Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 12-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Bahkan orang yang ada penawar racun tak berani hendak minum racun
-- Kang

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 50
Ahli: 0
Jumlah: 50




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 10 hari yang lalu
wyd1014: 18 hari yang lalu
haykal77: 27 hari yang lalu
Kakngah: 27 hari yang lalu
lidah-penghunus: 28 hari yang lalu


Jejak Mahasiswa
Topik: mahasiswa mengugat...!!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, istisafa
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Mahasiswa
    »» mahasiswa mengugat...!!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh mahasiswa mengugat...!!!!!

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-05-05 17:10


assalamua'laikum.....,

setelah sekian lama mencari,menunggu, melatih,mengerak,mengumpul dan juga mentamrin akan kekredibilitian dan idiologi pelajar yang menuntut di universiti-universiti ataupun dengan mudah dipanggil mahasiswa-mahasiswi yg sudah lama dipinggirkan dan semakin terhakis dari pemikiran mahasiswa skrg sudahlah tiba masanya kita kembali memikir,mengasah,membina,membentuk apakah halatuju yang dibawa oleh mahasiswa skrg...

sy yakin dikalangan ahli2 ukhuwah disana ramainya sedang menuntut di pusat2 pengajian tinggi yg mana mungkin melihat sendiri dgn terus akan situasi yang berlaku dikalangan kita @ mahasiswa.

jadi janganlah menjadikan ruangan perbincangan dikalangan kita di sini hanya untuk ruangan perkenalan semata2 ataupun hanya mengenai dgn gejala "cinta" yg semakin menular dikalangan mahasiswa yang sudah pastilah membantut akan pemikiran dan aliran mahasiswa itu sendiri.

saya yakin ramai dikalangan sahabat2 disini yg mempunyai kesedaran akan perlunya mahasiswa bergerak menjadi ejen perubahan masyarakat dan ejen sebagai pembela kepada kebenaran dan keadilan disamping memenuhi tuntutan wajib iaitu menuntut ilmu.melihatkan kepada keaktifan sahabat2 seklian mengenai masalah yang timbul sama ada diperingkat masyarakat mahupun negara sudah pastilah terdapatnya idea2 mahupun gerakan2 yang dibawa oleh mahasiswa skrg demi menegakkan keadilan dan kebenaran.

tidak dinafikan perkara ini sudah lama berlaku ataupun bergerak dikalangan mahasiswa dari dulu sampai skrg, dan tidak dinafikan skrg ni pun masih ada lagi mahasiswa yang terus mengerakkan pemikiraan dan ideology demi membela kesemua ini, namun ianya semakin lama semakin tenggelam dan hanya muncul bila adanya peristiwa2 besar seperti bila berlakunya pilihanraya kampus. pada waktu itulah barulah muncul dan ternampaklah sedikit gerakan2 dan pemikiran yg dibawa oleh mahasiswa. namun selepas itu bagaimana...?adakah kerana kesibukan kita dengan pelajaran membantutkan itu semua ataupun adakah sudah tidak ada idea2 yg ingin diketengahkan...? wallahua'lam,

nama selain MPP seperti PMI, GAMIS, GPMS, ASPIRASI, PKPIM dan selainnya itu sudah tidak asing lagi kepada gerakan mahsiswa samaada di kampus mahupun diluar kampus. nama2 ini juga sering kita mendengari tatkala timbulnya sesuatu isu yg berlakunya ditengah2 masyarakat mahupun isu yg melibatkan kelalaian pihak pemerintah terhadap soal keadilan dan kebenaran.namun ianya tidak ada kesinambungan dalam melahirkan pemikiran dan aliran yg haarus dibawa oleh mahsiswa.

dan saya yakin ramai dikalangan sahabat2 didalam ukhwah.com ini yg mempunyai kesedaran akan gerakan2 ini dan mungkin terlibat secara langsung akan pemikiran dan aliran ini sama ada dari PMI, GAMIS, PKPIM, GPMS dan selainnya itu, marilah kita membincangkan apakah usaha2 yg dilakukan demi melahirkan aspirasi terhadap kesinambungan kepada pemikiran dan aliran yg ingin kita bawa...

janganlah kita menyempitkan ruangan ini hanya pada soal "perkenalan" semata2 tak pun soal cinta, couple... ,apakah kelebihan bercouple...,sapa yg dah bercouple... sapa yg belum....dan sebagainya.....insyaAllah

wallahua'lam......



Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 17:38



Terima kasih kerana menyedarkan saya tentang tanggungjawab seorang mahasiswa Islam. Marilah lita semua bersama-sama menjadi ejen perubahan kepada masyarakat kita ke arah yang lebih positif. Insyaalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 12-05-05 17:49


a'kum....,

alhamdulillah inilah semangat dan kesedaran yg perlu kita garapkan sebagai mahasiswa islam yang cintakan keadilan dan kebenaran..,dan kita mengalu-alukan sahabat2 kita dari pelbagai aliran samaada PMI,GPMS,PKPIM untuk kita mebincangkan apakah kesinambungan dan apakah usaha2 yg perlu kita garapkan demi membina generasi kyaira ummah yg akan membawa sinar baru kepada dunia kepimpinan yg ada skrg.

kita berbincang bukanlah untuk mencari titik perpecahan tetapi insyaAllah kita mendoakan agar wujudnya titik persamaan dikalangan kita demi membina genarasi tamadun kayra ummah, insyaAllah...............

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

Riyadhfannil
WARGA SETIA
Menyertai: 15.05.2003
Ahli No: 214
Posting: 487
Dari: fi ardillah

Melaka   avatar


posticon Posting pada: 15-05-05 22:32




Mahasiswa perlu memikirkan akan kemampuan diri dan seterusnya perlu sedar dengan apa tujuan dn tanggungjawab sebagai seseorang mahasiswa supaya setiap perjuangan menjadi lebih berkesan...insyaAllah...


::: Islam Hadhari Menjana Kemajuan Ummah ::: Go Muslim Power!! :::



-----------------
Seni Khat Warisan Islam @ callidesign™
Flickr™


Bookmark and Share

    


  Member Information For RiyadhfannilProfil   Hantar PM kepada Riyadhfannil   Pergi ke Riyadhfannil's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-05 15:20


emmm...mungkin ramai mahasiswa skrg ni mengambil pendekatan beruzlah shj kot untuk memantapkan diri.....

cuma kdg2 terkedengaran suara mereka hanya bila tiba waktu pilihanraya kampus shj kot....lepas tu sambung beruzlah lagi........emm

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 16-05-05 15:48


memang benar tidak baiklah jika ruang ini dipergunakan untuk ruang bercinta dan berkenalan

akan tetapi

Jikalau kita memberi idea untuk berbuat begitu dan begini tanpa memberi panduan bagaimana hendak menjalankan, kita masih lagi dianggap idealis.

Cuba bagi idea macam mana idea hendak menjalankan apa yang dicakap the_brOtherz untuk dilaksanakan.

Ana lebih suka jika siapa yang bagi cadangan dia yang buat terlebih dahulu daripada orang lain.


p/s jom lawat http://sokai.blogdrive.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:04


sekurang2nya kita mampu membangkitkan kembali kesedaran dikalangan mahasiswa tentang priority yg harus diberikan keutamaan, ini pun bagi yang mempunyai kesedaran...

namun walaupun ianya agak idealistik tapi kita berharap aagar ianya mampu menjadi pemangkin di dalam menjana kembali idealisma mahasiswa yang mana mungkin sudahpun sedia ada namun ianya perlu digarapkan kembali dan untuk mengarapkan kembali kita memerlukan kepada momentum ataupun pemikiran yg mampu mengembalikan perjuangan mahasiswa yg agak lama sudah beruzlah....



Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:11


memang penting untuk kita menjanakan semangat, akan tetapi semangat tanpa laksana bagaikan satu perbuatan yang sia-sia.

Disini kita harus garapkan macam mana kita ini boleh berubah daripada mahasiswa yang secara biasa ke arah mahasiswa mengikut acuan Islam.

Jadi kita tidak harus melaungkan slogan sahaja, walaupun nampak semangat akan tetapi hakikatnya hanyalah kosong semata-mata.

Kebenaran yang tidak bersistem akan mudah dikalahkan oleh bathil yang bersistem

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

hyunckel_asyraf
WARGA SETIA
Menyertai: 12.01.2005
Ahli No: 13668
Posting: 414
Dari: United Kingdom

uk  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:18



good.

but technically whats now?



Bookmark and Share

    


  Member Information For hyunckel_asyrafProfil   Hantar PM kepada hyunckel_asyraf   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:21


sy yakin sistem dan wasilahnya sudah ada,dan alhamdulillah sudah byk persatuan2 mahasiswa yg ada samaada yg memperjuangkan islam keseluruhannya ataupun sebaliknya, tapi yg masalah skrgnya ialah orang yang hendak mengerrakkannya iaitu mahsiswa sendiri.cuma yang perlu digarapkan ialah keberanian dan juga kesungguhan yang ada.

dan kita bersetuju perjuangan ini bukanlah sekadar retorik semata2 dan ianya memerlukan kepada kesinambungan bagi memastikan ianya berjalan dgn kesungguhan yang ada. sbb itu kita menyeru kepada mereka yg mempunyai kesedaran ini agar menggerakkan sistem dan wasilah yang berdasarkan idealime msg2 demi melahirkan mahasiswa yang mengikut acuan islam yang sebenar dan juga juga yang begitu mengambi berat tentang situasi yang berlaku terhadap keaadaan disekelilingnya....

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 16-05-05 16:46


Bagus jika mahasiswa lain sedar seperti mana yang anda sedar.

Disini kita memerlukan cara bagaimana hendak menarik minat mahasiswa-mahasiswa negara yang lain untuk turut serta.

Oleh itu, gunalah cara apa-apa pun untuk menarik minat mahasiswa yang ada bersesuaian dengan tempat persekitaran.

Lain padang lain lalangnya

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 19-05-05 12:03


emm...,mugkin lain padang lain lalangnya...!

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

SHAMR
WARGA SETIA
Menyertai: 05.10.2004
Ahli No: 11639
Posting: 777
Dari: Dari ALLAH kita datang, kepadaNya kita kembali...

Kelantan   avatar


posticon Posting pada: 19-05-05 18:29



Betul pendapat anda semua. So, marilah kita sama-sama ingat mengingatkan dan menyedarkan sahabat kita yang masih alpa. Seterusnya, buat pembaharuan dengan diri kita sendiri dahulu. Insyaalah usaha yang baik dengan niat yang baik akan dibantu oleh dan diberkatiNya. Insyaalah.

Bookmark and Share

    


  Member Information For SHAMRProfil   Hantar PM kepada SHAMR   Quote dan BalasQuote

mohdnurhakimin
WARGA SETIA
Menyertai: 28.03.2005
Ahli No: 15370
Posting: 984
Dari: toulouse

france  


posticon Posting pada: 21-05-05 20:23


Kuasa mahasiswa sangat menakutkan. Regim Suharto yang memerintah selama 32 tahun rebah disebabkan oleh golongan ini.
Dan, itu bukan contoh tunggal.

Namun, disebalik contoh itu, di Malaysia kita dapat lihat sesuatu yang ironi.
Mahasiswa bercakaran sesama sendiri.Di luar persatuan, moral mereka sangat menyayat hati.

Apabila ditanya, AUKU menjadi alasan. Mungkin benar.
Namun, yang sepatutnya menjadi alasan ialah kesedaran yang masih rendah dikalangan mahasiswa. Mengukuhkan jemaah pelajar bukan menjadi keutamaan di kalangan pelajar. Peratusan keluar mengundi masih belum boleh dibanggakan.

Dan, dengan keadaan sebegini, suara mahasiswa hanyalah suara badut atau pelawak jalanan di mata pemerintah. Yang akan diam dengan sedikit ugutan. Pentadbir juga hanya melihat dan tersenyum.

Mahasiswa hanyalah golongan biasa yang boleh diperalatkan sesuka hati.
Inikah golongan yang dikhabarkan sebagai kuat, yang telah menjatuhkan Suharto dulu?

Ana ragu-ragu.

-----------------
Image hosted by Photobucket.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For mohdnurhakiminProfil   Hantar PM kepada mohdnurhakimin   Quote dan BalasQuote

RuMaishaaa

Menyertai: 22.05.2003
Ahli No: 749
Posting: 1276
Dari: Kg.Batu Muda, KL

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-05-05 04:47


apa yg sahabat-sahabat lakukan utk kembalikan identiti kemahasiswaan-jurubicara ummah?sbb tak nampak apa-apa yg dilakukan..

insyaALLAH..ramai mahasiswa yg sedar.tp tidak aplikasikan shj dlm diri-alasan:tak minat,tak tau,nak tumpu study,taknak dikenali,buang masa,sibuk berkasih sayang..dll

kalu bg sy:sy tak mampu nak sumbangkan wang beribu..cukupla sy bersama-sama dgn jemaah mahasiswa Islam yg suka aktiviti mengislah..
sy akan ikuti program tak kirala dr anjuran siapa:mengtarbiah dan ditarbiah..slps tu salurkan lg kpd kolej..
dan apabila pulang ke kg halaman:turun padang utk prog di sana.
tak lupa,turut aktifkan diri dlm society-idea,tenaga kita sumbang..
penat akan kita alami,tp..tugas sbg abdi ttp kena teruskan..






Bookmark and Share

    


  Member Information For RuMaishaaaProfil   Hantar PM kepada RuMaishaaa   Quote dan BalasQuote

srikandi_syahadah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 23.02.2005
Ahli No: 14660
Posting: 202
Dari: kuantan

Pahang   avatar


posticon Posting pada: 26-05-05 15:25


,Alhamdulillah,dh lama sy tunggu isu2 cm ni..ada jugak kesedaran dlm diri.. betullah apa yd dperkatakan,kehidupan sebagai mahasiswa ni tk sempurna jika hanya bergelumang dgn buku jer,walaupun memang itu tuntutan utama kite tp sekali-sekala join la masyarakt sekeliling sket..MAHASISWA PEMANGKIN KEMAJUAN NEGARA

Bookmark and Share

    


  Member Information For srikandi_syahadahProfil   Hantar PM kepada srikandi_syahadah   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 27-05-05 17:16


emmm....malangnya dulu ramai yang bersemangat tapi skrg sudah tidak ada kesemangatannya itu......!

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

ana_MUSLIMAH2606
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.03.2005
Ahli No: 15240
Posting: 215
Dari: i`m proud to be MALAYSIAN..

uk   avatar


posticon Posting pada: 27-05-05 17:37


Quote:

On 2005-05-22 04:47, RuMaishaaa wrote:
kalu bg sy:sy tak mampu nak sumbangkan wang beribu..cukupla sy bersama-sama dgn jemaah mahasiswa Islam yg suka aktiviti mengislah..
sy akan ikuti program tak kirala dr anjuran siapa:mengtarbiah dan ditarbiah..slps tu salurkan lg kpd kolej..
dan apabila pulang ke kg halaman:turun padang utk prog di sana.
tak lupa,turut aktifkan diri dlm society-idea,tenaga kita sumbang..
penat akan kita alami,tp..tugas sbg abdi ttp kena teruskan..



tabarakallah..

p/s:segalanya bermula dari diri kita sendiri.!

[ Posting ini telah di edit oleh: ana_MUSLIMAH2606 pada 2005-05-27 17:39 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For ana_MUSLIMAH2606Profil   Hantar PM kepada ana_MUSLIMAH2606   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-05-05 16:26


cabaran,mehnah dan tribulasi di dalam tuntutan dakwah sekarang ini begitu mencabar, keadaan masyarakat yg menghadapi pelbagai penyakit telah merosakkan pemikiran dan penga'malan sekaligus memisahkan antara tuntutan rohani dengan tuntuntan duniawi.

kecelaruan pemikiran yang teruk telah menyebabkan masyarakat yg dulunya tercari-cari tuntutan rohani dengan mengaplikasikan islam sebagai satu cara hidup telah beralih bukan setakat menjadikan islam itu sebagai satu cara hidup sahaja bahkan kepada mencari-cari tuntutan rohani yang mendekatkan diri kepada kebenaran.

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 30-05-05 17:26


memang benar!

mehnah tribulasi memang pasti ditempuhi dalam perjuangan!

jika anda seorang mahasiswa yang menggugat!

sila buktikan di http://www.kampusnegara.com

disana adalah platform kita untuk memulakan perjuangan!

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

the_brOtherz
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 533
Posting: 242
Dari: International Islamic University Malaysia

Kelantan  


posticon Posting pada: 30-05-05 22:26


assalamua'
laikum...


oh ye ke,syukran........!

Bookmark and Share

    


  Member Information For the_brOtherzProfil   Hantar PM kepada the_brOtherz   Pergi ke the_brOtherz's Website   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 31-05-05 08:32


seluruh mahasiswa dan mahasiswi dijemput ke http://www.kampusnegara.com ...

bersamalah kita untuk memeriahkannya!

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

sutrajihad
Warga Rasmi
Menyertai: 18.05.2005
Ahli No: 16592
Posting: 20
Dari: gurun

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 31-05-05 09:21


tepuk dada, tanyalah iman..

kalimah yang terucap dari mulut mestilah diringi dengan gerak kerja..

Sama-sama kita bangunkan islam~!
]


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutrajihadProfil   Hantar PM kepada sutrajihad   Quote dan BalasQuote

Syahmushroom
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 15.11.2003
Ahli No: 5132
Posting: 478
Dari: earth

japan  


posticon Posting pada: 31-05-05 09:24


betul tu .. kalau kata-kata di tafsirkan dalam gerak kerja alangkah bagusnya





bangkit dengan semangat mahasiwa di http://www.kampus.com

[ Posting ini telah di edit oleh: Syahmushroom pada 2005-05-31 09:26 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For SyahmushroomProfil   Hantar PM kepada Syahmushroom   Pergi ke Syahmushroom's Website   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.129548 saat. Lajunya....