung pada hiburan...semakin maju dunia semakin kurang yang minat akan isu² yang berbentuk ilmiah...



::: Islam Hadhari Menjana Kemajuan Ummah ::: Go Muslim Power!! :::




-----------------
Seni Khat Warisan Islam @ callidesign™
Flickr™



[ Posting ini telah di edit oleh: Riyadhfannil pada 2005-05-14 22:46 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 14-05-05 23:17




Lain manusia lain pula ragamnya... sudah menjadi lumrah kehidupan remaja untuk tidak terlalu membebankan fikiran dengan perkara-perkara berat... dan sudah pasti (kalau bukan 100%) remaja lebih cenderung kepada hiburan dan CINTA... pada pandangan saya tak ada salahnya kalau masih lagi ingat siapa diri kita dan apa title (sudah pasti muslim/muslimah) yang kita bawakan di dalam diri...

Kalau remaja hendak berfikir atau memberi pandangan serta berforum tentang tajuk2 berat memang tak ada salahnya... tapi memang jaranglah untuk kita jumpa... kalau ada pun tak ramai yang reply topik2 macam tu... kadang-kadang tajuk berat-berat bila dibincangkan secara ringan dan santai mungkin boleh menarik minat remaja... sebagai contohnya isu salah laku pelajar dibincangkan di dalam skop ringan tidak terlalu beremosi saya rasa insyaAllah akan ada yang akan berposting...

Apa yang kita dapat temui (sepanjang saya menyertai komuniti Ukhwah.com nie) majoriti menjawab pada tajuk2 ringan dan melibatkan perasaan (especially cinta remaja)... dan pada forum agama dan al-Quran Hadith... ramainya terdiri daripada ahli-ahli ukhwah yang lebih ilmu agamanya... kebanyakan dari ahli-ahli lain (termasuklah diri ini yg kurang ilmu) merasakan topik2 yang dibincangkan di situ terlalu tinggi... saya bawakan contoh perbincangan tentang golongan wahabi... ramai yg membaca menambah ilmu dan mengambil beberapa pengajaran tapi untuk memberikan komen ramai yang tak berani lantaran kurangnya ilmu...

Saya juga menemui beberapa sahabat2 di sini yang berposting dengan bahasa yang agak kasar... mungkin saya sendiri terlalu sensitif kot... tapi rasanya lebih molek kita berbahasa lembut sedikit... walau pun kita nak tonjolkan bahawa kita itu seorang yang brutal atau apa-apa sahaja istilahnya, gunakanlah bahasa sopan dan menyejukkan hati yg menilai... cuba kita pandang posting2 yang dihantar oleh ummimq... contoh posting yg pada saya lembut dan memberi makna... kekadang mereka yg kasar sedikit bahasanya ini menjawab posting2 serius dengan sedikit emosi...

p/s: sekadar pandangan diri yang tidak mempunyai banyak ilmu...

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 15-05-05 04:50




mungkin sbb majoriti ahli ukhwah terdiri drp gol. remaja, sbb tu topik berkaitan cinta amat popular kat sini.. tp bila dah terlalu byk & byk pula topik yg berulang.. boleh jadi menjemukan.. lps tu keluar la topik2 yg bias pd sesuatu jantina.. yg p'puan kata lelaki begini.. yg lelaki kata p'puan begitu.. negatif belaka..

jgn biarkan usia remaja cuma dipenuhi dgn persoalan cinta, coupling etc.. sometimes we have to be more serious.. terlalu byk membicarakan soal cinta sesama manusia akan melahirkan umat Islam yg lemah & krg semangat juang..

& i find it very irritating bila segelintir yg respon pd sesuatu topik dgn menggunakan smilies yg berderet, kekadang tu sampai 2-3 baris.. ataupun bila biarkan ruang kosong yg terlalu byk, sampai nak kena scroll panjang ke bawah to read the answer (selalunya dlm forum teka teki atau forum kelakar).. semua tu membazir ruang..

last but not least.. jagalah bahasa kita sewaktu berforum.. jgn terlalu emosi & menggunakan bahasa yg terlalu kasar.. & elakkan juga serangan scra peribadi pd individu tertentu.. kita kat sini nak berbincang & bertukar2 pendapat.. bkn nak berdebat utk menentukan siapa kalah, siapa menang..

Allahu a'lam..

Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-05 06:58


Tapi ada jugak yg nak menang..baru awek tudung labuh pandang..hehehehe



p/s

dah masak dengan budak ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-05 06:58


Tapi ada jugak yg nak menang..baru awek tudung labuh pandang..hehehehe



p/s

dah masak dengan budak ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

JoshuaIsfahan
WARGA SETIA
Menyertai: 21.05.2003
Ahli No: 701
Posting: 1577
Dari: Damansara

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 15-05-05 06:58


Tapi ada jugak yg nak menang..baru awek tudung labuh pandang..hehehehe



p/s

dah masak dengan budak ukhwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For JoshuaIsfahanProfil   Hantar PM kepada JoshuaIsfahan   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 15-05-05 17:46


terdiam dan terfikir sejenak..bagaimana harus menjawab!

actually:it may be hard to do good, but it is more difficult to be good. However to maintain a good mental attitude and to do some service to others in the face of accusations, criticism and obstructions is most difficult of all...

destructive mental forces and emotions that are raging unchecked within us must be controlled and reduced to manageable levels..

jgn keterlaluan hingga org naik jemu, meluat dgn penulisan kita..tak kira la dlm mana2 isu forum..
waktu remaja..memang fikiran nakal..tp..jika kita kenal Sultan Muhammad Al-Fateh..waktu mudanya sudah kenal akan dirinya sebagai Hamba ALLAH.beza sgt remaja dahulu dan kini..di mana-mana..bukan di ukhwah semata-mata..

ok.SELAMAT BERFORUM

Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 16-05-05 14:08




Topik nie menarik perhatian eiza utk mbaca dan mnjwab..Tapi x semua remaja cengitu..As a teenagers terasa gak kalo ada org memperlekehkan remaja...Mcm la x pernah alami zaman remaja.. Remaja..kena tarik dgn baik2 "ibarat menarik rambut dlm tepung". Baru remaja akan timbul minat nak join topik2 yg berat...

~ Jgn remaja dah x nak langsung join topik2 yg berat udah ler...~

-nie skadar pandangan eiza...

Bookmark and Share

    


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

fairuzah
WARGA SETIA
Menyertai: 15.02.2004
Ahli No: 7304
Posting: 440
Dari: negeri sembilan

syria   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 16:01




bosan asyik baca tentang topik cinta...kadang2 problem yg dibincangkan tu remeh sgt...






Bookmark and Share

    


  Member Information For fairuzahProfil   Hantar PM kepada fairuzah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:43



-bagi sya yg selalu bincang topik2 cinta ni,memang diakui lah kebanyakkan topik cinta mendapat perhatian umum untuk dibincangkan berbanding topik2 lain seperti agama atau lain2.
-klau secara umumnya memang la soal cinta ni remeh temeh atau apa korang kata boring topik cinta ni... namun selama mana kita nak sedarkan diri dari tak mebincangkan soal ringan2?.adakah kita tak perlu posting soal ringan2 lg?.adakah hanya bincang topik2 yg berat ?adakah bila dipaparkan topik berat2 ni,adakah kita akan membincangkannya seramai ahlli yg boleh?.kita kena tengok keupayaan seseorang/ahli itu dlm mendiscusskn sesuatu topik yg berat..klau yg kurang arif tu tak kan la nk join jg,sekurang2nya cukuplah sekadar membaca apa yg didiscusskn.selebihnya nk join boleh jg tapi yg termampulah.
-nanti tahu la kn dlm ukhwah ni,lain je bunyi posting tu ermmm adalah tu..faham2 la..apa pun dari kita jg,diri sndiri jg yg nk join atau tak.kena ikut saluran yg betul la bila nk join sesuatu forum tu...sya berjiwang-jiwang pun ada makna tu,tapi klau rasanya lain drpd tanggapan korang,terserah..pandai2lah baca posting sya yg jiwang bangat tu...

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 18-05-05 21:25


Kdg2 tu leceh nak bincang topik2 berat dalam forum. Mana-mana forum ajelah.. Baik di Portal ni atau laman2 lain. Saya lebih suka bincang dengan kawan2 pasal topik2 yang berat.

Sebabnya, bila dah ramai sangat yang berbincang, nanti pos jadi terlampau banyak..sampai melimpah2 mukasurat nak kena baca kalau nak faham betul2 apa yang diperbincangkan..kemudian, berlakulah double posting untuk isi yang sama pada topik yang sama. Akhirnya berlakulah salah faham sebab ada forumers yang tak baca segala pendapat yang dikemukakan..baca sepintas lalu mukasurat terbaru (tanpa membaca mukasurat2 sebelumnya), kemudian bagi pendapat yang kebanyakkannya tak menjawab pun persoalan2 yang dikemukakan sebelum itu..

Yang jadi masalah juga apabila forumers sekadar copy and paste dari website lain tanpa dia sendiri pun tak faham apa yang dia copy and paste tu.. Tak bagus le macam tu..kita harus beritahu apa yang kita faham tentang apa-apa fakta yang kita letak tu..

Masalah lain pulak...berlaku double posting untuk topik yang sama. Topik lama dah ada dan tak selesai pun lagi perbincangan tu, dibuka pula topik yang baru..Benda ni memang realiti..ini kekangan yang kadang2 buat saya malas nak bincang topik yang sangat ilmiah dalam mana2 forum..

Jadi tu, kadang2 (selalu jugak rasa ) join jugak benda yang remeh-temeh.. Bagi saya, mungkin kita memandang benda tu remeh, tapi mereka yang mengemukakan tajuk tersebut mungkin menganggap ia tidak remeh bagi mereka..takpelah..mari kita layan perasaan mereka.. Mungkin mereka takde tempat terbaik nak luahkan perasaan..maka dia luahkan kat kita semua..

Cuma satu je nasihat saya, kalau nak buka apa2 topik, tak kisahlah sama ada yang ringan atau berat, sekurang2nya bagilah pendapat anda yang membuka topik itu. Contohnya, janganlah sekadar membuka topik yang bertanya: 'Haruskah saya memutuskan persahabatan dgn si dia?' tanpa bagi apa pun pandangan anda dalam hal tu.. Tak best le..



-----------------
[url=http://hembusan.blogspot.com/][img]http://www.geocities.com/omicron_zeta/mylink.gif[/img][/url]

A man's maturity consist in having found again the seriousness one had as a child - at [b]PLAY![/B]

Bookmark and Share

    


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

ikhqoi
Warga 2 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 266
Posting: 60
Dari: klang, selangor

taiwan  


posticon Posting pada: 28-05-05 12:00


,
Well, saya di sini mengakui dan melihat bahawa mmg remaja ukhwah.com kurang berminat nk ulas isu-isu yg berat. tak tahu naper?? balik-balik isu nasyid cintan-cintun, couple. when we talk about isu berat hambar je sambutannyer. takder knowledge nk ulas isu berat kot? opps!!
try we talk isu yg berat yang sgt penting dewasa ini like
1. penggangguran di kalangan mahasiswa melayu
2. mentaliti mahasiswa melayu yg sekadar tahu nk masuk u without thinking the course and implication on carrier
3. masalah auku
4. implikasi lambakan subjek untuk budak sekolah rendah dan menengah
5. isu PLKN
6. Isu ekonomi dan kenaikan harga barang ekoran kenaikan harga petrol dan diesel
7. Survival ukhwah.com

baru lah nampak skit remaja ukhwah.com berwawasan dan bijaksana



[ Posting ini telah di edit oleh: ikhqoi pada 2005-05-28 12:05 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ikhqoiProfil   Hantar PM kepada ikhqoi   Pergi ke ikhqoi's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 28-05-05 14:53




remaj memang suka sangat perkara cam tu tapi terpulang la niat dia orang...
nokomen la pasal hal nni..



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

MaWaR84
Warga 4 Bintang
Menyertai: 21.04.2005
Ahli No: 15963
Posting: 321
Dari: ganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 29-05-05 11:29




rasanya dah mmg fitrah remaja kot....suka yg ringan2 jee...
maklumlah kalo student mesti nak rehatkn otak...
spjg masa nk pikirkan komitmen pd study...
so bile ader topik yg selain dr tu rasa tenang sikit...
lagpun suke gak bile buat posting orang reply kan..
kebaykkn mesti tak layan kalo bincang topik yg heavy2 kan...

......just pendapat.....
wassalam...

http://www.gifanimations.com/Image/Animations/Butterflies/Butterfly.gif___1117337078922

-----------------
\' aKu IngIN sEgAlA2 NyA DaMai....\'


Bookmark and Share

    


  Member Information For MaWaR84Profil   Hantar PM kepada MaWaR84   Quote dan BalasQuote

Darth_Alakazam
Warga 3 Bintang
Menyertai: 24.04.2005
Ahli No: 16027
Posting: 95
Dari: kampar,perak

Perak  


posticon Posting pada: 30-05-05 04:01


saya setuju yang arif.....
saya sokong 100% ...

tak perlu saya ceritakan dengan panjang lebar disini. sebab semuanya telah diperkatakan dalam post diatas..

tapi , sebelum kita bincangkan topik yang berat..
ada baiknya kita teliti terlebih dahulu bagaimana tatacara/kaedah untuk membincangkan topik ilmiah dalam kontek menjadikan perbincangan tersebut berbaur ilmiah.
sebenarnya kadang-kadang memang kita rasa bosan kerana nak berfikir secara mendalam,kritis dan kreatif ... sambil membuat homework ,kajian serta analisa terhadap topik yang dibincangkan... semata mata hanya untuk menjawab atau memberi pendapat keatas topik yang diperbincangkan/diperdebatkan/diperbahaskan didalam skop topik itu sendiri.

seringkali... topik yang diutarakan amatlah kompleks.. sehingga ianya sudah menjadi macam satu masalah negara .. yang tidak boleh hanya diperbahaskan didalam forum semata-mata tanpa dirujuk dengan banyak pihak yang terlibat. Ianya juga perlu diperluaskan skop perbincangan kepada subtopik-subtopik terperinci .. yang berkait rapat dengan satu sama lain. setiap satu menjurus kepada permasalahn dan penyelesaiannya yang tersendiri...
sebagai contoh... kalau kita kumpulkan segala perbincangan yang berkaitan dan berguna didalam ukhwah.com ini... sudah pastinya satu kertas kerja yang komplex dan padat dapat kita hasilkan, yang mana ianya boleh dipertontonkan/diutarakan kepada khalayak yang berkenaan. sebagai satu sumber panduan dan rujukan bagi sesiapa yang ingin mencari jalan penyelesaian terhadap sesuatu permasalahan.

textual expression and facts .. and differences between them.
jika di barat... forum-forum yang ada banyak membincangkan topik-topik ilmiah... yang kemudiaan isi penting yang diperbincangkan akan diedit dengan teliti.. didokumentasikan serta disusun atur mengikut keutamaan(indexing)
pada akhirnya dokumentasi tersebut akan disiarkan pada khalayak ramai...sebagai panduan dan sumber rujukan.

ini , pada pendapat saya; mengapa ukhwah.com harus menjadi perintis kepada apa yang kita telah bincangkan dalam topik "remaja suka bincang topik ringan-ringan??" .... halatuju kita.
tak paksa pun... tapi renungkan sejenak. dialaf baru ini.. Internet boleh dikatakan sebagai satu madah jaringan dakwah dan ukhwah yang baru kepada seluruh kaum muslimin. teknologi sudah ada.. mengapa kita tidak mengaplikasikannya?
mungkin masa saya banyak dihabiskan dihadapan komputer.. tetapi jaringan internet sedunia telah banyak membuka minda saya terhadap berbagai-bagai cabang ilmu,budaya,bahasa dan mentaliti manusia. Dan Alhamdulillah... dengan adanya ukhwah.com ; sedikit sebanyak saya juga boleh menimba ilmu pengetahuan berkaitan dengan psikologi/mentaliti,budaya, bla..bla..bla...bla... (panjang ceritanya) tentang islam amnya (sebab aku skolah aliran skular...) dalam mencorak pemikiran,mentaliti,pegangan dan halatuju hidup saya.

"aik? bodek nampak... "
tak ah... common sense je.
ilmu / pendapat yang ada dikongsi bersama,bebeh.

hanya sekadar pendapat dari seorang budak hingusan...aku melalut ke?
sekian tima kasih.
"majulah permainan tradisional untuk negara"

-----------------
nothing personal... just knowledge and work

MAY THE FORCE BE WITH U

Bookmark and Share

    


  Member Information For Darth_AlakazamProfil   Hantar PM kepada Darth_Alakazam   Pergi ke Darth_Alakazam's Website   Quote dan BalasQuote

amar_kun
Warga 2 Bintang
Menyertai: 17.05.2005
Ahli No: 16570
Posting: 56
Dari: Bumi Allah

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 30-05-05 07:58




pendapat daripada saya yg kurang ilmu ni...

what we said n done reflect our own mentality..

ahli2 portal ukwah suka bincang topik
1. cinta
2. cinta
3. cinta lagi
4. soalan2 "kenape laki... or kenape pakai baju pink..."
5. uih..lawaknyer..kene kongsi ni..
6. saya dari negeri ni..or saya lahir bulan ni..sape lagi?
7. topik2 serius..

hm..ranking ni, saya reka je, tp ketepatannya walopun takleh la percaya 100%, tp leh la pakai sikit2...

kenapa ye remaja suka topik2 ringan.. pasal topik2 berat, memerlukan ilmu utk komen..kalo silap komen, leh bawak salah faham kpd masyarakat, tak pasal2 tanggung dosa..contoh, topik2 yg berkait ngn hukum fiqh.. dalam topik2 camni, org2 yg mendalami ilmu fiqh la yg berhak komen, dan mmg wujud individu2 yg belajar agama kat sini, tp mmndangkan diorang agak sibuk study dan berdakwah, so topik2 camni pun lenyap..

forum2 yg bincang topik ringan2 mendapat respon tinggi pasal tak perlu ilmu sangat utk komen, setakat bagi pendapat je dah cukup or setakat letak smiley faces je dah cukup.. so remaja cenderung utk take part dalam forum2 jenis nih..

maafkan saya kalo pendapat ni ada yg terasa...

wallahua'lam

Bookmark and Share

    


  Member Information For amar_kunProfil   Hantar PM kepada amar_kun   Pergi ke amar_kun's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-05-05 14:45


assalamualaikum...,


remaja yg bermasalah....!

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

shah_sobriyanie
WARGA SETIA
Menyertai: 01.09.2003
Ahli No: 3221
Posting: 1509
Dari: Kuala Lumpur

Perak  


posticon Posting pada: 31-05-05 17:54




remaja memang bermasalah sikit... jangan bila dah tua pun buat masalah juga...



-----------------
cinta itu hanya kerana allah,
sayangilah orang yang menyayangi kita kerana orang yang disayangi belum tentu menyayangi kita.....

Bookmark and Share

    


  Member Information For shah_sobriyanieProfil   Hantar PM kepada shah_sobriyanie   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
© Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.1063 saat. Lajunya....