Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 19-11-2017  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Kalau tak pernah bersiap sedia untuk memilikinya, pasti anda tidak mungkin memperolehi walaupun ia mendatang ke depan anda.
-- Kata Bijaksana

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: tj
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43038

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 16
Ahli: 0
Jumlah: 16




  Yang Masuk Ke Sini
tj: 8 hari yang lalu
aye: 10 hari yang lalu
NisaAdDeen: 33 hari yang lalu
RijaludDeen: 33 hari yang lalu


Jejak Ukhwah
Topik: first love....


Carian Forum

Moderator: Admin, halesolurun_84
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Jejak Ukhwah
    »» first love....

Please Mendaftar To Post


Oleh first love....

inas_syamimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15728
Posting: 29
Dari: kota tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 10-05-05 18:03


wahai insan yang punyer hati ....
pernah kah kalian punyer hati yang berbunga-bunga..???
pernah bercinta?
(tak termasuk cinta selepas berkahwin).....
ape hukumnya bercinta dalam Islam.... sebab inas pernah terbaca tentang satu kisah para sahabat yang bercinta pada zaman Rasullah....
mungkin kalian punyer cerita dan pendapat atau pengalaman sendiri...
Bagaimana agaknyer bercinta mengikut perspektif Islam...
hiburan itu indah,namun hiburan itu belum tentu membahagiakan tapi bahagia itu sudah pasti menghiburkan.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For inas_syamimiProfil   Hantar PM kepada inas_syamimi   Pergi ke inas_syamimi's Website   Quote dan BalasQuote

kinobaik
Warga 5 Bintang
Menyertai: 29.04.2005
Ahli No: 16191
Posting: 377
Dari: Rumah

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 18:10


la...ingatkan lagu First Love, Utada Hikaru..

-----------------
We are the youth
Let us Bring Islam Back
We did it in the past
So let us do it again



Bookmark and Share

  


  Member Information For kinobaikProfil   Hantar PM kepada kinobaik   Pergi ke kinobaik's Website   Quote dan BalasQuote

inas_syamimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15728
Posting: 29
Dari: kota tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 10-05-05 18:22


nape tak nak jawab soalan inas nie????
janganlah segan...
mungkin bleh tambah pengetahuan dan bertukar pendapat yang berfaedah....
fikir positif


Bookmark and Share

  


  Member Information For inas_syamimiProfil   Hantar PM kepada inas_syamimi   Pergi ke inas_syamimi's Website   Quote dan BalasQuote

eiza86
Warga 4 Bintang
Menyertai: 30.10.2004
Ahli No: 12182
Posting: 161
Dari: Gombak,Selangor

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 10-05-05 18:35




First love never forget....
akan d smpan jauh ke dlm hati....
Teruskan idup dgn semangat & azam yg baru...

Bookmark and Share

  


  Member Information For eiza86Profil   Hantar PM kepada eiza86   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 10-05-05 19:33


Quote:

ape hukumnya bercinta dalam Islam.... sebab inas pernah terbaca tentang satu kisah para sahabat yang bercinta pada zaman Rasullah....



Macam mana kisah sahabat yang bercinta itu? Beritahulah sikit..

Hmm..saya pun tak tahulah nak cakap macam mana cara bercinta yang betul dalam Islam ini.. Kalau ikut
pendapat mereka yang lebih syadid, mereka memang tak kasi terus bercinta jika anda adalah seorang yang
beragama Islam. Cinta ini hanya kahwin aje.. Tiada istilah cinta sebelum kahwin dalam Islam kata mereka.

Bila saya fikir balik, memang ada betul kata-kata mereka itu. Bahaya juga bercinta lama-lama sebelum kahwin ini. Nak kata saya tak pernah bercinta, sekarang ni memang tengah bercinta (ish2..segannya bagitau).. Kalau ikutkan hati, memang tak nak bercinta lama-lama sebelum kahwin sebab banyak dugaan.

Tapi, pada masa yang sama juga, tidak boleh kahwin dalam masa terdekat disebabkan faktor-faktor tolakan yang ada sekarang ini. Jadi macam mana? Ish..pening juga fikir..

Saya juga terfikir, sejauh mana KETEGASAN tidak boleh bercinta sebelum kahwin dalam Islam? Adakah ia jatuh ke dalam kategori HARUS atau HARAM? Saya sendiri tidak tahu. Mungkin ada di kalangan anda yang tahu.

Jika ia memang tidak boleh langsung (haram), mengapa pula wujud KONSEP PERTUNANGAN dalam Islam? Kita tahu pertunangan adalah waktu transisi sebelum pasangan itu mendirikan rumahtangga. Jadi, bukankah mereka yang bertunang itu bermaksud mereka BERCINTA sebelum mendirikan rumahtangga? Jika memang HARAM bercinta sebelum berkahwin, sila beritahu saya KONSEP PERTUNANGAN yang betul dalam Islam supaya lepas ini InsyaAllah saya akan bertunang. Tapi, kalau dah bertunang pun, masih bercinta la juga kan?

Katakan suatu hari anda tiba-tiba berkenan dengan seorang wanita. Anda berkenan kerana dia menepati ciri-ciri gadis solehah sejati. Apakah yang perlu anda buat? Saya tidak tahu jawapan anda kerana setiap pilihan jawapan adalah berdasarkan pegangan hidup anda sendiri. Tapi saya berikan 3 jawapan yang mungkin:

1) Anda terus melamarnya untuk dijadikan isteri;
2) Anda berdiam diri dan simpan dalam hati perasaan anda itu. Tunggu masa yang sesuai sebab anda
memegang prinsip tidak boleh bercinta sebelum berkahwin. Ada jodoh tak ke mana...
3) Anda memberitahu isi hati anda kepada wanita itu dan kemudian bertunang dengannya (iaitu bercinta sebelum berkahwin) sebab takut melepas.. Anda berpendapat, peluang sedemikian jarang-jarang diperolehi.

Dalam hati anda, ingin sahaja terus melamarnya untuk dijadikan isteri, tapi malangnya ada sebab-sebab yang tidak memungkinkan anda untuk berkahwin dalam masa yang terdekat.

Anda tanya saya pilih yang mana? Saya pilih yang ke-3. Bagi saya, bila kita berhadapan dengan soal emosi dan perasaan, kita memang sukar untuk berfikir secara rasional.

Sudah terbukti dalam kajian sains, emosi dan rasional diproses di bahagian otak yang berbeza. Oleh itu, ia akan memberikan hasil pemerhatian dan diagnosis berbeza yang boleh menimbulkan konflik dalam diri anda semasa ingin membuat sesuatu keputusan.

Contohnya, anda kata tidak ingin bercinta sebelum berkahwin sebab anda dapat melihat baik buruk hal tersebut. Tapi, emosi anda sering mengatakan HENDAK BERCINTA. Itulah yang saya maksudkan emosi dan rasional diproses di bahagian otak yang berbeza. Kalau kita lihat secara rawak di Portal Ukhwah ini, topik forum yang paling hangat mesti berkisarkan cinta, soal hati, perasaan, dan sebagainya. Bukankah itu menunjukkan cinta itu adalah sesuatu yang harus hadir dalam diri setiap insan?

Kalau anda sering berkata. 'Aku boleh tahanlah tak bercinta sebelum kahwin ni..mantain aje', anda mungkin perlu mengubah persepsi anda dengan segera. Sebabnya, Allah tak menjadikan semua manusia ini sama paras emosi dan rasional mereka. Tapi, tahniah saya ucapkan kepada anda sebab 'boleh maintain'.

Tapi bagaimanakah dengan rakan-rakan anda yang 'tak boleh maintain'? Anda mesti menolong, membimbing dan menasihati mereka supaya mereka tidak hanyut. Apa yang penting di sini adalah mewujudkan kesatuan fikrah walaupun kita punya pelbagai jenis hati dan ragam.

Dalam Bab Perkahwinan, Kitab Sahih Bukhari, Nabi SAW ada cakap yang kita tidak boleh meminang wanita yang dipinang saudaranya sampai orang yang meminang pertama pergi atau memberi izin kepadanya. Kenapa kita pinang seseorang wanita itu? Jawapannya mungkin pelbagai. Tapi jawapan umum kepada persoalan itu ialah kerana seorang lelaki itu cinta kepada wanita itu - iaitu bercinta sebelum kahwin.

Pendapat peribadi saya, barangkali ada tersembunyi di mana-mana tentang konsep percintaan sebelum berkahwin di dalam Islam. Barangkali, Islam tidak menolak secara TOTAL pasangan yang bercinta sebelum kahwin.

Malangnya, percintaan muda-mudi kita hari ini lebih berlandaskan nafsu. Lebih malang lagi, mereka tidak ada ILMU dan PENGHAYATAN agama (saya cakap ilmu dan penghayatan, bukan ilmu sahaja) yang cukup untuk melalui kehidupan mereka. Maka, terjadilah kes-kes percintaan yang jijik, kotor, memalukan dan terlampau.

Akibatnya, muncul pandangan-pandangan yang tidak mengesyorkan bercinta sebelum kahwin, dari mereka yang bimbang tentang nasib muda-mudi Islam hari ini yang semakin hanyut dalam dunia percintaan tanpa mengetahui mengapa mereka diciptakan di atas muka bumi ini.

There are many Muslim in this world, but they don't practise Islam. Should we judge their 'so-called Islamic action' to be the Islamic one? Oleh sebab ada pasangan muda-mudi Islam (Islam pada nama aje) yang mencemarkan tentang konsep bercinta ini, maka lumpurnya terpalit kepada semua orang.

Saya rasa ramai juga di kalangan pelawat ukhwah.com yang bercinta sebelum berkahwin. Maka mari bertanya kepada diri kita semua, apakah yang kita lakukan semasa bercinta ini telah menambahkan lagi lumpur yang sedia ada? Tanya diri, tanya hati, tanya iman..

Pandangan peribadi saya ini mungkin ada salah dan silap. Kalau salah, sila beri tunjuk ajar..



-----------------
[url=http://hembusan.blogspot.com/][img]http://www.geocities.com/omicron_zeta/mylink.gif[/img][/url]

A man's maturity consist in having found again the seriousness one had as a child - at [b]PLAY![/B]

[ Posting ini telah di edit oleh: Tawel-Sensei pada 2005-05-10 19:35 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 20:00




Quote:
Katakan suatu hari anda tiba-tiba berkenan dengan seorang wanita. Anda berkenan kerana dia menepati ciri-ciri gadis solehah sejati. Apakah yang perlu anda buat? Saya tidak tahu jawapan anda kerana setiap pilihan jawapan adalah berdasarkan pegangan hidup anda sendiri. Tapi saya berikan 3 jawapan yang mungkin:

1) Anda terus melamarnya untuk dijadikan isteri;
2) Anda berdiam diri dan simpan dalam hati perasaan anda itu. Tunggu masa yang sesuai sebab anda
memegang prinsip tidak boleh bercinta sebelum berkahwin. Ada jodoh tak ke mana...
3) Anda memberitahu isi hati anda kepada wanita itu dan kemudian bertunang dengannya (iaitu bercinta sebelum berkahwin) sebab takut melepas.. Anda berpendapat, peluang sedemikian jarang-jarang diperolehi.



saya pilih jawapan (2).. atau pun (1)..


~Hidup Kalau Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang~

[ Posting ini telah di edit oleh: Meow pada 2005-05-10 20:00 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

putera_parsi
Warga Rasmi
Menyertai: 10.05.2005
Ahli No: 16426
Posting: 1
Dari: Universiti Malaya

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 10-05-05 20:49



"Kiranya tiada cinta insani untukmu, cukuplah CINTA Allah penyuluh hidupmu, kelak akan ada CINTA untukmu dr insan yang mencintai ALLAH sebagaimana CINTAmu trhadap ALLAH"

____________________________________
kalo saye pilih yg no. 1......

Bookmark and Share

  


  Member Information For putera_parsiProfil   Hantar PM kepada putera_parsi   Quote dan BalasQuote

Irshadianz_Boyz
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.12.2004
Ahli No: 13291
Posting: 139
Dari: Bumi Al-Irshad

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 10-05-05 21:42


Apa-apa pun...Cintailah seseorang itu kerana Allah..jangan bercinta kalau hanya menurutkan nafsu sbb nescaya tidak akan kekal..tetapi kalau bercinta kerna AllaH,iNSYaAllah akan kekal bahagia ke anak cucu!Hehehe

-----------------




Bookmark and Share

  


  Member Information For Irshadianz_BoyzProfil   Hantar PM kepada Irshadianz_Boyz   Quote dan BalasQuote

Maryam
WARGA SETIA
Menyertai: 19.05.2003
Ahli No: 520
Posting: 552
Dari: KENMS, IIUG

usa  


posticon Posting pada: 11-05-05 13:27


saya pernah jatuh cinta...tapi memang tolak untuk bercinta...

apa yang saya buat?
0) simpan sendiri
1) cari jawapan...ya! tiada percintaan dalam islam sbl kawen...(tanya buku, tanya umi, tanya ustaz, tanya semua orang)
2) mengadu pada ALlah
3) pujuk lah hati, nak belajar ke nak kawen?

terpulang lah pada individu bagaimana..

-----------------


Bookmark and Share

  


  Member Information For MaryamProfil   Hantar PM kepada Maryam   Pergi ke Maryam's Website   Quote dan BalasQuote

GHAIZAH_8485
Warga 3 Bintang
Menyertai: 25.01.2005
Ahli No: 13898
Posting: 140

Sarawak   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 15:09


first love....hmmm..tak tahu nak kata aper...cukup diri sendiri yang merasainya...hehehe...pernah kecewa dulu..tapi sekarang alhamdulillah....lebih baik dari sebelumnya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For GHAIZAH_8485Profil   Hantar PM kepada GHAIZAH_8485   Quote dan BalasQuote

Abdullah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 261
Posting: 248
Dari: Malaysia

blank  


posticon Posting pada: 11-05-05 17:28


,

Teringat Abdullah sepotong kata-kata hikmah:

"Jika engkau ingin melihat masa depan sesebuah negara, lihatlah anak-anak mudanya"

Lihatlah anak-anak mudanya..buah fikirnya, tutur bicaranya, atur langkahnya, halatujunya.

Mudah-mudahan Portal Ukhwah melahirkan generasi kaya budi kaya bakti, hasanah fiddunya wal akhirah! Insya Allah...

Wassalam


Bookmark and Share

  


  Member Information For AbdullahProfil   Hantar PM kepada Abdullah   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 11-05-05 17:53


jadi kena pula one love

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

  


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

inas_syamimi
Warga 1 Bintang
Menyertai: 11.04.2005
Ahli No: 15728
Posting: 29
Dari: kota tinggi

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-05 10:23


alhamdulillah.....
semua respon amat memberangsangkan....
mudah-mudahan dengan buah fikiran inas ni, kita boleh sama-sama mengkaji halal dan haramnya dalam Islam dalam setiap titipan kehidupan insani dan seterusnya mempraktikkan dalam kehidupan seharian agar kita sentiasa berada dalam landasan dan rahmat Allah....
InsyaAllah...... thanks you Allah.... thanks you to all yang take part dalam beri pandangan dalam hal nie.....

Bookmark and Share

  


  Member Information For inas_syamimiProfil   Hantar PM kepada inas_syamimi   Pergi ke inas_syamimi's Website   Quote dan BalasQuote

Faryzan_Islamic
:WARGA AWAL BERJASA:
Menyertai: 29.11.2004
Ahli No: 12667
Posting: 1707
Dari: Bumi Allah Taala

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 12-05-05 10:39


first love?cam lagu utada hikaru jer?

Bookmark and Share

  


  Member Information For Faryzan_IslamicProfil   Hantar PM kepada Faryzan_Islamic   Pergi ke Faryzan_Islamic's Website   Quote dan BalasQuote

Putra_Aiman
WARGA SETIA
Menyertai: 13.11.2003
Ahli No: 5086
Posting: 995
Dari: 698,Ruby Avenue,08000 Sungai Petani

Kedah  


posticon Posting pada: 12-05-05 12:16


Quote:

On 2005-05-10 20:00, Meow wrote:


[quote] Katakan suatu hari anda tiba-tiba berkenan dengan seorang wanita. Anda berkenan kerana dia menepati ciri-ciri gadis solehah sejati. Apakah yang perlu anda buat? Saya tidak tahu jawapan anda kerana setiap pilihan jawapan adalah berdasarkan pegangan hidup anda sendiri. Tapi saya berikan 3 jawapan yang mungkin:

1) Anda terus melamarnya untuk dijadikan isteri;
2) Anda berdiam diri dan simpan dalam hati perasaan anda itu. Tunggu masa yang sesuai sebab anda
memegang prinsip tidak boleh bercinta sebelum berkahwin. Ada jodoh tak ke mana...
3) Anda memberitahu isi hati anda kepada wanita itu dan kemudian bertunang dengannya (iaitu bercinta sebelum berkahwin) sebab takut melepas.. Anda berpendapat, peluang sedemikian jarang-jarang diperolehi.



saya pilih jawapan (2).. atau pun (1)..


~Hidup Kalau Tidak Boleh Menyenangkan Orang, Jangan Menyusahkan Orang~

[ Posting ini telah di edit oleh: Meow pada 2005-05-10 20:00 ]
[/quote]

saya pilih no 3...sbb takut yg tu jatuh ke tgn org lain...

Bookmark and Share

  


  Member Information For Putra_AimanProfil   Hantar PM kepada Putra_Aiman   Pergi ke Putra_Aiman's Website   Quote dan BalasQuote

ahmad_azhar
WARGA SETIA
Menyertai: 10.12.2003
Ahli No: 5593
Posting: 856
Dari: ~:dari zon 4 johor:~

Johor  


posticon Posting pada: 12-05-05 12:28


oooooooo................first love.......................ooooo
ooooooo................first love.................ooooooooooo

Bookmark and Share

  


  Member Information For ahmad_azharProfil   Hantar PM kepada ahmad_azhar   Quote dan BalasQuote

khairah
Warga Rasmi
Menyertai: 07.05.2005
Ahli No: 16356
Posting: 11
Dari: jengka

Pahang  


posticon Posting pada: 12-05-05 22:46



walau apapun ...
semoga Allah membantu kite dlm memilih pasangan hidup

Bookmark and Share

  


  Member Information For khairahProfil   Hantar PM kepada khairah   Quote dan BalasQuote

ridz07
Warga 3 Bintang
Menyertai: 16.10.2004
Ahli No: 11876
Posting: 102
Dari: Institut Pendidikan Guru Malaysia Kampus Dato' Razali Ismail (IPGM-KDRI), Kuala Terengganu...

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 13-05-05 23:57


First love????????????

Memang jika dilihat remaja zaman sekarang terutamanya mungkin juga na sendiri, Wallahu A'lam, memang sukar untuk dizahirkan. Cuba bayangkan anda yang mengalaminya......... anda akan tahu bagaimana rasanya...... Seseorang yang anda lihat sempurna akhlaknya....baik budi pekertinya....... terjaga deennya........soleh atau solehah orangnya......

Di saat itu cinta mungkin berputik...... itulah cinta pandang pertama ataupun "first love". Tapi sesetengah org mengalami first love apabila lihat seseorang tu lawa/kacak dan kebanyakannya hanya nilaian manusia yang bertuhankan nafsu..... apa-apapun Rasulullah telah gariskan bagaimana ciri-ciri teman pilihan hidup...... terserahlah kepada anda untuk memilihnya

Adakah first love akan membawa hidup sehingga ke alam rumah tangga??????? tunggu dan lihat



Bookmark and Share

  


  Member Information For ridz07Profil   Hantar PM kepada ridz07   Pergi ke ridz07's Website   Quote dan BalasQuote

MIRASAFIAH
Warga 2 Bintang
Menyertai: 08.02.2005
Ahli No: 14224
Posting: 44
Dari: ALOR SETAR

Kedah  


posticon Posting pada: 14-05-05 10:22



ape hukumnya bercinta dalam Islam....

Hmm..saya pun tak tahulah nak cakap macam mana cara bercinta yang betul dalam Islam ini.. Kalau ikut
pendapat mereka yang lebih syadid, mereka memang tak kasi terus bercinta jika anda adalah seorang yang
beragama Islam. Cinta ini hanya kahwin aje.. Tiada istilah cinta sebelum kahwin dalam Islam kata mereka.

Bila saya fikir balik, memang ada betul kata-kata mereka itu. Bahaya juga bercinta lama-lama sebelum kahwin ini. Nak kata saya tak pernah bercinta, sekarang ni memang tengah bercinta (ish2..segannya bagitau).. Kalau ikutkan hati, memang tak nak bercinta lama-lama sebelum kahwin sebab banyak dugaan.

Tapi, pada masa yang sama juga, tidak boleh kahwin dalam masa terdekat disebabkan faktor-faktor tolakan yang ada sekarang ini. Jadi macam mana? Ish..pening juga fikir..

Saya juga terfikir, sejauh mana KETEGASAN tidak boleh bercinta sebelum kahwin dalam Islam? Adakah ia jatuh ke dalam kategori HARUS atau HARAM? Saya sendiri tidak tahu. Mungkin ada di kalangan anda yang tahu.

Jika ia memang tidak boleh langsung (haram), mengapa pula wujud KONSEP PERTUNANGAN dalam Islam? Kita tahu pertunangan adalah waktu transisi sebelum pasangan itu mendirikan rumahtangga. Jadi, bukankah mereka yang bertunang itu bermaksud mereka BERCINTA sebelum mendirikan rumahtangga? Jika memang HARAM bercinta sebelum berkahwin, sila beritahu saya KONSEP PERTUNANGAN yang betul dalam Islam supaya lepas ini InsyaAllah saya akan bertunang. Tapi, kalau dah bertunang pun, masih bercinta la juga kan?

Katakan suatu hari anda tiba-tiba berkenan dengan seorang wanita. Anda berkenan kerana dia menepati ciri-ciri gadis solehah sejati. Apakah yang perlu anda buat? Saya tidak tahu jawapan anda kerana setiap pilihan jawapan adalah berdasarkan pegangan hidup anda sendiri. Tapi saya berikan 3 jawapan yang mungkin:

1) Anda terus melamarnya untuk dijadikan isteri;
2) Anda berdiam diri dan simpan dalam hati perasaan anda itu. Tunggu masa yang sesuai sebab anda
memegang prinsip tidak boleh bercinta sebelum berkahwin. Ada jodoh tak ke mana...
3) Anda memberitahu isi hati anda kepada wanita itu dan kemudian bertunang dengannya (iaitu bercinta sebelum berkahwin) sebab takut melepas.. Anda berpendapat, peluang sedemikian jarang-jarang diperolehi.

Dalam hati anda, ingin sahaja terus melamarnya untuk dijadikan isteri, tapi malangnya ada sebab-sebab yang tidak memungkinkan anda untuk berkahwin dalam masa yang terdekat.

Anda tanya saya pilih yang mana? Saya pilih yang ke-3. Bagi saya, bila kita berhadapan dengan soal emosi dan perasaan, kita memang sukar untuk berfikir secara rasional.

Sudah terbukti dalam kajian sains, emosi dan rasional diproses di bahagian otak yang berbeza. Oleh itu, ia akan memberikan hasil pemerhatian dan diagnosis berbeza yang boleh menimbulkan konflik dalam diri anda semasa ingin membuat sesuatu keputusan.

Contohnya, anda kata tidak ingin bercinta sebelum berkahwin sebab anda dapat melihat baik buruk hal tersebut. Tapi, emosi anda sering mengatakan HENDAK BERCINTA. Itulah yang saya maksudkan emosi dan rasional diproses di bahagian otak yang berbeza. Kalau kita lihat secara rawak di Portal Ukhwah ini, topik forum yang paling hangat mesti berkisarkan cinta, soal hati, perasaan, dan sebagainya. Bukankah itu menunjukkan cinta itu adalah sesuatu yang harus hadir dalam diri setiap insan?

Kalau anda sering berkata. 'Aku boleh tahanlah tak bercinta sebelum kahwin ni..mantain aje', anda mungkin perlu mengubah persepsi anda dengan segera. Sebabnya, Allah tak menjadikan semua manusia ini sama paras emosi dan rasional mereka. Tapi, tahniah saya ucapkan kepada anda sebab 'boleh maintain'.

Tapi bagaimanakah dengan rakan-rakan anda yang 'tak boleh maintain'? Anda mesti menolong, membimbing dan menasihati mereka supaya mereka tidak hanyut. Apa yang penting di sini adalah mewujudkan kesatuan fikrah walaupun kita punya pelbagai jenis hati dan ragam.

Dalam Bab Perkahwinan, Kitab Sahih Bukhari, Nabi SAW ada cakap yang kita tidak boleh meminang wanita yang dipinang saudaranya sampai orang yang meminang pertama pergi atau memberi izin kepadanya. Kenapa kita pinang seseorang wanita itu? Jawapannya mungkin pelbagai. Tapi jawapan umum kepada persoalan itu ialah kerana seorang lelaki itu cinta kepada wanita itu - iaitu bercinta sebelum kahwin.

Pendapat peribadi saya, barangkali ada tersembunyi di mana-mana tentang konsep percintaan sebelum berkahwin di dalam Islam. Barangkali, Islam tidak menolak secara TOTAL pasangan yang bercinta sebelum kahwin.

Malangnya, percintaan muda-mudi kita hari ini lebih berlandaskan nafsu. Lebih malang lagi, mereka tidak ada ILMU dan PENGHAYATAN agama (saya cakap ilmu dan penghayatan, bukan ilmu sahaja) yang cukup untuk melalui kehidupan mereka. Maka, terjadilah kes-kes percintaan yang jijik, kotor, memalukan dan terlampau.

Akibatnya, muncul pandangan-pandangan yang tidak mengesyorkan bercinta sebelum kahwin, dari mereka yang bimbang tentang nasib muda-mudi Islam hari ini yang semakin hanyut dalam dunia percintaan tanpa mengetahui mengapa mereka diciptakan di atas muka bumi ini.

There are many Muslim in this world, but they don't practise Islam. Should we judge their 'so-called Islamic action' to be the Islamic one? Oleh sebab ada pasangan muda-mudi Islam (Islam pada nama aje) yang mencemarkan tentang konsep bercinta ini, maka lumpurnya terpalit kepada semua orang.

Saya rasa ramai juga di kalangan pelawat ukhwah.com yang bercinta sebelum berkahwin. Maka mari bertanya kepada diri kita semua, apakah yang kita lakukan semasa bercinta ini telah menambahkan lagi lumpur yang sedia ada? Tanya diri, tanya hati, tanya iman..

Pandangan peribadi saya ini mungkin ada salah dan silap. Kalau salah, sila beri tunjuk ajar.. [email protected]

Bookmark and Share

  


  Member Information For MIRASAFIAHProfil   Hantar PM kepada MIRASAFIAH   Quote dan BalasQuote

Tawel-Sensei
Warga 3 Bintang
Menyertai: 23.04.2005
Ahli No: 16001
Posting: 88
Dari: Ireland

ireland  


posticon Posting pada: 16-05-05 01:10


Err Cik Mirasafiah..kenapa dipos lagi komen saya tu secara keseluruhan tanpa beri kredit kepada saya? Tersilap ke? Patutnya cik Mirasafiah buat quote bila nak ambil pendapat saya tu..

Bukan apa..takut orang salah faham..sebab saya yang tulis komentar tu. Tolong ye..




No Bunshin was harmed when I wrote this comment.

[ Posting ini telah di edit oleh: Tawel-Sensei pada 2005-05-16 01:12 ]

Bookmark and Share

  


  Member Information For Tawel-SenseiProfil   Hantar PM kepada Tawel-Sensei   Pergi ke Tawel-Sensei's Website   Quote dan BalasQuote

Nwar
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.12.2004
Ahli No: 12845
Posting: 41
Dari: Alor Setar

Kedah  


posticon Posting pada: 19-05-05 09:48



Saya tak tau nak cakap la... orang sikit ilmu....
tapi.... sendiri cakap.... ayah dan ibu kenai dari kecik... depa asai kat perlis... depa masuk sekolah & universiti skali... last skali, kahwin dan Alhamdulillah, kekal sampai hari ini.... inilah jodoh ketentuan-Nya...
saya pun sama gak... saya kenai si dia dari kecik.... kami jiran... kami kekalkan hubungan kami sampai sekarang, Insya-Allah akan bertunang tahun depan...
doalah kami akan dapat bersama membina mahligai indah dan jodoh kami sampai ke syurga.... Insya-Allah...

Bookmark and Share

  


  Member Information For NwarProfil   Hantar PM kepada Nwar   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-05-05 10:18




Ana, tak tau nak pilih mana2 sebab ana pompuan




Bookmark and Share

  


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

firdaus_9
WARGA SETIA
Menyertai: 30.06.2005
Ahli No: 16983
Posting: 703
Dari: Bangi

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 19:45


ouh Wan Maryam pernah jatuh cinta juga eh? huhu :P ouh ok2...

ana kongsi "first love" ana juga lah...
dulu-dulu time zaman sekolah, tak tahu lah ana ni jenis org macam mana, memang tak kenal seorang pun akhawat, tapi bila dah mula time baligh...hormon2 ana pun dah mula naik dan menggelegak huhu :P masa form 4, ana jatuh cinta dengan seorang teman sekelas ni lah... itu saja lah heh! :P

tak boleh sambung lagi... (bahaya), tapi ana sekolah agama lah, dia pun sek agama... tanya Wan Maryam, dia tau ana sekolah mana heh! :P

Bookmark and Share

  


  Member Information For firdaus_9Profil   Hantar PM kepada firdaus_9   Pergi ke firdaus_9's Website   Quote dan BalasQuote

bayti_jannati
Warga 4 Bintang
Menyertai: 07.09.2006
Ahli No: 26228
Posting: 220
Dari: selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 01-03-07 20:27


emm..first love..saya pun pernah merasainya...tapi saya simpan dalam ht tak berani luahkan...cinta yang tidak berbalas lah katakan...tapi saya tau Allah lebih mengetahui jodoh dan pertemuan itu..takkan lari gunung dikejar..Jk dia jodoh saya terima dengan syukur tapi jk dengan org lain saya redha..mungkin jodoh yang telah ditentukan-Nya lebih baik dr org yang saya suka..

Bookmark and Share

  


  Member Information For bayti_jannatiProfil   Hantar PM kepada bayti_jannati   Quote dan BalasQuote

hanan_nur
Warga 3 Bintang
Menyertai: 12.01.2007
Ahli No: 28138
Posting: 110

blank   avatar


posticon Posting pada: 01-03-07 20:34


saya setuju dengan baiti_jannati..

Bookmark and Share

  


  Member Information For hanan_nurProfil   Hantar PM kepada hanan_nur   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 17:43


Bismillah..

.....kerana pendapat dan pengalaman itu, Allah beri tiada pada seluruhnya. Setiap yang ada, pasti punya hikmah dan kenangannya.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

SiNaRaBaDi
WARGA SETIA
Menyertai: 07.02.2010
Ahli No: 39229
Posting: 621

KualaLumpur   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 20:43


Pada 12-05-05 12:16 , Putra_Aiman posting:

!!! QUOTE !!!



Katakan suatu hari anda tiba-tiba berkenan dengan seorang wanita. Anda berkenan kerana dia menepati ciri-ciri gadis solehah sejati. Apakah yang perlu anda buat? Saya tidak tahu jawapan anda kerana setiap pilihan jawapan adalah berdasarkan pegangan hidup anda sendiri. Tapi saya berikan 3 jawapan yang mungkin:

1) Anda terus melamarnya untuk dijadikan isteri;
2) Anda berdiam diri dan simpan dalam hati perasaan anda itu. Tunggu masa yang sesuai sebab anda
memegang prinsip tidak boleh bercinta sebelum berkahwin. Ada jodoh tak ke mana...
3) Anda memberitahu isi hati anda kepada wanita itu dan kemudian bertunang dengannya (iaitu bercinta sebelum berkahwin) sebab takut melepas.. Anda berpendapat, peluang sedemikian jarang-jarang diperolehi.



jawapan no.1 itu baik... tapi sinar rasa lebih elok jawapan no.2.. kerana no.3 itu, kejar macam mana pun, kalau Allah dah tulis bukan jodoh... situ juga akhirnya.

seperti kata sahabat ini
Pada 01-03-07 20:27 , bayti_jannati posting:

!!! QUOTE !!!

emm..first love..saya pun pernah merasainya...tapi saya simpan dalam ht tak berani luahkan...cinta yang tidak berbalas lah katakan...tapi saya tau Allah lebih mengetahui jodoh dan pertemuan itu..takkan lari gunung dikejar..Jk dia jodoh saya terima dengan syukur tapi jk dengan org lain saya redha..mungkin jodoh yang telah ditentukan-Nya lebih baik dr org yang saya suka..


inilah jalan terbaik redha dan yakin dengan ketentuan Allah. Pasrah dan bersyukur dengan anugerahNya.


-----------------
SENYUMLAH pada segala cubaan kerana ketenangan meraih kebijaksanaan & mencetus kematangan. Terimalah SERIBU KEKALAHAN sebelum menerima SATU KEMENANGAN.


Bookmark and Share

  


  Member Information For SiNaRaBaDiProfil   Hantar PM kepada SiNaRaBaDi   Quote dan BalasQuote

habrah
Warga 2 Bintang
Menyertai: 06.05.2010
Ahli No: 39782
Posting: 59

blank   avatar


posticon Posting pada: 28-07-10 21:11


ha2 kelakarla Kenapa lah mirasafiah ambil tawel nya komentar,,,,, geli ht saya...

Bookmark and Share

  


  Member Information For habrahProfil   Hantar PM kepada habrah   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 17:57


apa gunanya bercinta sebelum kahwin?....
ISLAM dah bentang jalan untuk kita..jalan yang HALAL dan BAIK...KAHWIN...

ada orang beri alasan bahawa percintaan mereka bertahun2 membawa ke jinjang pelamin...TAHNIAH saya ucapkan...namun haruslah ingat bahawa perkahwinan mereka terbina atas DASAR MAKSIAT....dan pastinya memberi kesan kepada zuriat mereka nanti....

~~~PEMILIK CINTAKU SELEPAS ALLAH DAN RASUL~~~..Fatimah Syarha


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 29-07-10 21:08


Betul3......
Bahaya cinta-cinta sebelum nikah ni...
Biarlah iman tinggi manapun kalau dah tak tahan....ngeri3...
Ustad entah ke mana,ustadzah pun entah ke mana....
"Janganlah kamu menghampiri zina"
Boleh jadi cinta sebelum nikah tu hampir.......dengan zina


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

fatin3
WARGA SETIA
Menyertai: 11.07.2003
Ahli No: 2246
Posting: 476
Dari: bandar saujana putra

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 08:45


saya tak pasti nama ulama' yang menyebut 'pembentukan akhlak anak-anak bermula saat pertama ibu dan ayahnya bertentang mata' saya pasti perkara ni akan menjadi titik tolak bagi mereka yang mengimpikan anak-anak yang soleh dan solehah.. wallahua'lam..


-----------------
nampak salah orang, muhasabah diri sendiri.. mukmin itu cermin bagi mukmin yang lain.. ampunilah kami ya Allah..


Bookmark and Share

  


  Member Information For fatin3Profil   Hantar PM kepada fatin3   Pergi ke fatin3's Website   Quote dan BalasQuote

Nu_uL
Warga 3 Bintang
Menyertai: 29.05.2010
Ahli No: 39911
Posting: 128
Dari: Kangar

Perlis   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 17:36


Pada 30-07-10 08:45 , fatin3 posting:

!!! QUOTE !!!

saya tak pasti nama ulama' yang menyebut 'pembentukan akhlak anak-anak bermula saat pertama ibu dan ayahnya bertentang mata' saya pasti perkara ni akan menjadi titik tolak bagi mereka yang mengimpikan anak-anak yang soleh dan solehah.. wallahua'lam..




betul tu fatin...
ibu bapa amat memainkan peranan penting..
marilah kita jaga diri dari sekarang....insyaallah


-----------------
Jaga Diri,Hiasi Peribadi


Bookmark and Share

  


  Member Information For Nu_uLProfil   Hantar PM kepada Nu_uL   Quote dan BalasQuote

jojoi
Warga 3 Bintang
Menyertai: 06.10.2004
Ahli No: 11668
Posting: 107
Dari: klang

Selangor   avatar


posticon Posting pada: 30-07-10 18:21


Benih yang cantik akan menghasilkan buah yang ranum,baik,manis,harum,sgar :)


-----------------
Letakkan akal di depan,bukannya nafsu.Akal setidaknya masih boleh memandu manusia daripada nafsu yang terkadang terbiar tanpa bimbingan...


Bookmark and Share

  


  Member Information For jojoiProfil   Hantar PM kepada jojoi   Quote dan BalasQuote

budakbhaik
Warga Rasmi
Menyertai: 20.04.2010
Ahli No: 39698
Posting: 16
Dari: ulu timur tanah air

malaysia   avatar


posticon Posting pada: 22-08-10 15:00


Pada 30-07-10 18:21 , jojoi posting:

!!! QUOTE !!!

Benih yang cantik akan menghasilkan buah yang ranum,baik,manis,harum,sgar :)



insya'allah..

Bookmark and Share

  


  Member Information For budakbhaikProfil   Hantar PM kepada budakbhaik   Quote dan BalasQuote

izanzul
Warga Rasmi
Menyertai: 25.04.2012
Ahli No: 42234
Posting: 2
Dari: Klang, Selangor

Perak   avatar


posticon Posting pada: 26-04-12 16:03


:lucu:
DIBURU CINTA SEJATI

Tika kau baru mengenali dunia
kita diijabkabulkan
kerana pilihan orang tua

Tika dunia mulai kau kenali
tiada sefahaman jadi alasan
untuk kau pohon diri ditalaqkan
kerana bertemu jejaka lain
kelihatan lebih tampan dan berharta
dirimu diperdayakan
rumahtangga kita berakhir di situ

Cuma seketika hidup bersama dia
terbongkar segala rahsia
berjiwa panas dan baran
diri mu dicedera
tika itu sesalan tiba
kau mula membanding aku dan dia
sedang aku sudah bekeluarga
dengan dia yang lebih berusia

Dalam diri yang kurang upaya
kau mula memahami
yang ku cari bukan harta
dan cantik rupa
sekadar ada hawa
memenuhi lumrah hidup di dunia

Bawalah dirimu
kerana tempatmu telah diisi
kalaupun simpati masih ada
kerana
tak akan ku lukakan dia
yang setia dalam senang dan duka.....


Sekadar mainan difikiran...manalah tahu ada terselit pengajaran.

Bookmark and Share

  


  Member Information For izanzulProfil   Hantar PM kepada izanzul   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.138115 saat. Lajunya....