Welcome To Portal Komuniti :: Ukhwah.com

  Create An Account Home  ·  Topik  ·  Statistik  ·  Your Account  ·  Hantar Artikel  ·  Top 10 07-12-2019  

  Login
Nickname

Password

>> Mendaftar <<

  Mutiara Kata
Burung yang akan mati hanya berjalan, tidak lagi terbang
-- Peribahasa Red Indian

  Menu Utama

  Keahlian Ukhwah.com
Terkini: azrin80
Hari Ini: 0
Semalam: 0
Jumlah Ahli: 43100

  Sedang Online
Sedang Online:
Tetamu: 57
Ahli: 0
Jumlah: 57




  Yang Masuk Ke Sini
wadud: 1 hari, 22 jam, 13 minit yang lalu
IbnuKhaldun: 19 hari yang lalu
muslimin23: 21 hari yang lalu
kasih_kekasih: 24 hari yang lalu
syahidatul: 27 hari yang lalu
raudhahasanah: 29 hari yang lalu


Isu dan Ehwal Semasa
Topik: topik yang semua pasti bg respon!!!!


Carian Forum

Moderator: Administrator, hafeezzul
Portal Komuniti :: Ukhwah.com Indeks Forum
  »» Isu dan Ehwal Semasa
    »» topik yang semua pasti bg respon!!!!

Please Mendaftar To Post


Oleh topik yang semua pasti bg respon!!!!

shuhaila
Warga Rasmi
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10646
Posting: 12
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-05 15:28


Peliknya umatku....
Bola punya hal,pukul 3 pagi boleh bersengkang mata. Bola punya hal,ringan aje tubuh untuk bangun diwaktu ayam pun tak bangun lagi Tapi, pukul 3 pagi akan jadi terlalu berat utk bangun jika disuruh tahajjud 2 rakaat diwaktu sahur cukup menyeksakan baginya.

Peliknya umatku..
menangis teresak-esak sbb penyanyi pujaan terkeluar dari Akademi Fantasia air mata sungguh murah melimpah pabila artis pujaan turut menangis namun, berapa sgt umatku yg sudi melinangkan air matanya sbg taubat kpd yg Esa?berapa sgt umatku yg menangisi kerana kematian seseorang ulama dan solehin?

Peliknya umatku....
sms berpuluh ringgit dgn senang hati dihantar, janji penyanyi pujaan terpilih. jari-jemari begitu ringan menaip nama penyanyi pilihan dan nombor undian. tapi, jari jemari begitu berat utk mengambil seringgit utk dimasukkan kedalam tabung masjid tangan begitu kaku utk menghulurkan seringgit dua ke jalan Allah.

Peliknya umatku....
gembira dia sbb anak pandai menyanyi dan pandai main piano sedih sekali dia pabila anaknya tak dpt masuk Akademi Fantasia. Malaysian Idol, namun, tak ramai umatku yg sedih jika zuriatnya buta al-Quran tak ramai umatku yg resah jika anaknya tidak tahu sujud kpd yg Esa.

Peliknya umatku....
sanggup bersesak-sesak,berhimpit-himpit dipadang konsert hiburan..
sanggup memberi komitmen memenuhi dan memeriahkan konsert hiburan sedihnya..program Allah 5 kali sehari di Masjid tidak dapat sambutan meriah dari umatku mereka tidak sanggup untuk berdiri dlm saf walaupun 5 minit cuma.

Peliknya umatku....
setiap tahun adanya pertandingan tilawah al-Quran tak cukup peringkat kebangsaan..dibuat peringkat antarabangsa tapi,dengan al-Quran masih lagi bersikap ikut selera mana rasa elok, diamalkan..mana rasa tak elok untuk nafsu,baca aje dah le.

Peliknya umatku....
setiap tahun mereka sanggup menjadi penunggu setia kepada jam 12 mlm pd hari merdeka,
pada hari tahun baru jam 12 mereka akan bersorak ramai-ramai..tak kira jantan betina
detik saat jam 12 ,saat yg ditunggu-tunggu tanpa berkedip mata melihat jam besar. sedihnya..tak ramai yg mampu dan mahu menunggu waktu solat lebih awal di masjid

Peliknya umatku....
setiap kali aku menulis fakta yang benar dan kenyataan tentang bangsaku, kaumku dan umatku, pasti ada suara2 sumbang dan lantang yang cuba mempertikaikannya umpama menegakkan benang yang basah.

mmg pelik manusia skrg ni,macam2...



from,
[email protected]
rawang,selangor

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuhailaProfil   Hantar PM kepada shuhaila   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 15:32




ermm??? pelikla....
tak pernah terfikir mcm tu... thanks for the tazkirah....

-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

ctmuslimah
Warga 4 Bintang
Menyertai: 19.02.2004
Ahli No: 7405
Posting: 334
Dari: Baling

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 15:32


mmg pelik... tapi tue la manusia akhir zaman.... pelik pada kita tapi pada mereka yg berkenaan, normal je....so agaknya, macam mana kita nak buat depa bagi pelik gak?...

-----------------
kasih sayang

Bookmark and Share

    


  Member Information For ctmuslimahProfil   Hantar PM kepada ctmuslimah   Pergi ke ctmuslimah's Website   Quote dan BalasQuote

penuntut_ilmu
Warga 4 Bintang
Menyertai: 06.06.2003
Ahli No: 1110
Posting: 180
Dari: Gedung Ilmu

saudiarabia   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 15:33



yaa...betul tue.
memang pelik.

-----------------
.::TERHORMAT DALAM DIAM::.
.::BERANI DALAM SEGAN::.
.::TENANG DALAM RAHSIA::.


Bookmark and Share

    


  Member Information For penuntut_ilmuProfil   Hantar PM kepada penuntut_ilmu   Pergi ke penuntut_ilmu's Website   Quote dan BalasQuote

shuhaila
Warga Rasmi
Menyertai: 21.08.2004
Ahli No: 10646
Posting: 12
Dari: Kuala Lumpur

Selangor  


posticon Posting pada: 19-04-05 15:34


hmmm....haha...menang lah zaman ni....hmpir majoroti yg selamba wat camtu,,,

Bookmark and Share

    


  Member Information For shuhailaProfil   Hantar PM kepada shuhaila   Quote dan BalasQuote

orchidesa
Warga 3 Bintang
Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12928
Posting: 133
Dari: perak-selangor

japan   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 15:37



yg pelik tu lah yg dibuat oleh org...betui tak?

Bookmark and Share

    


  Member Information For orchidesaProfil   Hantar PM kepada orchidesa   Pergi ke orchidesa's Website   Quote dan BalasQuote

suhaimi_sr
WARGA SETIA
Menyertai: 08.07.2004
Ahli No: 9901
Posting: 1256
Dari: Sg Buloh, Selangor ada

Perak   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 15:38


Tak pelik sebab itu adalah tanda kiamat. Tak kan berlakunya kiamat jika ada w/pun seorg yg menyebut kalimah "Allah". Jika seorg itu meninggal dunia, barulah kiamat terjadi.

-----------------
Menjual & Membeli Dinar dan Jongkong Emas/Perak Mengikut Harga Pasaran Antarabangsa. Layari www.hatiemas999.blogspot.com

Bookmark and Share

    


  Member Information For suhaimi_srProfil   Hantar PM kepada suhaimi_sr   Pergi ke suhaimi_sr's Website   Quote dan BalasQuote

ABg_IMaM

Menyertai: 10.09.2003
Ahli No: 3444
Posting: 2187
Dari: Seremban

NegeriSembilan  


posticon Posting pada: 19-04-05 15:46




tanbihul ghofilin - peringatan buat yang lupa

Bookmark and Share

    


  Member Information For ABg_IMaMProfil   Hantar PM kepada ABg_IMaM   Quote dan BalasQuote

Meow

Menyertai: 09.12.2004
Ahli No: 12964
Posting: 2700
Dari: Serambi Madinah : Negeri Matahari Terbenam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 15:51




la yusammal insaan illa linisyaanihi
wa la yusammal qalb illa litaqallubihi...



-----------------
~Yang Bodoh Akan Berdiam Diri, Tetapi Yang Paling Bodoh Akan Bercakap Sesuatu Yang Dia Sebenarnya Bodoh~

Bookmark and Share

    


  Member Information For MeowProfil   Hantar PM kepada Meow   Pergi ke Meow's Website   Quote dan BalasQuote

farhanna
WARGA SETIA
Menyertai: 11.12.2004
Ahli No: 12997
Posting: 1672
Dari: Sabah

Sabah  


posticon Posting pada: 19-04-05 16:20


Alhamdulillah family ana terlindung darinya.......

Bookmark and Share

    


  Member Information For farhannaProfil   Hantar PM kepada farhanna   Pergi ke farhanna's Website   Quote dan BalasQuote

nuraiman_khairunnissa
WARGA SETIA
Menyertai: 14.05.2003
Ahli No: 23
Posting: 840
Dari: kluang

Johor   avatar


posticon Posting pada: 19-04-05 16:26


mmg pelik...

-----------------
Dendam tak marak menyala dan membakar,
oleh putih salju yang berguguran,
kerna dosa itu lebih hitam dan kelam...

Bookmark and Share

    


  Member Information For nuraiman_khairunnissaProfil   Hantar PM kepada nuraiman_khairunnissa   Quote dan BalasQuote

uhud147
Warga 3 Bintang
Menyertai: 19.04.2005
Ahli No: 15907
Posting: 143
Dari: Kota Kinabalu

Sabah  


posticon Posting pada: 19-04-05 21:36



memang pelik sangat..tanda2 umat akhir zaman..

Bookmark and Share

    


  Member Information For uhud147Profil   Hantar PM kepada uhud147   Quote dan BalasQuote

hannah_mirwana
Warga 3 Bintang
Menyertai: 02.04.2005
Ahli No: 15560
Posting: 97
Dari: kedah

Kedah  


posticon Posting pada: 20-04-05 09:00


zaman skarang, benda2 camtu tak dianggap pelik..
tapi akan dianggap pelik bilaman ada yang menentangnya...
kuatkan iman untuk tegakkan kalimah Allah sekalipun kita tersungkur....thanks for the tazkirah..

Bookmark and Share

    


  Member Information For hannah_mirwanaProfil   Hantar PM kepada hannah_mirwana   Quote dan BalasQuote

sya_ryn
WARGA SETIA
Menyertai: 25.09.2004
Ahli No: 11387
Posting: 3187
Dari: Tanjung Malim Perak

Sabah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 09:06


cuba fikir dan fikirkan apa tu....

-----------------
Hadith : Dari Abdullah .a katanya, nabi s.a.w bersabda:Memaki orang Muslim adalah (fasiq) dan membunuhnya, kafir. (al-Bukhari)

Bookmark and Share

    


  Member Information For sya_rynProfil   Hantar PM kepada sya_ryn   Quote dan BalasQuote

puteri_islam
Warga 4 Bintang
Menyertai: 18.05.2003
Ahli No: 478
Posting: 212
Dari: Pulau Melaka

Kelantan  


posticon Posting pada: 20-04-05 09:15




perkara itu sebenarnya bukan pelik lagi tetapi sudah dikatakan dalam Alquran telah 1000 tahun yang lalu dan diperkata kan oleh Rasulullah S.A.W..

boleh dikatakan tanda2 kiamat yang kecil telah pun berlaku cuma kita menantikan tanda2 yang besar pula...

so apa perlu kita buat...

berdakwah terus berdakwah kerana itu adalah jiahd
carilah ilmu akhirat sebayak mana yang kamu boleh dan amalkannya...

moga2 kita semau berada dlm golongan yang sedikit..

siapakah golongan yang sedikit itu??

itulah golongan yang mahu kepada islam yang sejati bukan islam Hadhari..

dan datangnya Islam itu BERDAGANG maka ia akan kembali juga BERDAGANG..

tiada siap yg sanjungnya lagi kecuali org iyang betul2 mengikut apa ALLAH perintahkan dan tinggal laranagn ALLAh..

kepelikkan itu sudah menjadi kenyataan...

dan banyak lagi yang pelik akan kita saksikan...



wallahhua'lam..

wassalam

Bookmark and Share

    


  Member Information For puteri_islamProfil   Hantar PM kepada puteri_islam   Quote dan BalasQuote

nilamsari82
Warga 4 Bintang
Menyertai: 08.10.2004
Ahli No: 11716
Posting: 224
Dari: Terengganu

Terengganu  


posticon Posting pada: 20-04-05 11:56


adakah aku termasuk dalam manusia yg pelik itu...confius???tapi memang perkara tu pelik lagi memelikkan pun

[ Posting ini telah di edit oleh: nilamsari82 pada 2005-04-20 12:00 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For nilamsari82Profil   Hantar PM kepada nilamsari82   Pergi ke nilamsari82's Website   Quote dan BalasQuote

emizz_hani
Warga 2 Bintang
Menyertai: 27.03.2005
Ahli No: 15347
Posting: 50
Dari: PJ, selangor

Selangor  


posticon Posting pada: 20-04-05 13:02


assalamualaikum.

hehe..sy nak nyumbang sketlah komen. funny how to them all those things can bring happiness and freedom into their lives.. padahal, ketenangan sbnr adalah mengimplykan sgla hak Allah into our lives..

conversation bsama seorang kawan. thn lepas.

+eh, camne konsert af tu? sape mng? (ni saye)
- zaheed!! hensemmnyee die! im crazy over him
+ okok. whut d u find interesting watching af
- (berpk sejenak) hmm...sbb best
+ hehe..ape yg best tu?
- sbb sumenye cute2!! sdp lak tu nyanyi
+er, sdp.. awk x panas ke sesak2 gi sane? dah la ramai org kan..bercampur gaul..hbs duit sms je ngundi..x rase rugi?
- eh hani, bestlah. x rugi. esp bile sape yg u vote tu menang. trylah, bestnye.. alah, sesak2 sket biaselah tu 'die hard fan'.
+ ok..after this sy nak kenalkan awk ngan sumber hiburan berkonsepkan Islam. best jgak tau!

perbualan berakhir bile sy kne gi sb umi dah panggil. die tersenyum..n were still in contact wit each other. slow2 sy tarik die ke arah hiburan berlandaskan Islam.. n smpi skrg die buleh menrima nasyid seadanya.

menenangkan jiwa katenye.. sy rase amat gembira ngan pengislahan seorang shbt. sy akan cube nasihat sdaye mungkin! isyk2..hiburan2 mcm af/msian idol tu amatlah lagha.. inilah kot islam Hadari... (tersenyum lemah)

smg kalimah LAILA HAILLALAH MUHAMMADUR RASULULLAH berjaya kt tegakkan!

-----------------
Me, an earthbound.. living up to my name.

Bookmark and Share

    


  Member Information For emizz_haniProfil   Hantar PM kepada emizz_hani   Pergi ke emizz_hani's Website   Quote dan BalasQuote

aieyda
WARGA SETIA
Menyertai: 02.04.2004
Ahli No: 8177
Posting: 1241
Dari: jurassic park naungan puteri cik siti wan kembang

australia   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 16:56


nak tambah sikit..

1. mmg payah nak ucap assalamualaikum sesama kita tapi mudahnya nak ucap hai dan hello

2. mmg payah nak habiskan buku atau al-quran dalam masa sehari tapi alangkah senangnya nak habiskan majalah dan novel yang setebal 500ms dalam sehari

3. tdk pelik jika umat manusia lebih mengingati 1 januari dari 1 muharam

4. manusia lebih mengagungkan 14 februari dari 12 rabiulawal


[ Posting ini telah di edit oleh: aieyda pada 2005-04-22 11:06 ]

Bookmark and Share

    


  Member Information For aieydaProfil   Hantar PM kepada aieyda   Pergi ke aieyda's Website   Quote dan BalasQuote

kuahdurian
Warga 4 Bintang
Menyertai: 03.07.2004
Ahli No: 9793
Posting: 312
Dari: UiTM Shah Alam

Kedah   avatar


posticon Posting pada: 20-04-05 17:05


hmm...ada sesapa yg terkena batang hidung sendiri???

Bookmark and Share

    


  Member Information For kuahdurianProfil   Hantar PM kepada kuahdurian   Pergi ke kuahdurian's Website   Quote dan BalasQuote

hijz
Warga Rasmi
Menyertai: 19.12.2003
Ahli No: 5829
Posting: 6
Dari: Ampang

KualaLumpur  


posticon Posting pada: 22-04-05 01:12


Quote:

On 2005-04-19 15:38, suhaimi_sr wrote:
Tak pelik sebab itu adalah tanda kiamat. Tak kan berlakunya kiamat jika ada w/pun seorg yg menyebut kalimah "Allah". Jika seorg itu meninggal dunia, barulah kiamat terjadi.

-----------------
everything u do ; do it w/ ikhlas



subhanallah, sayang sungguh Allah kpd insanNya.

boleh tak suhaimi_sr anda beri dalil naqlinya, supaya saya mendalamkan ilmu dlm hal ini.

Bookmark and Share

    


  Member Information For hijzProfil   Hantar PM kepada hijz   Pergi ke hijz's Website   Quote dan BalasQuote

sutera_kasih85
WARGA SETIA
Menyertai: 16.05.2003
Ahli No: 232
Posting: 2020
Dari: ~~SoMewHerE~~

Terengganu   avatar


posticon Posting pada: 22-04-05 01:19




-----------------
SeErat SimpulaN SeinteAm ukHwaH


Bookmark and Share

    


  Member Information For sutera_kasih85Profil   Hantar PM kepada sutera_kasih85   Pergi ke sutera_kasih85's Website   Quote dan BalasQuote

amirhamzah
Warga Rasmi
Menyertai: 05.08.2003
Ahli No: 2806
Posting: 10

Johor  


posticon Posting pada: 24-04-05 00:16


PERNAHKAH ANDA TERFIKIR??

pernah anda terdengar kisah cerita tentang keagungan empayar kerajaan Islam suatu ketika dahulu yang sentiasa memperhatikan dan mengatur urusan umat Islam.

umat islam waktu itu hidup dalam sistem Islam , berbeza hari ini sistem kapitalis (matlamat menghalalkan cara). Selain itu 57 buah negara yang dikatakan negara Islam hanya mahu memikirkan keuntungan ekonominya saja dan tentunya memerintah menggunakan sistem kapitalis.

waktu dulu , kerajaan Islam adalah satu, ia mengatur urusan umat Islam dari segi ekonomi, pemerintahan, pendidikan, petahanan,dll .
sehingga ada dikatakan ada satu waktu yang umat Islam yang tidak dapat mengagihkan zakat yang dikutip kerana sistem Islam pada waktu itu terlaksana.

Jika benar ada Kerajaan Islam (khilafah) , ia semuanya dapat dibanteras.
undang -undang Islam dapat diwujudkan
pengagihan sistem ekonomi Islam dapat dilaksanakan

Anda tuntutlah Ilmu tentang kewajipan perlu adanya Kerajaan Islam (khilafah) diatas muka bumi ini????????????

Bookmark and Share

    


  Member Information For amirhamzahProfil   Hantar PM kepada amirhamzah   Quote dan BalasQuote

Member Messages

Forum Search & Navigation

 

Log in to check your private messages

Silakan Login atau Mendaftar





  


 

[ Carian Advance ]

Jum ke Forum 




Datacenter Solution oleh Fivio.com Backbone oleh JARING Bukan Status MSCMyPHPNuke Portal System

Disclaimer: Posting dan komen di dalam Portal Komuniti Ukhwah.com ini adalah menjadi hak milik ahli
yang menghantar. Ia tidak menggambarkan keseluruhan Portal Komuniti Ukhwah.com.
Pihak pengurusan tidak bertanggung jawab atas segala perkara berbangkit
dari sebarang posting, interaksi dan komunikasi dari Portal Komuniti Ukhwah.com.


Disclaimer: Portal Komuniti Ukhwah.com tidak menyebelahi atau mewakili mana-mana parti politik
atau sebarang pertubuhan lain. Posting berkaitan politik dan sebarang pertubuhan di dalam laman web ini adalah menjadi
hak milik individu yang menghantar posting. Ia sama-sekali tidak ada
kena-mengena, pembabitan dan gambaran sebenar pihak pengurusan Portal Komuniti Ukhwah.com

Portal Ukhwah
Hakcipta 2003 oleh Ukhwah.com
Tarikh Mula: 14 Mei 2003, 12 Rabi'ul Awal 1424H (Maulidur Rasul)
Made in: Pencala Height, Bandar Sunway dan Damansara Height
Dibina oleh Team Walasri




Loading: 0.107717 saat. Lajunya....