Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 05-07-2020  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Help Ever, Hurt Never
-- Tulisan di belakang lori

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: wyd1014
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43135

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 49
Ahli: 0
Jumlah: 49




  Yang Masuk Ke Sini
kasih_kekasih: 3 hari yang lalu
wyd1014: 11 hari yang lalu
haykal77: 20 hari yang lalu
Kakngah: 20 hari yang lalu
lidah-penghunus: 21 hari yang lalu


Jejak Nasyid
Topik: NASYID... atas nama DAKWAH...


Carian Forum

Moderator: Administrator
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Nasyid
    »» NASYID... atas nama DAKWAH...

Please Mendaftar To Post


Oleh NASYID... atas nama DAKWAH...

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 19:06


ASSALAM....

actaully sy ni bkan la exited sgt dalm nasyid2 ni.... tapi on the same time sy ikut gak perkembangan semasa abaut nayid ni...

sejak kemunculan raihan saya merasakan industri muzik ni bakal berubah sedikit... i meant tahap kehiburan masyarakat yg tak de hujung pangkal ni.... akan terarah kepada hiburan kepada pengisisan rohani... cintakan tuhan.. berkasih syg... toleranc n else...

n than dtg pula rabbani...hijjaz.... atas nama dakwah mereka d terima umum ... memang keadaan masa kini mereka2 ini diperlukan untuk membalancekan antara hiburan melalaikan oleh artis2 n dakwah kepada manusia yg menginginkan hiburan bercirikan islam....

itu dulu... tapi kini.... rasenye kalu ader gruop yg mendakwa terjun ke industri ni nak berdakwah...... mungkin itu omongan kosong semata-mata... boleh jadi tak masuk akal dengan cara penampilan mereka.... bukan nak kutuk2 sesapa yg berenaan tapi inilah realiti... pada lirik lagu mereka yg kononnya cinta someone kerana allah... kita tak pasti adakah pendengar mengambil input/nasihat... atau sekadar menerima untuk dinyanyikan sahaj tanpa ambil peduli apa yg dinyanyikan... kebanyakannya begitu.... tengok... org yg dok lepak kat tepi2 jln tu boleh je hapal lagu macam2 ni... tapi nak buat jauh skali....

lg satu... akhlak.... mmg la mereka bukanla student couse agama... tapi sbg rolemodel... akhlak kene jg... tak d nafikan mereka gak manusia biase.... ntahla....

tp kedatangan mawaddah yg low profile membuka mata sesetengah masyarakat yg mana ini adalah gruop yg betul2 memperjuangkan nasyid atas nama dakwah.... bukan nak tonjolkan diri... tapi lagu/mesej yg dibawa....

anyway.... mungkin antara kita punyai pelbagai pandangan yg pro mahupun kontra.... tapi jagan atas nama dakwah.... ingat semuanya boleh dibuat.... adab-adab kenelah djaga...



Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-05-05 20:22


anda yg singgah pada tajuk ni nampaknya kurang ikhlas dalam menyokong perkembangan arena nasyid ni. maybe sekadar penyedap halwa telinga...... tapi meresap dihati.... ntah la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

xepiphyllumx
Warga 2 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16294
Posting: 50
Dari: bumi mesia

PulauPinang  


posticon Posting pada: 18-05-05 22:08


ana pon cam sokong gak la ngn anta.. ana pon x minat gak nasyid2 yg kejar populariti nih.. tp ana nak wat camner.. ana pon bknnye dr klgn derang.. so no komen.. hurmm

-----------------
"Solehah women smile in times of trouble,
gather strength from doa,
and grow braver by istighfar and solat"

Bookmark and Share

    


  Member Information For xepiphyllumxProfil   Hantar PM kepada xepiphyllumx   Pergi ke xepiphyllumx's Website   Quote dan BalasQuote

puteri_qistina
Warga 3 Bintang
Menyertai: 08.02.2004
Ahli No: 7091
Posting: 137
Dari: uum sintok

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 18-05-05 22:19


biasalah tu...manusia...kalo dh nampak terlencong tu...tegur menegurlah...

-----------------
"straight from our heart we cry...searching 4 a perfect life...so stand up and cry for freedom..." MIRWANA best...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_qistinaProfil   Hantar PM kepada puteri_qistina   Quote dan BalasQuote

hammyz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2004
Ahli No: 12081
Posting: 22
Dari: mount kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-05 13:32


entah la.....

biase la.... manusia kejar populariti ni... pelbagai cara bleh buat...
walau pon tak salah... tapi tercemar gek they all yg bebetul nak berdakwah melalui nasyid....

konon up to date la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hammyzProfil   Hantar PM kepada hammyz   Quote dan BalasQuote

hammyz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2004
Ahli No: 12081
Posting: 22
Dari: mount kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-05 13:33


entah la.....

biase la.... manusia kejar populariti ni... pelbagai cara bleh buat...
walau pon tak salah... tapi tercemar gek they all yg bebetul nak berdakwah melalui nasyid....

konon up to date la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hammyzProfil   Hantar PM kepada hammyz   Quote dan BalasQuote

hammyz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2004
Ahli No: 12081
Posting: 22
Dari: mount kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-05 13:33


entah la.....

biase la.... manusia kejar populariti ni... pelbagai cara bleh buat...
walau pon tak salah... tapi tercemar gek they all yg bebetul nak berdakwah melalui nasyid....

konon up to date la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hammyzProfil   Hantar PM kepada hammyz   Quote dan BalasQuote

hammyz
Warga 1 Bintang
Menyertai: 24.10.2004
Ahli No: 12081
Posting: 22
Dari: mount kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-05 13:35


entah la.....

biase la.... manusia kejar populariti ni... pelbagai cara bleh buat...
walau pon tak salah... tapi tercemar gek they all yg bebetul nak berdakwah melalui nasyid....

konon up to date la....

Bookmark and Share

    


  Member Information For hammyzProfil   Hantar PM kepada hammyz   Quote dan BalasQuote

puteri_nailofar
Warga 4 Bintang
Menyertai: 04.05.2005
Ahli No: 16297
Posting: 258
Dari: Kazakhstan

kazakhstan   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 00:24




Saya sekadar nak berkongsi pandangan salah sebuah kumpulan nasyid nih..

Katanya,mereka mencipta kelainan dalam nasyid kerana ingin menarik perhatian muda mudi skrg dan Alhamdulillah, percaturan mereka menjadi. Konsep nasyid yang mereka bawakan diterima ramai.

Bukankah ini satu kebanggaan apabila niat mereka utk mengajak manusia kepada kebaikan kini didengar,diajuk dan insya Allah dihayati.Populariti pula, mungkin ia satu bonus kerana apa yang mereka mampu elakkan setelah lagu2 mereka dikenali ramai?

Meskipun mereka ada yang bukan dari sekolah agama, tetapi jangan fikir itu ukuran baik buruknya seseorang...Banyak kumpulan nasyid yang datang dari latar belakang yang berpendidikan tinggi.

Beginilah,selagi mereka menyampaikan dakwah berbentuk kebaikan,apalah salahnya kita memberikan sokongan selagi tidak menyalahi syariat.Sama2 kita doakan kebaikan mereka... Kita x rugi apa2 pun.

Tiada yang sempurna,seandainya mereka tersalah, tegurlah mereka dengan cara yang hikmah.Tidak bermaksud mahu memihak sesiapa,hanya sekadar memberikan pendapat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_nailofarProfil   Hantar PM kepada puteri_nailofar   Quote dan BalasQuote

swordofdeen
WARGA SETIA
Menyertai: 11.06.2003
Ahli No: 1307
Posting: 632
Dari: Somewhere on this earth

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 23-05-05 01:26


bg sy, jika mereka niat nak da'wah, kemudian mahu dapatkan keuntungan/menjadi sumber pekerjaan, tak ada masalah...sebab r buat kerja2 yang haram..pasal populariti, itu adalah iman mereka..

tapi sy mmng setuju, tak kirtalah diorng tu pelajar aliran agama ke, tak ke, kena jaga akhlak..kita dah ramai kenal, bawak meseg islam, jgn ada pihak2 yang mengambil peluang untuk mengkambing hitamkan islam dalam hal masalah yang mungkin dibawa oleh para munsyid..

Moga islam terus gemilang!

ps: tak berapa suka sgt penggunaan alat2 musik yang sgt2 bebas dalam beberapa group nasyid yang baru..sebab mmng blh melalaikan..

Bookmark and Share

    


  Member Information For swordofdeenProfil   Hantar PM kepada swordofdeen   Pergi ke swordofdeen's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 08-07-05 15:30


sebagai public figure.... imej kena jaga... lagi2 bawak mesej dakwah... akhlak kena lah control... jangan sampai difitnah... wlau pun tak buat/terlibat ... banyak yang tak sdap d dengar dalam majalah hiburan tu?.... apa nak jadi..?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

solehah_umi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 27.01.2004
Ahli No: 6804
Posting: 38

Terengganu  


posticon Posting pada: 11-07-05 10:47


apa yang penting niat yang betul dan ikhlas..kita sebagai pendengar harus bijak memilih selari dengan landasan agama.semoga kitan tergolong dalam hambaNya yang diredhai..

Bookmark and Share

    


  Member Information For solehah_umiProfil   Hantar PM kepada solehah_umi   Quote dan BalasQuote

fizah_862000
WARGA SETIA
Menyertai: 07.08.2004
Ahli No: 10528
Posting: 844
Dari: seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 11-07-05 13:10


ye ke berdakwah?! bukan apa,     kalau nak berdakwah, biar betul sikit........

artis nasyid,...... ada yang ok ada yang anda. memang lah tak semua perfect tapi, kalau bergerak atas nama dakwah, jaga lah identiti. saya tak faham sampai sekarang macam mana lirik lagu ratu balqis boleh tersilap.

Bookmark and Share

    


  Member Information For fizah_862000Profil   Hantar PM kepada fizah_862000   Pergi ke fizah_862000's Website   Quote dan BalasQuote

atie82
WARGA SETIA
Menyertai: 15.12.2004
Ahli No: 13074
Posting: 1080
Dari: Papar,[email protected]

Sabah  


posticon Posting pada: 11-07-05 13:54


Assalamualaikum wwt..

Lagu & lirik yang disampaikn oleh penasyid merupakan mesej DAKWAH berbentuk hiburan yang sememangnye berjaya menarik semua golongan tak kira yang tua mahupun muda..SYABAS kepada kumpulan.NASYID!!!

Saya b'pendapat setakat ini tak ada mana-mana kumpulan. nasyid pun yang melencong dari matlamat sebenar...
Malah pendekatan dakwah secara 'HALUS'yang dibawa oleh mereka mampu mengetuk jiwa2 yang alfa untuk bangun dari kebuntuan dan mara mencari ERTI kehidupan sebenar yang diredhai.

MAJULAH NASYID UNTUK AGAMA,BANGSA DAN NEGARA

Bookmark and Share

    


  Member Information For atie82Profil   Hantar PM kepada atie82   Pergi ke atie82's Website   Quote dan BalasQuote

alifmimyanun
WARGA SETIA
Menyertai: 19.06.2003
Ahli No: 1540
Posting: 2292
Dari: langit kujunjung bumi kupijak

Johor  


posticon Posting pada: 12-07-05 16:57


sekarang nasyid melangkah satu era lagi, duet dengan perempuan.

Bookmark and Share

    


  Member Information For alifmimyanunProfil   Hantar PM kepada alifmimyanun   Pergi ke alifmimyanun's Website   Quote dan BalasQuote

widad
Warga 4 Bintang
Menyertai: 20.05.2003
Ahli No: 647
Posting: 199
Dari: bumi allah

malaysia  


posticon Posting pada: 13-07-05 12:15


ermmmmm....

duet dengan perempuan??kl itu namanya dakwah...apa natijahnya???

Bookmark and Share

    


  Member Information For widadProfil   Hantar PM kepada widad   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 21-07-05 04:10


:-? confuse betul....
bab berduet laki perempuan ni yang jadi tak betul ni..... ustaz-ustaz...tolong komen sikit perkara ni.... matlamat tak menghalalkan cara...(kenyataan dalm usul fiqh). so, matlamat nak berdakwah tu.... kena lah ikut guide line yang disyariatkan.... fikir2kanla.... :-? :roll: :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 04:09


:-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-? :-?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

alea13
WARGA SETIA
Menyertai: 05.01.2004
Ahli No: 6228
Posting: 1483
Dari: melaka

Melaka  


posticon Posting pada: 03-08-05 05:25


Assalamualaikum

apa yang tersirat dalam dada manusia tak siapa tahu melainkan Allah.. ikhlas atau tidak, kita tak boleh pastikan..

tapi, masyarakat menilai berdasarkan apa yang mereka lihat dan dengar.. bila urusan dakwah turut dikomersialkan, jadilah macam-macam perkara pelik atas nama pembaharuan..

dua lagi perkara yang melibatkan industri nasyid yang dilakukan atas nama "dakwah", yang ana cukup tak setuju sampai sekarang: persembahan artis nasyid dalam konsert-konsert hiburan terbuka & kemunculan kumpulan nasyid wanita..

Allahu a'lam..


-----------------

[ Telah diedit oleh: alea13 pada 03-08-05 05:26 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For alea13Profil   Hantar PM kepada alea13   Pergi ke alea13's Website   Quote dan BalasQuote

syahid_zul
WARGA SETIA
Menyertai: 14.12.2003
Ahli No: 5698
Posting: 535
Dari: terengganu

japan   avatar


posticon Posting pada: 03-08-05 05:32


bagi saya ada kebaikan tapi mesti berhati-hati.....setiap perkara baik perlu melalui bebarapa rintangan....umpama apabila kita hendak kemasjid untuk semayang maghrib tapi ada doraemon.....nak pilih mana ...pergi masjid ke doraemon....macam tu jugak kerja dakwah....dipertengahannya terdapat simpang2 yang kalau tersalah masuk hancurlah irama rosaklah seni...
secara dasarnya saya menyokong segala usaha pihak terbabit untuk mengalih minat remaja2 islam dari hiburan barat kepada nasyid..dahulunya kita selalu mendengar orang bercerita tentang scorpian,metalica,linking park dan sebagai...tapi alhamdulillah sekarang orang sudah boleh bercerita tentang raihan, hijjaz,dan sebagai yang membawa mesej tersendiri...mengajak orang ramai kepada hiburan altenatif berbentuk dakwah dan nasihat....cuma inilah kelemahannya.....
kadang-kadang pencipta lagu terpaksa mencari idea baru untuk memuaskan hawa telinga pendengar dan disini titik kepda masalah yang sedang dibincang.............
apabila niat 'mengajak' bertukar menjadi 'terajak' maka terhasilah lagu2 yang berkategori 'balada'.........saya pernah menghantar messege kepada artis nasyid supaya melihat dan menilai situasi semasa sebelum membuat lagu... contohnya sekarang ini umat islam ditekan dan ditindas lalu mengapa tidak dihasilkan lagu untuk membangkitkan semangat dan keyakinan ummat islam kepada islam...
begitu juga isu palestin...buatlah juga lagu pasal palestin...(raihan-untukmu palestin)
bagi saya sebagai daya penarik perlu juga diselitkan lagu berkategori balada tapi usah diperbanyak bilangannya.....kalau lagu balada tadi lebih banyak dari lagu mengigatkan keesaan ALLAH ,xboleh lah pakai alasan hanya untuk menarik minat......tapi paling saya pantang ialah apabila lagu simfoni hadhari juga turut dimuatkan dalam album.......apabila politik pun dan berbaur dalam nasyid umpama nila menitis kesusu lah jadinya.....

-usah dipisah irama dan lagu,rosaklah iman musnahlah amal-

Bookmark and Share

    


  Member Information For syahid_zulProfil   Hantar PM kepada syahid_zul   Pergi ke syahid_zul's Website   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 01:24


:-? entah lah... diakhir zaman...perkara agama diperdagangkan untuk dapat keuntungan.... memang ada pihak2 yang tegur agar lirik tu jangan banyak ke arah cinta -cintun macam yang banyak group nasyid buat... tapi... alasan mereka... camana nak untung... lagi pulak ada syarikat records tu taknak sign kontrak dengan group yang tak nak masukkan unsur2 yang memberi keuntungan pada mereka;lirik cinta-cintun.... apa nak jadi? :-| ana minta maaf Kalau ada yang terasa...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Haslan
WARGA SETIA
Menyertai: 06.09.2004
Ahli No: 10945
Posting: 402
Dari: banting

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 01:41


entahlah kadang kala rasanya saya menjadi semakin bosan bila hendak mendengar nasyid yang telah di ubah suai... bagi saya lirik dan pengisian seni kata memainkan peranan untuk membentuk akhlak diri manusia.. setiap ucapan dan perbuatan yang akan menzahirkan dan membentuk diri dan akhlak peribadi seseorang itu.. ingatlah minyak dengan air tidak akan bercampur........

maaf jika pandangan saya ini menyakitkan sesiapa yang terlibat...

Bookmark and Share

    


  Member Information For HaslanProfil   Hantar PM kepada Haslan   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 16-08-05 01:46


Belilah album selawat 10 hajat

Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 04:11


ASSALAM...

SAUDARA ZULMAN... AWAK NI NAK PROMOTE ALBUM 'SELAWAT 10 HAJAT' KE??? sememangnya selawat dan zikir munajat tu penenang hati.... tapi isu yang kita dok perkatakan ni about nasyid kononnya atas nama dakwah...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 04:15


betul... minyak dan air tak boleh dicampur.... so... dah terang lagikan bersuluh pun takkan tak jelas lagi...?

Kalau ada pun lirik yang berlirik baik... mesej tak sampai pula... try dengar lagu2 yang berentak pop.... kadang-kala muzik nya kuat... sampaikan apa yang dilagukan pun tak jelas...isn't?

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

zulman

Menyertai: 22.12.2004
Ahli No: 13229
Posting: 2786
Dari: dunia ini hanya sementara

Perak   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 04:24


Pada 18-08-05 04:11 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!

ASSALAM...

SAUDARA ZULMAN... AWAK NI NAK PROMOTE ALBUM 'SELAWAT 10 HAJAT' KE??? sememangnya selawat dan zikir munajat tu penenang hati.... tapi isu yang kita dok perkatakan ni about nasyid kononnya atas nama dakwah...



zikir itu adalah nasyeed tetapi nasyeed tidak semuanya zikir...

Nasyeed akan dapat pahala jikalau dari mula hingga akhirnya pembuatannya menepati syarak...

tetapi jikalau nak glamor..nak album laris... nak lagu yang sedap di dengar sahaja..
maaflah dakwahnya tak sampai
mungkin niat nak bawa hiburan Islam, tetapi biarlah bersih dan tulin


Ana: bukan nak promote ..tapi bila beli Album nasyid biarlah kita memilih .....


-----------------
Permudahkan dan jangan menyukarkan,gembirakan dan jangan menyusahkan, bersepakat dan jangan berpecah belah.
[ Telah diedit oleh: zulman pada 18-08-05 16:28 ]


Bookmark and Share

    


  Member Information For zulmanProfil   Hantar PM kepada zulman   Quote dan BalasQuote

annur83
Warga 3 Bintang
Menyertai: 13.05.2005
Ahli No: 16501
Posting: 126
Dari: BuMi Allah, Kedah Darul Aman

Kedah  


posticon Posting pada: 18-08-05 17:38


Pada 16-08-05 01:46 , zulman posting:

!!! QUOTE !!!

Belilah album selawat 10 hajat



assalamualaikum...

nak tanya...album selawat 10 hajat tu...album siapa ye??
insyaAllah...nak beli jugk..

Bookmark and Share

    


  Member Information For annur83Profil   Hantar PM kepada annur83   Quote dan BalasQuote

transmissionline
WARGA SETIA
Menyertai: 05.08.2005
Ahli No: 17849
Posting: 916
Dari: mana hendak ke mana

centralafricanrep   avatar


posticon Posting pada: 18-08-05 17:42


Pada 11-05-05 19:06 , syemarly posting:

!!! QUOTE !!!


tapi kedatangan mawaddah yang low profile membuka mata sesetengah masyarakat yang mana ini adalah gruop yang betul2 memperjuangkan nasyid atas nama dakwah.... bukan nak tonjolkan diri... tapi lagu/mesej yang dibawa....


dari segi mesej memang bagus Mawaddah ni .. tapi bukankah mereka perempuan ??? Dah tu bertabarruj pulak .. silap-2 nanti orang lebih tertarik pada orang yang menyanyi dari apa yang dinyanyikan .. saya pnh jumpa dua anggota kumpulan Mawaddah kat Pesta Buku tahun ni ..

saya tanya "Bukankah suara perempuan adalah aurat?" dia jawab "Itu kalau menyanyikan lagu-2 yang melalaikan seperti lagu cinta pada manusia". Lepas tu saya tanya lagi "Kenapa anggota Mawaddah terlalu menonjolkan diri dengan kecantikan". Dia jawab lagi "Kalau kita tengok artis-2 Barat semuanya cantik-2. Jadi takkan kita nak bawak lagu dakwah ni nak tonjolkan imej selekeh."

Macam tu lah lebih kurang dialog saya dengan mereka. Dan yang paling saya rasa macam nak gelak ialah ada sekali anggota kumpulan Mawaddah ni mengaku yang mereka cantik. Dia kata "Kalau encik tengok anggota Mawaddah ni semua cantik-2 .." lepas tu saya potong cakap mereka. "Cantik? .. perasannya .." .. sambil tersipu-2 dia jawab "Itu orang cakap lah .. Ramai kata macam tu .." . Tapi saya akui salah seorg dari anggota Mawaddah yang saya ayat tu memang cantik.

Tapi saya rasakan Mawaddah harus lebih "menyederhanakan" imej mereka jangan make-up cantik-2 sangat. Dan saya juga merasa mereka ni hanya sesuai nak tarik minat remaja perempuan saja pasal kalau nak tarik minat lelaki takut benda lain pulak yang kena tarik ... Saya juga dapat tau yang ada juga Mawaddah lelaki ... tapi Kenapa mereka jarang ditonjolkan ?

Bookmark and Share

    


  Member Information For transmissionlineProfil   Hantar PM kepada transmissionline   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 20:21


apa kurangnya juga pada penasyid lelaki... mem'poyo'kan diri depan perempuan... budget best sangat lah tu.... kontrol macho.... lagu pun entah apa-apa entah mesejnya... memang bukan nak berdakwah sangat masuk nasyid ni... fikir nak popular saja... nak kejar populariti sebaik inteam.... nak jadi seperti hijjaz dan raihan...rabbani....
ana cakap ni pun tengok ada member2 dan kenalan2 ana yang kadi recorder artis... sapa? adr 2,3 group nasyid yang baru tumbuh tu....
so... sama ada lelaki dan wanita... sama saja..... tak payah nak menafikan krebiliti mana-mana group yang bawa mesej yang baik...

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

sakeenah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 12.03.2005
Ahli No: 15077
Posting: 308
Dari: johor

Johor  


posticon Posting pada: 25-08-05 20:38


giliran sakeenah pula nak bagi pandangan....

mengenai nasyid yang sekarang ini berentak bukan2 yang alasan mereka untuk menarik perhatian muda-mudi sekarang sebenarnya tak boleh dipakai sangat..yelah memang kita boleh menarik perhatian mereka tapi sampai bila nak guna alasan itu??cuba lihat penasyid yang duduk kat barat..ada sesetengah nasyid mereka yang tidak berlatarkan muzik boleh menarik perhatian..bila mereka baca surah al-fatihah boleh meremang bulu kat tengkok...maaflah jika ada yang tak setuju...

Bookmark and Share

    


  Member Information For sakeenahProfil   Hantar PM kepada sakeenah   Quote dan BalasQuote

syemarly

Menyertai: 06.08.2004
Ahli No: 10520
Posting: 3181
Dari: PINGGIRAN WILAYAH

usa   avatar


posticon Posting pada: 25-08-05 20:55


ANDA BETUL SAKEENAH...
LIHAT SAJA YUSUF ISLAM... LAGUNYA MERATA KESELURUH DUNIA... TAK ada pula BERENTAK POP...ROCK.... JAZZ...MACAM PENASYID MALAYA NI... DULUPON dia NI KUMPULAN MUZIK ROCK....SEBLUM ISLAM...CAT STEVENT...

memang TAK RELEVAN lagi lah mana-mana NASYID NAK CAKAP RENTAK2 yang KONONNYA boleh MANERIK MUDA-MUDI NI... ATOK NENEK ANA NI pun MINAT NASYID juga... TAPI LEBIH KEPADA RAIHAN...RABBANI dan HIJJAZ... TAKKAN lah NAK DENGAN UNIC agaknya...LAGU JIWANG HABIS!!!

Bookmark and Share

    


  Member Information For syemarlyProfil   Hantar PM kepada syemarly   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.130487 saat. Lajunya....